23.7.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 198/1


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 695/2013 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 15ης Ιουλίου 2013

για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και την κατάργηση των μέτρων αντιντάμπινγκ όσον αφορά τις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος, καταγωγής Ουκρανίας, κατόπιν επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 και μερικής ενδιάμεσης επανεξέτασης σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1) (ο «βασικός κανονισμός»), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 4 και το άρθρο 11 παράγραφοι 2, 3 και 6,

Έχοντας υπόψη την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν διαβούλευσης με τη συμβουλευτική επιτροπή,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

A.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.   Ισχύοντα μέτρα

(1)

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 452/2007 (2), το Συμβούλιο επέβαλε οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ που κυμαίνεται από 9,9 % έως 38,1 %, στις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος,καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας («ΛΔΚ» ή «Κίνα») και Ουκρανίας με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1243/2010 (3), το Συμβούλιο επέβαλε οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος της εταιρείας Since Hardware (Guangzhou) Co, κινέζου παραγωγού-εξαγωγέα σανίδων σιδερώματος, κατόπιν νέας έρευνας σύμφωνα με το άρθρο 5 του βασικού κανονισμού (οι «αρχικές έρευνες»).

(2)

Με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 270/2010 (4), το Συμβούλιο επέβαλε οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος της εταιρείας Guangzhou Power Team Houseware Co. Ltd., κινέζου παραγωγού-εξαγωγέα σανίδων σιδερώματος.

(3)

Με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 580/2010 (5), το Συμβούλιο τροποποίησε τον ισχύοντα οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ όσον αφορά τις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος, καταγωγής Ουκρανίας, στο 7 %, κατόπιν μερικής ενδιάμεσης επανεξέτασης που περιορίζεται στο ντάμπινγκ σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 3 του βασικού κανονισμού.

(4)

Με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 77/2010 (6), το Συμβούλιο επέβαλε οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος της εταιρείας Greenwood Houseware (Zhuhai) Ltd Co, κινέζου παραγωγού-εξαγωγέα σανίδων σιδερώματος, κατόπιν νέας επανεξέτασης του εξαγωγέα σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

(5)

Με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 805/2010 (7), το Συμβούλιο επέβαλε εκ νέου οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος της εταιρείας Foshan Shunde Yongjian Housewares and Hardware Co. Ltd, Foshan, κινέζου παραγωγού εξαγωγέα σανίδων σιδερώματος, ως μέτρο συμμόρφωσης προς την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση C-141/08 P (8).

(6)

Με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 987/2012 (9), το Συμβούλιο επέβαλε εκ νέου οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας,που κατασκευάζονται από τη Zhejiang Harmonic Hardware Products Co. Ltd, ως μέτρο συμμόρφωσης προς την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση T-274/07 (10).

(7)

Οι ανωτέρω έρευνες αναφέρονται στο εξής ως «προηγούμενες έρευνες».

2.   Αιτήσεις επανεξέτασης

2.1.   Επανεξέταση ενόψει της λήξης των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ που έχουν επιβληθεί κατά της Ουκρανίας και της ΛΔΚ

(8)

Σε συνέχεια της δημοσίευσης ανακοίνωσης για την επικείμενη λήξη (11) των ισχυόντων οριστικών μέτρων αντιντάμπινγκ, η Επιτροπή, στις 25 Ιανουαρίου 2012, έλαβε αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των εν λόγω μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

(9)

Η αίτηση υποβλήθηκε από τρεις παραγωγούς της Ένωσης που αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό, στην προκειμένη περίπτωση πάνω από το 40 %, της συνολικής παραγωγής σανίδων σιδερώματος της Ένωσης (οι «αιτούντες την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων»).

(10)

Η αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αφορούσε όλες τις χώρες που καλύπτονται προς το παρόν από τα ισχύοντα μέτρα, συγκεκριμένα τη ΛΔΚ και την Ουκρανία, και βασίστηκε στους λ όγους ότι η λήξη ισχύος των μέτρων θα ήταν πιθανόν να οδηγήσει στη συνέχιση ή στην επανάληψη της πρακτικής ντάμπινγκ και της ζημίας για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

(11)

Η Επιτροπή, έχοντας διαπιστώσει, έπειτα από διαβούλευση με τη συμβουλευτική επιτροπή, ότι υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, ανήγγειλε, στις 25 Απριλίου 2012, με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (12), την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού (η «ανακοίνωση για την κίνηση διαδικασίας ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων»).

2.2.   Μερική ενδιάμεση επανεξέταση των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ κατά της Ουκρανίας όσον αφορά τον μοναδικό παραγωγό-εξαγωγέα της Ουκρανίας

(12)

Στις 17 Μαρτίου 2012, η Επιτροπή έλαβε μια αίτηση για την έναρξη μερικής ενδιάμεσης επανεξέτασης, το πεδίο της οποίας περιορίζεται στο ντάμπινγκ, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 3 του βασικού κανονισμού. Το αίτημα υποβλήθηκε από την εταιρεία Eurogold Industries Ltd., τον μοναδικό παραγωγή εξαγωγέα του υπό εξέταση προϊόντος από την Ουκρανία (ο «αιτών την ενδιάμεση επανεξέταση»).

(13)

Σύμφωνα με τον αιτούντα την ενδιάμεση επανεξέταση, οι περιστάσεις βάσει των οποίων καθορίστηκαν τα μέτρα έχουν αλλάξει και οι αλλαγές αυτές έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Με βάση τις αλλαγές αυτές, υποστηρίχθηκε ότι τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ δεν ήταν πλέον αναγκαία για την αντιστάθμιση του ντάμπινγκ.

(14)

Αφού κατέληξε στο συμπέρασμα, κατόπιν διαβουλεύσεων με τη συμβουλευτική επιτροπή, ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που δικαιολογούν την έναρξη επανεξέτασης, η Επιτροπή ξεκίνησε την εν λόγω έρευνα στις 12 Ιουνίου 2012 (13) (η «ανακοίνωση για την έναρξη ενδιάμεσης επανεξέτασης»).

3.   Έρευνα

3.1.   Επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος

α)   Περίοδος έρευνας και υπό εξέταση περίοδος για την έρευνα επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων

(15)

Η έρευνα για το ντάμπινγκ και τη ζημία στο πλαίσιο της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως την 31η Δεκεμβρίου 2011 («περίοδος έρευνας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων» ή «ΠΕΕΛ»). Η ανάλυση των τάσεων που απαιτήθηκε για την αξιολόγηση της ζημίας κάλυψε την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2008 έως το τέλος της ΠΕΕΛ (η «υπό εξέταση περίοδος»).

β)   Μέρη τα οποία αφορά η έρευνα και δειγματοληψία

(16)

Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσημα τους αιτούντες, άλλους γνωστούς παραγωγούς της Ένωσης, τους παραγωγούς-εξαγωγείς, τους εισαγωγείς και τους χρήστες στην Ένωση που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται, καθώς και τις ενώσεις τους, όπως επίσης και τους αντιπροσώπους των χωρών εξαγωγής για την έναρξη της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων. Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση εντός της προθεσμίας που προβλεπόταν στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων. Κλήθηκαν σε ακρόαση όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που υπέβαλαν σχετική αίτηση και απέδειξαν ότι είχαν ειδικούς λόγους να ακουσθούν.

(17)

Λόγω του εμφανώς μεγάλου αριθμού κινέζων παραγωγών–εξαγωγέων και παραγωγών, εισαγωγέων, και παραγωγών-εξαγωγέων της Ένωσης στην ανακοίνωση για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, έχει προβλεφθεί η διενέργεια δειγματοληψίας, σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού.

(18)

Για να μπορέσει η Επιτροπή να αποφασίσει κατά πόσον θα ήταν αναγκαία η δειγματοληψία και, στην περίπτωση αυτή, να επιλέξει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, ζητήθηκε από τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς να αναγγελθούν στην Επιτροπή και να παράσχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονταν στην ανακοίνωση για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων. Μόνον δύο παραγωγοί-εξαγωγείς στη ΛΔΚ αναγγέλθηκαν και έδωσαν στην Επιτροπή τις πληροφορίες που είχαν ζητηθεί στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων. Ως εκ τούτου, δεν κρίθηκε αναγκαία η διενέργεια δειγματοληψίας.

(19)

Ο μοναδικός ουκρανός παραγωγός-εξαγωγέας συνεργάστηκε στην παράλληλη μερική ενδιάμεση επανεξέταση και ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που επρόκειτο να επαληθευτούν και να συλλεχθούν στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επανεξέτασης για τον σκοπό της επανεξέτασής ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων (βλ. αιτιολογική σκέψη (31)).

(20)

Στην ανακοίνωση για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε επιλέξει προσωρινά ένα δείγμα παραγωγών της Ένωσης. Το δείγμα αποτελείτο από τρεις εταιρείες, σε σύνολο, κατ’ εκτίμηση, 20-30 ενωσιακών παραγωγών οι οποίοι ήταν γνωστό, πριν από την έναρξη της έρευνας, ότι παρήγαν το ομοειδές προϊόν. Οι τρεις εταιρείες που συμπεριλήφθησαν στο δείγμα επιλέγησαν με βάση τον όγκο των πωλήσεων και της παραγωγής τους όσον αφορά το ομοειδές προϊόν για το 2011, καθώς και τη γεωγραφική τους θέση στην Ένωση. Το δείγμα αντιπροσώπευε πάνω από το 40 % της συνολικής εκτιμώμενης ενωσιακής παραγωγής και των πωλήσεων κατά τη διάρκεια της ΠΕΕΛ και κρίθηκε, κατά συνέπεια, αντιπροσωπευτικό. Τα ενδιαφερόμενα μέρη κλήθηκαν να συμβουλευτούν τον φάκελο και να σχολιάσουν την καταλληλότητα της επιλογής αυτής εντός 15 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της ανακοίνωσης για την έναρξη διαδικασίας. Κανένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν υπέβαλε παρατηρήσεις σχετικά με το προτεινόμενο δείγμα.

(21)

Κανένας μη συνδεδεμένος εισαγωγέας της Ένωσης δεν αναγγέλθηκε και δεν συνεργάστηκε κατά την έρευνα επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

γ)   Ερωτηματολόγια και επαλήθευση

(22)

Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλα τα στοιχεία που έκρινε απαραίτητα για τον προσδιορισμό, αφενός, της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ και της επακόλουθης ζημίας και, αφετέρου, του συμφέροντος της Ένωσης.

(23)

Αποστάλθηκαν ερωτηματολόγια και στους δύο κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς που αναγγέλθηκαν κατά τη διαδικασία δειγματοληψίας. Μόνον ένας από τους εν λόγω κινέζους παραγωγούς – εξαγωγείς συνεργάστηκε και απάντησε στο ερωτηματολόγιο.

(24)

Ελήφθησαν απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και από τους τρεις επιλεγέντες παραγωγούς της Ένωσης. Επιπλέον, τέσσερις συνεργαζόμενοι παραγωγοί της Ένωσης υπέβαλαν γενικά στοιχεία για την ανάλυση της ζημίας.

(25)

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις επαλήθευσης στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

ΛΔΚ

Greenwood Houseware (Zhuhai) Limited, Guangdong, ΛΔΚ

Brabantia S&S, Χονγκ Κονγκ

Ενωσιακοί παραγωγοί

Colombo New Scal SpA, Ιταλία

Rörets Polska Spółka z.o.o., Πολωνία

Vale Mill (Rochdale) Ltd, Ηνωμένο Βασίλειο

(26)

Επειδή ήταν αναγκαίο να ορισθεί μια κανονική αξία για τους παραγωγούς-εξαγωγείς στη ΛΔΚ στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε ΚΟΑ κατά τις αρχικές έρευνες, διενεργήθηκε επιτόπια επαλήθευση για τον προσδιορισμό της κανονικής αξίας, με βάση δεδομένα από μια ανάλογη χώρα, στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

Ουκρανία

Eurogold Industries Ltd., Zhytomyr, Ουκρανία

δ)   Κοινοποίηση

(27)

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και τις εκτιμήσεις βάσει των οποίων επρόκειτο να προταθεί η επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος, καταγωγής ΛΔΚ, και η περάτωση της έρευνας όσον αφορά τα μέτρα αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος, καταγωγής Ουκρανίας. Επίσης, δόθηκε στα μέρη προθεσμία εντός της οποίας μπορούσαν να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους μετά την εν λόγω κοινοποίηση. Δεν παραλήφθηκε καμία παρατήρηση.

3.2.   Μερική ενδιάμεση επανεξέταση

α)   Περίοδος έρευνας στην έρευνα ενδιάμεσης επανεξέτασης

(28)

Η περίοδος έρευνας για τη μερική ενδιάμεση επανεξέταση δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 3 του βασικού κανονισμού σχετικά με τις εισαγωγές καταγωγής Ουκρανίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Απριλίου 2011 έως την 31ή Μαρτίου 2012 (η «περίοδος της έρευνας ενδιάμεσης επανεξέτασης»). Μια λιγότερο πρόσφατα περίοδος έρευνας, όπως αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, δεν θα ήταν σύμφωνη με τις απαιτήσεις του άρθρου 6 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού. Επιπλέον, παρόμοια περίοδος έρευνας είχε χρησιμοποιηθεί σε παράλληλη διαδικασία επιστροφών.

β)   Μέρη τα οποία αφορά η έρευνα

(29)

Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσημα τον αιτούντα την ενδιάμεση επανεξέταση και τους εκπροσώπους της χώρας εξαγωγής για την έναρξη της μερικής ενδιάμεσης επανεξέτασης. Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση εντός της προθεσμίας που προβλεπόταν στην ανακοίνωση για την έναρξη ενδιάμεσης επανεξέτασης. Κλήθηκαν σε ακρόαση όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που υπέβαλαν σχετική αίτηση και απέδειξαν ότι είχαν ειδικούς λόγους να ακουσθούν.

γ)   Ερωτηματολόγια και επαλήθευση

(30)

Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλα τα στοιχεία που έκρινε απαραίτητα για τον προσδιορισμό, αφενός, του ντάμπινγκ εκ μέρους του αιτούντος την ενδιάμεση επανεξέταση και, αφετέρου, της ανάγκης για συνέχιση της επιβολής των μέτρων.

(31)

Ο αιτών την ενδιάμεση επανεξέταση αντιπροσώπευε όλες τις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος από την Ουκρανία. Απεστάλη ερωτηματολόγιο στην εν λόγω εταιρεία η οποία συνεργάστηκε και απάντησε στο ερωτηματολόγιο. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη επαλήθευσης στις ακόλουθες εγκαταστάσεις.

Ουκρανία

Eurogold Industries Ltd., Zhytomyr, Ουκρανία

δ)   Κοινοποίηση

(32)

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και το σκεπτικό βάσει των οποίων επρόκειτο να προταθεί ο τερματισμός των υφιστάμενων μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονταν στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος, καταγωγής Ουκρανίας. Επίσης, δόθηκε στα μέρη προθεσμία εντός της οποίας μπορούσαν να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους μετά την εν λόγω κοινοποίηση. Δεν παραλήφθηκε καμία παρατήρηση.

Β.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

(33)

Το προϊόν που αφορά τόσο η επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων όσο και η μερική ενδιάμεση επανεξέταση είναι το ίδιο με αυτό που καλύπτεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 452/2007 του Συμβουλίου και τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1243/2010 του Συμβουλίου, ήτοι σανίδες σιδερώματος, με ή χωρίς βάση, με ή χωρίς αναρρόφηση ατμού και/ή θερμαινόμενη επιφάνεια σιδερώματος και/ή επιφάνεια απελευθέρωσης ατμού, το οποίο περιλαμβάνει τις σανίδες σιδερώματος για τα μανίκια και τα βασικά μέρη, δηλαδή τα πόδια, την επιφάνεια σιδερώματος και τη βάση απόθεσης του σίδερου, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ουκρανίας (το «υπό εξέταση προϊόν»), που υπάγονται επί του παρόντος στους κωδικούς ΣΟ ex 3924 90 00, ex 4421 90 98, ex 7323 93 00, ex 7323 99 00, ex 7323 99 99, ex 8516 79 70 και ex 8516 90 00.

(34)

Οι τρέχουσες έρευνες επανεξέτασης επιβεβαίωσαν, όπως και οι αρχικές έρευνες, ότι το υπό εξέταση προϊόν και οι σανίδες σιδερώματος που παράγονται και πωλούνται στις εγχώριες αγορές στις υπό εξέταση χώρες, οι σανίδες σιδερώματος που παράγονται και πωλούνται από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης στην αγορά της Ένωσης και οι σανίδες σιδερώματος που παράγονται και πωλούνται στην αγορά της Ουκρανίας ως ανάλογης χώρας έχουν τα ίδια βασικά φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και τις ίδιες βασικές χρήσεις.

(35)

Ως εκ τούτου, αυτά τα προϊόντα θεωρούνται ομοειδή προϊόντα κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

Γ.   ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ, ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΚΑΙ/Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒ ΛΗΘΕΙΣΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

1.   Ντάμπινγκ – επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων - ΛΔΚ

1.1.   Γενικές παρατηρήσεις

(36)

Όπως προαναφέρθηκε, μόνον ένας κινέζος παραγωγός-εξαγωγέας συνεργάστηκε στην έρευνα, ο οποίο αντιπροσωπεύει μόλις ένα αμελητέο ποσοστό των συνολικών κινεζικών εξαγωγών κατά την ΠΕΕΛ. Τα πορίσματα για την εταιρεία αυτή δεν κρίθηκαν, συνεπώς, αντιπροσωπευτικά για τη χώρα.

(37)

Επομένως, οι κινεζικές αρχές και οι μη συνεργασθέντες κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς ενημερώθηκαν σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 18 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού και τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν παρατηρήσεις σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Από την άποψη αυτή, δεν υποβλήθηκαν παρατηρήσεις.

(38)

Σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, τα συμπεράσματα σχετικά με το ντάμπινγκ και τη πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ τα οποία παρατίθενται κατωτέρω, έπρεπε να βασισθούν στα διαθέσιμα στοιχεία, ειδικότερα στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο αίτημα για επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων και σε στατιστικά στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Επιτροπή και τα οποία κρίθηκαν ως τα πλέον αξιόπιστα, δηλ. τα στοιχεία που διαβιβάζουν κάθε μήνα τα κράτη μέλη δυνάμει του άρθρου 14 παράγραφος 6 (η «βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6»). Άλλες στατιστικές πηγές, όπως η εξαγωγική βάση δεδομένων της Κίνας και η Eurostat (8 ψηφία), κρίθηκαν αναξιόπιστες, καθώς οι αντίστοιχοι τελωνειακοί κωδικοί κάλυπταν άλλα προϊόντα εκτός από το υπό εξέταση προϊόν.

1.2.   Κανονική αξία

α)   Ανάλογη χώρα

(39)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, η κανονική αξία για τους παραγωγούς-εξαγωγείς στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε καθεστώς οικονομίας της αγοράς («ΚΟΑ») πρέπει να καθορισθεί με βάση τις εγχώριες τιμές ή την κατασκευασμένη κανονική αξία σε μια ανάλογη χώρα.

(40)

Για τον σκοπό αυτό, στην ανακοίνωση της έναρξης επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων η Επιτροπή πρότεινε την Ουκρανία ως ανάλογη χώρα. Η Ουκρανία ήταν μία από τις χώρες που χρησιμοποιήθηκαν στις προηγούμενες έρευνες ως κατάλληλη τρίτη χώρα με οικονομία της αγοράς για τον σκοπό του καθορισμού της κανονικής αξίας σε σχέση με τη ΛΔΚ. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την επιλογή της προτεινόμενης ανάλογης χώρας.Για το θέμα αυτό, δεν υποβλήθηκαν παρατηρήσεις.

(41)

Επιπλέον, η Επιτροπή προσπάθησε να εξασφαλίσει τη συνεργασία από άλλες πιθανές ανάλογες χώρες, συγκεκριμένα τη Μαλαισία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ινδία, το Ισραήλ και την Τουρκία. Μόνον οι τουρκικές αρχές υπέβαλαν κατάλογο γνωστών παραγωγών προς επικοινωνία, χωρίς να δηλώσουν αν τυχόν ορισμένοι από αυτούς θα συνεργάζονταν στην έρευνα. Παράλληλα, ο μοναδικός ουκρανός παραγωγός-εξαγωγέας συμφώνησε να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που είχε υποβάλει και είχαν εξακριβωθεί στο πλαίσιο της παράλληλης ενδιάμεσης επανεξέτασής για τους σκοπούς της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων. Τα στοιχεία είναι αντιπροσωπευτικά για το σύνολο της χώρας.

(42)

Με βάση τα παραπάνω γεγονότα και τις απαιτήσεις του άρθρου 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, εξήχθη το συμπέρασμα ότι η Ουκρανία ήταν κατάλληλη ανάλογη χώρα.

β)   Προσδιορισμός της κανονικής αξίας στην ανάλογη χώρα

(43)

Ο μοναδικός ουκρανός παραγωγός-εξαγωγέας δεν συνεργάστηκε στην επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, αλλά συνεργάστηκε στην παράλληλη μερική ενδιάμεση επανεξέταση και διέθεσε τα στοιχεία του, που συγκεντρώθηκαν και επαληθεύτηκαν στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επανεξέτασης, για τον σκοπό της επανεξέτασής ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

(44)

Δεδομένης της σημαντικής επικάλυψης της περιόδου της έρευνας ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων και της περιόδου της ενδιάμεσης έρευνας και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ουκρανός εξαγωγέας αντιπροσωπεύει το 100 % των εξαγωγών από την Ουκρανία στην Ένωση, η κανονική αξία προσδιορίστηκε, επομένως, με βάση τα στοιχεία που συλλέγησαν και εξακριβώθηκαν στο πλαίσιο της παράλληλης μερικής ενδιάμεσης επανεξέτασης (βλ. αιτιολογικές σκέψεις (77) έως (83)).

1.3.   Τιμή εξαγωγής

(45)

Η τιμή εξαγωγής για μη συνεργασθέντες κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς καθορίστηκε με βάση τα διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού. Συνεπώς, η τιμή εξαγωγής καθορίστηκε με βάση τις στατιστικές εισαγωγών που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή [δηλ. τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6 ) και υπολογίστηκε βάσει ενός σταθμισμένου μέσου όρου.

(46)

Στην περίπτωση του συνεργασθέντα κινέζου παραγωγού-εξαγωγέα, οι τιμές εξαγωγής βασίστηκαν στην τιμή στην οποία πωλήθηκαν για πρώτη φορά τα εισαγόμενα προϊόντα σε ανεξάρτητο αγοραστή, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού.

1.4.   Σύγκριση

(47)

Για τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς που δεν συνεργάστηκαν, η σύγκριση μεταξύ της κανονικής τιμής και της τιμής εξαγωγής έγινε σε επίπεδο τιμών εκ του εργοστασίου. Για να εξασφαλισθεί η δίκαιη σύγκριση μεταξύ της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής, πραγματοποιήθηκαν οι δέουσες προσαρμογές, ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού. Έγιναν προσαρμογές, κατά περίπτωση, όσον αφορά το κόστος μεταφοράς, σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες αποδείχθηκε ότι επηρεάζει τη συγκρισιμότητα των τιμών, όπως καθορίστηκε με βάση τα στοιχεία που συλλέγησαν από τον συνεργασθέντα κινέζο παραγωγό-εξαγωγέα.

(48)

Στην περίπτωση του συνεργασθέντα κινέζου παραγωγού-εξαγωγέα, η σύγκριση έγινε μεταξύ της σταθμισμένης μέσης κανονικής αξίας και της σταθμισμένης μέσης τιμής εξαγωγής που καθορίστηκε με βάση τα υποβληθέντα και επαληθευμένα στοιχεία που συγκρίθηκαν σε επίπεδο τιμών εκ του εργοστασίου ανά τύπο προϊόντος και στο ίδιο επίπεδο εμπορικών συναλλαγών. Για να εξασφαλισθεί η δίκαιη σύγκριση μεταξύ της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής, πραγματοποιήθηκαν οι δέουσες προσαρμογές ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού. Έγιναν προσαρμογές έως και 5,9 %, κατά περίπτωση, όσον αφορά το κόστος μεταφοράς, σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες αποδείχθηκε ότι επηρεάζεται η συγκρισιμότητα των τιμών.

1.5.   Περιθώριο ντάμπινγκ

(49)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 11 του βασικού κανονισμού, το περιθώριο ντάμπινγκ για τον συνεργασθέντα κινέζο παραγωγό-εξαγωγέα καθορίστηκε βάσει της σύγκρισης της μέσης σταθμισμένης κανονικής αξίας ανά τύπο προϊόντος με τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών εξαγωγής του ανάλογου τύπου του υπό εξέταση προϊόντος. Από την ενδεικτική σύγκριση δεν προέκυψε ύπαρξη ντάμπινγκ. Δεδομένου ότι οι εισαγωγές της εταιρείας αυτής αντιστοιχούσαν μόνον σε ένα ελάχιστο ποσοστό του συνολικού όγκου των κινεζικών εισαγωγών, τα πορίσματα για την εν λόγω εταιρεία δεν κρίθηκαν αντιπροσωπευτικά για το σύνολο της ΛΔΚ.

(50)

Στην περίπτωση των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων που δεν συνεργάστηκαν, το περιθώριο ντάμπινγκ καθορίσθηκε βάσει της σύγκρισης της μέσης σταθμισμένης κανονικής αξίας με το σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών εξαγωγής. Δεδομένης της έλλειψης συνεργασίας, η σύγκριση ανά τύπο προϊόντος δεν ήταν δυνατή. Αντίθετα η σύγκριση έπρεπε να βασιστεί στα στατιστικά στοιχεία, όπως επεξηγούνται στις αιτιολογικές σκέψεις (4 4 )και (4 57). Η σύγκριση έδειξε την ύπαρξη ενδεικτικού περιθωρίου ντάμπινγκ ίσου με 11,5 %.

1.6.   Πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ στη ΛΔΚ

(51)

Δεδομένου του χαμηλού βαθμού συνεργασίας, δεν προέκυψαν στοιχεία σχετικά με την εγχώρια κινεζική αγορά κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ο συνεργασθείς κινέζος εξαγωγέας παρήγαγε μόνο για την αγορά της Ένωσης και δεν διέθετε πληροφορίες για την εγχώρια κατάσταση.

(52)

Τα πορίσματα όσον αφορά τη πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ έπρεπε να βασισθούν κυρίως στα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα στο αίτημα για επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων και στα στοιχεία που επαληθεύτηκαν και δημοσιεύτηκαν στο πλαίσιο της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων του Ιουνίου 2010 που διενεργήθηκε από την επιτροπή διεθνούς εμπορίου των ΗΠΑ (η «επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων των ΗΠΑ») (14), η οποία κρίθηκε από την Επιτροπή ως σχετική με τον σκοπό της δικής της έρευνας.

α)   Όγκος και τιμές εισαγωγών που αποτελούσαν αντικείμενο πρακτικής ντάμπινγκ από τη ΛΔΚ

(53)

Παρά τα ισχύοντα μέτρα και παρά τη μείωση των κινεζικών εισαγωγών κατά την υπό εξέταση περίοδο, όπως παρουσιάζεται κατωτέρω (βλ. αιτιολογική σκέψη (106)), οι κινεζικές εισαγωγές εξακολούθησαν να κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά της Ένωσης (περίπου 15-20 % κατά την ΠΕΕΛ), σε τιμές χαμηλότερες αυτών της Ένωσης κατά περίπου 20 % κατά την ίδια περίοδο (βλ. αιτιολογική σκέψη (109)).

(54)

Δεδομένου του σημαντικού μεριδίου αγοράς και της συνεχιζόμενης σημαντικής υποτιμολόγησης κατά την ΠΕΕΛ, μπορεί εύλογα να αναμένεται ότι οι κινεζικές εισαγωγές σε σημαντικούς όγκους θα συνέχιζαν να ασκούν σημαντική πίεση τιμών στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής σε περίπτωση άρσης των μέτρων.

β)   Παραγωγική και πλεονάζουσα ικανότητα στη ΛΔΚ

(55)

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν κατά την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων των ΗΠΑ αποδεικνύουν σημαντική παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ που αντιστοιχεί περίπου στο 80 % της κατανάλωσης της Ένωσης (2009). Η Επιτροπή δεν εντόπισε πιο πρόσφατα στοιχεία που θα μπορούσαν να αντικρούσουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ερευνητική αρχή των ΗΠΑ. Λόγω της έλλειψης συνεργασίας, δεν ήταν δυνατόν να καθορισθεί η ακριβής μη χρησιμοποιηθείσα παραγωγική ικανότητα.

(56)

Με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στο αίτημα για επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, ο αριθμός των υπαρχόντων παραγωγών στη ΛΔΚ παρέμεινε υψηλός. Συνεπώς, δεν εντοπίστηκε ένδειξη μείωσης της παραγωγικής ικανότητας στη ΛΔΚ.

(57)

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Επιτροπή από την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων των ΗΠΑ και τα οποία επιβεβαιώθηκαν από τα πορίσματα της τρέχουσας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων όσον αφορά τον συνεργασθέντα κινέζο παραγωγό-εξαγωγέα, μπορεί να δημιουργηθεί εύκολα επιπλέον παραγωγική ικανότητα για να αντιμετωπισθεί η αύξηση της ζήτησης καθώς η παραγωγή βασίζεται κυρίως στην εργασία. Επιπροσθέτως, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι παραγωγοί που παράγουν και άλλα προϊόντα εκτός από το υπό εξέταση προϊόν ήταν ικανοί να εναλλάσσουν με ευκολία την παραγωγή άλλων προϊόντων με την παραγωγή του υπό εξέταση προϊόντος ανάλογα με τη ζήτηση. Επομένως, εάν ανακληθεί ο δασμός αντιντάμπινγκ οι κινέζοι παραγωγοί θα είναι κατά πάσα πιθανότητα σε θέση να αυξήσουν, σχετικά γρήγορα, την παραγωγή σανίδων σιδερώματος χωρίς να απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις.

(58)

Κατά συνέπεια, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, εξήχθη το συμπέρασμα ότι υπάρχει τουλάχιστον εν δυνάμει μεγάλη μη χρησιμοποιηθείσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ, η οποία θα μπορούσε να επαναδιοχετευτεί στην αγορά της Ένωσης, εάν έληγαν τα μέτρα αντιντάμπινγκ.

γ)   Ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης και άλλων τρίτων αγορών

(59)

Εξαιτίας του χαμηλού βαθμού συνεργασίας και της ανυπαρξίας αξιόπιστων στοιχείων, δεν κατέστη δυνατή η σύγκριση των τιμών μεταξύ των εισαγωγών στην Ένωση και σε άλλες τρίτες εξαγωγικές αγορές καθώς και με τις εγχώριες κινεζικές τιμές. Η ενδεικτική σύγκριση με βάση τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα έδειξε σημαντική υποτιμολόγηση εκ μέρους των κινεζικών εισαγωγών σε σχέση με τις μέσες τιμές της Ένωσης (βλ. αιτιολογική σκέψη (109)). Η αγορά της Ένωσης θεωρείται, συνεπώς, ελκυστική για τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς από άποψη τιμής.

(60)

Επιπλέον, βάσει των πορισμάτων της επανεξέτασης των ΗΠΑ, για τα οποία δεν βρέθηκε κανένα στοιχεία που να τα αντικρούει, μπορεί να θεωρηθεί ότι η Ένωση αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τους κινέζους παραγωγούς. Η δεύτερη σε μέγεθος εξαγωγική αγορά, οι ΗΠΑ, εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα ανάλογα με αυτά των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων, καθώς επιβάλλονται σημαντικοί δασμοί αντιντάμπινγκ, οι οποίοι παρατάθηκαν πρόσφατα έως το 2015.

(61)

Το σχετικά σταθερό και ουσιαστικό μερίδιο αγοράς των κινεζικών εισαγωγών παρά τα ισχύοντα μέτρα δείχνει ότι η Ένωση εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστική εξαγωγική αγορά για τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς. Το κλείσιμο της αγοράς των ΗΠΑ, της δεύτερης σε μέγεθος εξαγωγικής αγοράς, δείχνει ότι η ικανότητα απορρόφησης τρίτων αγορών είναι περιορισμένη. Επομένως, η αγορά της Ένωσης είναι πιθανό να αποτελέσει στόχο των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων εάν αρθούν τα μέτρα αντιντάμπινγκ κατά της ΛΔΚ.

δ)   Στάση κατά το παρελθόν

(62)

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της επανεξέτασης των ΗΠΑ ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων δείχνουν ότι οι κινέζοι παραγωγοί προσανατολίζονται σε μεγάλο βαθμό προς τις εξαγωγές. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται εν μέρει από τα πορίσματα της τρέχουσας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων όπου διαπιστώθηκε ότι ο μοναδικός παραγωγός εξαγωγέας δεν δραστηριοποιούταν στην κινεζική εγχώρια αγορά αλλά ήταν αποκλειστικά προσανατολισμένος στις εξαγωγές.

(63)

Η παράταση των μέτρων αντιντάμπινγκ από τις ΗΠΑ ύστερα από την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αποτελεί ένδειξη ότι η πρακτική του ντάμπινγκ που εφαρμόζουν οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς σε άλλες αγορές μπορεί να εφαρμοστεί και στην αγορά της Ένωσης σε περίπτωση που αρθούν τα ισχύοντα μέτρα.

(64)

Επίσης, η συμπεριφορά ενός κινέζου εξαγωγέα που είχε κατά το παρελθόν επωφεληθεί από δασμολογικό συντελεστή 0 % στην αγορά της Ένωσης, δηλ. της εταιρείας Since Hardware (Guangzhou) Co, μπορεί να θεωρηθεί ως ισχυρή ένδειξη της πιθανής συμπεριφοράς των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων στην περίπτωση άρσης των δασμών. Η εταιρεία Since Hardware, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς-εξαγωγείς της Κίνας, αύξησέ το μερίδιο αγοράς της στην αγορά της Ένωσης κατά περίπου 64 % σε όγκο, με διαπιστωμένο ντάμπινγκ ύψους περίπου 52 % και με τιμές χαμηλότερες των τιμών του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά 16 % (15). Δεδομένης της ελκυστικότητας της αγοράς της Ένωσης και της διαθέσιμης παραγωγικής ικανότητας της ΛΔΚ, η προηγούμενη αυτή συμπεριφορά υποδεικνύει ότι οι εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ είναι πιθανό να επαναληφθούν σε μεγάλες ποσότητες, εάν αρθούν τα μέτρα.

1.7.   Συμπέρασμα για το ενδεχόμενο συνέχισης του ντάμπινγκ – η ΛΔΚ

(65)

Με βάση τα ανωτέρω συμπεράσματα, μπορεί να συναχθεί ότι, δεδομένης της σημαντικής παραγωγικής ικανότητας που διαθέτει η ΛΔΚ, της ικανότητας των κινέζων παραγωγών να αυξήσουν γρήγορα τους όγκους παραγωγής τους και να τους προσανατολίσουν στις εξαγωγές, του σημαντικού βαθμού ντάμπινγκ και υποτιμολόγησης των εν λόγω εξαγωγών και της ελκυστικότητας που ασκεί η αγορά της Ένωσης σε τέτοιες εξαγωγές, είναι εύλογο να θεωρηθεί ότι η κατάργηση των μέτρων θα οδηγούσε σε αύξηση των εξαγωγών σανίδων σιδερώματος από τη ΛΔΚ στην Ένωση σε επίπεδα ντάμπινγκ.

2.   Ντάμπινγκ – επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων - Ουκρανία

2.1.   Γενικές παρατηρήσεις

(66)

Στην περίπτωση της Ουκρανίας, ο μοναδικός γνωστός ουκρανός παραγωγός-εξαγωγέας δεν συνεργάστηκε στην επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων και, κατά συνέπεια, χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα στοιχεία. Δεδομένης της επικάλυψης μεταξύ της περιόδου της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων και της περιόδου της έρευνας ενδιάμεσης επανεξέτασης και δεδομένου ότι ο ουκρανός παραγωγός-εξαγωγέας αντιπροσώπευε το 100 % των εισαγωγών από την Ουκρανία, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και επαληθεύτηκαν στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επανεξέτασης χρησιμοποιήθηκαν ως διαθέσιμα στοιχεία στην παράλληλη επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, μετά από συμφωνία με τον εν λόγω παραγωγό.

2.2.   Πορίσματα

(67)

Τα πορίσματα της ενδιάμεσης επανεξέτασης που περιγράφονται στο τμήμα 6 κατωτέρω χρησιμοποιήθηκαν ως διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία για τον σκοπό της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

2.3.   Περιθώριο ντάμπινγκ

(68)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 11 του βασικού κανονισμού, το περιθώριο ντάμπινγκ καθορίστηκε βάσει της σύγκρισης της μέσης σταθμισμένης κανονικής αξίας με τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών εξαγωγής του ανάλογου τύπου του υπό εξέταση προϊόντος. Από τη σύγκριση αυτή δεν προέκυψε ύπαρξη ντάμπινγκ.

2.4.   Πιθανότητα επανάληψης της πρακτικής ντάμπινγκ

(69)

Όσον αφορά την πιθανότητα επανάληψης του ντάμπινγκ, αναλύθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία. Ο όγκος και οι τιμές των εξαγωγών με ντάμπινγκ από την Ουκρανία, η ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης και άλλων τρίτων αγορών, η παραγωγική ικανότητα και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που διατίθεται για τις εξαγωγές του ουκρανού παραγωγού.

α)   Όγκος και τιμές εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από την Ουκρανία

(70)

Οι εισαγωγές σανίδων σιδερώματος καταγωγής Ουκρανίας αυξήθηκαν κατά 24 %. Το αντίστοιχο μερίδιο αγοράς αυξήθηκε ελαφρώς από 8 % το 2008 σε 10 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

(71)

Καθόλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, οι τιμές εισαγωγής ακολουθούσαν τις ίδιες τάσεις με τις τιμές πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στην αγορά της Ένωσης. Συνολικά, οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 14 % από 2008 έως την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

β)   Ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης και άλλων τρίτων αγορών

(72)

Κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, οι ουκρανικές τιμές εξαγωγής σε τρίτες χώρες ήταν γενικά χαμηλότερες από τις τιμές στην αγορά της Ένωσης. Η εν λόγω διαφορά τιμής ήταν πάνω από 10 % του επιπέδου τιμής εξαγωγής κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

(73)

Οι ουκρανικές τιμές εξαγωγής προς τρίτες χώρες ήταν γενικά χαμηλότερες των τιμών των ουκρανικών εξαγωγών προς την Ένωση, πράγμα που στηρίζει το συμπέρασμα ότι η αγορά της Ένωσης είναι ελκυστική, καθώς αυτή δύναται να παραγάγει υψηλότερα κέρδη.

γ)   Παραγωγική ικανότητα και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που διατίθεται για τις εξαγωγές των ουκρανών παραγωγών

(74)

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, η Ουκρανία διέθετε μόλις ένα μικρό τμήμα της διαθέσιμης παραγωγικής της ικανότητας για εξαγωγές.

(75)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την έρευνα, η παραγωγική ικανότητα της Ουκρανίας δεν προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω. Συνεπώς, δεν υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν οι εξαγωγές στην Ένωση, εάν καταργηθούν τα μέτρα.

δ)   Συμπέρασμα για το ενδεχόμενο επανάληψης της πρακτικής ντάμπινγκ - Ουκρανία

(76)

Βάσει των ανωτέρω, ιδιαίτερα τα αποτελέσματα που αφορούν την εξέλιξη της παραγωγικής ικανότητας, θεωρήθηκε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ο ουκρανός παραγωγός-εξαγωγέας να επαναλάβει την εξαγωγή επιζήμιων ποσοτήτων με ντάμπινγκ προς την αγορά της Ένωσης βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων.

3.   Ντάμπινγκ –ενδιάμεση επανεξέταση- Ουκρανία

3.1.   Κανονική αξία

(77)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, εξετάστηκε κατά πόσον ο συνολικός όγκος των εγχώριων πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε ανεξάρτητους παραγωγούς ήταν αντιπροσωπευτικός κατά την περίοδο της έρευνας ενδιάμεσης επανεξέτασης, δηλ. εάν ο συνολικός όγκος τέτοιων πωλήσεων αντιστοιχούσε στο 2 % ή περισσότερο του όγκου των εξαγωγικών τους πωλήσεων στην Ένωση όσον αφορά το υπό εξέταση προϊόν. Σε αυτή τη βάση, οι εγχώριες πωλήσεις του συνεργασθέντα ουκρανού παραγωγού κρίθηκε ότι ήταν συνολικά αντιπροσωπευτικές.

(78)

Στη συνέχεια, η Επιτροπή προσδιόρισε τους τύπους προϊόντος που πωλήθηκαν στην εγχώρια αγορά, οι οποίοι ήταν πανομοιότυπα ή άμεσα συγκρίσιμα με τα είδη που πωλήθηκαν προς εξαγωγή στην Ένωση.

(79)

Για κάθε τύπο προϊόντος που πωλήθηκε από κάθε παραγωγό–εξαγωγέα στην εγχώρια αγορά του και που αποδείχθηκε ότι ήταν πανομοιότυπος ή συγκρίσιμος με τον τύπο του προϊόντος που πωλήθηκε προς εξαγωγή στην Ένωση, εξετάστηκε κατά πόσον οι εγχώριες πωλήσεις ήταν επαρκώς αντιπροσωπευτικές κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Οι εγχώριες πωλήσεις ενός συγκεκριμένου τύπου προϊόντος θεωρούνται επαρκώς αντιπροσωπευτικές, όταν ο όγκος του εν λόγω τύπου προϊόντος που πωλείται στην εγχώρια αγορά σε ανεξάρτητους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας ενδιάμεσης επανεξέτασης αντιπροσωπεύει το 5 % ή περισσότερο του συνολικού όγκου του συγκρίσιμου τύπου προϊόντος που πωλείται για εξαγωγή στην Ένωση.

(80)

Στη συνέχεια, εξετάστηκε αν οι εγχώριες πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνήθων εμπορικών πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού, με τον προσδιορισμό για κάθε τύπο προϊόντος της αναλογίας των επικερδών πωλήσεων σε ανεξάρτητους πελάτες στην εγχώρια αγορά.

(81)

Στις περιπτώσεις που ο όγκος των πωλήσεων ενός τύπου προϊόντος, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε καθαρή τιμή πώλησης ίση ή μεγαλύτερη από το υπολογισθέν κόστος παραγωγής, αντιστοιχούσε στο 80 % τουλάχιστον του συνολικού όγκου των πωλήσεων του εν λόγω τύπου προϊόντος, και όταν η μέση σταθμισμένη τιμή αυτού του τύπου προϊόντος ήταν ίση ή μεγαλύτερη από το κόστος παραγωγής, η κανονική αξία καθορίστηκε με βάση την πραγματική εγχώρια τιμή, που αντιστοιχούσε στον μέσο σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών όλων των εγχώριων πωλήσεων του εν λόγω τύπου προϊόντος που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο της έρευνας ενδιάμεσης επανεξέτασης, ανεξαρτήτως του αν οι εν λόγω πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν με κέρδος ή όχι.

(82)

Στις περιπτώσεις που ο όγκος των επικερδών πωλήσεων ενός τύπου προϊόντος αντιπροσώπευε το 80 % ή λιγότερο του συνολικού όγκου πωλήσεων του συγκεκριμένου τύπου, ή η μέση σταθμισμένη τιμή του συγκεκριμένου τύπου ήταν κατώτερη από το μοναδιαίο κόστος παραγωγής, η κανονική αξία βασίστηκε στην πραγματική εγχώρια τιμή, η οποία υπολογίστηκε ως μέση σταθμισμένη τιμή μόνον των επικερδών εγχώριων πωλήσεων του εν λόγω τύπου προϊόντος κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας ενδιάμεσης επανεξέτασης.

(83)

Όσον αφορά τους τύπους προϊόντων που δεν ήταν κερδοφόροι, η κανονική τιμή κατασκευάστηκε σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφοι 3 και 6 του βασικού κανονισμού. Η κανονική τιμή κατασκευάστηκε με την προσθήκη στο κόστος κατασκευής του ουκρανού παραγωγού κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων των σταθμισμένων μέσων εξόδων πώλησης και των γενικών και διοικητικών εξόδων (ΠΓ&Δ), τα οποία πραγματοποιήθηκαν κατά τις συνήθεις εμπορικές πράξεις, και του σταθμισμένου μέσου κέρδους που πραγματοποιήθηκε για τους τύπους προϊόντος που ήταν κερδοφόροι.

3.2.   Τιμή εξαγωγής

(84)

Εφόσον ο ουκρανός παραγωγός-εξαγωγέας πραγματοποίησε εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απευθείας σε ανεξάρτητους πελάτες στην Ένωση, οι τιμές εξαγωγής βασίστηκαν στις τιμές που έχουν πράγματι πληρωθεί ή πρέπει να πληρωθούν για το υπό εξέταση προϊόν, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 8 του βασικού κανονισμού.

3.3.   Σύγκριση

(85)

Η κανονική αξία και η τιμή εξαγωγής συγκρίθηκαν σε επίπεδο τιμών εκ του εργοστασίου. Για να εξασφαλιστεί η δίκαιη σύγκριση μεταξύ της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής, πραγματοποιήθηκαν οι δέουσες προσαρμογές ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού. Έγιναν προσαρμογές όσον αφορά τα έξοδα μεταφοράς, ασφάλισης, διεκπεραίωσης καθώς και τα έκτακτα έξοδα, το κόστος συσκευασίας, το κόστος πίστωσης, τα τραπεζικά τέλη και τις προμήθειες σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες αποδείχθηκε ότι επηρεάζουν τη συγκρισιμότητα των τιμών.

3.4.   Περιθώριο ντάμπινγκ

(86)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 11 του βασικού κανονισμού, το περιθώριο ντάμπινγκ καθορίστηκε βάσει της σύγκρισης της μέσης σταθμισμένης κανονικής αξίας με τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών εξαγωγής του ανάλογου τύπου του υπό εξέταση προϊόντος. Από τη σύγκριση, δεν προέκυψε ύπαρξη ντάμπινγκ.

4.   Μόνιμος χαρακτήρας των νέων συνθηκών- Ουκρανία

(87)

Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 3 του βασικού κανονισμού, εξετάστηκε επίσης κατά πόσον η αλλαγή των περιστάσεων θα ήταν εύλογο να θεωρηθεί ότι έχει μόνιμο χαρακτήρα.

4.1.   Διαρκής χαρακτήρας της αλλαγής των περιστάσεων

(88)

Ο ουκρανός παραγωγός προέβη σε αναδιάρθρωση της οργάνωσης των πωλήσεών του ώστε, από τον Δεκέμβριο του 2010 και μετά, όλες οι εξαγωγικές πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος στην Ένωση γίνονται απευθείας στον ανεξάρτητο πελάτη χωρίς τη μεσολάβηση συνδεδεμένης εταιρείας πωλήσεων. Επομένως, ο υπολογισμός των εξαγωγικών τιμών προσαρμόστηκε για να ληφθούν υπόψη οι νέες αυτές συνθήκες.

(89)

Οι αλλαγές αυτές θεωρήθηκε ότι έχουν μόνιμο χαρακτήρα αφού τα καθήκοντα τα οποία διενεργούσε προηγουμένως η συνδεδεμένη εταιρεία μεταβιβάστηκαν στην πράξη στον ουκρανό παραγωγό για περίοδο περίπου ενός έτους. Δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποδεικνύουν πιθανή μελλοντική αλλαγή της δομής πωλήσεων. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι οι μεταβολές έχουν διαρκή χαρακτήρα.

Δ.   ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

(90)

Το ομοειδές προϊόν παρασκευάζεται από περίπου 20 -30 παραγωγούς στην Ένωση. Αυτοί αποτελούν τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού.

(91)

Η ετήσια παραγωγή του κλάδου παραγωγής της Ένωσης εκτιμάται με βάση τα συμπεράσματα που εξήχθησαν κατά την έρευνα που αναφέρεται στην ανωτέρω αιτιολογική σκέψη 1 σχετικά με τις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος της εταιρείας Since Hardware (Guangzhou) Co, ενός κινέζου παραγωγού-εξαγωγέα σανίδων σιδερώματος, καθώς και με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν απο τους συνεργασθέντες ενωσιακούς παραγωγούς. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη (65) του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1243/2010 του Συμβουλίου για την επιβολή μέτρων αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές του προαναφερόμενου παραγωγού-εξαγωγέα, η ετήσια παραγωγή σανίδων σιδερώματος της Ένωσης εκτιμάται ότι υπερέβη τα 5 εκατ. τεμάχια το 2009. Συνεπώς, και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία, θεωρήθηκε εύλογο ότι η συνολική ετήσια παραγωγής της Ένωσης ανερχόταν στα 5 εκατ. τεμάχια κατά την έναρξη της υπό εξέταση περιόδου της τρέχουσας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων (2008). Η αύξηση του όγκου παραγωγής κατά την υπό εξέταση περίοδο διαπιστώθηκε με βάση τις τάσεις του όγκου παραγωγής των συνεργασθέντων παραγωγών της Ένωσης. Ως εκ τούτου, ο όγκος παραγωγής της Ένωσης διαπιστώθηκε ότι ανέρχονταν περίπου στα 5,2 εκατ. τεμάχια κατά την ΠΕΕΛ.

(92)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη (20), περιλήφθηκαν στο δείγμα τρεις παραγωγοί της Ένωσης που αντιπροσωπεύουν το 40 % της συνολικής παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος στην Ένωση. Οι εν λόγω παραγωγοί που συμπεριλήφθησαν στο δείγμα απάντησαν στο ερωτηματολόγιο.

(93)

Επιπλέον, τέσσερις άλλοι παραγωγοί της Ένωσης υπέβαλαν βασικές πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία παραγωγής και πωλήσεών τους.

(94)

Διαπιστώθηκε ότι στους εν λόγω επτά παραγωγούς αναλογούσε ποσοστό άνω του 55 % της συνολικής παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος στην Ένωση.

(95)

Η αγορά της Ένωσης για τις σανίδες σιδερώματος χαρακτηρίζεται κυρίως από μικρού και μεσαίου μεγέθους παραγωγούς εγκατεστημένους σε διάφορα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

E.   ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

(96)

Επειδή υπάρχει ένας μόνο παραγωγός-εξαγωγέας στην Ουκρανία, η κατανάλωση της Ένωσης όπως και ορισμένοι μακροοικονομικοί δείκτες παρουσιάζονται υπό μορφή δεικτών ή ως εύρος τιμών, ώστε να προστατεύεται το απόρρητο σύμφωνα με το άρθρο 19 του βασικού κανονισμού.

1.   Κατανάλωση της Ένωσης

(97)

Η κατανάλωση της Ένωσης καθορίστηκε με βάση τον όγκο των πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης, όπως περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη (100), συν τον όγκο εισαγωγών, όπως καταγράφονται στη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6.

(98)

Όσον αφορά τους όγκους των εισαγωγών από τη ΛΔΚ, τα στοιχεία του μοναδικού συνεργασθέντα κινέζου εξαγωγέα δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την προβολή του συνολικού ποσού των εισαγωγών από τη ΛΔΚ, καθώς αντιπροσώπευαν μόλις ένα ελάχιστο τμήμα των συνολικών εισαγωγών από τη ΛΔΚ. Κατά συνέπεια, έπρεπε να προσδιοριστεί ο συνολικός όγκος εισαγωγών με βάση τα πραγματικά στοιχεία που ήταν διαθέσιμα σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού. Καθώς οι σχετικοί κωδικοί ΣΟ της Eurostat καλύπτουν περισσότερα προϊόντα από το υπό εξέταση προϊόν, η Eurostat δεν θεωρήθηκε κατάλληλη πηγή για τον καθορισμό του όγκου των εισαγωγών από τη ΛΔΚ. Ως εκ τούτου, δεδομένου του εξαιρετικά μικρού βαθμού συνεργασίας των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων και της έλλειψης συνεργασίας εκ μέρους των μη συνδεδεμένων εισαγωγέων, η μόνη αξιόπιστη στατιστική πηγή για τον προσδιορισμό του όγκου των εισαγωγών ήταν τα στοιχεία που περιέχονται στη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6. Καθώς, όμως, ο όγκος των εισαγωγών στη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6 αναφέρεται μόνο σε χιλιόγραμμα (kg), τα στοιχεία χρειάστηκε να μετατραπούν σε τεμάχια (μονάδες) με τη χρήση του συντελεστή μετατροπής που είχε καθοριστεί για τις εισαγωγές από την Ουκρανία στην παράλληλη ενδιάμεση επανεξέτασης. Αυτό κρίθηκε λογικό αφού οι εισαγωγές της κινεζικής συνεργασθείσας εταιρείας δεν κρίθηκαν αντιπροσωπευτικές και, επιπλέον, όπως αναφέρεται στην παραπάνω αιτιολογική σκέψη (36), η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε και ως ανάλογη χώρα για τον καθορισμό της κανονικής τιμής για την ΛΔΚ και, συνεπώς, τα στοιχεία θεωρήθηκαν αντιπροσωπευτικά για τον καθορισμό του επιπέδου των κινεζικών εισαγωγών.

(99)

Στην περίπτωση των εισαγωγών από την Ουκρανία, χρησιμοποιήθηκαν τα επαληθευμένα στοιχεία που αναφέρονται στην απάντηση που δόθηκε στο ερωτηματολόγιο κατά την παράλληλη ενδιάμεση επανεξέταση. Αν και η περίοδος της ενδιάμεσης έρευνας καθορίστηκε από την 1η Απριλίου 2011 έως τις 31 Μαρτίου 2012 και, συνεπώς, δεν κάλυπτε το πρώτο τρίμηνο της περιόδου της έρευνας ενδιάμεσης επανεξέτασης, διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία είναι, ωστόσο, κατάλληλα για τον προσδιορισμό των όγκων των εισαγωγών. Πράγματι, τα στοιχεία αυτά επαληθεύτηκαν και θεωρήθηκαν ακριβή και αντιπροσωπευτικά για τον καθορισμό των όγκων των εισαγωγών από την Ουκρανία κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

(100)

Οι όγκοι των πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στην αγορά της Ένωσης εκτιμήθηκαν με την προβολή του λόγου του συνολικού όγκου παραγωγής και του συνολικού όγκου πωλήσεων των επτά συνεργασθέντων παραγωγών της Ένωσης συνολικού όγκου προς τον συνολικό εκτιμώμενο όγκο παραγωγής του κλάδου παραγωγής της Ένωσης για κάθε έτος της υπό εξέταση περιόδου.

(101)

Επ' αυτής της βάσης, η κατανάλωση της Ένωσης μειώθηκε μεταξύ του 2008 και της ΠΕΕΛ κατά 11 %. Λεπτομερώς, η προφανής ζήτηση μειώθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του 2008 και του 2009, ενώ στη συνέχεια αυξήθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του 2009 και του 20010. Κατά την ΠΕΕΛ η κατανάλωση ανήλθε συνολικά στα 9 με 10 εκατ. τεμάχια, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του προηγούμενου έτους.

Πίνακας 1

Όγκος

('000 τεμάχια)

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Κατανάωλση

10 000 - 11 000

9 000 - 10 000

10 000 - 11 000

9 000 - 10 000

Δείκτης

100

93

102

89

Πηγή: Βάσει δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6, απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

2.   Εισαγωγές από τις ενδιαφερόμενες χώρες

(102)

Κατά την αρχική έρευνα που διεξήχθη το 2007, οι εισαγωγές, καταγωγής ΛΔΚ και Ουκρανίας, υπολογίστηκαν σωρευτικά σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Εξετάστηκε αν αυτή η σωρευτική εκτίμηση ήταν επίσης κατάλληλη για την παρούσα έρευνα ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

(103)

Ως προς αυτό, διαπιστώθηκε ότι το περιθώριο ντάμπινγκ που καθορίστηκε για τις εισαγωγές από τη ΛΔΚ υπερέβαινε το επίπεδο minimis (11,5 %), όπως ορίζεται στο άρθρο 9 παράγραφος 3 του βασικού κανονισμού. Όσον αφορά τις εισαγωγές από την Ουκρανία, δεν διαπιστώθηκε ντάμπιγκ για την ΠΕΕΛ και δεν είναι πιθανή η επανάληψη πρακτικών ντάμπινγκ. Με βάση τα ανωτέρω, οι εισαγωγές από την Ουκρανία θα πρέπει να αποσυνδεθούν από τις εισαγωγές από τη ΛΔΚ, αφού δεν πληρούνται τα κριτήρια του άρθρου 3 παράγραφος 4.

3.   Εισαγωγές από τη ΛΔΚ

3.1.   Όγκος και μερίδιο αγοράς

(104)

Όπως προαναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη ( 98), δεδομένου του εξαιρετικά μικρού βαθμού συνεργασίας των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων, οι συνολικοί όγκοι των εισαγωγών από τη ΛΔΚ καθορίστηκαν με βάση τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα στη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6 σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού.

(105)

Με βάση τα παραπάνω, οι εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος από τη ΛΔΚ μειώθηκαν σε απόλυτους όρους από 4 έως 4,5 εκατ. τεμάχια το 2008 σε 1,5 έως 2,0 εκατ. τεμάχια κατά την ΠΕΕΛ, γεγονός που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 59 % την υπό εξέταση περίοδο. Η μείωση ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ του 2010 και της ΠΕΕΛ, όταν οι εισαγωγές από την ΛΔΚ μειώθηκαν από 3 έως 3,5 εκατ. το 2010 σε 1,5 έως 2,0 εκατ. τεμάχια την ΠΕΕΛ, δηλ. κατά 36 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση αυτή συμπίπτει με την εκ νέου επιβολή του δασμού αντιντάμπινγκ στην εταιρεία Since Hardware τον Δεκέμβριο του 2010 (βλ. αιτιολογική σκέψη (6 4)).

(106)

Ενώ τα μερίδια αγοράς των κινεζικών εισαγωγών μειώθηκαν κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες κατά την υπό εξέταση περίοδο, το μερίδιο αγοράς που κατείχαν κατά την ΠΕΕΛ, δηλ, 15-20 %. ήταν σημαντικό.

Πίνακας 2

 

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Όγκοι εισαγωγών από τη ΛΔΚ που υπόκεινται σε μέτρα ('000 τεμάχια)

4 000 - 4 500

3 000 - 3 500

3 000 - 3 500

1 500 - 2 000

Δείκτης

100

73

76

40

Μερίδιο της αγοράς των εισαγωγών από τη ΛΔΚ που υπόκεινται σε μέτρα

40 % - 45 %

30 % - 35 %

30 % - 35 %

15 % - 20 %

Πηγή: Βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

7.2.   Τιμές και πώληση σε χαμηλότερες τιμές

(107)

Εξαιτίας του εξαιρετικά μικρού βαθμού συνεργασίας των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων, η μέση τιμή των εισαγωγών από τη ΛΔΚ έπρεπε να καθορισθεί με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία σύμφωνα με το άρθρο 8 του βασικού κανονισμού, δηλ. βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6. Τα στοιχεία που είχαν καταχωριστεί στην εν λόγω βάση δεδομένων μετατράπηκαν σε τιμή/τεμάχιο βάσει της παραπάνω μεθοδολογίας (βλ. αιτιολογική σκέψη (104)). Οι τιμές των εισαγωγών που καθορίστηκαν με τη μεθοδολογία αυτή αυξήθηκαν από 7,0 EUR/τεμάχιο το 2008 σε 8,2 EUR/τεμάχιο κατά την ΠΕΕΛ, δηλ. κατά 17 %.

Πίνακας 3

Τιμή εισαγωγών που υπόκεινται σε μέτρα σε EUR/τεμάχιο

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

ΛΔΚ

7,0

8,3

8,4

8,2

Δείκτης

100

119

121

117

Πηγή: Βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

(108)

Για να καθορισ θεί κατά πόσο οι τιμές ήταν χαμηλότερες κατά την ΠΕΕΛ, συγκρίθηκε η σταθμισμένη μέση τιμή πώλησης των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος που χρεώνεται στους μη συνδεδεμένους πελάτες στην αγορά της Ένωσης, προσαρμοσμένη σε επίπεδο «τιμής εξ εργοστασίου» (δηλ. εξαιρουμένων των εξόδων μεταφοράς στην Ένωση και αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των μειώσεων τιμών), με την αντίστοιχη σταθμισμένη μέση τιμή των εισαγωγών, όπως καθορίστηκε ανωτέρω στην αιτιολογική σκέψη (107), σε βάση CIF, με κατάλληλες προσαρμογές για τους τελωνειακούς δασμούς.

(109)

Από τη σύγκριση προέκυψε ότι, οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ, όταν εκφράζονται ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος κατά την ΠΕΕΛ, είναι χαμηλότερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά 20 %.

4.   Εισαγωγές από την Ουκρανία

(110)

Όπως προαναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη (99), οι όγκοι και οι τιμές των εισαγωγών από την Ουκρανία καθορίστηκαν με βάση τις επαληθευμένες απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που υπέβαλε ο ουκρανός παραγωγός-εξαγωγέας στην παράλληλη ενδιάμεση επανεξέταση.

(111)

Ο ακόλουθος πίνακας δείχνει την εξέλιξη των εισαγωγών από την Ουκρανία κατά την υπό εξέταση περίοδο όσον αφορά τον όγκο και τα μερίδια αγοράς.

Πίνακας 4

 

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Όγκοι εισαγωγών από την Ουκρανία που υπόκεινται σε μέτρα ('000 τεμάχια)

700-900

800-1 000

900-1 100

900-1 100

Δείκτης

100

104

128

124

Μερίδιο της αγοράς των εισαγωγών από την Ουκρανία που υπόκεινται σε μέτρα

6 % - 9 %

7 % - 10 %

8 % - 11 %

9 % - 12 %

Πηγή: Βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

(112)

Οι εισαγωγές σανίδων σιδερώματος καταγωγής Ουκρανίας αυξήθηκαν κατά 24 % μεταξύ 2008 και 2011. Η Ουκρανία μπόρεσε να αυξήσει τις εισαγωγές της κυρίως εξαιτίας του υψηλότερου δασμού αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε στις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος καταγωγής ΛΔΚ. Επιπλέον, η τροποποίηση του δασμού αντιντάμπινγκ για την Ουκρανία τον Ιούλιο 2010 από 9,9 % σε 7,7 % συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη καθιστώντας τις εισαγωγές από την Ουκρανία πιο ανταγωνιστικές στην αγορά της Ένωσης.

(113)

Ο ακόλουθος πίνακας δείχνει την εξέλιξη των μέσων τιμών CIF στα σύνορα της Ένωσης για τις εισαγωγές που υπόκεινται σε μέτρα από την Ουκρανία.

Πίνακας 5

Τιμή εισαγωγών που υπόκεινται σε μέτρα σε EUR/τεμάχιο

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Ουκρανία

8 - 10

9 - 11

10 - 12

9 - 11

Δείκτης

100

110 - 115

115 - 120

110 - 115

Πηγή: Επαληθευμένη απάντηση στο ερωτηματολόγιο

(114)

Όπως φαίνεται στον πίνακα 5, η μέση τιμή των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 10-15 % κατά την υπό εξέταση περίοδο και έφθασε σχεδόν το επίπεδο τιμής του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στην αγορά της ‘Ένωσης κατά την ΠΕΕΛ.

5.   Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες που δεν υπόκεινται σε μέτρα

(115)

Οι όγκοι εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες που δεν υπόκεινται σε μέτρα καθορίστηκαν σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6 ύστερα από μετατροπή σε τεμάχια βάσει της ίδιας μεθοδολογίας με αυτή που εφαρμόστηκε για τον καθορισμό των όγκων εισαγωγών από τη ΛΔΚ, όπως περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη (98). Αυτό κρίθηκε εύλογο καθώς οι σχετικοί κωδικοί ΣΟ της Eurostat καλύπτουν και άλλα προϊόντα εκτός από το υπό εξέταση προϊόν και, συνεπώς, δεν θεωρήθηκαν κατάλληλοι για τον καθορισμό των όγκων των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες.

(116)

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται η εξέλιξη των εισαγωγών από τρίτες χώρες κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου με βάση τον όγκο και το μερίδιο αγοράς, καθώς και η μέση τιμή αυτών των εισαγωγών.

Πίνακας 6

Όγκος εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες σε '000 τεμάχια

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Τουρκία

300-500

500-700

700-900

800-1,000

|Δείκτης

100

160-170

215-225

225-235

Άλλες τρίτες χώρες

400-600

600-800

900-1 100

700-900

Δείκτης

100

130-140

190-200

150-160

Σύνολο άλλων χωρών

700-1 100

1 100-1 500

1 600-2 000

1 500-1 900

Δείκτης

100

140-150

200-210

180-190

Μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από όλες τις άλλες τρίτες χώρες

5 % - 10 %

10 % - 15 %

15 % - 20 %

15 % - 20 %

Τιμή εισαγωγών από τις άλλες χώρες (EUR/τεμάχιο)

7,7

8,1

8,2

9,0

Πηγή: Βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

(117)

Ο όγκος των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες αυξήθηκε συνολικά κατά την υπό εξέταση περίοδο. Ενώ αυξήθηκε και, μάλιστα, υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ του 2008 και του 2010, μειώθηκε εκ νέου μεταξύ του 2010 και της ΠΕΕΛ. Με βάση τα παραπάνω, ο όγκος των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες αυξήθηκε σημαντικά κατά την υπό εξέταση περίοδο και έφθασε τα 1,5-1,9 εκατ. τεμάχια κατά την ΠΕΕΛ, γεγονός που εκφράζεται σε μερίδιο αγοράς της τάξης του 15-20 % κατά την ΠΕΕΛ. Οι περισσότερες από τις εισαγωγές αυτές προήλθαν από την Τουρκία όπου οι εισαγωγές αυξήθηκαν από 0,3-0,5 εκατ. τεμάχια το 2008 σε 0,8-1,0 εκατ. τεμάχια κατά την ΠΕΕΛ.

(118)

Η μέση τιμή των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες στις οποίες δεν επιβάλλονται μέτρα αυξήθηκε από 7,7 EUR/τεμάχιο το 2008 σε 9,0 EUR/τεμάχιο κατά την ΠΕΕΛ, δηλ. αύξηση ύψους 17 %.

6.   Οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

(119)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η εξέταση του αντικτύπου των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής περιέλαβε αξιολόγηση όλων των οικονομικών παραγόντων και δεικτών που επηρέασαν την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά την υπό εξέταση περίοδο.

(120)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη (20), χρησιμοποιήθηκε η δειγματοληπτική μέθοδος για την εξέταση της πιθανής ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης.

(121)

Για την ανάλυση της ζημίας, έπρεπε να καθοριστούν δείκτες ζημίας σε δύο επίπεδα:

οι μακροοικονομικοί δείκτες (παραγωγή, παραγωγική ικανότητα, χρησιμοποίηση παραγωγικής ικανότητας, όγκος πωλήσεων, μερίδιο αγοράς, απασχόληση, ανάπτυξη, μέγεθος περιθωρίων ντάμπινγκ και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις προηγούμενης πρακτικής ντάμπινγκ) εκτιμήθηκαν στο επίπεδο της συνολικής ενωσιακής παραγωγής, με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τους παραγωγούς που αναγγέλθηκαν·

η ανάλυση των μικροοικονομικών δεικτών (μέσες μοναδιαίες τιμές, μοναδιαίο κόστος, αποθέματα, κόστος εργασίας, κερδοφορία, απόδοση των επενδύσεων, ταμειακή ροή, ικανότητα άντλησης κεφαλαίων και ικανότητα επενδύσεων) πραγματοποιήθηκε με βάση τις πληροφορίες που παρείχαν οι τρεις παραγωγοί της Ένωσης που συμμετείχαν στο δείγμα.

6.1.   Μακροοικονομικοί δείκτες

α)   Παραγωγή

(122)

Η συνολική παραγωγή της Ένωσης εκτιμήθηκε όπως περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη (91). Με βάση τα στοιχεία αυτά, η παραγωγή της Ένωσης αυξήθηκε κατά 4 % μεταξύ του 2008 και της ΠΕΕΛ. Ειδικότερα, μειώθηκε κατά 2 % μεταξύ του 2008 και του 2009, αλλά αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του 2009 και της ΠΕΕΛ σε περίπου 5,2 εκατ. μονάδες

Πίνακας 7

σε (‘000 τεμάχια)

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Παραγωγή

5,000

4,887

5,072

5,194

Δείκτης

100

98

101

104

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

β)   Παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση παραγωγικής ικανότητας

(123)

Η παραγωγική ικανότητα εκτιμήθηκε με τον λόγου του όγκου συνολικής παραγωγής και της συνολικής ικανότητας των επτά συνεργασθέντων ενωσιακών παραγωγών για κάθε έτος της υπό εξέταση περιόδου προς τη συνολική παραγωγή του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, όπως καθορίζεται στην αιτιολογική σκέψη (122).

(124)

Η παραγωγική ικανότητα του κλάδου παραγωγής της Ένωσης αυξήθηκε κατά 17 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Ωστόσο, η αύξηση αφορά μόνον έναν από τους παραγωγούς της Ένωσης, ενώ οι άλλοι συνεργασθέντες παραγωγοί της Ένωσης εμφάνισαν σταθερή παραγωγική ικανότητα κατά την υπό εξέταση περίοδο. Τα πορίσματα της έρευνας δείχνουν ότι ορισμένοι από τους μη συνεργασθέντες ενωσιακούς παραγωγούς μπορούν να έχουν κλείσει τις παραγωγικές τους μονάδες, μειώνοντας, συνεπώς, τη συνολική παραγωγική ικανότητα της Ένωσης κατά την υπό εξέταση περίοδο, η οποία δεν αντανακλάται στον πίνακα 8. Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης παρήγε άλλα προϊόντα εκτός από το υπό εξέταση προϊόν (όπως στεγνωτήρια) εν μέρει στις ίδιες γραμμές παραγωγής. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι οι παραγωγοί της Ένωσης μπορούν να περάσουν εύκολα από την παραγωγή του υπό εξέταση προϊόντος στην παραγωγή άλλων προϊόντων. Επομένως, δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί με σαφήνεια η παραγωγική ικανότητα για το υπό εξέταση προϊόν.

(125)

Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας ήταν 66 % το 2008 και μειώθηκε ελαφρώς στο 58 % κατά την ΠΕΕΛ. Όπως αναφέρεται στην προηγούμενη αιτιολογική σκέψη, η συνολική παραγωγική ικανότητα στην Ένωση δεν θα μπορούσε να προσδιοριστεί με βεβαιότητα. Καθώς η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας καθορίζεται με βάση τη συνολική παραγωγική ικανότητα, ομοίως, δεν μπορεί αναγκαστικά να θεωρηθεί ως ουσιαστικός δείκτης ζημίας στην περίπτωση αυτή.

Πίνακας 8

σε (‘000 τεμάχια)

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Παραγωγική ικανότητα

7,592

7,962

8,375

8,906

Δείκτης

100

105

110

117

Χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

66 %

61 %

61 %

58 %

Δείκτης

100

93

92

89

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

γ)   Όγκος πωλήσεων

(126)

Ο όγκος των πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης καθορίστηκε όπως περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη (100). Ως εκ τούτου, ο όγκος πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην αγορά της Ένωσης αυξήθηκε κατά 10 % μεταξύ του 2008 και της ΠΕΕΛ. Η αύξηση αυτή ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ του 2010 και της ΠΕΕΛ, όταν οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό συμπίπτει με μείωση των εισαγωγών από τη ΛΔΚ εξαιτίας της επιβολής του δασμού αντιντάμπινγκ στην εταιρεία Since Hardware (Guangzhou) Co.

Πίνακας 9

σε (‘000 τεμάχια)

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Πωλήσεις σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση

4,300 - 4,500

4,300 - 4,500

4,500 - 4,700

4,800 - 5,000

Δείκτης

100

99

103

110

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

δ)   Μερίδιο αγοράς

(127)

Κατά την υπό εξέταση περίοδο, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης ανέκτησε μερίδιο αγοράς, το οποίο αυξήθηκε από 40-45 % το 2008 σε 50-55 % κατά την ΠΕΕΛ, δηλ. κατά 24 %. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της κατανάλωσης καθώς και στον όγκο των κινεζικών εισαγωγών και στην παράλληλη αύξηση του όγκου πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

Πίνακας 10

 

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Μερίδια αγοράς των παραγωγών της Ένωσης

40 % - 45 %

45 % - 50 %

40 % - 45 %

50 % - 55 %

Δείκτης

100

107

101

124

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

ε)   Ανάπτυξη

(128)

Η κατανάλωση της Ένωσης μειώθηκε μεταξύ του 2008 και της ΠΕΕΛ. Παράλληλα, ο όγκος πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης αυξήθηκε κατά 10 % και το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής αυξήθηκε κατά 24 %. Ομοίως, η παραγωγή του ενωσιακού κλάδου παραγωγής αυξήθηκε κατά 4 %, οι επενδύσεις υπερδιπλασιάστηκαν (αιτιολογική σκέψη (141)) και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 10 % (αιτιολογική σκέψη (129)) κατά την ίδια περίοδο. Συνεπώς, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής σημείωσε κάποια αύξηση κατά την υπό εξέταση περίοδο.

στ)   Απασχόληση

(129)

Η απασχόληση και οι τάσεις της απασχόλησης για το σύνολο του κλάδου παραγωγής της Ένωσης εκτιμήθηκε με προβολή των διαθέσιμων αριθμητικών στοιχείων σχετικά με τους συνεργασθέντες παραγωγούς της Ένωσης. Ακολουθώντας την αύξηση των πωλήσεων, το επίπεδο απασχόλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης ενεφάνισε αύξηση της τάξης του 10 % μεταξύ του 2008 και της ΠΕΕΛ.

Πίνακας 11

 

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Απασχόληση για το ομοειδές προϊόν

655

672

736

722

Δείκτης

100

102

112

110

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

ζ)   Παραγωγικότητα

(130)

Η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού των ενωσιακών παραγωγών, εκφραζόμενη ως όγκος παραγωγής (τεμάχια) ανά απασχολούμενο ετησίως, μειώθηκε κατά 6 % την υπό εξέταση περίοδο. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η παραγωγή αυξήθηκε σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την απασχόληση.

Πίνακας 12

 

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Παραγωγικότητα (τεμάχια ανά εργαζόμενο)

7,6

7,3

6,9

7,2

Δείκτης

100

95

90

94

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

η)   Μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ

(131)

Το περιθώριο ντάμπιγκ διαπιστώθηκε ότι ήταν κατά πολύ ανώτερο από το επίπεδο de minimis. Όσον αφορά τον αντίκτυπο του μεγέθους των πραγματικών περιθωρίων ντάμπινγκ στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, δεδομένων, ιδιαίτερα, των όγκων και των τιμών των εισαγωγών από τη ΛΔΚ, ο αντίκτυπος δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος.

(132)

Όσον αφορά τις συνέπειες του προηγούμενου ντάμπινγκ, αν και οι δείκτες που εξετάζονται ανωτέρω εμφανίζουν κάποια βελτίωση, παρέχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής εξακολουθεί να είναι ευπαθής και ευάλωτος.

6.2.   Μικροοικονομικοί δείκτες

α)   Τιμές και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές

(133)

Η μέση τιμή πωλήσεων των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση εξελίχθηκε όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Οι μέσες τιμές παρέμειναν σχετικά σταθερές κατά την υπό εξέταση περίοδο, αν και παρουσίασαν ελαφρά αύξηση κατά τη ΠΕΕΛ. Όπως και ανωτέρω, η αύξηση αυτή συνέπεσε με την επιβολή μέτρων αντιντάμπινγκ στην εταιρεία Since Hardware (Guangzhou) Co.

Πίνακας 13

 

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Τιμή μονάδας στην αγορά της Ένωσης (ευρώ/τεμάχιο)

10,9

10,7

10,9

11,2

Δείκτης

100

98

100

103

Μοναδιαίο κόστος παραγωγής (ευρώ/τεμάχιο)

10,9

10,5

11,0

11,4

Δείκτης

100

96

101

105

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

(134)

Οι τιμές πωλήσεων ακολουθούν τις τάσεις των τιμών των κύριων πρώτων υλών (δηλ. του χάλυβα). Οι τιμές πώλησης και το κόστος παρέμειναν σχετικά σταθερά κατά την υπό εξέταση περίοδο, αν και το κόστος αυξήθηκε ελαφρά περισσότερο από τις τιμές πώλησης, γεγονός που είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης μεταξύ του 2008 και της ΠΕΕ. Ωστόσο, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν ήταν σε θέση να αυξήσει τις τιμές του σε βιώσιμα επίπεδα, αλλά αναγκάστηκε να προσαρμόσει τις τιμές στις χαμηλές τιμές των κινεζικών εισαγωγών για να ανακτήσει μερίδιο αγοράς σε μια περίοδο συρρικνωμένης κατανάλωσης.

β)   Κόστος εργασίας

(135)

Το μέσο επίπεδο των μισθών ήταν σταθερό κατά την υπό εξέταση περίοδο, ενώ το μοναδιαίο κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 3 % (πίνακας 13).

Πίνακας 14

EUR / εργαζόμενο

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Μέσο Ημερομίσθιο

20,669

19,377

19,885

20,523

Δείκτης

100

94

96

99

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

γ)   Αποθέματα

(136)

Κατά την υπό εξέταση περίοδο, τα αποθέματα αυξήθηκαν. Το επίπεδο των αποθεμάτων ήταν κατά 56 % υψηλότερο κατά την ΠΕΕΛ σε σχέση με το επίπεδο το 2008.

Πίνακας 15

σε (‘000 τεμάχια)

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Τελικό απόθεμα

94

137

184

146

Δείκτης

100

147

197

156

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

δ)   Κερδοφορία και απόδοση των επενδύσεων

(137)

Ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης κατάφερε να αυξήσει την κερδοφορία του ελαφρά μεταξύ του 2008, όταν βρισκόταν σε νεκρό σημείο εκμετάλλευσης, και του 2009 όταν αυξήθηκε στο 2 %. Ωστόσο, η κερδοφορία μειώθηκε και πάλι το 2010 και ακόμα περισσότερο κατά την ΠΕΕΛ, όταν έφθασε στο – 1,7 %. Συνολικά, η κερδοφορία μειώθηκε κατά 2 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη (13 4), αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν ήταν σε θέση να αυξήσει τις τιμές πώλησής του σε συνάρτηση με την αύξηση του κόστους, καθώς ήταν αναγκασμένος να προσαρμοσ θεί στις χαμηλές τιμές των κινεζικών εισαγωγών για να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς του.

(138)

Η απόδοση των επενδύσεων («ΑΕ»), εκφραζόμενη ως ποσοστό κέρδους επί της καθαρής λογιστικής αξίας των επενδύσεων, ακολούθησε ευρέως την τάση της κερδοφορίας. Αυξήθηκε μεταξύ του 2008 και του 2009, ενώ μειώθηκε μεταξύ του 2009 και της ΠΕΕΛ. Η μείωση της απόδοσης των επενδύσεων ήταν πιο έντονη από τη μείωση των επιπέδων κερδοφορίας ως αποτέλεσμα των αυξημένων επενδύσεων όπως παρουσιάζεται στην αιτιολογική σκέψη (141)

Πίνακας 16

 

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Κερδοφορία

(% των καθαρών πωλήσεων)

0,0 %

2,0 %

–0,8 %

–1,7 %

Δείκτης

100

102

99

98

Απόδοση των επενδύσεων (κέρδος επί τοις εκατό της καθαρής λογιστικής αξίας των επενδύσεων)

–4 %

96 %

–20 %

–82 %

Δείκτης

100

200

84

22

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

ε)   Ταμειακές ροές και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

(139)

Οι καθαρές ταμειακές ροές από τις λειτουργικές δραστηριότητες, που αποτελούν την ικανότητα του κλάδου να αυτοχρηματοδοτείται, εκφραζόμενες ως ποσοστό του κύκλου εργασιών για το ομοειδές προϊόν, βελτιώθηκαν σε συνάρτηση με την κερδοφορία από το νεκρό σημείο του 2008 στο 5 % το 2009. Μειώθηκαν στο 3 % το 2010 και ήταν αρνητικές κατά την ΠΕΕΛ.

Πίνακας 17

 

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Ταμειακές ροές

(% του κύκλου εργασιών)

0 %

5 %

3 %

–1 %

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

(140)

Δεν υπήρχαν ιδιαίτερες ενδείξεις ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης θα αντιμετώπιζε δυσκολίες ως προς την άντληση κεφαλαίων.

ζ)   Επενδύσεις

(141)

Οι ετήσιες επενδύσεις των παραγωγών που συμμετείχαν στη δειγματοληψία στην παραγωγή του ομοειδούς προϊόντος υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 2008 και της ΠΕΕΛ. Αυξήθηκαν εντυπωσιακά μεταξύ 2008 και 2009. Η αύξηση αυτή των επενδύσεων μπορεί να εξηγηθεί από τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης που κατέβαλε ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής επενδύοντας στην παραγωγική του διαδικασία για να γίνει πιο ανταγωνιστικός. Μεταξύ του 2010 και της ΠΕΕΛ σημειώθηκε μείωση, ενώ το επίπεδο των επενδύσεων παρέμεινε σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με το 2008.

Πίνακας 18

 

2008

2009

2010

ΠΕΕΛ (2011)

Καθαρές επενδύσεις (000 EUR)

239

504

1 046

569

Δείκτης

100

211

438

239

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

7.   Συμπέρασμα σχετικά με τη ζημία

(142)

Από την ανάλυση των μακροοικονομικών δεικτών προέκυψαν σημεία βελτίωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά την παραγωγή και τους όγκους πωλήσεων καθώς και το μερίδιο αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατά την υπό εξέταση περίοδο. Κατά την ίδια περίοδο, ορισμένοι από τους σχετικούς μικροοικονομικούς δείκτες, όπως η κερδοφορία και η απόδοση των επενδύσεων, μειώθηκαν. Οι τιμές πώλησης, αν και αυξήθηκαν ελαφρά, δεν μπόρεσαν να φθάσουν σε βιώσιμα επίπεδα και να αντισταθμίσουν την αύξηση του κόστους παραγωγής. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς των κινεζικών εισαγωγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα σε όλη την υπό εξέταση περίοδο, ενώ οι κινεζικές εισαγωγές πραγματοποιούνται επίσης σε χαμηλές τιμές τις οποίες ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης έπρεπε να ακολουθήσει για να ανακτήσει τα μερίδια αγοράς του.

(143)

Συνεπώς, τα μέτρα κατά της ΛΔΚ βοήθησαν μόνο εν μέρει τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης να ανακάμψει από τη ζημία που υπέστη.

(144)

Με βάση την παραπάνω ανάλυση, η κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής έχει βελτιωθεί και δεν υπήρχε σημαντική ζημία. Παρόλα αυτά, παρά τις διαφαινόμενες θετικές τάσεις και τις σημαντικές προσπάθειες αναδιάρθρωσης, η κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής παραμένει ακόμη εύθραυστη και ευπαθής.

ΣΤ.   ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

(145)

Όπως αναφέρεται στις αιτιολογικές σκέψεις (51) έως (52), λόγω του μικρού βαθμού συνεργασίας από τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, η ανάλυση όσον αφορά την κινεζική εγχώρια αγορά και τις εξαγωγές από τη ΛΔΚ σε άλλες τρίτες χώρες, χρειάστηκε να βασιστεί στα διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων του Ιουνίου 2010 που διενεργήθηκε από την επιτροπή διεθνούς εμπορίου των ΗΠΑ («επανεξέταση ενόψει λήξη ισχύος των μέτρων των ΗΠΑ»).

(146)

Κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης βρέθηκε σε ευάλωτη κατάσταση, εκτεθειμένος ακόμη στις ζημιογόνες συνέπειες των εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ από τη ΛΔΚ.

(147)

Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, οι εισαγωγές από την υπό εξέταση χώρα αξιολογήθηκαν για να προσδιορισθεί αν υπήρχε η πιθανότητα επανάληψης της ζημίας, λόγω λήξης των μέτρων.

2.   Αντίκτυπος του προβλεπόμενου όγκου των εισαγωγών και επιπτώσεις στις τιμές σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων

(148)

Όπως αναφέρεται ανωτέρω, όσον αφορά τις εισαγωγές από τη ΛΔΚ, ήταν πιθανό να συνεχισθεί το ντάμπινγκ στην περίπτωση λήξης των μέτρων. Οι όγκοι των εισαγωγών του υπό εξέταση προϊόντος από τη ΛΔΚ ενδέχεται να αυξηθούν, κατά πάσα πιθανότητα, χωρίς τα μέτρα, εξαιτίας των τιμών που είναι πολύ χαμηλότερες πολύ από τις τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης. Η έρευνα έδειξε ότι οι κύριοι πελάτες του κλάδου παραγωγής της Ένωσης είναι λιανικοί πωλητές, δηλ., μεγάλα σουπερμάρκετ τα οποία βρίσκονται σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση και θα προμηθεύονται όλο και περισσότερο σανίδες σιδερώματος από την Κίνα οι οποίες θα εισέρχονται πιθανότητα στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές ντάμπινγκ. Συνεπώς, η πίεση των τιμών που ασκείται στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης είναι πιθανό να αυξηθεί και ο κλάδος θα υποχρεωθεί να μειώσει τις τιμές του με καταστροφικές συνέπειες στην κερδοφορία του, η οποία ήταν ήδη αρνητική κατά την ΠΕΕΛ.

(149)

Επομένως, δεδομένης της εύθραυστης και ευάλωτης κατάστασης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, οι αυξημένοι όγκοι και οι συνέπειες στις τιμές των εισαγωγών από τη ΛΔΚ που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σημαντικές οικονομικές ζημιές και σε μείωση του μεριδίου αγοράς.

(150)

Η συμπεριφορά ενός κινέζου εξαγωγέα που είχε κατά το παρελθόν επωφεληθεί από δασμολογικό συντελεστή ύψους 0 % στην αγορά της Ένωσης, δηλ. της εταιρείας Since Hardware (Guangzhou) Co, μπορεί να θεωρηθεί ως ισχυρή ένδειξη της πιθανής συμπεριφοράς των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων στην περίπτωση άρσης των δασμών. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Since Hardware (Guangzhou) Co, η οποία είχε επωφεληθεί κατά το παρελθόν από συντελεστή ύψους 0 % (από τον Απρίλιο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2010) αύξησε σημαντικά τις εξαγωγές της στην Ένωση σε τιμές ντάμπινγκ κατά πολύ χαμηλότερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής για την ίδια περίοδο. Όπως προαναφέρθηκε, μια έρευνα αντιντάμπινγκ για την εν λόγω εταιρεία κατέληξε στην επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ 35,8 %. Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο όγκος των εισαγωγών από την εν λόγω περίοδο της εν λόγω έρευνας (2009) είχε διπλασιασθεί σε σύγκριση με τις εισαγωγές της ίδιας εταιρείας κατά την περίοδο της αρχικής έρευνας που ολοκληρώθηκε το 2007 (2005). Η έρευνα σχετικά με την εταιρεία Since Hardware (Guangzhou) Co κατάληξε στο συμπέρασμα ότι, ως αποτέλεσμα, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υπέστη υλική ζημία.

(151)

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι, πριν από την έναρξη της νέας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς είχαν ήδη προσεγγίσει δυνητικούς πελάτες στην Ένωση με προσφορές σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες από την τιμή πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Αυτό δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς να επιχειρήσουν να εισαγάγουν στην αγορά της Ένωσης αυξημένες ποσότητες μειώνοντας το σημερινό επίπεδο τιμών τους, σε περίπτωση που επιτραπεί η λήξη των μέτρων.

3.   Ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης, ισχύουσα μέτρα σε άλλες τρίτες χώρες και πλεονάζουσα ικανότητα

(152)

Όπως αναφέρεται στις αιτιολογικές σκέψεις (55) έως (57), ο κινεζικός κλάδος παραγωγής σανίδων σιδερώματος είναι σε μεγάλο βαθμό προσανατολισμένος στις εξαγωγές και, ακόμα και μετά την επιβολή των μέτρων, η Ένωση εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ελκυστική αγορά τους.

(153)

Για τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη σε μέγεθος εξαγωγική αγορά. Ωστόσο, η πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ εξακολουθεί να περιορίζεται από την ύπαρξη αυστηρών μέτρων αντιντάμπινγκ που παρατάθηκαν έως το 2015. Αυτό ενισχύει την πιθανότητα οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ να διοχετευθούν στην αγορά της Ένωσης σε αυξημένες ποσότητες στην περίπτωση άρσης των μέτρων.

(154)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Επιτροπή από την επανεξέταση των ΗΠΑ ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, υπάρχει δυνητικά μεγάλη πλεονάζουσα ικανότητα στην ΛΔΚ και, επιπλέον, μπορεί να δημιουργηθεί εύκολα και άλλη παραγωγική ικανότητα σε περίπτωση κατάργησης των δασμών αντιντάμπινγκ καθώς η παραγωγή σανίδων σιδερώματος στη ΛΔΚ είναι έντασης εργασίας και καμία αύξηση της παραγωγής δεν απαιτεί σημαντικές επενδύσεις ή ειδικές δεξιότητες. Κατά συνέπεια, με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, εξήχθη το συμπέρασμα ότι υπάρχει τουλάχιστον δυνητικά σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ, η οποία θα μπορούσε να επαναδιοχετευτεί στην αγορά της Ένωσης στην περίπτωση λήξης των μέτρων αντιντάμπινγκ.

4.   Άλλοι παράγοντες

4.1.   Εισαγωγές από την Κίνα που δεν αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ

(155)

Όπως αναφέρεται ανωτέρω, κατά την ΠΕΕΛ δεν διαπιστώθηκε πρακτική ντάμπινγκ εκ μέρους του μοναδικού συνεργασθέντα κινέζου εξαγωγέα στον οποίο έχει επιβληθεί ατομικός δασμός 22,7 %. Ωστόσο, αφού οι εισαγωγές της εταιρείας αυτής αντιπροσωπεύουν μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό του συνολικού όγκου των κινεζικών εισαγωγών, δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως σημαντικές ούτε ότι αποτέλεσαν αιτία για την εύθραυστη κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατά την ΠΕΕΛ.

(156)

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι εισαγωγές από την εν λόγω εταιρεία δεν γίνονταν σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατά την ΠΕΕΛ.

4.2.   Εισαγωγές από την Ουκρανία

(157)

Όπως προαναφέρθηκε, οι εισαγωγές σανίδων σιδερώματος καταγωγής Ουκρανίας αυξήθηκαν κατά 24 %. Αυτό οδήγησε σε ελαφρά αύξηση της αντίστοιχης αγοράς κατά την υπό εξέταση περίοδο.

(158)

Ωστόσο, η μέση τιμή εισαγωγών αυξήθηκε από το 2008 έως την ΠΕΕΛ κατά 14 % και έφθασε στο ίδιο επίπεδο τιμών με αυτό του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στην ενωσιακή αγορά κατά την ΠΕΕΛ.

(159)

Επομένως, η εύθραυστη κατάσταση του ενωσιακού κλάδου δεν μπορεί να οφείλεται στις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος από την Ουκρανία Ομοίως, δεν είναι πιθανό οι εισαγωγές από την Ουκρανία να συμβάλλουν στην επανάληψη της ζημίας στην περίπτωση λήξης των μέτρων.

4.3.   Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες που δεν υπόκεινται σε μέτρα

(160)

Ο όγκος των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες που δεν υπόκεινται σε μέτρα αυξήθηκαν κατά την υπό εξέταση περίοδο, αν και σημειώθηκε ελαφρά μείωση μεταξύ του 2010 και της ΠΕΕΛ. Η αύξηση αυτή του όγκου των εισαγωγών μεταφράστηκε επίσης ως αύξηση του μεριδίου αγοράς κατά την ίδια περίοδο, από 5-10 % σε 15-20 %.

(161)

Αν και τα επίπεδα τιμών των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες ήταν κατώτερα των μέσω τιμών του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, ήταν ανώτερα των μέσων τιμών εισαγωγών από τη ΛΔΚ, όπως προέκυψε κατά την τρέχουσα έρευνα.

(162)

Παρά τα παραπάνω, οι κινεζικές εισαγωγές είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά με τιμές ντάμπινγκ χαμηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Πράγματι, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι μέσες τιμές των εισαγωγών από τη ΛΔΚ χωρίς δασμό αντιντάμπινγκ ήταν χαμηλότερες από τις τιμές πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στην ενωσιακή αγορά κατά περίπου 20 %. Επομένως, οι κινεζικές εισαγωγές αναμένεται να εισέλθουν στην αγορά της Ένωσης σε τιμές χαμηλότερες από τη μέση τιμή των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες, στην περίπτωση που λήξουν τα μέτρα, όπως συνέβη ήδη κατά την ΠΕΕΛ. Ως εκ τούτου, εξήχθη το συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές από αγορές τρίτων χωρών, αν και έχουν κάποια επιρροή στην κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, δεν μπορούν να ακυρώσουν το συμπέρασμα της πιθανότητας επανάληψης του ζημιογόνου ντάμπινγκ από τις κινεζικές εισαγωγές, σε περίπτωση που λήξουν τα μέτρα.

4.4.   Μείωση της κατανάλωσης

(163)

Επισημαίνεται ότι η προφανής μείωση της κατανάλωσης μεταξύ 2010 και της ΠΕΕΛ είναι κυρίως το στατιστικό αποτέλεσμα της μείωσης των εισαγωγών λόγω της επιβολής μέτρων αντιντάμπινγκ κατά της εταιρείας Since Hardware (Guangzhou) Co. Κατά την ίδια περίοδο, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής κατάφερε να αυξήσει τον όγκο των πωλήσεών του και το μερίδιο αγοράς του. Επομένως, η μείωση της κατανάλωσης δεν θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

5.   Συμπέρασμα σχετικά με την πιθανότητα επανάληψης της ζημίας

(164)

Η έρευνα έδειξε ότι είναι πιθανό να επαναληφθεί η ζημία στην περίπτωση που λήξουν τα μέτρα.

(165)

Δεδομένου του επιπέδου του ντάμπινγκ που ήδη ασκούν οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς, της ελκυστικότητας της αγοράς της Ένωσης, της προηγούμενης συμπεριφοράς του κινέζου παραγωγού-εξαγωγέα Since Hardware (Guangzhou) Co, όπως προέκυψε από την έρευνα που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010, της δυνατότητας των κινέζων παραγωγών να αυξήσουν εύκολα την παραγωγική ικανότητα σε περίπτωση αύξησης της ζήτησης, δεδομένου του ισχυρού εξαγωγικού προσανατολισμού των κινέζων παραγωγών καθώς και των τιμολογιακών τους στρατηγικών, σε περίπτωση λήξης των μέτρων, είναι πιθανό ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης να βρεθεί αντιμέτωπος με μια αύξηση των κινεζικών εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Στην περίπτωση αυτή, όχι μόνον αναμένεται να επιδεινωθεί η ήδη δύσκολη κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης όσον αφορά την κερδοφορία, αλλά και είναι πιθανό να αντιστραφούν ορισμένες από τις πρόσφατες βελτιώσεις στη συνολική επίδοση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

Ζ.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

1.   Εισαγωγή

(166)

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, εξετάστηκε κατά πόσον η επιβολή μέτρων αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος, καταγωγής ΛΔΚ, σε συνέχεια των πορισμάτων της παρούσας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων θα ήταν προς όφελος της Ένωσης στο σύνολό της. Ο προσδιορισμός του συμφέροντος της Ένωσης βασίστηκε στην εκτίμηση όλων των διαφορετικών συμφερόντων που εμπλέκονται. Δόθηκε σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη η δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

(167)

Η παρούσα έρευνα αποτελεί επανεξέταση η οποία αναλύει μια κατάσταση κατά την οποία ισχύουν ήδη μέτρα αντιντάμπινγκ. Συνεπώς, επιτρέπει την εκτίμηση του ενδεχόμενου αρνητικού αντικτύπου των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ στα ενδιαφερόμενα μέρη.

(168)

Επισημαίνεται επίσης ότι προτείνεται ο τερματισμός της διαδικασίας αντιντάμπινγκ όσον αφορά τις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος καταγωγής Ουκρανίας η οποία οδηγεί σε αυξημένη πρόσβαση των εισαγωγών τρίτων χωρών χωρίς περιορισμούς στην αγορά της Ένωσης.

(169)

Με τη βάση αυτή, εξετάστηκε κατά πόσον, παρά τα συμπεράσματα σχετικά με τη πιθανότητα επανάληψης του ζημιογόνου ντάμπινγκ, υπήρχαν επιτακτικοί λόγοι που θα οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ένωσης να διατηρηθούν τα μέτρα κατά των εισαγωγών από τη ΛΔΚ.

2.   Συμφέρον του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

(170)

Ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης έχει αποδείξει ότι είναι βιώσιμος. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τη θετική εξέλιξη της οικονομικής του κατάστασης που παρατηρήθηκε κατά την υπό εξέταση περίοδο, εν μέρει χάρη στις προσπάθειές να γίνει πιο ανταγωνιστικός και στα μέτρα που επιβλήθηκαν. Είναι εύλογο να αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης να επωφελείται από τα μέτρα εάν αυτά διατηρηθούν. Εάν τα μέτρα κατά των εισαγωγών καταγωγής ΛΔΚ δεν διατηρηθούν, είναι πιθανό ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης να υποστεί υλική ζημία από τους σημαντικούς όγκους εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη ΛΔΚ, γεγονός που θα οδηγήσει σε σοβαρή επιδείνωση της χρηματικής του κατάστασης δεδομένων των περιθωρίων υποτιμολόγησης που διαμορφώθηκαν κατά την ΠΕΕΛ. Τα ήδη αρνητικά ποσοστά κερδοφορίας, οι αποδόσεις των επενδύσεων και τα αποθέματα θα μειωθούν περαιτέρω και τελικά θα οδηγήσουν στη πιθανή εξαφάνιση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

(171)

Ομοίως, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η διατήρηση των μέτρων αντιντάμπινγκ κατά της ΛΔΚ θα ήταν σαφώς προς όφελος του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

3.   Συμφέρον των άλλων μερών

(172)

Κανένας από τους 15 εισαγωγείς/εμπόρους με τους οποίους επικοινώνησε η Επιτροπή δεν συνεργάστηκε. Κανένα από τα άλλα ενδεχόμενα ενδιαφερόμενα μέρη δεν αναγγέλθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ισχύοντα μέτρα θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στους εισαγωγείς ή τους καταναλωτές του υπό εξέταση προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί εύλογα να θεωρηθεί ότι οι κύριοι πελάτες, δηλ. τα μεγάλα καταστήματα, θα είναι σε θέση να μετακυλήσουν την ενδεχόμενη αύξηση των τιμών εξαιτίας των δασμών αντιντάμπινγκ στον τελικό καταναλωτή χωρίς αυτό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αντίληψη του καταναλωτή.

4.   Συμπέρασμα σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης

(173)

Επ'αυτής της βάσεως, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι που να δηλώνουν σαφώς ότι η διατήρηση των μέτρων κατά της ΛΔΚ θα ήταν αντίθετη προς το γενικό συμφέρον της Ένωσης.

Η.   ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

(174)

Όλα τα μέρη ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και το σκεπτικό βάσει των οποίων πρόκειται να προταθεί η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής ΛΔΛ και η κατάργηση των μέτρων που ισχύουν για τις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής Ουκρανίας. Επίσης, τους δόθηκε προθεσμία εντός της οποίας τα μέρη μπορούσαν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.

(175)

Με βάση τα παραπάνω, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 και στο άρθρο 11 παράγραφος 3 του βασικού κανονισμού, τα μέτρα αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγών σανίδων σιδερώματος, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, θα πρέπει να διατηρηθούν ενώ θα πρέπει να επιτραπεί η λήξη του δασμού αντιντάμπιγκ που ισχύει στις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος, καταγωγής Ουκρανίας,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

1.   Επιβάλλεται οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σανίδων σιδερώματος με ή χωρίς βάση, με ή χωρίς θερμαινόμενη επιφάνεια σιδερώματος και/ή διακόπτη αναρρόφησης του ατμού και/ή διακόπτη απελευθέρωσης του ατμού, συμπεριλαμβανομένων των σανίδων σιδερώματος για τα μανίκια και των βασικών μερών, δηλαδή των ποδιών, της επιφάνειας σιδερώματος και της βάσης απόθεσης του σίδερου, που υπάγονται επί του παρόντος στους κωδικούς ΣΟ ex 3924 90 00, ex 4421 90 98, ex 7323 93 00, ex 7323 99 00, ex 8516 79 70 και ex 8516 90 00 (κωδικοί TARIC 3924900010, 4421909810, 7323930010, 7323990010, 8516797010 και 8516900051), καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

2.   Ο συντελεστής του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που εφαρμόζεται στην καθαρή τιμή «ελεύθερο στα σύνορα της Ένωσης», πριν από την καταβολή δασμού, για τα προϊόντα που περιγράφονται στην παράγραφο 1 και κατασκευάζονται από τις κατωτέρω απαριθμούμενες εταιρείες, καθορίζεται ως εξής:

Χώρα

Κατασκευαστής

Δασμολογικός συντελεστής (%)

Συμπληρωματικός κωδικός TARIC

Δημοκρατίατης Κίνας

Foshan City Gaoming Lihe Daily Necessities Co. Ltd., Foshan

34,9

A782

Guangzhou Power Team Houseware Co. Ltd., Guangzhou

39,6

A783

Since Hardware (Guangzhou) Co., Ltd., Guangzhou

35,8

A784

Foshan Shunde Yongjian Housewares and Hardware Co. Ltd., Foshan

18,1

A785

Zhejiang Harmonic Hardware Products Co. Ltd., Guzhou

26,5

A786

Greenwood Houseware (Zhuhai) Ltd, Guangdong

22,7

A953

Όλες οι άλλες εταιρείες

42,3

A999

3.   Αν δεν ορίζεται άλλως, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς.

Άρθρο 2

Η διαδικασία αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές σανίδ ων σιδερώματος ,καταγωγής Ουκρανίας, περατώνεται, και τα μέτρα αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκαν στην Ουκρανία, βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 452/2007, καταργούνται.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 15 Ιουλίου 2013.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

V. JUKNA


(1)  ΕΕ L 343, 22.12.2009, σ. 51.

(2)  ΕΕ L 109, 26.4.2007, σ. 12.

(3)  ΕΕ L 338, 22.12.2010, σ. 10.

(4)  ΕΕ L 183, 31.3.2010, σ. 13.

(5)  ΕΕ L 168, 2.7.2010, σ. 12.

(6)  ΕΕ L 24, 28.1.2010, σ. 24.

(7)  ΕΕ L 242, 15.9.2010, σ. 1.

(8)  ΕΕ 2009/C 282/16.

(9)  ΕΕ L 297, 26.10.2012, σ. 5.

(10)  ΕΕ C 223, 22.9.2007.

(11)  ΕΕ C 187, 28.6.2011, σ. 21.

(12)  ΕΕ C 120, 25.4.2012, σ. 9.

(13)  ΕΕ C 166, 12.6.2012, σ. 3.

(14)  Αριθ. 731-TA-1047 (Επανεξέταση).

(15)  Βλέπε αιτιολογικές σκέψεις (57) έως (67) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1243/2010.