7.11.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 321/2


ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1198/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 1ης Αυγούστου 2014

για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 του Συμβουλίου σχετικά με τη δημιουργία δικτύου για τη συλλογή λογιστικών στοιχείων όσον αφορά τα εισοδήματα και την οικονομική λειτουργία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, σχετικά με τη δημιουργία δικτύου για τη συλλογή λογιστικών στοιχείων όσον αφορά τα εισοδήματα και την οικονομική λειτουργία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1), και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 1, το άρθρο 5α παράγραφος 1, το άρθρο 5β παράγραφοι 2 και 3, και το άρθρο 8 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1318/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), με σκοπό την εναρμόνισή του με τα άρθρα 290 και 291 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία του νέου νομικού πλαισίου που προκύπτει από την εν λόγω εναρμόνιση, θα πρέπει να θεσπιστούν ορισμένοι κανόνες με κατ' εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις. Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους ισχύοντες κανόνες που έχουν θεσπιστεί από την Επιτροπή για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να καταργηθούν οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 1242/2008 (3) και (ΕΕ) αριθ. 1291/2009 της Επιτροπής (4) και ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 385/2012 της Επιτροπής (5).

(2)

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 εξουσιοδοτείται η Επιτροπή να θεσπίσει κατ' εξουσιοδότηση κανονισμούς για τη θέσπιση των κανόνων όσον αφορά τα στοιχεία για τη διαπίστωση των εισοδημάτων και την ανάλυση της οικονομικής λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Με την κατ' εξουσιοδότηση πράξη θα πρέπει ειδικότερα να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με τον καθορισμό των οριακών τιμών που οριοθετούν το πεδίο παρατήρησης, την κατάρτιση σχεδίων για την επιλογή των εκμεταλλεύσεων, τον καθορισμό της περιόδου αναφοράς για τις τυπικές αποδόσεις, τον καθορισμό των γενικών και των κύριων τύπων γεωργικής δραστηριότητας και τον καθορισμό των βασικών ομάδων στοιχείων για τα δελτία εκμετάλλευσης που συλλέγονται, καθώς και τους γενικούς κανόνες που πρέπει να τηρούνται στο πλαίσιο αυτό.

(3)

Οι οριακές τιμές που οριοθετούν το πεδίο παρατήρησης θα πρέπει να καθιστούν δυνατή την επίτευξη αντιπροσωπευτικών αποτελεσμάτων για το πεδίο παρατήρησης. Οι οριακές τιμές θα πρέπει να μεγιστοποιούν τον λόγο οφέλους προς κόστος και να καθοριστούν με σκοπό τη συμπερίληψη στο πεδίο παρατήρησης εκμεταλλεύσεων που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο δυνατόν μερίδιο της γεωργικής παραγωγής, της γεωργικής έκτασης και του εργατικού δυναμικού των εκμεταλλεύσεων που λειτουργούν με προσανατολισμό στην αγορά.

(4)

Το σχέδιο επιλογής θα πρέπει να περιλαμβάνει ελάχιστο αριθμό στοιχείων που καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο επιλέγεται αντιπροσωπευτικό δείγμα, έτσι ώστε η έρευνα να ανταποκρίνεται στους στόχους του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης.

(5)

Οι τυπικές αποδόσεις βασίζονται στον μέσο όρο στοιχείων κατά τη διάρκεια ορισμένης περιόδου αναφοράς. Οι τιμές τους θα πρέπει να επικαιροποιούνται τακτικά ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές εξελίξεις και, επομένως, να διατηρήσει η τυπολογία όλη τη σημασία της. Η συχνότητα επικαιροποίησης θα πρέπει να συνδέεται με τα έτη διεξαγωγής ενωσιακών ερευνών για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

(6)

Ο σχεδιασμός των γενικών και των κύριων τύπων γεωργικής δραστηριότητας θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει τη σύσταση ομοιογενών συνόλων εκμεταλλεύσεων, με μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ανάλυσης, και να καθιστά δυνατή τη διενέργεια συγκρίσεων της κατάστασης των συνόλων εκμεταλλεύσεων.

(7)

Τα στοιχεία που υποβάλλονται στα δελτία εκμετάλλευσης θα πρέπει να επιτρέπουν τον σχηματισμό μιας εικόνας των εκμεταλλεύσεων του δικτύου πληροφόρησης όσον αφορά τους συντελεστές παραγωγής, την εκτίμηση του επιπέδου γεωργικού εισοδήματος, και την αποτύπωση της τεχνικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάσταση των συγκεκριμένων εκμεταλλεύσεων. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να καθοριστούν οι βασικές ομάδες λογιστικών στοιχείων που συλλέγονται και οι γενικοί κανόνες για τη συλλογή στοιχείων.

(8)

Οι κανόνες που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να εφαρμόζονται, όσον αφορά το δίκτυο γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης, από τη λογιστική χρήση 2015 και, όσον αφορά τις ενωσιακές έρευνες για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, από την έρευνα του 2016,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Με τον παρόντα κανονισμό θεσπίζονται κανόνες για τη συμπλήρωση ορισμένων μη ουσιωδών στοιχείων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009, με σκοπό τη διαπίστωση των ετησίων εισοδημάτων και την ανάλυση της οικονομικής λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω του ενωσιακού δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης. Οι εν λόγω κανόνες αφορούν:

α)

το όριο που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009·

β)

το σχέδιο που αναφέρεται στο άρθρο 5α παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009·

γ)

την «περίοδο αναφοράς» που αναφέρεται στο άρθρο 5β παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009·

δ)

τους τύπους γεωργικής δραστηριότητας που αναφέρονται στο άρθρο 5β παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009·

ε)

τη συλλογή λογιστικών στοιχείων που αναφέρεται στο άρθρο 8 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009.

Άρθρο 2

Όριο

Το όριο που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 εξασφαλίζει ότι το πεδίο παρατήρησης αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο δυνατόν μερίδιο της γεωργικής παραγωγής, της γεωργικής έκτασης και του εργατικού δυναμικού των εκμεταλλεύσεων που λειτουργούν με προσανατολισμό στην αγορά.

Άρθρο 3

Σχέδιο επιλογής

Το σχέδιο για την επιλογή των εκμεταλλεύσεων του δικτύου πληροφόρησης που καταρτίζεται από κάθε κράτος μέλος, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5α παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009, περιλαμβάνει στοιχεία που εξασφαλίζουν ότι λαμβάνεται αντιπροσωπευτικό λογιστικό δείγμα του πεδίου παρατήρησης. Συγκεκριμένα, το σχέδιο:

α)

βασίζεται στις πλέον πρόσφατες στατιστικές πηγές αναφοράς·

β)

εξηγεί τη διαδικασία στρωματοποίησης του πεδίου παρατήρησης σύμφωνα με τις περιφέρειες που αναφέρονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009, καθώς και σύμφωνα με τους τύπους γεωργικής δραστηριότητας και τις τάξεις οικονομικού μεγέθους όπως αναφέρεται στο άρθρο 5β παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009·

γ)

προβλέπει την κατανομή των εκμεταλλεύσεων στο πεδίο παρατήρησης ανά τύπο γεωργικής δραστηριότητας και τάξη οικονομικού μεγέθους, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5β παράγραφος 1 του κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1217/2009, κατανομή η οποία αντιστοιχεί τουλάχιστον στους κύριους τύπους·

δ)

αναφέρει τις στατιστικές μεθόδους καθορισμού του ποσοστού επιλογής που επιλέγεται για κάθε στρώμα, τις διαδικασίες για την επιλογή των εκμεταλλεύσεων του δικτύου πληροφόρησης και τον αριθμό των εκμεταλλεύσεων του δικτύου πληροφόρησης που επιλέγονται για κάθε στρώμα.

Άρθρο 4

Περίοδος αναφοράς για την τυπική απόδοση

Για τον υπολογισμό των τυπικών αποδόσεων όσον αφορά την ενωσιακή έρευνα για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για το έτος Ν, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5β παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009, η περίοδος αναφοράς αποτελείται από τα πέντε διαδοχικά έτη από το έτος N-5 έως το έτος N-1.

Οι τυπικές αποδόσεις καθορίζονται με τη χρήση του μέσου όρου των βασικών στοιχείων που υπολογίζονται κατά την περίοδο αναφοράς που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο και συνήθως αναφέρονται ως «τυπικές αποδόσεις N-3». Οι εν λόγω τυπικές αποδόσεις N-3 επικαιροποιούνται ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές εξελίξεις, τουλάχιστον κάθε φορά που διεξάγεται ενωσιακή έρευνα για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Άρθρο 5

Γενικοί και κύριοι τύποι γεωργικής δραστηριότητας

Οι γενικοί και οι κύριοι τύποι γεωργικής δραστηριότητας και η μεταξύ τους αντιστοιχία, που αναφέρονται στο άρθρο 5β παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009, διευκρινίζονται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 6

Δελτίο γεωργικής εκμετάλλευσης

Οι βασικές ομάδες λογιστικών στοιχείων που πρέπει να συλλέγονται και οι γενικοί κανόνες για τη συλλογή στοιχείων, που αναφέρονται στο άρθρο 8 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009, προσδιορίζονται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 7

Καταργήσεις

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1242/2008, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2009 και ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 385/2012 καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ωστόσο, οι κανονισμοί που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο εξακολουθούν να εφαρμόζονται όσον αφορά το δίκτυο γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης για τις λογιστικές χρήσεις που προηγούνται της λογιστικής χρήσης 2015.

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1242/2008 εξακολουθεί να εφαρμόζεται όσον αφορά τις ενωσιακές έρευνες για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έως και την έρευνα του 2013.

Άρθρο 8

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται, όσον αφορά το δίκτυο γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης, από τη λογιστική χρήση 2015 και, όσον αφορά τις ενωσιακές έρευνες για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, από την έρευνα του 2016.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 1η Αυγούστου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 328 της 15.12.2009, σ. 27.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1318/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 του Συμβουλίου για τη δημιουργία δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης όσον αφορά τα εισοδήματα και την οικονομική λειτουργία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΕ L 340 της 17.12.2013, σ. 1).

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1242/2008 της Επιτροπής, της 8ης Δεκεμβρίου 2008, για τη θέσπιση κοινοτικής τυπολογίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (ΕΕ L 335 της 13.12.2008, σ. 3).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2009 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2009, περί επιλογής των λογιστικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό τη διαπίστωση των εισοδημάτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (ΕΕ L 347 της 24.12.2009, σ. 14).

(5)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 385/2012 της Επιτροπής, της 30ής Απριλίου 2012, περί του δελτίου εκμεταλλεύσεως που πρέπει να χρησιμοποιείται για τη διαπίστωση των εισοδημάτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και για την ανάλυση της οικονομικής λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων αυτών (ΕΕ L 127 της 15.5.2012, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Γενικοί και κύριοι τύποι γεωργικής δραστηριότητας και αντιστοιχία μεταξύ τους

Γενικός τύπος γεωργικής δραστηριότητας

Περιγραφή

Κύριος τύπος γεωργικής δραστηριότητας

Περιγραφή

1.

Εκμεταλλεύσεις εξειδικευμένες στη μεγάλη καλλιέργεια

15.

Εκμεταλλεύσεις εξειδικευμένες στην καλλιέργεια σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καρπών

16.

Εκμεταλλεύσεις με γενικές καλλιέργειες

2.

Εκμεταλλεύσεις εξειδικευμένες στην καλλιέργεια κηπευτικών

21.

Εκμεταλλεύσεις εξειδικευμένες στην καλλιέργεια κηπευτικών θερμοκηπίου

22.

Εκμεταλλεύσεις εξειδικευμένες στην καλλιέργεια κηπευτικών υπαίθρου

23.

Άλλες εκμεταλλεύσεις κηπευτικών

3.

Εκμεταλλεύσεις εξειδικευμένες στις μόνιμες φυτείες

35.

Εκμεταλλεύσεις εξειδικευμένες στην αμπελουργία

36.

Εκμεταλλεύσεις εξειδικευμένες στα καρποφόρα δένδρα και εσπεριδοειδή

37.

Εξειδικευμένες ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις

38.

Εκμεταλλεύσεις με διάφορους συνδυασμούς μόνιμων φυτειών

4.

Εκμεταλλεύσεις εξειδικευμένες στα χορτοφάγα

45.

Εκμεταλλεύσεις εξειδικευμένες στα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής

46.

Εκμεταλλεύσεις εξειδικευμένες στα βοοειδή — εκτροφή και κρεατοπαραγωγή

47.

Εκμεταλλεύσεις βοοτροφικές — γάλα, εκτροφή και κρέας συνδυασμένα

48.

Εκμεταλλεύσεις με αιγοπρόβατα και άλλα χορτοφάγα

5.

Εκμεταλλεύσεις εξειδικευμένες στα καρποφάγα

51.

Εκμεταλλεύσεις εξειδικευμένες χοιροτροφικές

52.

Εκμεταλλεύσεις εξειδικευμένες πτηνοτροφικές

53.

Εκμεταλλεύσεις με διάφορους συνδυασμούς καρποφάγων

6.

Εκμεταλλεύσεις με πολυκαλλιέργεια

61.

Εκμεταλλεύσεις με πολυκαλλιέργεια

7.

Εκμεταλλεύσεις με συνδυασμό εκτροφών

73.

Εκμεταλλεύσεις με συνδυασμό εκτροφών και κατεύθυνση χορτοφάγα

74.

Εκμεταλλεύσεις με συνδυασμό εκτροφών με κατεύθυνση καρποφάγα

8.

Μεικτές εκμεταλλεύσεις με καλλιέργειες και εκτροφές—

83.

Μεικτές εκμεταλλεύσεις μεγάλη καλλιέργεια — χορτοφάγα

84.

Μεικτές εκμεταλλεύσεις με διάφορους συνδυασμούς καλλιεργειών — εκτροφών

9.

Μη ταξινομημένες εκμεταλλεύσεις

90.

Μη ταξινομημένες εκμεταλλεύσεις


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Δελτίο εκμετάλλευσης — βασικές ομάδες λογιστικών στοιχείων που πρέπει να συλλέγονται

Γενικές πληροφορίες για την εκμετάλλευση, όπως είναι τα στοιχεία που αφορούν την τοποθεσία, το καθεστώς, τον τύπο και την ταξινόμησή της.

Τρόπος χρήσης: συνοπτικά στοιχεία σχετικά με το καθεστώς εκμετάλλευσης των γεωργικών εκτάσεων που χρησιμοποιεί η εκμετάλλευση.

Εργατικό δυναμικό: τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το εργατικό δυναμικό της εκμετάλλευσης, όπως είναι ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται στην εκμετάλλευση, ο χρόνος εργασίας και ο τύπος απασχόλησης.

Στοιχεία ενεργητικού: στοιχεία που περιγράφουν τα στοιχεία ενεργητικού της εκμετάλλευσης, με την κατανομή σε κατηγορίες, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια της λογιστικής χρήσης.

Ποσοστώσεις και άλλα δικαιώματα: στοιχεία σχετικά με τις ποσοστώσεις και άλλα δικαιώματα που αφορούν τη λειτουργία της εκμετάλλευσης κατά τη λογιστική χρήση.

Χρέη: δεδομένα σχετικά με το χρέος της εκμετάλλευσης κατά τη λογιστική χρήση.

Φόρος προστιθέμενης αξίας: δεδομένα σχετικά με την εφαρμογή των συστημάτων φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην εκμετάλλευση.

Εισροές: δεδομένα σχετικά με τις εισροές που χρησιμοποιούνται στη λειτουργία της εκμετάλλευσης, όπως ειδικά και γενικά έξοδα, για την παραγωγή προϊόντων κατά τη διάρκεια της λογιστικής χρήσης.

Καλλιέργειες: στοιχεία με λεπτομερή παρουσίαση της παραγωγής και τη χρήση των καλλιεργειών στην εκμετάλλευση.

Κτηνοτροφική παραγωγή: στοιχεία με λεπτομερή παρουσίαση της παραγωγής και τη χρήση των ζώων στην εκμετάλλευση.

Ζωικά προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με ζώα: στοιχεία με λεπτομερή παρουσίαση της παραγωγής και της χρήσης των ζωικών προϊόντων και υπηρεσιών στην εκμετάλλευση.

Άλλες κερδοφόρες δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με την εκμετάλλευση: στοιχεία σχετικά με όλες τις δραστηριότητες εκτός των γεωργικών εργασιών, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την εκμετάλλευση και έχουν οικονομικό αντίκτυπο στην εκμετάλλευση, και για τις οποίες χρησιμοποιούνται είτε οι πόροι της εκμετάλλευσης (έκταση, κτίρια, μηχανήματα, γεωργικά προϊόντα κ.λπ.) είτε τα προϊόντα της εκμετάλλευσης.

Επιδοτήσεις: στοιχεία με λεπτομερή παρουσίαση των επιδοτήσεων που έλαβε η εκμετάλλευση κατά τη διάρκεια της λογιστικής χρήσης.

Δελτίο εκμετάλλευσης — γενικοί κανόνες για τη συλλογή στοιχείων

α)

Η λογιστική χρήση 12 διαδοχικών μηνών, που αναφέρεται στο άρθρο 8 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009, λήγει κατά τη διάρκεια της περιόδου από τις 31 Δεκεμβρίου έως και τις 30 Ιουνίου.

β)

Τα στοιχεία του δελτίου εκμετάλλευσης προκύπτουν από λογιστικά βιβλία που περιλαμβάνουν συστηματικές και τακτικές καταχωρίσεις κατά τη διάρκεια της λογιστικής χρήσης.

γ)

Τα στοιχεία του δελτίου εκμετάλλευσης παρέχονται σε οικονομικές τιμές, σε ευρώ ή σε εθνικές νομισματικές μονάδες, σε φυσικές μετρήσεις βάρους, όγκου, έκτασης, σε αριθμούς, καθώς και σε άλλες σχετικές μονάδες ή ενδείξεις.

δ)

Τα λογιστικά στοιχεία εκφράζονται σε νομισματική αξία χωρίς ΦΠΑ.

ε)

Τα λογιστικά στοιχεία σε νομισματική αξία εκφράζονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πριμοδοτήσεις και επιδοτήσεις, που καταγράφονται χωριστά. Με τις έννοιες πριμοδότηση και επιδότηση νοείται κάθε άμεση ενίσχυση που παρέχεται από δημόσια κονδύλια και έχει ως συνέπεια ένα ειδικό έσοδο.