12.4.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 103/31


EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2019/599 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 11ης Απριλίου 2019

για την τροποποίηση του παραρτήματος της απόφασης 2007/453/ΕΚ όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί ως προς τη ΣΕΒ στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και στις Εξαρτήσεις του Στέμματος

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2019) 2830]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (1), και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 29 Μαρτίου 2017 το Ηνωμένο Βασίλειο γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ένωση, δυνάμει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Στις 22 Μαρτίου 2019 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση (ΕΕ) 2019/476 (2) για την παράταση της προθεσμίας δυνάμει του άρθρου 50 παράγραφος 3 της ΣΕΕ σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, εάν η συμφωνία για την αποχώρηση δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων έως τις 29 Μαρτίου 2019 το αργότερο, η προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 50 παράγραφος 3 της ΣΕΕ παρατείνεται έως τις 12 Απριλίου 2019. Δεδομένου ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκρίθηκε ως τις 29 Μαρτίου 2019, το δίκαιο της Ένωσης θα παύσει να εφαρμόζεται ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού από τις 13 Απριλίου 2019 («η ημερομηνία αποχώρησης»).

(2)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 999/2001 προβλέπει την κατάταξη κρατών μελών, τρίτων χωρών ή περιοχών τους («χώρες ή περιοχές») ανάλογα με την κατάστασή τους ως προς τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (ΣΕΒ) σε μία από τις εξής τρεις κατηγορίες: αμελητέος κίνδυνος ΣΕΒ, ελεγχόμενος κίνδυνος ΣΕΒ και απροσδιόριστος κίνδυνος ΣΕΒ.

(3)

Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή για τον χαρακτηρισμό του ως προς τη ΣΕΒ, αναφέροντας ότι περιλαμβάνει επίσης τις Εξαρτήσεις του Στέμματος. Η εν λόγω αίτηση συνοδευόταν από τις σχετικές πληροφορίες για την εν λόγω χώρα και τις Εξαρτήσεις του Στέμματος όσον αφορά τα κριτήρια και τους δυνητικούς παράγοντες κινδύνου που προβλέπονται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001.

(4)

Η Σκωτία κατατάσσεται επί του παρόντος στην κατηγορία αμελητέου κινδύνου, αλλά μια νέα περίπτωση ΣΕΒ επιβεβαιώθηκε στην εν λόγω περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις 18 Οκτωβρίου 2018. Συνεπώς, η Σκωτία δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 όσον αφορά την κατηγορία αμελητέου κινδύνου. Ως εκ τούτου, η Σκωτία θα πρέπει να καταταγεί στην κατηγορία ελεγχόμενου κινδύνου.

(5)

Η Βόρεια Ιρλανδία, λαμβανομένης υπόψη της κατάστασής της ως προς τη ΣΕΒ, μπορεί να θεωρηθεί ότι παρουσιάζει αμελητέο κίνδυνο, ενώ το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και οι Εξαρτήσεις του Στέμματος μπορούν να θεωρηθούν ότι παρουσιάζουν ελεγχόμενο κίνδυνο ΣΕΒ.

(6)

Ως εκ τούτου, λαμβανομένων υπόψη των συγκεκριμένων πληροφοριών που αναφέρονται ανωτέρω και προκειμένου να αποφευχθεί η περιττή διαταραχή του εμπορίου από την ημερομηνία αποχώρησης, η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των περιφερειών τρίτων χωρών του στοιχείου Α του παραρτήματος της απόφασης 2007/453/ΕΚ της Επιτροπής (3) και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και οι Εξαρτήσεις του Στέμματος θα πρέπει να περιληφθούν στο στοιχείο Β του εν λόγω παραρτήματος σε σχέση με την κατάταξη των χωρών ή των περιφερειών ανάλογα με την κατάστασή τους ως προς τη ΣΕΒ. Επομένως, το παράρτημα της εν λόγω απόφασης πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(7)

Η παρούσα απόφαση θα πρέπει να εφαρμόζεται από τις 13 Απριλίου 2019. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται εάν το δίκαιο της Ένωσης εξακολουθεί να εφαρμόζεται, κατά την εν λόγω ημερομηνία, ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και εντός αυτού.

(8)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα της απόφασης 2007/453/ΕΚ τροποποιείται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από τις 13 Απριλίου 2019.

Ωστόσο, δεν εφαρμόζεται εάν το δίκαιο της Ένωσης εξακολουθεί να εφαρμόζεται, κατά την εν λόγω ημερομηνία, ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και εντός αυτού.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 11 Απριλίου 2019.

Για την Επιτροπή

Jyrki KATAINEN

Αντιπρόεδρος


(1)  ΕΕ L 147 της 31.5.2001, σ. 1.

(2)  Απόφαση (ΕΕ) 2019/476 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, της 22ας Μαρτίου 2019, για την παράταση της προθεσμίας δυνάμει του άρθρου 50 παράγραφος 3 της ΣΕΕ (ΕΕ L 80 I της 22.3.2019, σ. 1).

(3)  Απόφαση 2007/453/ΕΚ της Επιτροπής, της 29ης Ιουνίου 2007, για τον καθορισμό της κατάστασης που επικρατεί στα κράτη μέλη ή σε τρίτες χώρες ή στις περιφέρειές τους ως προς τη ΣΕΒ με βάση τον κίνδυνο εκδήλωσης ΣΕΒ (ΕΕ L 172 της 30.6.2007, σ. 84).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το παράρτημα της απόφασης 2007/453/ΕΚ αντικαθίσταται από το ακόλουθο:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΩΡΩΝ Ή ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

A.   Χώρες ή περιφέρειες με αμελητέο κίνδυνο εκδήλωσης ΣΕΒ

Κράτη μέλη

Βέλγιο

Βουλγαρία

Τσεχική Δημοκρατία

Δανία

Γερμανία

Εσθονία

Κροατία

Ιταλία

Κύπρος

Λετονία

Λιθουανία

Λουξεμβούργο

Ουγγαρία

Μάλτα

Κάτω Χώρες

Αυστρία

Πολωνία

Πορτογαλία

Ρουμανία

Σλοβενία

Σλοβακία

Ισπανία

Φινλανδία

Σουηδία

Χώρες Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών

Ισλανδία

Λιχτενστάιν

Νορβηγία

Ελβετία

Τρίτες χώρες

Αργεντινή

Αυστραλία

Βραζιλία

Χιλή

Κολομβία

Κόστα Ρίκα

Ινδία

Ισραήλ

Ιαπωνία

Ναμίμπια

Νέα Ζηλανδία

Παναμάς

Παραγουάη

Περού

Σιγκαπούρη

Ηνωμένες Πολιτείες

Ουρουγουάη

Περιφέρειες τρίτων χωρών

Βόρεια Ιρλανδία

B.   Χώρες ή περιφέρειες με ελεγχόμενο κίνδυνο εκδήλωσης ΣΕΒ

Κράτη μέλη

Ιρλανδία

Ελλάδα

Γαλλία

Τρίτες χώρες

Καναδάς

Γκέρνζι

Νήσος του Μαν

Τζέρζι

Μεξικό

Νικαράγουα

Νότια Κορέα

Ταϊβάν

Ηνωμένο Βασίλειο, με εξαίρεση την περιφέρεια της Βόρειας Ιρλανδίας

Γ.   Χώρες ή περιοχές με απροσδιόριστο κίνδυνο εκδήλωσης ΣΕΒ

Χώρες ή περιοχές που δεν αναφέρονται στα στοιχεία A ή B.

»