23.10.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 264/1


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2018/1584 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 22ας Οκτωβρίου 2018

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008 σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων όσον αφορά τον βιολογικό τρόπο παραγωγής, την επισήμανση και τον έλεγχο των προϊόντων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2007, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 (1), και ιδίως το άρθρο 22 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με το άρθρο 25ιβ παράγραφος 3 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008 της Επιτροπής (2), επιτρέπεται η χρησιμοποίηση συμπληρωματικών ζωοτροφών κατά το στάδιο της τέλειας ανάπτυξης των γαρίδων της οικογένειας Penaeidae και της ποταμογαρίδας Αμερικής (Macrobrachium spp.), που αναφέρονται στο παράρτημα XIIΙα τμήμα 7 του εν λόγω κανονισμού. Η συμπλήρωση των ζωοτροφών, ιδίως για την κάλυψη των αναγκών σε χοληστερόλη, είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη των εν λόγω γαρίδων σε προγενέστερα στάδια της ζωής τους σε ιχθυογεννητικούς σταθμούς και εκκολαπτήρια. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να επεκταθεί επίσης για τις εν λόγω γαρίδες στα προγενέστερα στάδια της ζωής τους η συμπλήρωση των ζωοτροφών με χοληστερόλη.

(2)

Σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφος 1 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008 ανόργανες ουσίες (συμπεριλαμβανομένων των ιχνοστοιχείων), βιταμίνες, αμινοξέα και μικροθρεπτικά συστατικά επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κατά τη μεταποίηση βιολογικών τροφίμων μόνο εάν επιβάλλεται η χρήση τους στις τροφές στις οποίες είναι ενσωματωμένες. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-137/13 (3), η χρήση των εν λόγω ουσιών κατά τη μεταποίηση βιολογικών τροφίμων επιβάλλεται εκ του νόμου μόνο στην περίπτωση που ρύθμιση του δικαίου της Ένωσης ή εθνικός κανόνας σύμφωνος προς το δίκαιο αυτό απαιτεί ευθέως την προσθήκη της εν λόγω ουσίας σε τρόφιμο προκειμένου να επιτραπεί η εμπορία του εν γένει.

(3)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) θα επιτρέπεται η χρήση ανόργανων ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των ιχνοστοιχείων), βιταμινών, αμινοξέων ή μικροθρεπτικών συστατικών σε βιολογικά παρασκευάσματα για βρέφη και σε παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, καθώς και σε μεταποιημένες βιολογικές τροφές με βάση τα δημητριακά και σε παιδικές τροφές, όταν η χρήση τους επιτρέπεται από τη σχετική νομοθεσία της Ένωσης. Προκειμένου να μην υπάρξει κενό μεταξύ της τρέχουσας ερμηνείας της χρήσης αυτών των ουσιών σε τρόφιμα για βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας, και για να εξασφαλιστεί η συνέπεια με την επικείμενη νομοθεσία για τα βιολογικά προϊόντα, είναι σκόπιμο να επιτραπεί η χρήση τους στην παραγωγή βιολογικών παιδικών τροφών για βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας.

(4)

Σύμφωνα με άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008, επιτρέπεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και όταν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα βιολογικά εκτρεφόμενων πουλάδων, να εισάγονται σε μονάδα βιολογικής παραγωγής πουλάδες μη βιολογικής εκτροφής για την παραγωγή αυγών, ηλικίας μικρότερης των 18 εβδομάδων.

(5)

Στην αγορά της Ένωσης δεν υπάρχει επαρκής διαθεσιμότητα παραγωγής βιολογικά εκτρεφόμενων πουλάδων ωοπαραγωγής, τόσο από την άποψη της ποιότητας όσο και της ποσότητας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εκτροφέων ωοτόκων ορνίθων. Προκειμένου να διατεθεί περισσότερος χρόνος για την παραγωγή βιολογικά εκτρεφόμενων πουλάδων ωοπαραγωγής και να θεσπιστούν λεπτομερείς κανόνες για την παραγωγή των βιολογικά εκτρεφόμενων πουλάδων, η περίοδος εφαρμογής των έκτακτων κανόνων παραγωγής για πουλάδες μη βιολογικής εκτροφής για την παραγωγή αυγών που δεν είναι μεγαλύτερες των 18 εβδομάδων θα πρέπει να παραταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

(6)

Σύμφωνα με το άρθρο 43 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008 επιτρέπεται η χρήση κατ' ανώτατο όριο 5 % μη βιολογικών πρωτεϊνούχων ζωοτροφών για χοίρους και πουλερικά ανά δωδεκάμηνο για το ημερολογιακό έτος 2018.

(7)

Στην αγορά της Ένωσης, η προσφορά βιολογικών πρωτεϊνών δεν επαρκεί από ποιοτική και ποσοτική άποψη ώστε να πληρούνται οι διατροφικές απαιτήσεις των χοίρων και των πουλερικών που εκτρέφονται σε αγροκτήματα βιολογικής παραγωγής. Η παραγωγή βιολογικών πρωτεϊνούχων καλλιεργειών εξακολουθεί να υπολείπεται της ζήτησης. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να παραταθεί η περίοδος κατά την οποία επιτρέπεται η χρήση, σε περιορισμένο ποσοστό, μη βιολογικών πρωτεϊνούχων ζωοτροφών για χοίρους και πουλερικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

(8)

Το άρθρο 30 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 προβλέπει τη γνωστοποίηση των στοιχείων που αφορούν παρατυπίες ή παραβάσεις οι οποίες θίγουν τη βιολογική ιδιότητα ενός προϊόντος. Η πείρα δείχνει ότι τα σημερινά εργαλεία για τη γνωστοποίηση στοιχείων σε περίπτωση που κράτος μέλος διαπιστώσει παρατυπίες ή παραβάσεις όσον αφορά ένα προϊόν που προέρχεται από αυτό το κράτος μέλος πρέπει να βελτιωθούν. Για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας, οι εν λόγω γνωστοποιήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος που αναφέρεται στο άρθρο 94 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008.

(9)

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 16 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007, ορισμένα κράτη μέλη έχουν διαβιβάσει φακέλους σχετικά με ορισμένες ουσίες στα άλλα κράτη μέλη και την Επιτροπή, προκειμένου να λάβουν έγκριση και να συμπεριληφθούν στα παραρτήματα I, II και VIIΙα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008. Οι εν λόγω φάκελοι εξετάστηκαν από την ομάδα εμπειρογνωμόνων για τεχνικές συμβουλές για τη βιολογική παραγωγή (EGTOP) και την Επιτροπή.

(10)

Στις συστάσεις της όσον αφορά τα λιπάσματα (5), η EGTOP κατέληξε, μεταξύ άλλων, στο συμπέρασμα ότι οι ουσίες «βιομηχανική άσβεστος από παραγωγή ζάχαρης» με βάση το ζαχαροκάλαμο και «ξυλίτης» συμμορφώνονται με τους στόχους και τις αρχές της βιολογικής παραγωγής. Επομένως, οι ουσίες αυτές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008.

(11)

Στις συστάσεις της όσον αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (6), η EGTOP κατέληξε, μεταξύ άλλων, στο συμπέρασμα ότι οι ουσίες «Allium sativum (εκχύλισμα σκόρδου)», «COS-OGA», «Salix spp. Cortex (άλλως εκχύλισμα φλοιού ιτιάς)» και «όξινο ανθρακικό νάτριο» συμμορφώνονται με τους στόχους και τις αρχές της βιολογικής παραγωγής. Επομένως, οι ουσίες αυτές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008.

(12)

Στις συστάσεις της όσον αφορά προϊόντα και ουσίες που χρησιμοποιούνται ή προστίθενται σε βιολογικά προϊόντα κατά τη διάρκεια ορισμένων σταδίων της διαδικασίας παραγωγής και ως τύπος επεξεργασίας σύμφωνα με το παράρτημα I A του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 606/2009 της Επιτροπής (7) στον αμπελοοινικό τομέα (8), η EGTOP κατέληξε, μεταξύ άλλων, στο συμπέρασμα ότι οι ουσίες «πρωτεΐνες γεωμήλων», «εκχυλίσματα πρωτεϊνών ζυμομυκήτων» και «χιτοζάνη που προέρχεται από τον μύκητα Aspergillus niger» για διαύγαση (σημείο 10 του παραρτήματος I Α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 606/2009), «αδρανοποιημένοι ζυμομύκητες, προϊόντα αυτόλυσης ζυμομυκήτων και περιβλήματα ζυμομυκήτων» ως προσθήκη (σημείο 15 του παραρτήματος αυτού), «μαννοπρωτεΐνες από ζυμομύκητες» και «χιτοζάνη που προέρχεται από τον μύκητα Aspergillus niger» για χρήση (σημεία 6, 35 και 44 του εν λόγω παραρτήματος) συμμορφώνονται με τους στόχους και τις αρχές της βιολογικής παραγωγής. Επομένως, οι ουσίες αυτές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο παράρτημα VIIΙα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008.

(13)

Στις συστάσεις της όσον αφορά τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης (9), η EGTOP κατέληξε, μεταξύ άλλων, στο συμπέρασμα ότι το υδροξείδιο του νατρίου θα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμο για τη βιολογική μελισσοκομία.

(14)

Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 889/2008 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(15)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής βιολογικής παραγωγής,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 889/2008 τροποποιείται ως εξής:

1)

στο άρθρο 25, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Για τον καθαρισμό και την απολύμανση των πλαισίων, κυψελών και κηρηθρών, επιτρέπεται να χρησιμοποιείται υδροξείδιο του νατρίου.

Για την προστασία των πλαισίων, κυψελών και κηρηθρών, ιδίως έναντι επιβλαβών οργανισμών, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο τρωκτικοκτόνα (πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε παγίδες) και τα απαριθμούμενα στο παράρτημα II ενδεδειγμένα προϊόντα.»·

2)

στο άρθρο 25ιβ παράγραφος 3, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

το σιτηρέσιο των γαρίδων της οικογένειας Penaeidae και της ποταμογαρίδας Αμερικής (Macrobrachium spp.) που αναφέρονται στο παράρτημα XIΙΙα τμήμα 7, μπορεί να περιέχει, κατ' ανώτατο όριο, 25 % ιχθυάλευρα και 10 % ιχθυέλαια που προέρχονται από βιώσιμη αλιεία. Προκειμένου να καλυφθούν οι ποσοτικές διατροφικές ανάγκες των εν λόγω γαρίδων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί βιολογική χοληστερόλη για τη συμπλήρωση της διατροφής τους. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμη βιολογική χοληστερόλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μη βιολογική χοληστερόλη που προέρχεται από μαλλί, οστρακόδερμα ή άλλες πηγές. Η δυνατότητα συμπλήρωσης της διατροφής τους με χοληστερόλη ισχύει τόσο στο στάδιο της τέλειας ανάπτυξης όσο και σε προγενέστερα στάδια της ζωής τους σε ιχθυογεννητικούς σταθμούς και εκκολαπτήρια.»·

3)

στο άρθρο 27 παράγραφος 1, το στοιχείο στ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«στ)

ανόργανες ουσίες (συμπεριλαμβανομένων των ιχνοστοιχείων), βιταμίνες, αμινοξέα και μικροθρεπτικά στοιχεία με την προϋπόθεση ότι:

i)

η χρήση τους σε τρόφιμα για κανονική κατανάλωση «επιβάλλεται άμεσα εκ του νόμου», υπό την έννοια ότι επιβάλλεται άμεσα από διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας ή από διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας που συμβιβάζονται με την ενωσιακή νομοθεσία, με συνέπεια το τρόφιμο να μην μπορεί να διατεθεί καθόλου στην αγορά ως τρόφιμο για κανονική κατανάλωση αν δεν προστεθούν οι εν λόγω ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, αμινοξέα ή μικροθρεπτικά στοιχεία· ή

ii)

όσον αφορά τρόφιμο που διατίθεται στην αγορά ως έχον ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή επίδραση σε σχέση με την υγεία ή τη διατροφή ή σε σχέση με τις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών:

σε προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 609/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*1), η χρήση τους επιτρέπεται από τον εν λόγω κανονισμό και από πράξεις που εκδίδονται με βάση το άρθρο 11 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού για τα σχετικά προϊόντα,

σε προϊόντα που ρυθμίζονται με την οδηγία 2006/125/ΕΚ της Επιτροπής (*2), η χρήση τους επιτρέπεται από την εν λόγω οδηγία, ή

σε προϊόντα που ρυθμίζονται με την οδηγία 2006/141/ΕΚ της Επιτροπής (*3), η χρήση τους επιτρέπεται από την εν λόγω οδηγία.

(*1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 609/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 2013, για τα τρόφιμα τα οποία προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά και για τα τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, και ως υποκατάστατα του συνόλου του διαιτολογίου για τον έλεγχο του σωματικού βάρους και για την κατάργηση της οδηγίας 92/52/ΕΟΚ του Συμβουλίου, των οδηγιών της Επιτροπής 96/8/ΕΚ, 1999/21/ΕΚ, 2006/125/ΕΚ και 2006/141/ΕΚ, της οδηγίας 2009/39/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και των κανονισμών της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 41/2009 και (ΕΚ) αριθ. 953/2009 (ΕΕ L 181 της 29.6.2013, σ. 35)."

(*2)  Οδηγία 2006/125/ΕΚ της Επιτροπής, της 5ης Δεκεμβρίου 2006, για τις μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά και τις παιδικές τροφές για βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας (ΕΕ L 339 της 6.12.2006, σ. 16)."

(*3)  Οδηγία 2006/141/ΕΚ της Επιτροπής, της 22ας Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τα παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας και την τροποποίηση της οδηγίας 1999/21/ΕΚ (ΕΕ L 401 της 30.12.2006, σ. 1).»·"

4)

στο άρθρο 42 στοιχείο β), η ημερομηνία «31η Δεκεμβρίου 2018» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31η Δεκεμβρίου 2020»·

5)

στο άρθρο 43, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό μη βιολογικών πρωτεϊνούχων ζωοτροφών ανά δωδεκάμηνο για τα εν λόγω είδη ανέρχεται σε 5 % για τα ημερολογιακά έτη 2018, 2019 και 2020.»·

6)

στο άρθρο 92α παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 1α:

«1α   Όταν ένα κράτος μέλος διαπιστώνει παρατυπίες ή παραβάσεις στην εφαρμογή του παρόντος κανονισμού όσον αφορά προϊόν που προέρχεται από το εν λόγω κράτος μέλος και φέρει τις ενδείξεις που αναφέρονται στον τίτλο IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 και στον τίτλο III του παρόντος κανονισμού ή στο παράρτημα XI του παρόντος κανονισμού, και εάν οι εν λόγω παρατυπίες ή παραβάσεις έχουν επιπτώσεις σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, τις κοινοποιεί πάραυτα στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ή στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, στα άλλα κράτη μέλη και στην Επιτροπή μέσω του συστήματος που αναφέρεται στο άρθρο 94 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού.»·

7)

το παράρτημα I αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος I του παρόντος κανονισμού·

8)

το παράρτημα II αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος II του παρόντος κανονισμού·

9)

το παράρτημα VIIΙα αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος III του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου 2018.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 189 της 20.7.2007, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 889/2008 της Επιτροπής, της 5ης Σεπτεμβρίου 2008, σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων όσον αφορά τον βιολογικό τρόπο παραγωγής, την επισήμανση και τον έλεγχο των προϊόντων (ΕΕ L 250 της 18.9.2008, σ. 1).

(3)  Απόφαση του Δικαστηρίου της 5ης Νοεμβρίου 2015, C-137/13, ECLI:EU:C:2014:2335.

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 150 της 14.6.2018, σ. 1).

(5)  Τελική έκθεση σχετικά με τα λιπάσματα (II) https://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports_en.

(6)  Τελική έκθεση σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (III) https://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports_en.

(7)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 606/2009 της Επιτροπής, της 10ης Ιουλίου 2009, για καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 όσον αφορά τις κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντων, τις οινολογικές πρακτικές και τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται (ΕΕ L 193 της 24.7.2009, σ. 1).

(8)  Τελική έκθεση σχετικά με τον οίνο https://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports_en.

(9)  Τελική έκθεση σχετικά με τον καθαρισμό και την απολύμανση https://ec.europa.eu/agriculture/organic/sites/orgfarming/files/docs/body/final_report_egtop_on_cleaning_disinfection_en.pdf


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

«

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Λιπάσματα, βελτιωτικά του εδάφους και θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 και στο άρθρο 6δ παράγραφος 2

Σημείωση:

Α

:

τα οποία επιτρέπονται δυνάμει του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 και η έγκρισή τους ανανεώθηκε με το άρθρο 16 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007

Β

:

τα οποία επιτρέπονται δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007

Έγκριση

Ονομασία

Σύνθετα προϊόντα ή προϊόντα που περιέχουν αποκλειστικά τα στοιχεία που απαριθμούνται κατωτέρω:

Περιγραφή, απαιτήσεις σύνθεσης, όροι χρήσης

A

Κοπριά αγροκτήματος

Προϊόν που αποτελείται από μείγμα περιττωμάτων ζώων και φυτικής ύλης (στρωμνή ζώων).

Η προέλευση από εντατικοποιημένη εκτροφή απαγορεύεται

A

Αποξηραμένη κοπριά αγροκτήματος και αφυδατωμένη κοπριά πουλερικών

Η προέλευση από εντατικοποιημένη εκτροφή απαγορεύεται

A

Κομποστοποιημένα ζωικά περιττώματα, συμπεριλαμβανομένης της κοπριάς πουλερικών καθώς και της κομποστοποιημένης κοπριάς αγροκτήματος

Η προέλευση από εντατικοποιημένη εκτροφή απαγορεύεται

A

Υγρά ζωικά περιττώματα

Χρήση μετά από ελεγχόμενη ζύμωση ή/και κατάλληλη αραίωση

Η προέλευση από εντατικοποιημένη εκτροφή απαγορεύεται

Β

Μείγματα οικιακών απορριμμάτων που έχουν υποστεί λιπασματοποίηση ή ζύμωση

Προϊόν που παράγεται από διαχωριζόμενα στην πηγή οικιακά απορρίμματα με λιπασματοποίηση ή αναερόβια ζύμωση για παραγωγή βιοαερίου

Οικιακά απορρίμματα μόνο φυτικής και ζωικής προέλευσης

Μόνον όταν παράγονται σε, αποδεκτό από το κράτος μέλος, κλειστό και ελεγχόμενο σύστημα συλλογής

Μέγιστη συγκέντρωση σε mg/kg ξηράς ουσίας:

κάδμιο: 0,7· χαλκός: 70· νικέλιο: 25· μόλυβδος: 45· ψευδάργυρος: 200· υδράργυρος: 0,4· χρώμιο (ολικό): 70· χρώμιο (VI): μη ανιχνεύσιμο

A

Τύρφη

Χρήση που περιορίζεται στη φυτοκομία (κηπευτικά, ανθοκομία, δενδροκομία, φυτώρια)

A

Απόβλητα καλλιέργειας μανιταριών

Η αρχική σύνθεση του υποστρώματος περιορίζεται στα προϊόντα του παρόντος παραρτήματος

A

Περιττώματα σκωλήκων (κομπόστα γαιοσκωλήκων) και εντόμων

 

A

Γκουανό

 

A

Μείγματα φυτικών υλών που έχουν υποστεί λιπασματοποίηση ή ζύμωση

Προϊόν που λαμβάνεται από μείγματα φυτικών υλών τα οποία έχουν υποστεί λιπασματοποίηση ή αναερόβια ζύμωση για παραγωγή βιοαερίου

Β

Χωνευμένο υπόλειμμα παραγωγής βιοαερίου, το οποίο προέρχεται από τη χώνευση ζωικών υποπροϊόντων από κοινού με ύλες φυτικής ή ζωικής προέλευσης που απαριθμούνται στο παρόν παράρτημα

Τα ζωικά υποπροϊόντα (συμπεριλαμβανομένων των υποπροϊόντων άγριων ζώων) της κατηγορίας 3 και το περιεχόμενο πεπτικού συστήματος της κατηγορίας 2 [κατηγορίες 2 και 3, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου] (1) δεν πρέπει να προέρχονται από εντατική κτηνοτροφία.

Οι διεργασίες πρέπει να είναι σύμφωνες με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 142/2011 της Επιτροπής (2).

Δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε βρώσιμα μέρη του καλλιεργούμενου φυτού

Β

Τα κατωτέρω προϊόντα και υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης:

 

Αιματάλευρο

 

Χηλάλευρο

 

Κερατάλευρο

 

Οστεάλευρο ή αποζελατινοποιημένο οστεάλευρο

 

Ιχθυάλευρο

 

Κρεατάλευρο

 

Άλευρο φτερών, τριχώματος και «chiquette»

 

Μαλλί

 

Γούνα (1)

 

Τρίχωμα

 

Γαλακτοκομικά προϊόντα

 

Υδρολυμένες πρωτεΐνες (2)

(1)

Μέγιστη συγκέντρωση χρωμίου (VI) σε mg/kg ξηράς ουσίας: μη ανιχνεύσιμο

(2)

Δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε βρώσιμα μέρη του καλλιεργούμενου φυτού

A

Προϊόντα και παραπροϊόντα φυτικής προέλευσης για λιπάσματα

π.χ.: πλακούντες ελαιούχων σπόρων, μεμβράνες κακάου, ριζίδια βύνης

Β

Υδρολυμένες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης

 

A

Φύκια και προϊόντα φυκιών

Εφόσον λαμβάνονται απευθείας από:

(i)

φυσική επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης, της ψύξης και της άλεσης,

(ii)

εκχύλιση με νερό ή με όξινα ή/και αλκαλικά διαλύματα,

(iii)

ζύμωση

A

Πριονίδια και θρύμματα ξύλου

Από ξύλο που δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία μετά την υλοτόμηση

A

Κομποστοποιημένοι φλοιοί δένδρων

Από ξύλο που δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία μετά την υλοτόμηση

A

Τέφρα ξύλου

Από ξύλο που δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία μετά την υλοτόμηση

A

Μαλακά φυσικά φωσφορικά ορυκτά αλεσμένα

Προϊόντα που προσδιορίζονται στο σημείο 7 του παραρτήματος I.Α.2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) όσον αφορά τα λιπάσματα

Περιεκτικότητα σε κάδμιο κατώτερη ή ίση προς 90 mg/kg P205

A

Φωσφορικό αργίλιο-ασβέστιο

Προϊόν που προσδιορίζεται στο σημείο 6 του παραρτήματος IA.2. του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003

Περιεκτικότητα σε κάδμιο κατώτερη ή ίση προς 90 mg/kg P205

Χρήση περιορισμένη στα αλκαλικά εδάφη (pH> 7,5)

A

Σκωρίες αποφωσφάτωσης

Προϊόν που προσδιορίζεται στο σημείο 1 του παραρτήματος IA.2. του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003

A

Ακατέργαστα άλατα καλίου ή καϊνίτης

Προϊόν που προσδιορίζεται στο σημείο 1 του παραρτήματος IA.3. του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003

A

Θειικό κάλιο το οποίο περιέχει ενδεχομένως άλας μαγνησίου

Προϊόν που παράγεται από ακατέργαστο καλιούχο άλας με φυσική διαδικασία εκχύλισης και που είναι δυνατό να περιέχει και άλατα μαγνησίου

A

Βινάσση και εκχυλίσματα βινάσσης

Εξαιρούνται οι αμμωνιακές βινάσσες

A

Ανθρακικό ασβέστιο

(κρητίδα, μάργα, αλεσμένος ασβεστόλιθος, βελτιωτικό της Βρετάνης, φωσφορικός ασβεστόλιθος κ.λπ.)

Μόνο φυσικής προέλευσης

A

Ανθρακικό μαγνήσιο και ασβέστιο

Μόνο φυσικής προέλευσης

π.χ. μαγνησίτης, αλεσμένο μαγνήσιο, ασβεστόλιθος

A

Θειικό μαγνήσιο (κισερίτης)

Μόνο φυσικής προέλευσης

A

Διάλυμα χλωριούχου ασβεστίου

Θεραπεία φυλλώματος μηλιών μετά τον εντοπισμό έλλειψης ασβεστίου

A

Θειικό ασβέστιο (γύψος)

Προϊόντα που προσδιορίζονται στο σημείο 1 του παραρτήματος IΔ. του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003

Μόνο φυσικής προέλευσης

A, B

Βιομηχανική άσβεστος από παραγωγή ζάχαρης

Υποπροϊόν παραγωγής ζάχαρης από ζαχαρότευτλα και ζαχαροκάλαμα

A

Βιομηχανική άσβεστος από παραγωγή αλατιού σε κενό

Υποπροϊόν παραγωγής αλατιού σε κενό από ορεινή άλμη

A

Στοιχειακό θείο

Προϊόντα που προσδιορίζονται στο παράρτημα IΔ.3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003

A

Ιχνοστοιχεία

Ανόργανα μικροθρεπτικά στοιχεία που απαριθμούνται στο μέρος Ε του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003

A

Χλωριούχο νάτριο

Αποκλειστικά από ορυκτά άλατα

A

Σκόνη πετρωμάτων και άργιλοι

 

Β

Λεοναρδίτης (ακατέργαστο οργανικό ίζημα πλούσιο σε χουμικά οξέα)

Μόνον εφόσον αποτελεί υποπροϊόν εξορυκτικών δραστηριοτήτων

Β

Ξυλίτης

Μόνον εφόσον αποτελεί υποπροϊόν εξορυκτικών δραστηριοτήτων (π.χ. υποπροϊόν της εξόρυξης λιγνίτη)

Β

Χιτίνη (πολυσακχαρίτης που λαμβάνεται από το κέλυφος μαλακοστράκων)

Μόνον εφόσον προέρχεται από βιώσιμη αλιεία, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 του Συμβουλίου (4) ή από βιολογική υδατοκαλλιέργεια

Β

Πλούσιο σε οργανική ύλη ίζημα που σχηματίζεται υπό αναερόβιες συνθήκες σε μάζες γλυκών υδάτων

(π.χ. σαπροπηλός)

Μόνο οργανικά ιζήματα που αποτελούν υποπροϊόντα της διαχείρισης μαζών γλυκών υδάτων ή εξορύσσονται από περιοχές που καλύπτονταν κατά το παρελθόν από γλυκά ύδατα

Ανάλογα με την περίπτωση, η μέθοδος απόληψης θα πρέπει να περιορίζει στο ελάχιστο τις επιπτώσεις στο υδατικό σύστημα

Μόνον ιζήματα που προέρχονται από πηγές απαλλαγμένες από φυτοφάρμακα, έμμονους οργανικούς ρύπους και πετρελαιοειδή

Μέγιστη συγκέντρωση σε mg/kg ξηράς ουσίας:

κάδμιο: 0,7· χαλκός: 70· νικέλιο: 25· μόλυβδος: 45· ψευδάργυρος: 200· υδράργυρος: 0,4· χρώμιο (ολικό): 70· χρώμιο (VI): μη ανιχνεύσιμο

»

(1)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 (κανονισμός για τα ζωικά υποπροϊόντα) (ΕΕ L 300 της 14.11.2009, σ. 1).

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 142/2011 της Επιτροπής, της 25ης Φεβρουαρίου 2011, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για την εφαρμογή της οδηγίας 97/78/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά ορισμένα δείγματα και τεμάχια που εξαιρούνται από κτηνιατρικούς ελέγχους στα σύνορα οι οποίοι αναφέρονται στην εν λόγω οδηγία (ΕΕ L 54 της 26.2.2011, σ. 1).

(3)  ΕΕ L 304 της 21.11.2003, σ. 1.

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2002, για τη διατήρηση και βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής, (ΕΕ L 358 της 31.12.2002, σ. 59).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

«

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Παρασιτοκτόνα — Προϊόντα φυτοπροστασίας που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1

Όλες οι ουσίες που αναφέρονται στο παρόν παράρτημα πρέπει να πληρούν τουλάχιστον τους όρους χρήσης που προσδιορίζονται στο παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011 της Επιτροπής (1) Στη δεύτερη στήλη κάθε πίνακα καθορίζονται περιοριστικότεροι όροι χρήσης στη βιολογική παραγωγή.

1.   Ουσίες φυτικής ή ζωικής προέλευσης

Ονομασία

Περιγραφή, απαιτήσεις σύνθεσης, όροι χρήσης

Allium sativum (Εκχύλισμα σκόρδου)

 

Αζαδιραχτίνη, η οποία αποτελεί προϊόν εκχύλισης από την Azadirachta indica (δένδρο Neem)

 

Βασικές ουσίες (στις οποίες περιλαμβάνονται:. Λεκιθίνες, σακχαρόζη, φρουκτόζη, ξίδι, ορός γάλακτος, υδροχλωρική χιτοζάνη (2) και Equisetum arvense κ.λπ.)

Μόνον οι βασικές ουσίες, όπως ορίζονται στο άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 (3), οι οποίες είναι τρόφιμα όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 και είναι φυτικής ή ζωικής προέλευσης.

Πρόκειται για ουσίες που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ζιζανιοκτόνα, αλλά μόνο για τον έλεγχο των επιβλαβών οργανισμών και των ασθενειών.

Κηρός μελισσών

Μόνο ως μέσο για το κλάδεμα/για την προστασία από τραύματα

COS-OGA

 

Υδρολυμένες πρωτεΐνες εκτός από ζελατίνη

 

Λαμιναρίνη

Τα φαιοφύκη είτε καλλιεργούνται με βιολογική μέθοδο σύμφωνα με το άρθρο 6δ, είτε συγκομίζονται κατά τρόπο βιώσιμο σύμφωνα με το άρθρο 6γ

Φερομόνες

Μόνο σε παγίδες και διανεμητές

Φυτικά έλαια

Όλες οι χρήσεις έχουν εγκριθεί, εκτός από τη χρήση ως ζιζανιοκτόνο.

Πυρεθρίνες που εκχυλίζονται από το Chrysanthemum cinerariaefolium

 

Πυρεθροειδή (μόνο δ-μεθρίνη και λ-κυαλοθρίνη)

Μόνο σε παγίδες με συγκεριμένα προσελκυστικά· μόνο κατά των Batrocera oleae και Ceratitis capitata Wied

Κασία (κάσια) που εκχυλίζεται από το Quassia amara

Μόνον ως εντομοκτόνο, απωθητικό

Απωθητικά (λόγω οσμής) ζωικής ή φυτικής προέλευσης/λίπος προβάτου

Μόνο για μη βρώσιμα μέρη του καλλιεργούμενου φυτού και εφόσον οι φυτικές ύλες του δεν δίδονται ως τροφή σε αιγοπρόβατα

Salix spp. Cortex (άλλως εκχύλισμα φλοιού ιτιάς)

 

2.   Μικροοργανισμοί και ουσίες που παράγονται από μικροοργανισμούς

Ονομασία

Περιγραφή, απαιτήσεις σύνθεσης, όροι χρήσης

Μικροοργανισμοί

Μη προερχόμενοι από ΓΤΟ

Spinosad (σπινοσάδη)

 

3.   Ουσίες άλλες από αυτές που αναφέρονται στα τμήματα 1 και 2

Ονομασία

Περιγραφή, απαιτήσεις σύνθεσης, όροι ή περιορισμοί χρήσεως

Πυριτικό αργίλιο (καολίνης)

 

Υδροξείδιο του ασβεστίου

Όταν χρησιμοποιείται ως μυκητοκτόνο, αυτό πρέπει να γίνεται μόνο στα οπωροφόρα δένδρα και στα φυτώριά τους, προορίζεται δε για τον έλεγχο του Nectria galligena

Διοξείδιο του άνθρακα

 

Ενώσεις χαλκού υπό μορφή: υδροξειδίου του χαλκού, οξυχλωριούχου χαλκού, οξειδίου του χαλκού, βορδιγάλειου πολτού και τριβασικού θειικού χαλκού

Μέχρι 6 kg χαλκού ανά εκτάριο ετησίως.

Όσον αφορά τις πολυετείς καλλιέργειες, τα κράτη μέλη δύνανται, κατά παρέκκλιση του προηγούμενου εδαφίου, να επιτρέπουν υπέρβαση του ορίου των 6 kg χαλκού σε δεδομένο έτος, υπό τον όρο ότι η πραγματικά χρησιμοποιούμενη μέση ποσότητα σε περίοδο 5 ετών, η οποία αποτελείται από αυτό το έτος και τα προηγούμενα τέσσερα έτη, δεν υπερβαίνει τα 6 kg.

Φωσφορικό διαμμώνιο

Μόνο ως προσελκυστικό σε παγίδες

Αιθυλένιο

Επιτρέπεται να εγκρίνεται η χρήση του ως ρυθμιστή της ανάπτυξης φυτών μόνο σε εσωτερικούς χώρους. Οι εγκρίσεις περιορίζονται μόνο σε επαγγελματίες χρήστες.

Λιπαρά οξέα

Όλες οι χρήσεις έχουν εγκριθεί, εκτός από τη χρήση ως ζιζανιοκτόνο.

Φωσφορικός σίδηρος [ορθοφωσφορικός σίδηρος (III)]

Παρασκευάσματα επιφανειακής εφαρμογής μεταξύ των καλλιεργούμενων φυτών

Διατομίτης (Kieselgur)

 

Θειική άσβεστος (πολυθειούχο ασβέστιο)

 

Παραφινέλαιο

 

Όξινο ανθρακικό κάλιο και όξινο ανθρακικό νάτριο (άλλως διττανθρακικό κάλιο/διττανθρακικό νάτριο)

 

Χαλαζιακή άμμος

 

Θείο

 

»

(1)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 540/2011 της Επιτροπής, της 25ης Μαΐου 2011, σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον κατάλογο των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών (ΕΕ L 153 της 11.6.2011, σ. 1).

(2)  Προερχόμενη από βιώσιμη αλιεία ή βιολογική υδατοκαλλιέργεια

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά (ΕΕ L 309 της 24.11.2009, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

«

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIΙΙα

Προϊόντα και ουσίες εγκεκριμένες για χρήση ή προσθήκη σε βιολογικά προϊόντα του αμπελοοινικού τομέα που αναφέρονται στο άρθρο 29γ

Τύπος επεξεργασίας σύμφωνα με το παράρτημα I A του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 606/2009

Ονομασία του προϊόντος ή της ουσίας

Ειδικοί όροι, περιορισμοί εντός των ορίων και όρων που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 και στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 606/2009

Σημείο 1: Χρήση για αερισμό ή οξυγόνωση

Αέρας

Αέριο οξυγόνο

 

Σημείο 3: Φυγοκέντρηση και διήθηση

Περλίτης

Κυτταρίνη

Γη διατόμων

Χρησιμοποιείται μόνο ως αδρανές ενισχυτικό διήθησης

Σημείο 4: Χρήση για τη δημιουργία αδρανούς ατμόσφαιρας και για την επεξεργασία του προϊόντος απουσία αέρος

Άζωτο

Διοξείδιο του άνθρακα

Αργό

 

Σημεία 5, 15 και 21: Χρήση

Ζυμομύκητες (1)

 

Σημείο 6: Χρήση

Μονόξινο φωσφορικό αμμώνιο

Υδροχλωρική θειαμίνη

Αδρανοποιημένοι ζυμομύκητες, προϊόντα αυτόλυσης ζυμομυκήτων και περιβλήματα ζυμομυκήτων

 

Σημείο 7: Χρήση

Διοξείδιο του θείου

Όξινο θειώδες κάλιο ή μεταδιθειώδες κάλιο

(a)

Η μέγιστη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου δεν υπερβαίνει τα 100 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο για τους ερυθρούς οίνους όπως αναφέρονται στο σημείο 1 στοιχείο α) του μέρους Α του παραρτήματος I.Β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 606/2009, με επίπεδο υπολειμματικών σακχάρων μικρότερο των 2 γραμμαρίων ανά λίτρο.

(b)

Η μέγιστη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου δεν υπερβαίνει τα 150 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο για τους λευκούς και τους ερυθρωπούς οίνους όπως αναφέρονται στο σημείο 1 στοιχείο β) του μέρους Α του παραρτήματος I.Β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 606/2009, με επίπεδο υπολειμματικών σακχάρων μικρότερο των 2 γραμμαρίων ανά λίτρο.

(c)

Για όλους τους άλλους οίνους, η μέγιστη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου που εφαρμόζεται σύμφωνα με το παράρτημα I.Β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 606/2009 την 1η Αυγούστου 2010 μειώνεται κατά 30 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο.

Σημείο 9: Χρήση

Άνθρακας οινολογικής χρήσης

 

Σημείο 10: Διαύγαση

Βρώσιμη ζελατίνη (2)

Πρωτεϊνικές ύλες φυτικής προέλευσης από σιτάρι ή αρακά (2)

Ιχθυόκολλα (2)

Ωοαλβουμίνη (2)

Ταννίνες (2)

Πρωτεΐνες γεωμήλων (2)

Εκχυλίσματα πρωτεϊνών ζυμομυκήτων (2)

Καζεΐνες

Χιτοζάνη που προέρχεται από τον μύκητα Aspergillus niger

Καζεϊνικό κάλιο

Διοξείδιο του πυριτίου

Μπεντονίτης

Πηκτινολυτικά ένζυμα

 

Σημείο 12: Χρήση για αύξηση της οξύτητας

Γαλακτικό οξύ

L(+) τρυγικό οξύ

 

Σημείο 13: Χρήση για μείωση της οξύτητας

L(+) τρυγικό οξύ

Ανθρακικό ασβέστιο

Ουδέτερο τρυγικό κάλιο

Όξινο ανθρακικό κάλιο

 

Σημείο 14: Προσθήκη

Ρητίνη πεύκης της χαλεπίου

 

Σημείο 17: Χρήση

Γαλακτικά βακτήρια

 

Σημείο 19: Προσθήκη

L-ασκορβικό οξύ

 

Σημείο 22: Χρήση για τη διοχέτευση φυσαλίδων

Άζωτο

 

Σημείο 23: Προσθήκη

Διοξείδιο του άνθρακα

 

Σημείο 24: Προσθήκη για τη σταθεροποίηση του οίνου

Κιτρικό οξύ

 

Σημείο 25: Προσθήκη

Ταννίνες (2)

 

Σημείο 27: Προσθήκη

M-τρυγικό οξύ

 

Σημείο 28: Χρήση

Κόμμι ακακίας (2) (= αραβικό κόμμι)

 

Σημείο 30: Χρήση

Όξινο τρυγικό κάλιο

 

Σημείο 31: Χρήση

Κιτρικός χαλκός

 

Σημείο 31: Χρήση

Θειικός χαλκός

 

Σημείο 35: Χρήση

Μαννοπρωτεΐνες από ζυμομύκητες

 

Σημείο 38: Χρήση

Τεμάχια ξύλου δρυός

 

Σημείο 39: Χρήση

Αλγινικό κάλιο

 

Σημείο 44: Χρήση

Χιτοζάνη που προέρχεται από τον μύκητα Aspergillus niger

 

Σημείο 51: Χρήση

Αδρανοποιημένοι ζυμομύκητες

 

Τύπος επεξεργασίας σύμφωνα με το παράρτημα III ενότητα A σημείο 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 606/2009

Θειικό ασβέστιο

Μόνο για τον “vino generoso” ή τον “vino generoso de licor”

»

(1)  Για τα μεμονωμένα στελέχη ζυμομυκήτων: προέρχονται από βιολογικές πρώτες ύλες, εάν διατίθενται

(2)  Προέρχεται από βιολογικές πρώτες ύλες, εάν διατίθενται.