8.8.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 206/16


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 7ης Αυγούστου 2009

σχετικά με τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας για το 2009, για ένα διετές πιλοτικό σχέδιο για την ποιότητα του αέρα στα σχολεία

(2009/604/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1), και ιδίως το άρθρο 49 παράγραφος 6 στοιχεία α) και β) και το άρθρο 75 παράγραφος 2,

τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 του Επιτροπής, της 23ης Δεκεμβρίου 2002, για τη θέσπιση των κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (2), και ιδίως το άρθρο 90,

Εκτιμώντας τα εξής:

(1)

Ο γενικός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δημοσιονομικό έτος 2009 περιέχει τη γραμμή προϋπολογισμού 17 03 09 – πιλοτικό σχέδιο για τη σύνθετη έρευνα για την υγεία, το περιβάλλον, τις μεταφορές και την κλιματική αλλαγή (HETC) – βελτίωση του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα.

(2)

Σύμφωνα με το άρθρο 49 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 (εφεξής «ο δημοσιονομικός κανονισμός»), πρέπει πρώτα να υιοθετηθεί μια βασική πράξη και μετά να μπορούν να εκτελεστούν οι πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό για οποιαδήποτε δράση των Κοινοτήτων ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(3)

Σύμφωνα με το άρθρο 49 παράγραφος 6 στοιχεία α) και β) του δημοσιονομικού κανονισμού, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 49 παράγραφος 1, οι πιστώσεις που αφορούν δοκιμαστικά σχέδια πειραματικού χαρακτήρα με σκοπό τη διερεύνηση της σκοπιμότητας και της χρησιμότητας μιας ενέργειας και οι πιστώσεις που αφορούν προπαρασκευαστικές ενέργειες στους τομείς εφαρμογής της συνθήκης ΕΚ με σκοπό την προετοιμασία των προτάσεων για την έγκριση των μελλοντικών κοινοτικών ενεργειών, μπορούν να εκτελούνται χωρίς βασική πράξη με την προϋπόθεση ότι οι χρηματοδοτούμενες ενέργειες εμπίπτουν στην κοινοτική αρμοδιότητα ή τη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(4)

Σύμφωνα με το άρθρο 75 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού, της αναλήψεως δαπάνης προηγείται απόφαση χρηματοδότησης που εκδίδεται από το όργανο ή από τις αρχές τις οποίες εξουσιοδοτούν τα όργανα.

(5)

Σύμφωνα με το άρθρο 90 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 (εφεξής «οι λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή του δημοσιονομικού κανονισμού»), οσάκις η χρησιμοποίηση των αντίστοιχων πιστώσεων προβλέπεται σε ετήσιο πρόγραμμα εργασίας το οποίο συνιστά επαρκώς λεπτομερές πλαίσιο, αυτό το πρόγραμμα εργασίας θεωρείται ως απόφαση χρηματοδότησης για τις αντίστοιχες επιχορηγήσεις και δημόσιες συμβάσεις.

(6)

Η δημοσιονομική αρχή έχει προβλέψει συγκεκριμένη χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2009, δηλαδή στη γραμμή προϋπολογισμού 17 03 09, για ένα πιλοτικό σχέδιο για τη σύνθετη έρευνα για την υγεία, το περιβάλλον, τις μεταφορές και την κλιματική αλλαγή (HETC) – βελτίωση του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα.

(7)

Είναι σκόπιμο να εγκριθεί το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για το πιλοτικό σχέδιο σχετικά με τη σύνθετη έρευνα για την υγεία, το περιβάλλον, τις μεταφορές και την κλιματική αλλαγή (HETC) – βελτίωση του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα, που θα αποτελέσουν την απόφαση χρηματοδότησης για εκείνο το σχέδιο κατά την έννοια του άρθρου 75 του δημοσιονομικού κανονισμού και του άρθρου 90 των λεπτομερών κανόνων για την εφαρμογή του δημοσιονομικού κανονισμού,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

Το πρόγραμμα εργασίας που καθορίζεται στο παράρτημα εγκρίνεται και χρηματοδοτείται μέσω της γραμμής προϋπολογισμού 17 03 09 του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δημοσιονομικό έτος 2009, μέχρι ένα μέγιστο ποσό ύψους 4 000 000 ευρώ.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αποτελεί απόφαση χρηματοδότησης κατά την έννοια του άρθρου 75 του δημοσιονομικού κανονισμού και του άρθρου 90 των λεπτομερών κανόνων για την εφαρμογή του δημοσιονομικού κανονισμού.

Ο γενικός διευθυντής για την υγεία και τους καταναλωτές είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της.

Βρυξέλλες, 7 Αυγούστου 2009.

Για την Επιτροπή

Ανδρούλλα ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πιλοτικό σχέδιο για τη σύνθετη έρευνα για την υγεία, το περιβάλλον, τις μεταφορές και την κλιματική αλλαγή (HETC) — βελτίωση του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα (γραμμή προϋπολογισμού 17 03 09)

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.1.   Γραμμή προϋπολογισμού: 17 03 09

1.2.   Βασική πράξη

Πιλοτικό σχέδιο κατά την έννοια του άρθρου 49 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, σχετικά με τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1525/2007 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2007 (2).

1.3.   Γενικοί στόχοι του πιλοτικού σχεδίου

Η δημοσιονομική αρχή έχει παράσχει στην Επιτροπή πίστωση για τη χρηματοδότηση ενός πιλοτικού σχεδίου που αποσκοπεί να επεκτείνει τις γνώσεις μας σχετικά με την εσωτερική ποιότητα του αέρα στα σχολεία και στις εγκαταστάσεις φροντίδας των παιδιών.

Στο παρελθόν είχε δοθεί λιγότερη προσοχή στην εσωτερική ποιότητα του αέρα από την άποψη της έρευνας σε σχέση με την ποιότητα του εξωτερικού αέρα, ακόμα κι αν η έρευνα στους εξωτερικούς χώρους εφαρμόζεται, σε ορισμένες περιπτώσεις και στους εσωτερικούς. Επίσης, υπάρχει ήδη ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο νομοθεσίας σχετικά με τον εξωτερικό αέρα, ενώ ο κανονισμός για τον εσωτερικό αέρα αποτελείται από διάσπαρτες πρωτοβουλίες και νομοθετικά μέτρα. Επιπλέον, ο εσωτερικός αέρας στα σχολεία δεν έχει μελετηθεί εκτενώς σε σχέση με τον εσωτερικό αέρα σε άλλα εσωτερικά περιβάλλοντα. Δεδομένου ότι περίπου το 20 % των πολιτών της ΕΕ περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε ημέρα στα σχολεία και ότι τα κρούσματα άσθματος και άλλων αναπνευστικών νόσων αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς στην Ευρώπη, ειδικά για τα παιδιά, το σχέδιο προορίζεται να:

προσδιορίσει και να αναλύσει τα προβλήματα εσωτερικού αέρα στα σχολεία, με επίκεντρο τον εξαερισμό, την κατασκευή του κτιρίου, τη συντήρηση και τον καθαρισμό,

αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του κατάλληλου εξαερισμού για τη μείωση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης στις σχολικές εγκαταστάσεις,

αξιολογήσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής (αυξημένη συχνότητα του καύσωνα, του ψύχους και των περιβαλλοντικών ατμοσφαιρικών ρύπων) στα σχολεία όσον αφορά την υγεία των παιδιών,

αξιολογήσει τον αντίκτυπο των μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης του εξωτερικού αέρα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που λαμβάνονται βραχυπρόθεσμα για την εσωτερική ποιότητα του αέρα στα σχολεία και για την έκθεση των παιδιών στα σχολικά περιβάλλοντα,

παρέχει κατάλληλες συστάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τον εσωτερικό αέρα στα σχολικά περιβάλλοντα.

1.4.   Συγκεκριμένες προτεραιότητες για το 2009

1.

Πραγματοποίηση εσωτερικών μετρήσεων στα σχολεία, προκειμένου να παραχθούν νέα στοιχεία όσον αφορά τις συγκεντρώσεις των βασικών εσωτερικών ρύπων στα σχολεία.

2.

Εκτίμηση του συσχετισμού των μεταφορών (κίνηση) και του αντικτύπου της κλιματικής αλλαγής στα σχολικά περιβάλλοντα.

3.

Αξιολόγηση των επιπτώσεων για την υγεία της έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους των εσωτερικών χώρων για τα παιδιά και υποβολή συστάσεων για την πρόληψη και τη μείωση των αναπνευστικών νόσων μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του σχολικού περιβάλλοντος και άλλων σχετικών μέτρων.

4.

Συστηματική κατανομή από τις επιμέρους πηγές των εσωτερικών ατμοσφαιρικών ρύπων στα σχολικά περιβάλλοντα σε ποσοτικούς όρους. Ο προσδιορισμός των κύριων πηγών θα βοηθούσε στον μετριασμό τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εμπλουτισμός των γνώσεων για τις εκπομπές χημικών ουσιών από τα καταναλωτικά προϊόντα και τα οικοδομικά υλικά αποτελεί προτεραιότητα.

5.

Μελέτη των μηχανισμών της χημικής και βιοχημικής διάδρασης στα μίγματα εσωτερικού αέρα που βρίσκονται συνήθως στα σχολεία και στα διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη και ανάπτυξη της μεθοδολογίας για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία εκτίμησης του κινδύνου για την υγεία όσον αφορά τον αντίκτυπο αυτών των διαδράσεων στον τελικό κίνδυνο για την υγεία.

6.

Με βάση τα παραπάνω, εκπόνηση ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών για υγιή ευρωπαϊκά σχολεία.

Στο παρελθόν έχουν ήδη υποστηριχθεί από την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο δύο σχέδια για το ίδιο θέμα:

Το 2001, η Επιτροπή υποστήριξε ένα σχέδιο για την αναπνευστική υγεία στα σχολεία σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις στη Δανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία και τη Σουηδία. Τα συμπεράσματα του σχεδίου αποκάλυψαν κοινά προβλήματα, όπως ο ανεπαρκής εξαερισμός, η υψηλή παρουσία σωματιδίων, μούχλας και αλλεργιογόνων. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια παρόμοια μελέτη που καλύπτει όλα τα κράτη μέλη θα ήταν εξαιρετικά σημαντική (3).

Το 2008, υποβλήθηκε επίσημα ένα πιλοτικό σχέδιο για την έκθεση σε χημικές ουσίες εσωτερικού αέρα και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ανάλυσή του περιέλαβε επίσης σχολεία και παιδικούς σταθμούς σε πόλεις σε επιλεγμένα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα βασικά συμπεράσματα δίνουν έμφαση στην ανάγκη για περαιτέρω έρευνα με σκοπό να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας λόγω της ρύπανσης του εσωτερικού αέρα (ειδικότερα στα εσωτερικά περιβάλλοντα όπου τα παιδιά μένουν συχνά, π.χ. σχολεία και παιδικοί σταθμοί) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (4).

Το 2009, λαμβάνοντας υπόψη τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, συνήχθη το συμπέρασμα ότι το πιλοτικό σχέδιο πρέπει να έχει ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη στα κράτη μέλη της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στα νέα κράτη μέλη. Οι υποψήφιες χώρες και οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης πρόκειται επίσης να περιληφθούν. Ο στόχος είναι να εκπονηθούν κατευθυντήριες γραμμές για τα μέτρα αποκατάστασης για να καλυφθεί ένα ευρύτερο φάσμα καταστάσεων στην Ευρώπη.

Το πιλοτικό σχέδιο πρέπει να στηριχθεί σε προηγούμενα σχέδια και να δημιουργήσει συνέργια με τα υπάρχοντα προγράμματα στον τομέα (π.χ. HITEA) (5).

2.   ΕΙΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

2.1.   Κατανομή των πόρων μεταξύ των δράσεων/ενεργειών που πρέπει να υλοποιηθούν (πρβλ. τμήματα παρακάτω)

Συνολικό διαθέσιμο ποσό: 4 000 000 ευρώ. Θα ανατεθεί ενιαία σφαιρική σύμβαση παροχής υπηρεσιών ως αποτέλεσμα δημόσιας πρόσκλησης υποβολής προσφορών.

2.2.   Αναμενόμενα αποτελέσματα των ενεργειών προς υποστήριξη

Ο στόχος της πρόσκλησης υποβολής προσφορών είναι να αποκτηθεί περισσότερη γνώση για τον εσωτερικό αέρα των σχολείων, δεδομένου ότι τα παιδιά, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους ρύπους, περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στα σχολικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, ο στόχος της μελέτης είναι να συγκεντρωθούν γνώσεις για τις πολυάριθμες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν στις σχολικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη. Η μελέτη θα παράσχει, στη συνέχεια, κατευθυντήριες γραμμές με στόχο την κάλυψη διάφορων καταστάσεων ενόψει της δημιουργίας υγιούς σχολικού περιβάλλοντος.

2.3.   Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα

Πρόσκληση υποβολής προσφορών

Μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου 2009

Επιλογή και υπογραφή της σύμβασης

Μέχρι το τέλος του 2009


(1)  ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 343 της 27.12.2007, σ. 9.

(3)  http://ec.europa.eu/health/ph_projects/2002/pollution/pollution_2002_04_en.htm

(4)  http://www.bookshop.europa.eu/eubookshop/download.action?fileName=LBNA23087ENC_002.pdf&eubphfUid=582569&catalogNbr=LB-NA-23087-EN-C

(5)  HITEA: Επιπτώσεις των εσωτερικών ρύπων στην υγεία: Ενσωμάτωση των μικροβιακών, τοξικολογικών και επιδημιολογικών προσεγγίσεων (http://www.hitea.eu/)