32003L0020

Οδηγία 2003/20/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, της 8ης Απριλίου 2003, για την τροποποίηση της οδηγίας 91/671/ΕΟΚ του Συµβουλίου για την προσέγγιση των νοµοθεσιών των κρατών µελών σχετικά µε την υποχρεωτικήχρησιµοποίηση της ζώνης ασφαλείας στα οχήµατα κάτω των 3,5 τόνων

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 115 της 09/05/2003 σ. 0063 - 0067


Οδηγία 2003/20/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

της 8ης Απριλίου 2003

για την τροποποίηση της οδηγίας 91/671/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με την υποχρεωτική χρησιμοποίηση της ζώνης ασφαλείας στα οχήματα κάτω των 3,5 τόνων

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 71 παράγραφος 1,

την πρόταση της Επιτροπής(1),

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2),

Αφού ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

Aποφασίζοντας με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης(3),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Το άρθρο 153 της συνθήκης προβλέπει ιδίως ότι η Κοινότητα, προκειμένου να διασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας του καταναλωτή, συμβάλλει στην προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών.

(2) Στο ψήφισμά του της 13ης Μαρτίου 1984(4), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε ως μέτρο προτεραιότητας την υποχρεωτική χρησιμοποίηση της ζώνης ασφαλείας σε όλες τις οδούς, τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Στο ψήφισμά του της 18ης Φεβρουαρίου 1986(5), τόνισε ότι είναι αναγκαίο να καταστεί υποχρεωτική η χρησιμοποίηση των ζωνών ασφαλείας για όλους τους επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, εκτός των επιβατών οχημάτων δημοσίας χρήσεως.

(3) Η οδηγία 91/671/ΕΟΚ του Συμβουλίου(6) προβλέπει την υποχρεωτική χρησιμοποίηση συστημάτων συγκράτησης για παιδιά σε καθίσματα τα οποία είναι εξοπλισμένα με ζώνες ασφαλείας. Η εν λόγω οδηγία δεν προσδιορίζει ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τύπος συστήματος συγκράτησης και επιτρέπει στα παιδιά να ταξιδεύουν χωρίς να συγκρατούνται με κατάλληλη διάταξη, εφόσον αυτή δεν διατίθεται.

(4) Απαιτείται αυστηρότερη επιβολή της χρησιμοποίησης τέτοιων συστημάτων και, κατά συνέπεια, αυστηρότερη τήρηση της αρχής της υποχρεωτικής χρησιμοποίησης που αναφέρεται στο άρθρο 2 δεύτερο εδάφιο της εν λόγω οδηγίας.

(5) Με την απόφαση 97/836/ΕΚ του Συμβουλίου(7), η Κοινότητα προσχώρησε στη συμφωνία της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ) σχετικά με την έκδοση ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών για τα τροχοφόρα οχήματα, τον εξοπλισμό και τα εξαρτήματα που μπορούν να τοποθετούνται ή να χρησιμοποιούνται στα τροχοφόρα οχήματα και τους όρους αμοιβαίας αναγνώρισης των επικυρώσεων που χορηγούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές αυτές.

(6) Με την προσχώρησή της στην εν λόγω συμφωνία, η Κοινότητα αποδέχθηκε έναν συγκεκριμένο κατάλογο κανονισμών που έχουν θεσπισθεί βάσει της συμφωνίας αυτής, ιδίως τον κατάλογο για την επικύρωση των συστημάτων συγκράτησης για παιδιά που ταξιδεύουν με οχήματα με κινητήρα.

(7) Μολονότι ο αριθμός των παιδιών που τραυματίζονται θανάσιμα σε τροχαία ατυχήματα είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με τον αριθμό των παιδιών που πέφτουν θύματα θανατηφόρων ατυχημάτων κυκλοφορώντας πεζή ή με ποδήλατο, είναι σκόπιμο να ενισχυθούν οι κοινοί κανόνες σχετικά με την προστασία των παιδιών. Ειδικότερα, η έρευνα έχει δείξει ότι η χρησιμοποίηση των συστημάτων συγκράτησης για παιδιά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στο να περιορισθεί η σοβαρότητα του τραυματισμού σε περίπτωση οδικού ατυχήματος και ότι ένα παιδί που ταξιδεύει και δεν συγκρατείται διατρέχει κίνδυνο τραυματισμού, ο οποίος είναι μεγαλύτερος και σοβαρότερος από ό,τι θα ήταν για ένα παιδί που συγκρατείται.

(8) Ωστόσο, θα πρέπει τα κράτη μέλη, μετά από συγκατάθεση της Επιτροπής, να μπορούν να επιτρέπουν ορισμένες εξαιρέσεις για τη μεταφορά, στο έδαφός τους, προκειμένου να αντιμετωπίζουν ορισμένες πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις· εξάλλου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφεύγονται τυχόν καταχρήσεις.

(9) Δεδομένου ότι τα οχήματα των κατηγοριών Μ2 και Μ3 εξοπλίζονται ολοένα και περισσότερο με ζώνες ασφαλείας σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής 96/36/ΕΚ(8), 96/37/ΕΚ(9) και 96/38/ΕΚ(10), κρίνεται εύλογο να απαιτείται από τους καθήμενους επιβάτες να τις χρησιμοποιούν. Οι επιβάτες οχημάτων των κατηγοριών αυτών θα πρέπει να ενημερώνονται για την υποχρέωση να χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφαλείας τους όταν το όχημα είναι εν κινήσει.

(10) Δεν υπάρχουν προς το παρόν αναγνωρισμένες σε κοινοτικό επίπεδο μελέτες σχετικά με τη χρησιμοποίηση συστημάτων ασφαλείας για τα παιδιά κάτω των τριών ετών στα οχήματα των κατηγοριών Μ2 και Μ3. Θα πρέπει, λοιπόν, δεδομένης της σημασίας που έχει η προστασία των παιδιών κατά παντός τύπου ατυχήματος, να πραγματοποιεί η Επιτροπή τέτοιου είδους μελέτες με σκοπό τον καθορισμό του καταλληλότερου κοινοτικού καθεστώτος που θα εφαρμόζεται για τα παιδιά που μεταφέρονται με τα εν λόγω οχήματα. Ωστόσο, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι μελέτες αυτές, θα πρέπει να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να επιλέγουν το εφαρμοστέο καθεστώς.

(11) Η τεχνική εξέλιξη στον τομέα των συστημάτων ασφαλείας σημειώνει συνεχή πρόοδο. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί μηχανισμός τεχνικής προσαρμογής.

(12) Τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να θεσπισθούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή(11),

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Η οδηγία 91/671/ΕΟΚ τροποποιείται ως εξής:

1. Ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: "Οδηγία του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 1991, για την υποχρεωτική χρησιμοποίηση ζωνών ασφαλείας και συστημάτων συγκράτησης για παιδιά στα οχήματα".

2. Το άρθρο 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"Άρθρο 1

1. Η παρούσα οδηγία ισχύει για όλα τα οχήματα με κινητήρα των κατηγοριών Μ1, Μ2, Μ3 και Ν1, Ν2 και Ν3, όπως αυτές ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ(12), τα οποία προορίζονται για οδική κυκλοφορία, έχουν τουλάχιστον τέσσερις τροχούς και αναπτύσσουν, εκ κατασκευής, μέγιστη ταχύτητα άνω των 25 km/h.

2. Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας:

- οι ορισμοί των συστημάτων ασφαλείας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι ζώνες ασφαλείας και τα συστήματα συγκράτησης για παιδιά, σχετικά με τα οχήματα των κατηγοριών Μ1 και Ν1, και των κατασκευαστικών στοιχείων αυτών, είναι οι ορισμοί που περιέχει το παράρτημα Ι της οδηγίας 77/541/ΕΟΚ(13),

- με την έκφραση 'με μέτωπο προς τα πίσω', νοείται το κάθισμα να είναι γυρισμένο αντίθετα από την κανονική κατεύθυνση κίνησης του οχήματος.

3. Τα συστήματα συγκράτησης για παιδιά εντάσσονται σε πέντε 'ομάδες μάζας':

α) ομάδα 0 για παιδιά που ζυγίζουν κάτω των 10 kg,

β) ομάδα 0+ για παιδιά που ζυγίζουν κάτω των 13 kg,

γ) ομάδα I για παιδιά που ζυγίζουν από 9 έως 18 kg,

δ) ομάδα II για παιδιά που ζυγίζουν από 15 έως 25 kg,

ε) ομάδα III για παιδιά που ζυγίζουν από 22 έως 36 kg.

4. Τα συστήματα συγκράτησης για παιδιά υποδιαιρούνται σε δύο κλάσεις:

α) την κλάση ολοκληρωμένου τύπου, η οποία περιλαμβάνει συνδυασμό ιμάντων ή εύκαμπτων κατασκευαστικών στοιχείων με πόρπη ασφάλισης, συστήματα ρύθμισης, εξαρτήματα πρόσδεσης, και, σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπληρωματικό κάθισμα ή/και σύστημα προστασίας από τις κρούσεις που μπορεί να αγκυρώνεται με δικό του ενσωματωμένο ιμάντα ή ιμάντες·

β) την κλάση μη ολοκληρωμένου τύπου, η οποία περιλαμβάνει μερικό σύστημα συγκράτησης το οποίο, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ζώνη ασφαλείας ενηλίκων που προσδένει το σώμα του παιδιού ή συγκρατεί το σύστημα όπου έχει τοποθετηθεί το παιδί, αποτελεί πλήρες σύστημα συγκράτησης για παιδιά."

3. Το άρθρο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"Άρθρο 2

1. Οχήματα των κατηγοριών Μ1, Ν1, Ν2 και Ν3:

α) i) Για τα εν κυκλοφορία οχήματα των κατηγοριών Μ1, N1, N2 και Ν3, τα κράτη μέλη απαιτούν όλοι οι επιβαίνοντες να χρησιμοποιούν τα συστήματα ασφαλείας των οχημάτων.

Τα παιδιά ύψους κάτω των 150 cm που επιβαίνουν στα οχήματα των κατηγοριών Μ1, N1, N2 και Ν3, που είναι εξοπλισμένα με συστήματα ασφαλείας, πρέπει να συγκρατούνται με σύστημα συγκράτησης για παιδιά ολοκληρωμένου τύπου ή μη ολοκληρωμένου τύπου, κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 στοιχεία α) και β), προσαρμοσμένου στο βάρος του παιδιού σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3.

Στα οχήματα των κατηγοριών Μ1, Ν1, Ν2 και Ν3 που δεν είναι εξοπλισμένα με συστήματα ασφαλείας:

- τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν μπορούν να ταξιδεύουν,

- τα παιδιά άνω των τριών ετών και ύψους κάτω των 150 cm, με την επιφύλαξη του σημείου ii), πρέπει να καταλαμβάνουν κάθισμα πλην του εμπροσθίου.

ii) Τα κράτη μέλη δύνανται να επιτρέπουν, στο έδαφός τους, τα παιδιά ύψους κάτω των 150 cm αλλά τουλάχιστον 135 cm να συγκρατούνται από ζώνη ασφαλείας για ενηλίκους. Τα εν λόγω όρια ύψους επανεξετάζονται με τη διαδικασία του άρθρου 7β παράγραφος 2.

iii) Τα κράτη μέλη δύνανται ωστόσο να επιτρέπουν, στο έδαφός τους, τα παιδιά που αναφέρονται στα σημεία i) και ii), να μην συγκρατούνται από σύστημα συγκράτησης για παιδιά όταν ταξιδεύουν με ταξί. Ωστόσο, όταν τα εν λόγω παιδιά ταξιδεύουν με ταξί που δεν διαθέτει σύστημα συγκράτησης, πρέπει να καταλαμβάνουν κάθισμα εκτός από τα εμπρόσθια.

β) Τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν σύστημα συγκράτησης με μέτωπο προς τα πίσω σε θέση επιβάτη η οποία προστατεύεται με μετωπικό αερόσακο, εκτός εάν ο αερόσακος αυτός έχει απενεργοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης κατά την οποία ο αερόσακος αυτός απενεργοποιείται αυτομάτως κατά τρόπο επαρκή.

γ) Οποιοδήποτε χρησιμοποιούμενο σύστημα συγκράτησης για παιδιά πρέπει να είναι σύμφωνο με τα πρότυπα του κανονισμού 44/03 της ΟΕΕ-ΟΗΕ ή της οδηγίας 77/541/ΕΟΚ ή με κάθε άλλη μεταγενέστερη προσαρμογή του εν λόγω κανονισμού ή της εν λόγω οδηγίας.

δ) Έως τις 9 Μαΐου 2008, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση συστημάτων συγκράτησης για παιδιά, τα οποία να έχουν επικυρωθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές προδιαγραφές στο κράτος μέλος κατά την ημερομηνία θέσης σε λειτουργία του συστήματος ή σύμφωνα με εθνικά πρότυπα ισοδύναμα προς τον κανονισμό 44/03 της ΟΕΕ-ΟΗΕ ή προς την οδηγία 77/541/ΕΟΚ.

2. Οχήματα των κατηγοριών Μ2 και Μ3:

α) Για τα εν κυκλοφορία οχήματα των κατηγοριών Μ2 και Μ3, τα κράτη μέλη απαιτούν από όλους τους επιβάτες τριών ετών και άνω να χρησιμοποιούν, όταν κάθονται, τα συστήματα ασφαλείας με τα οποία είναι εξοπλισμένα τα οχήματα.

Τα συστήματα συγκράτησης για παιδιά επικυρώνονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχεία γ) και δ).

β) Οι επιβάτες οχημάτων των κατηγοριών Μ2 και Μ3 πρέπει να ενημερώνονται ότι είναι υποχρεωτικό να προσδένονται εφόσον κάθονται και το όχημα είναι εν κινήσει. Πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με έναν τουλάχιστον από τους κάτωθι τρόπους:

- από τον οδηγό,

- από τον συνοδηγό ή το πρόσωπο που έχει ορισθεί αρχηγός της ομάδας,

- με οπτικοακουστικά μέσα (π.χ. βίντεο),

- με πινακίδες ή/και το εικονόγραμμα που καθορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με το κοινοτικό υπόδειγμα που απεικονίζεται στο παράρτημα, ευκρινώς τοποθετημένα σε κάθε θέση καθημένου."

4. Το άρθρο 4 απαλείφεται.

5. Το άρθρο 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"Άρθρο 6

Τα κράτη μέλη δύνανται, για τη μεταφορά στο έδαφός τους, μετά από συγκατάθεση της Επιτροπής, να χορηγούν εξαιρέσεις διαφορετικές από εκείνες που προβλέπονται στο άρθρο 5 προκειμένου:

- να λαμβάνονται υπόψη ειδικές φυσικές συνθήκες, ή ειδικές περιστάσεις περιορισμένης διάρκειας,

- να επιτρέπεται η αποτελεσματική άσκηση ορισμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων,

- να διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία των δραστηριοτήτων που συνδέονται με υπηρεσίες δημόσιας τάξης, ασφάλειας ή αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών,

- να επιτρέπεται, όταν η εγκατάσταση δύο συστημάτων συγκράτησης για παιδιά στο πίσω μέρος των οχημάτων των κατηγοριών Μ1 και Ν1 εμποδίζει, λόγω έλλειψης χώρου, την εγκατάσταση ενός τρίτου συστήματος, ένα τρίτο παιδί, ηλικίας τριών ετών και άνω και ύψους κάτω των 150 cm, να συγκρατείται από ζώνη για ενήλικες,

- να επιτρέπεται, στις θέσεις εκτός από τα εμπρόσθια καθίσματα οχήματος των κατηγοριών Μ1 και Ν1, όταν πρόκειται για περιστασιακή μεταφορά σε μικρή απόσταση και δεν διατίθεται στο όχημα κανένα σύστημα συγκράτησης για παιδιά ή εάν διατίθενται τέτοια συστήματα αλλά όχι σε επαρκή αριθμό, τα παιδιά ηλικίας τριών ετών και άνω να συγκρατούνται από ζώνη ασφαλείας για ενήλικες,

- να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες κυκλοφορίας των οχημάτων των κατηγοριών Μ2 και Μ3 που προορίζονται για τις τοπικές μεταφορές και κυκλοφορούν σε αστικές περιοχές ή σε οικισμούς ή στα οποία επιτρέπονται θέσεις ορθίων."

6. Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα:

"Άρθρο 6α

Τα κράτη μέλη δύνανται, μετά από συγκατάθεση της Επιτροπής, να χορηγούν προσωρινές εξαιρέσεις πέραν εκείνων που προβλέπονται στα άρθρα 5 και 6, με σκοπό να επιτρέπεται η μεταφορά, τηρουμένων των ρυθμίσεων του οικείου κράτους μέλους και για τη διενέργεια τοπικών μεταφορών, ιδίως σχολικών μεταφορών, με οχήματα των κατηγοριών Μ2 και Μ3, αριθμού καθημένων παιδιών μεγαλύτερου από τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων καθημένων οι οποίες είναι εξοπλισμένες με ζώνες.

Η διάρκεια ισχύος των εξαιρέσεων αυτών, που καθορίζεται από το κράτος μέλος, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε έτη από τις 9 Μαΐου 2003.

Άρθρο 6β

Τα κράτη μέλη δύνανται να χορηγούν, για τις μεταφορές στο έδαφός τους, προσωρινές εξαιρέσεις πέραν εκείνων που προβλέπονται στα άρθρα 5 και 6, προκειμένου να επιτρέπεται, τηρουμένων των ρυθμίσεων του οικείου κράτους μέλους, να μεταφέρονται, σε θέσεις εκτός από τα εμπρόσθια καθίσματα των οχημάτων των κατηγοριών Μ1 και Ν1, περισσότερα άτομα από τις διαθέσιμες θέσεις καθημένων οι οποίες είναι εξοπλισμένες με ζώνες ή συστήματα συγκράτησης.

Η διάρκεια ισχύος των εξαιρέσεων αυτών, που καθορίζεται από το κράτος μέλος, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι έτη από τις 9 Μαΐου 2003."

7. Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα:

"Άρθρο 7α

1. Προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη η τεχνική πρόοδος, τα άρθρα 2 και 6 μπορούν να προσαρμόζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7β παράγραφος 2.

2. Η Επιτροπή συνεχίζει να μελετά τα καταλληλότερα συστήματα ασφαλείας για την προστασία όλων των επιβατών από κάθε είδους ατύχημα. Υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα των εν λόγω μελετών καθώς και με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, ιδίως σχετικά με τις εξαιρέσεις που χορηγούν τα κράτη μέλη κατ' εφαρμογή του άρθρου 6, ώστε να αξιολογηθεί η σκοπιμότητα ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας και η αναγκαιότητα μεγαλύτερης εναρμόνισης. Εάν παραστεί ανάγκη, με βάση την έκθεση αυτή, η Επιτροπή υποβάλλει τις κατάλληλες προτάσεις.

Άρθρο 7β

1. Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή.

2. Οσάκις γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ(14), τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 αυτής.

Το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, καθορίζεται σε τρεις μήνες.

3. Η επιτροπή θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό της."

8. Προστίθεται το παράρτημα το οποίο περιέχεται στο παράρτημα της παρούσας οδηγίας.

Άρθρο 2

Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία πριν από τις 9 Μαΐου 2006. Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά.

Οι διατάξεις αυτές, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, αναφέρονται στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Οι λεπτομερείς διατάξεις για την αναφορά αυτή καθορίζονται από τα κράτη μέλη.

Άρθρο 3

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Λουξεμβούργο, 8 Απριλίου 2003.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

P. Cox

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Γ. Δρυς

(1) ΕΕ C 96 Ε της 27.3.2001, σ. 330.

(2) ΕΕ C 260 της 17.9.2001, σ. 30.

(3) Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 31ης Μαΐου 2001 (ΕΕ C 47 E της 21.2.2002, σ. 156), κοινή θέση του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2002 (ΕΕ C 299 Ε της 3.12.2002, σ. 38) και απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 11ης Μαρτίου 2003 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(4) ΕΕ C 104 της 16.4.1984, σ. 38.

(5) ΕΕ C 68 της 24.3.1986, σ. 35.

(6) ΕΕ L 373 της 31.12.1991, σ. 26.

(7) ΕΕ L 346 της 17.12.1997, σ. 78.

(8) Οδηγία 96/36/ΕΚ της Επιτροπής, της 17ης Ιουνίου 1996, για την προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας 77/541/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τις ζώνες ασφαλείας και τα συστήματα συγκράτησης των μηχανοκίνητων οχημάτων (ΕΕ L 178 της 17.7.1996, σ. 15).

(9) Οδηγία 96/37/ΕΚ της Επιτροπής, της 17ης Ιουνίου 1996, για την προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας 74/408/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον εσωτερικό εξοπλισμό των μηχανοκίνητων οχημάτων (αντοχή των καθισμάτων και των αγκυρώσεών τους) (ΕΕ L 186 της 25.7.1996, σ. 28).

(10) Οδηγία 96/38/ΕΚ της Επιτροπής, της 17ης Ιουνίου 1996, για την προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας 76/115/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στις αγκυρώσεις των ζωνών ασφαλείας των οχημάτων με κινητήρα (ΕΕ L 187 της 26.7.1996, σ. 95).

(11) ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

(12) Οδηγία 70/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 6ης Φεβρουαρίου 1970, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν στην έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους (ΕΕ L 42 της 23.2.1970, σ. 1)· οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2001/116/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 18 της 21.1.2002, σ. 1).

(13) Οδηγία 77/541/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1977, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στις ζώνες ασφαλείας και στα συστήματα συγκρατήσεως των οχημάτων με κινητήρα (ΕΕ L 220 της 29.8.1977, σ. 95)· οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2000/3/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 53 της 25.2.2000, σ. 1).

(14) ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

"ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕΝΟΥ ΕΜΦΑΝΩΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΘΕΣΗ ΚΑΘΗΜΕΝΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Μ2 ΚΑΙ Μ3, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 91/671/ΕΟΚ

(Χρώμα: λευκή παράσταση σε μπλε φόντο)

>PIC FILE= "L_2003115EL.006703.TIF">"