30.11.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 320/34


ΑΠΌΦΑΣΗ 2013/698/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 25ης Νοεμβρίου 2013

για την υποστήριξη της δημιουργίας παγκόσμιου μηχανισμού αναφοράς για παράνομα φορητά όπλα και ελαφρύ οπλισμό, και για άλλα παράνομα συμβατικά όπλα και πυρομαχικά προκειμένου να μειωθεί ο σχετικός κίνδυνος λαθρεμπορίου

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 26 παράγραφος 2 και το άρθρο 31 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 13 Δεκεμβρίου 2003 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας στην οποία επισημαίνονται πέντε βασικές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η Ένωση: τρομοκρατία, διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, περιφερειακές συγκρούσεις, αποσάθρωση του κράτους και οργανωμένο έγκλημα. Οι συνέπειες της παράνομης κατασκευής, μεταφοράς και κυκλοφορίας συμβατικών όπλων, περιλαμβανομένων φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (εφεξής «SALW»), της υπερβολικής τους σώρευσης και της ανεξέλεγκτης εξάπλωσής τους είναι καίριες για τέσσερις από τις πέντε αυτές προκλήσεις. Τα όπλα αυτά δημιουργούν αυξημένη ανασφάλεια στην υποσαχάρια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, οδηγούν σε όξυνση των συγκρούσεων και υπονομεύουν τις προσπάθειες εδραίωσης της ειρήνης μετά από περίοδο συγκρούσεων δημιουργώντας επομένως σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια.

(2)

Στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2005 το Συμβούλιο ενέκρινε τη Στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης σώρευσης και διακίνησης φορητών όπλων, ελαφρού οπλισμού (SALW) και των πυρομαχικών τους (εφεξής «Στρατηγική της ΕΕ για τα SALW»), η οποία παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δράση της ΕΕ στον τομέα των SALW. Η εν λόγω Στρατηγική επισημαίνει την Αφρική ως την ήπειρο η οποία υφίσταται τις βαρύτερες συνέπειες της παράνομης σώρευσης και διάδοσης SALW. Αναγνωρίζει επίσης ότι το πρόβλημα των μεταφορών SALW στην υποσαχάρια Αφρική είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πρόβλημα της προέλευσης των μεταφορών και επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους τρόπους και τα μέσα διάδοσης των SALW στη Αφρική, περιλαμβανομένων της παράνομης μεσιτείας και μεταφοράς τους.

(3)

Η Στρατηγική της ΕΕ για τα SALW επισημαίνει επίσης ότι η Ένωση θα πρέπει να ενισχύσει και θα στηρίξει το μηχανισμό παρακολούθησης κυρώσεων και τον αυστηρότερο έλεγχο των εξαγωγών καθώς και την προαγωγή της Κοινής Θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ (1) του Συμβουλίου προωθώντας, μεταξύ άλλων, μέτρα για τη βελτίωση της διαφάνειας.

(4)

Με την έγκριση, στις 20 Ιουλίου 2001, του Προγράμματος Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη, την καταπολέμηση και την εξάλειψη του λαθρεμπορίου φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού («SALW») σε όλες του τις πτυχές (εφεξής «Πρόγραμμα Δράσης των ΗΕ»), όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ δεσμεύθηκαν να αποτρέπουν την παράνομη διακίνηση των SALW, ή την εκτροπή τους προς μη εξουσιοδοτημένους αποδέκτες και, ειδικότερα, να συνεκτιμούν τον κίνδυνο εκτροπής των SALW στο παράνομο εμπόριο όταν εξετάζουν αιτήσεις για την έκδοση αδειών εξαγωγής.

(5)

Στις 8 Δεκεμβρίου 2005 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε Διεθνή Πράξη που επιτρέπει στα κράτη να εντοπίζουν και να επισημαίνουν, κατά τρόπο έγκαιρο και αξιόπιστο, τα SALW.

(6)

Η κοινή στρατηγική εταιρική σχέση Αφρικής- ΕΕ του 2007 ορίζει την αποτροπή του λαθρεμπορίου και της υπέρμετρης σώρευσης SALW ως τομέα για την ανάληψη δράσης με την ενίσχυση της ικανότητας, της δικτύωσης, της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών.

(7)

Κατά τη δεύτερη διάσκεψη επανεξέτασης του προγράμματος δράσης των ΗΕ το 2012, όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αποτρέπουν την παράνομη διακίνηση SALW, καθώς και την εκτροπή τους προς μη εξουσιοδοτημένους αποδέκτες, και τις δεσμεύσεις τους οι οποίες περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Δράσης των ΗΕ όσον αφορά την εξέταση των αιτήσεων για την έκδοση αδειών εξαγωγής.

(8)

Στις 2 Απριλίου 2013 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το κείμενο της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων (ΣΕΟ). Σκοπός της Συνθήκης είναι να θεσπίσει τα υψηλότερα δυνατά κοινά διεθνή πρότυπα για τη ρύθμιση ή τη βελτίωση της ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου συμβατικών όπλων, την πρόληψη και εξάλειψη του λαθρεμπορίου συμβατικών όπλων καθώς και την πρόληψη της εκτροπής τους. Η Ένωση θα πρέπει να στηρίξει όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ όσον αφορά την αποτελεσματική διεξαγωγή ελέγχων της μεταφοράς όπλων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Συνθήκη αυτή, όταν τεθεί σε ισχύ, θα εφαρμόζεται κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, ιδίως όσον αφορά το άρθρο 11.

(9)

Η Ένωση επιθυμεί επομένως να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία παγκόσμιου μηχανισμού αναφοράς για παράνομα SALW και άλλα παράνομα συμβατικά όπλα και πυρομαχικά προκειμένου να μειωθεί ο σχετικός κίνδυνος λαθρεμπορίου με σκοπό τη συμβολή στην επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Με σκοπό την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τα φορητά όπλα και τον ελαφρύ οπλισμό (SALW) και την προαγωγή της ειρήνης και της ασφάλειας, οι δραστηριότητες του έργου που θα υποστηριχθούν από την Ένωση θα επιδιώκουν τους ακόλουθους συγκεκριμένους στόχους:

δημιουργία ενός προσιτού και εύχρηστου παγκόσμιου συστήματος διαχείρισης πληροφοριών όσον αφορά εκτραπέντα ή παρανόμως διακινούμενα SALW και άλλα εκτραπέντα ή παρανόμως διακινούμενα συμβατικά όπλα και πυρομαχικά («iTrace») προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα σε φορείς χάραξης πολιτικής, σε ειδικούς στον έλεγχο συμβατικών όπλων και σε αρμόδιους για τον έλεγχο των εξαγωγών συμβατικών όπλων να αναπτύσσουν, βάσει κατάλληλων πληροφοριών, αποτελεσματικές και τεκμηριωμένες στρατηγικές και σχέδια για την καταπολέμηση της παράνομης εξάπλωσης των SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών,

διεξαγωγή επιτόπιας έρευνας όσον αφορά την κυκλοφορία των SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών σε περιοχές συγκρούσεων και εισαγωγή όλων των συλλεγόμενων στοιχείων στο σύστημα διαχείρισης πληροφοριών,

συγκέντρωση της σχετικής με τη χάραξη πολιτικής τεκμηρίωσης που υπάρχει αναφορικά με τις μεταφορές SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών στο παγκόσμιο σύστημα διαχείρισης πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων: εθνικών εκθέσεων για τις εξαγωγές όπλων, εκθέσεων ανά χώρα στο Μητρώο Συμβατικών Όπλων των ΗΕ και το Πρόγραμμα Δράσης των ΗΕ για το λαθρεμπόριο των SALW, των κειμένων εθνικών, περιφερειακών και διεθνών πράξεων, και εκθέσεων σχετικά με SALW και άλλες παράνομες μεταφορές συμβατικών όπλων και πυρομαχικών που έχουν εκπονηθεί από ομάδες των ΗΕ για την παρακολούθηση κυρώσεων, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης,

αύξηση της ευαισθητοποίησης μέσω της προβολής των πορισμάτων του έργου, προώθηση του σκοπού και των διαθέσιμων λειτουργιών του iTrace (παγκόσμιος μηχανισμός αναφοράς σχετικά με παράνομα συμβατικά όπλα και πυρομαχικά) στους διεθνείς και εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής, τους ειδικούς στον έλεγχο συμβατικών όπλων και στις αρχές έκδοσης αδειών για την εξαγωγή όπλων, και ενίσχυση της διεθνούς ικανότητας για την παρακολούθηση της παράνομης εξάπλωσης των SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών καθώς και για τη συνεπικούρηση των φορέων χάραξης πολιτικής στον προσδιορισμό τομέων στους οποίους απαιτείται κατά προτεραιότητα η παροχή διεθνούς βοήθειας και συνεργασίας για τη μείωση του κινδύνου εκτροπής των SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών. Οι πρωτοβουλίες προβολής θα σχεδιαστούν επίσης με σκοπό το συντονισμό της ανταλλαγής πληροφοριών και την οικοδόμηση σταθερών σχέσεων συνεργασίας με άτομα και οργανώσεις ικανά να παράγουν πληροφορίες που μπορούν να εισαχθούν στο σύστημα iTrace,

σύνταξη εκθέσεων για βασικά ζητήματα πολιτικής, με βάση τα δεδομένα που έχουν προέλθει από επιτόπιες έρευνες και έχουν παρουσιαστεί στο σύστημα iTrace, σχετικά με συγκεκριμένους τομείς που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών τάσεων στη διακίνηση SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών και της περιφερειακής κατανομής των διακινούμενων όπλων και πυρομαχικών.

Η Ένωση θα χρηματοδοτήσει αυτό το έργο, το οποίο περιγράφεται λεπτομερώς στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

1.   Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας («ΥΕ») έχει την ευθύνη της εφαρμογής της παρούσας απόφασης.

2.   Η τεχνική υλοποίηση του προβλεπόμενου στο άρθρο 1 έργου ανατίθεται στην εταιρεία Conflict Armament Research Ltd («CAR»).

3.   Η CAR εκτελεί τα καθήκοντά της υπό την ευθύνη της ΥΕ. Για τον σκοπό αυτό, ο ΥΕ συνομολογεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις με την CAR.

Άρθρο 3

1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την υλοποίηση του προβλεπόμενου στο άρθρο 1 έργου ανέρχεται σε 2 320 000 EUR. Ο συνολικός προϋπολογισμός του όλου έργου εκτιμάται σε 2 416 667 EUR, τα οποία θα παρασχεθούν μέσω συγχρηματοδότησης με την CAR.

2.   Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το οριζόμενο στην παράγραφο 1 ποσό γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που ισχύουν για τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

3.   Η Επιτροπή επιβλέπει την ορθή διαχείριση χρηματικού ποσού αναφοράς που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή συνάπτει την απαραίτητη συμφωνία με την CAR. Η συμφωνία ορίζει ότι η CAR πρέπει να εξασφαλίζει προβολή της συνεισφοράς της Ένωσης, αντίστοιχη με το ύψος της.

4.   Η Επιτροπή επιδιώκει τη σύναψη της προβλεπόμενης στην παράγραφο 3 συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία αυτή και για την ημερομηνία σύναψης της εν λόγω συμφωνίας.

Άρθρο 4

1.   Ο ΥΕ υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βάσει τακτικών τριμηνιαίων εκθέσεων της CAR. Οι εκθέσεις αυτές θα χρησιμεύσουν ως βάση για την αξιολόγηση του Συμβουλίου.

2.   Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση επί των δημοσιονομικών πτυχών του προβλεπόμενου στο άρθρο 1 έργου.

Άρθρο 5

1.   Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία της έκδοσής της.

2.   Η παρούσα απόφαση λήγει 24 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης της προβλεπόμενης στο άρθρο 3 παράγραφος 3 συμφωνίας. Ωστόσο, λήγει έξι μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της αν δεν έχει συναφθεί εν τω μεταξύ συμφωνία.

Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2013.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

D. PAVALKIS


(1)  Κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 2008, για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού (ΕΕ L 335 της 13.12.2008, σ. 99).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Παγκόσμιος μηχανισμός αναφοράς iTrace για τα SALW και άλλα συμβατικά όπλα και πυρομαχικά

1.   Ιστορικό και σκεπτικό για τη στήριξη της ΚΕΠΠΑ

1.1.   Η παρούσα απόφαση αποτελεί συνέχεια διαδοχικών αποφάσεων του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της αποσταθεροποίησης που οφείλεται στην εκτροπή και διακίνηση SALW και άλλων συμβατικών όπλων. Η παράνομη εξάπλωση SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών είναι μείζων παράγοντας υπονόμευσης της σταθερότητας του κράτους και όξυνσης των συγκρούσεων, ο οποίος αποτελεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια. Όπως επισημαίνεται στη Στρατηγική της ΕΕ για τα SALW, η Αφρική παραμένει η ήπειρος η οποία υποφέρει περισσότερο από τις συνέπειες εσωτερικών συγκρούσεων, που επιδεινώνονται λόγω της αποσταθεροποιητικής εισροής SALW. Και μόνο ο αριθμός των ειρηνευτικών αποστολών και των εμπάργκο όπλων στην Αφρική καταδεικνύει με σαφήνεια το μέγεθος της απειλής που αντιμετωπίζουν τα αφρικανικά κράτη λόγω της παράνομης σώρευσης και εξάπλωσης των SALW και άλλων συμβατικών όπλων. Άλλες περιοχές του κόσμου, όπως ορισμένα τμήματα της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής υποφέρουν επίσης από την παράνομη διάδοση των SALW και άλλων παράνομων συμβατικών όπλων.

Η διεθνής κοινότητα αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει τη ζωτικής σημασίας ικανότητα παρακολούθησης και διάγνωσης στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης διάδοσης των SALW και άλλων παράνομωνσυμβατικών όπλων. Αυτό οφείλεται σε τρεις αλληλένδετους παράγοντες. πρώτον, η διακίνηση συμβατικών όπλων γίνεται ως επί το πλείστον διά ξηράς και σε περιοχές συγκρούσεων όπου η επιτόπου παρακολούθηση είναι ελλιπής· δεύτερον, η υπάρχουσα ικανότητα παρακολούθησης είναι ανεπαρκώς συνδεδεμένη, διότι οι ομάδες των ΗΕ για την παρακολούθηση των κυρώσεων, οι ειρηνευτικές αποστολές και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δρουν υπό συνθήκες σχετικής απομόνωσης μεταξύ τους, και οι διαθέσιμες πληροφορίες που προέρχονται από αυτές είναι αποσπασματικές· τρίτον, λόγω της περιορισμένης και ασυντόνιστης παρακολούθησης οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν λαμβάνουν τις αναγκαίες πληροφορίες για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών για την καταπολέμηση της διάδοσης.

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι να παρέχονται στους φορείς χάραξης πολιτικής, τους ειδικούς στον έλεγχο των όπλων και τους αρμόδιους για τον έλεγχο της εξαγωγής όπλων συστηματικά συλλεγόμενες, χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν αποτελεσματικές, τεκμηριωμένες στρατηγικές για την καταπολέμηση της παράνομης εξάπλωσης των SALW και άλλων συμβατικών όπλων και των πυρομαχικών τους προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια σε διεθνές και σε περιφερειακό επίπεδο. Κατ'αυτό τον τρόπο θα τους βοηθήσει να συνδυάσουν μια επιτυχημένη στρατηγική αντιμετώπισης με κατάλληλες προληπτικές ενέργειες για την καταπολέμηση της παράνομης προσφοράς και ζήτησης, και να εξασφαλίσουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των συμβατικών όπλων σε τρίτες χώρες.

1.2.   Η παρούσα απόφαση προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος δημόσιας πρόσβασης, το οποίο θα ανιχνεύει παράνομα SALW και άλλα συμβατικά όπλα και πυρομαχικά - με γραφική παράσταση συγκεκριμένων ειδών όπλων, προμηθευτών, τρόπων μεταφοράς και παράνομων αποδεκτών (iTrace). Το iTrace, το οποίο επικεντρώνεται σε περιοχές συγκρούσεων, θα χρησιμεύσει ως παγκόσμιος μηχανισμός αναφοράς που θα δώσει στις εθνικές κυβερνήσεις τη δυνατότητα να ελέγχουν τη διακίνηση SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών και να εντοπίζουν περιπτώσεις εκτροπής. Θα αποτελέσει τον πρώτο παγκόσμιο μηχανισμό για τη συστηματική παρακολούθηση της διακίνησης SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών και θα συμβάλει με αυτό τον τρόπο στον προσδιορισμό των ενδεδειγμένων μέτρων για τη μείωση του κινδύνου εκτροπής και διακίνησης. Θα συμβάλει επίσης στην παρακολούθηση της εφαρμογής της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων (ΣΕΟ) αφ'ης στιγμής η Συνθήκη αυτή τεθεί σε ισχύ, θα παρέχει εκτενή στοιχεία στα οποία θα βασίζονται οι επισκοπήσεις εφαρμογής της Συνθήκης και θα ενισχύσει την ικανότητα των εθνικών κυβερνήσεων να προβλέπουν τον αντίκτυπο των αποφάσεων έκδοσης αδειών για την εξαγωγή όπλων.

Η παρούσα απόφαση προβλέπει την προσαρμογή υπερσύγχρονου λογισμικού διαχείρισης πληροφοριών, την ανάπτυξη ηλεκτρονικής πύλης με πλήρη δυνατότητα έρευνας για τη γεωχωρική απεικόνιση παράνομων μεταφορών όπλων και πρόγραμμα επιτόπιων ερευνών, που θα τροφοδοτούν το iTrace με αποδεικτικά στοιχεία, σε πραγματικό χρόνο, παράνομων μεταφορών όπλων. Η απόφαση προβλέπει επίσης την επανεξέταση και επαλήθευση των υπαρχόντων στοιχείων για τη διακίνηση όπλων τα οποία θα εισαχθούν στο iTrace.

2.   Γενικοί στόχοι

Η κατωτέρω δράση θα υποστηρίξει τη διεθνή κοινότητα στην καταπολέμηση της αποσταθεροποίησης που οφείλεται στην εκτροπή και διακίνηση SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών. Θα παρέχει στους φορείς χάραξης πολιτικής, τους ειδικούς στον έλεγχο των όπλων και τους αρμόδιους για τον έλεγχο της εξαγωγής όπλων χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν αποτελεσματικές, τεκμηριωμένες στρατηγικές για την καταπολέμηση της παράνομης εξάπλωσης των SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια σε διεθνές και σε περιφερειακό επίπεδο. Ειδικότερα, η δράση θα παρέχει:

α)

συγκεκριμένες πληροφορίες για τη διακίνηση SALW και άλλων συμβατικών όπλων οι οποίες απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος δράσης των ΗΕ για το λαθρεμπόριο SALW και άλλων,

β)

συγκεκριμένες πληροφορίες με σκοπό την αυστηρότερη εφαρμογή της Διεθνούς Πράξης Επισήμανσης,

γ)

συγκεκριμένες πληροφορίες για τον εντοπισμό των σημαντικότερων οδών και φορέων μέσω των οποίων γίνεται η προμήθεια SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών σε περιοχές συγκρούσεων ή σε διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις και για την παροχή αποδείξεων σχετικά με τη συμμετοχή ομάδων και ατόμων σε δραστηριότητες λαθρεμπορίου προς υποστήριξη εθνικών νομικών διαδικασιών,

δ)

τη δυνατότητα ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των οικείων οργάνων και αποστολών των ΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών στον τομέα της επισήμανσης SALW και άλλων συμβατικών όπλων και της απευθείας παροχής πληροφοριών προς υποστήριξη των υπαρχόντων μηχανισμών παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού iARMS της Interpol,

ε)

χρήσιμες πληροφορίες για τον προσδιορισμό τομέων όπου απαιτούνται κατά προτεραιότητα διεθνής συνεργασία και συνδρομή με σκοπό την αποτελεσματική καταπολέμηση της εκτροπής και διακίνησης SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών, όπως χρηματοδότηση έργων που αφορούν την ασφάλεια των αποθεμάτων και/ή τη διαχείριση των συνόρων,

στ)

μηχανισμό ο οποίος θα συμβάλει στην παρακολούθηση της εφαρμογής της ΣΕΟ μόλις αυτή τεθεί σε ισχύ, ειδικότερα όσον αφορά τον εντοπισμό της εκτροπής συμβατικών όπλων τα οποία είναι υπό μεταφορά καθώς και τη συνεπικούρηση κυβερνήσεων στην εκτίμηση του κινδύνου εκτροπής πριν από την εξαγωγή συμβατικών όπλων, συγκεκριμένα του κινδύνου εκτροπής εντός της χώρας αγοράς ή του κινδύνου επανεξαγωγής υπό ανεπιθύμητες συνθήκες.

3.   Μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και αποτελέσματα του έργου

Η Δράση θα δημιουργήσει σταθερό πλαίσιο για τη συνεχή παρακολούθηση της παράνομης εξάπλωσης SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών. Αναμένεται ότι θα αυξήσει βασικά τις υπάρχουσες πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και θα ενισχύσει σημαντικά τη στοχευμένη ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών για τον έλεγχο των συμβατικών όπλων και για τον έλεγχο της εξαγωγής όπλων. Συγκεκριμένα, το έργο:

α)

θα αναπτύξει σύστημα διαχείρισης πληροφοριών που θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη (τουλάχιστον επί 10ετία) συλλογή και ανάλυση δεδομένων για παράνομα συμβατικά όπλα,

β)

θα εφοδιάσει τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους ειδικούς στον τομέα του ελέγχου συμβατικών όπλων με ένα εργαλείο που θα τους διευκολύνει στη διαμόρφωση αποτελεσματικότερων στρατηγικών και στον προσδιορισμό τομέων στους οποίους απαιτείται κατά προτεραιότητα η παροχή συνδρομής και συνεργασίας (για παράδειγμα με τον προσδιορισμό υποπεριφερειακών ή περιφερειακών μηχανισμών συνεργασίας, συντονισμού και ανταλλαγής πληροφοριών που πρέπει να δημιουργηθούν ή να ενισχυθούν, με τον εντοπισμό μη ασφαλισμένων εθνικών αποθεμάτων, παράνομων οδών μεταφοράς, ασθενών συνοριακών ελέγχων και ανεπαρκών ικανοτήτων επιβολής του νόμου),

γ)

θα έχει ενσωματωμένη ευελιξία να παράγει πληροφορίες χρήσιμες για τη χάραξη πολιτικής, ασχέτως των ταχέως μεταβαλλόμενων απαιτήσεων πολιτικής,

δ)

θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των διεθνών οργανισμών και των ατόμων που ασχολούνται με την παρακολούθηση των όπλων με την παροχή ενός μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών με συνεχώς διευρυνόμενο πεδίο.

4.   Περιγραφή της δράσης

4.1.   Έργο 1: Δημιουργία του παγκόσμιου συστήματος διαχείρισης πληροφοριών και της ηλεκτρονικής πύλης χαρτογράφησης για τον εντοπισμό όπλων (iTrace)

4.1.1.   Στόχος του έργου

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη του απαιτούμενου λογισμικού για την επεξεργασία, επιβεβαίωση και χαρτογράφηση πληροφοριών σχετικά με την εκτροπή ή διακίνηση SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών. Το Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών Dfuze, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από διάφορες εθνικές αστυνομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πληροφοριών θα προσαρμοστεί ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται πληροφορίες που αφορούν ειδικά τα όπλα. Το σύστημα παρέχει επίσης ανάλυση της οργάνωσης δικτύων με σκοπό την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων διακίνησης όπλων τρομοκρατικών ομάδων και εγκληματικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών συνδέσμων. Οι λειτουργίες γεωχωρικής χαρτογράφησης του συστήματος Dfuze θα υποστούν εκτενή μεταρρύθμιση για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πύλης χαρτογράφησης του iTrace, η οποία θα παρέχει δυνατότητα έρευνας και δημόσια πρόσβαση, και των συνδεδεμένων λειτουργιών τηλεφόρτωσης.

4.1.2.   Δραστηριότητες του έργου

Στο πλαίσιο του παρόντος έργου θα αναληφθούν οι ακόλουθες δραστηριότητες:

α)

η απόκτηση της απαιτούμενης υποδομής εξυπηρετητή, υπολογιστή και δικτύου για τη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης πληροφοριών iTrace για τη διακίνηση SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών και τη λειτουργία της οικείας ηλεκτρονικής πύλης·

β)

η αγορά και μεταρρύθμιση του συστήματος διαχείρισης πληροφοριών Dfuze, ιδίως η δημιουργία νέων κατηγοριών για τα πεδία εισαγωγής δεδομένων και η δημιουργία της ηλεκτρονικής πύλης χαρτογράφησης iTrace.

4.1.3.   Αποτελέσματα του έργου

Το έργο:

α)

θα επιτρέπει στους επιγραμμικούς χρήστες να περιηγούνται συγκεκριμένη τοποθεσία, χώρα, περιοχή ή ήπειρο του κόσμου·

β)

θα εντοπίζει και θα εμφανίζει οπτικές αποδείξεις εκτροπής ή διακίνησης SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών στην εν λόγω τοποθεσία, χώρα, περιοχή ή ήπειρο·

γ)

θα αναπαριστά γραφικά (plot) ημερομηνίες μεταφοράς, παράνομες οδούς εφοδιασμού και διακινητές για οποιοδήποτε είδος (μεταξύ χιλιάδων) διακινούμενων SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών σε επιγραμμικό παγκόσμιο χάρτη·

δ)

θα ανακτά αυτομάτως παρόμοιες περιπτώσεις (SALW και άλλα συμβατικά όπλα ή πυρομαχικά του ιδίου τύπου, προερχόμενα από την ίδια χώρα κατασκευής ή σειρά παραγωγής) και θα αναπαριστά γραφικά τα είδη αυτά, και τις τοποθεσίες τους, σε επιγραμμικό παγκόσμιο χάρτη·

ε)

θα εντοπίζει και θα χαρτογραφεί συνδέσεις μεταξύ των ειδών των εκτρεπόμενων ή διακινούμενων SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών, ή των διεθνών οργανώσεων που τα διακινούν·

στ)

θα παράγει εκθέσεις συνολικών δεδομένων (για παράδειγμα την κλίμακα εκτροπής σε δεδομένη χώρα ή την προέλευση των εκτρεπόμενων συμβατικών όπλων), οι οποίες θα έχουν μορφή PDF·

ζ)

θα περιέχει, ανά χώρα και σε παγκόσμιο επίπεδο, την τεκμηρίωση που υπάρχει σχετικά με τις μεταφορές SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών η οποία έχει σημασία για τη χάραξη πολιτικής και περιλαμβάνει: εθνικές εκθέσεις για τις εξαγωγές όπλων, εκθέσεις ανά χώρα στο Μητρώο Συμβατικών Όπλων των ΗΕ και το Πρόγραμμα Δράσης των ΗΕ για το λαθρεμπόριο των SALW, το κείμενο σχετικών εθνικών, περιφερειακών και διεθνών πράξεων, και εκθέσεις σχετικά με μεταφορές παράνομων SALW και άλλων παράνομων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών που έχουν εκπονηθεί από ομάδες των ΗΕ για την παρακολούθηση των κυρώσεων, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης·

η)

θα παρέχει απρόσκοπτη σύνδεση με το σύστημα iARMS της Interpol, επιτρέποντας στην Interpol να διασταυρώνει και να συγκρίνει τα όπλα που χρησιμοποιούνται για εγκλήματα τα οποία περιέχονται στο σύστημα iARMS με τις πληροφορίες που παράγονται από το iTrace σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιούνται στις συγκρούσεις·

θ)

θα παράγει εκθέσεις εκτίμησης κινδύνου, προκαθορισμένου μορφότυπου, οι οποίες θα βοηθούν τους ειδικούς στον τομέα του ελέγχου συμβατικών όπλων να εντοπίζουν τομείς προτεραιότητας για βελτίωση, παροχή συνδρομής και συνεργασία, και τις εθνικές αρχές έκδοσης αδειών για την εξαγωγή όπλων να αναγνωρίζουν συγκεκριμένους κινδύνους εκτροπής.

4.1.4.   Δείκτες υλοποίησης του έργου

Το έργο συνίσταται στη δημιουργία ενός δωρεάν ηλεκτρονικού συστήματος χαρτογράφησης, ελεύθερης πρόσβασης και χωρίς περιορισμούς όσον αφορά τους ενδεχόμενους δικαιούχους.

4.1.5.   Δικαιούχοι του έργου

Μετά την τροφοδότησή του (βλέπε τμήματα 4.2 και 4.3), το σύστημα iTrace θα παρέχει συνολικές πληροφορίες οι οποίες απευθύνονται ρητά, αλλά δεν περιορίζονται, σε: εθνικούς φορείς πολιτικής στον τομέα του ελέγχου των όπλων, υπηρεσίες έκδοσης αδειών εξαγωγής όπλων, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς (συμπεριλαμβανομένων ομάδων των ΗΕ για την παρακολούθηση των κυρώσεων, ειρηνευτικών αποστολών των ΗΕ, του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), του Γραφείου Αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNODA) και της Interpol), μη κυβερνητικούς ερευνητικούς οργανισμούς (συμπεριλαμβανομένων του Διεθνούς Κέντρου της Βόννης για τη Μετατροπή (Bonn International Centre for Conversion — BICC), της Ομάδας Ερευνών και Πληροφοριών για την Ειρήνη και την Ασφάλεια (Groupe de Recherche et d’Information sur la Paix et la Sécurité - GRIP), του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (Stockholm International Peace Research Institute — SIPRI) και της Επιθεώρησης Φορητών Όπλων (Small Arms Survey — SAS), οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων (συμπεριλαμβανομένων της Διεθνούς Αμνηστίας και της Human Rights Watch (Παρατηρητήριο ανθρώπινων δικαιωμάτων) και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

4.2.   Έργο 2: Επιτόπια διεξαγωγή ερευνών και αναδρομική έρευνα για την τροφοδότηση του συστήματος iTrace, σε πραγματικό χρόνο, με στοιχεία που τεκμηριώνουν την εκτροπή και διακίνηση SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

4.2.1.   Στόχος του έργου

Στόχος του έργου είναι η επιτόπια διεξαγωγή έρευνας όσον αφορά την κυκλοφορία SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις. Πρόκειται για πιλοτική πρωτοβουλία, με σκοπό την επιβεβαίωση της χρησιμότητας του συστήματος iTrace με την παραγωγή επίκαιρων πληροφοριών για την εκτροπή και διακίνηση SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών σε χώρες στις παρυφές της νότιας Σαχάρας. Στο πεδίο της περιλαμβάνονται διάφορες χώρες και περιοχές που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στα κράτη μέλη της ΕΕ, φερ'ειπείν η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λιβύη, το Μάλι, ο Νίγηρας, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν και η Σομαλία. Θα διεξαχθεί επίσης, στο πλαίσιο του έργου, αναδρομική έρευνα για την τροφοδότηση του συστήματος iTrace με πραγματικές, εξακριβωμένες πληροφορίες για σχετικές μεταφορές οι οποίες έχουν συλλεγεί από άλλες οργανώσεις εκτός από την CAR.

4.2.2.   Δραστηριότητες του έργου

Στο πλαίσιο του παρόντος έργου θα αναληφθούν οι ακόλουθες δραστηριότητες:

α)

η ανάπτυξη ειδικών στον τομέα των όπλων που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα για τη διεξαγωγή επιτόπιας ανάλυσης παράνομων SALW και άλλων παράνομων συμβατικών όπλων, πυρομαχικών και συναφούς υλικού που έχουν ανακτηθεί από ένοπλες συγκρούσεις σε κράτη που βρίσκονται στις παρυφές της νότιας Σαχάρας·

β)

η ανάλυση, επανεξέταση και επαλήθευση αποδείξεων βάσει εγγράφων σχετικά με παράνομα SALW και άλλα παράνομα συμβατικά όπλα, πυρομαχικά και τους χρήστες τους, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: φωτογραφίες όπλων, των συστατικών μερών τους και των εσωτερικών και εξωτερικών σημάνσεων, συσκευασία, συνδεδεμένα ναυτιλιακά έγγραφα και τα αποτελέσματα επιτόπιων ερευνών (χρήστες, προμηθευτές και οδοί διακίνησης)·

γ)

η επανεξέταση και η επαλήθευση πρόσφατων αποδεικτικών στοιχείων για σχετικές μεταφορές SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών τα οποία έχουν συλλεγεί από άλλες οργανώσεις εκτός από την CAR, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων από ομάδες των ΗΕ για την παρακολούθηση των κυρώσεων, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης·

δ)

η εισαγωγή όλων των συλλεγέντων και επαληθευθέντων στοιχείων στο σύστημα διαχείρισης πληροφοριών iTrace και την οικεία ηλεκτρονική πύλη χαρτογράφησης·

ε)

ο εντοπισμός και η υποστήριξη τοπικών εταίρων ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερή συλλογή δεδομένων προς υποστήριξη του συστήματος iTrace καθ'όλη τη διάρκεια της προτεινόμενης δράσης και πέραν αυτής·

στ)

η σύνδεση με κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ για τον προκαθορισμό εθνικών σημείων επαφής, και η δημιουργία συντονιστικού μηχανισμού για τον ακριβή προσδιορισμό του πεδίου των ερευνών της CAR και τον περιορισμό ενδεχόμενων συγκρούσεων συμφερόντων, πριν από την έναρξη των ερευνών της.

Το έργο θα υλοποιηθεί σταδιακά κατά την προβλεπόμενη διετή διάρκεια του έργου iTrace.

4.2.3.   Αποτελέσματα του έργου

Το έργο:

α)

θα τεκμηριώσει, in situ, τις υλικές αποδείξεις της εκτροπής ή διακίνησης SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών σε περιοχές συγκρούσεων στις παρυφές της νότιας Σαχάρας·

β)

θα επαληθεύσει και θα αναπτύξει υποθέσεις παράνομης διακίνησης από στοιχεία συλλεγέντα από την CAR και άλλες οργανώσεις ως προς την εκτροπή ή διακίνηση SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών σε όλες τις περιοχές·

γ)

θα παράσχει συγκεκριμένες οπτικές αποδείξεις εκτροπής ή διακίνησης SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών του υλικού, αριθμών σειράς, σφραγίδων εργοστασίου, κιβωτίων, καταλόγων συσκευασίας, ναυτιλιακών εγγράφων και πιστοποιητικών τελικού χρήστη·

δ)

θα παραγάγει εκθέσεις για παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων οδών διακίνησης και φορέων εμπλεκόμενων στην εκροπή ή παράνομη μεταφορά, και αξιολογήσεις επιβαρυντικών παραγόντων (μεταξύ άλλων ατελέσφορη διαχείριση και ελλιπής ασφάλεια των αποθεμάτων και σκόπιμη, κρατικά συντονισμένη δημιουργία παράνομων δικτύων προμήθειας)·

ε)

θα εισαγάγει τα προαναφερόμενα στοιχεία στο σύστημα διαχείρισης πληροφοριών iTrace και στην οικεία πύλη χαρτογράφησης για ευρεία διάδοση.

4.2.4.   Δείκτες υλοποίησης του έργου

Ανάπτυξη έως και 30 επιτόπιων αποστολών (συμπεριλαμβανομένης εκτενούς ανάπτυξης εφόσον απαιτείται) καθ’ όλη τη διετή περίοδο με σκοπό την παραγωγή στοιχείων προς εισαγωγή στο σύστημα iTrace και την οικεία πύλη.

4.2.5.   Δικαιούχοι του έργου

Βλέπε τμήμα 4.1.5 παραπάνω για τον πλήρη κατάλογο των δικαιούχων, ο οποίος είναι πανομοιότυπος για όλα τα έργα που απαριθμούνται στην παρούσα απόφαση.

4.3.   Έργο 3: Προβολή στους ενδιαφερόμενους και διεθνής συντονισμός

4.3.1.   Στόχος του έργου

Στόχος του έργου είναι η προβολή των οφελών του συστήματος iTrace στους διεθνείς και εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής, τους ειδικούς στον έλεγχο συμβατικών όπλων και τις αρχές έκδοσης αδειών για την εξαγωγή όπλων Οι πρωτοβουλίες προβολής θα σχεδιαστούν επίσης με σκοπό το συντονισμό της ανταλλαγής πληροφοριών και την οικοδόμηση σταθερών σχέσεων συνεργασίας με άτομα και οργανώσεις ικανά να παράγουν πληροφορίες που μπορούν να εισαχθούν στο σύστημα iTrace.

4.3.2.   Δραστηριότητες του έργου

Στο πλαίσιο του παρόντος έργου θα αναληφθούν οι ακόλουθες δραστηριότητες:

α)

Διοργάνωση παρουσιάσεων από υπαλλήλους της CAR σε δύο συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες. Σκοπός θα είναι η προβολή του iTrace, με ιδιαίτερη έμφαση 1) στα συγκεκριμένα του οφέλη όσον αφορά τη συμβολή στην παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος Δράσης των ΗΕ και της ΣΕΟ, 2) στη χρησιμότητά του για τον προσδιορισμό τομέων όπου απαιτούνται κατά προτεραιότητα διεθνής συνδρομή και συνεργασία, και 3) στη χρησιμότητά του ως μηχανισμού εκτίμησης κινδύνου για τις αρχές έκδοσης αδειών εξαγωγής όπλων.

β)

Διοργάνωση παρουσιάσεων από υπαλλήλους της CAR σε διάφορα διεθνή συνέδρια (ΕΕ, ΗΕ, ΟΑΣΕ και περιφερειακούς οργανισμούς όπως Αφρικανική Ένωση, Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (Ecowas) και Περιφερειακό Κέντρο για τα Φορητά Όπλα στην Περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, το Κέρας της Αφρικής και τα Όμορα Κράτη) (RECSA). Σκοπός θα είναι η προβολή του iTrace στους φορείς χάραξης πολιτικής, η ενθάρρυνση και ανάπτυξη σταθερών σχέσεων συνεργασίας με άτομα και οργανώσεις ικανά να παράγουν πληροφορίες που μπορούν να εισαχθούν στο σύστημα iTrace, καθώς και η συνεπικούρηση των φορέων χάραξης πολιτικής για τον προσδιορισμό τομέων όπου απαιτούνται κατά προτεραιότητα διεθνής συνδρομή και συνεργασία.

Το έργο θα υλοποιηθεί κατά την προβλεπόμενη διετή διάρκεια του έργου iTrace.

4.3.3.   Αποτελέσματα του έργου

Το έργο:

α)

θα προωθήσει τη χρησιμότητα του iTrace στους εθνικούς και διεθνείς φορείς χάραξης πολιτικής που εργάζονται για την υλοποίηση των συμφωνιών για τον έλεγχο των SALW και άλλων συμβατικών όπλων και της εξαγωγής όπλων (Πρόγραμμα Δράσης των ΗΕ και ΣΕΟ) και για την αξιολόγηση της εφαρμογής τους·

β)

θα παράσχει χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες θα διευκολύνουν τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους ειδικούς στον έλεγχο των συμβατικών όπλων να εντοπίσουν τομείς όπου απαιτούνται κατά προτεραιότητα διεθνής συνδρομή και συνεργασία και να διαμορφώσουν αποτελεσματικές στρατηγικές κατά της διάδοσης των όπλων·

γ)

θα παράσχει στις αρχές έκδοσης αδειών για την εξαγωγή όπλων διεξοδικές πληροφορίες για το σύστημα iTrace και τη χρησιμότητά του όσον αφορά την εκτίμηση κινδύνου, επιπλέον της δυνατότητα ανατροφοδότησης και βελτίωσης του συστήματος που προσφέρει·

δ)

θα οδηγήσει στην περαιτέρω δικτύωση μιας συνεχώς διευρυνόμενης ομάδας ειδικών στον τομέα του ελέγχου των SALW και άλλων συμβατικών όπλων που συμετέχουν στη διεξαγωγή ερευνών in situ όσον αφορά την εκτροπή και διακίνηση συμβατικών όπλων και πυρομαχικών·

ε)

θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση ως προς τη σημασία της επισήμανσης των SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών ως μέσου συνδρομής για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος Δράσης των ΗΕ, της ΣΕΟ και άλλων διεθνών και περιφερειακών πράξεων για τον έλεγχο των όπλων και της εξαγωγής τους.

4.3.4.   Δείκτες υλοποίησης του έργου

Διοργάνωση έως και 12 συνεδρίων με συμμετοχή υπαλλήλων της CAR, εκ των οποίων δύο θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες. Σε όλα τα συνέδρια θα γίνει παρουσίαση του συστήματος iTrace. Οι ημερήσιες διατάξεις και συνοπτικές περιγραφές των συνεδρίων θα περιληφθούν στην τελική έκθεση.

4.3.5.   Δικαιούχοι του έργου

Βλέπε τμήμα 4.1.5 παραπάνω για τον πλήρη κατάλογο των δικαιούχων, ο οποίος είναι πανομοιότυπος για όλα τα έργα που απαριθμούνται στην παρούσα απόφαση.

4.4.   Έργο 4: Εκθέσεις πολιτικής iTrace

4.4.1.   Στόχος του έργου

Στο πλαίσιο του έργου θα συνταχθούν εκθέσεις για βασικά θέματα πολιτικής, βάσει των δεδομένων που θα έχουν παραχθεί από τις επιτόπιες έρευνες και θα έχουν παρουσιαστεί στο σύστημα iTrace. Σκοπός των εκθέσεων θα είναι η επισήμανση συγκεκριμένων τομέων που εμπνέουν ανησυχία διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων τάσεων στη διακίνηση SALW και άλλων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών, της περιφερειακής κατανομής των διακινούμενων όπλων και πυρομαχικών, και των τομέων που απαιτούν κατά προτεραιότητα την προσοχή της διεθνούς κοινότητας.

4.4.2.   Δραστηριότητες του έργου

Διεξοδική ανάλυση που οδηγεί στην εκπόνηση, επανεξέταση, επεξεργασία και δημοσίευση τεσσάρων εκθέσεων πολιτικής iTrace.

4.4.3.   Αποτελέσματα του έργου

Το έργο:

α)

θα οδηγήσει στη σύνταξη τεσσάρων εκθέσεων, εκ των οποίων κάθε μία θα πραγματεύεται χωριστά θέμα που προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα·

β)

θα εξασφαλίσει την κυκλοφορία των εκθέσεων πολιτικής iTrace σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ·

γ)

θα επινοήσει στοχευμένη στρατηγική προβολής για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής κάλυψης διεθνώς·

δ)

θα εξασφαλίσει τη σταθερή προβολή της δράσης στα πεδία διαμόρφωσης της πολιτικής και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων με την παρουσίαση πληροφοριών για τα παράνομα όπλα οι οποίες έχουν επίκαιρο χαρακτήρα, την παροχή ανάλυσης χρήσιμης για τη χάραξη πολιτικής υπέρ των εν εξελίξει διαδικασιών ελέγχου των όπλων και τη σύνταξη εκθέσεων κατά τρόπο ώστε να προσελκύουν το μεγαλύτερο δυνατό ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

4.4.4.   Δείκτες υλοποίησης του έργου

Σύνταξη τεσσάρων επιγραμμικών εκθέσεων πολιτικής iTrace καθ’ όλη τη διάρκεια της προτεινόμενης δράσης και κυκλοφορία τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

4.4.5.   Δικαιούχοι του έργου

Βλέπε τμήμα 4.1.5 παραπάνω για τον πλήρη κατάλογο των δικαιούχων, ο οποίος είναι πανομοιότυπος για όλα τα έργα που απαριθμούνται στην παρούσα απόφαση.

5.   Τοποθεσίες

Η εκτέλεση του έργου 1 θα γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο του έργου αυτού αναγνωρίζεται ότι τα απαιτούμενα αποτελέσματα των επιτόπιων ερευνών δεν μπορούν να αναπαραχθούν εξ αποστάσεως και για το έργο 2 θα χρειαστεί εκτενής επιτόπου ανάπτυξη ειδικών στον τομέα των συμβατικών όπλων σε χώρες στις παρυφές της νότιας Σαχάρας. Η ανάπτυξη των εν λόγω ειδικών θα αξιολογείται κατά περίπτωση, με γνώμονα την ασφάλεια, την πρόσβαση και την ύπαρξη πληροφοριών. Η εταιρεία CAR έχει ήδη επαφές ή έργα εν εξελίξει σε πολλές από τις οικείες χώρες στις παρυφές της νότιας Σαχάρας. Το έργο 3 θα λάβει χώρα στο πλαίσιο διεθνών συνεδρίων σε όλο τον κόσμο προκειμένου να εξασφαλισθεί η μεγαλύτερη δυνατή προβολή του έργου. Η εκτέλεση του έργου 4 θα γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

6.   Διάρκεια

Η συνολική διάρκεια των συνδυασμένων έργων υπολογίζεται σε 24 μήνες.

7.   Εκτελεστικός φορέας και προβολή σε επίπεδο ΕΕ

7.1.   Η τεχνική εφαρμογή της παρούσας απόφασης ανατίθεται στην εταιρεία CAR, η οποία θα εκτελέσει καθήκοντά της υπό την ευθύνη του ΥΕ

Η CAR σχηματίστηκε από διευρυνόμενο δίκτυο ερευνητών στον τομέα των όπλων, με πρωτοποριακό ρόλο στον εντοπισμό και την επισήμανση συμβατικών όπλων και πυρομαχικών από το 2006. Είναι η μόνη οργάνωση, εκτός του συστήματος των ΗΕ, της οποίας οι δραστηριότητες είναι αποκλειστικά αφιερωμένες στον εντοπισμό και την επισήμανση συμβατικών όπλων, πυρομαχικών και συναφούς υλικού, επιτόπου, σε σύγχρονες ένοπλες συγκρούσεις, με πεδίο επιχειρήσεων που υπερβαίνει κατά πολύ το πεδίο δραστηριότητας των ομάδων παρακολούθησης των ΗΕ, οι οποίες επικεντρώνονται αποκλειστικά σε κράτη στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Οι επιχειρήσεις της είναι επίσης πολύ πιο εξειδικευμένες από εκείνες μη κυβερνητικών οργανισμών για τον έλεγχο των όπλων, όπως είναι το BICC, η GRIP, το SIPRI και η Επιθεώρηση Φορητών Όπλων (SAS). Η CAR, η οποία δημιουργήθηκε σε διαβούλευση (1) με τους προαναφερόμενους οργανισμούς, καλύπτει σημαντικό κενό στις δραστηριότητές τους στους τομείς της έρευνας και της ανάλυσης. Αυτό συμβαίνει διότι οι προαναφερόμενοι οργανισμοί έχουν την τάση να επικεντρώνονται είτε σε μακροεπίπεδη έρευνα (ανάλυση εμπορικών στατιστικών και παραγωγή πληροφοριών για διακίνηση από τρίτους) είτε σε μεσοεπίπεδες εργασίες σε συγκεκριμένες χώρες (συχνά έρευνες για την ένοπλη βία, που δεν επικεντρώνονται στα ίδια τα όπλα).

Σε αντίθεση με τους οργανισμούς αυτούς, η CAR εστιάζει αποκλειστικά στον εντοπισμό και την επισήμανση όπλων επιτόπου. Αυτή η προσέγγιση μελέτης της κάθε περίπτωσης χωριστά, και η τεχνική ικανότητα που χρειάζεται για την εφαρμογή της, έχει βασική σημασία για τη συνολική χαρτογράφηση της εκτροπής συμβατικών όπλων προς χώρες στις οποίες υπάρχουν συγκρούσεις, και εντός των χωρών αυτών, η οποία δεν παρακολουθείται αυτή τη στιγμή επαρκώς από τη διεθνή κοινότητα. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, η CAR αποστέλλει μικρές ομάδες ερευνητών, με δεκαετή ή μεγαλύτερη πείρα στον τομέα των όπλων, σε περιοχές συγκρούσεων για να εξετάσουν και να τεκμηριώσουν in situ την ύπαρξη παράνομων όπλων. Το έργο της CAR συνίσταται επίσης στην παροχή συνδρομής, το συντονισμό και την επαλήθευση ερευνών που διεξάγονται επιτόπου από ομάδες των ΗΕ για την παρακολούθηση κυρώσεων, μέλη αποστολών των ΗΕ, δημοσιογράφους και ανεξάρτητους ερευνητές.

Αυτές οι βασικές ικανότητες είναι ο μόνος τρόπος για την παραγωγή των αναλυτικών, συγκεκριμένων πληροφοριών για τα όπλα που απαιτούνται για την τροφοδότηση ενός παγκόσμιου συστήματος αναφοράς σχετικά με τα παράνομα SALW και άλλα συμβατικά όπλα, όπως το iTrace.

7.2.   Προβολή της ΕΕ

Η CAR λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προβληθεί το γεγονός ότι η δράση έχει χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν σύμφωνα το Εγχειρίδιο Επικοινωνίας και Προβολής για τις Εξωτερικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει καταρτιστεί και δημοσιευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η CAR θα εξασφαλίσει έτσι την προβολή της συμβολής της Ένωσης με κατάλληλο σήμα και δημοσιότητα, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ένωσης, μεριμνώντας για τη διαφάνεια των δράσεών της και ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στην έκδοση της απόφασης, καθώς και τη στήριξη του προγράμματος από την Ένωση και τα αποτελέσματα αυτής της στήριξης. Το υλικό που θα παραχθεί από το έργο θα επιδεικνύει σε εμφανές σημείο τη σημαία της Ένωσης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ένωσης για την ορθή χρήση και αναπαραγωγή της σημαίας.

8.   Υποβολή εκθέσεων

Η εταιρεία CAR θα εκπονεί συνεπώς τριμηνιαίες εκθέσεις.


(1)  Η CAR είχε ευρείες διαβουλεύσεις με τους οργανισμούς BICC, GRIP, SAS και SIPRI καθ' όλη τη διάρκεια του εννοιολογικού σχεδιασμού του iTrace. Και οι τέσσερις οργανισμοί δηλώνουν ότι α) δεν έχουν την τεχνική ικανότητα για την εκτέλεση τέτοιου έργου, β) για να το πράξουν θα έπρεπε να τροποποιήσουν ριζικά τα ερευνητικά τους προγράμματα και να προσλάβουν ειδικευμένο προσωπικό και γ) ότι το iTrace θα βοηθήσει σημαντικά την έρευνά τους με την παροχή του «ελλείποντος» στοιχείου χαρτογράφησης βάσει επιτόπιας έρευνας για τη συμπλήρωση των σημερινών προσεγγίσεων παρακολούθησης του εμπορίου όπλων «εξ αποστάσεως».