1.10.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 287/22


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 25ης Σεπτεμβρίου 2014

για την υπαγωγή των ουσιών: 4-ιωδο-2,5-διμεθοξυ-Ν-(2-μεθοξυβενζυλο)φαιναιθυλαμίνη (25I-NBOMe), 3,4-διχλωρο-N- [[1- (διμεθυλαμινο)κυκλοεξυλο]μεθυλο]βενζαμίδιο (AH-7921), 3,4-μεθυλενοδιοξυπυροβαλερόνη (MDPV) και 2-(3-μεθοξυφαινυλο)-2-(αιθυλαμινο)κυκλοεξανόνη (μεθοξεταμίνη) σε μέτρα ελέγχου

(2014/688/ΕΕ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την απόφαση 2005/387/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 10ης Μαΐου 2005, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών, την αξιολόγηση κινδύνων και τον έλεγχο νέων ψυχοτρόπων ουσιών (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 3,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η έκθεση αξιολόγησης κινδύνων σχετικά με τις νέες ψυχοτρόπους ουσίες 4-ιωδο-2,5-διμεθοξυ-Ν-(2-μεθοξυβενζυλο)φαιναιθυλαμίνη (25I-NBOMe), 3,4-διχλωρο-N- [[1- (διμεθυλαμινο)κυκλοεξυλο]μεθυλο]βενζαμίδιο (AH-7921), 3,4-μεθυλενοδιοξυπυροβαλερόνη (MDPV) και 2-(3-μεθοξυφαινυλο)-2-(αιθυλαμινο)κυκλοεξανόνη (μεθοξεταμίνη) καταρτίστηκε σύμφωνα με την απόφαση 2005/387/ΔΕΥ στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης της διευρυμένης επιστημονικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η οποία στη συνέχεια υποβλήθηκε στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο, στις 23 Απριλίου 2014.

(2)

Οι 25I-NBOMe, AH-7921, MDPV και μεθοξεταμίνη δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο αξιολόγησης στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών κατά τον χρόνο που απαιτείτο η αξιολόγηση κινδύνων σε επίπεδο Ένωσης, αλλά αποτέλεσαναντικείμενο αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2014 από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την τοξικομανία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

(3)

Οι 25I-NBOMe, AH-7921, MDPV και μεθοξεταμίνη δεν έχουν καμία αποδεδειγμένη ή αναγνωρισμένη ιατρική ή κτηνιατρική χρήση. Πέρα από τη χρήση τους στα αναλυτικά υλικά αναφοράς και στην επιστημονική έρευνα σχετικά με τη χημεία, τη φαρμακολογία και την τοξικολογία τους ως αποτέλεσμα της εμφάνισής τους στην αγορά ναρκωτικών — όσον αφορά δε την 25I-NBOMe, και στον τομέα της νευροχημείας — δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.

(4)

Η 25I-NBOMe αποτελεί ισχυρό συνθετικό παράγωγο της 2,5-διμεθοξυ-4-ιωδοφενεθυλαμίνης(2C-I), ενός κλασικού σεροτονινεργικού παραισθησιογόνου, που υπήχθη σε αξιολόγηση κινδύνων, καθώς και σε μέτρα ελέγχου και ποινικές κυρώσεις στο επίπεδο της Ένωσης από το 2003 με την απόφαση 2003/847/ΔΕΥ του Συμβουλίου (2).

(5)

Οι ειδικές σωματικές επιδράσεις της 25I-NBOMe είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, διότι δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που να αξιολογούν την οξεία και χρόνια τοξικότητά της, τις ψυχολογικές της επιδράσεις και τις επιδράσεις της στη συμπεριφορά, καθώς και το δυναμικό εξάρτησης, και επειδή οι διαθέσιμες πληροφορίες και τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα. Κλινικές παρατηρήσεις των ατόμων που έχουν κάνει χρήση αυτής της ουσίας υποδηλώνουν ότι έχει παραισθησιογόνες επιδράσεις και ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή, σύγχυση, έντονες ακουστικές και οπτικές παραισθήσεις, βία, βίαια επεισόδια και αυτοτραυματισμούς.

(6)

Έχουν καταγραφεί, σε τρία κράτη μέλη, τέσσερις θάνατοι που συνδέονται με την 25I-NBOMe. Σοβαρή τοξικότητα, συνδεόμενη με τη χρήση της, αναφέρθηκε σε τέσσερα κράτη μέλη, τα οποία κοινοποίησαν 32 μη θανατηφόρες τοξικώσεις. Εάν αυτή η νέα ψυχοτρόπος ουσία καταστεί ευρύτερα διαθέσιμη και χρησιμοποιηθεί περισσότερο, οι συνέπειες για την ατομική και δημόσια υγεία θα μπορούσαν να είναι σοβαρές. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους κοινωνικούς κινδύνους που εγκυμονεί η 25I-NBOMe.

(7)

Είκοσι δύο κράτη μέλη και η Νορβηγία ανέφεραν στο ΕΚΠΝΤ και στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Αστυνομίας (Ευρωπόλ) ότι ανίχνευσαν 25I-NBOMe. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία επιπολασμού για τη χρήση της 25I-NBOMe, αλλά, σύμφωνα με τις περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες, μπορεί να καταναλώνεται σε πολλά και διάφορα περιβάλλοντα, όπως στο σπίτι, στα μπαρ, στα νυχτερινά κέντρα και σε φεστιβάλ μουσικής.

(8)

Η 25I-NBOMe διατίθεται και πωλείται ανοικτά στο Διαδίκτυο ως «χημική ουσία για επιστημονικές έρευνες» (research chemical), από δε πληροφορίες που προέρχονται από κατασχέσεις, συλλεχθέντα δείγματα, ιστοτόπους χρηστών, και εμπόρους λιανικής πώλησης μέσω Διαδικτύου προκύπτει ότι πωλείται ως ξεχωριστό ναρκωτικό, ενώ διατίθεται στο εμπόριο ως «νόμιμο» υποκατάστατο του LSD. Το ΕΚΠΝΤ εντόπισε 15 και πλέον λιανικούς πωλητές μέσω Διαδικτύου της εν λόγω ουσίας, οι οποίοι μπορεί να έχουν έδρα την Ένωση και την Κίνα.

(9)

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης κινδύνων υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την 25I-NBOMe και επισημαίνεται ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των κινδύνων για την υγεία καθώς και των κοινωνικών κινδύνων που εγκυμονεί. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία και οι διαθέσιμες πληροφορίες παρέχουν επαρκείς λόγους για την υπαγωγή της 25I-NBOMe σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση. Λόγω των κινδύνων για την υγεία που εγκυμονεί η 25I-NBOMe, όπως αποδεικνύεται από την ανίχνευσή της σε αρκετές περιπτώσεις θανάτων που έχουν αναφερθεί, λόγω του γεγονότος ότι οι χρήστες είναι πιθανό να καταναλώσουν την ουσία εν αγνοία τους και λόγω του ότι δεν έχει ιατρική ή θεραπευτική αξία, η 25I-NBOMe θα πρέπει να υπαχθεί σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση.

(10)

Δεδομένου ότι έξι κράτη μέλη ελέγχουν ήδη την 25I-NBOMe μέσω της εθνικής νομοθεσίας που συνάδει προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1971 περί ψυχοτρόπων ουσιών και δεδομένου ότι επτά κράτη μέλη εφαρμόζουν άλλα νομοθετικά μέτρα ελέγχου της εν λόγω ουσίας, η υπαγωγή αυτής της ουσίας σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση μπορεί να βοηθήσει να προληφθεί η εμφάνιση εμποδίων κατά τη διασυνοριακή και δικαστική συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και να συμβάλει στην προστασία των χρηστών από τους κινδύνους που εγκυμονεί η διάθεσή της και η κατανάλωσή της.

(11)

Η ουσία AH-7921 αποτελεί ένα δομικά ατυπικό συνθετικό οπιοειδές αναλγητικό που είναι κοινώς γνωστό από τους προμηθευτές μέσω Διαδικτύου, τους ιστοτόπους χρηστών και τα μέσα ενημέρωσης ως «doxylam». Μπορεί να συγχέεται εύκολα με τη «δοξυλαμίνη», ένα αντιισταμινικό φάρμακο με ηρεμιστικές — υπνωτικές ιδιότητες, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ακούσια υπερδοσολογία.

(12)

Οι ειδικές σωματικές επιδράσεις της AH-7921 είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, διότι δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που να αξιολογούν την οξεία και χρόνια τοξικότητά της, τις ψυχολογικές της επιδράσεις και τις επιδράσεις της στη συμπεριφορά, καθώς και το δυναμικό εξάρτησης, καιτις περιορισμένς διαθέσιμες πληροφορίες και τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία. Με βάση τις αναφορές χρηστών, οι επιδράσεις της AH-7921 φαίνεται να μοιάζουν με τις επιδράσεις των κλασικών οπιοειδών: ήπια ευφορία, κνησμό και χαλάρωση·η ναυτία φαίνεται να είναι μια τυπική παρενέργεια. Πέρα από τον πειραματισμό με την AH-7921 και την «ψυχαγωγική χρήση» της, ορισμένοι από τους χρήστες αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν το νέο αυτό ναρκωτικό ως φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου, ενώ άλλοι ως καταπραϋντικό των συμπτωμάτων στέρησης που προκαλεί η διακοπή χρήσης άλλων οπιοειδών. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να υποδηλώνει δυνατότητα διάδοσης της AH-7921 στον πληθυσμό που χρησιμοποιεί οπιοειδή ενδοφλέβια.

(13)

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία επιπολασμού για τη χρήση της AH-7921, αλλά, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, όταν χρησιμοποιείται, η κατανάλωση δεν είναι ευρεία και γίνεται στο σπίτι.

(14)

Από τον Δεκέμβριο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2013, καταγράφηκαν συνολικά 15 θάνατοι σε τρία κράτη μέλη, όπου η AH-7921 ανιχνεύθηκε σε δείγματα νεκροψίας, μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες. Μολονότι ο ρόλος της AH-7921 δεν είναι δυνατό να καθοριστεί με βεβαιότητα σε όλα τα εν λόγω περιστατικά θανάτου, σε ορισμένες περιπτώσεις επισημάνθηκε ειδικά μεταξύ των αιτιών θανάτου. Ένα κράτος μέλος ανέφερε έξι μη θανατηφόρες τοξικώσεις που συνδέονται με την AH-7921. Εάν αυτή η νέα ψυχοτρόπος ουσία καταστεί ευρύτερα διαθέσιμη και χρησιμοποιηθεί περισσότερο, οι συνέπειες για την ατομική και δημόσια υγεία θα μπορούσαν να είναι σοβαρές. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους κοινωνικούς κινδύνους που εγκυμονεί η AH-7921.

(15)

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης κινδύνων υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την AH-7921 και επισημαίνεται ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των κινδύνων για την υγεία καθώς και των κοινωνικών κινδύνων που εγκυμονεί. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία και οι διαθέσιμες πληροφορίες παρέχουν επαρκείς λόγους για την υπαγωγή της AH-7921 σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση. Λόγω των κινδύνων για την υγεία που εγκυμονεί η AH-7921, όπως αποδεικνύεται από την ανίχνευσή της σε αρκετές περιπτώσεις θανάτων που έχουν αναφερθεί, λόγω του γεγονότος ότι οι χρήστες είναι πιθανό να καταναλώσουν την ουσία εν αγνοία τους και λόγω του ότι δεν έχει ιατρική ή θεραπευτική αξία, η AH-7921 θα πρέπει να υπαχθεί σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση.

(16)

Δεδομένου ότι ένα κράτος μέλος ελέγχει ήδη την AH-7921 μέσω της εθνικής του νομοθεσίας που συνάδει προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1971 περί ψυχοτρόπων ουσιών και δεδομένου ότι πέντε κράτη μέλη εφαρμόζουν άλλα νομοθετικά μέτρα ελέγχου της εν λόγω ουσίας, η υπαγωγή αυτής της ουσίας σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση μπορεί να βοηθήσει να προληφθεί η εμφάνιση εμποδίων κατά τη διασυνοριακή και δικαστική συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και να συμβάλει στην προστασία των χρηστών από τους κινδύνους που εγκυμονεί η διάθεσή της και η κατανάλωσή της.

(17)

Η MDPV είναι ένα υποκατεστημένο στον δακτύλιο συνθετικό παράγωγο της καθινόνης, που συνδέεται χημικά με την πυροβαλερόνη αμφότερες υπόκεινται σε έλεγχο βάσει της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1971 περί ψυχοτρόπων ουσιών.

(18)

Πληροφορίες σχετικά με τη χρόνια και οξεία τοξικότητα που συνδέεται με τη MDPV, με τις ψυχολογικές της επιδράσεις και τις επιδράσεις της στη συμπεριφορά, καθώς και με το δυναμικό εξάρτησης, δεν έχουν συλλεχθεί με ενιαίο τρόπο σε ολόκληρη την Ένωση. Πληροφορίες από δημοσιευμένες μελέτες, που επιβεβαιώνονται από κλινικά περιστατικά, υποδηλώνουν ότι το ψυχοφαρμακευτικό προφίλ που έχει παρατηρηθεί για τη MDPV είναι παρόμοιο με εκείνο της κοκαΐνης και της μεθαμφεταμίνης, αν και πιο έντονο και μεγαλύτερης διάρκειας. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η MDPV ήταν δέκα φορές ισχυρότερη όσον αφορά την ικανότητά της να προκαλεί ενεργοποίηση του κινητικού συστήματος, ταχυκαρδία και υπέρταση.

(19)

Δικτυακοί τόποι χρηστών αναφέρουν ότι η οξεία τοξικότητά της μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στον άνθρωπο, παρόμοιες με αυτές που συνδέονται με άλλα διεγερτικά. Σε αυτές περιλαμβάνονται: παρανοϊκή ψύχωση, ταχυκαρδία, υπέρταση, έντονη εφίδρωση, αναπνευστικά προβλήματα, σοβαρή ταραχή, ακουστικές και οπτικές παραισθήσεις, έντονο άγχος, υπερθερμία, εκρήξεις βίας και πολλαπλές δυσλειτουργίες οργάνων.

(20)

Καταγράφηκαν 108 θάνατοι σε οκτώ κράτη μέλη και στη Νορβηγία μεταξύ Σεπτεμβρίου 2009 και Αυγούστου 2013 η MDPV ανιχνεύθηκε σε μεταθανάτια βιολογικά δείγματα ή εμπλεκόταν στα αίτια θανάτου. Συνολικά 525 μη θανατηφόρες τοξικώσεις που συνδέονται με MDPV έχουν αναφερθεί από οκτώ κράτη μέλη. Εάν αυτή η νέα ψυχοτρόπος ουσία καταστεί ευρύτερα διαθέσιμη και χρησιμοποιηθεί περισσότερο, οι συνέπειες για την ατομική και δημόσια υγεία θα μπορούσαν να είναι σοβαρές.

(21)

Η ανίχνευση MDPV έχει επίσης αναφερθεί σε βιολογικά δείγματα που σχετίζονται με θανατηφόρα και μη θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, ή οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, σε τέσσερα κράτη μέλη από το 2009.

(22)

Η MDPV διακινείται στην αγορά ναρκωτικών της ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2008, ενώ 27 κράτη μέλη, η Νορβηγία και η Τουρκία έχουν αναφέρει κατασχέσεις ποσοτήτων πολλών κιλών της ουσίας. Η MDPV πωλείται ως ξεχωριστή ουσία, αλλά έχει επίσης ανιχνευθεί σε συνδυασμό με άλλες ουσίες. Είναι ευρέως διαθέσιμη από προμηθευτές και εμπόρους στο Διαδίκτυο, από νόμιμα καταστήματα ψυχοτρόπων ουσιών («head shops») και πλανόδιους εμπόρους ναρκωτικών. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που υποδηλώνουν κάποιον βαθμό οργάνωσης στην παραγωγή δισκίων και τη διανομή της ουσίας αυτής στην Ένωση.

(23)

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης κινδύνων, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των κινδύνων για την υγεία καθώς και των κοινωνικών κινδύνων που εγκυμονεί η MDPV. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία και οι διαθέσιμες πληροφορίες παρέχουν επαρκείς λόγους για την υπαγωγή της MDPV σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση. Λόγω των κινδύνων για την υγεία που εγκυμονεί η MDPV, όπως αποδεικνύεται από την ανίχνευσή της σε αρκετές περιπτώσεις θανάτων που έχουν αναφερθεί, λόγω του γεγονότος ότι οι χρήστες είναι πιθανό να καταναλώσουν την ουσία εν αγνοία τους και λόγω του ότι δεν έχει ιατρική ή θεραπευτική αξία, η MDPV θα πρέπει να υπαχθεί σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση.

(24)

Δεδομένου ότι 21 κράτη μέλη ελέγχουν ήδη τη MDPV μέσω της εθνικής νομοθεσίας που συνάδει προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1971 περί ψυχοτρόπων ουσιών και δεδομένου ότι τέσσερα κράτη μέλη εφαρμόζουν άλλα νομοθετικά μέτρα ελέγχου της εν λόγω ουσίας, η υπαγωγή αυτής της ουσίας σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση μπορεί να βοηθήσει να προληφθεί η εμφάνιση εμποδίων κατά τη διασυνοριακή και δικαστική συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και να συμβάλει στην προστασία των χρηστών από τους κινδύνους που εγκυμονεί η διάθεσή της και η κατανάλωσή της.

(25)

Η μεθοξεταμίνη είναι μία αρυλ-κυκλοεξυλαμίνη, χημικώς παρόμοια με την κεταμίνη και τη, διεθνώς ελεγχόμενη, φενκυκλιδίνη (PCP). Όπως η κεταμίνη και η PCP, η μεθοξεταμίνη έχει διασχιστικές ιδιότητες.

(26)

Δεν υπάρχουν μελέτες για την εκτίμηση της χρόνιας και οξείας τοξικότητας που συνδέεται με τη μεθοξεταμίνη ή τις ψυχολογικές της επιδράσεις και τις επιδράσεις της στη συμπεριφορά ή το δυναμικό εξάρτησης. Εμπειρίες που ανεβάζουν οι ίδιοι οι χρήστες στους ιστοτόπους δείχνουν παρενέργειες παρόμοιες με την τοξίκωση από κεταμίνη. Αυτές περιλαμβάνουν ναυτία και σοβαρό έμετο, δυσκολία στην αναπνοή, κρίσεις, απώλεια προσανατολισμού, άγχος, κατατονία, επιθετικότητα, παραισθήσεις, παράνοια και ψύχωση. Επιπλέον, οι οξείες τοξικώσεις από μεθοξεταμίνη μπορούν να συνεπάγονται διεγερτικά αποτελέσματα (διέγερση, ταχυκαρδία και υπέρταση) και να επηρεάζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες, κάτι που δεν είναι αναμενόμενο σε περίπτωση οξείας τοξίκωσης από κεταμίνη.

(27)

Περίπου 20 θάνατοι που συνδέονται με μεθοξεταμίνη αναφέρθηκαν από έξι κράτη μέλη που ανίχνευσαν την ουσία σε δείγματα νεκροψίας. Η μεθοξεταμίνη, χρησιμοποιούμενη μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, ανιχνεύθηκε επίσης σε 20 μη θανατηφόρες τοξικώσεις που αναφέρθηκαν από πέντε κράτη μέλη. Εάν αυτή η νέα ψυχοτρόπος ουσία καταστεί ευρύτερα διαθέσιμη και χρησιμοποιηθεί περισσότερο, οι συνέπειες για την ατομική και δημόσια υγεία θα μπορούσαν να είναι σοβαρές.

(28)

Είκοσι τρία κράτη μέλη, καθώς και η Τουρκία και η Νορβηγία, ανέφεραν περιπτώσεις ανίχνευσης μεθοξεταμίνης, από τον Νοέμβριο του 2010. Πληροφορίες δείχνουν ότι η μεθοξεταμίνη πωλείται και χρησιμοποιείται ως ξεχωριστή ουσία, αλλά και ως «νόμιμο» υποκατάστατο κεταμίνης από εμπόρους του διαδικτύου, από νόμιμα καταστήματα ψυχοτρόπων ουσιών («head shops») και πλανόδιους εμπόρους ναρκωτικών.

(29)

Ποσότητες πολλών κιλών σε μορφή σκόνης κατασχέθηκαν εντός της Ένωσης, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για την πιθανή εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος. Η παρασκευή μεθοξεταμίνη δεν απαιτεί προηγμένο εξοπλισμό.

(30)

Τα στοιχεία επιπολασμού περιορίζονται σε μη αντιπροσωπευτικές μελέτες σε δύο κράτη μέλη. Από αυτές τις μελέτες προκύπτει ότι ο επιπολασμός της χρήσης μεθοξεταμίνης είναι χαμηλότερο από εκείνον της κεταμίνης. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, μπορεί να καταναλώνεται σε πολλά και διάφορα περιβάλλοντα, όπως στο σπίτι, στα μπαρ, στα νυχτερινά κέντρα και σε φεστιβάλ μουσικής.

(31)

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης κινδύνων, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των κινδύνων για την υγεία καθώς και των κοινωνικών κινδύνων που εγκυμονεί η μεθοξεταμίνη. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία και οι διαθέσιμες πληροφορίες παρέχουν επαρκείς λόγους για την υπαγωγή της μεθοξεταμίνης σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση. Λόγω των κινδύνων για την υγεία που επιφέρει, όπως αποδεικνύεται από την ανίχνευσή της σε περιπτώσεις αναφερόμενων θανάτων, λόγω του γεγονότος ότι οι χρήστες είναι πιθανό να καταναλώσουν την ουσία εν αγνοία τους και λόγω του ότι δεν έχει ιατρική ή θεραπευτική αξία, η μεθοξεταμίνη θα πρέπει να υπαχθεί σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση.

(32)

Δεδομένου ότι εννέα κράτη μέλη ελέγχουν ήδη τη μεθοξεταμίνη μέσω της εθνικής νομοθεσίας που συνάδει προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1971 περί ψυχοτρόπων ουσιών και δεδομένου ότι εννέα κράτη μέλη εφαρμόζουν άλλα νομοθετικά μέτρα ελέγχου της εν λόγω ουσίας, η υπαγωγή αυτής της ουσίας σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση μπορεί να βοηθήσει να προληφθεί η εμφάνιση εμποδίων κατά τη διασυνοριακή και δικαστική συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και να συμβάλει στην προστασία των χρηστών από τους κινδύνους που εγκυμονεί η διάθεσή της και η κατανάλωσή της,

(33)

Η απόφαση 2005/387/ΔΕΥ παρέχει στο Συμβούλιο εκτελεστικές εξουσίες προκειμένου να αντιδρά ταχέως και βάσει εμπειρογνωμοσύνης, σε επίπεδο Ένωσης, στην εμφάνιση ψυχοτρόπων ουσιών που εντοπίζονται και αναφέρονται από τα κράτη μέλη, υποβάλλοντας τις ουσίες αυτές σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση. Δεδομένου του ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις και προβλέπεται η διαδικασία για την εφαρμογή των ως άνω εκτελεστικών εξουσιών, θα πρέπει να εκδοθεί εκτελεστική απόφαση προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι ουσίες 25I-NBOMe, AH-7921, MDPV και μεθοξεταμίνη σε ολόκληρη την Ένωση,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Οι ακόλουθες νέες ψυχοτρόποι ουσίες υπάγονται σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση:

α)

4-ιωδο-2,5-διμεθοξυ-Ν-(2-μεθοξυβενζυλο)φαιναιθυλαμίνη (25I-NBOMe)·

β)

3,4-διχλωρο-N- [[1-(διμεθυλαμινο) κυκλοεξυλο]μεθυλο]βενζαμίδιο (AH-7921)·

γ)

3,4-μεθυλενοδιοξυπυροβαλερόνη (MDPV)·

δ)

2-(3-μεθοξυφαινυλο)-2-(αιθυλαμινο)κυκλοεξανόνη (μεθοξεταμίνη).

Άρθρο 2

Έως τις 2 Οκτωβρίου 2015 τα κράτη μέλη υπάγουν, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία, τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες που αναφέρονται στο άρθρο 1 σε μέτρα ελέγχου και ποινικές κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας τους, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους δυνάμει της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1971 περί ψυχοτρόπων ουσιών.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2014.

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

F. GUIDI


(1)  ΕΕ L 127 της 20.5.2005, σ. 32.

(2)  Απόφαση 2003/847/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με μέτρα ελέγχου και ποινικές κυρώσεις όσον αφορά τα νέα συνθετικά ναρκωτικά 2C-I, 2C-T-2, 2C-T-7 και TMA-2 (ΕΕ L 321 της 6.12.2003, σ. 64).