31999L0052

Οδηγία 1999/52/ΕΚ της Επιτροπής, της 26ης Μαΐου 1999, για την προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας 96/96/ΕΚ του Συμβουλίου για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τον τεχνικό έλεγχο των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 142 της 05/06/1999 σ. 0026 - 0028


ΟΔΗΓΙΑ 1999/52/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 26ης Μαΐου 1999

για την προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας 96/96/ΕΚ του Συμβουλίου για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τον τεχνικό έλεγχο των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την οδηγία 96/96/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 1996, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τον τεχνικό έλεγχο των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους(1), και ιδίως το άρθρο 7 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας:

(1) ότι στο πρώτο πρόγραμμα Auto-Oil(2) η συντήρηση των μηχανοκίνητων οχημάτων θεωρείται αποφασιστική συνιστώσα των επιπτώσεων της κυκλοφορίας στην ποιότητα του αέρα·

(2) ότι το παράρτημα ΙΙ τμήμα 8.2 της οδηγίας 96/96/ΕΚ προδιαγράφει τις δοκιμές που πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τον περιοδικό έλεγχο των οχημάτων ώστε να διαπιστώνεται ότι συντηρούνται ορθά·

(3) ότι το παράρτημα ΙΙ τμήμα 8.2.2 της οδηγίας 92/55/ΕΟΚ του Συμβουλίου(3) ορίζει ότι, από την 1η Ιανουαρίου 1996, τα πετρελαιοκίνητα οχήματα πρέπει να ελέγχονται για τη θολερότητα των καυσαερίων και την "ελεύθερη επιτάχυνση" του αποσυμπλεγμένου κινητήρα από την ταχύτητα βραδυπορείας μέχρι την ταχύτητα στην οποία ανακόπτεται η παροχή καυσίμου·

(4) ότι η παρούσα οδηγία θεσπίζει τεχνική προσαρμογή η οποία βελτιώνει την απόδοση του τεχνικού ελέγχου των εκπομπών των πετρελαιοκίνητων οχημάτων·

(5) ότι χρειάζεται περαιτέρω προσπάθειες για να αναπτυχθούν οι διεργασίες εναλλακτικής δοκιμής με την οποία θα ελέγχονται οι συνθήκες συντήρησης των πετρελαιοκίνητων οχημάτων, ιδίως σε ό,τι αφορά τα αιωρούμενα και τα NOx·

(6) ότι η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί βάσει της οδηγίας 96/96/ΕΚ για την προσαρμογή της οδηγίας σχετικά με τον τεχνικό έλεγχο των μηχανοκίνητων οχημάτων στην τεχνική πρόοδο συμφωνεί με τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Η οδηγία 96/96/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

Το παράρτημα ΙΙ τμήμα 8.2.2. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: "8.2.2. Μηχανοκίνητα οχήματα εξοπλισμένα με κινητήρες που λειτουργούν με ανάφλεξη δια συμπιέσεως (πετρελαιοκινητήρες).

α) Μέτρηση της θολερότητας των καυσαερίων κατά την ελεύθερη επιτάχυνση του κινητήρα από την ταχύτητα βραδυπορείας μέχρι την ταχύτητα στην οποία ανακόπτεται η παροχή καυσίμου με το μοχλό ταχυτήτων στο νεκρό σημείο και το συμπλέκτη συμπλεγμένο.

β) Προετοιμασία του οχήματος:

1. Τα οχήματα μπορούν να υποβάλλονται σε δοκιμή χωρίς προετοιμασία μολονότι για λόγους ασφαλείας πρέπει να ελέγχεται εάν έχει θερμανθεί ο κινητήρας και εάν είναι σε εν γένει ικανοποιητική κατάσταση από μηχανολογική άποψη.

2. Εξαιρέσει όσων προδιαγράφονται στο στοιχείο δ) σημείο 5 κατωτέρω, δεν απορρίπτεται κανένα όχημα εκτός εάν έχει υποβληθεί σε προετοιμασία σύμφωνα με τις κατωτέρω απαιτήσεις.

3. Ο κινητήρας πρέπει να έχει θερμανθεί πλήρως, επί παραδείγματι η θερμοκρασία του ελαίου του κινητήρα όταν μετρείται με καθετήρα στο σωλήνα στάθμης του ελαίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 80° C, ή χαμηλότερη εφόσον αυτή είναι η φυσιολογική θερμοκρασία λειτουργίας, ή η θερμοκρασία του συγκροτήματος του κινητήρα όταν μετρείται με τη στάθμη της υπερέρυθρης ακτινοβολίας να είναι τουλάχιστον ισοδύναμη. Εάν, λόγω του σχήματος του οχήματος, η μέτρηση αυτή είναι πρακτικά αδύνατη, η φυσιολογική θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα επιτυγχάνεται με άλλα μέσα, π.χ. με τη λειτουργία του ανεμιστήρα του κινητήρα.

4. Το σύστημα εξάτμισης πρέπει να έχει καθαρισθεί με τουλάχιστον τρεις κύκλους ελεύθερης επιτάχυνσης ή με άλλη ανάλογη μέθοδο.

γ) Διαδικασία δοκιμής:

1. Οπτική επιθεώρηση των σχετικών μερών του συστήματος εκπομπών του μηχανοκίνητου οχήματος για να ελεγχθεί εάν υπάρχουν απώλειες.

2. Ο κινητήρας, και ο τυχόν υπερτροφοδότης, πρέπει να είναι σε κατάσταση βραδυπορείας πριν την έναρξη κάθε κύκλου ελεύθερης επιτάχυνσης. Για τα βαρέα πετρελαιοκίνητα οχήματα, αυτό σημαίνει αναμονή επί τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα από την άφεση του επιταχυντή.

3. Κατά την έναρξη κάθε κύκλου ελεύθερης επιτάχυνσης πρέπει το ποδόπληκτρο του επιταχυντή να πιέζεται πλήρως και γρήγορα (σε χρόνο συντομότερο από 1 δευτερόλεπτο), βαθμιαία και όχι απότομα ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη παροχή από την αντλία έγχυσης.

4. Κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου ελεύθερης επιτάχυνσης, ο κινητήρας πρέπει να φθάνει την ταχύτητα αποκοπής ή, στα οχήματα με αυτόματη μετάδοση της κίνησης, την ταχύτητα που προδιαγράφει ο κατασκευαστής ή εφόσον δεν διατίθενται τα δεδομένα αυτά, τα 2/3 της ταχύτητας αποκοπής, πριν αφεθεί ο επιταχυντής. Αυτό μπορεί να ελεγχθεί π.χ. με παρακολούθηση της ταχύτητας του κινητήρα ή με την πάροδο ικανού χρόνου μεταξύ της αρχικής ενεργοποίησης του επιταχυντή και της άφεσή του, ο οποίος στην περίπτωση των οχημάτων των κατηγοριών 1 και 2 του παραρτήματος I πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 δευτερόλεπτα.

δ) Οριακές τιμές:

1. Η συγκέντρωση δεν πρέπει να υπερβαίνει εκείνη που αναγράφεται στην πινακίδα σύμφωνα με την οδηγία 72/306/ΕΟΚ του Συμβουλίου (2).

2. Σε περίπτωση που το στοιχείο αυτό δεν είναι διαθέσιμο ή όταν οι αρμόδιες για τον έλεγχο υπηρεσίες των κρατών μελών αποφασίζουν να μην χρησιμοποιήσουν την εν λόγω τιμή σαν δεδομένο αναφοράς, ως οριακές τιμές για το μέγιστο συντελεστή απορρόφησης, λαμβάνονται:

- κινητήρες ντίζελ με φυσική απορρόφηση: 2,5 m-1,

- κινητήρες ντίζελ με υπερπλήρωση: 3,0 m-1

ή τιμές ισοδύναμες αν χρησιμοποιείται άλλου τύπου μηχανή από εκείνη που χρησιμοποιείται για την έγκριση ΕΟΚ.

3. Για τα οχήματα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας ή τεθεί σε κυκλοφορία για πρώτη φορά πριν από την 1η Ιανουαρίου 1980, δεν ισχύουν αυτές οι διατάξεις.

4. Όχημα απορρίπτεται μόνον εφόσον η μέση αριθμητική τιμή τριών τουλάχιστον κύκλων ελεύθερης επιτάχυνσης, υπερβαίνει την οριακή τιμή. Για τον υπολογισμό επιτρέπεται να απορριφθούν μετρήσεις που παρεκκλίνουν σημαντικά από τη μετρηθείσα μέση τιμή ή το αποτέλεσμα οιουδήποτε άλλου στατιστικού υπολογισμού που λαμβάνει υπόψη την σκέδαση των μετρήσεων. Τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίσουν το μέγιστο αριθμό των κύκλων δοκιμής.

5. Για να αποφεύγονται οι άσκοπες δοκιμές, τα κράτη μέλη μπορούν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του τμήματος 8.2.2 στοιχείο δ) σημείο 4 να απορρίπτουν τα οχήματα στα οποία μετρήθηκαν τιμές υπερβαίνουσες κατά πολύ τις οριακές τιμές μετά από λιγότερους από τρεις κύκλους ελεύθερης επιτάχυνσης ή μετά τους κύκλους καθαρισμού (ή άλλης ισοδύναμης μεθόδου) που προδιαγράφονται στο στοιχείο β) σημείο 3 ανωτέρω. Επίσης για να αποφεύγονται άσκοπες δοκιμές, τα κράτη μέλη μπορούν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του τμήματος 8.2.2 στοιχείο δ) σημείο 4 να εγκρίνουν τα οχήματα στα οποία μετρήθηκαν τιμές σημαντικά κατώτερες των οριακών τιμών μετά από λιγότερους από τρεις κύκλους ελεύθερης επιτάχυνσης ή μετά τους κύκλους καθαρισμού (ή άλλης ισοδύναμης μεθόδου) που προδιαγράφονται στο στοιχείο β) σημείο 3 ανωτέρω".

Άρθρο 2

1. Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορθωθούν προς την παρούσα οδηγία πριν από την 1η Οκτωβρίου 2000. Πληροφορούν αμέσως την Επιτροπή σχετικά.

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι διατάξεις που θεσπίζουν σχετικά να περιέχουν ή να συνοδεύονται κατά την επίσημη δημοσίευσή τους από παραπομπή στην παρούσα οδηγία. Ο τρόπος της παραπομπής καθορίζεται από τα κράτη μέλη.

2. Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των διατάξεων εσωτερικού δικαίου, τις οποίες θεσπίζουν στο πεδίο που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 3

Η παρούσα οδηγία τίθεται σε ισχύ την επομένη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Άρθρο 4

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 26 Μαΐου 1999.

Για την Επιτροπή

Neil KINNOCK

Μέλος της Επιτροπής

(1) ΕΕ L 46 της 17.2.1997, σ. 1.

(2) Τριμερές πρόγραμμα μεταξύ των πετροχημικών βιομηχανιών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποσκοπεί στην ανάπτυξη προτύπων για τις εκπομπές των οχημάτων και την ποιότητα των καυσίμων για το έτος 2000.

(3) ΕΕ L 225 της 10.8.1992, σ. 68.