31975L0322

Οδηγία 75/322/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 1975 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στην εξουδετέρωση των ραδιοηλεκτρικών παρασίτων των παραγομένων από τους κινητήρες με επιβαλλόμενη ανάφλεξη με τους οποίους είναι εφοδιασμένοι οι γεωργικοί ή δασικοί ελκυστήρες με τροχούς

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 147 της 09/06/1975 σ. 0028 - 0037
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0113
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 3 σ. 0080
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0113
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0107
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0107


ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής Μαΐου 1975 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στην εξουδετέρωση των ραδιοηλεκτρικών παρασίτων των παραγομένων από τους κινητήρες με επιβαλλόμενη ανάφλεξη με τους οποίους είναι εφοδιασμένοι οι γεωργικοί ή δασικοί ελκυστήρες με τροχούς

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, και ιδίως το άρθρο 100,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Συνελεύσεως(1),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2),

Εκτιμώντας:

ότι οι τεχνικές προδιαγραφές των εθνικών νομοθεσιών, τις οποίες πρέπει να πληρούν οι ελκυστήρες, αναφέρονται μεταξύ άλλων στην εξουδετέρωση των ραδιοηλεκτρικών παρασίτων των παραγομένων υπό των εν λόγω ελκυστήρων-

ότι οι προδιαγραφές αυτές διαφέρουν από το ένα Κράτος μέλος στο άλλο και ως εκ τούτου είναι ανάγκη να θεσπισθούν οι ίδιες προδιαγραφές από όλα τα Κράτη μέλη είτε συμπληρωματικά είτε σε αντικατάσταση των ισχυουσών ρυθμίσεων, ιδίως για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή για κάθε τύπο ελκυστήρα της διαδικασίας εγκρίσεως ΕΟΚ που ρυθμίζεται από την οδηγία 74/150/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 4ης Μαρτίου 1974 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στην έγκριση των γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων με τροχούς(3),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

1. Ως ελκυστήρας (γεωργικός ή δασικός) νοείται κάθε όχημα με κινητήρα, τροχούς ή ερπύστριες έχον τουλάχιστον δύο άξονες, του οποίου η λειτουργία έγκειται βασικά στην ισχύ έλξεώς του και το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για να σύρει, ωθεί, φέρει ή θέτει σε κίνηση ορισμένα εργαλεία, μηχανές ή ρυμουλκούμενα προοριζόμενα για χρήση στη γεωργική ή δασική εκμετάλλευση. Είναι δυνατόν να διαρρυθμισθεί για να μεταφέρει φορτίο και συνοδούς.

2. Η παρούσα οδηγία έχει εφαρμογή μόνο επί των ελκυστήρων των καθοριζομένων στην παράγραφο 1 και φερόντων ελαστικά, δύο άξονες και εκ κατασκευής μεγίστη ταχύτητα από 6 έως 25 χιλιόμετρα ανά ώρα και κινητήρα εφοδιασμένο διά συστήματος αναφλέξεως υψηλής τάσεως.

Άρθρο 2

Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν την έγκριση ΕΟΚ ούτε την έγκριση από εθνικής πλευράς ενός ελκυστήρα για λόγους που αναφέρονται στις ραδιοηλεκτρικές διαταραχές, οι οποίες παράγονται από το ηλεκτρικό σύστημα αναφλέξεως του κινητήρα προωθήσεώς του, αν ο ελκυστήρας αυτός είναι εφοδιασμένος με διάταξη εξουδετερώσεως των παρασίτων ανταποκρινόμενη στις αναφερόμενες στα παραρτήματα προδιαγραφές.

Άρθρο 3

Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν την καταχώρηση στα μητρώα ή να απαγορεύσουν την πώληση, την έναρξη κυκλοφορίας ή τη χρήση ενός ελκυστήρα για λόγους που αναφέρονται στις ραδιοηλεκτρικές διαταραχές τις παραγόμενες από το ηλεκτρικό σύστημα αναφλέξεως του κινητήρα προωθήσεώς του, αν ο ελκυστήρας αυτός είναι εφοδιασμένος με διάταξη εξουδετερώσεως των παρασίτων ανταποκρινόμενη στις προδιαγραφές που αναφέρονται στα παραρτήματα.

Άρθρο 4

Το Κράτος μέλος που εχορήγησε την έγκριση λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να ενημερούται επί κάθε τροποποιήσεως ενός των στοιχείων ή ενός των χαρακτηριστικών των αναφερομένων στο παράρτημα Ι παράγραφος 2.2. Οι αρμόδιες αρχές του Κράτους αυτού εκτιμούν αν πρέπει να προβούν σε νέες δοκιμές επί του τύπου του τροποποιημένου ελκυστήρα συνοδευόμενες από ένα νέο πρακτικό.

Σε περίπτωση που συνάγεται από τις δοκιμές ότι οι προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας δεν ετηρήθησαν, δεν επιτρέπεται η τροποποίηση.

Άρθρο 5

Οι αναγκαίες τροποποιήσεις προς προσαρμογή των προδιαγραφών των παραρτημάτων στην τεχνική πρόοδο θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 13 της οδηγίας 74/150/ΕΟΚ.

Άρθρο 6

1. Τα Κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία εντός προθεσμίας δεκαοκτώ μηνών από της κοινοποιήσεώς της και ενημερώνουν επ' αυτών αμέσως την Επιτροπή.

2. Τα Κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων του εσωτερικού δικαίου που θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 7

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 20 Μαΐου 1975.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

R.RYAN

(1) ΕΕ αριθ. Α 160 της 18. 12. 1969, σ. 29.

(2) ΕΕ αριθ. Α 48 της 16. 4. 1969, σ. 21.

(3) ΕΕ αριθ. Ν 84 της 28. 3. 1974, σ. 10.

(1) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΟΡΙΣΜΟΙ, ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ, ΕΓΓΡΑΦΕΣ, ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΟΚ, ΕΞΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ, ΔΟΚΙΜΕΣ, ΠΙΣΤΟΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (1.)

2. ΟΡΙΣΜΟΙ

Κατά την έννοια της παρούσας οδηγίας νοείται:

(2.1.)

2.2. Ως "τύπος ελκυστήρα όσον αφορά τη διαδικασία εξουδετερώσεως των παρασίτων" νούνται οι ελκυστήρες που δεν παρουσιάζουν μεταξύ τους βασικές διαφορές. Οι διαφορές αυτές δύνανται να αναφέρονται ιδίως στα ακόλουθα σημεία:

2.2.1. Στα σχήματα ή υλικά του τμήματος του αμαξώματος που αποτελούν το τμήμα κινητήρας και το τμήμα του θαλάμου επιβατών το οποίο είναι το πλησιέστερο προς το τμήμα αυτό.

2.2.2. Τον τύπο του κινητήρα (δίχρονος ή τετράχρονος, αριθμός και όγκος των κυλίνδρων, αριθμός εξαερωτήρων, διάταξη των βαλβίδων, μεγίστη ισχύς και αντίστοιχη κατάσταση περιστροφής κλπ.).

2.2.3. Θέση ή υπόδειγμα των διατάξεων του κυκλώματος αναφλέξεως (πολλαπλασιαστής, εκκινητής, σπινθηριστές, θωρακίσεις καλωδίων, κλπ,).

2.2.4. Θέση των μεταλλικών στοιχείων των ευρισκομένων στο τμήμα κινητήρας (παραδείγματος χάρη, συσκευές θερμάνσεως, εφεδρικός τροχός, φίλτρο αέρος κλπ.).

2.3. Ως "περιορισμός των ραδιοηλεκτρικών παρασίτων" νοείται μία αισθητή μείωση των ραδιοηλεκτρικών διαταραχών στις ζώνες συχνοτήτων εκπομπής του ραδιοφώνου και της τηλεοράσεως, σε τέτοιο επίπεδο ώστε η λειτουργία των συσκευών λήψεως, οι οποίες δεν αποτελούν τμήμα του ελκυστήρα, να μην διαταράσσεται κατά τρόπο αισθητό. Ο όρος αυτός θεωρείται ότι πληρούται εφ' όσον το διαταράσσον επίπεδο παραμένει κατώτερο των επιβαλλομένων υπό των προδιαγραφών της παραγράφου 6.2.2 ορίων.

2.4. Ως "σύστημα εξουδετερώσεως των παρασίτων" νοείται ένα πλήρες σύνολο στοιχείων απαραιτήτων για τον περιορισμό των ραδιοηλεκτρικών διαταραχών που εκπέμπονται από το σύστημα αναφλέξεως ενός ελκυστήρα με κινητήρα. Το σύστημα εξουδετερώσεως των παρασίτων περιλαμβάνει επίσης τα πολύκλωνα καλώδια γειώσεως και τα στοιχεία θωρακίσεως των καλωδίων που έχουν τοποθετηθεί ειδικά για την εξουδετέρωση των παρασίτων.

2.5. Ως "συστήματα εξουδετερώσεως των παρασίτων διαφορετικών τύπων" νοούνται τα συστήματα που παρουσιάζουν μεταξύ τους βασικές διαφορές, των εν λόγω διαφορών δυναμένων να αναφέρονται ιδιαιτέρως επί των ακολούθων σημείων:

2.5.1. τα συστήματα των οποίων τα στοιχεία φέρουν διαφορετικό βιομηχανικό ή εμπορικό σήμα-

2.5.2. τα συστήματα των οποίων τα χαρακτηριστικά "σε υψηλή συχνότητα" ενός οιουδήποτε στοιχείου είναι διαφορετικά των οποίων τα στοιχεία έχουν σχήμα ή μορφή διαφορετική-

2.5.3. τα συστήματα για τα οποία οι αρχές λειτουργίας ενός τουλάχιστον στοιχείου είναι διαφορετικές-

2.5.4. τα συστήματα των οποίων τα στοιχεία συνδυάζονται κατά διάφορο τρόπο.

2.6. Ως "στοιχείο συστήματος εξουδετερώσεως των παρασίτων" νοείται ένα εκ των μεμονωμένων στοιχείων των οποίων το σύνολο σχηματίζει σύστημα εξουδετερώσεως των παρασίτων.

3. ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ

3.1. Η αίτηση εγκρίσεως ΕΟΚ ενός τύπου ελκυστήρα, εις ό,τι αφορά τη διαδικασία εξουδετερώσεως των παρασίτων παρουσιάζεται από τον κατασκευαστή του ελκυστήρα ή τον εντολοδόχο του.

3.2. Συνοδεύεται από τα αναφερόμενα κατωτέρω στοιχεία εις τριπλούν και από τις ακόλουθες ενδείξεις:

3.2.1. Περιγραφή του τύπου ελκυστήρα όσον αφορά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2.2 σημεία, συνοδευομένη από αναπεπταμένη όψη ή από φωτογραφία του τμήματος κινητήρας. Πρέπει να αναφέρονται οι αριθμοί και/ή τα σύμβολα που χαρακτηρίζουν τον τύπο του κινητήρα και αυτόν του ελκυστήρα.

3.2.2. Κατάλογο των στοιχείων, καταλλήλως χαρακτηρισμένων, τα οποία σχηματίζουν το σύστημα εξουδετερώσεως των παρασίτων.

3.2.3. Λεπτομερή σχέδια σχετικά με το κάθε στοιχείο τα οποία επιτρέπουν τον εύκολο εντοπισμό και την αναγνώρισή τους.

3.2.4. Ένδειξη της ονομαστικής τιμής των αντιστάσεων μετρουμένη σε συνεχές ρεύμα και ειδικότερα για τα έχοντα αντίσταση καλώδια αναφλέξεως ένδειξη τςη ονομαστικής αντιστάσεως ανά μέτρο.

3.3. Επί πλέον η αίτηση εγκρίσεως ΕΟΚ συνοδεύεται από ένα δείγμα του συστήματος εξουδετερώσεως των παρασίτων.

3.4. Ένας ελκυστήρας, αντιπροσωπευτικός του προς έγκριση τύπου ελκυστήρα, πρέπει να παρουσιασθεί στην τεχνική υπηρεσία την επιφορτισμένη με τις δοκιμές εγκρίσεως.

4. ΕΓΓΡΑΦΕΣ

4.1. Τα στοιχεία του συστήματος εξουδετερώσεως των παρασίτων φέρουν:

4.1.1. το βιομηχανικό ή εμπορικό σήμα του κατασκευαστού, του συστήματος και των στοιχείων του-

4.1.2. τη δοθείσα από τον κατασκευαστή εμπορική επωνυμία-

4.2. Οι εγγραφές πρέπει να επαναλαμβάνονται επί των καλωδίων εξουδετερώσεως των παρασίτων, τουλάχιστον κάθε δώδεκα εκατοστόμετρα.

4.3. Τα σήματα αυτά πρέπει να είναι ευανάγνωστα και ανεξίτηλα.

5. ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΟΚ

(5.1.)

(5.2.)

5.3. Ένα δελτίο σύμφωνο προς το υπόδειγμα που εμφαίνεται στο παράρτημα IV επισυνάπτεται στο δελτίο εγκρίσεως ΕΟΚ.

(5.4.)

(5.5.)

(5.6.)

6. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

6.1. Εξειδικεύσεις γενικού χαρακτήρα

Τα στοιχεία του συστήματος εξουδετερώσεως των παρασίτων πρέπει να έχουν σχεδιασθεί, κατασκευασθεί και τοποθετηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε, υπό κανονικές συνθήκες χρήσεως, ο ελκυστήρας να δύναται να πληροί τις προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας.

6.2. Ραδιοηλεκτρικές εξειδικεύσεις

6.2.1. Μέθοδος μετρήσεως

Η μέτρηση της διαταρασσούσης ακτινοβολίας, η οποία παράγεται υπό του παρουσιασθέντος προς έφκριση τύπου ελκυστήρα πραγματοποιείται σύμφωνα με την περιγραφομένη στο παράρτημα II μέθοδο.

6.2.2. Όρια αναφοράς

6.2.2.1. Τα όρια της ακτινοβολίας βασιζόμενα επί μετρήσεων σχεδόν κορυφής πρέπει να είναι 50 muV/μ εντός της ζώνης συχνοτήτων από 40 μέχρι 75 MHz και 50 έως 120 muV/μ εντός της ζώνης συχνοτήτων από 75 μέχρι 250 SMHz, του ορίου αυτού αυξανομένου γραμμικώς μετά της συχνότητος υπεράνω των 75 MHz.

6.2.2.2. Όταν οι μετρήσεις πραγματοποιούνται με μία συσκευή μετρήσεως κορυφής, τα αναγιγνωσκόμενα αποτελέσματα, τα οποία εκφράζονται σε muV/μ, διαιρούνται δια 10.

6.2.3. Επί του παρουσιασθέντος προς έγκριση τύπου ελκυστήρα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξουδετερώσεως των παρασίτων οι μετρούμενες τιμές πρέπει να είναι κατώτερες τουλάχιστον κατά 20% των ορίων αναφοράς.

7. ΔΟΚΙΜΕΣ

Ο έλεγχος της τηρήσεως των προδιαγραφών του σημείου 6 πραγματοποιείται σύμφωνα με την υποδεικνυομένη στο παράρτημα II μέθοδο.

(8.)

9. ΠΙΣΤΟΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

(9.1.)

9.2. Κατά τον έλεγχο της πιστότητος ενός ελκυστήρα δειγματοληπτικώς ληφθέντος από τη σειρά, θεωρείται ότι η παραγωγή είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας, αν τα μετρούμενα επίπεδα δεν είναι ανώτερα των 25 % των προδιαγραφομένων στην παράγραφο 6.2.2 ορίων.

9.3. Αν ένα τουλάχιστον από τα μετρούμενα επίπεδα επί του δειγματοληπτικώς ληφθέντος ελκυστήρα είναι ανώτερο των 25 % των προδιαγραφομένων στο σημείο 6.2.2 ορίων, ο κατασκευαστής έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την πραγματοποίηση μετρήσεων επί ενός δείγματος τουλάχιστον έξι ελκυστήρων δειγματοληπτικώς ληφθέντων από τη σειρά. Τα αναφερόμενα αποτελέσματα συχνοτήτων σε κάθε ζώνη πρέπει να ερμηνευθούν σύμφωνα με την αναφερόμενη στο παράρτημα ΙΙΙ στατιστική μέθοδο.

(10.)

(11.)

(1) Το κείμενο των παραρτημάτων είναι ανάλογο με εκείνο της οδηγίας 72/245/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 20ήςΙουνίου 1972 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στην εξουδετέρωση των ραδιοηλεκτρικών παρασίτων που παράγονται από τους κινητήρες με επιβαλλόμενη ανάφλεξη με τους οποίους είναι εφοδιασμένα τα οχήματα με κινητήρα (ΕΕ αριθ. Ν 152 της 6. 7. 1972, σ. 15.).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΦΛΕΞΕΩΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΕΩΣ 1. ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΣ

Ο εξοπλισμός μετρήσεως πληροί τις εξειδικεύσεις της δημοσιεύσεως αριθ. 2 (πρώτη έκδοση, 1961) της διεθνούς ειδικής επιτροπής για τις ραδιοηλεκτρικές διαταραχές (CISPR) ή τις εξειδικεύσεις τις εφαρμοστέες στη συσκευή μετρήσεως του τύπου "κορυφή", όπως υποδεικνύεται στη δημοσίευση αριθ. 5 (πρώτη έκδοση, 1967) της CISPR.

Σημείωση:

Όταν ο διατιθέμενος εξοπλισμός δεν ανταποκρίνεται πλήρως σ' όλες αυτές τις εξειδικεύσεις, πρέπει να προσδιορίζονται οι διαφορές.

2. ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων πρέπει να εκφράζονται σε muV/μ για ένα πλάτος ζώνης συχνοτήτων 120 kHz. Για τα στατιστικά αποτελέσματα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η λογαριθμική μονάς εις dB (muV/μ). Αν, για ορισμένες συχνότητες, το πραγματικό πλάτος ζώνης Β (εκφραζόμενο σε kHz) της συσκευής μετρήσεως είναι ελαφρώς διάφορο των 120 kHz, οι αναγιγνωσκόμενες τιμές ανάγονται στο πλάτος ζώνης 120 kHz δια πολλαπλασιασμού των με τον παράγοντα .

3. ΘΕΣΗ ΜΕΤΡΗΣΕΩΣ

Πρέπει να ληφθεί ως χώρος μετρήσεως ένα οριζόντιο γήπεδο, το οποίο δεν περιέχει στο εσωτερικό ελλείψεως εχούσης μεγάλο άξονα 20 μ και μικρό άξονα 17,3 μ, επιφάνειες των οποίων η αντανακλαστική ικανότης είναι αισθητή. Η κεραία και το κέντρο του κινητήρα τοποθετούνται επί του μεγάλου άξονος της ελλείψεως, του επιπέδου συμμετρίας του ελκυστήρα όντος παραλλήλου προς το μικρό άξονα. Η κεραία και η τομή της πλησιεστέρας προς την κεραία πλευράς του κινητήρα με το μεγάλο άξονα τοποθετούνται κάθε μία χωριστά σε εστία της ελλείψεως. Η συσκευη μετρήσεως ή επίσης ο θάλαμος ή ο ελκυστήρας, που την περιέχει, δύναται να ευρίσκεται στο εσωτερικό της ελλείψεως, υπό την προϋπόθεση να ευρίσκεται σε οριζόντια απόσταση από την κεραία τουλάχιστον 3 μ και εν σχέσει προς αυτήν από την αντίθετη πλευρά του υποβαλλομένου στις μετρήσεις ελκυστήρα. Πρέπει επί πλέον να εξασφαλισθεί ότι δεν υπάρχουν ούτε διαταραχή ούτε σήμα ξένο προς τις μετρήσεις, που δύνανται να επηρεάζουν αυτές αισθητά. Προς το σκοπό αυτό πραγματοποιείται έλεγχος προ και μετά τη μέτρηση, ενώ κινητήρας δεν λειτουργεί. Η μέτρηση δεν δύναται να θεωρηθεί ως ικανοποιητική παρά μόνο αν υπερβαίνει τουλάχιστον κατά 10 dB τη μεγαλύτερη αναγιγνωσκόμενη τιμή κατά τους ελέγχους προ και μετά τη μέτρηση.

4. ΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ

4.1. Μόνο οι βοηθητικές ηλεκτρικές συσκευές οι απαραίτητες για τη λειτουργία του κινητήρα πρέπει να είναι σε λειτουργία.

4.2. Ο κινητήρας πρέπει να έχει κανονική θερμοκρασία λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια κάθε μετρήσεως η κατάσταση του κινητήρα πρέπει να είναι η ακόλουθη:

"" ID="1">Ένας> ID="2">Υπεράνω της καταστάσεως ρελαντί> ID="3">2 500 στρ/λεπτό"> ID="1">Δύο ή περισσότεροι> ID="2">Υπεράνω της καταστάσεως ρελαντί> ID="3">1 500 στρ/λεπτό">

4.3. Οι μετρήσεις δεν πρέπει να πραγματοποιούνται όταν βρέχει επί του ελκυστήρα και κατά τα 10 λεπτά που ακολουθούν μετά την παύση της βροχής.

5. ΚΕΡΑΙΑ

5.1. Ύψος

Το κέντρο του διπόλου να ευρίσκεται στα 3 μ υπεράνω του εδάφους.

5.2. Απόσταση μετρήσεως

Η οριζόντια απόσταση της κεραίας από το πλησιέστερο μεταλλικό τμήμα του ελκυστήρα πρέπει να είναι 10 μ.

5.3. Θέση της κεραίας σε σχέση προς τον ελκυστήρα

Η κεραία τοποθετείται διαδοχικά στα αριστερά και στα δεξιά του ελκυστήρα σε δυο θέσεις μετρήσεως παράλληλα προς το επίπεδο συμμετρίας του ελκυστήρα και σε ευθεία γραμμή προς το κέντρο του κινητήρα (βλ. συμπληρωματικό παράρτημα του παρόντος παραρτήματος).

5.4. Πόλωση της κεραίας

Για κάθε σημείο μετρήσεως οι αναγνώσεις (των τιμών) πρέπει να πραγματοποιούνται με το δίπολο σε οριζόντια και σε κατακόρυφη θέση (βλ. συμπληρωματικό παράρτημα του παρόντος παραρτήματος).

5.5. Αναγιγνωσκόμενες τιμές

Η μεγίστη των τεσσάρων αναγνώσεων πρέπει να ληφθεί σαν χαρακτηριστική τιμή της συχνότητος στην οποία πραγματοποιήθησαν οι μετρήσεις.

6. ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ

Οι μετρήσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός της περιοχής από 40 ως 250 MHz. Κρίνεται ότι ο ελκυστήρας πληροί με μεγάλη πιθανότητα τις οριακές προδιαγραφόμενες τιμές εντός της περιοχής συχνοτήτων, αν τις πληροί για τις ακόλουθες έξι τιμές συχνοτήτων: 45, 65, 90, 150, 180, και 220 MHz (+-5 MHz). (Η ανοχή των 5 MHz που εφαρμόζεται στις έξι εκλεγμένες τιμές συχνότητος πρέπει να επιτρέπει την υπερκάλυψη, κατά περίπτωση, μιας διαταραχής προκαλουμένης από εκπομπές επί της ονομαστικής τιμής της συχνότητος).

Προσάρτημα ΠΟΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΚΥΣΤΗΡΑ

Παράδειγμα

Κάτοψη

Κεραία δίπολος σε θέση προς μέτρηση της οριζοντίου συνιστώσης της ακτινοβολίας

Όψη

Κεραία δίπολος σε θέση προς μέτρηση της κατακορύφου συνιστώσης της ακτινοβολίας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ Πρέπει να πληρούται η προϋπόθεση που ακολουθεί για να καταστεί δυνατή η βεβαιότης με πιθανότητα 80 %, ότι 80 % των κατασκευασθέντων ελκυστήρων ανταποκρίνονται προς το προσδιορισθέν όριο L:

+ kSnL

όπου = ο μέσος αριθμητικός όρος των αποτελεσμάτων επί n ελκυστήρων

k = ο στατιστικός παράγων εξαρτώμενος από το n και προκύπτων από τον κατωτέρω πίνακα:

"" ID="1">n = 6> ID="2">7> ID="3">8> ID="4">9> ID="5">10> ID="6">11> ID="7">12"> ID="1">k = 1,42> ID="2">1,35> ID="3">1,30> ID="4">1,27> ID="5">1,24> ID="6">1,21> ID="7">1,20">

Sn = μέση απόκλιση των αποτελεσμάτων επί n ελκυστήρων

Sn2 = Σ(x )2/(n 1)

x = τυχόν αποτέλεσμα

L = προσδιορισθέν όριο

Sn, x, και L εκφράζονται σε dB (μV/m).

Αν το πρώτο δείγμα των n ελκυστήρων δεν πληροί τις προδιαγραφές, ένα δεύτερο δείγμα από n ελκυστήρες πρέπει να υποβληθεί στη δοκιμή και όλα τα αποτελέσματα πρέπει να θεωρηθούν ως προερχόμενα εξ ενός συνόλου 2n ελκυστήρων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Ένδειξη της διοικήσεως

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΝΟΣ ΤΥΠΟΥ ΕΛΚΥΣΤΗΡΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ

Αριθμός Εγκρίσεως..............

1. Σήμα (εταιρική επωνυμία)..........

2. Τύπος και εμπορική επωνυμία του ελκυστήρα...................

......................

3. Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του κατασκευαστή...................

4. Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του ενδεχομένου εντολοδόχου του κατασκευαστή...

..............

5. Περιληπτική περιγραφή του συστήματος εξουδετερώσεως των παρασίτων και του εξοπλισμένου με το σύστημα τούτο ελκυστήρα.................

................

6. Ελκυστήρας παρουσιασθείς προς έγκριση την...................

7. Τεχνική υπηρεσία επιφορτισθείσα με τις δοκιμές εγκρίσεως............

...............

8. Ημερομηνία του χορηγηθέντος υπό της υπηρεσίας αυτής πρακτικού...........

9. Αριθμός του χορηγηθέντος υπό της υπηρεσίας αυτής πρακτικού.............

10. Η έγκριση όσον αφορά τη διαδικασία εξουδετερώσεως των παρασίτων εχορηγήθη/απερρίφθη(1)

11. Τόπος..................

12. Ημερομηνία..................

13. Υπογραφή...................

14. Επισυνάπτονται τα ακόλουθα έγγραφα στην παρούσα γνωστοποίηση φέροντα τον αριθμό εγκρίσεως που αναφέρεται ανωτέρω:

...............σχέδια, σχήματα και σκαριφήματα του κινητήρα και του χώρου του,

...............φωτογραφίες του κινητήρα και του χώρου του,

...............κατάλογος των στοιχείων δεόντως πιστοποιηθέντων, που αποτελούν το σύστημα εξουδετερώσεως των παρασίτων.

(1) Διαγράψετε την περιττή ένδειξη.