29.4.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 113/2


ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/747 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 17ης Δεκεμβρίου 2015

για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα κριτήρια σχετικά με τον υπολογισμό των εκ των προτέρων εισφορών και σχετικά με τις περιστάσεις και προϋποθέσεις υπό τις οποίες η καταβολή έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών ενδέχεται να αναβληθεί εξολοκλήρου ή εν μέρει

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 806/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2014, περί θεσπίσεως ενιαίων κανόνων και διαδικασίας για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και ορισμένων επιχειρήσεων επενδύσεων στο πλαίσιο ενός Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης και ενός Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης και τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 (1), και ιδίως το άρθρο 69 παράγραφος 5 και το άρθρο 71 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης («το Ταμείο») συστάθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 806/2014 ως ενιαία χρηματοδοτική ρύθμιση για όλα τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1024/2013 του Συμβουλίου (2), καθώς και στον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης («τα συμμετέχοντα κράτη μέλη»).

(2)

Δυνάμει του άρθρου 67 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 ιδρύεται το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης («το Ταμείο») και καθορίζονται οι σκοποί για τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιείται το Ταμείο από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης («το Συμβούλιο Εξυγίανσης»).

(3)

Σύμφωνα με το άρθρο 76 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014, το Ταμείο θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε διαδικασίες εξυγίανσης μόνον όταν το Συμβούλιο Εξυγίανσης το κρίνει αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική εφαρμογή των εργαλείων εξυγίανσης, σύμφωνα με την αποστολή του Ταμείου. Επομένως, το Ταμείο θα πρέπει να διαθέτει επαρκείς χρηματοοικονομικούς πόρους για να εξασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία του πλαισίου εξυγίανσης, έχοντας τη δυνατότητα να παρεμβαίνει, όταν είναι αναγκαίο, για την αποτελεσματική εφαρμογή των εργαλείων εξυγίανσης και την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, χωρίς να δαπανώνται χρήματα των φορολογουμένων.

(4)

Το άρθρο 70 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 προβλέπει ότι το Συμβούλιο Εξυγίανσης είναι αρμόδιο για τον υπολογισμό των επιμέρους εκ των προτέρων εισφορών που οφείλονται από όλα τα ιδρύματα με άδεια λειτουργίας στο έδαφος όλων των συμμετεχόντων κρατών μελών, βάσει του άρθρου 70 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014, και ότι αυτές οι ετήσιες εισφορές θα πρέπει να υπολογίζονται βάσει ενιαίου επιπέδου-στόχου που καθορίζεται ως ποσοστό του ποσού των καλυπτόμενων καταθέσεων όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων με άδεια λειτουργίας σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.

(5)

Επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 67 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014, το Συμβούλιο Εξυγίανσης θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι, έως το τέλος μιας αρχικής περιόδου οκτώ ετών από την 1η Ιανουαρίου 2016 ή, άλλως, από την ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή το άρθρο 69 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014, δυνάμει του άρθρου 99 παράγραφος 6 του εν λόγω κανονισμού, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα του Ταμείου θα ανέρχονται τουλάχιστον στο επίπεδο-στόχο που αναφέρεται στο άρθρο 69 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014.

(6)

Σύμφωνα με τα άρθρα 67 και 69 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014, το Συμβούλιο Εξυγίανσης θα πρέπει να διασφαλίσει, κατά την αρχική περίοδο που αναφέρεται στο άρθρο 69 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014, ότι οι εισφορές στο Ταμείο κατανέμονται όσο το δυνατόν ισομερώς χρονικά μέχρις ότου επιτευχθεί το επίπεδο-στόχος και θα πρέπει να παρατείνει την αρχική περίοδο για διάστημα το πολύ τεσσάρων ετών στην περίπτωση που το Ταμείο έχει προβεί σε σωρευτικές εκταμιεύσεις που υπερβαίνουν το 50 % του επιπέδου-στόχου και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του παρόντος κανονισμού. Ως εκ τούτου, οι ετήσιες εισφορές που συγκεντρώνονται σύμφωνα με το άρθρο 69 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 μπορεί να υπερβαίνουν το 12,5 % του επιπέδου-στόχου. Εάν μετά την αρχική περίοδο τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα μειωθούν κάτω του επιπέδου-στόχου, το Συμβούλιο Εξυγίανσης θα πρέπει να διασφαλίζει ότι αυξάνονται οι τακτικές εκ των προτέρων εισφορές έως ότου επιτευχθεί το επίπεδο-στόχος. Μετά την επίτευξη του επιπέδου-στόχου για πρώτη φορά και εάν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα έχουν μετέπειτα μειωθεί σε λιγότερο από τα δύο τρίτα του επιπέδου-στόχου, το Συμβούλιο Εξυγίανσης θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι εν λόγω εισφορές καθορίζονται σε ύψος που επιτρέπει την επίτευξη του επιπέδου-στόχου εντός έξι ετών. Επομένως, οι ετήσιες εισφορές που αναφέρονται στο άρθρο 69 παράγραφος 4 δεύτερη περίοδος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 μπορούν να υπερβαίνουν το 12,5 % του επιπέδου-στόχου προκειμένου να επιτευχθεί το επίπεδο-στόχος εντός έξι ετών.

(7)

Σύμφωνα με το άρθρο 69 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014, κατά τον υπολογισμό των εκ των προτέρων εισφορών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η φάση του οικονομικού κύκλου και ο ενδεχόμενος αντίκτυπος φιλοκυκλικών εισφορών στη χρηματοοικονομική θέση των συνεισφερόντων ιδρυμάτων.

(8)

Κάθε μεταβολή που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες εκ των προτέρων εισφορές θα πρέπει να υπολογίζεται λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι θα οδηγήσει αργότερα σε αύξηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη του επιπέδου-στόχου εντός των καθορισμένων προθεσμιών.

(9)

Κάθε μεταβολή όσον αφορά το επίπεδο των εκ των προτέρων εισφορών ή παράταση της αρχικής περιόδου θα πρέπει να εφαρμόζεται εξίσου σε όλα τα ιδρύματα των συμμετεχόντων κρατών μελών, ούτως ώστε να μην καταλήξει σε ανακατανομή των εισφορών μεταξύ των εν λόγω ιδρυμάτων.

(10)

Σύμφωνα με το άρθρο 71 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014, το Συμβούλιο Εξυγίανσης θα πρέπει να αναβάλλει, εξολοκλήρου ή εν μέρει, την καταβολή έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών από ένα ίδρυμα εάν αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να προστατευθεί η χρηματοοικονομική θέση του. Για να προσδιορίσει κατά πόσον η αναβολή είναι αναγκαία προκειμένου να προστατευθεί η χρηματοοικονομική θέση ενός ιδρύματος, το Συμβούλιο Εξυγίανσης θα πρέπει να αξιολογεί τον αντίκτυπο που θα είχε η καταβολή έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών στη θέση φερεγγυότητας και ρευστότητας του ιδρύματος αυτού.

(11)

Η αναβολή των έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών θα πρέπει να παραχωρείται από το Συμβούλιο Εξυγίανσης κατόπιν αιτήματος του ιδρύματος προκειμένου να διευκολύνεται η αξιολόγηση από το Συμβούλιο Εξυγίανσης για το ότι το εν λόγω ίδρυμα πληροί τις προϋποθέσεις για την αναβολή που προβλέπεται στο άρθρο 71 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014. Το ενδιαφερόμενο ίδρυμα θα πρέπει να παρέχει κάθε πληροφορία που κρίνεται αναγκαία από το Συμβούλιο Εξυγίανσης για τη διενέργεια της εν λόγω αξιολόγησης. Το Συμβούλιο Εξυγίανσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις πληροφορίες τις οποίες διαθέτουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές, ώστε να αποφεύγεται η αλληλεπικάλυψη των απαιτήσεων κοινοποίησης.

(12)

Κατά την αξιολόγηση του αντικτύπου από την καταβολή έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών στη φερεγγυότητα ή στη ρευστότητα του ιδρύματος, το Συμβούλιο Εξυγίανσης θα πρέπει να αναλύει τον αντίκτυπο της καταβολής στην κεφαλαιακή θέση και στη θέση ρευστότητας του ιδρύματος. Η ανάλυση θα πρέπει να βασίζεται στην παραδοχή ζημίας στον ισολογισμό του ιδρύματος ίσης με το καταβλητέο ποσό κατά τη χρονική στιγμή κατά την οποία οφείλεται η πληρωμή και να προβαίνει σε πρόβλεψη όσον αφορά τους δείκτες κεφαλαίου του ιδρύματος μετά την εν λόγω ζημία, που να καλύπτει κατάλληλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, θα πρέπει να βασίζεται στην παραδοχή εκροής κεφαλαίων ίσης με το καταβλητέο ποσό κατά τη χρονική στιγμή κατά την οποία οφείλεται η πληρωμή, και να προβαίνει σε αξιολόγηση του κινδύνου ρευστότητας,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες που καθορίζουν:

1)

τα κριτήρια για τη χρονική κατανομή των εισφορών στο Ταμείο, σύμφωνα με το άρθρο 69 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806//2014·

2)

τα κριτήρια για τον προσδιορισμό του αριθμού των ετών παράτασης της αρχικής περιόδου που αναφέρεται στο άρθρο 69 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014, σύμφωνα με το άρθρο 69 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014·

3)

τα κριτήρια για τον καθορισμό των ετήσιων εισφορών που προβλέπονται στο άρθρο 69 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806//2014·

4)

τις περιστάσεις και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η καταβολή έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών ενδέχεται να αναβληθεί, εξολοκλήρου ή εν μέρει, κατ' εφαρμογή του άρθρου 71 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806//2014.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν επίσης οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)   «αρχική περίοδος»: η περίοδος που αναφέρεται στο άρθρο 69 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014·

2)   «περίοδος αναβολής»: περίοδος διάρκειας έως έξι μηνών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Άρθρο 3

Κριτήρια για τη χρονική κατανομή των εκ των προτέρων εισφορών κατά την αρχική περίοδο

1.   Όταν αξιολογεί τη φάση του οικονομικού κύκλου και τον ενδεχόμενο αντίκτυπο φιλοκυκλικών εισφορών στη χρηματοοικονομική θέση των συνεισφερόντων ιδρυμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 69 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014, το Συμβούλιο Εξυγίανσης λαμβάνει υπόψη τουλάχιστον τους ακόλουθους δείκτες:

α)

τους μακροοικονομικούς δείκτες που παρατίθενται στο παράρτημα, για να προσδιορίσει τη φάση του οικονομικού κύκλου·

β)

τους δείκτες που παρατίθενται στο παράρτημα, για να προσδιορίσει τη χρηματοοικονομική θέση των συνεισφερόντων ιδρυμάτων.

2.   Οι δείκτες που λαμβάνονται υπόψη από το Συμβούλιο Εξυγίανσης προσδιορίζονται για όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη από κοινού.

3.   Κάθε απόφαση του Συμβουλίου Εξυγίανσης για χρονική κατανομή των εισφορών εφαρμόζεται εξίσου σε όλα τα ιδρύματα που συνεισφέρουν στο Ταμείο.

4.   Σε κάθε δεδομένη περίοδο εισφοράς, το επίπεδο των ετήσιων εισφορών μπορεί να είναι σχετικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο των ετήσιων εισφορών που υπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 69 παράγραφος 1 και το άρθρο 70 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 μόνο στην περίπτωση που το Συμβούλιο Εξυγίανσης επαληθεύει ότι, βάσει συντηρητικών προβλέψεων, το επίπεδο-στόχος μπορεί να επιτευχθεί στο τέλος της αρχικής περιόδου.

Άρθρο 4

Κριτήρια για τον προσδιορισμό του αριθμού των ετών παράτασης της αρχικής περιόδου

1.   Κατά τον προσδιορισμό του αριθμού των ετών παράτασης της αρχικής περιόδου που αναφέρεται στο άρθρο 69 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014, σύμφωνα με το άρθρο 69 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014, το Συμβούλιο Εξυγίανσης λαμβάνει υπόψη τουλάχιστον τα ακόλουθα κριτήρια:

α)

τον ελάχιστο αριθμό ετών που απαιτούνται για να επιτευχθεί το επίπεδο-στόχος που αναφέρεται στο άρθρο 69 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014, υπό την προϋπόθεση ότι οι ετήσιες εισφορές δεν υπερβαίνουν το διπλάσιο του μέσου όρου των ετήσιων εισφορών κατά την αρχική περίοδο·

β)

τη φάση του οικονομικού κύκλου, καθώς και τον ενδεχόμενο αντίκτυπο φιλοκυκλικών εισφορών στη χρηματοοικονομική θέση των συνεισφερόντων ιδρυμάτων, όπως προσδιορίζονται με τους δείκτες που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1·

γ)

τυχόν πρόσθετες εκταμιεύσεις από το Ταμείο που αναμένονται από το Συμβούλιο Εξυγίανσης, μετά από διαβούλευση με το ΕΣΣΚ, κατά την επόμενη τετραετία.

2.   Το Συμβούλιο Εξυγίανσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παρατείνει την αρχική περίοδο για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών.

Άρθρο 5

Κριτήρια για τον καθορισμό των ετήσιων εισφορών μετά την αρχική περίοδο

Κατά τον υπολογισμό των εισφορών που αναφέρονται στο άρθρο 69 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014, το Συμβούλιο Εξυγίανσης λαμβάνει υπόψη τη φάση του οικονομικού κύκλου και τον ενδεχόμενο αντίκτυπο φιλοκυκλικών εισφορών στη χρηματοοικονομική θέση των συνεισφερόντων ιδρυμάτων, όπως προσδιορίζονται με τους δείκτες που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Άρθρο 6

Αναβολή των έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών

1.   Το Συμβούλιο Εξυγίανσης αναβάλλει, με δική του πρωτοβουλία, κατόπιν διαβούλευσης με την εθνική αρχή εξυγίανσης ή κατόπιν πρότασης της εθνικής αρχής εξυγίανσης, εξολοκλήρου ή εν μέρει, την καταβολή έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών από ένα ίδρυμα, σύμφωνα με το άρθρο 71 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014, εάν αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να προστατευθεί η χρηματοοικονομική θέση του.

2.   Η αναβολή των έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών μπορεί να παραχωρείται από το Συμβούλιο Εξυγίανσης κατόπιν αιτήματος του ιδρύματος. Το εν λόγω ίδρυμα παρέχει κάθε πληροφορία που κρίνει αναγκαία το Συμβούλιο Εξυγίανσης προκειμένου να διενεργήσει την αξιολόγηση του αντικτύπου της καταβολής των έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών στη χρηματοοικονομική θέση του ιδρύματος αυτού. Το Συμβούλιο Εξυγίανσης λαμβάνει υπόψη όλες τις πληροφορίες τις οποίες διαθέτουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές προκειμένου να διαπιστώσει αν το εν λόγω ίδρυμα πληροί τις προϋποθέσεις αναβολής που αναφέρονται στην παράγραφο 4.

3.   Για να προσδιορίσει κατά πόσον το εν λόγω ίδρυμα πληροί τις προϋποθέσεις αναβολής, το Συμβούλιο Εξυγίανσης αξιολογεί τον αντίκτυπο που θα είχε η καταβολή έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών στη θέση φερεγγυότητας και ρευστότητας του ιδρύματος αυτού. Σε περίπτωση που το ίδρυμα αποτελεί μέρος ομίλου, στην αξιολόγηση περιλαμβάνεται επίσης ο αντίκτυπος στη φερεγγυότητα και τη ρευστότητα ολόκληρου του ομίλου.

4.   Το Συμβούλιο Εξυγίανσης δύναται να αναβάλει την καταβολή έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών εφόσον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καταβολή τους έχει ως αποτέλεσμα κάποιο από τα εξής:

α)

πιθανή παράβαση, εντός των επόμενων έξι μηνών, των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων του ιδρύματος που προβλέπονται στο άρθρο 92 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3)·

β)

πιθανή παράβαση, εντός των επόμενων έξι μηνών, της ελάχιστης απαίτησης κάλυψης ρευστότητας του ιδρύματος που προβλέπεται στο άρθρο 412 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 και εξειδικεύεται στο άρθρο 4 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/61 (4)·

γ)

πιθανή παράβαση, εντός των επόμενων έξι μηνών, της συγκεκριμένης απαίτησης ρευστότητας του ιδρύματος που προβλέπεται στο άρθρο 105 της οδηγίας 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5).

5.   Το Συμβούλιο Εξυγίανσης περιορίζει την περίοδο αναβολής στο χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική θέση του εν λόγω ιδρύματος ή του ομίλου του. Το Συμβούλιο Εξυγίανσης παρακολουθεί τακτικά αν οι προϋποθέσεις αναβολής που αναφέρονται στην παράγραφο 4 εξακολουθούν να ισχύουν κατά τη διάρκεια της περιόδου αναβολής.

6.   Κατόπιν αιτήσεως του συγκεκριμένου ιδρύματος, το Συμβούλιο Εξυγίανσης δύναται να ανανεώσει την περίοδο αναβολής, εάν κρίνει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις αναβολής που αναφέρονται στην παράγραφο 4. Η ανανέωση αυτή δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες.

Άρθρο 7

Αξιολόγηση του αντικτύπου της αναβολής στη φερεγγυότητα

1.   Το Συμβούλιο Εξυγίανσης, ή η εθνική αρχή εξυγίανσης, αξιολογεί τον αντίκτυπο της καταβολής έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών στην κανονιστική κεφαλαιακή θέση του ιδρύματος. Η εν λόγω αξιολόγηση περιλαμβάνει ανάλυση του αντικτύπου που θα είχε η καταβολή έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών στη συμμόρφωση του ιδρύματος προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων που προβλέπονται στο άρθρο 92 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013.

2.   Για τους σκοπούς της εν λόγω αξιολόγησης, το ποσό των εκ των υστέρων εισφορών αφαιρείται από τη θέση ιδίων κεφαλαίων του ιδρύματος.

3.   Η ανάλυση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 καλύπτει τουλάχιστον την περίοδο έως την επόμενη ημερομηνία αποστολής της αναφοράς για την απαίτηση ιδίων κεφαλαίων που προβλέπεται στο άρθρο 3 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 680/2014 της Επιτροπής (6).

Άρθρο 8

Αξιολόγηση του αντικτύπου της αναβολής στη ρευστότητα

1.   Το Συμβούλιο Εξυγίανσης, ή η εθνική αρχή εξυγίανσης, αξιολογεί τον αντίκτυπο της καταβολής έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών στη θέση ρευστότητας του ιδρύματος. Η εν λόγω αξιολόγηση περιλαμβάνει ανάλυση του αντικτύπου που θα είχε η καταβολή έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών στη δυνατότητα του ιδρύματος να ανταποκριθεί στην απαίτηση κάλυψης ρευστότητας που προβλέπεται στο άρθρο 412 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 και εξειδικεύεται στο άρθρο 4 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/61.

2.   Για τους σκοπούς της ανάλυσης που περιγράφεται στην παράγραφο 1, το Συμβούλιο Εξυγίανσης προσθέτει μια εκροή ρευστότητας, ίση με το 100 % του καταβλητέου ποσού κατά τη χρονική στιγμή κατά την οποία οφείλεται η πληρωμή έκτακτων εκ των υστέρων εισφορών, στον υπολογισμό των καθαρών εκροών ρευστότητας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 20 παράγραφος 1 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/61.

3.   Το Συμβούλιο Εξυγίανσης αξιολογεί επίσης τον αντίκτυπο της εν λόγω εκροής, που καθορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 2, στις συγκεκριμένες απαιτήσεις ρευστότητας που προβλέπονται στο άρθρο 105 της οδηγίας 2013/36/ΕΕ.

4.   Η ανάλυση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 καλύπτει τουλάχιστον την περίοδο έως την επόμενη ημερομηνία αποστολής της αναφοράς για την απαίτηση κάλυψης ρευστότητας που προβλέπεται στο άρθρο 3 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 680/2014.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 9

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2015.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 225 της 30.7.2014, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1024/2013 του Συμβουλίου, της 15ης Οκτωβρίου 2013, για την ανάθεση ειδικών καθηκόντων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων (ΕΕ L 287 της 29.10.2013, σ. 63).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 1).

(4)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/61 της Επιτροπής, της 10ης Οκτωβρίου 2014, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την απαίτηση κάλυψης του κινδύνου ρευστότητας για τα πιστωτικά ιδρύματα (ΕΕ L 11 της 17.1.2015, σ. 1).

(5)  Οδηγία 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, για την τροποποίηση της οδηγίας 2002/87/ΕΚ και για την κατάργηση των οδηγιών 2006/48/ΕΚ και 2006/49/ΕΚ (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 338).

(6)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 680/2014 της Επιτροπής, της 16ης Απριλίου 2014, για τη θέσπιση εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά την υποβολή εποπτικών αναφορών από τα ιδρύματα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 191 της 28.6.2014, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Μακροοικονομικοί δείκτες για τον προσδιορισμό της φάσης του οικονομικού κύκλου

Προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ και δείκτης οικονομικού κλίματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αύξηση του ΑΕΠ από τις μακροοικονομικές προβολές της ΕΚΤ για τη ζώνη του ευρώ.

Δείκτες για τον προσδιορισμό της χρηματοοικονομικής θέσης των συνεισφερόντων ιδρυμάτων

1.

Πιστωτικές ροές ιδιωτικού τομέα προς το ΑΕΠ και μεταβολή στις συνολικές υποχρεώσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα από τον πίνακα αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

2.

Σύνθετος δείκτης συστημικής πίεσης και πιθανότητα ταυτόχρονης αθέτησης από δύο ή περισσότερους μεγάλους και σύνθετους τραπεζικούς ομίλους των συμμετεχόντων κρατών μελών από τον πίνακα κινδύνου του ΕΣΣΚ.

3.

Αλλαγές στα πιστοδοτικά κριτήρια για δάνεια προς νοικοκυριά (για αγορά κατοικίας) και αλλαγές στα πιστοδοτικά κριτήρια για δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες από τον πίνακα κινδύνου του ΕΣΣΚ.

4.

Δείκτες για την κερδοφορία των μεγάλων τραπεζικών ομίλων των συμμετεχόντων κρατών μελών που περιέχονται στον πίνακα κινδύνου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, όπως απόδοση ιδίων κεφαλαίων και καθαρά έσοδα από τόκους επί των συνολικών λειτουργικών εσόδων.

5.

Δείκτες για τη φερεγγυότητα των μεγάλων τραπεζικών ομίλων των συμμετεχόντων κρατών μελών που περιέχονται στον πίνακα κινδύνου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, όπως κεφάλαια της κατηγορίας 1 επί του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, εξαιρουμένων των άυλων στοιχείων ενεργητικού, και απομειωμένα δάνεια και ληξιπρόθεσμα δάνεια επί του συνόλου των δανείων.