32001Y0111(02)

Σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2000 — Εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 1999, σχετικά με τη διαχείριση των συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 008 της 11/01/2001 σ. 0004 - 0004


Σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου

της 14ης Δεκεμβρίου 2000

Εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 1999, σχετικά με τη διαχείριση των συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης

(2001/C 8/02)

1. Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για το σημαντικό έργο που επιτελέσθηκε ενόψει της εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 1999(1), σχετικά με τη διαχείριση των συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης. Σημειώνει τα εκπονηθέντα σχετικά έγγραφα δηλαδή: κατευθυντήριες αρχές για την προπαρασκευή και τη διαπραγμάτευση συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης της πιστότητας, και οδηγό (vade-mecum) για τις συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης.

2. Το Συμβούλιο τονίζει ότι τα κείμενα αυτά είναι πολύ κατατοπιστικά για την εξωτερική στρατηγική της Κοινότητας καθόσον αφορά τους τύπους συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης. Φρονεί ότι θα χρειασθεί να συμπληρωθούν και να αναπροσαρμοσθούν ανάλογα με τα διδάγματα της πείρας, ώστε να συμβάλουν στην επίρρωση της ενδοκοινοτικής οργάνωσης και της διαφάνειας για την προπαρασκευή, τη διαπραγμάτευση και τη διαχείριση των συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης.

3. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις προσδοκίες των κοινοτικών θεσμικών οργάνων, των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών και των επιχειρηματικών κύκλων καθόσον αφορά την ενημέρωση και τη νομική ασφάλεια. Καλεί την Επιτροπή να εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες προς ικανοποίηση αυτών των αναγκών. Το Συμβούλιο εξαίρει ιδιαίτερα το ζωτικό ρόλο των μέσων επιφυλακής σε κοινοτική κλίμακα, μηχανισμό που εγγυάται την ασφάλεια όσων προϊόντων κυκλοφορούν στην κοινοτική αγορά, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που εμπίπτουν στις συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης και δή στο φαρμακευτικό τομέα.

4. Το Συμβούλιο θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την εκ των προτέρων και την εκ των υστέρων αξιολόγηση των συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης, στο πλαίσιο της οποίας ζητείται η γνώμη διαφόρων παραγόντων (αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, επιχειρήσεις, οργανισμοί αξιολόγησης της πιστότητας), ενώ εξετάζεται αναλυτικά ο αντίκτυπος των συμφωνιών αυτών στην εσωτερική αγορά.

5. Το Συμβούλιο τονίζει επίσης ότι απαιτείται επαγρύπνηση ούτως ώστε οι συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης να μη θίξουν την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, πράγμα που θα επιτευχθεί με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των επιτροπών που είναι αρμόδιες για τις συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης και των επιτροπών και ομάδων που είναι αρμόδιες βάσει των κανόνων της εσωτερικής αγοράς.

(1) ΕΕ C 190 της 7.7.1999, σ. 2.