30.4.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 113/3


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 458/2007 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 25ης Απριλίου 2007

σχετικά με το ευρωπαϊκό σύστημα ολοκληρωμένων στατιστικών κοινωνικής προστασίας (Esspros)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 285 παράγραφος 1,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το άρθρο 2 της συνθήκης αναφέρει την προώθηση ενός υψηλού επιπέδου κοινωνικής προστασίας ως ένα από τα καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

(2)

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας τον Μάρτιο του 2000 προώθησε μια διαδικασία ανταλλαγής πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

(3)

Μια επιτροπή για την κοινωνική προστασία συστάθηκε με την απόφαση 2004/689/ΕΚ του Συμβουλίου (3) προκειμένου να χρησιμεύσει ως μέσο αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

(4)

Η ανακοίνωση της Επιτροπής της 27ης Μαΐου 2003, με τίτλο «Ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της στρατηγικής της Λισσαβόνας: Εξορθολογισμός του ανοικτού συντονισμού στον τομέα της κοινωνικής προστασίας», περιέγραφε μια στρατηγική για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών ανοικτής συνεργασίας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής με σκοπό την ενίσχυση της θέσης της κοινωνικής προστασίας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας. Όπως συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο στις 20 Οκτωβρίου 2003, ο εξορθολογισμός θα τεθεί σε ισχύ από το 2006 και μετά. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μια ετήσια κοινή έκθεση θα είναι το βασικό μέσο απολογισμού, με προορισμό να συνδυάζει τα σημαντικότερα αναλυτικά πορίσματα και τα πολιτικά μηνύματα που αφορούν την ανοικτή μέθοδο συντονισμού (ΑΜΣ), στους διάφορους τομείς στους οποίους εφαρμόζεται, και τα οριζόντια θέματα του τομέα της κοινωνικής προστασίας.

(5)

Η ΑΜΣ έδωσε νέα έμφαση στην ανάγκη για συγκρίσιμες, επίκαιρες και αξιόπιστες στατιστικές στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Ειδικότερα, οι συγκρίσιμες στατιστικές για την κοινωνική προστασία θα χρησιμοποιούνται στις ετήσιες κοινές εκθέσεις.

(6)

Η Επιτροπή (Eurostat) συλλέγει ήδη τα ετήσια στοιχεία για την κοινωνική προστασία από τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση. Αυτή η πρακτική έχει παγιωθεί στα κράτη μέλη και βασίζεται σε κοινές μεθοδολογικές αρχές τέτοιες ώστε να εξασφαλίζουν τη συγκρισιμότητα των στοιχείων.

(7)

Η παραγωγή ειδικών κοινοτικών στατιστικών διέπεται από τους κανόνες που ορίζονται στον κανονισμό (EΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου, της 17ης Φεβρουαρίου 1997, σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές (4).

(8)

Τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού ενδείκνυται να θεσπίζονται σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή (5).

(9)

Ενδείκνυται ιδίως να εξουσιοδοτηθεί να αποφασίζει ποιος θα είναι ο πρώτος χρόνος συλλογής πλήρων δεδομένων για τις παροχές πλήρους κοινωνικής προστασίας και να υιοθετεί μέτρα σε σχέση με τη λεπτομερή ταξινόμηση των καλυπτόμενων δεδομένων, τους ορισμούς που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και την ενημέρωση των κανόνων διάδοσης. Δεδομένου ότι αυτά τα μέτρα είναι γενικής εφαρμογής και προορίζονται να τροποποιήσουν μη ουσιώδη στοιχεία του παρόντος κανονισμού, καθώς επίσης να τον συμπληρώσουν με την προσθήκη νέων μη ουσιωδών στοιχείων, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο του άρθρου 5α της απόφασης 1999/468/ΕΚ.

(10)

Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, ήτοι η δημιουργία κοινών στατιστικών προτύπων τα οποία να επιτρέπουν την παραγωγή εναρμονισμένων δεδομένων, δεν μπορεί να επιτευχθεί σε επαρκή βαθμό από τα κράτη μέλη και μπορεί, κατά συνέπεια, να επιτευχθεί καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα μπορεί να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας του ιδίου άρθρου, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

(11)

Υφίσταται συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στον τομέα των καθαρών παροχών κοινωνικής προστασίας.

(12)

Ζητήθηκε η γνώμη της επιτροπής στατιστικού προγράμματος, η οποία ιδρύθηκε με την απόφαση 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου (6),

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Στόχος του παρόντος κανονισμού είναι να θεσπιστεί το ευρωπαϊκό σύστημα ολοκληρωμένων στατιστικών κοινωνικής προστασίας, εφεξής «Esspros», παρέχοντας:

α)

ένα μεθοδολογικό πλαίσιο βασισμένο σε κοινά πρότυπα, ορισμούς, ταξινομήσεις και κανόνες λογιστικής που θα χρησιμοποιείται για την κατάρτιση των στατιστικών σε συγκρίσιμη βάση προς όφελος της Κοινότητας,

και

β)

χρονικά όρια για τη διαβίβαση των στατιστικών που καταρτίζονται σύμφωνα με το Esspros.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

οι «κοινοτικές στατιστικές» έχουν την έννοια που τους αποδίδεται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97·

β)

«κοινωνική προστασία»: όλες οι παρεμβάσεις δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων που έχουν ως σκοπό να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και τα άτομα από το φόρτο ενός καθορισμένου συνόλου κινδύνων ή αναγκών, υπό τον όρο ότι δεν χρησιμοποιείται καμία ταυτόχρονη αμοιβαία ρύθμιση ούτε ατομική ρύθμιση. Ο κατάλογος των κινδύνων ή αναγκών που μπορεί να δικαιολογήσουν παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας έχει, κατά συνθήκη, ως εξής: ασθένεια ή/και υγειονομική περίθαλψη· αναπηρία· γήρας· επιζώντες· οικογένεια/παιδιά· ανεργία· στέγαση· κοινωνικός αποκλεισμός που δεν κατατάσσεται αλλού·

γ)

«σύστημα κοινωνικής προστασίας»: ιδιαίτερο σύνολο κανόνων, το οποίο υποστηρίζεται από μία ή περισσότερες θεσμικές μονάδες και το οποίο διέπει τη χορήγηση παροχών κοινωνικής προστασίας και τη χρηματοδότησή τους·

δ)

«παροχές κοινωνικής προστασίας»: μεταβιβάσεις, σε χρήμα ή σε είδος, από τα συστήματα κοινωνικής προστασίας σε νοικοκυριά και σε άτομα προκειμένου να τα ανακουφίσουν από το βάρος ενός ή περισσοτέρων καθορισμένων κινδύνων ή αναγκών·

ε)

«φορολογικές ελαφρύνσεις»: η κοινωνική προστασία που παρέχεται υπό μορφή φοροαπαλλαγών που θα ορίζονταν ως παροχές κοινωνικής προστασίας εάν παρέχονταν σε χρήμα. Δεν συμπεριλαμβάνονται εν προκειμένω οι φοροαπαλλαγές που προωθούν την παροχή κοινωνικής προστασίας ή προωθούν ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα·

στ)

«καθαρές παροχές κοινωνικής προστασίας»: η αξία των παροχών κοινωνικής προστασίας χωρίς τους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές που καταβάλλονται από τους παραλήπτες των παροχών, η οποία συμπληρώνεται από την αξία των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Άρθρο 3

Πεδίο εφαρμογής του συστήματος

1.   Οι στατιστικές σχετικά με το κεντρικό σύστημα του Esspros καλύπτουν τις χρηματοοικονομικές ροές σχετικά με τις δαπάνες και τα έσοδα στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

Τα εν λόγω στοιχεία διαβιβάζονται σε επίπεδο συστημάτων κοινωνικής προστασίας· για κάθε σύστημα παρέχονται οι λεπτομερείς δαπάνες και έσοδα με βάση την ταξινόμηση του Esspros.

Για ποσοτικά στοιχεία κατά σύστημα και λεπτομερείς παροχές, τα στοιχεία που πρέπει να διαβιβάζονται αναφορικά με τη συγκεντρωτική ταξινόμηση, και οι ρυθμίσεις για την παροχή και τη διάδοση των στοιχείων, καθορίζονται στο παράρτημα Ι σημείο 1. Για τις ποιοτικές πληροφορίες κατά σύστημα και λεπτομερείς παροχές, τα καλυπτόμενα θέματα, και οι ρυθμίσεις για την παροχή στοιχείων, την επικαιροποίηση και τη διάδοση των ποιοτικών πληροφοριών καθορίζονται στο παράρτημα Ι σημείο 2.

Το πρώτο έτος για το οποίο συλλέγονται στοιχεία είναι το 2008.

2.   Εκτός από το κεντρικό σύστημα Esspros, προστίθενται τα τμήματα που καλύπτουν συμπληρωματικές στατιστικές πληροφορίες σχετικά με δικαιούχους συντάξεων και καθαρές παροχές κοινωνικής προστασίας.

Άρθρο 4

Τμήμα σχετικό με τους δικαιούχους συνταξιοδότησης

1.   Ένα τμήμα για τους δικαιούχους συνταξιοδότησης προστίθεται στο κεντρικό σύστημα από το πρώτο έτος συλλογής των στοιχείων, στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού. Τα καλυπτόμενα θέματα και οι ρυθμίσεις για την παροχή και τη διάδοση των στοιχείων καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙ.

2.   Το πρώτος έτος για το οποίο συλλέγονται στοιχεία είναι το 2008.

Άρθρο 5

Τμήμα για καθαρές παροχές κοινωνικής προστασίας

1.   Με σκοπό την εισαγωγή τμήματος σχετικού με τις καθαρές παροχές κοινωνικής προστασίας θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη, έως το τέλος του 2008, δοκιμαστική συλλογή στοιχείων για το 2005. Τα καλυπτόμενα θέματα και οι ρυθμίσεις για την παροχή και τη διάδοση των στοιχείων καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ.

2.   Με βάση μια σύνθεση της εν λόγω εθνικής δοκιμαστικής συλλογής στοιχείων, και εφόσον τα αποτελέσματα των περισσοτέρων από αυτές τις πιλοτικές μελέτες θα είναι θετικά, θα ληφθεί, σύμφωνα με τη κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που καθορίζεται στο άρθρο 8 παράγραφος 3, η απόφαση να ξεκινήσει η πλήρης συλλογή στοιχείων σε σχέση με το εν λόγω τμήμα. Η έναρξη αυτής της πλήρους συλλογής στοιχείων θα γίνει όχι νωρίτερα από το 2010.

Άρθρο 6

Πηγές των στοιχείων

Οι στατιστικές κοινωνικής προστασίας βασίζονται στις ακόλουθες πηγές στοιχείων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους στα κράτη μέλη και σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές:

α)

μητρώα και άλλες διοικητικές πηγές·

β)

έρευνες·

γ)

εκτιμήσεις.

Άρθρο 7

Ρυθμίσεις εφαρμογής

1.   Οι ρυθμίσεις εφαρμογής του παρόντος κανονισμού λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα ανάλυσης κόστους-οφέλους και αφορούν το κεντρικό σύστημα του Esspros που αναφέρεται στο παράρτημα Ι, το σχετικό με τους δικαιούχους συνταξιοδότησης τμήμα που αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙ και το σχετικό με τις καθαρές παροχές κοινωνικής προστασίας που αναφέρεται στο άρθρο 5.

2.   Τα μέτρα σχετικά με τους μορφότυπους, για τη διαβίβαση δεδομένων, τα προς διαβίβαση αποτελέσματα και τα κριτήρια για τη μέτρηση της ποιότητας εγκρίνονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 8 παράγραφος 2.

3.   Τα μέτρα σχετικά με την απόφαση ως προς τον πρώτο χρόνο συλλογής πλήρων δεδομένων μέτρα σχετικά με τη λεπτομερή ταξινόμηση των καλυπτόμενων δεδομένων, τους ορισμούς που πρέπει να χρησιμοποιούνται και την ενημέρωση των κανόνων διάδοσης, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που στην οποία παραπέμπει το στο άρθρο 8 παράγραφος 3. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν σε τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, μεταξύ άλλων συμπληρώνοντάς τον.

Άρθρο 8

Διαδικασία

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή στατιστικού προγράμματος, η οποία έχει συσταθεί με την απόφαση 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ.

2.   Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.

Η προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται τρίμηνη.

3.   Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζεται το άρθρο 5α παράγραφοι 1 έως 4 και το άρθρο 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.

Άρθρο 9

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Στρασβούργο, 25 Απριλίου 2007.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

H.-G. PÖTTERING

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

G. GLOSER


(1)  ΕΕ C 309 της 16.12.2006, σ. 78.

(2)  Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 30ής Νοεμβρίου 2006 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 22 Μαρτίου 2007.

(3)  ΕΕ L 314 της 13.10.2004, σ. 8.

(4)  ΕΕ L 52 της 22.2.1997, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 284 της 31.10.2003, σ. 1).

(5)  ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση 2006/512/ΕΚ (ΕΕ L 200 της 22.7.2006, σ. 11).

(6)  ΕΕ L 181 της 28.6.1989, σ. 47.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ESSPROS

1.   Ποσοτικά στοιχεία κατά σύστημα και λεπτομερείς παροχές

Διαβιβαζόμενα στοιχεία

Αναφορικά με τη συγκεντρωτική ταξινόμηση, τα διαβιβαζόμενα στοιχεία καλύπτουν τα ακόλουθα:

Δαπάνες

1.1.1.1.   Παροχές κοινωνικής προστασίας που ταξινομούνται κατά:

α)

λειτουργίες (που αντιστοιχούν σε κάθε κίνδυνο ή ανάγκη),

και

β)

για κάθε λειτουργία με διπλή κατανομή: παροχές που εξαρτώνται από το εισόδημα έναντι παροχών που δεν εξαρτώνται από το εισόδημα και παροχές σε χρήμα (κατανομή κατά περιοδικές παροχές και παροχές κατ’ αποκοπή) έναντι παροχών σε είδος.

1.1.1.2.   Διοικητικές δαπάνες

1.1.1.3.   Μεταφορές σε άλλα συστήματα

1.1.1.4.   Λοιπές δαπάνες

Έσοδα

1.1.2.1.   Κοινωνικές εισφορές

1.1.2.2.   Κρατικές εισφορές

1.1.2.3.   Μεταφορές από άλλα συστήματα

1.1.2.4.   Άλλα έσοδα

Τα καλυπτόμενα στοιχεία (αναφορικά με τη λεπτομερή ταξινόμηση) παρέχονται σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 8 παράγραφος 3.

1.2.   Παροχή στοιχείων

Οι στατιστικές παρέχονται ετησίως. Τα στοιχεία αναφέρονται στο ημερολογιακό έτος σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές. Η προθεσμία για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έτος Ν, μαζί με οποιαδήποτε αναθεώρηση των προηγουμένων ετών, είναι η 30ή Ιουλίου του έτους Ν+2.

1.3.   Διάδοση

Η Επιτροπή (Eurostat) δημοσιεύει τα στοιχεία για τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας σε συνολικό επίπεδο συστημάτων έως την 31η Οκτωβρίου του έτους Ν+2 με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στο ημερολογιακό έτος Ν. Η Επιτροπή (Eurostat) διαδίδει, παράλληλα, τα λεπτομερή στοιχεία κατά σύστημα σε συγκεκριμένους χρήστες (εθνικούς φορείς που συλλέγουν τα στοιχεία Esspros, υπηρεσίες της Επιτροπής και διεθνείς οργανισμούς). Οι συγκεκριμένοι αυτοί χρήστες επιτρέπεται να δημοσιεύσουν μόνον ομάδες συστημάτων.

2.   Ποιοτικές πληροφορίες κατά σύστημα και λεπτομερείς παροχές

2.1.   Καλυπτόμενα θέματα

Για κάθε σύστημα, οι ποιοτικές πληροφορίες περιλαμβάνουν μια γενική περιγραφή του συστήματος, λεπτομερή περιγραφή των παροχών και πληροφορίες για τις πρόσφατες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

2.2.   Παροχή στοιχείων και επικαιροποίηση ποιοτικών πληροφοριών

Η ετήσια επικαιροποίηση ενός πλήρους συνόλου ποιοτικών πληροφοριών που έχουν ήδη παρασχεθεί περιορίζεται στις αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής προστασίας και διαβιβάζεται μαζί με τα ποσοτικά στοιχεία.

2.3.   Διάδοση

Η Επιτροπή (Eurostat) διαδίδει τις ποιοτικές πληροφορίες σε επίπεδο συστημάτων έως την 31η Οκτωβρίου του έτους N+2.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

1.   Κατηγορίες καλυπτομένων παροχών

Αυτό το τμήμα καλύπτει τα στοιχεία για τους δικαιούχους συνταξιοδότησης, οι οποίοι ορίζονται ως οι παραλήπτες μιας ή περισσότερων από τις ακόλουθες περιοδικές παροχές σε χρήμα ενός συστήματος κοινωνικής προστασίας:

α)

αναπηρική σύνταξη·

β)

παροχή πρόωρης συνταξιοδότησης λόγω μειωμένης ικανότητας εργασίας·

γ)

σύνταξη γήρατος·

δ)

προσύνταξη γήρατος·

ε)

μερική σύνταξη·

στ)

σύνταξη επιζώντων·

ζ)

παροχή πρόωρης συνταξιοδότησης για λόγους της αγοράς εργασίας.

2.   Παροχή στοιχείων

Οι στατιστικές παρέχονται ετησίως. Τα στοιχεία είναι αποθεματικά στοιχεία που αναφέρονται στο τέλος του ημερολογιακού έτους. Η προθεσμία για τη διαβίβαση των στοιχείων του έτους Ν είναι η 31η Μαΐου του έτους N + 2, ισχύει δε η ακόλουθη κατανομή:

α)

κατά σύστημα κοινωνικής προστασίας·

β)

κατά φύλο για το σύνολο των συστημάτων.

3.   Διάδοση

Η Επιτροπή (Eurostat) δημοσιεύει τα στοιχεία για όλα τα συστήματα έως την 31η Οκτωβρίου του έτους N + 2 με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στο οικονομικό έτος Ν. Η Επιτροπή (Eurostat) διαδίδει, παράλληλα, τα λεπτομερή στοιχεία κατά συστήματα σε συγκεκριμένους χρήστες (εθνικοί φορείς που συλλέγουν τα στοιχεία Esspros, τμήματα της Επιτροπής και διεθνείς οργανισμοί). Οι συγκεκριμένοι αυτοί χρήστες επιτρέπεται να δημοσιεύσουν μόνον ομάδες συστημάτων.

Η Επιτροπή (Eurostat) δημοσιεύει και διαδίδει σε συγκεκριμένους χρήστες (εθνικούς φορείς που συλλέγουν τα στοιχεία Esspros, υπηρεσίες της Επιτροπής και διεθνείς οργανισμούς) το σύνολο των στοιχείων για καθεμία από τις επτά κατηγορίες έως την 31η Οκτωβρίου του έτους Ν+2 βάσει των στοιχείων που αναφέρονται στο ημερολογιακό έτος Ν.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

1.   Καλυπτόμενα θέματα

Η συλλογή αυτή καλύπτει τον υπολογισμό των «καθαρών παροχών κοινωνικής προστασίας».

2.   Παροχή στοιχείων

Το κατάλληλο κλάσμα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και των κοινωνικών εισφορών που επιβάλλονται στις παροχές κοινωνικής προστασίας για το 2005 πρέπει να δοθεί ανάλογα με τα διάφορα είδη παροχών κοινωνικής προστασίας σε χρήμα, κατά προτίμηση με πρόσθετη υποδιαίρεση για ιδιαίτερες ομάδες ομοιογενώς φορολογούμενων συστημάτων. Σε δύσκολες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα μπορούν να αναφέρονται κατά κατάλληλες ομάδες παροχών, π.χ. το σύνολο των επτά συνταξιοδοτικών κατηγοριών που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙ ή το σύνολο των παροχών σε χρήμα συγκεκριμένης κατηγορίας. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις παρέχονται για κάθε στοιχείο ξεχωριστά, διά της μεθόδου των διαφυγόντων εσόδων.