30.12.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 404/39


ΑΠΌΦΑΣΗ ΑΡΙΘ. 1926/2006/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 18ης Δεκεμβρίου 2006

για τη θέσπιση προγράμματος κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής για τους καταναλωτές (2007-2013)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ιδίως το άρθρο 153,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών (2),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της Συνθήκης (3),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Κοινότητα μπορεί να συμβάλει στην προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών και νομίμων συμφερόντων των πολιτών μέσω της ανάληψης δράσεων στον τομέα της προστασίας των καταναλωτών.

(2)

Επομένως, ενδείκνυται να θεσπισθεί πρόγραμμα κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής για τους καταναλωτές, που θα αντικαταστήσει την απόφαση 20/2004/EK του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 2003, σχετικά με τη θέσπιση γενικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κοινοτικών δράσεων υπέρ της πολιτικής για τους καταναλωτές για τα έτη 2004-2007 (4). Κατά συνέπεια, η απόφαση αυτή θα πρέπει να καταργηθεί.

(3)

Θα πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ενσωμάτωση των συμφερόντων των καταναλωτών σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές, σύμφωνα με το άρθρο 153 της Συνθήκης, παράλληλα με τους στόχους της πολιτικής για τους καταναλωτές που καθορίζονται στο παρόν πρόγραμμα. Ο συντονισμός με τις άλλες κοινοτικές πολιτικές και προγράμματα αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι τα συμφέροντα των καταναλωτών λαμβάνονται πλήρως υπόψη στις άλλες πολιτικές. Για να προωθηθούν οι συνέργειες και να αποφευχθούν οι αλληλεπικαλύψεις, θα πρέπει να γίνουν προβλέψεις στο πλαίσιο των άλλων κοινοτικών ταμείων και προγραμμάτων για τη χρηματοδοτική υποστήριξη της ένταξης των συμφερόντων των καταναλωτών στους αντίστοιχους τομείς τους.

(4)

Η παρούσα απόφαση θεσπίζει χρηματοδοτικό κονδύλιο, για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, που αποτελεί την προνομιακή αναφορά κατά την έννοια του σημείου 37 της διοργανικής συμφωνίας, της 17ης Μαΐου 2006, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση (5), για την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή, μέσα στα πλαίσια της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού.

(5)

Είναι προς το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον να εκπροσωπούνται σε κοινοτικό επίπεδο οι πτυχές των υπηρεσιών και των μη εδώδιμων προϊόντων, οι οποίες αφορούν την υγεία και την ασφάλεια και τα οικονομικά και νόμιμα συμφέροντα των πολιτών, όπως επίσης τα συμφέροντα των καταναλωτών για την ανάπτυξη προτύπων για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Λαμβανομένης υπόψη της ιδιαίτερης φύσης των σχετικών οργανώσεων, η ανανέωση της υποστήριξης που παρέχει η Κοινότητα για τη λειτουργία τέτοιων οργανώσεων δεν θα πρέπει να υπόκειται στην αρχή του φθίνοντος χαρακτήρα της έκτασης της κοινοτικής υποστήριξης.

(6)

Ενδείκνυται να εξασφαλισθεί η μετάβαση στο παρόν πρόγραμμα από το πρόγραμμα το οποίο αντικαθιστά, ιδίως όσον αφορά τη συνέχιση των πολυετών μέτρων καθώς και την αξιολόγηση των επιτυχών αποτελεσμάτων του προηγούμενου προγράμματος και των τομέων που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή. Από την 1η Ιανουαρίου 2014, η τεχνική και διοικητική βοήθεια θα πρέπει να εξασφαλίζει, εάν χρειασθεί, τις δαπάνες που συνδέονται με τη διαχείριση των δράσεων που δεν θα έχουν ακόμη ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.

(7)

Τα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης θα πρέπει να θεσπισθούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/EK του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή (6).

(8)

Η εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η εσωτερική αγορά δεν πρόκειται να λειτουργήσει ομαλά εάν οι καταναλωτές απολαύουν λιγότερο επαρκούς προστασίας σε ορισμένα κράτη μέλη από ό,τι σε άλλα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πρέπει, επομένως, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών των κρατών μελών που προσχώρησαν την 1η Μαΐου 2004, ή μετά την ημερομηνία αυτή, προκειμένου να εξασφαλισθούν ισότιμοι όροι για όλα τα κράτη μέλη.

(9)

Η συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (στο εξής «συμφωνία για τον ΕΟΧ») προβλέπει συνεργασία στον τομέα της προστασίας των καταναλωτών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, αφετέρου (στο εξής «χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ»). Θα πρέπει να ληφθεί επίσης μέριμνα για τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και άλλες χώρες, και ιδίως οι γειτνιάζουσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες που υποβάλλουν αίτηση για προσχώρηση καθώς και οι υποψήφιες ή οι υπό προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες.

(10)

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία με τρίτες χώρες που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λαμβανομένων υπόψη των τυχόν σχετικών συμφωνιών μεταξύ αυτών των χωρών και της Κοινότητας.

(11)

Η αξία και ο αντίκτυπος των μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος θα πρέπει να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται τακτικά, ακόμη και από ανεξάρτητους εξωτερικούς αξιολογητές. Για τους σκοπούς της αξιολόγησης της πολιτικής για τους καταναλωτές, θα πρέπει κατά το δυνατόν να καθορισθούν μετρήσιμοι στόχοι και να καταρτισθούν δείκτες.

(12)

Δεδομένου ότι οι στόχοι της παρούσας απόφασης δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη, εξαιτίας της διασυνοριακής φύσης των σχετικών ζητημάτων, και δύνανται συνεπώς, λόγω του ότι η κοινοτική δράση έχει μεγαλύτερες δυνατότητες αποδοτικής και αποτελεσματικής προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών και νόμιμων συμφερόντων των πολιτών, να επιτευχθούν καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα μπορεί να λάβει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που ορίζεται στο ίδιο άρθρο, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων αυτών.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ:

Άρθρο 1

Θέσπιση του προγράμματος

Θεσπίζεται ένα πρόγραμμα κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής για τους καταναλωτές για την περίοδο από τις 31η Δεκεμβρίου 2006 έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, το οποίο καλείται στο εξής «το πρόγραμμα».

Άρθρο 2

Σκοπός και στόχοι

1.   Ο σκοπός του προγράμματος είναι να συμπληρώνει, να υποστηρίζει και να παρακολουθεί τις πολιτικές των κρατών μελών και να συμβάλλει στην προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών και νόμιμων συμφερόντων των καταναλωτών καθώς και στην προώθηση των δικαιωμάτων τους στην πληροφόρηση, την εκπαίδευση και την αυτοοργάνωση προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους.

2.   Ο σκοπός που αναφέρεται στην παράγραφο 1 επιδιώκεται μέσω των ακόλουθων στόχων:

α)

εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών, κυρίως μέσω της βελτιωμένης τεκμηρίωσης, των καλύτερων διαβουλεύσεων και της καλύτερης εκπροσώπησης των συμφερόντων των καταναλωτών,

β)

εξασφάλιση αποτελεσματικής εφαρμογής των κανόνων για την προστασία των καταναλωτών, ιδίως μέσω της συνεργασίας όσον αφορά την επιβολή της εφαρμογής, και μέσω της πληροφόρησης, της εκπαίδευσης και της έννομης προστασίας.

Οι εν λόγω στόχοι επιτυγχάνονται μέσω συνδυασμού δράσεων και μέσων από τον κατάλογο που περιέχεται στο Παράρτημα Ι, σύμφωνα με τις προτεραιότητες του ετήσιου προγράμματος εργασίας που αναφέρεται στο άρθρο 7, παράγραφος 2, στοιχείο α).

Άρθρο 3

Χρηματοδότηση

1.   Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εκτέλεση του παρόντος προγράμματος κατά την περίοδο από τις 31η Δεκεμβρίου 2006 έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, ορίζεται σε 138 800 000 EUR.

2.   Οι ετήσιες πιστώσεις εγκρίνονται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή μέσα στα όρια του δημοσιονομικού πλαισίου.

Άρθρο 4

Οικονομικές συνεισφορές

1.   Οι οικονομικές συνεισφορές της Κοινότητας δεν υπερβαίνουν τα ακόλουθα επίπεδα:

α)

50 % του κόστους δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από την Κοινότητα και ένα ή περισσότερα κράτη μέλη ή από την Κοινότητα και τις αρμόδιες αρχές των τρίτων χωρών που συμμετέχουν σύμφωνα με το άρθρο 8, εκτός από δράσεις εξαιρετικής χρησιμότητας, για το κόστος των οποίων η κοινοτική συνεισφορά δεν υπερβαίνει το 70 %,

β)

85 % του κόστους δράσεων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη ολοκληρωμένου κύκλου μαθημάτων για την απόκτηση ευρωπαϊκού μεταπτυχιακού διπλώματος σε θέματα καταναλωτών,

γ)

50 % των δαπανών λειτουργίας ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών,

δ)

95 % των δαπανών λειτουργίας ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των καταναλωτών στην ανάπτυξη προτύπων για προϊόντα και υπηρεσίες σε κοινοτικό επίπεδο.

2.   Οι οικονομικές συνεισφορές της Κοινότητας μπορούν να λαμβάνουν τις εξής μορφές:

α)

υποτροφίες ατομικής κινητικότητας για διδακτικό προσωπικό και σπουδαστές στο πλαίσιο ολοκληρωμένου κύκλου μαθημάτων για την απόκτηση ευρωπαϊκού μεταπτυχιακού διπλώματος σε θέματα καταναλωτών. Η διαχείριση αυτών των υποτροφιών μπορεί να ανατεθεί στα εθνικά γραφεία Erasmus του προγράμματος δια βίου μάθησης,

β)

έξοδα ταξιδίου και διαμονής για την ανταλλαγή υπαλλήλων σε θέματα επιβολής της εφαρμογής.

3.   Τα κριτήρια για την εκτίμηση ως προς το εάν η δράση παρουσιάζει εξαιρετική χρησιμότητα, κατά την έννοια της παραγράφου 1, στοιχείο α), καθορίζονται εκ των προτέρων στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας. Οι δράσεις εξαιρετικής χρησιμότητας πρέπει να είναι επωφελείς, ιδίως για τους καταναλωτές των κρατών μελών που προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004 ή μετά την ημερομηνία αυτή.

4.   Η ανανέωση των οικονομικών συνεισφορών, που απαριθμούνται στην παράγραφο 1, στοιχεία γ) και δ), απαλλάσσεται από την αρχή του φθίνοντος χαρακτήρα.

5.   Για τον σκοπό των παραγράφων 1 και 2, η οικονομική συνεισφορά της Κοινότητας μπορεί επίσης να δίδεται υπό μορφήν κατ' αποκοπήν ή εφάπαξ χρηματοδότησης, αν αυτό αρμόζει στη φύση των σχετικών δράσεων, όπως ορίζεται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας. Σε περίπτωση κατ' αποκοπήν ή εφάπαξ χρηματοδότησης, δεν ισχύουν τα ποσοστιαία όρια που ορίζονται στην παράγραφο 1, μολονότι εξακολουθεί να απαιτείται συγχρηματοδότηση.

Άρθρο 5

Δικαιούχοι

Οι κατηγορίες των δικαιούχων που είναι επιλέξιμοι για τις οικονομικές συνεισφορές του άρθρου 4 παρατίθενται στο Παράρτημα ΙΙ.

Άρθρο 6

Διοικητική και τεχνική βοήθεια

1.   Τα κονδύλια που προορίζονται για το πρόγραμμα μπορούν επίσης να καλύπτουν δαπάνες για δραστηριότητες προπαρασκευής, παρακολούθησης, διαχειριστικού ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και αξιολόγησης, οι οποίες απαιτούνται απευθείας για τη διαχείριση του προγράμματος και την επίτευξη των στόχων του, ιδίως μελέτες, συνεδριάσεις, δράσεις πληροφόρησης και δημοσίευσης, δαπάνες σχετικά με δίκτυα πληροφορικής που επικεντρώνονται στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και κάθε άλλη δαπάνη τεχνικής και διοικητικής βοήθειας στην οποία υποβάλλεται η Επιτροπή για τη διαχείριση του προγράμματος.

2.   Τα κονδύλια που προορίζονται για το πρόγραμμα μπορούν επίσης να καλύπτουν δαπάνες τεχνικής και διοικητικής βοήθειας που είναι αναγκαίες για την εξασφάλιση της μετάβασης στο πρόγραμμα από τα μέτρα που ελήφθησαν βάσει της αποφάσεως αριθ. 20/2004/ΕΚ. Εάν χρειασθεί, μπορούν να εγγράφονται πιστώσεις στον προϋπολογισμό και μετά το 2013 για την κάλυψη αυτών των δαπανών, ώστε να διευκολυνθεί η διαχείριση των δράσεων που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Άρθρο 7

Εφαρμογή

1.   Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του προγράμματος.

Οι δράσεις για την επίτευξη του σκοπού και των στόχων του άρθρου 2 αξιοποιούν πλήρως τις κατάλληλες διαθέσιμες μεθόδους εφαρμογής, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν, ιδίως, την άμεση ή έμμεση υλοποίηση από την Επιτροπή σε κεντρική βάση.

2.   Η διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 10, παράγραφος 2, εφαρμόζεται όταν θεσπίζονται:

α)

το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για την εφαρμογή του προγράμματος, στο οποίο περιγράφονται:

οι προτεραιότητες και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης των οικονομικών πόρων,

τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης και τα κριτήρια του ποσοστού της οικονομικής συνεισφοράς της Κοινότητας,

ο τρόπος διάθεσης της κατ' αποκοπήν και της εφάπαξ χρηματοδότησης, και

το χρονοδιάγραμμα των προσκλήσεων υποβολής προσφορών, των κοινών δράσεων και των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων,

β)

οι ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων επιλογής και ανάθεσης, για την υλοποίηση των δράσεων που αναφέρονται στο άρθρο 4, παράγραφος 1, στοιχείο α).

3.   Η Επιτροπή ενημερώνει την επιτροπή του άρθρου 10 σχετικά με τις δράσεις που αναλαμβάνονται για την εφαρμογή του προγράμματος.

Άρθρο 8

Συμμετοχή τρίτων χωρών

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν:

α)

οι χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στη συμφωνία ΕΟΧ,

β)

τρίτες χώρες, ιδίως οι χώρες για τις οποίες ισχύει η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, οι χώρες που υποβάλλουν αίτηση για προσχώρηση καθώς και οι υποψήφιες ή οι υπό προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες, όπως και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που συμμετέχουν στη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στις αντίστοιχες διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με τις εν λόγω χώρες στις οποίες καθορίζονται οι γενικές αρχές της συμμετοχής τους σε κοινοτικά προγράμματα.

Άρθρο 9

Παρακολούθηση, αξιολόγηση και διάδοση των αποτελεσμάτων

1.   Η Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, παρακολουθεί την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος, με γνώμονα τους στόχους του. Υποβάλλει έκθεση στην επιτροπή του άρθρου 10 και τηρεί ενήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

2.   Κατόπιν αιτήσεως της Επιτροπής, τα κράτη μέλη της παρέχουν πληροφορίες για την εφαρμογή και τον αντίκτυπο του προγράμματος.

3.   Η Επιτροπή εξασφαλίζει την αξιολόγηση του προγράμματος τρία έτη μετά την έναρξή του καθώς και μετά τη λήξη του. Η Επιτροπή ανακοινώνει τα πορίσματα των αξιολογήσεων αυτών καθώς και τις παρατηρήσεις της, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών.

Η Επιτροπή καθιστά τα αποτελέσματα των δράσεων που αναλαμβάνονται σύμφωνα με την παρούσα απόφαση διαθέσιμα στο κοινό.

Άρθρο 10

Διαδικασία επιτροπής

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή.

2.   Οσάκις γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται τα άρθρα 3 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων του άρθρου 8 αυτής.

3.   Η επιτροπή θεσπίζει τον εσωτερικό της κανονισμό.

Άρθρο 11

Κατάργηση

Η απόφαση 20/2004/EΚ καταργείται με την παρούσα απόφαση.

Άρθρο 12

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 18 Δεκεμβρίου 2006.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. BORRELL FONTELLES

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

J.-E. ENESTAM


(1)  ΕΕ C 88, 11.4.2006, σ. 1.

(2)  ΕΕ C 192, 16.8.2006, σ. 8.

(3)  Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 23ης Μαρτίου 2006 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα), κοινή θέση του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2006 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2006.

(4)  ΕΕ L 5, 9.1.2004, σ. 1. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση 786/2004/EΚ (ΕΕ L 138, 30.4.2004, σ. 7).

(5)  ΕΕ C 139, 14.6.2006, σ. 1.

(6)  ΕΕ L 184, 17.7.1999, σ. 23. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση 2006/512/ΕΚ (ΕΕ L 200, 22.7.2006, σ. 11).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 2

Στόχος I

Εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών, κυρίως μέσω της βελτιωμένης τεκμηρίωσης, της καλύτερης διαβούλευσης και της καλύτερης εκπροσώπησης των συμφερόντων των καταναλωτών.

Δράση 1:

Συλλογή, ανταλλαγή και ανάλυση δεδομένων και πληροφοριών που παρέχουν βάση τεκμηρίωσης για την ανάπτυξη πολιτικής για τους καταναλωτές και για την ενσωμάτωση των συμφερόντων των καταναλωτών στο πλαίσιο άλλων κοινοτικών πολιτικών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

1.1.

Παρακολούθηση και αξιολόγηση των εξελίξεων της αγοράς που έχουν αντίκτυπο στα οικονομικά και άλλα συμφέροντα των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των ερευνών για τις τιμές, των ερευνών για τις αλλαγές στη δομή των αγορών, των ερευνών σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, της καταγραφής και ανάλυσης των καταγγελιών των καταναλωτών, της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων για τις διασυνοριακές συναλλαγές και αγορές στον τομέα των πωλήσεων από επιχειρήσεις προς καταναλωτές.

1.2

Ανάπτυξη και τήρηση βάσεων δεδομένων.

1.3.

Συλλογή και ανάλυση στατιστικών δεδομένων και άλλης σχετικής τεκμηρίωσης, η στατιστική συνιστώσα των οποίων θα αναπτυχθεί με τη χρήση, ανάλογα με τις ανάγκες, του κοινοτικού στατιστικού προγράμματος.

Δράση 2:

Συλλογή, ανταλλαγή, ανάλυση στοιχείων και πληροφοριών, και ανάπτυξη εργαλείων αξιολόγησης που παρέχουν μια βάση τεκμηρίωσης για την ασφάλεια των καταναλωτικών αγαθών και των υπηρεσιών, όπου περιλαμβάνονται η έκθεση των καταναλωτών στις χημικές ουσίες που εκλύονται από τα προϊόντα, οι κίνδυνοι και οι τραυματισμοί όσον αφορά συγκεκριμένα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες καθώς και η τεχνική ανάλυση των κοινοποιήσεων έγκαιρης προειδοποίησης.

Δράση 3:

Υποστήριξη για την παροχή επιστημονικών συμβουλών και την εκτίμηση των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των καθηκόντων των ανεξάρτητων επιστημονικών επιτροπών που συγκροτήθηκαν με την απόφαση 2004/210/ΕΚ της Επιτροπής, της 3ης Μαρτίου 2004, σχετικά με τη σύσταση επιστημονικών επιτροπών στον τομέα της ασφάλειας των καταναλωτών, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος (1).

Δράση 4:

Προετοιμασία νομοθετικών και άλλων ρυθμιστικών πρωτοβουλιών και προώθηση πρωτοβουλιών από κοινού ρύθμισης και αυτορρύθμισης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

4.1.

Νομική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των μελετών σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο και τον αντίκτυπό του.

4.2.

Νομική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των μελετών σχετικά με τη χάραξη πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας των προϊόντων και των υπηρεσιών καθώς και των οικονομικών και νόμιμων συμφερόντων των καταναλωτών.

4.3.

Νομική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των μελετών, σε σχέση με την αξιολόγηση της ανάγκης για την κατάρτιση προτύπων ασφάλειας για τα προϊόντα και τη σύνταξη εντολών τυποποίησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

4.4.

Σεμινάρια, συνέδρια, εργαστήρια και συναντήσεις των ενδιαφερόμενων φορέων και των εμπειρογνωμόνων.

Δράση 5:

Οικονομικές συνεισφορές για τη λειτουργία ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών.

Δράση 6:

Οικονομικές συνεισφορές για τη λειτουργία ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των καταναλωτών κατά την ανάπτυξη προτύπων για προϊόντα και υπηρεσίες σε κοινοτικό επίπεδο.

Δράση 7:

Δημιουργία στελεχιακής υποδομής στις περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών, κυρίως μέσω της κατάρτισης και των ανταλλαγών ορθής πρακτικής και εμπειρογνωμοσύνης για τα μέλη του προσωπικού τους, και ιδίως στις οργανώσεις καταναλωτών των κρατών μελών που προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004 ή μετά την ημερομηνία αυτή.

Στόχος II

Εξασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των κανόνων για την προστασία των καταναλωτών, ιδίως μέσω της συνεργασίας σε θέματα επιβολής της εφαρμογής, της πληροφόρησης, της εκπαίδευσης και της έννομης προστασίας.

Δράση 8:

Δράσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικής εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών, και ιδίως της οδηγίας 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Δεκεμβρίου 2001, για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2) και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Οκτωβρίου 2004, σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών (3), στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

8.1.

Δράσεις για τη βελτίωση του συντονισμού της παρακολούθησης και της επιβολής της εφαρμογής, καθώς και της συνεργασίας των αρμόδιων αρχών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της συντήρησης εργαλείων ΤΠ (π.χ. βάσεων δεδομένων, συστημάτων πληροφόρησης και επικοινωνίας) και της διοργάνωσης σεμιναρίων, συνεδρίων, εργαστηρίων και συναντήσεων για τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους εμπειρογνώμονες επί της επιβολής της εφαρμογής, ανταλλαγών υπαλλήλων αρμόδιων για την επιβολή της εφαρμογής και κατάρτισης, μεταξύ άλλων και για μέλη του δικαστικού σώματος.

8.2.

Παρακολούθηση και αξιολόγηση της ασφάλειας των προϊόντων, πλην των τροφίμων, καθώς και των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης και επέκτασης της εμβέλειας και της λειτουργίας του συστήματος ταχείας ειδοποίησης RAPEX, βάσει των εξελίξεων στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών για την εποπτεία της αγοράς καθώς και της περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου για την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων, όπως προβλέπεται στην οδηγία 2001/95/EΚ.

8.3.

Κοινές δράσεις παρακολούθησης και επιβολής της εφαρμογής και άλλες δράσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας σε θέματα διοίκησης και επιβολής της εφαρμογής.

8.4.

Δράσεις συνεργασίας, σε θέματα διοίκησης και επιβολής της εφαρμογής, με τρίτες χώρες που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Δράση 9:

Νομική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, συμπεριλαμβανομένων μελετών, για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της μεταφοράς, της εφαρμογής και της επιβολής της εφαρμογής περί προστασίας των καταναλωτών από τα κράτη μέλη, κυρίως της οδηγίας 2005/29/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2005, για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές (4), και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004. Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριλαμβάνονται η ανάπτυξη και η τήρηση βάσεων δεδομένων με εύκολη δημόσια πρόσβαση και αντικείμενο τη μεταφορά στα εθνικά δίκαια και την υλοποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.

Δράση 10:

Δράσεις πληροφόρησης, παροχής συμβουλών και έννομης προστασίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

10.1.

Παρακολούθηση της λειτουργίας και της αξιολόγησης του αντίκτυπου των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών.

10.2.

Οικονομικές συνεισφορές για κοινές δράσεις μαζί με δημόσιους ή μη κερδοσκοπικούς φορείς που συγκροτούν κοινοτικά δίκτυα, τα οποία παρέχουν στους καταναλωτές πληροφορίες και βοήθεια προκειμένου να ασκούν τα δικαιώματά τους και να αποκτούν πρόσβαση σε κατάλληλη μορφή επίλυσης διαφορών (Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών).

10.3.

Δράσεις για τη βελτίωση της επικοινωνίας με τους πολίτες της ΕΕ σε θέματα καταναλωτών, ειδικά στα κράτη μέλη που προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004 ή μετά την ημερομηνία αυτή, στις οποίες περιλαμβάνονται η έκδοση εντύπων για θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στον τομέα της πολιτικής για τους καταναλωτές, η παροχή διαδικτυακής πληροφόρησης και οι δράσεις ενημέρωσης σχετικά με τα μέτρα προστασίας και τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Δράση 11:

Δράσεις εκπαίδευσης των καταναλωτών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

11.1.

Ειδικές δράσεις που απευθύνονται στους νεαρούς καταναλωτές, στους καταναλωτές μεγαλύτερης ηλικίας και σε ευάλωτες ομάδες καταναλωτών που είναι σαφώς λιγότερο ικανοί να προασπίσουν τα συμφέροντά τους καθώς και της ανάπτυξης διαλογικών εργαλείων εκπαίδευσης των καταναλωτών.

11.2.

Οικονομικές συνεισφορές για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου κύκλου μαθημάτων για την απόκτηση ευρωπαϊκού μεταπτυχιακού διπλώματος σε θέματα καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος υποτροφιών που επιτρέπει στους σπουδαστές διαμονή διάρκειας έως και 6 μηνών σε άλλη χώρα.


(1)  ΕΕ L 66, 4.3.2004, σ. 45.

(2)  ΕΕ L 11, 15.1.2002, σ. 4.

(3)  ΕΕ L 364, 9.12.2004, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2005/29/ΕΚ (ΕΕ L 149, 11.6.2005, σ. 22).

(4)  ΕΕ L 149, 11.6.2005, σ. 22.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ –ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4

1.

Οι οικονομικές συνεισφορές για τις δράσεις που αναφέρονται στο άρθρο 4, παράγραφος 1, στοιχείο α) μπορούν να χορηγούνται σε δημόσιο φορέα ή σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ορίζεται με διαφανή διαδικασία, από το κράτος μέλος ή την εκάστοτε αρμόδια αρχή, και με τη συμφωνία της Επιτροπής.

2.

Οι οικονομικές συνεισφορές για τις δράσεις που αναφέρονται στο άρθρο 4, παράγραφος 1, στοιχείο β) μπορούν να χορηγούνται σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των κρατών μελών ή των τρίτων χωρών που συμμετέχουν σύμφωνα με το άρθρο8, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της απόφασης αριθ. 2317/2003/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Δεκεμβρίου 2003, σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος για την αύξηση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης μέσω της συνεργασίας με τρίτες χώρες (Erasmus Mundus) (1).

3.

Οι οικονομικές συνεισφορές για τις δράσεις που αναφέρονται στο άρθρο 4, παράγραφος 2, στοιχείο α) μπορούν να χορηγούνται σε σπουδαστές και διδακτικό προσωπικό που συμμετέχει σε ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων για την απόκτηση ευρωπαϊκού μεταπτυχιακού διπλώματος σε θέματα καταναλωτών, τα οποία συγχρηματοδοτούνται βάσει του άρθρου 4, παράγραφος 1, στοιχείο β).

4.

Οι οικονομικές συνεισφορές για τις δράσεις που αναφέρονται στο άρθρο 4, παράγραφος 2, στοιχείο β) μπορούν να χορηγούνται σε υπαλλήλους αρμόδιους για την επιβολή της εφαρμογής κατά τα αναφερόμενα στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 και την οδηγία 2001/95/ΕΚ.

5.

Οι οικονομικές συνεισφορές για τις δράσεις που αναφέρονται στο άρθρο 4, παράγραφος 1, στοιχείο γ), μπορούν να χορηγούνται σε ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών, οι οποίες:

α)

είναι μη κυβερνητικές, μη κερδοσκοπικές, δεν εξαρτώνται από βιομηχανικά, εμπορικά και επιχειρηματικά ή άλλα συγκρουόμενα συμφέροντα και έχουν ως πρωταρχικούς στόχους και κύριες δραστηριότητες την προώθηση και την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών και νόμιμων συμφερόντων των καταναλωτών στην Κοινότητα,

β)

έχουν λάβει εντολή να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των καταναλωτών σε επίπεδο Κοινότητας από εθνικές οργανώσεις καταναλωτών τουλάχιστον του ημίσεος των κρατών μελών, οι οποίες, βάσει των εθνικών κανόνων ή της εθνικής πρακτικής, είναι αντιπροσωπευτικές των καταναλωτών και δραστηριοποιούνται σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, και

γ)

έχουν παράσχει στην Επιτροπή ικανοποιητικά στοιχεία για τα μέλη τους, τον εσωτερικό κανονισμό τους και τις πηγές χρηματοδότησής τους.

6.

Οι οικονομικές συνεισφορές για τις δράσεις που αναφέρονται στο άρθρο 4, παράγραφος 1, στοιχείο δ) μπορούν να χορηγούνται σε ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών, οι οποίες:

α)

είναι μη κυβερνητικές, μη κερδοσκοπικές, δεν εξαρτώνται από βιομηχανικά, εμπορικά και επιχειρηματικά ή άλλα συγκρουόμενα συμφέροντα και έχουν ως πρωταρχικούς στόχους και κύριες δραστηριότητες την εκπροσώπηση των συμφερόντων των καταναλωτών στο πλαίσιο της διαδικασίας τυποποίησης σε επίπεδο Κοινότητας·

β)

έχουν λάβει εντολή να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των καταναλωτών σε επίπεδο Κοινότητας τουλάχιστον στα δύο τρίτα των κρατών μελών:

από φορείς αντιπροσωπευτικούς, βάσει των εθνικών κανόνων ή της εθνικής πρακτικής, των εθνικών οργανώσεων καταναλωτών των κρατών μελών, ή

ελλείψει των αναφερομένων στην πρώτη περίπτωση φορέων, από εθνικές οργανώσεις καταναλωτών των κρατών μελών, οι οποίες, βάσει των εθνικών κανόνων ή της εθνικής πρακτικής, είναι αντιπροσωπευτικές των καταναλωτών και δραστηριοποιούνται σε εθνικό επίπεδο·

γ)

έχουν παράσχει στην Επιτροπή ικανοποιητικά στοιχεία για τα μέλη τους, τον εσωτερικό κανονισμό τους και τις πηγές χρηματοδότησής τους.


(1)  ΕΕ L 345, 31.12.2003, σ. 1.