31984L0529

Οδηγία 84/529/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 17ης Σεπτεμβρίου 1984 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τους ηλεκτροκίνητους ανελκυστήρες

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 300 της 19/11/1984 σ. 0086 - 0094
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 14 σ. 0088
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 18 σ. 0096
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 14 σ. 0088
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 18 σ. 0096


ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 17ης Σεπτεμβρίου 1984 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τους ηλεκτροκίνητους ανελκυστήρες

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 100,

την πρόταση της Επιτροπής (1),

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (3),

Εκτιμώντας:

ότι στα κράτη μέλη η κατασκευή, καθώς και οι έλεγχοι των ηλεκτροκίνητων ανελκυστήρων αποτελούν αντικείμενο επιτακτικών διατάξεων που διαφέρουν από κράτος μέλος σε κράτος μέλος και παρεμποδίζουν για το λόγο αυτό τις εμπορικές συναλλαγές στον τομέα αυτών των ανελκυστήρων- ότι πρέπει, επομένως, να πραγματοποιηθεί προσέγγιση αυτών των διατάξεων-

ότι οι κανόνες που αφορούν την εγκατάσταση και τις δοκιμές που πραγματοποιούνται κατά τον έλεγχο πριν να τεθούν σε λειτουργία τα μηχανήματα αυτά, καθώς και τον έλεγχο λειτουργίας τους, επιδρούν στην κατασκευή τους, διαφέρουν από κράτος μέλος σε κράτος μέλος και πρέπει, επομένως, να εναρμονιστούν κι αυτοί-

ότι η οδηγία 84/528/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 17 Σεπτεμβρίου 1984 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών όσον αφορά τις κοινές διατάξεις για τα ανυψωτικά μηχανήματα και τα μηχανήματα διακινήσεως φορτίων (4) καθορίζει ιδίως τις διαδικασίες εξέτασης τύπου ΕΟΚ και ελέγχου ΕΟΚ των μηχανημάτων αυτών- ότι, σύμφωνα με την οδηγία αυτή, πρέπει να καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές τις οποίες πρέπει να πληρούν οι ηλεκτροκίνητοι ανελκυστήρες και τα συστατικά κατασκευαστικά τους στοιχεία (διατάξεις μανδάλωσης, θύρες πλατύσκαλου, αναστολείς ταχύτητας, αλεξίπτωτα, υδραυλικοί επικρουστήρες) για να μπορέσουν να εισάγονται, να διατίθενται στο εμπόριο και να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, αφού υποστούν τους ελέγχους και εφοδιαστούν με τα προβλεπόμενα σήματα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

1. Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στα ηλεκτροκίνητα μηχανήματα ανέλκυσης που είναι εγκατεστημένα κατά μόνιμο τρόπο, εξυπηρετούν καθορισμένες στάθμες ορόφων, περιλαμβάνουν θαλαμίσκο προοριζόμενο για τη μεταφορά προσώπων ή προσώπων και αντικειμένων, αναρτημένο από καλώδια ή αλυσίδες και μετακινούνται, τουλάχιστον εν μέρει, κατά μήκος κατακόρυφων οδηγών ή οδηγών των οποίων η κλίση σε σχέση με την κατακόρυφο είναι μικρότερη από 15o, τα οποία αποκαλούνται στο εξής "ανελκυστήρες".

2. Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας:

- οι ανελκυστήρες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για στρατιωτικούς ή πειραματικούς σκοπούς, καθώς και οι ανελκυστήρες που χρησιμοποιούνται ως εξοπλισμός στα πλοία, στις εγκαταστάσεις οι οποίες προορίζονται για την αναζήτηση και την εκμετάλλευση ορυκτών στο ανοικτό πέλαγος, για ορυχεία ή για το χειρισμό ραδιενεργών ουσιών,

- οι ανελκυστήρες που προορίζονται αποκλειστικά για τη μεταφορά πραγμάτων,

- οι μη ηλεκτροκίνητοι ανελκυστήρες και αναβατόρια, τα μηχανήματα που λειτουργούν με χρήση ρευστών (ιδίως οι υδραυλικοί και ελαιοηλεκτροκίνητοι ανελκυστήρες και αναβατόρια), τα ανυψωτικά μηχανήματα που είναι γνωστά με τις ακόλουθες επωνυμίες: ανελκυστήρες τύπου "πάτερ-όστερ", αναβατόρια με οδοντωτή ράβδο, κοχλιοκίνητα αναβατόρια, αναβατόρια θεατρικού εξοπλισμού, ανυψωτικοί μηχανισμοί αυτόματης φόρτωσης, αναβατόρια με ανατρεπόμενους κάδους, ανελκυστήρες και αναβατόρια εργοταξίων οικοδομικών και δημοσίων έργων, μηχανήματα κατασκευών και συντήρησης και ανελκυστήρες ειδικής κατασκευής για τη μεταφορά αναπήρων.

Άρθρο 2

1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 3, τα κράτη μέλη δεν μπορούν, λόγω των απαιτήσεων της παρούσας οδηγίας, να αρνούνται, να απαγορεύουν ή να περιορίζουν την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία των ανελκυστήρων που ανταποκρίνονται στις διατάξεις της οδηγίας αυτής και της οδηγίας 84/528/ΕΟΚ. Στα κράτη μέλη όπου απαιτείται, προκειμένου να γίνει αποδεκτός ανελκυστήρας, να γίνει έλεγχος πριν αυτός να τεθεί σε λειτουργία, η πιστότητα του ανελκυστήρα προς τις κοινοτικές διατάξεις διαπιστώνεται με ελέγχους και δοκιμές που πραγματοποιούνται κατά τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας και της οδηγίας 84/528/ΕΟΚ.

Αυτά τα κράτη μέλη καθορίζουν, σύμφωνα με τις εθνικές τους διατάξεις, τα όργανα που είναι αρμόδια γι' αυτές τις δοκιμές και ελέγχους.

2. Τα κοινοτικά ή εθνικά μέτρα για τις κτιριακές κατασκευές, και ιδίως για την προστασία έναντι πυρκαγιάς, δεν θίγονται εφόσον δεν αφορούν τον τομέα εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπονται για το σκοπό αυτό στην παρούσα οδηγία.

3. Εάν κράτος μέλος απαιτεί, πριν να γίνει εγκατάσταση, να έχει δοθεί έγκριση, η αίτηση για την έγκριση πρέπει να εξετάζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας.

4. Οι εξετάσεις και δοκιμές, που γίνονται περιοδικά στα πλαίσια της συντήρησης των ανελκυστήρων ή ύστερα από μια σημαντική μετατροπή, πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις- όσον αφορά τους ανελκυστήρες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, αυτές οι εξετάσεις και δοκιμές δεν μπορούν να είναι αυστηρότερες από ό,τι καθορίζεται στο παράρτημα.

Άρθρο 3

1. Τα κατασκευαστικά στοιχεία ανελκυστήρων, τα οποία περιλαμβάνονται στο παράρτημα II, υπόκεινται στην εξέταση τύπου ΕΟΚ και στον έλεγχο ΕΟΚ σύμφωνα με την οδηγία 84/528/ΕΟΚ.

2. Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να αρνούνται, να απαγορεύουν ή να περιορίζουν το να διατίθενται στην αγορά και να χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ή την εγκατάσταση ανελκυστήρων αυτά τα κατασκευαστικά στοιχεία ανελκυστήρων, εφόσον ανταποκρίνονται στον εξεταζόμενο τύπο, φέρουν το σήμα εξέτασης τύπου ΕΟΚ και συνοδεύονται από πιστοποιητικό πιστότητας το οποίο έχει συνταχθεί από τον κατασκευαστή σύμφωνα με το πρότυπο που περιέχεται στο παράρτημα IV της οδηγίας 84/528/ΕΟΚ.

3. Η βεβαίωση εξέτασης ΕΟΚ, που επιβεβαιώνει εάν ένας τύπος κατασκευαστικού στοιχείου ανταποκρίνεται στις κοινοτικές προδιαγραφές, ισχύει για περίοδο δέκα ετών και μπορεί να ανανεωθεί, ύστερα από σχετική αίτηση, για περιόδους διάρκειας δέκα ετών.

Άρθρο 4

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα πρόσφορα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα κατασκευαστικά στοιχεία θα μπορούν να υποβάλλονται στην εξέταση τύπου ΕΟΚ και ότι θα χορηγείται η βεβαίωση τύπου ΕΟΚ που αναφέρεται στο άρθρο 3, της οποίας το πρότυπο περιέχεται στο παράρτημα III, εφόσον τα στοιχεία αυτά ανταποκρίνονται στις τεχνικές απαιτήσεις του παραρτήματος I.

Άρθρο 5

Οι τροποποιήσεις που είναι αναγκαίες για την προσαρμογή των παραρτημάτων της παρούσας οδηγίας στην τεχνική πρόοδο, θεσπίζονται σύμφωνα με το άρθρο 22 της οδηγίας 84/528/ΕΟΚ.

Άρθρο 6

1. Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία σε προθεσμία είκοσι τεσσάρων μηνών από την κοινοποίησή της (5). Ενημερώνουν αμέσως σχετικά την Επιτροπή.

2. Τα κράτη μέλη φροντίζουν να ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των διατάξεων εσωτερικού δικαίου που θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την οδηγία αυτή.

Άρθρο 7

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 17 Σεπτεμβρίου 1984.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

P. BARRY

(1) ΕΕ αριθ. C 221 της 29. 9. 1975, σ. 1.

(2) ΕΕ αριθ. C 7 της 12. 1. 1976, σ. 37.

(3) ΕΕ αριθ. C 131 της 12. 6. 1976, σ. 31.

(4) Βλέπε σ. 72 της παρούσας Επίσημς Εφημερίδας.

(5) Η παρούσα οδηγία κοινοποιήθηκε στα κράτη μέλη στις 26 Σεπτεμβρίου 1984.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 1. Τα μηχανήματα που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 πρέπει, εκτός από ό,τι αφορά τα σημεία τα οποία αναφέρονται στο σημείο 2, να ανταποκρίνονται στο πρότυπο EN 81-1 (Έκδοση 14ης Οκτωβρίου 1977) για τους ηλεκτροκίνητους ανελκυστήρες, που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN).

2. Το πρότυπο αυτό εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των ακόλουθων τροποποιήσεων:

- σημείο 2

Η αναφορά στα HD 25, HD 223 και HD 224 αντικαθίσταται από την αναφορά στο HD 384 σημείο 2,

- σημείο 5.7.1. Περιθώρια της άνω απόληξης του φρέατος για ανελκυστήρες έλξης (traction drive lifts) και για ανελκυστήρες θετικής οδήγησης (positive drive lift)

Γίνονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

"5.7.1.1. Όταν το αντίβαρο εδράζεται στους επικρουστήρες του και αυτοί είναι εντελώς συμπιεσμένοι πρέπει να ισχύουν ταυτοχρόνως οι ακόλουθες τέσσερις προϋποθέσεις:

α) η καθοδηγούμενη διαδρομή του θαλάμου, η οποία είναι ακόμα δυνατόν να πραγματοποιηθεί κατά την άνοδο, πρέπει να είναι..... (αμετάβλητο)-

β) η ελεύθερη απόσταση πάνω από την επιφάνεια που αναφέρεται στο σημείο 8.13.1 β) πρέπει να είναι τουλάχιστον...... (αμετάβλητο)-

γ) η ελεύθερη απόσταση ανάμεσα στα χαμηλότερα μέρη της οροφής του φρέατος και:

1)..... (αμετάβλητο),

2)..... (αμετάβλητο)-

δ) ο χώρος πάνω από το θάλαμο πρέπει να μπορεί να περιλάβει παραλληλεπίπεδο διαστάσεων τουλάχιστον 0,5 m x 0,6 m x 0,8 m, εδραζόμενο σε μία από τις έδρες του.

5.7.2.2. Όταν οι άνω επικρουστήρες..... (αμετάβλητο):

α) η ελεύθερη απόσταση πάνω από την επιφάνεια που αναφέρται στο σημείο 8.13.1 β) πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση προς 1 m-

β) η ελεύθερη απόσταση μεταξύ των χαμηλότερων σημείων της οροφής.... (αμετάβλητο)-

γ) ο χώρος πάνω από το θάλαμο πρέπει να μπορεί να περιλάβει παραλληλεπίπεδο διαστάσεων τουλάχιστο 0,5 m x 0,6 m x 0,8 m, εδραζόμενο σε μία από τις έδρες του.",

- σημείο 5.7.3.3.

Οι προβλεπόμενες στο γράμμα α) διαστάσεις αντικαθίστανται από τις ακόλουθες τιμές:

"0,5 m x 0,6 m x 1 m",

- σημείο 6.2.1.

Οι προσπελάσεις από τη δημόσια οδό έως το εσωτερικό του μηχανοστασίου και του τροχαλιοστασίου πρέπει:

α) να μπορούν να φωτίζονται ευκρινώς με ηλεκτρική (ηλεκτρικές) διάταξη (διατάξεις) μόνιμα τοποθετημένη (τοποθετημένες)-

β) να μπορούν να χρησιμοποιούνται ευχερώς και ασφαλώς υπό οποιεσδήποτε συνθήκες χωρίς να είναι αναγκαία η διέλευση μέσω ιδιωτικών χώρων.

Οι διάδρομοι προσπέλασης στο μηχανοστάσιο και οι προσβάσεις πρέπει να έχουν ελάχιστο ύψος 1,8 m (τα κατώφλια και τα κράσπεδα των θυρών τα οποία έχουν ύψος έως 0,4 m το πολύ δεν λαμβάνονται υπόψη) (N c),

- σημείο 6.3.2.1.

Το δεύτερο εδάφιο τροποποιείται ως εξής:

"Πρέπει, ιδιαίτερα, να μπορεί να διατίθεται:

α) μια οριζόντια ελεύθερη επιφάνεια εμπρός από τους πίνακες και το ερμάριο (N). Η επιφάνεια αυτή καθορίζεται ως εξής (N c):

- βάθος, μετρούμενο από την εξωτερική επιφάνεια των περιβλημάτων, τουλάχιστο 700 mm. Η απόσταση αυτή μπορεί να μειώνεται σε 600 mm στο ύψος των οργάνων χειρισμού (χειρολαβές, κλπ.) που βρίσκονται εν εξοχή,

- πλάτος: η μεγαλύτερη από τις δύο ακόλουθες διαστάσεις:

500 mm

συνολικό πλάτος του ερμαρίου ή του πίνακος,

β) (χωρίς μεταβολές).",

- σημεία 7.1.1. και 8.6.3

Η τιμή "10 mm" να αντικατασταθεί με την τιμή "6 mm". Εντούτοις η δεύτερη φράση του σημείου 0.1.2.2 δεν εφαρμόζεται για τη νεα αυτή τιμή,

- σημείο 8.2. Εμβαδόν των θαλαμίσκων

Στο κάτω μέρος του πίνακα 1, οι τρεις τελευταίες γραμμές αντικαθίστανται με το εξής κείμενο:

"Όταν το ονομαστικό φορτίο είναι μεγαλύτερο από την τιμή του ονομαστικού φορτίου που αναφέρεται στον πίνακα για το εμβαδόν του θαλάμου, ο επιτρεπόμενος ανώτερος αριθμός επιβατών πρέπει να αντιστοιχεί στο πραγματικό ωφέλιμο εμβαδόν του θαλάμου.",

- σημείο 8.13.1.

Προστίθεται η ακόλουθη προδιαγραφή:

"Η οροφή του θαλαμίσκου πρέπει να σχεδιάζεται με τρόπο που να επιδέχεται την κατασκευή κιγκλιδώματος. Τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτούν, στην επικράτειά τους, την υποχρεωτική τοποθέτηση κιγκλιδώματος στην οροφή του θαλαμίσκου."

- σημείο 9.1.2 γ)

Το σημείο αυτό αντικαθίσταται με τα εξής:

"Τα άλλα χαρακτηριστικά (σύνθεση, επιμήκυνση, εκκεντρότητα, ευκαμψία, δοκιμές...) πρέπει να ανταποκρίνονται τουλάχιστον στα χαρακτηριστικά που καθορίζονται στα αντίστοιχα διεθνή πρότυπα. Εάν δεν υπάρχουν τέτοια πρότυπα, πρέπει, όταν γίνει η εγκατάσταση του ανελκυστήρα, να πληρούνται οι εθνικές προδιαγραφές και πρότυπα του κράτους μέλους στο οποίο πραγματοποιείται η εγκατάσταση αυτή.",

- σημείο 10.5.3.1 β) 2

Το σημείο αυτό αντικαθίσταται από το εξής κείμενο:

"2) Είτε να ανοίγει με ηλεκτρική διάταξη ασφάλειας (14.1.2) το κύκλωμα που τροφοδοτεί (το υπόλοιπο αμετάβλητο)",

- σημείο 11. ΑΝΟΧΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΘΑΛΑΜΙΣΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΘΑΛΑΜΙΣΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ

- σημείο 11.2. Ανοχές ανάμεσα στο θαλαμίσκο και το τοίχωμα επίσκεψης για τους ανελκυστήρες που διαθέτουν θύρα θαλαμίσκου

(κείμενο αμετάβλητο)

- σημείο 11.3. Ανοχές ανάμεσα στο θαλαμίσκο και το τοίχωμα επίσκεψης για τους ανελκυστήρες χωρίς θύρα θαλαμίσκου

(κείμενο αμετάβλητο)

Να προστεθεί το ακόλουθο σημείο:

"11.4. Ανοχές ανάμεσα στο θαλαμίσκο και το αντίβαρο

Ο θαλαμίσκος και τα προσαρτημένα στο θαλαμίσκο στοιχεία πρέπει να απέχουν τουλάχιστο 0,05 m από το αντίβαρο (εάν υπάρχει) και τα προσαρτημένα στο αντίβαρο στοιχεία.",

- σημείο 12.4.2.1

Να προστεθεί το ακόλουθο κείμενο:

"Όλα τα μηχανικά στοιχεία της πέδης τα οποία συμβάλλουν στην πέδηση που επενεργεί πάνω στο τύμπανο ή στο δίσκο πρέπει να τοποθετούνται εις διπλούν και να έχουν διαστάσεις τέτοιες ώστε, στην περίπτωση που ένα από τα στοιχεία αυτά δεν επενεργήσει στο τύμπανο ή στο δίσκο της πέδης, η επενέργεια της πέδησης να συνεχίσει να είναι επαρκής για την επιβράδυνση του θαλαμίσκου εφόσον ο θαλαμίσκος φέρει φορτίο που περιλαμβάνεται μέσα στα επιτρεπόμενα όρια. Πάντως, μέχρις ότου παρέλθει περίοδος 5 ετών από την ημερομηνία κατά την οποία η οδηγία θα τεθεί σε εφαρμογή, τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιβάλουν ή να μην επιβάλουν την προδιαγραφή αυτή.",

- σημείο 13.1.1.2

Το σημείο αυτό αντικαθίσταται από το εξής κείμενο:

"Οι εθνικοί κανονισμοί για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών κυκλωμάτων εφαρμόζονται έως τον πίνακα των διακοπτών που αναφέρονται στο 13.1.1.1. Εφαρμόζονται στο σύνολο του κυκλώματος φωτισμού του μηχανοστασίου, του χώρου του πυθμένα, των τροχαλιών και του φρέατος.",

- σημείο 13.1.1.3

Εφόσον το πρότυπο EN 81-1 δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερες διατάξεις για τα στοιχεία του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού των ανελκυστήρων, εφαρμόζονται οι διατάξεις της οδηγίας 73/23/ΕΟΚ,

- σημείο 13.1.1.4

Το σημείο αυτό αντικαθίσταται με το εξής κείμενο:

"Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση των ανελκυστήρων πρέπει:

α) να πληροί τις απαιτήσεις των εναρμονισμένων εγγράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης (CENELEC), τα οποία έχουν εγκριθεί από τις εθνικές ηλεκτροτεχνικές επιτροπές των χωρών της ΕΟΚ-

β) εφόσον ελλείπουν τα εναρμονισμένα έγγραφα που αναφέρονται στο α) τα σχετικά με την εγκατάσταση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις των εθνικών ρυθμίσεων της χώρας στην οποία γίνεται η εγκατάσταση του ανελκυστήρα.",

- σημείο 13.1.2

Το σημείο αυτό αντικαθίσταται με το εξής κείμενο:

"Στο μηχανοστάσιο και το χώρο τροχαλιών είναι αναγκαία η προστασία έναντι άμεσης επαφής με χρήση περιβλημάτων με βαθμό προστασίας τουλάχιστον IP 1 X.",

- σημείο 13.2.1.3

Το σημείο αυτό συμπληρώνεται με το εξής κείμενο:

"Τόσο για τους κύριους αυτόματου διακόπτες που αναφέρονται στο σημείο 13.2.1.1 όσο και για τους βοηθητικούς που αναφέρονται στο σημείο 13.2.1.2, μπορεί να γίνει δεκτό, στα πλαίσια των μέτρων τα οποία λαμβάνονται για να τηρηθεί το σημείο 14.1.1.1, ότι:"

(το υπόλοιπο χωρίς μεταβολές)",

- σημείο 13.3

Το σημείο αυτό αντικαθίσταται με το εξής κείμενο:

"13.3.1. Οι κινητήρες που είναι απευθείας συνδεδεμένοι με το δίκτυο πρέπει να έχουν προστασία έναντι των βραχυκυκλωμάτων.

13.3.2. Οι κινητήρες που είναι απευθείας συνδεδεμένοι με το δίκτυο πρέπει να έχουν προστασία έναντι των υπερφορτίσεων με αυτόματες διατάξεις διακοπής του ρεύματος, οι οποίες θα επανοπλίζονται χειροκίνητα (εκτός από τις διατάξεις που προβλέπονται στο 13.3.3) και πρέπει να προκαλούν διακοπή του ρεύματος σε όλους τους ενεργούς αγωγούς τροφοδοσίας του κινητήρα.

13.3.3. Εφόσον η ανίχνευση των υπερφορτίσεων γίνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας των τυλιγμάτων του κινητήρα, η διάταξη διακοπής του ρεύματος μπορεί να κλείνει αυτόματα εφόσον ψυγεί επαρκώς.

13.3.4. Οι διατάξεις των σημείων 13.3.2 και 13.3.3 εφαρμόζονται σε κάθε ένα τύλιγμα, εάν ο κινητήρας περιλαμβάνει τυλίγματα που τροφοδοτούνται από διαφορετικά κυκλώματα.

13.3.5. Όταν οι κινητήρες ανύψωσης τροφοδοτούνται από γεννήτριες συνεχούς ρεύματος με κινητήρα, οι κινητήρες ανύψωσης πρέπει και αυτοί να έχουν προστασία έναντι των υπερφορτίσεων.",

- σημείο 13.5.3.5

Στο τέλος του σημείου αυτού να προστεθεί:

"ή να έχουν κατάλληλη κυλινδρική απόληξη στα άκρα τους",

- σημείο 13.5.4

Το σημείο αυτό αντικαθίσταται από το εξής κείμενο:

"Οι συσκευές και διατάξεις που λειτουργούν μέσω ρευματοληπτών και τοποθετούνται σε κυκλώματα διατάξεων ασφάλειας πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται με τρόπο ώστε, εάν δεν απαιτείται η χρήση εργαλείου προκειμένου να αποσυνδεθούν, να είναι αδύνατον ο ρευματολήπτης να επανατοποθετηθεί λανθασμένα.",

- σημείο 13.6.2

Αντικαθίσταται η φράση "σύμφωνα με το 438 του CENELEC HD 224" με τη φράση "σύμφωνα με το άρθρο 41 τμήμα 411 του HD 384",

- σημείο 14.1.2.1.2

Το σημείο αυτό καταργείται,

- σημείο 14.1.2.1.6

Το σημείο αυτό αντικαθίσταται με το εξής κείμενο:

"Στα κυκλώματα ασφαλείας που περιέχουν περισσότερους από ένα παράλληλους διαύλους, όλες οι πληροφορίες, εκτός από τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τον έλεγχο αρτιότητας, πρέπει να παρέχονται από τον ίδιο δίαυλο και μόνον απ' αυτόν.",

- σημείο 14.1.2.1.8

Η πρώτη φράση του σημείου αυτού αντικαθίσταται με το εξής κείμενο:

"Η κατασκευή και η σύνδεση εσωτερικών διατάξεων τροφοδοσίας πρέπει να παρεμποδίζει την εμφάνιση λανθασμένων σημάτων στις εξόδους των ηλεκτρολογικών διατάξεων ασφαλείας που οφείλονται στα αποτελέσματα των χειρισμών μεταγωγής.",

- σημείο 14.1.2.2.1

Το σημείο αυτό αντικαθίσταται με το ακόλουθο κείμενο:

"Η λειτουργία μιας επαφής ασφαλείας πρέπει να γίνεται με θετικό αποχωρισμό των οργάνων διακοπής του κυκλώματος. Ο αποχωρισμός αυτός πρέπει να πραγματοποιείται ακόμα και αν οι επαφές έχουν κολλήσει μεταξύ τους.

Θετικός αποχωρισμός επιτυγχάνεται όταν όλα τα στοιχεία των επαφών ανοίγματος έρθουν στη θέση "ανοικτό" και για ένα ουσιαστικό μέρος της διαδρομής δεν υπάρχει καμία παραμορφώσιμη σύνδεση (π.χ. ελατήρια) μεταξύ των κινητών επαφών και του σημείου του οργάνου χειρισμού στο οποίο εφαρμόζεται η προσπάθεία του χειρισμού.

Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι κίνδυνοι βραχυκυκλώματος που προέρχονται από τη βλάβη ενός συστατικού εξαρτήματος.",

- σημείο 14.1.2.2.2

Το σημείο αυτό συμπληρώνεται ως εξής:

"Οι επαφές ασφαλείας πρέπει να ανήκουν στις εξής κατηγορίες, όπως προσδιορίζονται στο δημοσίευμα CEI 337-1:

α) AC 11 εάν πρόκειται για επαφές ασφαλείας ενσωματωμένες σε κυκλώματα που τροφοδοτούνται με εναλλασσόμενο ρεύμα-

β) DC 11 εάν πρόκειται για επαφές ασφαλείας ενσωματωμένες σε κυκλώματα που τροφοδοτούνται με συνεχές ρεύμα.",

- σημείο 14.1.2.2.3

Το κείμενο μένει αμετάβλητο,

- σημείο 14.1.2.2.5

Οι λέξεις "Εάν τα στοιχεία επαφής προστρίβονται πάνω στα μονωτικά μέρη" διαγράφονται,

- σημείο 14.1.2.3.1

Το σημείο αυτό διαγράφεται.

Το σημείο 14.1.2.3.2 γίνεται 14.1.2.3.1 και το σημείο 14.1.2.3.3 γίνεται 14.1.2.3.2,

- σημείο 14.1.2.3.3

Το σημείο αυτό συμπληρώνεται με το εξής κείμενο:

"δ) Στην περίπτωση κυκλωμάτων πολλαπλής ασφαλείας πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για να περιορίζεται όσο είναι δυνατόν ο κίνδυνος να εμφανίζονται ταυτοχρόνως βλάβες σε περισσότερα από ένα κυκλώματα λόγω μίας και μοναδικής αιτίας.",

- σημείο 14.1.2.5

Το σημείο αυτό συμπληρώνεται με το εξής κείμενο:

"Τα στοιχεία μετάδοσης στα κυκλώματα ασφαλείας πρέπει ανεξάρτητα από τη διεύθυνση, να έχουν αντίσταση σε κραδασμούς ημιτονοειδούς μορφής, εφόσον η συχνότητα f των κραδασμών αυτών περιλαμβάνεται ανάμεσα σε 1 Hz και 50 Hz και το εύρος τους a (mm) συναρτήσει του f δίνεται από τις σχέσεις:

a= για 1 < f 10 Hz

a= για 10 < f 50 Hz

Τα στοιχεία μετάδοσης στα κυκλώματα ασφαλείας που τοποθετούνται σε θαλαμίσκους ή θύρες ανελκυστήρων πρέπει να έχουν αντίσταση σε επιτάχυνση +- 30 m/s2, ανεξάρτητα από τη διεύθυνση.

Σημείωση:

Όταν προβλέπονται διατάξεις απόσβεσης για στοιχεία μετάδοσης, αυτές πρέπει να θεωρούνται ως μέρος των στοιχείων μετάδοσης.".

- σημείο Δ.2 ι) 2

Το σημείο αυτό συμπληρώνεται ως εξής:

"Κάθε κράτος μέλος μπορεί πάντως να καθορίσει μια ταχύτητα δοκιμής που να είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα που αναφέρεται, αλλά να μην υπερβαίνει την ονομαστική ταχύτητα (N b).",

- σημείο ΣΤ.0.2.5

Το σημείο αυτό συμπληρώνεται ως εξής:

"Σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 2 της οδηγίας 84/528/ΕΟΚ.

3. Εφόσον ορισμένοι τομείς, καθοριζόμενοι από το πρότυπο, κατά το σημείο 0.1.4, ως Ν α, Ν β ή Ν γ, μπορούν να διατεθούν αποκλειστικά για εθνικές ρυθμίσεις, κάθε κράτος μέλος ανακοινώνει στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη, έξι μήνες μετά τη δημοσίευση της οδηγίας, τους όρους που πρέπει να πληρούνται στην επικράτειά του.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Κατάλογος κατασκευαστικών στοιχείων για ανελκυστήρες τα οποία υπόκεινται στην εξέταση τύπου ΕΟΚ και στον έλεγχο ΕΟΚ σύμφωνα με το άρθρο 2 (1) 1. Διατάξεις μανδαλώσεως των θυρών πλατύσκαλου

2. Αναστολείς ταχύτητας (θάλαμος και αντίβαρο)

3. Αλεξίπτωτα (θάλαμος και αντίβαρο)

4. Επικρουστήρες (με συσσώρευση ενέργειας και απόσβεση της κίνησης επιστροφής και επικρουστήρες με διάχυση της ενέργειας).

(1) Μόλις συμπληρωθούν οι προδιαγραφές για τις θύρες πλατύσκαλου στον τομέα της συμπεριφοράς έναντι πυρκαγιάς σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5, θα υπόκεινται και αυτές στην εξέταση τύπου ΕΟΚ και στον έλεγχο ΕΟΚ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΠΡΟΤΥΠΟ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΟΚ Όνομα του εγκεκριμένου οργανισμού ...

...

...

Βεβαίωση εξέτασης τύπου ΕΟΚ ...

...

...

...

Αριθ. εξέτασης τύπου ΕΟΚ ...

1. Κατηγορία, τύπος και σήμα κατασκευής ή εμπορικό σήμα ...

2. Όνομα και διεύθυνση του κατασκευαστή ...

...

...

3. Ενδεχομένως όνομα και διεύθυνση του κατόχου της βεβαίωσης ...

...

...

4. Ημερομηνία προσαγωγής για την εξέταση τύπου ΕΟΚ ...

5. Η βεβαίωση χορηγείται δυνάμει της εξής προδιαγραφής ...

...

6. Εργαστήριο δοκιμών ...

7. Ημερομηνία και αριθμός του πρακτικού του εργαστηρίου ...

8. Ημερομηνία της εξέτασης τύπου ΕΟΚ ...

9. Στην παρούσα βεβαίωση προσαρτώνται τα ακόλουθα αποδεικτικά που φέρουν τον αριθμό της παραπάνω εξέτασης τύπου ΕΟΚ ...

...

10. Ενδεχομένως συμπληρωματικές πληροφορίες ...

...

...

(Τόπος) ..., (ημερομηνία) ...

...

(υπογραφή)