32003D2318

Απόφαση αριθ. 2318/2003/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Δεκεμβρίου 2003, για τη θέσπιση πολυετούς προγράμματος (2004-2006) για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) στα ευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης (πρόγραμμα eLearning)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 345 της 31/12/2003 σ. 0009 - 0016


Απόφαση αριθ. 2318/2003/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

της 5ης Δεκεμβρίου 2003

για τη θέσπιση πολυετούς προγράμματος (2004-2006) για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) στα ευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης (πρόγραμμα eLearning)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 149 παράγραφος 4 και το άρθρο 150 παράγραφος 4,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(1),

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών(2),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης(3),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Οι στόχοι των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης Σωκράτης και Leonardo da Vinci, που θέσπισαν η απόφαση αριθ. 253/2000/ΕΚ(4) και 1999/382/ΕΚ(5), αντιστοίχως, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και τη χρήση τεχνολογιών των πληροφοριών και επικοινωνιών.

(2) Στα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα στις 23 και 24 Μαρτίου 2000 ("το Συμβούλιο της Λισαβόνας") τονίζεται η αναγκαιότητα προσαρμογής των ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στις ανάγκες της οικονομίας της γνώσης, και δηλώνεται ότι η προώθηση νέων βασικών δεξιοτήτων, ιδίως στον τομέα των τεχνολογιών των πληροφοριών είναι ένα από τα τρία βασικά συστατικά αυτής της νέας προσέγγισης.

(3) Η πρωτοβουλία "eLearning - Να σκεφτούμε την εκπαίδευση του αύριο", που ξεκίνησε από την Επιτροπή το Μάιο του 2000 ως ανταπόκριση στο Συμβούλιο της Λισαβόνας, έλαβε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίασή του στη Φέιρα τον Ιούνιο του 2000. Στη συνεδρίασή του στη Στοκχόλμη, τον Μάρτιο του 2001, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε τα θετικά αποτελέσματά της πρωτοβουλίας.

(4) Το "σχέδιο δράσης eLearning" ανέπτυξε τις τέσσερις γραμμές δράσης της πρωτοβουλίας για eLearning (υποδομές και εξοπλισμός, κατάρτιση, ευρωπαϊκά περιεχόμενα και υπηρεσίες ποιότητας, και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα) σε δέκα κεντρικές ενέργειες, που συνενώνουν τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα και εργαλεία, προκειμένου να αυξηθεί η μεταξύ τους συνεκτικότητα και συνέργεια και να βελτιωθεί η πρόσβαση των χρηστών σε αυτά.

(5) Στις 15 Μαΐου 2001, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα(6) σχετικά και με τις δύο ανακοινώσεις της Επιτροπής, αναγνωρίζοντας ότι η πρωτοβουλία για το eLearning συμβάλλει στην ενίσχυση της ιδέας ενός "ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης", που συμπληρώνει τον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας και την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, και ζητώντας να αναπτυχθεί ο ευρωπαϊκός χώρος εκπαίδευσης ανεξάρτητα στο πλαίσιο νέου ειδικού προγράμματος, με σαφή νομική βάση, αποφεύγοντας τις επικαλύψεις με υφιστάμενα προγράμματα και εξασφαλίζοντας περισσότερη προβολή και προστιθέμενη αξία στην κοινοτική δράση.

(6) Το ψήφισμα του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2001 σχετικά με την πρωτοβουλία "ηλεκτρονική μάθηση"(7) υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή και καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει και να εντείνει τις δράσεις της στον τομέα αυτό.

(7) Η Επιτροπή ενέκρινε, στις 21 Νοεμβρίου 2001, την ανακοίνωση "Η πραγμάτωση μιας ευρωπαϊκής περιοχής δια βίου μάθησης", επισημαίνοντας τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής μάθησης για την ανάπτυξη και τη διαχείριση νέων εκπαιδευτικών ευκαιριών προς τον σκοπό αυτό.

(8) Στα συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη τον Μάρτιο του 2002 ζητείται η ανάληψη πανευρωπαϊκής δράσης για την αδελφοποίηση σχολείων. Ακολούθησε η έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου για την ανάπτυξη της αδελφοποίησης μεταξύ των ευρωπαϊκών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη σύνοδό του στη Σεβίλλη, καθώς και το πιστοποιητικό χρήστη υπολογιστών και του Διαδικτύου για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

(9) Είναι αναγκαίο να εξετασθεί το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού που οφείλεται στην αδυναμία ορισμένων ατόμων να εκμεταλλευθούν πλήρως τα οφέλη των τεχνολογιών των πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και του Διαδικτύου στην κοινωνία της γνώσης. Πρόκειται για το λεγόμενο "ψηφιακό χάσμα", που επηρεάζει συχνά τους νέους, τα άτομα με αναπηρίες και τους ηλικιωμένους, και κοινωνικές κατηγορίες που είναι ήδη θύματα άλλων μορφών αποκλεισμού.

(10) Θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση και τη συνεχή επιμόρφωση των δασκάλων ούτως ώστε να είναι ικανοί να χρησιμοποιούν στην αίθουσα διδασκαλίας το Διαδίκτυο και τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) με κριτικό και υπεύθυνο από εκπαιδευτική άποψη τρόπο.

(11) Θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τη χρήση της ηλεκτρονικής μάθησης και στην προώθηση ίσων ευκαιριών στον τομέα αυτό.

(12) Η ηλεκτρονική μάθηση μπορεί να συμβάλλει ώστε η Ένωση να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κοινωνίας της γνώσης. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της μάθησης, στη διευκόλυνση της πρόσβασης στους μαθησιακούς πόρους, στην αντιμετώπιση ειδικών αναγκών και στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης εκπαίδευσης και κατάρτισης στον χώρο εργασίας, ιδίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

(13) Η διακήρυξη της Μπολόνια, που υπεγράφη στις 19 Ιουνίου 1999 από 29 ευρωπαίους Υπουργούς Παιδείας, επισημαίνει την αναγκαιότητα ευρωπαϊκής διάστασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της διάστασης της ηλεκτρονικής μάθησης στο πλαίσιο αυτό.

(14) Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δίδει μεγάλη προσοχή στην αποτελεσματική προώθηση των εικονικών χώρων τριτοβάθμιας παιδείας ως συμπλήρωμα των δραστηριοτήτων προγραμμάτων κινητικότητας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες.

(15) Χρειάζεται να ενισχυθούν και να συμπληρωθούν τα υπάρχοντα μέσα και να εξετασθεί ο ρόλος του eLearningκαι στην προετοιμασία της νέας γενεάς μέσων στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

(16) Για να ενισχυθεί η προστιθέμενη αξία της κοινοτικής δράσης είναι απαραίτητο να εξασφαλισθεί η συνοχή και η συμπληρωματικότητα μεταξύ των ενεργειών που διεξάγονται στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης και άλλων συναφών κοινοτικών πολιτικών, μέσων και ενεργειών, ιδίως της θεματικής προτεραιότητας του έκτου προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα που αφορά τις τεχνολογίες της κοινωνίας των πληροφοριών, που θέσπισε η απόφαση αριθ. 1513/2002/ΕΚ.(8)

(17) Οι υποψήφιες για προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες και τα κράτη ΕΟΧ-ΕΖΕΣ θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα eLearning. Εμπειρογνώμονες και εκπαιδευτικά ιδρύματα από άλλες τρίτες χώρες θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στην ανταλλαγή εμπειριών στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας με αυτές τις τρίτες χώρες.

(18) Το πρόγραμμα eLearning θα πρέπει να παρακολουθείται και να αξιολογείται τακτικά σε συνεργασία Επιτροπής και κρατών μελών, ώστε να είναι δυνατές αναπροσαρμογές, ιδίως όσον αφορά τις προτεραιότητες υλοποίησης των μέτρων. Η αξιολόγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει εξωτερική αξιολόγηση από ανεξάρτητα, αμερόληπτα όργανα.

(19) Δεδομένου ότι ο στόχος της προβλεπόμενης δράσης, και συγκεκριμένα η προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και η πρόσβαση στη διάσταση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με αποτελεσματική χρήση της ηλεκτρονικής μάθησης, δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη και δύναται, επομένως, λόγω της διασυνοριακής διάστασης των απαραίτητων ενεργειών και μέτρων, να επιτευχθεί καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα μπορεί να λάβει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως ορίζεται στο ίδιο άρθρο, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

(20) Η παρούσα απόφαση θεσπίζει ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο για τη συνολική διάρκεια του προγράμματος eLearning, το οποίο αποτελεί την προνομιακή αναφορά για την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή, κατά την έννοια του σημείου 33 της διοργανικής συμφωνίας, της 6ης Μαΐου 1999, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού(9), κατά τη διάρκεια της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού.

(21) Τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης θα πρέπει να θεσπισθούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή(10),

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ:

Άρθρο 1

Θέσπιση του προγράμματος

1. Η παρούσα απόφαση θεσπίζει το πρόγραμμα eLearning, ένα πολυετές πρόγραμμα για τη βελτίωση της ποιότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και της πρόσβασης σε αυτά, μέσω της αποτελεσματικής χρήσης των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ), το οποίο καλείται στο εξής "το πρόγραμμα".

2. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2004 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2006.

Άρθρο 2

Στόχοι του προγράμματος

1. Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει και να αναπτύξει περαιτέρω την αποτελεσματική χρήση των ΤΠΕ στα ευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, ως συμβολή στην ποιοτική εκπαίδευση και ως ουσιώδες στοιχείο για την προσαρμογή τους στις ανάγκες της κοινωνίας της γνώσης σε ένα πλαίσιο δια βίου μάθησης.

2. Ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

α) ο προσδιορισμός των ενδιαφερομένων φορέων και η ενημέρωσή τους όσον αφορά τους τρόπους και τα μέσα χρήσης της ηλεκτρονικής μάθησης, με στόχο την προώθηση της εξοικείωσης με τα ψηφιακά μέσα και με τον τρόπο αυτό η συμβολή στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της προσωπικής ανάπτυξης και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου·

β) η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής μάθησης για την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση·

γ) η παροχή μηχανισμών για την υποστήριξη της ανάπτυξης ευρωπαϊκών προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας, και για την ανταλλαγή και μεταβίβαση ορθών πρακτικών·

δ) η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής μάθησης στο πλαίσιο της καινοτομίας στις μεθόδους διδασκαλίας με την προοπτική βελτίωσης της ποιότητας της διαδικασίας μάθησης και καλλιέργειας της αυτονομίας αυτών που μαθαίνουν.

Άρθρο 3

Τομείς παρέμβασης του προγράμματος

1. Οι στόχοι του προγράμματος επιδιώκονται στους ακόλουθους τομείς παρέμβασης, σύμφωνα με τις γραμμές δράσης που περιγράφονται στο παράρτημα:

α) προώθηση της εξοικείωσης με τα ψηφιακά μέσα:

οι ενέργειες στον τομέα αυτόν αφορούν τη συμβολή των ΤΠΕ στα πλαίσια της σχολικής και ευρύτερα της δια βίου μάθησης, ιδίως για εκείνους που, λόγω της γεωγραφικής θέσης, της κοινωνικής κατάστασης ή των ειδικών αναγκών τους, δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις εν λόγω τεχνολογίες. Στόχος είναι να εντοπισθούν καλά παραδείγματα προς μίμηση και να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ των πολλών εθνικών και ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων που αφορούν τις εν λόγω ομάδες-στόχους·

β) ευρωπαϊκοί εικονικοί εκπαιδευτικοί χώροι:

οι ενέργειες στον τομέα αυτό αφορούν τη βελτίωση της ενσωμάτωσης της εικονικής διάστασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σκοπός είναι να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη νέων οργανωτικών προτύπων για την παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη (εικονικοί εκπαιδευτικοί χώροι) και για ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγών και ανταλλαγής εμπειριών (εικονική κινητικότητα), με βάση τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά πλαίσια συνεργασίας (πρόγραμμα Erasmus, διαδικασία της Μπολόνια), και για την παροχή μιας "διάστασης ηλεκτρονικής μάθησης" στα επιχειρησιακά εργαλεία τους (ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων (ECTS), ευρωπαϊκό μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master), διασφάλιση της ποιότητας, κινητικότητα)·

γ) ηλεκτρονική αδελφοποίηση σχολείων στην Ευρώπη και προώθηση της κατάρτισης των εκπαιδευτικών:

οι ενέργειες στον τομέα αυτό υποστηρίζουν και αναπτύσσουν περαιτέρω τη δημιουργία δικτύων μεταξύ σχολείων, ώστε να καταστεί δυνατό για όλα τα σχολεία στην Ευρώπη να δημιουργούν παιδαγωγικές εταιρικές σχέσεις με σχολεία σε άλλα σημεία της Ευρώπης, να προωθούν καινοτόμες μεθόδους συνεργασίας καθώς και να μεταβιβάζουν εκπαιδευτικές προσεγγίσεις ποιότητας και να ενισχύουν την εκμάθηση γλωσσών και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Δράσεις στον τομέα αυτό αφορούν επίσης την ενημέρωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εν γένει εκπαιδευτικών στην παιδαγωγική και συνεργατική χρήση των ΤΠΕ μέσω ανταλλαγής και διάδοσης ορθών πρακτικών και διοργάνωσης διακρατικών και πολυεπιστημονικών σχεδίων συνεργασίας·

δ) εγκάρσιες ενέργειες:

οι ενέργειες στον τομέα αυτό αφορούν την προώθηση της ηλεκτρονικής μάθησης στην Ευρώπη, και στηρίζονται στην παρακολούθηση του σχεδίου δράσης eLearning. Στόχοι είναι η διάδοση, η προώθηση και η μεταβίβαση ορθών και καινοτόμων πρακτικών και αποτελεσμάτων από τα σχέδια και προγράμματα και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων αναμεμιγμένων φορέων, ιδίως με την προώθηση εταιρικών σχέσεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

2. Οι ενέργειες αυτές υλοποιούνται σύμφωνα με τις διαδικασίες που παρατίθενται στο παράρτημα και μέσω των ακόλουθων προσεγγίσεων, οι οποίες είναι δυνατό να συνδυάζονται, όπου αρμόζει:

α) στήριξη δοκιμαστικών σχεδίων, με δυνατότητες στρατηγικού αντίκτυπου στις πρακτικές της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και σαφείς προοπτικές μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας·

β) στήριξη για την ανάπτυξη μεθόδων, εργαλείων, και πρακτικών και για την ανάλυση των τάσεων στον σχεδιασμό και τη χρήση προτύπων ηλεκτρονικής μάθησης για την εκπαίδευση και κατάρτιση·

γ) στήριξη καινοτόμων ενεργειών που διεξάγονται από ευρωπαϊκά δίκτυα και εταιρικές σχέσεις, και αποσκοπούν στο να προωθήσουν την καινοτομία και την ποιότητα στον σχεδιασμό και τη χρήση προϊόντων και υπηρεσιών, με βάση τη συναφή χρήση των ΤΠΕ για την εκπαίδευση και κατάρτιση·

δ) στήριξη ευρωπαϊκών δικτύων και εταιρικών σχέσεων που προάγουν και ενισχύουν την παιδαγωγική και μορφωτική χρησιμοποίηση του Διαδικτύου και των ΤΠΕ καθώς και της ανταλλαγής ορθών πρακτικών. Οι δραστηριότητες αυτές σχεδιάζονται ώστε να εξασφαλίζουν όχι μόνο την τεχνική ικανότητα χρησιμοποίησης του Διαδικτύου και των ΤΠΕ από διδάσκοντες και μαθητές, αλλά και την ικανότητα παιδαγωγικής, κριτικής και υπεύθυνης χρησιμοποίησής του·

ε) στήριξη ευρωπαϊκής συνεργασίας, μεταβίβασης των προϊόντων της ηλεκτρονικής μάθησης, και διάδοσης και ανταλλαγής ορθών πρακτικών·

στ) παροχή τεχνικής και διοικητικής συνδρομής.

Άρθρο 4

Υλοποίηση του προγράμματος και συνεργασία με τα κράτη μέλη

1. Η Επιτροπή:

α) εξασφαλίζει την υλοποίηση των κοινοτικών ενεργειών που καλύπτονται από το πρόγραμμα σύμφωνα με το παράρτημα·

β) εξασφαλίζει συνέργειες με άλλα κοινοτικά προγράμματα και ενέργειες στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της κοινωνικής πολιτικής και της περιφερειακής ανάπτυξης·

γ) προωθεί και διευκολύνει τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς που αναπτύσσουν δραστηριότητες στον τομέα της ηλεκτρονικής μάθησης.

2. Τα κράτη μέλη ορίζουν κατάλληλους ανταποκριτές που συνεργάζονται στενά με την Επιτροπή όσον αφορά την πληροφόρηση σχετικά με τη χρήση και την πρακτική της ηλεκτρονικής μάθησης.

Άρθρο 5

Μέτρα εφαρμογής

1. Τα ακόλουθα αναγκαία για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης μέτρα θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία της επιτροπής διαχείρισης που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2:

α) το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των προτεραιοτήτων, καθώς και τα κριτήρια και οι διαδικασίες επιλογής και τα αποτελέσματα·

β) ο ετήσιος προϋπολογισμός και η κατανομή των κονδυλίων μεταξύ των διαφόρων δράσεων του προγράμματος, σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10·

γ) τα μέτρα εποπτείας και αξιολόγησης του προγράμματος και τα μέτρα διάδοσης και μεταφοράς των αποτελεσμάτων.

2. Κάθε άλλο μέτρο αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης λαμβάνεται σύμφωνα με τη διαδικασία της συμβουλευτικής επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 3.

Άρθρο 6

Επιτροπή

1. Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή.

2. Οσάκις γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται τα άρθρα 4 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 αυτής.

Το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται σε δύο μήνες.

3. Οσάκις γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται τα άρθρα 3 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 αυτής.

4. Η επιτροπή θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό της.

Άρθρο 7

Συνεκτικότητα και συμπληρωματικότητα

1. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, εξασφαλίζει τη γενική συνεκτικότητα και συμπληρωματικότητα του προγράμματος με άλλες συναφείς πολιτικές, εργαλεία και ενέργειες της Κοινότητας, ιδίως με τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης Σωκράτης και Leonardo da Vinci και το πρόγραμμα Νεολαία.

2. Η Επιτροπή εξασφαλίζει επαρκείς συνδέσμους και, όπου ενδείκνυται, συντονισμένες ενέργειες μεταξύ του παρόντος προγράμματος και των προγραμμάτων και ενεργειών στον τομέα των νέων τεχνολογιών για την εκπαίδευση και κατάρτιση, ιδίως των συναφών ενεργειών για τις δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης του έκτου προγράμματος-πλαισίου.

Άρθρο 8

Χρηματοδότηση

1. Το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος για το διάστημα που ορίζεται στο άρθρο 1, καθορίζεται σε 44 εκατομμύρια ευρώ.

2. Οι ετήσιες πιστώσεις εγκρίνονται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων των δημοσιονομικών προοπτικών.

Άρθρο 9

Κατανομή του προϋπολογισμού

Ο προϋπολογισμός κατανέμεται μεταξύ των ενεργειών ως εξής:

α) ηλεκτρονική μάθηση για την προώθηση της εξοικείωσης με τα ψηφιακά μέσα: περίπου 10 % του συνόλου του προϋπολογισμού·

β) ευρωπαϊκοί εικονικοί εκπαιδευτικοί χώροι: περίπου 30 % του συνόλου του προϋπολογισμού·

γ) ηλεκτρονική αδελφοποίηση σχολείων στην Ευρώπη και προώθηση της κατάρτισης των εκπαιδευτικών: περίπου 45 % του συνόλου του προϋπολογισμού·

δ) εγκάρσιες ενέργειες και εποπτεία του σχεδίου δράσης eLearning: 7,5 %, κατ' ανώτατο όριο, του συνόλου του προϋπολογισμού·

ε) τεχνική και διοικητική συνδρομή: 7,5 %, κατ' ανώτατο όριο, του συνόλου του προϋπολογισμού.

Άρθρο 10

Συμμετοχή των υποψήφιων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρών και των κρατών ΕΟΧ-ΕΖΕΣ

Οι όροι και οι λεπτομερείς κανόνες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των κρατών ΕΟΧ-ΕΖΕΣ και των χωρών που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και των κρατών ΕΟΧ-ΕΖΕΣ, θεσπίζονται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των πράξεων που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ της Κοινότητας και των χωρών αυτών.

Άρθρο 11

Συνεργασία με τρίτες χώρες

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής είναι δυνατό να κληθούν να συμμετάσχουν σε συνέδρια και συναντήσεις, εξαιρουμένων των συνεδριάσεων της επιτροπής του άρθρου 6, εμπειρογνώμονες από τρίτες χώρες εκτός εκείνων που αναφέρονται στο άρθρο 10.

Τα κονδύλια που διατίθενται για την επιστροφή εξόδων ταξιδίου και διαμονής, βάσει των εφαρμοστέων κανόνων της Επιτροπής, δεν υπερβαίνουν το 0,5 % του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.

Άρθρο 12

Εποπτεία και αξιολόγηση

1. Η Επιτροπή παρακολουθεί τακτικά το πρόγραμμα σε συνεργασία με τα κράτη μέλη. Η εποπτεία περιλαμβάνει την έκθεση που αναφέρεται στην παράγραφο 2 και συγκεκριμένες δραστηριότητες.

2. Η Επιτροπή εξασφαλίζει την εξωτερική αξιολόγηση του προγράμματος κατά τη στιγμή της περάτωσής του. Στόχος της αξιολόγησης είναι να εκτιμήσει τη συνάφεια, την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπο των διαφόρων ενεργειών και να εξετάσει επίσης τον γενικό αντίκτυπο του προγράμματος. Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδεται σε ζητήματα κοινωνικής συνοχής και σε θέματα ίσων ευκαιριών.

Η αξιολόγηση αυτή εξετάζει επίσης τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των ενεργειών του παρόντος προγράμματος και εκείνων που επιδιώκονται από άλλες συναφείς πολιτικές, μέσα και ενέργειες της Κοινότητας.

Η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών έκθεση για μια εκ των υστέρων αξιολόγηση έως το τέλος του 2007.

Άρθρο 13

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 5 Δεκεμβρίου 2003.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

P. Cox

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

P. Lunardi

(1) ΕΕ C 133 της 6.6.2003, σ. 33.

(2) ΕΕ C 244 της 10.10.2003, σ. 42.

(3) Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Απριλίου 2003 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα), κοινή θέση του Συμβουλίου της 16ης Ιουνίου 2003 (ΕΕ C 233 Ε της 30.9.2003, σ. 24 και θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 21ης Οκτωβρίου 2003 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(4) Απόφαση αριθ. 253/2000/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιανουαρίου 2000, για τη θέσπιση του δεύτερου σταδίου του προγράμματος κοινοτικής δράσης στον τομέα της εκπαίδευσης "Σωκράτης" (ΕΕ L 28 της 3.2.2000, σ. 1)· απόφαση όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση αριθ. 451/2003/ΕΚ (ΕΕ L 69 της 13.3.2003, σ. 6).

(5) Απόφαση 1999/382/ΕΚ του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 1999, για τη θέσπιση του δευτέρου σταδίου του κοινοτικού προγράμματος δράσης στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης "Leonardo da Vinci" (ΕΕ L 146 της 11.6.1999, σ. 33).

(6) ΕΕ C 34 Ε της 7.2.2002, σ. 153.

(7) ΕΕ C 204 της 20.7.2001, σ. 3.

(8) Απόφαση αριθ. 1513/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2002, για το έκτο πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με σκοπό τη συμβολή στη δημιουργία του ευρωπαϊκού χώρου έρευνας και στην καινοτομία (2002-2006) (ΕΕ L 232 της 29.8.2002, σ. 1).

(9) ΕΕ C 172 της 18.6.1999, σ. 1· συμφωνία όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση 2003/429/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 147 της 14.6.2003, σ. 25).

(10) ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΡΑΣΗΣ

Οι γραμμές δράσης αποτελούν μέσο υλοποίησης του γενικού στόχου του προγράμματος: να προωθήσουν την ανάπτυξη και την κατάλληλη χρήση της ηλεκτρονικής μάθησης στην Ευρώπη και να συνδράμουν τα κράτη μέλη στις προσπάθειες που καταβάλλουν στον τομέα αυτόν. Διαρθρώνονται σύμφωνα με τους τέσσερις τομείς παρέμβασης του προγράμματος.

Γραμμή δράσης 1: "Προώθηση της εξοικείωσης με τα ψηφιακά μέσα"

Η δράση στον τομέα αυτόν πρέπει να καλύπτει τόσο ζητήματα σχεδιασμού όσο και πρακτικά ζητήματα, από την κατανόηση της εξοικείωσης με τα ψηφιακά μέσα έως τον καθορισμό επανορθωτικών ενεργειών για συγκεκριμένες ομάδες-στόχους. Η εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα είναι μία από τις θεμελιώδεις δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία της γνώσης και στην κουλτούρα των νέων μέσων ενημέρωσης. Η εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα συνδέεται επίσης με την ικανότητα χρήσης των επικοινωνιακών μέσων και με τις κοινωνικές ικανότητες, καθώς και οι τρεις έχουν κοινούς στόχους, όπως η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και η υπεύθυνη χρήση των ΤΠΕ.

α) Προσδιορισμός και διάδοση ορθών πρακτικών στην προώθηση της ψηφιακής μόρφωσης. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στη βελτίωση της πρόσβασης σε πόρους μάθησης για εκείνους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις ΤΠΕ, στην αντιμετώπιση διαφόρων γνωστικών και διδακτικών προσεγγίσεων και διαφορετικών τύπων μάθησης, την αντιμετώπιση ειδικών αναγκών, παραδείγματος χάριν, των αναγκών των μεταναστών, των παιδιών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή των ανάπηρων χρηστών, και τη διερεύνηση της χρήσης ελκυστικότερων προσεγγίσεων που δημιουργούν κίνητρα.

β) Ενέργειες ευαισθητοποίησης μέσω ευρωπαϊκών δικτύων στον τομέα αυτό. Το πρόγραμμα υποστηρίζει ενέργειες τις οποίες έχουν αναλάβει ευρωπαϊκά δίκτυα, οργανώσεις, δημόσιες αρχές, εταιρικές σχέσεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, κ.λπ. Επίσης υποστηρίζει τις επαφές και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ τους.

Γραμμή δράσης 2: "Ευρωπαϊκοί εικονικοί εκπαιδευτικοί χώροι"

Αυτή η γραμμή δράσης στοχεύει στην ανάπτυξη μίας "διάστασης eLearning" για τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

α) Ανάπτυξη των υπαρχόντων μέσων, ιδίως εκείνων που αφορούν την εικονική κινητικότητα ως συμπλήρωμα και ενίσχυση της φυσικής κινητικότητας (εικονικό Erasmus) συστήματα αναγνώρισης και επικύρωσης (βασιζόμενα στο ευρωπαϊκό σύστημα κατοχύρωσης μαθημάτων ECTS ): υπηρεσίες πληροφόρησης και καθοδήγησης ή κάθε άλλη συνέργεια μεταξύ εικονικών και παραδοσιακών προτύπων. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να βασίζονται σε θεσμικές συμφωνίες, διευρύνοντας ή συμπληρώνοντας, όποτε είναι δυνατό, τις υφιστάμενες συμφωνίες συνεργασίας στα πλαίσια των κοινοτικών προγραμμάτων κινητικότητας.

β) Διασυνοριακοί εικονικοί εκπαιδευτικοί χώροι. Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει στρατηγικά σχέδια που θα πρέπει να προτείνουν τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα από τρία, τουλάχιστον, κράτη μέλη. Θα πρέπει να αναπτυχθούν πρότυπα συνεργασίας για την ηλεκτρονική μάθηση όσον αφορά: το σχεδιασμό κοινής ανάπτυξης προγραμμάτων σπουδών από διάφορα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών για την αξιολόγηση, επικύρωση και αναγνώριση των αποκτώμενων ικανοτήτων, ακολουθουμένων των εθνικών διαδικασιών· πειραματισμοί ευρείας κλίμακας όσον αφορά την εικονική κινητικότητα, επιπροσθέτως της φυσικής κινητικότητας, καθώς και ανάπτυξη καινοτόμων διττών προγραμμάτων σπουδών που θα βασίζονται τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις ηλεκτρονικές μεθόδους μάθησης.

γ) Ευρωπαϊκά πρότυπα ηλεκτρονικής μάθησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει αναπτύξουν νέα πρότυπα συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αντικείμενο ειδικότερα την παροχή συνεχούς κατάρτισης και επαγγελματικής εξέλιξης καθώς και την ανάπτυξη υπηρεσιών μαθησιακής υποστήριξης και για την κατάρτιση των διδασκόντων γενικής παιδείας και επαγγελματικής κατάρτισης και του λοιπού εκπαιδευτικού προσωπικού στην παιδαγωγική χρήση της ηλεκτρονικής μάθησης την εξέταση μεθόδων διασφάλισης της ποιότητας, την ανάπτυξη καλύτερης κατανόησης των οργανωτικών αλλαγών και των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής μάθησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών προτύπων εταιρικών σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της ηλεκτρονικής μάθησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως και την ανάπτυξη των ευκαιριών που δημιουργούνται από τις νέες εταιρικές σχέσεις και τα πρότυπα χρηματοδότησης.

Γραμμή δράσης 3: "Hλεκτρονική αδελφοποίηση πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σχολείων στην Ευρώπη και προώθηση της κατάρτισης των εκπαιδευτικών"

Αυτή η γραμμή δράσης θα πρέπει να διευκολύνει την αδελφοποίηση σχολείων μέσω του Διαδικτύου και να προάγει την κατάρτιση των διδασκόντων, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει κίνητρα στα ευρωπαϊκά σχολεία για να οικοδομήσουν παιδαγωγικές εταιρικές σχέσεις με σχολεία σε άλλα μέρη της Ευρώπης, καλλιεργώντας την εκμάθηση γλωσσών και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Η δράση απευθύνεται σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία.

α) Εντοπισμός και ανάλυση των υφισταμένων πρωτοβουλιών. Κατά την ενέργεια αυτή θα αναλυθούν οι υφιστάμενες πρακτικές, θα επισημανθούν αξιόλογα σχέδια επίδειξης σχετικά με τη συμβολή των εκπαιδευτικών πολυμέσων και των δικτύων επικοινωνίας στη στήριξη της αδελφοποίησης σχολείων, ιδίως στο χώρο των πολύγλωσσων και πολυπολιτισμικών σχεδίων. Θα παρέχονται μελέτες περιπτώσεων, υλικά και μέθοδοι αξιολόγησης με σκοπό την υποστήριξη των δασκάλων στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ΤΠΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων συνεργασίας, όπως παραδείγματος χάρη οι εικονικές τάξεις διδασκαλίας, η διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων σπουδών για τη συνεχή επιμόρφωση των δασκάλων, οι πολυεπιστημονικές προσεγγίσεις ή η χρήση κοινών εργαλείων και μέσων διδασκαλίας.

β) Δημιουργία δικτύου στήριξης της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης. Το δίκτυο αυτό θα απαρτίζουν εκπαιδευτικοί γενικής παιδείας και επαγγελματικής κατάρτισης με πείρα στον τομέα της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Θα παρέχει παιδαγωγική στήριξη και καθοδήγηση, εργαλεία και υπηρεσίες για την αναζήτηση εταίρων, μεθόδους για την ανταλλαγή εμπειριών, καθώς και έναν κεντρικό κόμβο στο Διαδίκτυο, βασιζόμενο σε υπάρχουσες ιστοσελίδες, για τη δράση της αδελφοποίησης.

γ) Στήριξη στα δίκτυα συνεργασίας στον τομέα της συνεχούς επιμόρφωσης των διδασκόντων και του άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού. Τα δίκτυα αυτά θα βασίζονται σε οργανισμούς υπεύθυνους για την παιδαγωγική χρήση των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών. Τα δίκτυα αυτά θα επικεντρώνονται σε τομείς συνεργασίας προτεραιότητας όπως περιγράφεται στο πλαίσιο της έκθεσης για τους συγκεκριμένους και μελλοντικούς στόχους των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στη δημιουργία ευνοϊκών όρων για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ΤΠΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων συνεργασίας, για την ανταλλαγή εκπαιδευτικών πόρων και προσεγγίσεων, καθώς και για την από κοινού ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού.

δ) Ενέργειες προώθησης και επικοινωνίας. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας εξαρτάται από μια δυναμική επικοινωνιακή δράση που θα βασίζεται στον ιστοχώρο και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον σχεδιασμό μιας ελκυστικής οπτικής εικόνας, δημοσιεύσεις, δελτία Τύπου, προετοιμασία ενημερωτικών δελτίων σχετικών με σχολικά σχέδια, εκδηλώσεις έναρξης και περάτωσης, διαγωνισμούς και βραβεία.

Γραμμή δράσης 4: "Εγκάρσιες ενέργειες και εποπτεία του σχεδίου δράσης eLearning"

Επιπλέον, χρηματοδοτούνται εγκάρσιες ενέργειες, όπως οι ακόλουθες:

α) Υποστήριξη της ενεργού εποπτείας του σχεδίου δράσης eLearning. Η ενέργεια αυτή θα εξασφαλίσει περισσότερη συνεκτικότητα και προβολή στις σχετικές με τον τομέα της ηλεκτρονικής μάθησης δράσεις της ΕΕ μέσω της διάδοσης του συναφούς υλικού, όπως εκθέσεων και μελετών, μέσω της ομαδοποίησης των σχεδίων που αφορούν παρόμοιους στόχους ή χρησιμοποιούν παρόμοιες μεθοδολογίες, μέσω της υποστήριξης της ανταλλαγής εμπειριών, της δικτύωσης και κάθε άλλης πιθανής συνέργειας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του σχεδίου δράσης.

β) Λειτουργία μίας διαδικτυακής "πύλης" για το eLearning, η οποία θα παρέχει εύκολη, άμεση πρόσβαση σε ευρωπαϊκές δραστηριότητες στους τομείς της ηλεκτρονικής μάθησης και στις υπάρχουσες πηγές πληροφόρησης, σε καταλόγους, βάσεις δεδομένων ή αποθήκες γνώσεων, και θα διευκολύνει την φιλική προς τον χρήστη πρόσβαση στα ενωσιακά προγράμματα, σχέδια, μελέτες, εκθέσεις και ομάδες εργασίας.

γ) Ενέργειες ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης μέσω ευρωπαϊκών δικτύων. Η δράση αυτή θα στηρίξει ευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ηλεκτρονικής μάθησης, καθώς και συναφείς δραστηριότητες όπως επικεντρωμένα συνέδρια, σεμινάρια ή εργαστήρια με αντικείμενο βασικά θέματα της ηλεκτρονικής μάθησης όπως η διασφάλιση της ποιότητας. Η εν λόγω δράση θα προωθήσει επίσης τον ευρωπαϊκό διάλογο και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών στον τομέα αυτό.

δ) Σχεδιασμός και ανάπτυξη εργαλείων εποπτείας, ανάλυσης και πρόβλεψης για την ηλεκτρονική μάθηση στην Ευρώπη, σε συνεργασία με την Eurostat και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το παρόν πρόγραμμα μπορεί να συμβάλει επίσης σε διασταυρούμενες ενέργειες με διεθνή σχέδια που έχουν σχέση με την ορθή και αποτελεσματική χρήση των ΤΠΕ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, όπως παραδείγματος χάρη εκείνα που ήδη ετοιμάζουν ο ΟΟΣΑ ή η Unesco.

Ενέργειες τεχνικής υποστήριξης

Επιπλέον, η υλοποίηση του προγράμματος θα υποστηρίζεται από ενέργειες που αποσκοπούν στη διάδοση των αποτελεσμάτων (π.χ. δημοσιεύσεις, παραπομπές στο Διαδίκτυο, προβολή σχεδίων και εκδηλώσεων) και στη μεταφορά, εφόσον είναι αναγκαίο, από στρατηγικές μελέτες που εξετάζουν ανακύπτοντα προβλήματα ή νέες ευκαιρίες ή κάθε άλλο σημαντικό ζήτημα που αφορά την εξέλιξη της ηλεκτρονικής μάθησης στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα υποστηρίζει επίσης τη συνεχή επανατροφοδότησή του με γνώμες από χρήστες και συμμετέχοντες, καθώς και την τελική εξωτερική αξιολόγησή του.

2. ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Η χρηματοδότηση θα χορηγείται κατόπιν πρόσκλησης για την υποβολή προσφορών και προτάσεων.

Θα χρηματοδοτείται κατά 100 % η αγορά υπηρεσιών (όπως μελέτες περιπτώσεων ή εμπειρογνώμονες) και πιθανώς η συμβολή στη δημιουργία μελλοντικού εκτελεστικού οργανισμού, η οποία μελετάται.

Οι ενέργειες θα χρηματοδοτηθούν με τους ακόλουθους τρόπους:

- επιδοτήσεις που θα καλύπτουν το μέγιστο έως 80 % των επιλέξιμων δαπανών, μαζί με άλλες πηγές του δημόσιου ή/και του ιδιωτικού τομέα, για σχέδια συνεργασίας, όπως παραδείγματος χάρη καινοτόμα σχέδια διαρθρωτικής φύσης (όλες οι γραμμές δράσης),

- επιδοτήσεις που θα καλύπτουν το μέγιστο έως 80 % των επιλέξιμων δαπανών για εταιρικές σχέσεις eLearning, στις οποίες προστανται ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι οποίες αποβλέπουν στο να προσδώσουν "διάσταση ηλεκτρονικής μάθησης" σε νέα πρότυπα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (γραμμή δράσης 2),

- χρηματοδότηση κατά 100 % μιας δομής που θα υποστηρίζει την αδελφοποίηση σχολείων και στην οποία θα περιλαμβάνεται ένας κεντρικός κόμβος Διαδικτύου· ένα ευρωπαϊκό δίκτυο παιδαγωγικής στήριξης σε συνεργασία με κράτη μέλη· ενέργειες προώθησης και διάδοσης, καθώς και κάθε άλλη απαραίτητη ενέργεια στήριξης, όπως για παράδειγμα η επανεξέταση των υφισταμένων συστημάτων αδελφοποίησης ή η διαμόρφωση ενός ad hoc εργαλείου αναζήτησης εταίρων. Προβλέπονται επιδοτήσεις σε ποσοστό μεταξύ 50 % έως 80 % για τη στήριξη των ενεργειών προώθησης και διάδοσης από τα κράτη μέλη (γραμμή δράσης 3),

- επιδοτήσεις μεταξύ του 50 και του 80 % των εξόδων που συνδέονται με ενέργειες πληροφόρησης και επικοινωνιών, όπως σεμινάρια, επισκέψεις, κοινές εκθέσεις, αξιολόγηση από ομοτίμους και παρόμοιες ενέργειες διάδοσης και ανταλλαγής γνώσεων (όλες οι γραμμές δράσης).

Οι μηχανισμοί παράδοσης που προβλέπονται στην πρόταση ανταποκρίνονται βασικά στη συνήθη κοινοτική προσέγγιση όσον αφορά τις επιδοτήσεις και τη συγχρηματοδότηση βάσει αναλυτικών αιτήσεων χρηματοδότησης. Θα υπάρξουν επίσης ορισμένα μέρη τα οποία θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από την Κοινότητα, όπως το δίκτυο υποστήριξης και ο κεντρικός ιστοχώρος για την δράση αδελφοποίησης σχολείων. Η χρηματοδότηση θα χορηγηθεί κατόπιν πρόσκλησης υποβολής προτάσεων και προσφορών.

Η διαχείριση του προγράμματος γίνεται από την Επιτροπή, με την πιθανή συνδρομή ενός μελλοντικού εκτελεστικού οργανισμού, η σύσταση του οποίου μελετάται επί του παρόντος. Η πίστωση πρόκειται να καλύψει δαπάνες για μελέτες, συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, πληροφόρηση, συνέδρια και δημοσιεύσεις που συνδέονται άμεσα με τον στόχο του προγράμματος, καθώς και κάθε άλλη δαπάνη παροχής τεχνικής και διοικητικής συνδρομής στην οποία δεν περιλαμβάνονται καθήκοντα δημόσιας αρχής.