14.12.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 331/44


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/2313 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 13ης Δεκεμβρίου 2017

που καθορίζει τις προδιαγραφές μορφοτύπου του φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου για τη διακίνηση εντός της επικράτειας της Ένωσης και του φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου για την είσοδο σε προστατευόμενη ζώνη και τη διακίνηση εντός αυτής

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, σχετικά με προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών, την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 652/2014 και (ΕΕ) αριθ. 1143/2014, και την κατάργηση των οδηγιών του Συμβουλίου 69/464/ΕΟΚ, 74/647/ΕΟΚ, 93/85/ΕΟΚ, 98/57/ΕΚ, 2000/29/ΕΚ, 2006/91/ΕΚ και 2007/33/ΕΚ (1), και ιδίως το άρθρο 83 παράγραφος 7,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το άρθρο 83 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να εγκρίνει τις προδιαγραφές μορφοτύπου του φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου για τη διακίνηση εντός της επικράτειας της Ένωσης και του φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου για την είσοδο σε προστατευόμενη ζώνη και τη διακίνηση εντός αυτής. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ευκρίνεια και η σαφής αναγνωσιμότητα, είναι σημαντικό για τα φυτοϋγειονομικά διαβατήρια να έχουν τυποποιημένο μορφότυπο. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται επίσης ότι τα φυτοϋγειονομικά διαβατήρια είναι σαφώς διακριτά από οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή επισήμανση.

(2)

Λόγω των διαφορών που υπάρχουν όσον αφορά το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά των φυτών, των φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων για τα οποία απαιτείται φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, πρέπει να επιτρέπεται κάποιος βαθμός ευελιξίας όσον αφορά τις προδιαγραφές μορφοτύπου των φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων. Ως εκ τούτου, στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων που καθορίζονται στα μέρη Α έως Δ του παραρτήματος, διάφορα εναλλακτικά υποδείγματα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα, τα οποία θα επιτρέπουν να λαμβάνονται υπόψη οι εν λόγω διαφορές των φυτών, των φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων για τα οποία απαιτείται φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Επιπλέον, τα υποδείγματα αυτά δεν θα πρέπει να προβλέπουν ρητά το μέγεθος των φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων, τη χρήση διαχωριστικής γραμμής, την αναλογία του μεγέθους των στοιχείων τους, καθώς και τις γραμματοσειρές που χρησιμοποιούνται σε αυτά.

(3)

Τα στοιχεία του φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, θα πρέπει να διατάσσονται σε ορθογώνιο ή τετράγωνο σχήμα, και θα πρέπει να διακρίνονται σαφώς όποιες άλλες ενδείξεις ή εικόνες με διαχωριστική γραμμή ή με άλλο τρόπο. Με βάση τη σχετική εμπειρία, είναι σημαντικό να ενισχύεται η ευκρίνεια των φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων και η διάκρισή τους από οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή επισήμανση.

(4)

Για λόγους ασφάλειας δικαίου, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται από την ίδια ημερομηνία με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/2031.

(5)

Πολλά φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα για τα οποία τα φυτοϋγειονομικά διαβατήρια θα εκδίδονται σύμφωνα με την οδηγία 92/105/ΕΟΚ της Επιτροπής (2), πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού θα ευρίσκονται ακόμη στην αγορά ή θα διακινούνται μετά την ημερομηνία αυτή. Δεδομένου ότι δεν έχει εκφραστεί ανησυχία για θέματα υγείας που να απαιτεί την άμεση αλλαγή των προδιαγραφών μορφότυπου, τα φυτοϋγειονομικά διαβατήρια που έχουν εκδοθεί πριν από την 14η Δεκεμβρίου 2019, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν έως τις 14 Δεκεμβρίου 2023.

(6)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Υποδείγματα για φυτοϋγειονομικά διαβατήρια

1.   Τα φυτοϋγειονομικά διαβατήρια διακίνησης εντός της επικράτειας της Ένωσης συμμορφώνονται με τα υποδείγματα που προβλέπονται στο μέρος Α του παραρτήματος.

2.   Το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο για την είσοδο σε προστατευόμενη ζώνη και τη διακίνηση εντός αυτής συμμορφώνεται με τα υποδείγματα που προβλέπονται στο μέρος Β του παραρτήματος.

3.   Τα φυτοϋγειονομικά διαβατήρια διακίνησης εντός της επικράτειας της Ένωσης συνδυασμένα με ετικέτα πιστοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 83 παράγραφος 5 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 συμμορφώνονται με τα υποδείγματα που προβλέπονται στο μέρος Γ του παραρτήματος.

4.   Τα φυτοϋγειονομικά διαβατήρια για την είσοδο σε προστατευόμενη ζώνη και τη διακίνηση εντός αυτής, συνδυασμένα με ετικέτα πιστοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 83 παράγραφος 5 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, συμμορφώνονται με τα υποδείγματα που προβλέπονται στο μέρος Δ του παραρτήματος.

Άρθρο 2

Απαιτήσεις για τα στοιχεία των φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων

Τα στοιχεία του φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, όπως ορίζεται στο παράρτημα VII του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, αναγράφονται σε ορθογώνιο ή τετράγωνο σχήμα, και είναι ευανάγνωστα, χωρίς τη χρήση οπτικής ενίσχυσης.

Ευρίσκονται εντός της διαχωριστικής γραμμής, ή είναι άλλως σαφώς διαχωρισμένα από τυχόν κείμενο ή εικονογραφικό θέμα, έτσι ώστε να είναι ευκρινές και ευανάγνωστο.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Ημερομηνία εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται από την 14η Δεκεμβρίου 2019.

Φυτοϋγειονομικά διαβατήρια που εκδίδονται πριν από την 14η Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με την οδηγία 92/105/ΕΟΚ, εξακολουθούν να ισχύουν έως τις 14 Δεκεμβρίου 2023.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 13 Δεκεμβρίου 2017.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 317 της 23.11.2016, σ. 4.

(2)  Οδηγία 92/105/ΕΟΚ της Επιτροπής, της 3ης Δεκεμβρίου 1992, για τον καθορισμό τυποποιημένων φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση ορισμένων φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων εντός της Κοινότητας και για τον καθορισμό των λεπτομερών διαδικασιών που συνδέονται με την έκδοση των εν λόγω φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων καθώς επίσης και με τις προϋποθέσεις και τις λεπτομερείς διαδικασίες που αφορούν την αντικατάστασή τους (ΕΕ L 4 της 8.1.1993, σ. 22).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Τεχνικές προδιαγραφές: Το μέγεθος των φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων, η χρήση μιας διαχωριστικής γραμμής, η αναλογία του μεγέθους των στοιχείων τους, καθώς και οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιούνται στα υποδείγματα είναι μόνο παραδείγματα.

Η σημαία της Ένωσης μπορεί να είναι τυπωμένη έγχρωμη ή ασπρόμαυρη, είτε με άσπρα αστέρια σε μαύρο φόντο είτε αντιστρόφως.

Επεξήγηση

1.

Οι λέξεις «Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο» (Plant Passport) ή «Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο — ΠΖ» (Plant Passport – PZ) στην αγγλική γλώσσα και, κατά περίπτωση, σε μία άλλη επίσημη γλώσσα της Ένωσης, πρέπει να χωρίζονται με πλάγια γραμμή.

2.

Η/Οι βοτανική/-ές ονομασία/-ες του/των είδους/-ών ή της//των ταξινομικής/-ών κατηγορίας/-ών του/των φυτού/-ών, στην περίπτωση φυτών και φυτικών προϊόντων, ή, ανάλογα με την περίπτωση η ονομασία του εν λόγω αντικειμένου και, προαιρετικώς, η ονομασία της ποικιλίας.

3.

Ο κωδικός δύο γραμμάτων που αναφέρεται στο πρότυπο ISO 3166-1-alpha-2 (1), που αναφέρεται στο άρθρο 67 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, και το κράτος μέλος στο οποίο ο επαγγελματίας που προβαίνει στην έκδοση του φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου είναι εγγεγραμμένος.

4.

Ο αλφαβητικός, αριθμητικός ή αλφαριθμητικός αριθμός εθνικού μητρώου του εν λόγω επαγγελματία.

5.

Κατά περίπτωση, ο κωδικός ιχνηλασιμότητας του φυτού, φυτικού προϊόντος ή άλλου αντικειμένου.

6.

Κατά περίπτωση, ο μοναδικός γραμμωτός κωδικός, ο κωδικός QR, το ολόγραμμα, το μικροκύκλωμα (τσιπ) ή άλλος φορέας δεδομένων, που συμπληρώνει τον κωδικό ιχνηλασιμότητας.

7.

Κατά περίπτωση, ο κωδικός δύο γραμμάτων που αναφέρεται στο πρότυπο ISO 3166-1-alpha-2, που αναφέρεται στο άρθρο 67 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, του/των κράτους/-ών μέλους/-ών καταγωγής.

8.

Κατά περίπτωση, το/τα όνομα/ονόματα της/των τρίτης/-ων χώρας/χωρών καταγωγής ή ο/οι κωδικός/-οί δύο γραμμάτων που αναφέρεται/-ονται στο πρότυπο ISO 3166-1-alpha-2.

9.

Η/Οι επιστημονική/-ές ονομασία/-ες των επιβλαβών οργανισμών καραντίνας στις προστατευόμενες ζώνες ή, εναλλακτικά, οι κωδικοί που χρησιμοποιούνται ειδικά στους εν λόγω επιβλαβείς οργανισμούς, που αναφέρονται στο άρθρο 32 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031.

10.

Πληροφορίες που απαιτούνται για μια επίσημη ετικέτα για σπόρους ή άλλο πολλαπλασιαστικό υλικό, όπως αναφέρεται αντιστοίχως στο άρθρο 10 παράγραφος 1 της οδηγίας 66/401/ΕΟΚ του Συμβουλίου (2), το άρθρο 10 παράγραφος 1 της οδηγίας 66/402/ΕΟΚ του Συμβουλίου (3), το άρθρο 10 παράγραφος 1 της οδηγίας 68/193/ΕΟΚ του Συμβουλίου (4), το άρθρο 12 της οδηγίας 2002/54/ΕΚ του Συμβουλίου (5), το άρθρο 28 παράγραφος 1 της οδηγίας 2002/55/ΕΚ του Συμβουλίου (6), το άρθρο 13 παράγραφος 1 της οδηγίας 2002/56/ΕΚ του Συμβουλίου (7), το άρθρο 12 παράγραφος 1 της οδηγίας 2002/57/ΕΚ του Συμβουλίου (8), ή την ετικέτα για το προβασικό, το βασικό ή το πιστοποιημένο υλικό, όπως αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο β) της οδηγίας 2008/90/ΕΚ του Συμβουλίου (9).

ΜΕΡΟΣ Α

Υποδείγματα των φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων για τη διακίνηση εντός της επικράτειας της Ένωσης, που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1

Image Image

ΜΕΡΟΣ Β

Υποδείγματα φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων για την είσοδο και τη διακίνηση εντός των προστατευόμενων ζωνών, που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2

Image Image

ΜΕΡΟΣ Γ

Υποδείγματα φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων για τη διακίνηση εντός της επικράτειας της Ένωσης συνδυασμένα με ετικέτα πιστοποίησης, όπως αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3

Image

ΜΕΡΟΣ Δ

Υποδείγματα φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων, για την είσοδο σε προστατευόμενη ζώνη και τη διακίνηση εντός αυτής, συνδυασμένα με σήμα πιστοποίησης, που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 4

Image

(1)  ISO 3166-1: 2006, Κωδικοί ονομάτων χωρών και υποδιαιρέσεών τους— Μέρος 1: Κωδικοί χωρών. Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης, Γενεύη.

(2)  Οδηγία 66/401/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 14 Ιουνίου 1966, περί εμπορίας σπόρων προς σπορά κτηνοτροφικών φυτών (ΕΕ 125 της 11.7.1966, σ. 2298).

(3)  Οδηγία 66/402/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 14 Ιουνίου 1966, περί εμπορίας σπόρων δημητριακών προς σπορά (ΕΕ 125 της 11.7.1966, σ. 2309/66).

(4)  Οδηγία 68/193/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 9 Απριλίου 1968, περί εμπορίας υλικών αγενούς πολλαπλασιασμού της αμπέλου (ΕΕ L 93 της 17.4.1968, σ. 15).

(5)  Οδηγία 2002/54/ΕΚ του Συμβουλίου, της 13 Ιουνίου 2002, περί εμπορίας σπόρων τεύτλων προς σπορά (ΕΕ L 193 της 20.7.2002, σ. 2).

(6)  Οδηγία 2002/55/ΕΚ του Συμβουλίου, της 13 Ιουνίου 2002, περί εμπορίας σπόρων προς σπορά κηπευτικών (ΕΕ L 193 της 20.7.2002, σ. 33).

(7)  Οδηγία 2002/56/ΕΚ του Συμβουλίου, της 13 Ιουνίου 2002, περί εμπορίας σπόρων γεωμήλων προς φύτευση (ΕΕ L 193 της 20.7.2002, σ. 60).

(8)  Οδηγία 2002/57/ΕΚ του Συμβουλίου, της 13 Ιουνίου 2002, περί εμπορίας των σπόρων προς σπορά των ελαιούχων και κλωστικών φυτών (ΕΕ L 193 της 20.7.2002, σ. 74).

(9)  Οδηγία 2008/90/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29 Σεπτεμβρίου 2008, για την εμπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων φυτών και των οπωροφόρων δένδρων που προορίζονται για την παραγωγή φρούτων (ΕΕ L 267 της 8.10.2008, σ. 8).