28.5.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 159/32


ΑΠΌΦΑΣΗ αριθ. 573/2014/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 15ης Μαΐου 2014

σχετικά με την ενισχυμένη συνεργασία των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης (ΔΥΑ)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 149,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στα συμπεράσματά του της 17ης Ιουνίου 2010, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» για την απασχόληση και την έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη («Ευρώπη 2020»). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε την κινητοποίηση όλων των μέσων και πολιτικών της Ένωσης για την επίτευξη των κοινών στόχων και κάλεσε τα κράτη μέλη να αναλάβουν ενισχυμένη συντονισμένη δράση. Οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης (ΔΥΑ) διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, συμβάλλοντας στην υλοποίηση του πρωταρχικού στόχου της «Ευρώπης 2020» για απασχόληση του 75 % των γυναικών και ανδρών ηλικίας μεταξύ 20 και 64 ετών έως το 2020, ιδίως μειώνοντας την ανεργία των νέων.

(2)

Το άρθρο 45 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Συνθήκη») θεσπίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στο εσωτερικό της Ένωσης, ενώ το άρθρο 46 θεσπίζει τα μέτρα για την επίτευξή της, ιδίως με την εξασφάλιση στενής συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης. Το δυνάμει της παρούσας απόφασης δημιουργούμενο δίκτυο ΔΥΑ («δίκτυο») θα πρέπει να καλύπτει, εκτός από τις γενικές πτυχές της γεωγραφικής κινητικότητας, ένα ευρύ φάσμα στόχων και πρωτοβουλιών με μέτρα ενθάρρυνσης ειδικά σχεδιασμένα για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της απασχόλησης.

(3)

Η παρούσα απόφαση θα πρέπει να αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών σε τομείς αρμοδιότητας των ΔΥΑ. Επισημοποιεί και ενισχύει την άτυπη συνεργασία μεταξύ των ΔΥΑ μέσω του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού δικτύου προϊσταμένων των ΔΥΑ, στο οποίο όλα τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει να συμμετέχουν. Η όλη αξία που δυνητικά έχει το δίκτυο βασίζεται στη συνεχή συμμετοχή όλων των κρατών μελών. Η συμμετοχή αυτή θα πρέπει να γνωστοποιείται στη Γραμματεία του δικτύου.

(4)

Σύμφωνα με το άρθρο 148 παράγραφος 4 της Συνθήκης, με την απόφαση 2010/707/ΕΕ (3) το Συμβούλιο ενέκρινε κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών, οι οποίες διατηρήθηκαν για τα έτη 2011-2013. Οι εν λόγω ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν κατευθύνσεις στα κράτη μέλη για τον προσδιορισμό των εθνικών τους μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Οι ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν τη βάση για τις ανά χώρα συστάσεις τις οποίες απευθύνει το Συμβούλιο στα κράτη μέλη, σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο. Τα τελευταία χρόνια, στις εν λόγω συστάσεις συγκαταλέγονται ειδικές συστάσεις σχετικά με τη λειτουργία και τη δυνατότητα των ΔΥΑ και την αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας στα κράτη μέλη.

(5)

Οι ανά χώρα συστάσεις θα επωφελούνταν από μια παράλληλη εντατική και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σχετικά με την επιτυχία της εφαρμογής της πολιτικής και της συνεργασίας μεταξύ των ΔΥΑ των κρατών μελών. Για τον σκοπό αυτό, το δίκτυο θα πρέπει να εφαρμόζει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως κοινά συστήματα συγκριτικής αξιολόγησης που θα βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία, αντίστοιχες δραστηριότητες αμοιβαίας μάθησης, αμοιβαία συνδρομή μεταξύ των μελών του δικτύου και εφαρμογή στρατηγικών δράσεων για τον εκσυγχρονισμό των ΔΥΑ. Οι ειδικές γνώσεις του δικτύου και των επιμέρους μελών του θα πρέπει επίσης να αξιοποιούνται για την παροχή, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, της Επιτροπής ή της Επιτροπής Απασχόλησης (EMCO), τεκμηριωμένων στοιχείων για τη διαμόρφωση πολιτικών απασχόλησης.

(6)

Η μεγαλύτερη και πιο στοχοθετημένη συνεργασία μεταξύ των ΔΥΑ θα πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών. Το δίκτυο θα πρέπει να συνδέει τα ευρήματα βάσει δραστηριοτήτων συγκριτικής αξιολόγησης και δραστηριοτήτων αμοιβαίας μάθησης κατά τρόπον ώστε να επιτραπεί η ανάπτυξη μιας συστηματικής, δυναμικής και ολοκληρωμένης διαδικασίας συγκριτικής μάθησης.

(7)

Το δίκτυο θα πρέπει να συνεργάζεται στενά με την EMCO βάσει του άρθρου 150 της Συνθήκης και θα πρέπει να συμβάλλει στις εργασίες της EMCO παρέχοντας αντικειμενικά στοιχεία και εκθέσεις σχετικά με τις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις ΔΥΑ. Η ενημέρωση από το δίκτυο προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διοχετεύεται μέσω της Γραμματείας και η ενημέρωση προς το Συμβούλιο θα πρέπει να διοχετεύεται μέσω της EMCO, χωρίς καμία τροποποίηση, συνοδευόμενη από σχόλια, εφόσον απαιτείται. Ειδικότερα, ο συνδυασμός των γνώσεων του δικτύου όσον αφορά τις πτυχές της παροχής των πολιτικών απασχόλησης και η συγκριτική ανάλυση των ΔΥΑ θα μπορούσαν να συνδράμουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τόσο σε ενωσιακό όσο και εθνικό επίπεδο, σχετικά με την αξιολόγηση και τον σχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης.

(8)

Το δίκτυο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των ΔΥΑ, θα πρέπει να συμβάλλει στην εφαρμογή πολιτικών πρωτοβουλιών στον τομέα της απασχόλησης, όπως η σύσταση του Συμβουλίου, της 22ας Απριλίου 2013, για τη θέσπιση εγγυήσεων για τη νεολαία (4). Το δίκτυο θα πρέπει επίσης να στηρίζει πρωτοβουλίες που θα αποσκοπούν στην καλύτερη αντιστοίχιση των δεξιοτήτων, στην αξιοπρεπή και βιώσιμη απασχόληση, στη μεγαλύτερη εθελοντική κινητικότητα των εργαζομένων και στη διευκόλυνση της μετάβασης από την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην απασχόληση, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη στην παροχή προσανατολισμού και τη μεγαλύτερη διαφάνεια των δεξιοτήτων και των προσόντων. Στις δραστηριότητες του δικτύου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η αξιολόγηση και η εκτίμηση των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας, καθώς και των πολιτικών που στο επίκεντρό τους θέτουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

(9)

Το δίκτυο θα πρέπει να ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των μελών του, να αναπτύσσει κοινές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ανταλλαγή πληροφοριών και ορθών πρακτικών σε όλους τους τομείς που καλύπτονται από τις ΔΥΑ, στη συγκριτική ανάλυση και στην παροχή συμβουλών, καθώς και στην προώθηση νεωτεριστικών προσεγγίσεων όσον αφορά τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών απασχόλησης. Χάρη στη σύσταση του δικτύου θα καταστεί δυνατή η πολυεπίπεδη, εμπεριστατωμένη σύγκριση όλων των ΔΥΑ με γνώμονα τις επιδόσεις τους, με αποτέλεσμα τον καθορισμό βέλτιστων πρακτικών στους τομείς υπηρεσιών των ΔΥΑ. Τα αποτελέσματα αυτά αναμένεται να συμβάλλουν στην καλύτερη διαμόρφωση και παροχή υπηρεσιών απασχόλησης στο πλαίσιο των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων τους. Οι πρωτοβουλίες του δικτύου θα πρέπει να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των ΔΥΑ και να επιτρέπουν ορθολογικότερη χρήση των δημόσιων δαπανών. Το δίκτυο θα πρέπει επίσης να συνεργάζεται με άλλους παρόχους υπηρεσιών απασχόλησης.

(10)

Στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών του, το δίκτυο θα πρέπει να καθορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες της συγκριτικής αξιολόγησης από τις ΔΥΑ και της σχετικής αμοιβαίας μάθησης, ειδικότερα τη μεθοδολογία συγκριτικής μάθησης, βάσει των δεικτών συγκριτικής αξιολόγηση που παρατίθενται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης με σκοπό την αξιολόγηση της απόδοσης των ΔΥΑ, τις μεταβλητές συγκυρίας, τις απαιτήσεις σε σχέση με την παροχή δεδομένων και τα μέσα μάθησης του ολοκληρωμένου προγράμματος αμοιβαίας μάθησης. Οι τομείς συγκριτικής αξιολόγησης θα πρέπει να ορίζονται στην παρούσα απόφαση. Τα κράτη μέλη παραμένουν αρμόδια να αποφασίζουν εάν θα συμμετέχουν προαιρετικά σε επιπρόσθετες ασκήσεις συγκριτικής μάθησης σε άλλους τομείς.

(11)

Θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης όσον αφορά την τροποποίηση του παραρτήματος για τους δείκτες συγκριτικής αξιολόγησης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διεξάγει η Επιτροπή τις κατάλληλες διαβουλεύσεις κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες της, ακόμη και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ιδίως με εμπειρογνώμονες των ΔΥΑ. Η Επιτροπή, όταν ετοιμάζει και συντάσσει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις, θα πρέπει να εξασφαλίζει την ταυτόχρονη, έγκαιρη και κατάλληλη διαβίβαση των σχετικών εγγράφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

(12)

Λόγω της πληθώρας των μοντέλων ΔΥΑ, των καθηκόντων τους και των μορφών της παροχής υπηρεσιών, εναπόκειται στα κράτη μέλη να προτείνουν μεταξύ των ανώτερων διοικητικών στελεχών των ΔΥΑ ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του δικτύου (το «διοικητικό συμβούλιο»). Ανάλογα με την περίπτωση, το τακτικό ή το αναπληρωματικό μέλος θα πρέπει να εκπροσωπεί, στο διοικητικό συμβούλιο, τις υπόλοιπες ΔΥΑ του κράτους μέλους του. Σε περίπτωση που, για συνταγματικούς λόγους, ένα κράτος μέλος αδυνατεί να προτείνει μόνο μία ΔΥΑ, προσδιορίζει τις σχετικές ΔΥΑ περιορίζοντας τον αριθμό τους στο ελάχιστο, χωρίς να μεταβάλλεται ο κανόνας βάσει του οποίου κάθε κράτος μέλος διαθέτει μία ψήφο στο διοικητικό συμβούλιο. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι γνώμες και οι εμπειρίες των τοπικών και των περιφερειακών αρχών ενσωματώνονται στις δραστηριότητες του δικτύου και ότι οι αρχές αυτές τηρούνται ενήμερες σχετικά με τις εν λόγω δραστηριότητες. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει επίσης να έχουν εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων εξ ονόματος της οικείας ΔΥΑ. Για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των ΔΥΑ στο δίκτυο, θα πρέπει να είναι δυνατόν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες οι ΔΥΑ κάθε επιπέδου.

(13)

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κοινές αποστολές των ΔΥΑ είναι προσαρμοσμένες στην πραγματική κατάσταση της αγοράς εργασίας, το δίκτυο θα πρέπει να διαθέτει τα πλέον πρόσφατα αριθμητικά στοιχεία για την ανεργία στο επίπεδο των NUTS 3.

(14)

Το δίκτυο θα πρέπει να αξιοποιήσει την αποκτηθείσα εμπειρία και να αντικαταστήσει την υπάρχουσα άτυπη συμβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού δικτύου προϊσταμένων των ΔΥΑ, την οποία η Επιτροπή στηρίζει από το 1997 και οι απόψεις της οποίας συνεκτιμήθηκαν στην παρούσα απόφαση. Τα βασικά πεδία δράσης που διασαφήνισε η εν λόγω συμβουλευτική ομάδα στο έγγραφό της με τίτλο «Στρατηγική των ΔΥΑ για το 2020» θα πρέπει να συνεισφέρουν στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση των ΔΥΑ.

(15)

Το δίκτυο θα πρέπει να παρέχει αμοιβαία βοήθεια προς όφελος των μελών του και να βοηθά τα μέλη του να αλληλοϋποστηρίζονται όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των οργανωτικών δομών και την παροχή υπηρεσιών, μέσω της καλύτερης συνεργασίας, ειδικότερα μέσω της μεταβίβασης γνώσεων, επιτόπιων επισκέψεων και ανταλλαγών προσωπικού.

(16)

Το δίκτυο και οι πρωτοβουλίες του θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από το τμήμα Progress/απασχόληση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία («EaSI») που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1296/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5), στο πλαίσιο των πιστώσεων που ορίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

(17)

Για τα έργα που αναπτύσσει το δίκτυο ή που προσδιορίζονται στις δραστηριότητες αμοιβαίας μάθησης και στη συνέχεια εφαρμόζονται στις επιμέρους ΔΥΑ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», το πρόγραμμα-πλαίσιο της Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6).

(18)

Το δίκτυο θα πρέπει να διασφαλίζει ότι συμπληρώνει και δεν αντικαθιστά ούτε επικαλύπτει τις δράσεις που αναλαμβάνονται ως μέρος της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση κατά την έννοια του τίτλου IX της Συνθήκης, ειδικότερα τις δράσεις της EMCO και τα μέσα της όπως το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης (ΚΠΑ), καθώς και το Πρόγραμμα Αμοιβαίας Μάθησης. Επιπλέον, προκειμένου να δημιουργηθούν συνεργίες, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η Γραμματεία του δικτύου συνεργάζεται στενά με τη Γραμματεία της EMCO.

(19)

Η παρούσα απόφαση σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Χάρτης»). Ειδικότερα, η παρούσα οδηγία επιδιώκει να εξασφαλίσει την πλήρη τήρηση του δικαιώματος πρόσβασης σε δωρεάν υπηρεσίες ευρέσεως εργασίας και στην προώθηση της εφαρμογής του άρθρο 29 του Χάρτη,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Θέσπιση του δικτύου

Δημιουργείται ένα δίκτυο Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης (ΔΥΑ) σε όλη την Ένωση για το χρονικό διάστημα από τις 17 Ιουνίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 («δίκτυο»). Το δίκτυο υλοποιεί τις πρωτοβουλίες που ορίζονται στο άρθρο 4.

Το δίκτυο αποτελείται από:

α)

τις ΔΥΑ, όπως ορίζονται από τα κράτη μέλη·

β)

την Επιτροπή.

Η EMCO έχει καθεστώς παρατηρητή.

Τα κράτη μέλη με υποεθνικές αυτόνομες ΔΥΑ διασφαλίζουν την επαρκή εκπροσώπησή τους στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του δικτύου.

Άρθρο 2

Ορισμοί συγκριτικής μάθησης

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης και για τις εργασίες του δικτύου, ως «συγκριτική μάθηση» νοείται η διαδικασία δημιουργίας μιας συστηματικής και ολοκληρωμένης σύνδεσης μεταξύ των δραστηριοτήτων συγκριτικής αξιολόγησης και αμοιβαίας μάθησης, η οποία συνίσταται στον εντοπισμό αξιόλογων επιδόσεων χάρη σε συστήματα συγκριτικής αξιολόγησης βασιζόμενα σε δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής, επικύρωσης και ενοποίησης δεδομένων και της αξιολόγησής τους, με κατάλληλη μεθοδολογία, και στη χρήση των πορισμάτων σε απτές και τεκμηριωμένες δραστηριότητες αμοιβαίας μάθησης, συμπεριλαμβανομένων των προτύπων καλής ή βέλτιστης πρακτικής.

Άρθρο 3

Στόχοι

Στόχος της παρούσας απόφασης είναι να ενθαρρυνθεί η συνεργασία μεταξύ κρατών μελών μέσω του δικτύου στον τομέα της απασχόλησης, στους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ΔΥΑ, προκειμένου να συμβάλει στην «Ευρώπη 2020» και στην υλοποίηση σχετικών πολιτικών της ΕΕ και, με τον τρόπο αυτό, να υποστηρίξει:

α)

τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με υψηλά ποσοστά ανεργίας και ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους και τους νέους εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ)·

β)

την αξιοπρεπή και βιώσιμη εργασία·

γ)

την καλύτερη λειτουργία των αγορών εργασίας στην ΕΕ·

δ)

τον εντοπισμό ελλείψεων όσον αφορά τις δεξιότητες και την παροχή πληροφοριών σχετικά με την έκταση και τα σημεία στα οποία αυτές παρατηρούνται, καθώς και την καλύτερη αντιστοίχιση ανάμεσα στις δεξιότητες των ατόμων που αναζητούν εργασία και στις ανάγκες των εργοδοτών·

ε)

την καλύτερη ενσωμάτωση των αγορών εργασίας·

στ)

την αυξανόμενη εθελοντική γεωγραφική και επαγγελματική κινητικότητα σε δίκαιη βάση, ώστε να αντιμετωπίζονται συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας·

ζ)

την ένταξη των ατόμων που αποκλείονται από την αγορά εργασίας στο πλαίσιο της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού·

η)

την αξιολόγηση και εκτίμηση ενεργητικών πρωτοβουλιών για την αγορά εργασίας και την αποτελεσματική και αποδοτική εφαρμογή τους.

Άρθρο 4

Πρωτοβουλίες του δικτύου

1.   Στο πλαίσιο των τομέων αρμοδιότητας των ΔΥΑ, το δίκτυο υλοποιεί ειδικότερα τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

α)

την ανάπτυξη και εφαρμογή της βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων συγκριτικής μάθησης μεταξύ των ΔΥΑ ανά την Ένωση, προκειμένου να συγκρίνει, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη μεθοδολογία, τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους στους ακόλουθους τομείς:

i)

συμβολή στη μείωση της ανεργίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στις ευάλωτες ομάδες,

ii)

συμβολή στη μείωση της διάρκειας της ανεργίας και στη μείωση των περιόδων μη άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, με σκοπό την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας και της διαρθρωτικής ανεργίας, καθώς και του κοινωνικού αποκλεισμού,

iii)

πλήρωση κενών θέσεων (μεταξύ άλλων και μέσω εθελοντικής κινητικότητας των εργαζομένων),

iv)

ικανοποίηση των χρηστών από τις υπηρεσίες των ΔΥΑ·

β)

την παροχή αμοιβαίας συνδρομής, με τη μορφή δραστηριοτήτων μεταξύ είτε ομότιμων είτε ομαδικών δραστηριοτήτων, μέσω της συνεργασίας, της ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και προσωπικού μεταξύ των μελών του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της εφαρμογής συγκεκριμένων ανά χώρα συστάσεων που εκδίδονται από το Συμβούλιο και αφορούν τις ΔΥΑ, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους ή της σχετικής ΔΥΑ·

γ)

συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των ΔΥΑ σε βασικούς τομείς, σύμφωνα με τους στόχους για την απασχόληση και τους κοινωνικούς στόχους της «Ευρώπης 2020»·

δ)

εκπονεί εκθέσεις κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου ή της Επιτροπής ή κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας·

ε)

συμβάλλει στην εφαρμογή σχετικών πρωτοβουλιών πολιτικής·

στ)

θεσπίζει και υλοποιεί το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών του, στο οποίο περιγράφονται οι μέθοδοι εργασίας του, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της συγκριτικής μάθησης·

ζ)

προάγει και ανταλλάσσει βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τον εντοπισμό των ΕΑΕΚ και την κατάρτιση πρωτοβουλιών που έχουν στόχο να εξασφαλίσουν ότι οι εν λόγω νέοι άνθρωποι θα αποκτήσουν τα προσόντα που είναι αναγκαία για να εισέλθουν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία που ορίζεται στο στοιχείο α) του πρώτου εδαφίου, για τη συγκριτική αξιολόγηση χρησιμοποιούνται οι δείκτες που καθορίζονται στο παράρτημα. Το δίκτυο συμμετέχει επίσης ενεργά στην υλοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων μέσω της ανταλλαγής δεδομένων, γνώσεων και πρακτικών. Τα κράτη μέλη παραμένουν αρμόδια να αποφασίζουν εάν θα συμμετέχουν προαιρετικά σε επιπρόσθετες ασκήσεις συγκριτικής μάθησης σε τομείς διαφορετικούς από εκείνους του στοιχείου α) σημεία i) έως iv).

2.   Το δίκτυο καταρτίζει μηχανισμό υποβολής εκθέσεων σχετικά με τις πρωτοβουλίες που περιγράφονται στην παράγραφο 1. Κατ' εφαρμογή του εν λόγω μηχανισμού, τα μέλη του δικτύου υποβάλλουν ετησίως έκθεση στο διοικητικό συμβούλιο.

Άρθρο 5

Συνεργασία

Το δίκτυο ξεκινά συνεργασία με ενδιαφερόμενα μέρη στην αγορά εργασίας και με άλλους παρόχους υπηρεσιών απασχόλησης και, κατά περίπτωση, με κοινωνικούς εταίρους, οργανώσεις που εκπροσωπούν ανέργους ή ευάλωτες ομάδες, ΜΚΟ που εργάζονται στον τομέα της απασχόλησης, περιφερειακές και τοπικές αρχές, το Ευρωπαϊκό δίκτυο για την πολιτική του διά βίου προσανατολισμού και με ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης, μέσω της συμμετοχής τους σε σχετικές δραστηριότητες και σε συνεδριάσεις του δικτύου και με την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων με αυτά.

Άρθρο 6

Λειτουργία του δικτύου

1.   Το δίκτυο διοικείται από διοικητικό συμβούλιο. Στο διοικητικό συμβούλιο τα κράτη μέλη διορίζουν ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος από τα ανώτερα διοικητικά στελέχη των αντίστοιχων ΔΥΑ τους. Η Επιτροπή ορίζει επίσης ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Τα αναπληρωματικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου αντικαθιστούν τα τακτικά του μέλη όποτε απαιτείται.

Η EMCO διορίζει, μεταξύ των μελών της και σύμφωνα με τον εσωτερικό της κανονισμό, έναν εκπρόσωπο ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο με καθεστώς παρατηρητή, με εξαίρεση τις συνεδριάσεις περιορισμένης σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει σε περιορισμένη σύνθεση, στην οποία συμμετέχει ένα μέλος ανά κράτος μέλος και ένα μέλος από την Επιτροπή, εκτός από τα σημεία της ημερήσιας διάταξης σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας. Στον εσωτερικό κανονισμό του διοικητικού συμβουλίου παρέχονται περισσότεροι λεπτομερειακοί κανόνες σχετικά με τη σύγκληση συνεδριάσεων περιορισμένης σύνθεσης.

2.   Το διοικητικό συμβούλιο διορίζει πρόεδρο και δύο αντιπροέδρους μεταξύ των μελών των του που προτείνονται από ένα κράτος μέλος. Ο πρόεδρος εκπροσωπεί το δίκτυο. Ο αντιπρόεδρος αντικαθιστά τον πρόεδρο όταν χρειάζεται.

3.   Το διοικητικό συμβούλιο θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό του με ομόφωνη απόφαση. Ο εν λόγω εσωτερικός κανονισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους τρόπους λήψης αποφάσεων στο διοικητικό συμβούλιο και τις διατάξεις σχετικά με τον διορισμό και τις θητείες του προέδρου και των αντιπροέδρων του διοικητικού συμβουλίου.

4.   Το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει με πλειοψηφία:

α)

το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών του δικτύου, συμπεριλαμβανομένων της κατάρτισης των ομάδων εργασίας και των γλωσσικών ρυθμίσεων των συνεδριάσεων του δικτύου·

β)

το τεχνικό πλαίσιο για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων συγκριτικής αξιολόγησης και αμοιβαίας μάθησης, ως μέρος του ετήσιου προγράμματος εργασιών του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της μεθοδολογίας για τη συγκριτική μάθηση βάσει των δεικτών συγκριτικής αξιολόγησης που παρατίθενται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης για τη σύγκριση των επιδόσεων των ΔΥΑ, των μεταβλητών συγκυρίας, των απαιτήσεων σε σχέση με την παροχή δεδομένων και των μέσων μάθησης του ολοκληρωμένου προγράμματος αμοιβαίας μάθησης·

γ)

την ετήσια έκθεση του δικτύου. Η εν λόγω έκθεση αποστέλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο και δημοσιεύεται.

5.   Το διοικητικό συμβούλιο υποστηρίζεται από γραμματεία που παρέχεται από την Επιτροπή και εδράζεται σε αυτήν. Η Γραμματεία προετοιμάζει, σε συνεργασία με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους, τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών του δικτύου και την ετήσια έκθεση του δικτύου. Η Γραμματεία συνεργάζεται στενά με τη Γραμματεία της EMCO.

Άρθρο 7

Χρηματοδοτική στήριξη για το μέτρο ενθάρρυνσης

Το σύνολο των πόρων για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης καθορίζεται στο τμήμα Progress/απασχόληση του EaSI, οι ετήσιες πιστώσεις των οποίων εγκρίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός των ορίων του δημοσιονομικού πλαισίου.

Άρθρο 8

Τροποποίηση του παραρτήματος για τους δείκτες συγκριτικής αξιολόγησης

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 9 για την τροποποίηση του παραρτήματος που καθορίζει τους δείκτες συγκριτικής αξιολόγησης.

Άρθρο 9

Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.   Η προβλεπόμενη στο άρθρο 8 εξουσία έκδοσης κατ' εξουσιοδότηση πράξεων απονέμεται στην Επιτροπή από τις 17 Ιουνίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

3.   Η εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 8 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.   Μόλις εκδώσει μια κατ' εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

5.   Η κατ' εξουσιοδότηση πράξη η οποία εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 8 τίθεται σε ισχύ μόνον εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση της εν λόγω πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εάν, πριν από την παρέλευση της εν λόγω προθεσμίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν αμφότερα ενημερώσει την Επιτροπή ότι δεν πρόκειται να προβάλουν αντίρρηση. Η εν λόγω προθεσμία παρατείνεται κατά δύο μήνες με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 10

Επανεξέταση

Έως τις 18 Ιουνίου 2017 η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης. Ειδικότερα, στην έκθεση εκτιμάται ο βαθμός στον οποίο το δίκτυο έχει συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 3 και αν το δίκτυο έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Επίσης, εκτιμάται ο τρόπος με τον οποίο το δίκτυο εκπόνησε και εφάρμοσε τη συγκριτική αξιολόγηση στους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημεία i) έως iv).

Άρθρο 11

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 12

Αποδέκτες

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 15 Μαΐου 2014.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. SCHULZ

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Δ. ΚΟΫΡΚΟΥΛΑΣ


(1)  ΕΕ C 67 της 6.3.2014, σ. 116.

(2)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 8ης Μαΐου 2014.

(3)  Απόφαση 2010/707/ΕΕ του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2010, σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών (ΕΕ L 308 της 24.11.2010, σ. 46).

(4)  ΕΕ C 120 της 26.4.2013, σ. 1.

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1296/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία («EaSI») και την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 283/2010/EE για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Μικροχρηματοδοτήσεων Progress για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 238).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζων 2020» για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1982/2006/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 104).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Α.

Οι ποσοτικοί δείκτες για τους τομείς που απαριθμούνται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημεία i) έως iv):

1.

Συμβολή στη μείωση της ανεργίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στις ευάλωτες ομάδες:

α)

Μετάβαση από την ανεργία στην απασχόληση ανά ηλικιακή ομάδα, φύλο και επίπεδο ειδίκευσης, ως ποσοστό επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων·

β)

Αριθμός ατόμων που διαγράφονται από τα μητρώα ανέργων των ΔΥΑ, ως ποσοστό επί των εγγεγραμμένων ανέργων.

2.

Συμβολή στη μείωση της διάρκειας της ανεργίας και των περιόδων μη άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, με σκοπό την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας και της διαρθρωτικής ανεργίας, καθώς και του κοινωνικού αποκλεισμού:

α)

Μετάβαση στην απασχόληση εντός, για παράδειγμα, 6 και 12 μηνών ανεργίας ανά ηλικιακή ομάδα, φύλο και επίπεδο ειδίκευσης, ως ποσοστό επί του συνόλου των καταγεγραμμένων στις ΔΥΑ μεταβάσεων στην απασχόληση·

β)

Καταχωρίσεις σε μητρώο των ΔΥΑ πρώην ανενεργών ατόμων, ως ποσοστό επί του συνόλου των καταχωρίσεων στο εν λόγω μητρώο των ΔΥΑ ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο.

3.

Πλήρωση κενών θέσεων (μεταξύ άλλων και μέσω εθελοντικής κινητικότητας των εργαζομένων):

α)

Πληρωθείσες κενές θέσεις εργασίας·

β)

Απαντήσεις στο ερώτημα της έρευνας της Eurostat για το εργατικό δυναμικό σχετικά με συμβολή της ΔΥΑ στην ανεύρεση της τρέχουσας εργασίας του απογραφομένου.

4.

Ικανοποίηση των πελατών από τις υπηρεσίες των ΔΥΑ:

α)

Εν γένει ικανοποίηση των αναζητούντων εργασία·

β)

Εν γένει ικανοποίηση των εργοδοτών.

Β.

Τομείς συγκριτικής αξιολόγησης μέσω ποιοτικής εσωτερικής και εξωτερικής εκτίμησης των παραγόντων επιδόσεων για τους τομείς που απαριθμούνται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημεία i) έως iv):

1.

Στρατηγική διαχείρισης επιδόσεων·

2.

Σχεδιασμός επιχειρησιακών διεργασιών, όπως η αποτελεσματική διοχέτευση και ανάλυση των χαρακτηριστικών των ατόμων που αναζητούν εργασία και η προσαρμοσμένη στις ανάγκες χρήση των ενεργών μέσων για την αγορά εργασίας·

3.

Βιώσιμη ενεργοποίηση και διαχείριση των μεταβάσεων·

4.

Σχέσεις προς τους εργοδότες·

5.

Σχεδιασμός και υλοποίηση των υπηρεσιών των ΔΥΑ βάσει στοιχείων·

6.

Αποτελεσματική διαχείριση των συμπράξεων με ενδιαφερόμενα μέρη·

7.

Κατανομή των πόρων των ΔΥΑ.