31975L0033

Οδηγία 75/33/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 1974 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στους μετρητές ψυχρού ύδατος

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 014 της 20/01/1975 σ. 0001 - 0009
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0069
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 3 σ. 0022
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0069
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0044
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0044


ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 17ης Δεκεμβρίου 1974 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στους μετρητές ψυχρού ύδατος

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, και ιδίως το άρθρο 100,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Συνελεύσεως(1),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2),

Εκτιμώντας:

ότι στα Κράτη μέλη, η κατασκευή καθώς και οι τρόποι ελέγχου των μετρητών ψυχρού ύδατος ρυθμίζονται από διατάξεις αναγκαστικού χαρακτήρος που διαφέρουν από το ένα Κράτος μέλος στο άλλο και εμποδίζουν ως εκ τούτου τις συναλλαγές των οργάνων αυτών- ότι πρέπει συνεπώς τα Κράτη μέλη να προβούν στην προσέγγιση των διατάξεων αυτών-

ότι η οδηγία 71/316/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 26ηςΙουλίου 1971 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στις κοινές διατάξεις για τα όργανα μετρήσεως και τις μεθόδους μετρολογικού ελέγχου(3), ως ετροποποιήθη από την πράξη προσχωρήσεως(4), καθόρισε τις διαδικασίες εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ και αρχικού ελέγχου ΕΟΚ- ότι, σύμφωνα με την οδηγία αυτή, είναι σκόπιμο να καθορισθούν για τους μετρητές ψυχρού ύδατος οι τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας τις οποίες πρέπει να πληρούν αυτά τα όργανα για να είναι δυνατή η εισαγωγή, η εμπορία και η ελευθέρα χρήση τους αφού υποστούν τους ελέγχους και εφοδιασθούν με τα προβλεπόμενα σήματα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στους μετρητές ψυχρού ύδατος που είναι αθροιστικές συσκευές μετρήσεως οι οποίες προσδιορίζουν κατά συνεχή τρόπο τον όγκο ύδατος που διέρχεται εξ αυτών (εξαιρουμένου κάθε άλλου υγρού). Οι μετρητές αυτοί περιλαμβάνουν μία διάταξη μετρήσεως που συνδέεται με μία διάταξη ενδείξεως. Το ύδωρ λέγεται ψυχρό όταν η θερμοκρασία βρίσκεται μεταξύ 0o C και 30o C.

Άρθρο 2

Οι μετρητές ψυχρού ύδατος που δύνανται να λάβουν τα σήματα ΕΟΚ περιγράφονται στο παράρτημα της παρούσας οδηγίας. Αποτελούν αντικείμενο εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ και υπόκεινται στον αρχικό έλεγχο ΕΟΚ.

Άρθρο 3

Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται ν'αρνηθούν, ν'απαγορεύουν ή να περιορίζουν την έναρξη κυκλοφορίας και τη θέση σε λειτουργία των μετρητών ψυχρού ύδατος των εφοδιασμένων με το σήμα εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ και το σήμα αρχικού ελέγχου ΕΟΚ για λόγους που αφορούν τις μετρολογικές τους ιδιότητες.

Άρθρο 4

1. Τα Κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία εντός προθεσμίας δεκαοκτώ μηνών από της κοινοποιήσεώς της και ενημερώνουν περί αυτού αμέσως την Επιτροπή.

2. Τα Κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου που θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 5

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 17 Δεκεμβρίου 1974.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. DURAFOUR

(1) ΕΕ αριθ. Α 2 της 9. 1. 1974, σ. 62.

(2) ΕΕ αριθ. Α 8 της 31. 1. 1974, σ. 6.

(3) ΕΕ αριθ.Ν 202 της 6.9. 1971, σ. 1.

(4) ΕΕ αριθ. Ν 73 της 27.3. 1972, σ. 14.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

I. ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

1.0. Το παρόν παράρτημα εφαρμόζεται μόνον στους μετρητές ψυχρού ύδατος αμέσου μηχανικής λειτουργίας βασιζομένης στη χρήση ογκομετρικών θαλάμων με κινητά τοιχώματα ή την επίδραση της ροής του ύδατος σε ένα περιστρεφόμενο όργανο (στρόβιλο, έλικα, κλπ.).

1.1. Παροχή

Παροχή είναι το πηλίκο του όγκου ύδατος που διέρχεται από το μετρητή δια του

χρόνου διελεύσεως του όγκου αυτού.Ο όγκος εκφράζεται σε κυβικά μέτρα ή λίτρα και ο χρόνος σε ώρες, λεπτά ή δευτερόλεπτα.

1.2. Παρεχόμενος όγκος

Ο παρεχόμενος όγκος κατά τη διάρκεια ενός ορισμένου χρόνου είναι ο συνολικός όγκος ύδατος που διέρχεται από το μετρητή κατά το χρόνο αυτό.

1.3. Μεγίστη παροχή:(Qmax)

Μεγίστη παροχή είναι η ανωτάτη παροχή στην οποία ο μετρητής πρέπει να δύναται να λειτουργεί χωρίς βλάβη για περιορισμένα χρονικά διαστήματα και χωρίς να σημειώνεται υπέρβαση των ορίων των μεγίστων ανεκτών σφαλμάτων ή της μεγίστης απωλείας πιέσεως.

1.4. Ονομαστική παροχή:(Qn)

H oνομαστική παροχή είναι ίση προς το ήμισυ της μεγίστης παροχής Qmax. Εκφράζεται σε κυβικά μέτρα ανά ώρα και χρησιμοποιείται για το χαρακτηρισμό του μετρητού.

Υπό την ονομαστική παροχή Qn ο μετρητής πρέπει να δύναται να λειτουργεί κανονικώς, δηλαδή υπό συνεχή ή διακοπτομένη λειτουργία χωρίς να σημειώνεται υπέρβαση των μεγίστων ανεκτών σφαλμάτων.

1.5. Ελαχίστη παροχή:(Qmin)

Ελαχίστη παροχή είναι η παροχή από της οποίας ο μετρητής λειτουργεί χωρίς να σημειώνεται υπέρβαση των μεγίστων ανεκτών σφαλμάτων. Καθορίζεται συναρτήσει της Qn.

1.6. Πεδίο παροχής

Το πεδίο παροχής ενός μετρητού ύδατος ορίζεται από τη μεγίστη παροχή Qmax και την ελαχίστη παροχή Qmin.Διαιρείται σε δύο ζώνες που λέγονται κατωτέρα και ανωτέρα και στις οποίες ισχύουν διαφορετικά μέγιστα ανεκτά σφάλματα.

1.7. Μεταβατική παροχή:(Qt)

Μεταβατική παροχη Qt είναι η παροχή που διαχωρίζει την κατωτέρα από την ανωτέρα ζώνη του πεδίου παροχής και στην οποία τα όρια των μεγίστων ανεκτών σφαλμάτων παρουσιάζουν ασυνέχεια.

1.8. Μέγιστο ανεκτό σφάλμα

Το μέγιστο ανεκτό σφάλμα είναι η μεγίστη τιμή του ανεκτού σφάλματος βάσει της παρούσης οδηγίας κατά την έγκριση του προτύπου ΕΟΚ και κατά τον αρχικό έλεγχο ΕΟΚ ενός μετρητού ύδατος.

1.9. Απώλεια πιέσεως

Ως απώλεια πιέσεως νοείται η απώλεια πιέσεως στον αγωγό που οφείλεται στο μετρητή.

II. ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

2.1. Μέγιστα ανεκτά σφάλματα

Το μέγιστο ανεκτό σφάλμα στην κατωτέρα ζώνη μεταξύ Qmin συμπεριλαμβανομένης και Qt εξαιρουμένης είναι +-5%

Το μέγιστο ανεκτό σφάλμα στην ανωτέρα ζώνη μεταξύ Qt συμπεριλαμβανομένης και Qmax συμπεριλαμβανομένης είναι +-2%

2.2. Μετρολογικές κατηγορίες

Οι μετρητές ύδατος κατανέμονται, σύμφωνα με τις τιμές Qmin και Qt που καθορίσθησαν ανωτέρω, σε τρεις μετρολογικές κατηγορίες, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

"" ID="1">Κατηγορία Α" ID="1">Τιμή του Qmin> ID="2">0,04 Qn> ID="3">0,08 Qn"> ID="1">Τιμή του Qt> ID="2">0,10 Qn> ID="3">0,30 Qn"" ID="1">Κατηγορία Β" ID="1">Τιμή του Qmin> ID="2">0,02 Qn> ID="3">0,03 Qn"> ID="1">Τιμή του Qt> ID="2">0,08 Qn> ID="3">0,20 Qn"" ID="1">Κατηγορία Γ" ID="1">Τιμή του Qmin> ID="2">0,01 Qn> ID="3">0,006 Qn"> ID="1">Τιμή του Qt> ID="2">0,015 Qn> ID="3">0,015 Qn""

III. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

3.1. Κατασκεύη - Γενικές διατάξεις

Οι μετρητές πρέπει να κατασκευάζονται κατά τρόπον ώστε:

1. να εξασφαλίζεται μακρά χρήση και ασφάλεια έναντι απάτης,

2. να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της παρούσης οδηγίας, υπό κανονικές συνθήκες χρήσεως.

Σε περίπτωση τυχαίας αντιστροφής της ροής του ύδατος, οι μετρητές δεν πρέπει να υφίστανται αλλοίωση ή μεταβολή των μετρολογικών ιδιοτήτων τους. Πρέπει τουναντίον να δύνανται να λειτουργούν αντιστρόφως και να καταγράφουν την αντίστροφη ροή.

3.2. Υλικά

Ο μετρητής ύδατος πρέπει να κατασκευάζεται από υλικά με ικανοποιητική αντοχή και διάρκεια για τη χρήση που προορίζονται. Ολόκληρος ο μετρητής πρέπει να κατασκευάζεται από υλικά που πρέπει να αντέχουν στη συνήθη εσωτερική και εξωτερική διάβρωση και, αν είναι αναγκαίο, πρέπει να προστατεύεται με κατάλληλη επεξεργασία των επιφανειών. Οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας του ύδατος εντός των ορίων του πεδίου τιμών των θερμοκρασιών λειτουργίας δεν πρέπει να αλλοιώνουν τα χρησιμοποιούμενα για την κατασκευή του μετρητού υλικά.

3.3. Στεγανότης - Αντοχή στη πίεση

Οι μετρητές πρέπει να αντέχουν τη συνεχή πίεση του ύδατος για την οποία είναι κατασκευασμένοι, ονομαζομένη μεγίστη πίεση λειτουργίας, χωρίς να παρουσιάζουν ελαττώματα κατά τη λειτουργία, διαρροές, εφιδρώσεις δια μέσου των τοιχωμάτων,

ή μόνιμες παραμορφώσεις. Η ελαχίστη τιμή της πιέσεως αυτής είναι 10 bar.

3.4. Απώλεια πιέσεως

Η απώλεια πιέσεως, η οφειλομένη στο μετρητή, καθορίζεται δια των δοκιμών εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ και δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,25 bar υπό κανονική παροχή και το 1 bar υπό μεγίστη παροχή.

Βάσει των αποτελεσμάτων των δοκιμών, οι μετρητές κατανέμονται σε 4 ομάδες αναλόγως προς τη μεγίστη απώλεια πιέσεως που προκαλούν συμφώνως προς τα ακόλουθα πεδία τιμών: 1 - 0,6 - 0,3 και 0,1 bar.H τιμή αυτή αναφέρεται στο πιστοποιητικό εγκρίσεως του προτύπου ΕΟΚ.

3.5. Διάταξη ενδείξεως

Η διάταξη ενδείξεως πρέπει να επιτρέπει, με απλή αντιπαράθεση των ενδείξεων των διαφόρων στοιχείων που την αποτελούν, την εύκολη, ασφαλή και σαφή ανάγνωση του όγκου του μετρουμένου ύδατος, εκφραζομένου σε κυβικά μέτρα.

Ο όγκος δίδεται:

α) από τη θέση ενός ή περισσοτέρων δεικτών επί κυκλικών βαθμολογημένων πινάκων

-

β) με την ανάγνωση διαδοχικών κατά σειρά ψηφίων που εμφανίζονται σε μία ή περισσότερες θυρίδες-

γ) με το συνδυασμό των δύο αυτών συστημάτων.

Το μαύρο χρώμα είναι ενδεικτικό του κυβικού μέτρου και των πολλαπλασίων του, το ερυθρό χρώμα των υποπολλαπλασίων του κυβικού μέτρου.

Το πραγματικό ή το φαινομενικό ύψος των διαδοχικών κατά σειρά ψηφίων δεν πρέπει να είναι κατώτερο των 4 μμ.

Επί των δεικτών των κατά σειρά ψηφίων (τύπου β) και γ)), τα ορατά ψηφία μετατοπίζονται από τα κάτω προς τα άνω.

Η προώθηση κατά μονάδα κάθε βαθμολογημένου τυμπάνου πραγματοποιείται όταν το τύμπανο της αμέσως κατωτέρας κλίμακος διαγράφει το τελευταίο δέκατο μιας πλήρους περιστροφής. Στην περίπτωση του τύπου γ) το τύμπανο της κατωτέρας κλίμακος είναι δυνατόν να εκτελεί συνεχή περιστροφική κίνηση. Ο συνολικός αριθμός των κυβικών μέτρων πρέπει να φαίνεται ευκρινώς.

Επί των διατάξεων ενδείξεως με δείκτες (τύποι α) και γ)), η φορά περιστροφής πρέπει να είναι εκείνη των δεικτών του ωρολογίου. Η τιμή της βαθμίδος κάθε κλίμακος, εκφραζομένη σε κυβικά μέτρα, πρέπει να είναι της μορφής 10n, όπου n είναι ακέραιος αριθμός θετικός, αρνητικός ή μηδέν, κατά τρόπον ώστε να σχηματίζεται δεκαδικό σύστημα ενδείξεων. Πλησίον κάθε κλίμακος αναφέρονται οι αριθμοί x 1000 - x 100 - x 10 - x 1 - x 0,1 - x 0,01 - x 0,001.

Kαι στις δύο περιπτώσεις (δείκτες και κατά σειρά ψηφία):

- το σύμβολο της μονάδος μ3 πρέπει να αναγράφεται επί του πίνακος ενδείξεων ή σε άμεση γειτνίαση με την ψηφιακή ένδειξη,

- ο ταχύτερα κινούμενος βαθμολογημένος δείκτης, που δύναται να αναγνωσθεί και που αποτελεί το στοιχείο ελέγχου, του οποίου η βαθμίδα ονομάζεται βαθμίδα ελέγχου, πρέπει να εκτελεί συνεχή κίνηση.Αυτό το στοιχείο ελέγχου, δύναται να είναι μονίμως συνδεδεμένο ή να δημιουργείται προσωρινώς δια της προσθήκης κινητών μερών- τα μέρη αυτά δεν πρέπει να επηρεάζουν ουσιαστικά τις μετρολογικές ιδιότητες του μετρητού.

To μήκος της βαθμίδος ελέγχου δεν πρέπει να είναι κατώτερο από 1 μμ ούτε ανώτερο από 5 μμ. Η κλίμακα αποτελείται:

- είτε από γραμμές ίσου πάχους που δεν υπερβαίνουν το τέταρτο της αποστάσεως μεταξύ των αξόνων δύο διαδοχικών γραμμών, και διαφέρουν μόνο ως προς το μήκος τους,

- είτε από ζώνες αντιθέτου χρωματισμού των οποίων το σταθερό πλάτος είναι ίσο με το μήκος της βαθμίδος.

Εν τούτοις, εντός προθεσμίας 6 ετών και 6 μηνών από της κοινοποιήσεως της παρούσας οδηγίας:

α) η μετατόπιση των γραμμικών ψηφίων από τα άνω προς τα κάτω θα εξακολουθεί να επιτρέπεται και πρέπει να αναφέρεται δια βέλους-

β) το μήκος της βαθμίδος δύναται να είναι ίσο προς 0,8 μμ.

3.6. Αριθμός των ψηφίων και τιμές της βαθμίδος ελέγχου

Η διάταξη ενδείξεως πρέπει να δύναται να καταγράφει, χωρίς να επανέρχεται στο μηδέν, όγκον εκφραζόμενο σε κυβικά μέτρα, τουλάχιστον ίσον με εκείνον που αντιστοιχεί προς 1 999 ώρες λειτουργίας υπό την ονομαστική παροχή.

Η βαθμίδα ελέγχου πρέπει να είναι της μορφής 1 x 10n, ή 2 x 10n, ή 5 x 10n. Θα πρέπει να είναι αρκετά μικρή ώστε, κατά τον έλεγχο, να είναι δυνατόν η αβεβαιότης μετρήσεως να μην υπερβαίνει το 0,5% (γενομένου δεκτού ενός πιθανού σφάλματος αναγνώσεως που δεν θα υπερβαίνει το ήμισυ του μήκους της μικροτέρας βαθμίδος) και να απαιτείται μία αρκετά μικρή παρεχομένη ποσότητα, ώστε η δοκιμή υπό την ελαχίστη παροχή να μη διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα και 30 λεπτά.

Για μία χρονική περίοδο 6 ετών και 6 μηνών, από της κοινοποιήσεως της παρούσας οδηγίας, επιτρέπεται μεγίστη διάρκεια δοκιμής 7 ωρών.

Μία συμπληρωματική διάταξη (αστερίσκος, δίσκος με σημείο αναφοράς, κλπ.) δύναται να προστεθεί κατά τρόπον ώστε να διακρίνεται η κίνηση της διατάξεως μετρήσεως πριν η κίνηση της τελευταίας αυτής γίνει σαφώς αντιληπτή επί της διατάξεως ενδείξεως.

3.7. Διάταξη ρυθμίσεως

Οι μετρητές δύνανται να είναι εφοδιασμένοι με μία διάταξη ρυθμίσεως που να επιτρέπει να μεταβάλλεται η σχέση μεταξύ του δεικνυομένου όγκου και του πράγματι παρεχομένου όγκου. Η διάταξη αυτή είναι υποχρεωτική για τους μετρητές που λειτουργούν δια της επιδράσεως της ροής του ύδατος επί περιστρεφομένου οργάνου.

3.8. Διάταξη επιταχύνσεως

Απαγορεύεται κάθε διάταξη που τείνει να επιταχύνει την κίνηση του μετρητού για παροχές κάτω της Qmin.

IV. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΤΑ

4.1. Ενδείξεις αναγνώρισεως

Κάθε μετρητής φέρει υποχρεωτικώς, κατά τρόπον ευανάγνωστο και ανεξίτηλο,

συγκεντρωμένες ή κατανεμημένες επί του περιβλήματος, επί του πίνακος της διατάξεως ενδείξεως ή της πινακίδος στοιχείων, τις ακόλουθες ενδείξεις:

α) το όνομα ή την εμπορική επωνυμία του κατασκευαστού ή το σήμα εργοστασίου,

β) τη μετρολογική κατηγορία και την ονομαστική παροχή Qn σε κυβικά μέτρα ανά ώρα,

γ) το έτος κατασκευής, τον αριθμό του μετρητού,

δ) ένα ή δύο βέλη που δεικνύουν την κατεύθυνση της ροής,

δ) το σήμα εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ,

στ) τη μεγίστη πίεση λειτουργίας σε bar εάν δύναται να είναι ανωτέρα των 10 barς,

ζ) το γράμμα V ή Η, εάν ο μετρητής δεν δύναται να λειτουργεί ορθώς παρά μόνον στην κατακόρυφο θέση (V) ή στην οριζοντία θέση (Η).

4.2. Θέση των σημάτων ελέγχου

Για την τοποθέτηση των σημάτων ελέγχου ΕΟΚ πρέπει να προβλεφθεί ένας χώρος επί ενός σημαντικού εξαρτήματος (συνήθως επί του περιβλήματος) που να είναι ορατός χωρίς αποσυναρμολόγηση του μετρητού.

4.3. Σφράγιση

Οι μετρητές πρέπει να περιλαμβάνουν διατάξεις προστασίας που να δύνανται να σφραγισθούν ώστε να παρεμποδίζουν, τόσο προ όσο και μετά, την ορθή εγκατάσταση του μετρητού, την αποσυναρμολόγηση ή τη μεταβολή του μετρητού ή της διατάξεως ρυθμίσεως, άνευ φθοράς των διατάξεων προστασίας.

V. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΟΚ

5.1. Διαδικασία

Η διαδικασία εγκρίσεως του προτύπου ΕΟΚ διενεργείται σύμφωνα με την οδηγία 71/316/ΕΟΚ.

5.2. Δοκιμές του προτύπου

Αφού διαπιστωθεί, σύμφωνα με το φάκελλο της αιτήσεως εγκρίσεως, ότι το πρότυπο ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας, ένας ορισμένος αριθμός συσκευών υπόκειται σε εργαστηριακές δοκιμές υπό τους ακολούθους όρους:

5.2.1. Αριθμός μετρητών προς δοκιμή

Ο αριθμός των μετρητών που πρέπει να προσκομίσει ο κατασκευαστής ορίζεται στον κατωτέρω πίνακα:

"" ID="1">Qn 5> ID="2">10"> ID="1">5 < Qn 50> ID="2">6"> ID="1">50 < Qn 1 000> ID="2">2"> ID="1">Qn > 1 000> ID="2">1">

5.2.2. Πίεση

Για τις μετρολογικές δοκιμές (σημείον 5.2.4), η πίεση στη έξοδο του μετρητού πρέπει να είναι αρκετή ώστε να αποτρέπει τη δημιουργία κενών.

5.2.3 Υλικό δοκιμής

Γενικώς οι μετρητές δοκιμάζονται χωριστά και πάντως κατά τρόπον ώστε να γίνονται εμφανή, με βεβαιότητα, τα χαρακτηριστικά καθενός εξ αυτών.

Η μετρολογική υπηρεσία του Κράτους μέλους λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε, λαμβανομένων υπόψη των διαφόρων αιτιών σφάλματος της εγκαταστάσεως, η μεγίστη σχετική αβεβαιότης να είναι 0,2% κατά τη μέτρηση του παραδιδομένου όγκου.

Η μεγίστη σχετική αβεβαιότης της εγκαταστάσεως είναι 5% για τη μέτρηση της πιέσεως και 2,5% για τη μέτρηση της πτώσεως πιέσεως.

Η σχετική διακύμανση της παροχής κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2,5% για το πεδίο παροχής Qmin μέχρι Qt και το 5% για το πεδίο παροχής Qt μέχρι Qmax.

Ανεξαρτήτως του τόπου όπου εκτελούνται οι δοκιμές, η εγκατάσταση πρέπει να τύχει της εγκρίσεως της μετρολογικής υπηρεσίας του ενδιαφερομένου Κράτους μέλους.

5.2.4. Διενέργεια δοκιμών

Οι δοκιμές αυτές περιλαμβάνουν τις ακόλουθες ενέργειες που πραγματοποιούνται ως κατωτέρω:

1) δοκιμές στεγανότητος-

2) καθορισμός των καμπυλών σφάλματος συναρτήσει της παροχής, λαμβανομένων υπόψη της επιρροής της πιέσεως και των κανονικών συνθηκών εγκαταστάσεως που προβλέπονται από τον κατασκευαστή για μετρητές αυτού του τύπου (μήκη ευθυγράμμων σωληνώσεων προ και μετά από το μετρητή, στραγγαλισμός, εμπόδια, κλπ.)-

3) προσδιορισμός της απωλείας πιέσεως-

4) δοκιμή φθοράς υπό επιταχυνομένη ροή.

Ο έλεγχος στεγανότητος περιλαμβάνει τις δύο ακόλουθες δοκιμές:

α) κάθε μετρητής πρέπει να δύναται να αντέχει, χωρίς διαρροή, χωρίς εφίδρωση δια των τοιχωμάτων, πίεση ίση προς 16 bars ή 1,6 φορές τη μεγίστη πίεση λειτουργίας εφαρμοζομένη επί δεκαπέντε λεπτά (βλ. σημείο 4.1 περίπτωση στ))-

β) κάθε μετρητής πρέπει να δύναται να αντέχει, χωρίς καταστροφή ή εμπλοκή, πίεση ίση προς 20 bars ή 2 φορές τη μεγίστη πίεση λειτουργίας εφαρμοζομένη επί ένα λεπτό (βλ. σημείο 4.1 περίπτωση στ)).

Τα αποτελέσματα των δοκιμών 2 και 3 πρέπει να εμφανίζουν επαρκή αριθμό σημείων για να χαραχθούν με ασφάλεια οι καμπύλες καθ' όλη την περιοχή των παροχών.

Η μελέτη επιταχυνομένης φθοράς γίνεται υπό τους ακολούθους όρους:

"" ID="1" ASSV="2">Qn 10> ID="2">Qn> ID="3">ασυνεχής> ID="4">100 000> ID="5">15> ID="6">15 δευτερόλεπτα> ID="7">0,15 (Qn) (1)() δευτερόλεπτο με ελάχιστο 1 δευτερόλεπτο"> ID="2">2 Qn> ID="3">συνεχής> ID="6">100 ω"> ID="1" ASSV="2">Qn >10> ID="2">Qn> ID="3">συνεχής> ID="6">800 ω"> ID="2">2 Qn> ID="3">συνεχής> ID="6">200 ω"">

Πριν από την πρώτη δοκιμή και μετά από κάθε σειρά δοκιμών, ορίζονται τα σφάλματα μετρήσεως τουλάχιστον στα ακόλουθα πεδία παροχών:

Qmin, Qt, 0,3 Qn, 0,5 Qn, 1 Qn, 2 Qn

Για κάθε δοκιμή, ο παρεχόμενος όγκος πρέπει να είναι τόσος ώστε ο δείκτης ή το τύμπανο της βαθμίδος ελέγχου να πραγματοποιεί μία ή περισσότερες πλήρεις περιστροφές και τα τυχόν περιοδικά σφάλματα ενδείξεως να εξουδετερώνονται.

5.2.5. Προϋποθέσεις εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ

Ένας τύπος μετρητού ύδατος εγκρίνεται:

α) όταν ανταποκρίνεται στις διοικητικές, τεχνικές και μετρολογικές προδιαγραφές της οδηγίας και του παραρτήματος αυτής-

β) όταν οι δοκιμές 1, 2 και 3, οι προβλεπόμενες στη σημείο 5.2.4 δεικνύουν ότι ανταποκρίνεται στα μετρολογικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά των μερών II και III του παρόντος παραρτήματος- και

γ) όταν μετά από κάθε δοκιμή της δοκιμής φθοράς υπό επιταχυνομένη ροή:

1. δεν διαπιστούται, εν σχέσει με την αρχική καμπύλη, διακύμανση μετρήσεως ανωτέρα κατά 1,5% μεταξύ Qt και Qmax και ανωτέρα κατά 3% μεταξύ Qmin και Qt-

2. το μέγιστο σφάλμα του μετρητού είναι +-6% μεταξύ Qmin και Qt και +-2,5%

μεταξύ Qt και Qmax.

VI. ΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΟΚ

Ο τόπος του αρχικού ελέγχου ΕΟΚ εγκρίνεται από τη μετρολογική υπηρεσία του Κράτους μέλους. Η διάταξη των χώρων και του υλικού δοκιμών πρέπει να επιτρέπει την πραγματοποίηση του ελέγχου με βεβαιότητα και ασφάλεια, χωρίς απώλεια χρόνου για τον υπεύθυνο του ελέγχου. Πρέπει να πληρούνται οι προδιαγραφές του σημείου 5.2.3. Εν τούτοις, οι μετρητές δύνανται να είναι συνδεδεμένοι εν σειρά. Στην περίπτωση αυτή, η πίεση εξόδου όλων των μετρητών πρέπει να είναι επαρκής για να αποφευχθεί η δημιουργία κενών και δύνανται να απαιτηθούν ειδικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ μετρητών.

Η εγκατάσταση δύναται να περιλαμβάνει αυτομάτους διατάξεις, διακλαδώσεις, μειώσεις της διατομής των αγωγών κλπ., υπό την επιφύλαξη ότι κάθε κύκλωμα δοκιμής μεταξύ των ελεγχομένων μετρητών και των δεξαμενών ελέγχου πρέπει να καθορίζεται επαρκώς και ότι η εσωτερική στεγανότης του θα δύναται να ελέγχεται συνεχώς.

Επιτρέπεται οποιοδήποτε σύστημα τροφοδοτήσεως ύδατος, αλλά σε περίπτωση συνδέσεως εν παραλλήλω πολλών κυκλωμάτων δοκιμής, δεν πρέπει να υπάρχει μεταξύ των αλληλεπίδραση ασυμβίβαστη προς τις διατάξεις του σημείου 5.2.3.

Εάν δεξαμενή ελέγχου διαχωρίζεται σε περισσοτέρους χώρους, η ακαμψία των διαχωριστικών τοιχωμάτων πρέπει να είναι τέτοια ώστε ο όγκος ενός χώρου να μη διαφέρει πλέον των 0,2% αναλόγως του εάν οι γειτονικοί χώροι είναι πλήρεις ή κενοί.

Ο έλεγχος περιλαμβάνει δοκιμή ακριβείας, πραγματοποιουμένη τουλάχιστον για τρία πεδία παροχών ως ακολούθως:

α) μεταξύ 0,9 Qmax και Qmax-

β) μεταξύ Qt και 1,1 Qmax-

γ) μεταξύ Qmin και 1,1 Qmin.

Στην πρώτη δοκιμή ελέγχεται αν η απώλεια της πιέσεως παραμένει κατωτέρα από την αναφερομένη τιμή στο πιστοποιητικό εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ.

Τα μέγιστα ανεκτά σφάλματα είναι εκείνα του σημείου 2.1.

Για κάθε δοκιμή, ο παρεχόμενος όγκος πρέπει να είναι τόσος ώστε ο δείκτης ή το τύμπανο της βαθμίδος ελέγχου να πραγματοποιεί μία ή περισσότερες πλήρεις περιστροφές και τα περιοδικά σφάλματα ενδείξεως να εξουδετερώνονται.

Όταν τα σφάλματα έχουν όλα το αυτό πρόσημο, ο μετρητής πρέπει να ρυθμίζεται έτσι ώστε όλα τα σφάλματα να μην υπερβαίνουν το ήμισυ του μεγίστου επιτρεπομένου σφάλματος.

(1)() (Qn) είναι αριθμός ίσος με την τιμή του Qn εκφραζομένου σε μ3/ω.