21.5.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 125/10


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/786 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 19ης Μαΐου 2015

για τον καθορισμό κριτηρίων αποδοχής για τις μεθόδους αποτοξίνωσης που εφαρμόζονται στα προϊόντα τα οποία προορίζονται για ζωοτροφές, όπως προβλέπεται στην οδηγία 2002/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 183/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιανουαρίου 2005, περί καθορισμού των απαιτήσεων για την υγιεινή των ζωοτροφών (1), και ιδίως το άρθρο 10 παράγραφος 3,

Έχοντας υπόψη οδηγία 2002/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαΐου 2002, σχετικά με τις ανεπιθύμητες ουσίες στις ζωοτροфές (2), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 2 δεύτερη περίπτωση,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

H οδηγία 2002/32/ΕΚ προβλέπει ότι απαγορεύεται η χρήση προϊόντων που προορίζονται για ζωοτροφές, των οποίων η περιεκτικότητα σε ανεπιθύμητες ουσίες υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που καθορίζονται στο παράρτημα I της εν λόγω οδηγίας.

(2)

Η οδηγία 2002/32/ΕΚ προβλέπει επίσης ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίζουν ότι λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των αποδεκτών μεθόδων αποτοξίνωσης για τα προϊόντα που προορίζονται για ζωοτροφές και η συμμόρφωση των εν λόγω αποτοξινωμένων προϊόντων με τις διατάξεις του παραρτήματος I της εν λόγω οδηγίας. Για να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη αξιολόγηση του βαθμού αποδοχής των μεθόδων αποτοξίνωσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σκόπιμη η θέσπιση κριτηρίων αποδοχής των μεθόδων αποτοξίνωσης σε επίπεδο Ένωσης ως συμπλήρωμα των κριτηρίων που προβλέπονται για τα προϊόντα που προορίζονται για ζωοτροφές τα οποία έχουν ήδη υποβληθεί σε τέτοιες μεθόδους.

(3)

Τα κριτήρια αποδοχής των μεθόδων αποτοξίνωσης πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι αποτοξινωμένες ζωοτροφές δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία ούτε το περιβάλλον και ότι τα χαρακτηριστικά της ζωοτροφής δεν θα αλλοιωθούν από τη μέθοδο αποτοξίνωσης. Η συμμόρφωση της μεθόδου αποτοξίνωσης με τα εν λόγω κριτήρια αξιολογείται επιστημονικά από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), έπειτα από αίτηση της Επιτροπής.

(4)

Αποκατάσταση των μολυσμένων υλικών, σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 3 παράγραφος 2 στοιχείο ιστ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 767/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), μπορεί να επιτευχθεί με μια φυσική, χημική ή (μικρο)βιολογική μέθοδο αποτοξίνωσης.

(5)

Είναι αναγκαίο να μη συμπεριληφθούν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού οι απλές μέθοδοι αποτοξίνωσης με τις οποίες η μόλυνση από μια ανεπιθύμητη ουσία μειώνεται ή εξαλείφεται αποκλειστικά με συνήθη μέθοδο ραφιναρίσματος, καθαρισμό ή μηχανική απομάκρυνση των επιμολυντών ή ορισμένων μερών των μολυσμένων ζωοτροφών, αφού οι εν λόγω μέθοδοι αποτελούν μέρος της συνήθους διαδικασίας παραγωγής.

(6)

Μια λειτουργική ομάδα πρόσθετων υλών οι οποίες καταστέλλουν ή μειώνουν την απορρόφηση των μυκοτοξινών, προωθούν την απέκκρισή τους ή τροποποιούν τον τρόπο δράσης τους και, κατ' αυτό τον τρόπο, μετριάζουν τις πιθανές επιπτώσεις των μυκοτοξινών στην υγεία των ζώων και στη δημόσια υγεία προστέθηκε στην κατηγορία των τεχνολογικών πρόσθετων υλών στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4). Δεδομένου ότι οι εν λόγω πρόσθετες ύλες δεν μεταβάλλουν το επίπεδο της ανεπιθύμητης ουσίας στις ζωοτροφές, η ζωοτροφή δεν αποτοξινώνεται με τη χρήση των εν λόγω πρόσθετων υλών και, συνεπώς, η χρήση των εν λόγω πρόσθετων υλών δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά δεν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για μη συμμορφούμενες ζωοτροφές, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

(7)

Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 183/2005, η μέθοδος αποτοξίνωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε εγκατάσταση εγκεκριμένη για τον σκοπό αυτό. Για να διασφαλιστεί η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της μεθόδου αποτοξίνωσης, η μέθοδος αποτοξίνωσης θα πρέπει να γίνει δεκτή από την αρμόδια αρχή προκειμένου να εφαρμόζεται στην εν λόγω εγκατάσταση.

(8)

Είναι δυνατόν να τύχει μια πολύ μεγάλη ποσότητα ζωοτροφών να έχει επιμολυνθεί από έναν από τους επιμολυντές για τους οποίους υπάρχει μέθοδος απολύμανσης, η οποία όμως να μην έχει ακόμη αξιολογηθεί από την EFSA. Για να αποφευχθεί η καταστροφή μιας τόσο μεγάλης ποσότητας ζωοτροφών χωρίς λόγο, ενδέχεται να είναι σκόπιμο, σε τέτοιες εξαιρετικές περιπτώσεις, να ζητείται από την EFSA να προβαίνει σε αξιολόγηση της μεθόδου αποτοξίνωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, π.χ. σε 10 εργάσιμες ημέρες. Στην περίπτωση ευνοϊκού αποτελέσματος της αξιολόγησης αυτής, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέψει την αποτοξίνωση των εντοπισμένων μολυσμένων ζωοτροφών εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος. Για την εφαρμογή της μεθόδου αποτοξίνωσης χωρίς χρονικό περιορισμό χρειάζεται πλήρης εκτίμηση επικινδυνότητας της μεθόδου αποτοξίνωσης με ευνοϊκό αποτέλεσμα.

(9)

Επί του παρόντος εφαρμόζεται η αποτοξίνωση των ζωοτροφών. Καθώς, μετά την ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο παρών κανονισμός, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο μέθοδοι αποτοξίνωσης που θα έχουν υποβληθεί σε επιστημονική αξιολόγηση από την EFSA με ευνοϊκό αποτέλεσμα και θα έχουν γίνει δεκτές από την αρμόδια αρχή, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί επαρκές χρονικό διάστημα πριν αρχίσει να εφαρμόζεται ο παρών κανονισμός.

(10)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

1.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται για μέθοδο αποτοξίνωσης μέσω της οποίας μια ανεπιθύμητη ουσία που απαριθμείται στο παράρτημα I της οδηγίας 2002/32/ΕΚ απομακρύνεται σκοπίμως από τις μη συμμορφούμενες μολυσμένες ζωοτροφές, εφεξής «φυσική μέθοδος αποτοξίνωσης», αποδομείται ή καταστρέφεται με κάποια χημική ουσία σε αβλαβείς ενώσεις, εφεξής «χημική μέθοδος αποτοξίνωσης», ή μεταβολίζεται ή καταστρέφεται ή αδρανοποιείται με κάποια (μικρο)βιολογική μέθοδο σε αβλαβείς ενώσεις, εφεξής «(μικρο)βιολογική μέθοδος αποτοξίνωσης».

2.   Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε μια απλή μέθοδο αποτοξίνωσης με την οποία η μόλυνση από μια ανεπιθύμητη ουσία μειώνεται ή εξαλείφεται με συνήθη μέθοδο ραφιναρίσματος, καθαρισμό ή μηχανική απομάκρυνση των επιμολυντών ή ορισμένων μερών των μολυσμένων ζωοτροφών.

Άρθρο 2

Εφαρμογή μεθόδου αποτοξίνωσης

Εφαρμόζεται μέθοδος αποτοξίνωσης μόνο αν:

η μέθοδος προορίζεται αποκλειστικά για την αποτοξίνωση ζωοτροφών η μη συμμόρφωση των οποίων, όσον αφορά την οδηγία 2002/32/ΕΚ, δεν οφείλεται σε εκ προθέσεως μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που ορίζονται στα άρθρα 4 και 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 183/2005·

η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) πραγματοποίησε, κατόπιν αίτησης της Επιτροπής, επιστημονική αξιολόγηση της μεθόδου αποτοξίνωσης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέθοδος αποτοξίνωσης συμμορφώνεται με τα κριτήρια αποδοχής, όπως ορίζονται στα άρθρα 3, 4 και 5.

Άρθρο 3

Κριτήρια αποδοχής για φυσική μέθοδο αποτοξίνωσης

1.   Πραγματοποιείται από την EFSA για μια φυσική μέθοδο αποτοξίνωσης επιστημονική αξιολόγηση η οποία αξιολογεί κατά πόσον πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:

α)

η μέθοδος είναι αποτελεσματική·

β)

η μέθοδος δεν επηρεάζει αρνητικά τα χαρακτηριστικά και τη φύση των ζωοτροφών· και

γ)

είναι εγγυημένη η ασφαλής διάθεση του απομακρυνόμενου μέρους των ζωοτροφών.

2.   Οι πληροφορίες τις οποίες ο υπεύθυνος επιχείρησης ζωοτροφών παρέχει στην Επιτροπή για τους σκοπούς της αξιολόγησης της εν λόγω μεθόδου απαριθμούνται στο σημείο 1 του παραρτήματος.

Άρθρο 4

Κριτήρια αποδοχής για χημική μέθοδο αποτοξίνωσης

1.   Πραγματοποιείται από την EFSA για μια χημική μέθοδο αποτοξίνωσης επιστημονική αξιολόγηση η οποία αξιολογεί κατά πόσον πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:

α)

η μέθοδος εφαρμόζεται με πλήρως χαρακτηρισμένη και αποδεκτή χημική ουσία·

β)

η μέθοδος είναι αποτελεσματική και μη αναστρέψιμη·

γ)

η μέθοδος δεν καταλήγει σε επιβλαβή κατάλοιπα της χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται στη μέθοδο αποτοξίνωσης στις ζωοτροφές που αποτοξινώνονται·

δ)

η μέθοδος δεν καταλήγει σε προϊόντα αντίδρασης του επιμολυντή που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον· και

ε)

η μέθοδος δεν επηρεάζει αρνητικά τα χαρακτηριστικά και τη φύση των ζωοτροφών.

2.   Οι πληροφορίες τις οποίες ο υπεύθυνος επιχείρησης ζωοτροφών παρέχει στην Επιτροπή για τους σκοπούς της αξιολόγησης της εν λόγω μεθόδου απαριθμούνται στο σημείο 2 του παραρτήματος.

Άρθρο 5

Κριτήρια αποδοχής για (μικρο)βιολογική μέθοδο αποτοξίνωσης

1.   Πραγματοποιείται από την EFSA για μια (μικρο)βιολογική μέθοδο αποτοξίνωσης επιστημονική αξιολόγηση η οποία αξιολογεί κατά πόσον πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:

α)

η μέθοδος εφαρμόζεται με πλήρως χαρακτηρισμένο και αποδεκτό (μικρο)βιολογικό παράγοντα·

β)

η μέθοδος είναι αποτελεσματική και μη αναστρέψιμη·

γ)

η μέθοδος δεν καταλήγει σε επιβλαβή κατάλοιπα του (μικρο)βιολογικού παράγοντα που χρησιμοποιείται στη μέθοδο αποτοξίνωσης στις ζωοτροφές που αποτοξινώνονται·

δ)

η μέθοδος δεν καταλήγει σε μεταβολίτες του επιμολυντή που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον· και

ε)

η μέθοδος δεν επηρεάζει αρνητικά τα χαρακτηριστικά και τη φύση των ζωοτροφών.

2.   Οι πληροφορίες τις οποίες ο υπεύθυνος επιχείρησης ζωοτροφών παρέχει στην Επιτροπή για τους σκοπούς της αξιολόγησης της εν λόγω μεθόδου απαριθμούνται στο σημείο 3 του παραρτήματος.

Άρθρο 6

Εγκαταστάσεις στις οποίες εφαρμόζεται η μέθοδος αποτοξίνωσης

1.   Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων ζωοτροφών εξασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις που είναι υπό τον έλεγχό τους και καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 183/2005 εγκρίνονται από αρμόδια αρχή, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 183/2005, όταν οι επιχειρήσεις αυτές εφαρμόζουν μέθοδο αποτοξίνωσης που αναφέρεται στο άρθρο 1. Η έγκριση πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 183/2005.

2.   Η αρμόδια αρχή που αναφέρεται στο σημείο 1 μπορεί να απαιτήσει από τον υπεύθυνο επιχείρησης ζωοτροφών να παράσχει ανεξάρτητες συμβουλές εμπειρογνωμόνων, ώστε να αποφασίσει σχετικά με την αποδοχή της εφαρμογής της μεθόδου αποτοξίνωσης στην οικεία εγκατάσταση, εξασφαλίζοντας έτσι την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της μεθόδου αποτοξίνωσης στην εγκατάσταση.

3.   Ο εθνικός κατάλογος εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, όπως ορίζεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2 του κανονισμού 183/2005, αναφέρει, για τις εγκαταστάσεις που έχουν εγκριθεί για την εφαρμογή μεθόδου αποτοξίνωσης, την αποδεκτή μέθοδο αποτοξίνωσης. Η Επιτροπή παραθέτει στον δικτυακό της τόπο τους εθνικούς συνδέσμους προς τους εν λόγω καταλόγους για ενημερωτικούς λόγους.

Άρθρο 7

Καταστάσεις επείγουσας ανάγκης

Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης απολύμανσης μεγάλης ποσότητας ζωοτροφών με μέθοδο αποτοξίνωσης που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από την EFSA, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από την EFSA, κατόπιν αίτησης αρμόδιας αρχής, να προβεί σε αξιολόγηση της μεθόδου αποτοξίνωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να καταστεί δυνατή, σε περίπτωση ευνοϊκού αποτελέσματος, για καθορισμένο σύντομο χρονικό διάστημα, η αποτοξίνωση των εν προκειμένω εντοπισθέντων μολυσμένων φορτίων. Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου αποτοξίνωσης σε ευρύτερη κλίμακα χωρίς χρονικό περιορισμό επιτρέπεται μόνο αφού η EFSA διενεργήσει πλήρη επιστημονική αξιολόγηση της εν λόγω μεθόδου με ευνοϊκό αποτέλεσμα.

Άρθρο 8

Μεταβατικά μέτρα

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων ζωοτροφών που χρησιμοποιούν πριν από την έναρξη εφαρμογής του κανονισμού μέθοδο αποτοξίνωσης που έχει αξιολογηθεί ευνοϊκά από την EFSA πριν από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού ή που έχουν παράσχει στην Επιτροπή τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως προβλέπεται στο παράρτημα, πριν από την 1η Ιουλίου 2016, αλλά η EFSA δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση τη στιγμή της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, επιτρέπεται να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τη μέθοδο αποτοξίνωσης εν αναμονή της απόφασης της αρμόδιας αρχής όσον αφορά το αποδεκτό της αίτησης για τη μέθοδο αποτοξίνωσης στην οικεία εγκατάσταση.

Άρθρο 9

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2017.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2015.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 35 της 8.2.2005, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 140 της 30.5.2002, σ. 10.

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 767/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση ζωοτροφών, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και την κατάργηση των οδηγιών 79/373/ΕΟΚ του Συμβουλίου, 80/511/ΕΟΚ της Επιτροπής, 82/471/ΕΟΚ του Συμβουλίου, 83/228/ΕΚ του Συμβουλίου, 93/74/ΕΟΚ του Συμβουλίου, 93/113/ΕΚ του Συμβουλίου, 96/25/ΕΚ του Συμβουλίου, και της απόφασης 2004/217/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 229 της 1.9.2009, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2003, για τις πρόσθετες ύλες που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων (ΕΕ L 268 της 18.10.2003, σ. 29).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1.   Πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται για τους σκοπούς της αποδοχής μιας φυσικής διαδικασίας αποτοξίνωσης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 2

Πρέπει να παρέχονται στην Επιτροπή τα ακόλουθα στοιχεία ανά πίνακα (πρώτες ύλες ζωοτροφών, σύνθετες ζωοτροφές και κάθε άλλο προϊόν που προορίζεται για τη διατροφή των ζώων):

α)

στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της φυσικής διαδικασίας αποτοξίνωσης για την εξάλειψη της μόλυνσης από την παρτίδα ζωοτροφών, έτσι ώστε η παρτίδα ζωοτροφών να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2002/32/ΕΚ·

β)

στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης δεν επηρεάζει αρνητικά τα χαρακτηριστικά και τη φύση των ζωοτροφών· και

γ)

εγγυήσεις για την ασφαλή διάθεση του απομακρυνόμενου μέρους των ζωοτροφών.

2.   Πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται για τους σκοπούς της αποδοχής μιας χημικής διαδικασίας αποτοξίνωσης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2

Πρέπει να παρέχονται στην Επιτροπή τα ακόλουθα στοιχεία ανά πίνακα (πρώτες ύλες ζωοτροφών, σύνθετες ζωοτροφές και κάθε άλλο προϊόν που προορίζεται για τη διατροφή των ζώων):

α)

στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η διαδικασία αποτοξίνωσης είναι αποτελεσματική, υπό την έννοια ότι οι αποτοξινωμένες ζωοτροφές συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2002/32/ΕΚ, και μη αναστρέψιμη·

β)

στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η διαδικασία αποτοξίνωσης δεν καταλήγει σε επιβλαβή κατάλοιπα της χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση (ως μητρική ένωση ή ως προϊόν αντίδρασης) στο προϊόν που αποτοξινώνεται·

γ)

λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη χημική ουσία, τον τρόπο δράσης της χημικής ουσίας όσον αφορά τη μέθοδο αποτοξίνωσης και την πορεία της χημικής ουσίας·

δ)

στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα αντίδρασης του επιμολυντή, που προκύπτουν μετά την εφαρμογή της μεθόδου αποτοξίνωσης, δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον·

ε)

στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η διαδικασία αποτοξίνωσης δεν επηρεάζει αρνητικά τα χαρακτηριστικά και τη φύση των ζωοτροφών που αποτοξινώνονται.

3.   Πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται για τους σκοπούς της αποδοχής μιας (μικρο)βιολογικής διαδικασίας αποτοξίνωσης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2

Πρέπει να παρέχονται στην Επιτροπή τα ακόλουθα στοιχεία ανά πίνακα (πρώτες ύλες ζωοτροφών, σύνθετες ζωοτροφές και κάθε άλλο προϊόν που προορίζεται για τη διατροφή των ζώων):

α)

στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η διαδικασία αποτοξίνωσης είναι αποτελεσματική, υπό την έννοια ότι οι αποτοξινωμένες ζωοτροφές συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2002/32/ΕΚ, και μη αναστρέψιμη·

β)

στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η διαδικασία αποτοξίνωσης δεν καταλήγει σε επιβλαβή κατάλοιπα του (μικρο)βιολογικού παράγοντα που χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση (ως μητρική ένωση ή ως μεταβολίτης) στο προϊόν που αποτοξινώνεται·

γ)

στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η διαδικασία αποτοξίνωσης δεν καταλήγει σε επιζώντες μικροοργανισμούς με μειωμένη ευαισθησία στη μέθοδο αποτοξίνωσης·

δ)

λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δράσης του (μικρο)βιολογικού παράγοντα όσον αφορά τη μέθοδο αποτοξίνωσης και την πορεία του (μικρο)βιολογικού παράγοντα·

ε)

στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι μεταβολίτες του επιμολυντή, που προκύπτουν μετά την εφαρμογή της μεθόδου αποτοξίνωσης, δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον·

στ)

στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η διαδικασία αποτοξίνωσης δεν επηρεάζει αρνητικά τα χαρακτηριστικά και τη φύση των ζωοτροφών που αποτοξινώνονται.