12.11.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 301/6


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 26ης Σεπτεμβρίου 2013

σχετικά με συμπληρωματικά μέτρα όσον αφορά τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και την καταλληλότητα των ασφαλειών

(ΕΚΤ/2013/35)

(2013/645/ΕΕ)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 127 παράγραφος 2 πρώτη περίπτωση,

Έχοντας υπόψη το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδίως το άρθρο 3.1 πρώτη περίπτωση, το άρθρο 12.1, το άρθρο 14.3 και το άρθρο 18.2,

Έχοντας υπόψη την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2011/14 της 20ής Σεπτεμβρίου 2011 σχετικά με τα μέσα και τις διαδικασίες νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (1) και την απόφαση ΕΚΤ/2013/6 της 20ής Μαρτίου 2013 για τους όρους σχετικά με τη χρησιμοποίηση ως ασφαλειών για πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος μη καλυμμένων εγγυημένων από κυβερνήσεις τραπεζικών ομολογιών ιδίας χρήσεως (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με το άρθρο 18.1 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ (εφεξής οι «ΕθνΚΤ») μπορούν να διενεργούν πιστοδοτικές και πιστοληπτικές πράξεις με πιστωτικά ιδρύματα και άλλους φορείς της αγοράς, με επαρκή ασφάλεια προκειμένου για δάνεια. Οι γενικοί όροι υπό τους οποίους η ΕΚΤ και οι ΕθνΚΤ δέχονται να συμμετέχουν σε πιστοδοτικές και πιστοληπτικές πράξεις, περιλαμβανομένων των κριτηρίων καθορισμού της καταλληλότητας των ασφαλειών για τους σκοπούς των πιστοδοτικών και πιστοληπτικών πράξεων του Ευρωσυστήματος, προβλέπονται στο παράρτημα I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14 και στην απόφαση ΕΚΤ/2013/6.

(2)

Με την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2013/4 της 20ής Μαρτίου 2013 σχετικά με συμπληρωματικά προσωρινά μέτρα όσον αφορά τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και την καταλληλότητα των ασφαλειών και σχετικά με την τροποποίηση της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2007/9 (3), καθώς και με την απόφαση ΕΚΤ/2013/22 της 5ης Ιουλίου 2013 σχετικά με προσωρινά μέτρα που αφορούν την καταλληλότητα εμπορεύσιμων χρεογράφων εκδόσεως ή πλήρους εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας (4), θεσπίστηκαν συμπληρωματικά προσωρινά μέτρα όσον αφορά την καταλληλότητα των ασφαλειών για τις πιστοδοτικές και πιστοληπτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.

(3)

Σύμφωνα με την ενότητα 1.6 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί οποτεδήποτε να τροποποιεί τα μέσα, τους όρους, τα κριτήρια και τις διαδικασίες διενέργειας των πράξεων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

(4)

Στις 17 Ιουλίου 2013, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω το πλαίσιό του περί ελέγχου κινδύνων, προσαρμόζοντας τα κριτήρια καταλληλότητας και τις περικοπές που εφαρμόζονται στις ασφάλειες οι οποίες γίνονται αποδεκτές για τους σκοπούς των πράξεων νομισματική πολιτικής του Ευρωσυστήματος και θεσπίζοντας ορισμένα συμπληρωματικά μέτρα για τη βελτίωση της συνολικής συνέπειας του πλαισίου και της πρακτικής εφαρμογής του.

(5)

Οι αποφάσεις που αναφέρονται στην αιτιολογική σκέψη 4 θα πρέπει να περιληφθούν σε απόφαση της ΕΚΤ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις και προσθήκες σε ορισμένες διατάξεις της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14

1.   Οι όροι διενέργειας πράξεων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και τα κριτήρια καθορισμού της καταλληλότητας των ασφαλειών που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι εφαρμοστέα σε συνδυασμό με άλλες νομικές πράξεις του Ευρωσυστήματος σχετικές με τα μέσα και τις διαδικασίες νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, και ιδίως με την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2011/14.

2.   Σε περίπτωση διαφορών μεταξύ της παρούσας απόφασης και της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, ή/και τυχόν μέτρων εφαρμογής τους σε εθνικό επίπεδο, κατισχύει η παρούσα απόφαση. Οι ΕθνΚΤ εξακολουθούν να εφαρμόζουν αυτούσιες όλες τις διατάξεις της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, εκτός αν προβλέπεται άλλως στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 2

Αιτήσεις παροχής πληροφοριών

1.   Κατ’ εφαρμογή του πλαισίου άσκησης της νομισματικής πολιτικής το οποίο προβλέπεται στο κεφάλαιο 1 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, το Ευρωσύστημα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητεί και να λαμβάνει κάθε χρήσιμη πληροφορία που είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση των καθηκόντων του και την επίτευξη των σκοπών του όσον αφορά τις πράξεις νομισματικής πολιτικής.

2.   Το εν λόγω δικαίωμα ασκείται επιφυλασσομένων άλλων υφισταμένων ειδικών δικαιωμάτων του Ευρωσυστήματος να ζητεί πληροφορίες για πράξεις νομισματικής πολιτικής.

Άρθρο 3

Κοινά κριτήρια καταλληλότητας για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία

1.   Οι παράγραφοι που ακολουθούν είναι εφαρμοστέες σε συνδυασμό με τις κοινές απαιτήσεις καταλληλότητας για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία οι οποίες προβλέπονται στην ενότητα 6.2.1.1.1 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14 και με τα μέτρα ελέγχου κινδύνων για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία τα οποία προβλέπονται στην ενότητα 6.4.2 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14.

2.   Κάθε αποδεκτό χρεόγραφο πρέπει να διαθέτει:

α)

i)

προκαθορισμένο και άνευ αιρέσεων κεφάλαιο (5) ή

ii)

άνευ αιρέσεων κεφάλαιο που να συνδέεται σε σταθερή βάση με ένα μόνο δείκτη πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και να μην περιέχει άλλα σύνθετα χαρακτηριστικά (6) και

β)

i)

τοκομερίδια σταθερού, μηδενικού ή κλιμακούμενου (multi-step) επιτοκίου με προκαθορισμένο πρόγραμμα πληρωμής τοκομεριδίου και προκαθορισμένη αξία τοκομεριδίου, τα οποία να μη συνεπάγονται αρνητική εισοδηματική ροή ή

ii)

τοκομερίδιο κυμαινομένου επιτοκίου το οποίο να μη συνεπάγεται αρνητική εισοδηματική ροή και να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: τοκομερίδιο = (επιτόκιο αναφοράς * l) ± x, με f ≤ επιτόκιο τοκομεριδίου ≤ c, όπου:

1)

επιτόκιο αναφοράς σε μια δεδομένη χρονική στιγμή είναι μόνον ένα από τα ακόλουθα:

α)

επιτόκιο χρηματαγοράς του ευρώ (π.χ. Euribor, LIBOR) ή παρόμοιοι δείκτες,

β)

απόδοση αναφοράς επί συμφωνιών ανταλλαγής επιτοκίου σταθερής ληκτότητας (constant maturity swap rate· π.χ. δείκτες CMS, EIISDA, EUSA),

γ)

απόδοση ενός ή ομάδας κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ διάρκειας έως ενός έτους ή

δ)

δείκτης πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ που δημοσιεύεται από τη Eurostat ή από εθνική στατιστική αρχή κράτους μέλους (π.χ. ΕνΔΤΚ),

και είναι το ίδιο με το επιτόκιο αναφοράς του στοιχείου α) σημείο ii) ανωτέρω, εφόσον η αποπληρωμή του κεφαλαίου συνδέεται με επιτόκιο αναφοράς, και

2.

f (κατώτατο επιτρεπόμενο όριο), c (ανώτατο επιτρεπόμενο όριο), l (παράγοντας μόχλευσης/απομόχλευσης) και x (περιθώριο), εφόσον υφίστανται, είναι σταθεροί αριθμοί που προκαθορίζονται κατά την έκδοση και είναι δυνατόν να μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου, όπου f, c και x είναι ίσα ή μεγαλύτερα από το μηδέν και l μεγαλύτερο από το μηδέν καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του περιουσιακού στοιχείου. Για τα τοκομερίδια κυμαινομένου επιτοκίου με δείκτη πληθωρισμού ως επιτόκιο αναφοράς, το l ισούται με τη μονάδα.

3.   Όλα τα χαρακτηριστικά που δεν περιλαμβάνονται στην παράγραφο 2 είναι μη αποδεκτά. Κατά συνέπεια, ο πίνακας εξαιρουμένων χαρακτηριστικών τοκομεριδίων του δεύτερου εδαφίου της ενότητας 6.2.1.1 παράγραφος 1 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14 δεν εφαρμόζεται. Περιουσιακά στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονταν στον κατάλογο αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης και καθίστανται μη αποδεκτά λόγω της παραγράφου 2 συνεχίζουν να θεωρούνται αποδεκτά επί 12 μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.

4.   Η αξιολόγηση της καταλληλότητας περιουσιακού στοιχείου όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του τοκομεριδίου, εφόσον πρόκειται για τοκομερίδιο κλιμακούμενου επιτοκίου —σταθερού ή κυμαινόμενου— διενεργείται με βάση ολόκληρη τη διάρκεια ζωής του περιουσιακού στοιχείου, διανυθείσα και μελλοντική.

5.   Τα αποδεκτά τοκομερίδια δεν παρέχουν δικαιώματα επιλογής στον εκδότη, ήτοι δεν επιτρέπουν εξαρτώμενες από απόφασή του αλλαγές στα χαρακτηριστικά του τοκομεριδίου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του περιουσιακού στοιχείου, διανυθείσα και μελλοντική.

6.   Η δεύτερη παράγραφος της ενότητας 6.7 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14 παύει να εφαρμόζεται.

Άρθρο 4

Συμπληρωματικό κριτήριο καταλληλότητας για τίτλους που εξασφαλίζονται με υποθήκες επί εμπορικών ακινήτων

Επιφυλασσομένων των κριτηρίων καταλληλότητας που προβλέπονται στην ενότητα 6.2.1.1.2 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, στα περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισοδηματική ροή και εξασφαλίζουν τίτλους οι οποίοι εξασφαλίζονται με υποθήκες επί εμπορικών ακινήτων δεν περιλαμβάνονται δάνεια τα οποία είναι ή υπήρξαν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή δομημένα, κοινοπρακτικά ή μοχλευμένα. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, οι όροι «δομημένο δάνειο», «κοινοπρακτικό δάνειο» και «μοχλευμένο δάνειο» έχουν την έννοια που τους αποδίδεται με τα σημεία 4 έως 6 του άρθρου 3 παράγραφος 6 της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2013/4.

Άρθρο 5

Ειδικά κριτήρια καταλληλότητας για καλυμμένες ομολογίες

1.   Οι παράγραφοι που ακολουθούν είναι εφαρμοστέες σε συνδυασμό με τα συμπληρωματικά κριτήρια καταλληλότητας για καλυμμένες ομολογίες που προβλέπονται στην ενότητα 6.2.1.1.3 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14.

2.   Για τους σκοπούς της ενότητας 6.2.1.1.3 στοιχείο β) του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, μια οντότητα θεωρείται μέλος ενοποιημένου ομίλου ή συνδεδεμένη με τον ίδιο κεντρικό οργανισμό, εάν υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ των εμπλεκομένων οντοτήτων κατά την έννοια της ενότητας 6.2.3.2. Η ιδιότητα μέλους του ίδιου ομίλου ή η σύνδεση προσδιορίζεται κατά τον χρόνο μεταβιβάσεως των μεριδίων του προερχόμενου από τιτλοποίηση τίτλου τα οποία διαθέτουν εξοφλητική προτεραιότητα στο χαρτοφυλάκιο ασφαλειών για καλυμμένα ομόλογα, σύμφωνα με την οδηγία 2006/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2006, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριότητας πιστωτικών ιδρυμάτων (7).

3.   Για τις καλυμμένες ομολογίες οι οποίες περιλαμβάνονταν στον κατάλογο αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων στις 30 Μαρτίου 2013, το προϊσχύον καθεστώς παρατείνεται μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2014. Η παράταση αυτή ισχύει και για τις συνεχείς εκδόσεις των εν λόγω καλυμμένων ομολογιών εφόσον, από τις 31 Μαρτίου 2013 και εφεξής, δεν προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο ασφαλειών τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην ενότητα 6.2.1.1.3 στοιχεία α) έως γ) του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14.

4.   Οι παράγραφοι 1 έως 3 εφαρμόζονται επιφυλασσομένων των διατάξεων της απόφασης ΕΚΤ/2013/6 για τους όρους σχετικά με τη χρησιμοποίηση ως ασφαλειών για πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος μη καλυμμένων εγγυημένων από κυβερνήσεις τραπεζικών ομολογιών ιδίας χρήσεως.

Άρθρο 6

Πρόσθετα κριτήρια υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων

1.   Η αξιολόγηση των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων, εκτός των τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση, από οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ECAI), η οποία προβλέπεται στην ενότητα 6.3.2 στοιχείο α) Αξιολόγηση από ECAI, του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, υπόκειται στα ακόλουθα κριτήρια:

i)

Τουλάχιστον μία αξιολόγηση από αποδεκτό ECAI (8) για την έκδοση ή, όταν δεν υπάρχει διαβάθμιση έκδοσης από τον ίδιο ECAI, για το πρόγραμμα/τη σειρά εκδόσεων στο πλαίσιο της οποίας εκδίδεται το περιουσιακό στοιχείο, πρέπει να ανταποκρίνεται στο ελάχιστο όριο του Ευρωσυστήματος (9). Η ΕΚΤ δημοσιεύει το ελάχιστο όριο πιστοληπτικής διαβάθμισης για κάθε αποδεκτό ECAI, κατά τα οριζόμενα στην ενότητα 6.3.1 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14 (10). Αν είναι διαθέσιμες αξιολογήσεις περισσότερων ECAI για την ίδια έκδοση ή, κατά περίπτωση, για το πρόγραμμα/τη σειρά εκδόσεων, λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη διαθέσιμη αξιολόγηση ECAI για την έκδοση ή, κατά περίπτωση, για το πρόγραμμα/τη σειρά εκδόσεων· («first best rule»). Αν η καλύτερη διαθέσιμη αξιολόγηση για την έκδοση ή, κατά περίπτωση, για το πρόγραμμα/τη σειρά εκδόσεων δεν πληροί το ελάχιστο όριο πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος, το περιουσιακό στοιχείο δεν θεωρείται αποδεκτό, ακόμα και αν υφίσταται εγγύηση αποδεκτή σύμφωνα με την ενότητα 6.3.2 στοιχείο γ) του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14. Αν δεν υπάρχει αξιολόγηση ECAI για την έκδοση ή, κατά περίπτωση, για το πρόγραμμα/τη σειρά εκδόσεων, το περιουσιακό στοιχείο θεωρείται αποδεκτό αν η καλύτερη διαθέσιμη αξιολόγηση ECAI για τον εκδότη ή τον εγγυητή [εφόσον η εγγύηση είναι αποδεκτή σύμφωνα με την ενότητα 6.3.2 στοιχείο γ) του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14] πληροί το ελάχιστο όριο πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος.

ii)

Για τους σκοπούς της τεκμηρίωσης της υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων δεν γίνεται διάκριση των αξιολογήσεων ECAI για την έκδοση και το πρόγραμμα/τη σειρά εκδόσεων ανάλογα με την αρχική ημερομηνία λήξης του περιουσιακού στοιχείου. Γίνεται δεκτή κάθε διαβάθμιση ECAI που αποδίδεται στην έκδοση ή στο πρόγραμμα/στη σειρά εκδόσεων και ανταποκρίνεται στο ελάχιστο όριο πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος. Όσον αφορά τη διαβάθμιση ECAI για τον εκδότη/εγγυητή, η αποδεκτή αξιολόγηση ECAI εξαρτάται από την αρχική ημερομηνία λήξης του περιουσιακού στοιχείου. Γίνεται διάκριση μεταξύ βραχυπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων (με αρχική ημερομηνία λήξης έως και 390 ημέρες) και μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων (με αρχική ημερομηνία λήξης άνω των 390 ημερών). Για τα βραχυπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία γίνονται αποδεκτές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες διαβαθμίσεις ECAI για τον εκδότη και μακροπρόθεσμες διαβαθμίσεις ECAI για τον εγγυητή, με λήψη υπόψη της υψηλότερης διαθέσιμης αξιολόγησης («first-best rule»). Για τα μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία γίνονται αποδεκτές μόνο μακροπρόθεσμες διαβαθμίσεις ECAI για τον εκδότη ή μακροπρόθεσμες διαβαθμίσεις ECAI για τον εγγυητή.

2.   Το ελάχιστο όριο πιστοληπτικής διαβάθμισης που εφαρμόζεται σε τίτλους προερχόμενους από τιτλοποίηση επιφυλασσομένων των απαιτήσεων παροχής στοιχείων για το ύψος των δανείων, όπως προβλέπεται από το πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, στην ενότητα 6.3.2 στοιχείο β) Αξιολόγηση από ECAI τίτλων προερχομένων από τιτλοποίηση- του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, αντιστοιχεί στη βαθμίδα 2 της εναρμονισμένης κλίμακας του Ευρωσυστήματος [«single A» (11)] τόσο κατά την έκδοση όσο και στη διάρκεια ζωής του προερχόμενου από τιτλοποίηση τίτλου. Οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπονται στην ενότητα 6.3.2 στοιχείο β) Αξιολόγηση από ECAI τίτλων προερχομένων από τιτλοποίηση- του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14 παραμένουν αμετάβλητες.

3.   Τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση που δεν πληρούν τις απαιτήσεις παροχής στοιχείων για το ύψος των δανείων συνεχίζουν να υπόκεινται στις προϋποθέσεις αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας που προβλέπονται στην ενότητα 6.3.2 στοιχείο β) Αξιολόγηση από ECAI τίτλων προερχομένων από τιτλοποίηση- του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14.

4.   Όταν δεν υπάρχει αξιολόγηση από ECAI για την έκδοση (ή, κατά περίπτωση, το πρόγραμμα/τη σειρά εκδόσεων), η υψηλή πιστοληπτική ικανότητα για εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, εκτός τίτλων προερχόμενων από τιτλοποίηση, μπορεί να τεκμηριωθεί με βάση εγγυήσεις που παρέχονται από οικονομικά εύρωστους εγγυητές, κατά τα οριζόμενα στην ενότητα 6.3.2 στοιχείο γ) του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14. Η οικονομική ευρωστία του εγγυητή κρίνεται με βάση μακροπρόθεσμες διαβαθμίσεις ECAI για τον εγγυητή, οι οποίες πληρούν το ελάχιστο όριο πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος. Η εγγύηση πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στα σημεία i) έως iv) της ενότητας 6.3.2 στοιχείο γ) του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14.

Άρθρο 7

Καθορισμός των περικοπών αποτίμησης

Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας που χρησιμοποιείται προκειμένου να προσδιοριστεί η καταλληλότητα, κατά τα οριζόμενα στις ενότητες 6.3.2 και 6.3.3 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, ισχύει για τον καθορισμό της εφαρμοστέας περικοπής αποτίμησης σύμφωνα με την ενότητα 6.4.1 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14.

Άρθρο 8

Κατηγορίες περικοπών και περικοπές για εμπορεύσιμα και μη εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία

1.   Οι κατηγορίες ρευστότητας για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες προβλέπονται από τα μέτρα ελέγχου κινδύνων του Ευρωσυστήματος για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, στον πίνακα 6 της ενότητας 6.4.2 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, αποκαλούνται εφεξής, στην παρούσα ενότητα «κατηγορίες περικοπών». Η υπαγωγή των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων στην αντίστοιχη κατηγορία παραμένει αμετάβλητη.

2.   Τα επίπεδα περικοπών αποτίμησης που εφαρμόζονται στα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, κατά τα προβλεπόμενα από τα μέτρα ελέγχου κινδύνων του Ευρωσυστήματος για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, στον πίνακα 7 της ενότητας 6.4.2 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, αντικαθίστανται από τις περικοπές που προβλέπονται στο παράρτημα I της παρούσας απόφασης.

3.   Η περικοπή η οποία εφαρμόζεται στους τίτλους από τιτλοποίηση της κατηγορίας περικοπών V, η οποία προβλέπεται στην ενότητα 6.4.2 στοιχείο δ) του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, ανέρχεται σε 10 %, ανεξαρτήτως της λήξης ή των χαρακτηριστικών των τοκομεριδίων τους.

4.   Καλυμμένες ομολογίες ιδίας χρήσεως υπόκεινται σε πρόσθετη περικοπή αποτίμησης. Αυτή η πρόσθετη περικοπή εφαρμόζεται απευθείας επί της αξίας ολόκληρης της έκδοσης εκάστου χρεογράφου και επί της θεωρητικής αποτίμησής του (valuation markdown) ως ποσοστό α) 8 % για καλυμμένες ομολογίες ιδίας χρήσεως των βαθμίδων 1&2 της εναρμονισμένης κλίμακας του Ευρωσυστήματος και β) 12 % για καλυμμένες ομολογίες ιδίας χρήσεως της βαθμίδας 3. Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, ως «καλυμμένες ομολογίες ιδίας χρήσεως» νοούνται οι καλυμμένες τραπεζικές ομολογίες που εκδίδονται από αντισυμβαλλόμενο ή από οντότητες που έχουν στενούς δεσμούς με αντισυμβαλλόμενο και χρησιμοποιούνται κατά ποσοστό άνω του 75 % της εκκρεμούς πλασματικής αξίας τους από τον εν λόγω αντισυμβαλλόμενο ή/και τις οντότητες που έχουν στενούς δεσμούς με αυτόν.

5.   Τα επίπεδα των περικοπών αποτίμησης που εφαρμόζονται στα μη εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, κατά τα προβλεπόμενα από τα μέτρα ελέγχου κινδύνων του Ευρωσυστήματος, στον πίνακα 9 της ενότητας 6.4.3 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, αντικαθίστανται από τις περικοπές που προβλέπονται στο παράρτημα II της παρούσας απόφασης.

6.   Η περικοπή αποτίμησης στην οποία υπόκεινται τα μη εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εξασφαλίζονται με υποθήκη, κατά τα οριζόμενα στην ενότητα 6.4.3.2 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, ανέρχεται στο 39,5 % της εκκρεμούς πλασματικής αξίας τους.

Άρθρο 9

Μέτρα αποκατάστασης κατόπιν επέλευσης γεγονότος αθέτησης υποχρέωσης ή για προληπτικούς λόγους

1.   Τα μέτρα αποκατάστασης τα οποία πρέπει να διασφαλίζουν οι σχετικές συμβατικές ή κανονιστικές ρυθμίσεις που εφαρμόζει η ΕθνΚΤ, σύμφωνα με την ενότητα I.7 του παραρτήματος II της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, υπόκεινται στους όρους τους οποίους προβλέπουν οι ακόλουθες παράγραφοι.

2.   Κατόπιν της επέλευσης γεγονότος αθέτησης υποχρέωσης ή για προληπτικούς λόγους, η ΕθνΚΤ νομιμοποιείται να λάβει τα ακόλουθα μέτρα αποκατάστασης:

α)

να αναστείλει, να περιορίσει ή να αποκλείσει την πρόσβαση του αντισυμβαλλομένου σε πράξεις ανοικτής αγοράς·

β)

να αναστείλει, να περιορίσει ή να αποκλείσει την πρόσβαση του αντισυμβαλλομένου στις πάγιες διευκολύνσεις του Ευρωσυστήματος·

γ)

να λύσει διά καταγγελίας όλες τις εκκρεμείς συμφωνίες και συναλλαγές·

δ)

να αξιώσει επίσπευση της ικανοποίησης των απαιτήσεων που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες ή τελούν υπό όρο ή αίρεση·

ε)

να χρησιμοποιήσει τις καταθέσεις του αντισυμβαλλομένου στην ΕθνΚΤ για το συμψηφισμό απαιτήσεών της έναντι αυτού·

στ)

να αναστείλει την εκπλήρωση υποχρεώσεών της έναντι του αντισυμβαλλομένου έως ότου ικανοποιηθεί η απαίτησή της εναντίον του.

3.   Επιπλέον, κατόπιν της επέλευσης γεγονότος αθέτησης υποχρέωσης, η ΕθνΚΤ νομιμοποιείται να λάβει τα ακόλουθα μέτρα αποκατάστασης:

α)

να απαιτήσει τόκους υπερημερίας·

β)

να απαιτήσει από τον αντισυμβαλλόμενο αποζημίωση για τυχόν ζημίες που υπέστη συνεπεία της επέλευσης στο πρόσωπό του γεγονότος που συνιστά αθέτηση υποχρέωσης.

4.   Επιπλέον, η ΕθνΚΤ μπορεί, για προληπτικούς λόγους, να απορρίψει περιουσιακά στοιχεία που παρέχονται ως ασφάλεια από τον αντίστοιχο αντισυμβαλλόμενο για πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, να περιορίσει τη χρήση τους ή να εφαρμόσει σε αυτά συμπληρωματικές περικοπές αποτίμησης.

5.   Η ΕθνΚΤ νομιμοποιείται να ρευστοποιήσει χωρίς περιττή καθυστέρηση όλα τα παρασχεθέντα ως ασφάλεια περιουσιακά στοιχεία, κατά τρόπο ώστε να ικανοποιηθεί μέχρι το ποσό της χορηγηθείσας πίστωσης, εάν ο αντισυμβαλλόμενος δεν προβεί σε άμεσο διακανονισμό του αρνητικού υπολοίπου του.

6.   Προκειμένου να διασφαλίζεται η ομοιόμορφη εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλονται, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφασίζει σχετικά με τα μέτρα αποκατάστασης, περιλαμβανομένης της αναστολής, του περιορισμού ή του αποκλεισμού της πρόσβασης στις πράξεις ανοικτής αγοράς ή τις πάγιες διευκολύνσεις του Ευρωσυστήματος.

Άρθρο 10

Διευκρίνιση του ορισμού των χωρών του ΕΟΧ

1.   Για τους σκοπούς του πλαισίου του Ευρωσυστήματος που διέπει τη σύσταση ασφαλειών, ως χώρες του ΕΟΧ νοούνται όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ανεξαρτήτως του αν έχουν προσχωρήσει επισήμως στον ΕΟΧ ή όχι, καθώς και η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία.

2.   Ο ορισμός των χωρών του ΕΟΧ στο προσάρτημα 2 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14 (Γλωσσάριο) τροποποιείται αναλόγως.

Άρθρο 11

Προσαρμογές των απαιτήσεων για το ύψος των δανείων όσον αφορά τους τίτλους από τιτλοποίηση

1.   Επιφυλασσομένης της ενότητας 6.2.1.1.2 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14 και του προσαρτήματος 8 του εν λόγω παραρτήματος I, το Ευρωσύστημα μπορεί να δέχεται ως ασφάλεια τίτλους προερχόμενους από τιτλοποίηση με διαβάθμιση χαμηλότερη του A1 μετά την πάροδο της σχετικής μεταβατικής περιόδου, κατά περίπτωση και υπό την προϋπόθεση ότι παρέχονται επαρκείς εξηγήσεις για τη μη επίτευξη της ελάχιστης αποδεκτής διαβάθμισης. Για κάθε περίπτωση επαρκών εξηγήσεων, το διοικητικό συμβούλιο προσδιορίζει το μέγιστο επίπεδο ανοχής και τον χρονικό ορίζοντα ανοχής. Σύμφωνα με τον χρονικό ορίζοντα ανοχής, η ποιότητα των στοιχείων των τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση πρέπει να βελτιωθεί εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος.

2.   Ο πλήρης κατάλογος των επαρκών εξηγήσεων, τα επίπεδα ανοχής τα οποία τους αναγνωρίζονται και οι χρονικοί ορίζοντες ανοχής δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιγραφή περιουσιακών στοιχείων και συστημάτων ΤΠ που έχουν κληροδοτηθεί από το παρελθόν.

Άρθρο 12

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

1.   Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την 1η Οκτωβρίου 2013.

2.   Κατ’ εξαίρεση, το άρθρο 8 παράγραφος 4 εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου 2013.

Φρανκφούρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  ΕΕ L 331 της 14.12.2011, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 95 της 5.4.2013, σ. 22.

(3)  ΕΕ L 95 της 5.4.2013, σ. 23.

(4)  ΕΕ L 195 της 18.7.2013, σ. 27.

(5)  Τα ομόλογα με πιστοποιητικά απόκτησης μετοχών (warrants) ή άλλα παρόμοια δικαιώματα δεν είναι αποδεκτά.

(6)  Χρεόγραφα με κεφάλαιο που να συνδέεται με ένα μόνο δείκτη πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή επιτρέπονται επίσης, εφόσον το τοκομερίδιο έχει τα χαρακτηριστικά του άρθρου 3 παράγραφος 2 στοιχείο β) σημείο ii)1)δ) και συνδέεται με τον ίδιο δείκτη πληθωρισμού.

(7)  ΕΕ L 177 της 30.6.2006, σ. 1.

(8)  Τα αποδεκτά ECAI, ΙCAS και RT και οι φορείς παροχής τους δημοσιεύονται σε κατάλογο στο δικτυακό τόπο της ΕΚΤ www.ecb.europa.eu

(9)  Η αξιολόγηση ECAI για πρόγραμμα/σειρά έκδοσης είναι σχετική μόνο αν έχει εφαρμογή στο συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο και εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική διαβάθμιση έκδοσης από τον ίδιο ECAI.

(10)  Οι εν λόγω πληροφορίες δημοσιεύονται στο δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu).

(11)  Ως «Single A» νοείται ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση «A3», διενεργούμενη από τον οίκο Moody’s, «A-», διενεργούμενη από τους οίκους Fitch ή Standard & Poor’s ή διαβάθμιση ή «AL», διενεργούμενη από τον οίκο DBRS.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Κατηγορίες περικοπών

Πιστοληπτική διαβάθμιση

Εναπομένουσα διάρκεια

(έτη)

Κατηγορία I

Κατηγορία II (1)

Κατηγορία III (1)

Κατηγορία IV (1)

Κατηγορία V (1)

σταθερό τοκομερίδιο

μηδενικό τοκομερίδιο

σταθερό τοκομερίδιο

μηδενικό τοκομερίδιο

σταθερό τοκομερίδιο

μηδενικό τοκομερίδιο

σταθερό τοκομερίδιο

μηδενικό τοκομερίδιο

 

Βαθμίδες 1 και 2 (AAA έως A-) (2)

0-1

0,5

0,5

1,0

1,0

1,0

1,0

6,5

6,5

10,0

1-3

1,0

2,0

1,5

2,5

2,0

3,0

8,5

9,0

3-5

1,5

2,5

2,5

3,5

3,0

4,5

11,0

11,5

5-7

2,0

3,0

3,5

4,5

4,5

6,0

12,5

13,5

7-10

3,0

4,0

4,5

6,5

6,0

8,0

14,0

15,5

> 10

5,0

7,0

8,0

10,5

9,0

13,0

17,0

22,5

 

Κατηγορίες περικοπών

Πιστοληπτική διαβάθμιση

Εναπομένουσα διάρκεια

(έτη)

Κατηγορία I

Κατηγορία II (1)

Κατηγορία III (1)

Κατηγορία IV (1)

Κατηγορία V (1)

σταθερό τοκομερίδιο

μηδενικό τοκομερίδιο

σταθερό τοκομερίδιο

μηδενικό τοκομερίδιο

σταθερό τοκομερίδιο

μηδενικό τοκομερίδιο

σταθερό τοκομερίδιο

μηδενικό τοκομερίδιο

 

Βαθμίδα 3 (BBB + έως BBB-) (2)

0-1

6,0

6,0

7,0

7,0

8,0

8,0

13,0

13,0

Μη αποδεκτή

1-3

7,0

8,0

10,0

14,5

15,0

16,5

24,5

26,5

3-5

9,0

10,0

15,5

20,5

22,5

25,0

32,5

36,5

5-7

10,0

11,5

16,0

22,0

26,0

30,0

36,0

40,0

7-10

11,5

13,0

18,5

27,5

27,0

32,5

37,0

42,5

> 10

13,0

16,0

22,5

33,0

27,5

35,0

37,5

44,0


(1)  Επιμέρους τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση, καλυμμένες τραπεζικές ομολογίες (καλυμμένες τραπεζικές ομολογίες τύπου Jumbo, παραδοσιακές καλυμμένες τραπεζικές ομολογίες και λοιπές τραπεζικές ομολογίες) και μη καλυμμένες τραπεζικές ομολογίες, η θεωρητική αποτίμηση των οποίων διενεργείται σύμφωνα με την ενότητα 6.5 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14 υπόκεινται σε συμπληρωματική περικοπή αποτίμησης. Η περικοπή εφαρμόζεται απευθείας επί της θεωρητικής αποτίμησης εκάστου χρεογράφου (valuation markdown), ως ποσοστό 5 %. Συμπληρωματική περικοπή επί της θεωρητικής αποτίμησης επιβάλλεται στις καλυμμένες ομολογίες ιδίας χρήσεως, ως ποσοστό 8 % για τις καλυμμένες ομολογίες ιδίας χρήσεως των βαθμίδων 1&2 της εναρμονισμένης κλίμακας του Ευρωσυστήματος και 12 % για τις καλυμμένες ομολογίες ιδίας χρήσεως της βαθμίδας 3.

(2)  Διαβαθμίσεις όπως καθορίζονται στην εναρμονισμένη κλίμακα πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος, η οποία δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ

 

Μεθοδολογία αποτίμησης

Πιστοληπτική διαβάθμιση

Εναπομένουσα διάρκεια (έτη)

Σταθερό επιτόκιο και αποτίμηση με βάση μια θεωρητική τιμή που καθορίζεται από την ΕθνΚΤ

Σταθερό επιτόκιο και αποτίμηση ανάλογα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο που καθορίζεται από την ΕθνΚΤ

Βαθμίδες 1 και 2 (AAA έως A-)

0-1

10,0

12,0

1-3

12,0

16,0

3-5

14,0

21,0

5-7

17,0

27,0

7-10

22,0

35,0

> 10

30,0

45,0

 

Μεθοδολογία αποτίμησης

Πιστοληπτική διαβάθμιση

Εναπομέ-νουσα διάρκεια (έτη)

Σταθερό επιτόκιο και αποτίμηση με βάση μια θεωρητική τιμή που καθορίζεται από την ΕθνΚΤ

Σταθερό επιτόκιο και αποτίμηση ανάλογα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο που καθορίζεται από την ΕθνΚΤ

Βαθμίδα 3 (BBB+ έως BBB-)

0-1

17,0

19,0

1-3

29,0

34,0

3-5

37,0

46,0

5-7

39,0

52,0

7-10

40,0

58,0

> 10

42,0

65,0