16.12.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 337/94


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 12ης Δεκεμβρίου 2008

για την εφαρμογή της οδηγίας 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις καραντίνας για τα ζώα υδατοκαλλιέργειας

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2008) 7905]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2008/946/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την οδηγία 91/496/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 1991, για τον καθορισμό των βασικών αρχών σχετικά με την οργάνωση των κτηνιατρικών ελέγχων των ζώων προέλευσης τρίτων χωρών που εισάγονται στην Κοινότητα και περί τροποποίησης των οδηγιών 89/662/ΕΟΚ, 90/425/ΕΟΚ και 90/675/ΕΟΚ (1), και ιδίως το άρθρο 10 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 10 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο,

την οδηγία 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 2006, σχετικά με τις απαιτήσεις υγειονομικού ελέγχου για τα ζώα υδατοκαλλιέργειας και τα προϊόντα τους και σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών των υδρόβιων ζώων (2), και ιδίως το άρθρο 25 και το άρθρο 61 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Δυνάμει του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου, τα ζώα υδατοκαλλιέργειας των ειδών που είναι ευπαθή σε ασθένειες του μέρους ΙΙ του παραρτήματος IV της εν λόγω οδηγίας και τα οποία πρόκειται να εισαχθούν προς καλλιέργεια ή εμπλουτισμό σε κράτος μέλος, ζώνη ή διαμέρισμα που έχει χαρακτηριστεί απαλλαγμένο από συγκεκριμένη ασθένεια πρέπει να προέρχονται από κράτος μέλος, ζώνη ή διαμέρισμα που έχει επίσης χαρακτηριστεί απαλλαγμένο από την εν λόγω ασθένεια. Δυνάμει του άρθρου 44 παράγραφος 4 της οδηγίας, το ίδιο ισχύει σε περιοχές που υπόκεινται σε πρόγραμμα επιτήρησης ή εξάλειψης ως προς συγκεκριμένη ασθένεια.

(2)

Δυνάμει του άρθρου 17 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου, τα είδη φορείς των ασθενειών που αναφέρονται στο μέρος ΙΙ του παραρτήματος IV της ανωτέρω οδηγίας και τα οποία πρόκειται να εισαχθούν προς καλλιέργεια ή εμπλουτισμό σε κράτος μέλος, ζώνη ή διαμέρισμα που έχει χαρακτηριστεί απαλλαγμένο από συγκεκριμένη ασθένεια πρέπει είτε να προέρχονται από άλλο κράτος μέλος, ζώνη ή διαμέρισμα που έχει χαρακτηριστεί απαλλαγμένο από τη συγκεκριμένη ασθένεια είτε να παραμείνουν σε εγκαταστάσεις καραντίνας σε ύδατα απαλλαγμένα από το συγκεκριμένο παθογόνο οργανισμό για κατάλληλη χρονική περίοδο εφόσον, βάσει των επιστημονικών στοιχείων ή της πρακτικής εμπειρίας, αποδεικνύεται ότι αυτό επαρκεί για να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης της συγκεκριμένης ασθένειας σε επίπεδο αποδεκτό για την πρόληψη της μετάδοσης της συγκεκριμένης ασθένειας. Δυνάμει του άρθρου 44 παράγραφος 4 της οδηγίας 2006/88/ΕΚ, το ίδιο ισχύει για τις περιοχές που υπόκεινται σε πρόγραμμα επιτήρησης ή εξάλειψης ως προς συγκεκριμένη ασθένεια.

(3)

Στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1251/2008 της Επιτροπής, της 12ης Δεκεμβρίου 2008, για την εφαρμογή της οδηγίας 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τους όρους και τις απαιτήσεις πιστοποίησης για τη διάθεση στην αγορά και την εισαγωγή ζώων υδατοκαλλιέργειας και προϊόντων τους στην Κοινότητα, καθώς και για την κατάρτιση καταλόγου ειδών φορέων (3), περιλαμβάνεται κατάλογος με τα πιθανά είδη φορείς των ασθενειών του μέρους ΙΙ του παραρτήματος IV της οδηγίας 2006/88/ΕΚ, συμπεριλαμβανομένων των προϋποθέσεων υπό τις οποίες αυτά τα είδη θεωρούνται φορείς για τους σκοπούς του άρθρου 17 της εν λόγω οδηγίας.

(4)

Το άρθρο 20 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/88/ΕΚ προβλέπει, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 16 της εν λόγω οδηγίας, ότι τα άγρια υδρόβια ζώα που ανήκουν σε είδη ευπαθή στις ασθένειες του μέρους ΙΙ του παραρτήματος IV της εν λόγω οδηγίας και τα οποία έχουν αλιευτεί σε κράτος μέλος, ζώνη ή διαμέρισμα που δεν έχει χαρακτηριστεί απαλλαγμένο από μια ασθένεια και ελευθερώνονται σε κράτος μέλος, ζώνη ή διαμέρισμα που έχει χαρακτηριστεί απαλλαγμένο από τη συγκεκριμένη ασθένεια πρέπει να τοποθετούνται σε καραντίνα υπό την επίβλεψη της αρμόδιας αρχής σε κατάλληλες εγκαταστάσεις για επαρκή χρονική περίοδο, ώστε ο κίνδυνος μετάδοσης της συγκεκριμένης ασθένειας να μειωθεί σε αποδεκτό επίπεδο. Δυνάμει του άρθρου 44 παράγραφος 4 της οδηγίας 2006/88/ΕΚ, το ίδιο ισχύει σε περιοχές που υπόκεινται σε πρόγραμμα επιτήρησης ή εξάλειψης για μια συγκεκριμένη ασθένεια.

(5)

Δυνάμει των άρθρων 10 και 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1251/2008 τα ζώα που ανήκουν σε είδη φορείς και τα άγρια υδρόβια ζώα που προορίζονται για καλλιέργεια, περιοχές μετεγκατάστασης, εγκαταστάσεις ψυχαγωγικής αλιείας και ανοικτές διακοσμητικές εγκαταστάσεις, καθώς και τα υδρόβια διακοσμητικά ζώα ευπαθών ειδών που προορίζονται για κλειστές διακοσμητικές εγκαταστάσεις μπορούν να εισάγονται σε κράτος μέλος, ζώνη ή διαμέρισμα που έχει χαρακτηριστεί απαλλαγμένο από συγκεκριμένη ασθένεια ή σε περιοχές που υπόκεινται σε πρόγραμμα επιτήρησης ή εξάλειψης για συγκεκριμένη ασθένεια, χωρίς να πρέπει να προέρχονται από περιοχές απαλλαγμένες από την ασθένεια, εφόσον έχουν υποβληθεί σε καραντίνα, όπως προβλέπεται στην οδηγία 2006/88/ΕΚ, για κατάλληλη χρονική περίοδο. Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 πρώτη περίπτωση της οδηγίας 91/496/ΕΟΚ, η καραντίνα μπορεί να διεξαχθεί σε τρίτη χώρα.

(6)

Για να εξασφαλιστεί ότι η καραντίνα διεξάγεται κατά τρόπο που μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης των ασθενειών που αναφέρονται στο μέρος ΙΙ του παραρτήματος IV της οδηγίας 2006/88/ΕΚ σε αποδεκτό επίπεδο, πρέπει να θεσπιστούν λεπτομερείς κανόνες για την καραντίνα.

(7)

Οι εγκαταστάσεις καραντίνας στην Κοινότητα καλύπτονται από τον ορισμό των «επιχειρήσεων παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας» στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο γ) της οδηγίας 2006/88/ΕΚ. Προς όφελος της κατάστασης της υγείας των ζώων εντός της Κοινότητας, οι εγκαταστάσεις καραντίνας σε τρίτες χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με τις αντίστοιχες απαιτήσεις που ισχύουν για τις επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και ορίζονται στην οδηγία 2006/88/ΕΚ.

(8)

Όταν η καραντίνα διεξάγεται στην Κοινότητα, έχει ζωτική σημασία να παρακολουθείται η μεταφορά των αποστολών ζώων υδατοκαλλιέργειας στην εγκατάσταση καραντίνας, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα ζώα που τοποθετούνται σε καραντίνα μεταφέρονται απευθείας στην εγκατάσταση καραντίνας κατά τρόπο ασφαλή.

(9)

Οι εγκαταστάσεις καραντίνας πρέπει να κατασκευάζονται και να λειτουργούν με τρόπο που να εμποδίζει την εξάπλωση των ασθενειών μεταξύ μονάδων καραντίνας και μεταξύ εγκαταστάσεων καραντίνας και άλλων επιχειρήσεων παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.

(10)

Ορισμένες δραστηριότητες σχετικά με την καραντίνα στην Κοινότητα εμπίπτουν στον ορισμό των «επίσημων ελέγχων» του άρθρου 2 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (4). Το κόστος το σχετικό με την καραντίνα στην Κοινότητα πρέπει, συνεπώς, να καλύπτεται από το άρθρο 27 του εν λόγω κανονισμού, το οποίο προβλέπει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εισπράττουν τέλη για την κάλυψη του κόστους των επίσημων ελέγχων.

(11)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι απαιτήσεις καραντίνας που προβλέπονται:

α)

στα άρθρα 17 και 20 της οδηγίας 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου και

β)

στο κεφάλαιο IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1251/2008 και στα υποδείγματα πιστοποιητικών που περιέχονται στο παράρτημα IV του εν λόγω κανονισμού.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1.

με τον όρο «εγκατάσταση καραντίνας» νοείται η εγκατάσταση:

α)

στην οποία διεξάγεται η καραντίνα των ζώων υδατοκαλλιέργειας·

β)

η οποία αποτελείται από μία ή περισσότερες μονάδες καραντίνας και

γ)

η οποία έχει εγκριθεί και καταχωριστεί από αρμόδια αρχή, με την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004, ως εγκατάσταση καραντίνας σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 6 της οδηγίας 2006/88/ΕΚ, και η οποία συμμορφώνεται με τις ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζονται για τις εγκαταστάσεις καραντίνας στο παράρτημα Ι της παρούσας απόφασης·

2.

ως «μονάδα καραντίνας» νοείται μια ξεχωριστή, από λειτουργική και φυσική άποψη, μονάδα μιας εγκατάστασης καραντίνας, η οποία περιέχει μόνο ζώα υδατοκαλλιέργειας της ίδιας αποστολής, με το ίδιο υγειονομικό καθεστώς και, ανάλογα με την περίπτωση, ζώα-δείκτες υδατοκαλλιέργειας·

3.

ως «ζώα-δείκτες υδατοκαλλιέργειας» νοούνται τα ζώα υδατοκαλλιέργειας που θα χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικό βοήθημα κατά την καραντίνα·

4.

ως «καταχωρισμένες ασθένειες» νοούνται οι ασθένειες που περιέχονται στο μέρος ΙΙ του παραρτήματος IV της οδηγίας 2006/88/ΕΚ.

5.

ως «εγκεκριμένος εξειδικευμένος κτηνίατρος υδρόβιων ζώων» νοείται ένας εξειδικευμένος κτηνίατρος υδρόβιων ζώων που έχει οριστεί από την αρμόδια αρχή για να διενεργεί επίσημους ελέγχους στις εγκαταστάσεις καραντίνας εξ ονόματος της αρμόδιας αρχής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΖΩΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

Άρθρο 3

Όροι εισαγωγής

Εάν η καραντίνα είναι προϋπόθεση για την εισαγωγή στην Κοινότητα αποστολών ζώων υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με το κεφάλαιο IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1251/2008, οι αποστολές ζώων εισάγονται στην Κοινότητα εφόσον πληρούνται οι όροι του παρόντος κεφαλαίου.

Άρθρο 4

Απαιτήσεις καραντίνας σε τρίτες χώρες

1.   Η καραντίνα διεξάγεται σε εγκατάσταση καραντίνας, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο γ).

2.   Η εγκατάσταση καραντίνας τελεί υπό τον έλεγχο της αρμόδιας αρχής και η εν λόγω αρχή:

α)

επιθεωρεί τους χώρους λειτουργίας της εγκατάστασης καραντίνας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο·

β)

εξασφαλίζει ότι η εγκατάσταση καραντίνας πληροί τους όρους της παρούσας απόφασης·

γ)

ελέγχει το έργο του εγκεκριμένου εξειδικευμένου κτηνιάτρου υδρόβιων ζώων και

δ)

επαληθεύει ότι συνεχίζουν να πληρούνται οι όροι χορήγησης της έγκρισης.

3.   Τα ζώα υδατοκαλλιέργειας υπόκεινται στις διατάξεις περί καραντίνας που περιέχονται στα ακόλουθα άρθρα:

α)

στην περίπτωση ευπαθών ειδών, στις διατάξεις των άρθρων 13, 14 και 15·

β)

στην περίπτωση ειδών-φορέων, στις διατάξεις των άρθρων 16 και 17.

4.   Τα ζώα υδατοκαλλιέργειας εξέρχονται της καραντίνας μόνον με γραπτή έγκριση της αρμόδιας αρχής.

Άρθρο 5

Έγκριση των εγκαταστάσεων καραντίνας σε τρίτες χώρες

1.   Για να εγκριθούν από την αρμόδια αρχή, οι εγκαταστάσεις καραντίνας συμμορφώνονται με:

α)

διατάξεις που είναι τουλάχιστον ισοδύναμες με τους όρους αδειοδότησης που περιέχονται στο άρθρο 5 της οδηγίας 2006/88/ΕΚ·

β)

τις ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζονται για τις εγκαταστάσεις καραντίνας στο παράρτημα Ι της παρούσας απόφασης.

2.   Σε κάθε εγκεκριμένη εγκατάσταση καραντίνας χορηγείται ένας αριθμός καταχώρισης.

3.   Καταρτίζεται κατάλογος με τις εγκεκριμένες εγκαταστάσεις καραντίνας και κοινοποιείται στην Επιτροπή.

Άρθρο 6

Αναστολή και ανάκληση της άδειας των εγκαταστάσεων καραντίνας στις τρίτες χώρες

1.   Αν η αρμόδια αρχή λάβει κοινοποίηση για την υποψία ύπαρξης καταχωρισμένης ασθένειας:

α)

αναστέλλει αμέσως την άδεια της εγκατάστασης·

β)

εξασφαλίζει ότι λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί η υποψία σύμφωνα με το σημείο 3 του παραρτήματος ΙΙ.

2.   Η αναστολή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 δεν αίρεται έως ότου:

α)

η υποψία για τη σχετική καταχωρισμένη ασθένεια έχει επισήμως αποκλειστεί· ή

β)

η εξάλειψη της σχετικής καταχωρισμένης ασθένειας στην εγκατάσταση καραντίνας έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς και οι σχετικές μονάδες καραντίνας έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί.

3.   Η άδεια μιας εγκατάστασης καραντίνας ανακαλείται αμέσως από την αρμόδια αρχή όταν η εγκατάσταση δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 παράγραφος 1.

Η Επιτροπή ενημερώνεται αμέσως σχετικά.

Άρθρο 7

Κατάλογοι εγκαταστάσεων καραντίνας

Η Επιτροπή παρέχει στα κράτη μέλη κάθε νέο και ενημερωμένο κατάλογο εγκαταστάσεων καραντίνας που λαμβάνει σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3 και τον καθιστά διαθέσιμο στο κοινό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΖΩΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Άρθρο 8

Βεβαίωση

1.   Όταν οι αποστολές ζώων υδατοκαλλιέργειας που εισάγονται στην Κοινότητα προορίζονται για καραντίνα στην Κοινότητα, ο εισαγωγέας ή ο αντιπρόσωπός του χορηγούν γραπτή βεβαίωση υπογεγραμμένη από τον υπεύθυνο της εγκατάστασης καραντίνας, με την οποία βεβαιώνεται ότι τα ζώα υδατοκαλλιέργειας είναι δεκτά για καραντίνα.

2.   Η βεβαίωση που προβλέπεται στην παράγραφο 1:

α)

συντάσσεται σε μία τουλάχιστον επίσημη γλώσσα του κράτους μέλους του συνοριακού σταθμού στον οποίο διενεργούνται οι κτηνιατρικοί έλεγχοι· ωστόσο, το εν λόγω κράτος μέλος δύναται να επιτρέψει να συνταχθεί η βεβαίωση σε άλλη επίσημη γλώσσα και να συνοδεύεται, αν χρειάζεται, από επίσημη μετάφραση σε μία από τις επίσημες γλώσσες·

β)

περιλαμβάνει τον αριθμό καταχώρισης της εγκατάστασης καραντίνας.

3.   Η βεβαίωση που προβλέπεται στην παράγραφο 1:

α)

φθάνει στο συνοριακό σταθμό ελέγχου πριν από την άφιξη της αποστολής· ή

β)

υποβάλλεται στο συνοριακό σταθμό ελέγχου από τον εισαγωγέα ή τον αντιπρόσωπό του προτού ελευθερωθούν τα ζώα υδατοκαλλιέργειας από τον εν λόγω σταθμό.

Άρθρο 9

Απευθείας μεταφορά των ζώων υδατοκαλλιέργειας σε εγκαταστάσεις καραντίνας

Όταν οι αποστολές ζώων υδατοκαλλιέργειας που εισάγονται στην Κοινότητα προορίζονται για καραντίνα στην Κοινότητα, μεταφέρονται απευθείας από το συνοριακό σταθμό ελέγχου στην εγκατάσταση καραντίνας.

Όταν χρησιμοποιούνται οχήματα για τη μεταφορά αυτή, τα οχήματα σφραγίζονται από τον επίσημο κτηνίατρο του συνοριακού σταθμού ελέγχου με σφραγίδα που δεν δύναται να παραποιηθεί.

Άρθρο 10

Παρακολούθηση της μεταφοράς των ζώων υδατοκαλλιέργειας

1.   Όταν οι αποστολές ζώων υδατοκαλλιέργειας που εισάγονται στην Κοινότητα προορίζονται για καραντίνα στην Κοινότητα:

α)

ο επίσημος κτηνίατρος του συνοριακού σταθμού ελέγχου γνωστοποιεί στην αρμόδια αρχή της εγκατάστασης καραντίνας, εντός μίας εργάσιμης ημέρας από την ημερομηνία άφιξης της αποστολής στο συνοριακό σταθμό ελέγχου, τον τόπο καταγωγής και τον τόπο προορισμού της αποστολής μέσω του μηχανοργανωμένου συστήματος που προβλέπεται στο άρθρο 20 παράγραφος 1 της οδηγίας 90/425/ΕΟΚ (5) (σύστημα «Traces») του Συμβουλίου·

β)

ο υπεύθυνος της εγκατάστασης καραντίνας γνωστοποιεί στην αρμόδια αρχή της εγκατάστασης καραντίνας την άφιξη της αποστολής, εντός μίας εργάσιμης ημέρας από την ημερομηνία άφιξης της αποστολής στην εγκατάσταση καραντίνας·

γ)

η αρμόδια αρχή της εγκατάστασης καραντίνας, μέσω του συστήματος «Traces» και εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία άφιξης της αποστολής στην εν λόγω εγκατάσταση, γνωστοποιεί την άφιξη της αποστολής στον επίσημο κτηνίατρο του συνοριακού σταθμού ελέγχου που ενημέρωσε την αρχή σχετικά με την αναχώρηση της αποστολής όπως αναφέρεται στο στοιχείο α).

2.   Εάν γνωστοποιηθεί στην αρμόδια αρχή του συνοριακού σταθμού ελέγχου ότι τα ζώα υδατοκαλλιέργειας για τα οποία δηλώθηκε ότι προορίζονται για εγκατάσταση καραντίνας στην Κοινότητα δεν έφθασαν στον προορισμό τους εντός τριών εργάσιμων ημερών από την εκτιμώμενη ημερομηνία άφιξης, η αρμόδια αρχή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.

Άρθρο 11

Όροι καραντίνας στην Κοινότητα

Στην περίπτωση που η καραντίνα στην Κοινότητα είναι προϋπόθεση για τη διάθεση στην αγορά αποστολών ζώων υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με το άρθρο 17 ή 20 της οδηγίας 2006/88/ΕΚ ή για τις εισαγωγές τέτοιων αποστολών στην Κοινότητα σύμφωνα με το κεφάλαιο IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1251/2008, οι αποστολές πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

η καραντίνα διεξάγεται στην ίδια εγκατάσταση καραντίνας στην Κοινότητα·

β)

τα ζώα υδατοκαλλιέργειας υπόκεινται στις διατάξεις περί καραντίνας που περιέχονται στα ακόλουθα άρθρα:

i)

στην περίπτωση ευπαθών ειδών, στα άρθρα 13, 14 και 15·

ii)

στην περίπτωση ειδών-φορέων, στα άρθρα 16 και 17·

γ)

τα ζώα υδατοκαλλιέργειας ελευθερώνονται από την καραντίνα μόνον με τη γραπτή έγκριση της αρμόδιας αρχής.

Άρθρο 12

Μέτρα σε περίπτωση υποψίας ή επιβεβαίωσης καταχωρισμένης ασθένειας

1.   Εάν, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, προκύψει υποψία για την ύπαρξη ασθένειας στην εγκατάσταση καραντίνας, η αρμόδια αρχή:

α)

λαμβάνει και αναλύει κατάλληλα δείγματα σύμφωνα με το σημείο 3 του παραρτήματος ΙΙ·

β)

εξασφαλίζει ότι, εν αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, κανένα ζώο υδατοκαλλιέργειας δεν μετακινείται προς ή από την εγκατάσταση καραντίνας.

2.   Εάν, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, επιβεβαιωθεί η παρουσία της σχετικής καταχωρισμένης ασθένειας, η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει ότι:

α)

απομακρύνονται και αποσύρονται προς καταστροφή όλα τα ζώα υδατοκαλλιέργειας των προσβληθεισών μονάδων καραντίνας, λαμβανομένου υπόψη του κινδύνου εξάπλωσης της σχετικής καταχωρισμένης ασθένειας·

β)

οι προσβληθείσες μονάδες καραντίνας καθαρίζονται και απολυμαίνονται·

γ)

δεν εισέρχονται ζώα υδατοκαλλιέργειας στις εν λόγω μονάδες καραντίνας για περίοδο 15 ημερών μετά τον τελικό καθαρισμό και απολύμανση·

δ)

το νερό στις εν λόγω μονάδες καραντίνας υποβάλλεται σε επεξεργασία κατά τρόπο που αδρανοποιεί αποτελεσματικά τον υπεύθυνο λοιμογόνο παράγοντα για τη σχετική καταχωρισμένη ασθένεια.

3.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2 στοιχείο α), η αρμόδια αρχή δύναται να επιτρέψει τη διάθεση στην αγορά ζώων υδατοκαλλιέργειας που είναι απομονωμένα σε εγκατάσταση καραντίνας και των προϊόντων τους υπό την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο το υγειονομικό καθεστώς των υδρόβιων ζώων στον τόπο προορισμού από τη σχετική καταχωρισμένη ασθένεια.

4.   Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για τα μέτρα που λαμβάνουν κατ' εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

ΤΜΗΜΑ 1

Ευπαθή είδη

Άρθρο 13

Διάρκεια της καραντίνας για τα ευπαθή είδη

1.   Τα ψάρια απομονώνονται σε καραντίνα επί 60 ημέρες τουλάχιστον.

2.   Τα καρκινοειδή απομονώνονται σε καραντίνα επί 40 ημέρες τουλάχιστον.

3.   Τα μαλάκια απομονώνονται σε καραντίνα επί 90 ημέρες τουλάχιστον.

Άρθρο 14

Εξέταση, δειγματοληψία, δοκιμές και διάγνωση

1.   Για να αποδειχθεί η απουσία της σχετικής καταχωρισμένης ασθένειας, τα αποτελέσματα της εξέτασης, της δειγματοληψίας, των δοκιμών και της διάγνωσης που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ πρέπει να είναι αρνητικά.

2.   Για την εξέταση, τη δειγματοληψία, τις δοκιμές και τη διάγνωση δύνανται να χρησιμοποιηθούν ζώα-δείκτες υδατοκαλλιέργειας, εκτός εάν βρίσκονται σε καραντίνα είδη ευπαθή σε Marteilia refringens.

3.   Η αρμόδια αρχή καθορίζει τον αριθμό των ζώων-δεικτών υδατοκαλλιέργειας που θα χρησιμοποιηθούν, λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων υδατοκαλλιέργειας, του μεγέθους της μονάδας καραντίνας, και των χαρακτηριστικών της σχετικής καταχωρισμένης ασθένειας και των χαρακτηριστικών του είδους.

4.   Τα ζώα-δείκτες υδατοκαλλιέργειας:

α)

ανήκουν σε είδη που είναι ευπαθή στη σχετική καταχωρισμένη ασθένεια και, αν είναι δυνατόν, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών διαβίωσης, βρίσκονται στα πλέον ευπαθή στάδια ζωής·

β)

προέρχονται από κράτος μέλος, ζώνη ή διαμέρισμα ή από τρίτη χώρα ή τμήμα της που είναι απαλλαγμένο από τη σχετική καταχωρισμένη ασθένεια·

γ)

δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της σχετικής καταχωρισμένης ασθένειας·

δ)

τοποθετούνται στη μονάδα καραντίνας αμέσως πριν ή κατά την άφιξη των ζώων υδατοκαλλιέργειας που απομονώνονται και βρίσκονται σε επαφή με αυτά και κάτω από τις ίδιες ζωοτεχνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.

Άρθρο 15

Επιθεώρηση

Η αρμόδια αρχή επιθεωρεί τις συνθήκες καραντίνας τουλάχιστον στην αρχή και στο τέλος της περιόδου καραντίνας για κάθε αποστολή ζώων υδατοκαλλιέργειας.

Όταν η αρμόδια αρχή διενεργεί τέτοιες επιθεωρήσεις:

α)

εξασφαλίζει ότι υπάρχουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες που συνεπάγονται την εργαστηριακή ανίχνευση της παρουσίας της σχετικής καταχωρισμένης ασθένειας·

β)

εξετάζει τα αρχεία θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της καραντίνας·

γ)

ελέγχει, όπου ενδείκνυται, τα ζώα υδατοκαλλιέργειας στις μονάδες καραντίνας.

ΤΜΗΜΑ 2

Είδη-φορείς

Άρθρο 16

Διατάξεις για την καραντίνα που εφαρμόζονται στα είδη-φορείς

1.   Τα είδη-φορείς απομονώνονται σε καραντίνα επί 30 ημέρες τουλάχιστον.

2.   Το νερό στη μονάδα καραντίνας αλλάζει μία φορά τουλάχιστον ημερησίως.

Άρθρο 17

Επιθεώρηση

Η αρμόδια αρχή επιθεωρεί τις συνθήκες καραντίνας τουλάχιστον στην αρχή και στο τέλος της περιόδου καραντίνας για κάθε αποστολή ζώων υδατοκαλλιέργειας.

Όταν η αρμόδια αρχή διενεργεί τέτοιες επιθεωρήσεις:

α)

εξετάζει τα αρχεία θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της καραντίνας·

β)

ελέγχει, όπου ενδείκνυται, τα ζώα υδατοκαλλιέργειας στις μονάδες καραντίνας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 18

Μεταβατική διάταξη

Εν αναμονή της έγκρισης των διαγνωστικών μεθόδων που θα θεσπιστούν σύμφωνα με το άρθρο 49 παράγραφος 3 της οδηγίας 2006/88/ΕΚ, οι δοκιμές επί των δειγμάτων που λαμβάνονται για να αποδειχθεί η απουσία της σχετικής καταχωρισμένης ασθένειας κατά τη διάρκεια της καραντίνας διενεργούνται σύμφωνα με τις διαγνωστικές μεθόδους που ορίζονται στο σχετικό με κάθε καταχωρισμένη ασθένεια κεφάλαιο της τελευταίας έκδοσης του εγχειριδίου διαγνωστικών δοκιμών για τα υδρόβια ζώα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.

Άρθρο 19

Ημερομηνία εφαρμογής

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2009.

Άρθρο 20

Αποδέκτες

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2008.

Για την Επιτροπή

Ανδρούλλα ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 268 της 24.9.1991, σ. 56.

(2)  ΕΕ L 328 της 24.11.2006, σ. 14.

(3)  Βλέπε σελίδα 41 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας.

(4)  ΕΕ L 165 της 30.4.2004, σ. 1.

(5)  EE L 224 της 18.8.1990, σ. 29.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Ελάχιστες απαιτήσεις για τις εγκαταστάσεις καραντίνας

ΜΕΡΟΣ Α

Όροι κατασκευής και εξοπλισμού

1.

Η εγκατάσταση καραντίνας πρέπει να είναι ένας χώρος διαχωρισμένος από άλλες εγκαταστάσεις καραντίνας, άλλες εκμεταλλεύσεις ή άλλες περιοχές εκτροφής μαλακίων, σε απόσταση που ορίζει η αρμόδια αρχή βάσει εκτίμησης κινδύνου που λαμβάνει υπόψη την επιδημιολογία της σχετικής καταχωρισμένης ασθένειας. Ωστόσο, μια εγκατάσταση καραντίνας μπορεί να βρίσκεται εντός εκμετάλλευσης ή περιοχής εκτροφής μαλακίων.

2.

Οι μονάδες καραντίνας πρέπει να είναι κατασκευασμένες κατά τρόπο ώστε να μην είναι δυνατό να κυκλοφορεί το νερό μεταξύ τους. Επιπλέον, το σύστημα εκροής νερού για κάθε μονάδα καραντίνας πρέπει να είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενη διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ των μονάδων καραντίνας ή άλλων μονάδων της ίδιας εκμετάλλευσης ή περιοχής εκτροφής μαλακίων.

3.

Η παροχή νερού στις μονάδες καραντίνας πρέπει να είναι απαλλαγμένη από τη σχετική καταχωρισμένη ασθένεια.

4.

Όταν το αποχετευτικό σύστημα των μονάδων καραντίνας βρίσκεται σε κράτος μέλος, ζώνη ή διαμέρισμα ή τρίτη χώρα ή τμήμα αυτής που είναι απαλλαγμένο από καταχωρισμένη ασθένεια ή υπόκειται σε πρόγραμμα επιτήρησης ή εξάλειψης όσον αφορά την καταχωρισμένη ασθένεια, πρέπει να διαθέτει εξοπλισμό επεξεργασίας λυμάτων εγκεκριμένο από την αρμόδια αρχή. Το σύστημα επεξεργασίας λυμάτων:

α)

επεξεργάζεται όλα τα υγρά και στερεά απόβλητα εντός της μονάδας καραντίνας κατά τρόπο ώστε να αδρανοποιεί αποτελεσματικά το λοιμογόνο παράγοντα που είναι υπεύθυνος για τη σχετική καταχωρισμένη ασθένεια·

β)

είναι εξοπλισμένο με εφεδρικούς μηχανισμούς ασφαλείας για να εξασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία και ο πλήρης εγκλωβισμός.

5.

Οι μονάδες καραντίνας πρέπει να είναι κατασκευασμένες κατά τρόπο ώστε να εμποδίζεται η επαφή με άλλα ζώα από τα οποία ενδέχεται να εξαπλωθεί η σχετική καταχωρισμένη ασθένεια.

6.

Όλος ο εξοπλισμός πρέπει να είναι κατασκευασμένος κατά τρόπο ώστε να μπορεί να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται, και πρέπει να είναι διαθέσιμος ο κατάλληλος εξοπλισμός καθαρισμού και απολύμανσης.

7.

Πρέπει να τοποθετηθούν υγειονομικά δρύφακτα σε όλες τις εισόδους/εξόδους της εγκατάστασης καραντίνας και των διαφόρων μονάδων της.

8.

Κάθε μονάδα καραντίνας της εγκατάστασης καραντίνας πρέπει να διαθέτει το δικό της εξοπλισμό για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ των διαφόρων μονάδων καραντίνας.

ΜΕΡΟΣ Β

Συνθήκες διαχείρισης

1.

Ο υπεύθυνος της εγκατάστασης καραντίνας στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας πρέπει να εξασφαλίζει ότι παρέχονται, με σύμβαση ή άλλο νομικό μέσο, οι υπηρεσίες εγκεκριμένου εξειδικευμένου κτηνιάτρου υδρόβιων ζώων.

2.

Για κάθε αποστολή ζώων υδατοκαλλιέργειας που βρίσκεται σε καραντίνα:

α)

η μονάδα καραντίνας πρέπει να έχει καθαριστεί, να έχει απολυμανθεί και να είναι απαλλαγμένη από ζώα υδατοκαλλιέργειας επί τουλάχιστον επτά ημέρες πριν από την εισαγωγή νέας αποστολής·

β)

η περίοδος καραντίνας αρχίζει μόνον όταν εισάγονται τα τελευταία ζώα υδατοκαλλιέργειας της αποστολής.

3.

Λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ των εισερχόμενων και των εξερχόμενων αποστολών.

4.

Απαγορεύεται η είσοδος μη εντεταλμένων ατόμων στην εγκατάσταση καραντίνας.

5.

Τα άτομα που εισέρχονται στην εγκατάσταση καραντίνας πρέπει να φορούν προστατευτικά ενδύματα και υποδήματα.

6.

Δεν πραγματοποιούνται επαφές μεταξύ του προσωπικού ή του εξοπλισμού, οι οποίες είναι δυνατό να προκαλέσουν μόλυνση μεταξύ των εγκαταστάσεων καραντίνας ή των μονάδων καραντίνας ή μεταξύ των εγκαταστάσεων καραντίνας και των εκμεταλλεύσεων ή περιοχών εκτροφής μαλακίων.

7.

Κατά την παραλαβή, τα οχήματα και ο εξοπλισμός μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενών, των εμπορευματοκιβωτίων και του νερού πρέπει να υποβάλλονται σε διαδικασία που αδρανοποιεί αποτελεσματικά το λοιμογόνο παράγοντα που είναι υπεύθυνος για τη σχετική καταχωρισμένη ασθένεια.

8.

Τα νεκρά ζώα υδατοκαλλιέργειας και τα ζώα υδατοκαλλιέργειας που παρουσιάζουν κλινικά σημεία της ασθένειας πρέπει να εξετάζονται κλινικώς από εγκεκριμένο εξειδικευμένο κτηνίατρο, ενώ αντιπροσωπευτική επιλογή των νεκρών ζώων υδατοκαλλιέργειας και των ζώων υδατοκαλλιέργειας που παρουσιάζουν κλινικά σημεία της ασθένειας πρέπει να εξετάζονται σε εργαστήριο που έχει οριστεί από την αρμόδια αρχή.

9.

Η εξέταση, η δειγματοληψία και οι διαγνωστικές μέθοδοι που απαιτούνται πρέπει να διενεργούνται σε διαβούλευση με την αρμόδια αρχή και υπό τον έλεγχό της.

10.

Επιπλέον των υποχρεώσεων καταγραφής που προβλέπονται στο άρθρο 8 της οδηγίας 2006/88/ΕΚ, η εγκατάσταση καραντίνας πρέπει να τηρεί αρχείο με:

α)

το χρόνο εισόδου/εξόδου του προσωπικού·

β)

την επεξεργασία του εισερχόμενου νερού και των εξερχόμενων υγρών αποβλήτων, ανάλογα με την περίπτωση·

γ)

τυχόν ασυνήθιστες συνθήκες που επηρεάζουν τη λειτουργία της καραντίνας (διακοπές ρεύματος, ζημιές στα κτίρια ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες)·

δ)

τις ημερομηνίες και τα αποτελέσματα των δειγμάτων που υποβλήθηκαν σε δοκιμές.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Εξέταση, δειγματοληψία, δοκιμές και διάγνωση για τα ζώα υδατοκαλλιέργειας

1.

Η εξέταση, η δειγματοληψία, οι δοκιμές και η διάγνωση για τα ζώα υδατοκαλλιέργειας διενεργούνται κατά τρόπο που εξασφαλίζει ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες που διευκολύνουν την εργαστηριακή ανίχνευση της σχετικής καταχωρισμένης ασθένειας υφίστανται στην εγκατάσταση καραντίνας σε όλη τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας.

2.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, γίνεται δειγματοληψία από τα ακόλουθα ζώα υδατοκαλλιέργειας εντός 15 ημερών πριν από την ημερομηνία εκπνοής της περιόδου καραντίνας:

α)

όταν χρησιμοποιούνται ζώα-δείκτες, λαμβάνονται δείγματα από όλα τα ζώα·

β)

όταν δεν χρησιμοποιούνται ζώα-δείκτες, λαμβάνονται δείγματα από κατάλληλο αριθμό ζώων υδατοκαλλιέργειας κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ανίχνευση της σχετικής καταχωρισμένης ασθένειας, με επίπεδο εμπιστοσύνης 95 %, εάν ο ονομαστικός επιπολασμός είναι 10 % (ποτέ λιγότερο από 10 ζώα).

3.

Με την επιφύλαξη του άρθρου 18, οι δοκιμές στα δείγματα που λαμβάνονται κατά την περίοδο καραντίνας διενεργούνται σε εργαστήρια που έχει καθορίσει η αρμόδια αρχή, με τη χρήση διαγνωστικών μεθόδων που καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 49 παράγραφος 3 της οδηγίας 2006/88/ΕΚ.