14.1.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 9/3


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 19/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 13ης Ιανουαρίου 2009

για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις τριμηνιαίες στατιστικές για τις κενές θέσεις εργασίας στην Κοινότητα, όσον αφορά τον ορισμό της κενής θέσης εργασίας, τις ημερομηνίες αναφοράς για τη συλλογή των στοιχείων, τις προδιαγραφές για τη διαβίβαση των στοιχείων και τις μελέτες σκοπιμότητας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 453/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2008, σχετικά με τις τριμηνιαίες στατιστικές για τις κενές θέσεις εργασίας στην Κοινότητα (1), και ιδίως το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 2 σημείο 1 και το άρθρο 3 παράγραφος 1, το άρθρο 5 παράγραφος 1 και το άρθρο 7 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 453/2008 θέσπισε κοινό πλαίσιο για τη συστηματική παραγωγή τριμηνιαίων στατιστικών για τις κενές θέσεις εργασίας στην Κοινότητα.

(2)

Απαιτούνται μέτρα εφαρμογής όσον αφορά τον καθορισμό των πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται και τις ημερομηνίες αναφοράς για τις οποίες θα συλλέγονται οι πληροφορίες.

(3)

Πρέπει επίσης να καθοριστεί το μορφότυπο, οι προθεσμίες για τη διαβίβαση των απαιτούμενων στοιχείων και η ημερομηνία διαβίβασης των στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο αναφοράς.

(4)

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008, πρέπει να καθοριστεί το κατάλληλο πλαίσιο για μια σειρά μελετών σκοπιμότητας οι οποίες θα διενεργηθούν από τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την παροχή στοιχείων για τις μικρές μονάδες και για ορισμένες δραστηριότητες.

(5)

Έχει ζητηθεί η γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

(6)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής στατιστικού προγράμματος,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ορισμοί που σχετίζονται με την «κενή θέση εργασίας»

Για τους σκοπούς της εφαρμογής του άρθρου 2 σημείο 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008:

α)

η «ενεργός δράση για την εξεύρεση κατάλληλου υποψηφίου» περιλαμβάνει:

i)

κοινοποίηση της κενής θέσης εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης·

ii)

επικοινωνία με ιδιωτικό γραφείο απασχόλησης/«κυνηγούς κεφαλών»·

iii)

δημοσίευση της κενής θέσης εργασίας στα μέσα μαζικής επικοινωνίας (π.χ. διαδίκτυο, εφημερίδες, περιοδικά)·

iv)

δημοσίευση της κενής θέσης εργασίας σε δημόσιο πίνακα ανακοινώσεων·

v)

προσέγγιση, διενέργεια συνεντεύξεων ή επιλογή πιθανών υποψηφίων/ενδεχόμενη άμεση πρόσληψη·

vi)

προσέγγιση απασχολουμένων ή/και προσωπικές επαφές·

vii)

παροχή δυνατότητας πρακτικής άσκησης·

β)

ο «καθορισμένος χρόνος» αναφέρεται στο μέγιστο χρόνο που είναι ανοικτή η κενή θέση εργασίας και πρόκειται να πληρωθεί. Η περίοδος αυτή είναι απεριόριστη. Όλες οι κενές θέσεις εργασίας για τις οποίες η ενεργός δράση συνεχίζεται κατά την ημερομηνία αναφοράς δηλώνονται.

Άρθρο 2

Ημερομηνίες αναφοράς

Τα κράτη μέλη παρέχουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας και τον αριθμό των κατειλημμένων θέσεων εργασίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 στοιχεία 1 και 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008, που μπορούν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά για το τρίμηνο αναφοράς. Οι προτιμώμενες εν προκειμένω μέθοδοι είναι η συλλογή στοιχείων σε συνεχή βάση ή ο υπολογισμός ενός αντιπροσωπευτικού μέσου όρου των συλλεγόμενων στοιχείων για συγκεκριμένες ημερομηνίες αναφοράς.

Άρθρο 3

Διαβίβαση των στοιχείων

1.   Εντός 70 ημερών από το πέρας του τριμήνου αναφοράς, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στοιχεία κατανεμημένα σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008, μαζί με τα αντίστοιχα μεταδεδομένα.

Τα κράτη μέλη των οποίων ο αριθμός των απασχολουμένων αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 3 % του συνόλου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας διαβιβάζουν το συγκεντρωτικό αριθμό των κενών και των κατειλημμένων θέσεων εργασίας και τα αντίστοιχα μεταδεδομένα εντός 45 ημερών από το πέρας του τριμήνου αναφοράς.

Το ποσοστό κάθε κράτους μέλους επί του συνολικού αριθμού απασχολουμένων στην ΕΚ υπολογίζεται κάθε πέντε έτη με βάση το μέσο όρο των τεσσάρων τριμήνων του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Σε περίπτωση προσχώρησης νέων κρατών μελών, πραγματοποιούνται ad hoc υπολογισμοί. Ο πρώτος υπολογισμός αναφέρεται στο ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους έκδοσης του παρόντος κανονισμού. Πηγή των στοιχείων σχετικά με τους απασχολουμένους είναι η έρευνα εργατικού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 577/98 του Συμβουλίου (2). Τα στοιχεία αναφέρονται στις επιχειρηματικές μονάδες που καλύπτονται από το άρθρο 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008.

Οιεσδήποτε αλλαγές στην προθεσμία διαβίβασης για τις χώρες που υπερβαίνουν το κατώτατο όριο του 3 % για την πρώτη φορά εφαρμόζονται από το πρώτο τρίμηνο αναφοράς του έτους που έπεται του υπολογισμού.

2.   Τα αντίστοιχα μεταδεδομένα αναφέρονται ειδικά σε πληροφορίες που αφορούν μεθοδολογικές ή τεχνικές πτυχές του τριμήνου οι οποίες απαιτούνται για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, καθώς και σε πληροφορίες σχετικά με τα πεδία στοιχείων που φαίνεται ότι δεν είναι επαρκώς αξιόπιστα ή που δεν πρέπει να κοινοποιηθούν.

3.   Τα κράτη μέλη αποστέλλουν τα τριμηνιαία στοιχεία και τα αντίστοιχα μεταδεδομένα στην Επιτροπή (Eurostat) σε ηλεκτρονική μορφή. Η διαβίβαση γίνεται σύμφωνα με τα κατάλληλα πρότυπα ανταλλαγής στοιχείων που εγκρίνονται από την επιτροπή στατιστικού προγράμματος. Η Επιτροπή (Eurostat) παρέχει λεπτομερή τεκμηρίωση σχετικά με τα εγκεκριμένα πρότυπα, καθώς και κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή τους.

4.   Η πρώτη διαβίβαση στοιχείων αφορά το πρώτο τρίμηνο του έτους που έπεται του έτους έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Οι σειρές στοιχείων διαβιβάζονται με τις ακόλουθες μορφές:

α)

χωρίς προσαρμογή·

β)

με προσαρμογή στις εποχικές διακυμάνσεις, σύμφωνα με τον κανονισμό της Επιτροπής για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008 όσον αφορά τις διαδικασίες προσαρμογής σε εποχικές διακυμάνσεις και τις εκθέσεις ποιότητας· και

γ)

σε εθελοντική βάση, υπό μορφή σειρών κυκλικών τάσεων.

Άρθρο 4

Μελέτες σκοπιμότητας

Το πλαίσιο για τις μελέτες σκοπιμότητας που προβλέπονται στο άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008 παρατίθεται στο παράρτημα.

Άρθρο 5

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 13 Ιανουαρίου 2009.

Για την Επιτροπή

Joaquín ALMUNIA

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 145 της 4.6.2008, σ. 234.

(2)  ΕΕ L 77 της 14.3.1998, σ. 3.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Η μελέτη σκοπιμότητας εξετάζει με ποιο τρόπο μπορούν να παραχθούν οι τριμηνιαίες στατιστικές για τις κενές θέσεις εργασίας για τους τομείς Ξ, Ο, Π, Ρ ή/και Σ της NACE αναθ. 2

Η μελέτη σκοπιμότητας που καταρτίζουν τα κράτη μέλη καλύπτει συγκεκριμένα:

1.

τη συμβολή που έχει κάθε μία από αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες στην εθνική οικονομία, εκφρασμένη σε όρους αριθμού εταιρειών και ποσοστού απασχόλησης ή άλλου κατάλληλου μέσου·

2.

περιγραφή των ομοιοτήτων και των διαφορών στις δομές και στην ανάπτυξη των κενών θέσεων εργασίας για τις εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες σε σύγκριση με τις δομές και την ανάπτυξη των κενών θέσεων εργασίας στο πλαίσιο των τομέων Β έως Ν της NACE αναθ. 2.

Επιλογές

Πρέπει να αξιολογηθούν οι διάφορες επιλογές για τον καθορισμό του αριθμού των κενών και του αριθμού των κατειλημμένων θέσεων εργασίας για τους τομείς Ξ, Ο, Π, Ρ ή/και Σ της NACE Αναθ. 2. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες πιθανές πηγές στοιχείων:

α)

υπάρχουσες συλλογές στοιχείων·

β)

διοικητικές πηγές·

γ)

διαδικασίες στατιστικής εκτίμησης·

δ)

νέες συλλογές στοιχείων.

Για κάθε εξεταζόμενη επιλογή, η αξιολόγηση περιλαμβάνει λεπτομέρειες των σχετικών τεχνικών και νομικών θεμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται: το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής· η αναμενόμενη στατιστική ποιότητα των αποτελεσμάτων· το αναμενόμενο κόστος εκκίνησης και λειτουργίας για τη συλλογή των στοιχείων, εκφρασμένα σε ευρώ και σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων· το κόστος ανά εξεταζόμενη μονάδα· οι εκτιμήσεις σχετικά με οιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις· ενδεχόμενοι κίνδυνοι ή αβεβαιότητες· τέλος, τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Το κόστος και η ποιότητα συγκρίνονται με εκείνα των υπαρχουσών συλλογών στοιχείων για τους τομείς Β έως Ν.

Σύσταση

Με βάση την αξιολόγηση των διαφόρων επιλογών, προτείνεται σύσταση σχετικά με την καταλληλότερη προσέγγιση.

Εφαρμογή

Παρέχονται λεπτομέρειες του προτεινόμενου σχεδίου εφαρμογής, όπου περιλαμβάνονται οι ημερομηνίες έναρξης και ολοκλήρωσης των ειδικών σταδίων.

Κράτη μέλη που καταρτίζουν μελέτες σκοπιμότητας

Τα ακόλουθα κράτη μέλη καταρτίζουν μελέτες σκοπιμότητας προκειμένου να εξετάσουν με ποιο τρόπο μπορούν να παραχθούν οι τριμηνιαίες στατιστικές για τις κενές θέσεις εργασίας που προβλέπονται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008 για τους τομείς Ξ, Ο, Π, Ρ ή/και Σ της NACE αναθ. 2:

Δανία,

Γερμανία,

Ισπανία,

Γαλλία,

Ιταλία,

Μάλτα,

Αυστρία.

Μελέτη σκοπιμότητας για την εκτίμηση του πώς μπορούν να ληφθούν οι στατιστικές για τις κενές θέσεις εργασίας από επιχειρηματικές μονάδες με λιγότερους από δέκα εργαζομένους

Η μελέτη σκοπιμότητας που καταρτίζουν τα κράτη μέλη καλύπτει συγκεκριμένα:

1.

τη συμβολή κάθε τάξης μεγέθους επιχειρήσεων στην εθνική οικονομία, εκφρασμένη με βάση τον αριθμό επιχειρήσεων και το ποσοστό απασχόλησης ή σύμφωνα με άλλο κατάλληλο μέτρο·

2.

περιγραφή των ομοιοτήτων και των διαφορών μεταξύ των δομών και της εξέλιξης των κενών θέσεων εργασίας γι’ αυτή την τάξη μεγέθους επιχειρήσεων σε σύγκριση με τις δομές και την εξέλιξη των κενών θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις με δέκα ή περισσότερους εργαζομένους.

Επιλογές

Πρέπει να αξιολογηθούν οι διάφορες επιλογές για τον καθορισμό του αριθμού των κενών και του αριθμού των κατειλημμένων θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζομένους. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες πιθανές πηγές στοιχείων:

α)

υπάρχουσες συλλογές στοιχείων·

β)

διοικητικές πηγές·

γ)

διαδικασίες στατιστικής εκτίμησης·

δ)

νέες συλλογές στοιχείων.

Για κάθε εξεταζόμενη επιλογή, η αξιολόγηση περιλαμβάνει λεπτομέρειες των σχετικών τεχνικών και νομικών θεμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται: το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής· η αναμενόμενη στατιστική ποιότητα των αποτελεσμάτων· το αναμενόμενο κόστος εκκίνησης και λειτουργίας για τη συλλογή των στοιχείων, εκφρασμένα σε ευρώ και σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων· το κόστος ανά εξεταζόμενη μονάδα· οι εκτιμήσεις σχετικά με οιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις· ενδεχόμενοι κίνδυνοι ή αβεβαιότητες· τέλος, τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Το κόστος και η ποιότητα συγκρίνονται με εκείνα των υπαρχουσών συλλογών στοιχείων για τις επιχειρήσεις με 10 ή περισσότερους εργαζομένους.

Σύσταση

Με βάση την αξιολόγηση των διαφόρων επιλογών, προτείνεται σύσταση σχετικά με την καταλληλότερη προσέγγιση.

Εφαρμογή

Παρέχονται λεπτομέρειες του προτεινόμενου σχεδίου εφαρμογής, όπου περιλαμβάνονται οι ημερομηνίες έναρξης και ολοκλήρωσης των ειδικών σταδίων.

Κράτη μέλη που καταρτίζουν μελέτες σκοπιμότητας

Τα ακόλουθα κράτη μέλη καταρτίζουν μελέτες σκοπιμότητας προκειμένου να εξετάσουν με ποιο τρόπο μπορούν να παραχθούν οι τριμηνιαίες στατιστικές για τις κενές θέσεις εργασίας που προβλέπονται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008 για τις επιχειρηματικές μονάδες με λιγότερους από δέκα απασχολουμένους:

Δανία,

Γαλλία,

Ιταλία,

Μάλτα.