02019R2035 — EL — 05.12.2019 — 000.004


Το κείμενο αυτό αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του. Τα αυθεντικά κείμενα των σχετικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των προοιμίων τους, είναι εκείνα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι διαθέσιμα στο EUR-Lex. Αυτά τα επίσημα κείμενα είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω των συνδέσμων που περιέχονται στο παρόν έγγραφο

►B

ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/2035 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 28ης Ιουνίου 2019

για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(ΕΕ L 314 της 5.12.2019, σ. 115)


Διορθώνεται από:

►C1

Διορθωτικό, ΕΕ L 191, 16.6.2020, σ.  3 (2019/2035)

►C2

Διορθωτικό, ΕΕ L 267, 14.8.2020, σ.  7 (2019/2035)




▼B

ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/2035 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 28ης Ιουνίου 2019

για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)



ΜΕΡΟΣ I

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1.  Ο παρών κανονισμός συμπληρώνει τους κανόνες που θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 σχετικά με:

α) 

καταχωρισμένες και εγκεκριμένες εγκαταστάσεις για δεσποζόμενα χερσαία ζώα και αυγά για επώαση·

β) 

απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας για τα ακόλουθα δεσποζόμενα χερσαία ζώα:

i) 

βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή, χοιροειδή, ιπποειδή, καμηλοειδή και ελαφίδες (οπληφόρα)·

ii) 

σκύλους, γάτες και νυφίτσες·

iii) 

πτηνά σε αιχμαλωσία·

iv) 

αυγά για επώαση·

v) 

χερσαία ζώα που διατηρούνται σε περιοδεύοντα τσίρκα και θεάματα με ζώα.

2.  Στο μέρος II τίτλος I κεφάλαιο 1 καθορίζονται οι απαιτήσεις για την καταχώριση των μεταφορέων δεσποζόμενων σκύλων, γατών και νυφιτσών, καθώς και πουλερικών, οι οποίοι ασχολούνται με τη μεταφορά τέτοιων ζώων μεταξύ κρατών μελών ή μεταξύ κράτους μέλος και τρίτης χώρας.

3.  Στο μέρος II τίτλος I κεφάλαιο 2 προβλέπονται παρεκκλίσεις για τους υπευθύνους εγκαταστάσεων για εργασίες συγκέντρωσης ορισμένων ιπποειδών και τους υπευθύνους εκκολαπτηρίων πτηνών σε αιχμαλωσία, από την απαίτηση υποβολής αίτησης έγκρισης προς την αρμόδια αρχή.

Το εν λόγω κεφάλαιο ορίζει επίσης τις απαιτήσεις για την έγκριση των ακόλουθων τύπων εγκαταστάσεων:

α) 

εγκαταστάσεις για εργασίες συγκέντρωσης οπληφόρων και πουλερικών, από τις οποίες τα εν λόγω ζώα μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος ή οι οποίες παραλαμβάνουν τα ζώα αυτά από άλλο κράτος μέλος·

β) 

εκκολαπτήρια, από τα οποία τα αυγά για επώαση ή οι νεοσσοί μίας ημέρας μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος·

γ) 

εγκαταστάσεις εκτροφής πουλερικών, από τις οποίες είτε πουλερικά τα οποία προορίζονται για άλλες χρήσεις πλην της σφαγής είτε αυγά για επώαση μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος.

Οι εν λόγω απαιτήσεις αφορούν την απομόνωση και άλλα μέτρα βιοπροφύλαξης, τα μέτρα επιτήρησης, τις δομές και τον εξοπλισμό, το προσωπικό και την εποπτεία από την αρμόδια αρχή.

4.  Στο μέρος II τίτλος I κεφάλαιο 3 καθορίζονται οι απαιτήσεις για την έγκριση των ακόλουθων τύπων εγκαταστάσεων:

α) 

κέντρα συγκέντρωσης σκύλων, γατών και νυφιτσών, από τα οποία τα εν λόγω ζώα μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος·

β) 

καταφύγια ζώων για σκύλους, γάτες και νυφίτσες, από τα οποία τα εν λόγω ζώα μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος·

γ) 

σημεία ελέγχου·

δ) 

περιβαλλοντικά απομονωμένες εγκαταστάσεις παραγωγής για αγριομέλισσες, από τις οποίες τα εν λόγω ζώα μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος·

ε) 

εγκαταστάσεις καραντίνας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα πλην των πρωτευόντων θηλαστικών, από τις οποίες τα εν λόγω ζώα μετακινούνται στο ίδιο ή σε άλλο κράτος μέλος.

Οι εν λόγω απαιτήσεις αφορούν την καραντίνα, την απομόνωση και άλλα μέτρα βιοπροφύλαξης, τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου, τις δομές και τον εξοπλισμό, καθώς και την επίβλεψη από τον κτηνίατρο.

5.  Στο μέρος II τίτλος I κεφάλαιο 4 καθορίζονται οι απαιτήσεις για την έγκριση εγκαταστάσεων υπό περιορισμό από τις οποίες δεσποζόμενα χερσαία ζώα μετακινούνται εντός του ίδιου κράτους μέλους ή σε άλλο κράτος μέλος, όσον αφορά την καραντίνα, την απομόνωση και άλλα μέτρα βιοπροφύλαξης, τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου, τις δομές και τον εξοπλισμό, καθώς και την επίβλεψη από τον κτηνίατρο.

6.  Στο μέρος II τίτλος II κεφάλαιο 1 καθορίζονται οι υποχρεώσεις πληροφόρησης που υπέχει η αρμόδια αρχή όσον αφορά τα μητρώα που τηρεί για τα κατωτέρω:

α) 

εγκαταστάσεις δεσποζόμενων χερσαίων ζώων·

β) 

εκκολαπτήρια·

γ) 

μεταφορείς δεσποζόμενων οπληφόρων, σκύλων, γατών και νυφιτσών, καθώς και πουλερικών, οι οποίοι ασχολούνται με τη μεταφορά τέτοιων ζώων μεταξύ κρατών μελών ή μεταξύ κράτους μέλος και τρίτης χώρας·

δ) 

υπεύθυνους επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν εργασίες συγκέντρωσης για δεσποζόμενα οπληφόρα και πουλερικά, ανεξάρτητους από εγκαταστάσεις.

7.  Στο μέρος II τίτλος II κεφάλαιο 2 καθορίζεται η υποχρέωση πληροφόρησης που υπέχει η αρμόδια αρχή όσον αφορά τα μητρώα εγκεκριμένων εγκαταστάσεων που αναφέρονται στο μέρος II τίτλος I κεφάλαια 2, 3 και 4.

8.  Στο μέρος II τίτλος III κεφάλαιο 1 καθορίζονται οι υποχρεώσεις τήρησης αρχείων των υπευθύνων επιχειρήσεων, επιπλέον εκείνων που προβλέπονται στο άρθρο 102 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429, για τους ακόλουθους τύπους καταχωρισμένων ή εγκεκριμένων εγκαταστάσεων:

α) 

όλες τις εγκαταστάσεις εκτροφής χερσαίων ζώων·

β) 

εγκαταστάσεις εκτροφής:

i) 

βοοειδών, αιγοειδών, προβατοειδών και χοιροειδών·

ii) 

ιπποειδών·

iii) 

πουλερικών και πτηνών σε αιχμαλωσία·

iv) 

σκύλων, γατών και νυφιτσών·

v) 

μελισσών·

γ) 

περιοδεύοντα τσίρκα και θεάματα με ζώα·

δ) 

καταφύγια ζώων για σκύλους, γάτες και νυφίτσες·

ε) 

σημεία ελέγχου·

στ) 

εγκαταστάσεις καραντίνας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα πλην των πρωτευόντων θηλαστικών·

ζ) 

εγκαταστάσεις υπό περιορισμό.

9.  Στο μέρος II τίτλος III κεφάλαιο 2 καθορίζονται οι υποχρεώσεις τήρησης αρχείων των υπευθύνων καταχωρισμένων ή εγκεκριμένων εκκολαπτηρίων, επιπλέον εκείνων που προβλέπονται στο άρθρο 103 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.

10.  Στο μέρος II τίτλος III κεφάλαιο 3 καθορίζονται οι υποχρεώσεις τήρησης αρχείων των καταχωρισμένων μεταφορέων, επιπλέον εκείνων που προβλέπονται στο άρθρο 104 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.

11.  Στο μέρος II τίτλος III κεφάλαιο 4 καθορίζονται οι υποχρεώσεις τήρησης αρχείων των υπευθύνων επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν εργασίες συγκέντρωσης, επιπλέον εκείνων που προβλέπονται στο άρθρο 105 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429, για

α) 

υπευθύνους καταχωρισμένων ή εγκεκριμένων εγκαταστάσεων για εργασίες συγκέντρωσης δεσποζόμενων οπληφόρων και πουλερικών·

β) 

υπευθύνους επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν εργασίες συγκέντρωσης για δεσποζόμενα οπληφόρα και πουλερικά, ανεξάρτητους από εγκαταστάσεις·

γ) 

υπευθύνους κέντρων συγκέντρωσης για σκύλους, γάτες και νυφίτσες, που έχουν καταχωριστεί στην αρμόδια αρχή.

12.  Στο μέρος III τίτλοι I έως IV καθορίζονται οι απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας για δεσποζόμενα ζώα που ανήκουν στα βοοειδή, αιγοειδή, προβατοειδή, χοιροειδή και ιπποειδή, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ταυτοποίησης, των εγγράφων και των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων.

13.  Στο μέρος III τίτλος V κεφάλαιο 1 καθορίζονται οι απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας για δεσποζόμενους σκύλους, γάτες και νυφίτσες, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για ζώα συντροφιάς, κατά τη μετακίνησή τους σε άλλο κράτος μέλος για σκοπούς εκτός των μη εμπορικών.

14.  Στο μέρος III τίτλος V κεφάλαιο 2 καθορίζονται οι απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας για δεσποζόμενα καμηλοειδή και ελαφίδες.

15.  Στο μέρος III τίτλος V κεφάλαιο 3 καθορίζονται οι απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας για δεσποζόμενα πτηνά σε αιχμαλωσία.

16.  Στο μέρος III τίτλος V κεφάλαιο 4 καθορίζονται οι απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα σε περιοδεύοντα τσίρκα και θεάματα με ζώα.

17.  Στο μέρος III τίτλος VI καθορίζονται οι απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας για αυγά για επώαση.

18.  Στο μέρος III τίτλος VII καθορίζονται οι απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας για δεσποζόμενα βοοειδή, αιγοειδή, προβατοειδή, χοιροειδή, ιπποειδή, καμηλοειδή και ελαφίδες μετά την είσοδό τους στην Ένωση.

19.  Στο μέρος IV καθορίζονται ορισμένα μεταβατικά μέτρα όσον αφορά τις οδηγίες 64/432/ΕΟΚ και 92/65/ΕΟΚ, τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, (ΕΚ) αριθ. 21/2004 και (ΕΚ) αριθ. 1739/2005, τις οδηγίες 2008/71/ΕΚ, 2009/156/ΕΚ και 2009/158/ΕΚ και τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/262, σχετικά με τα ακόλουθα:

α) 

την καταχώριση και έγκριση εγκαταστάσεων·

β) 

την ταυτοποίηση των δεσποζόμενων χερσαίων ζώων·

γ) 

τα έγγραφα μετακίνησης και ταυτοποίησης για τα δεσποζόμενα χερσαία ζώα σε περιοδεύοντα τσίρκα και θεάματα με ζώα·

δ) 

το ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης δεσποζόμενων ιπποειδών.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1) 

«σκύλος»: δεσποζόμενο ζώο του είδους Canis lupus·

2) 

«γάτα»: δεσποζόμενο ζώο του είδους Felis silvestris·

3) 

«νυφίτσα»: δεσποζόμενο ζώο του είδους Mustela putorius furo·

4) 

«τύπος μεταφοράς»: ο τρόπος διεξαγωγής της μεταφοράς, π.χ. οδικώς, σιδηροδρομικώς, αεροπορικώς ή διά πλωτής οδού·

5) 

«μέσο μεταφοράς»: οδικά ή σιδηροδρομικά οχήματα, πλωτά σκάφη ή αεροσκάφη·

6) 

«νεοσσοί μίας ημέρας»: όλα τα πουλερικά ηλικίας κάτω των 72 ωρών·

7) 

«κέντρο συγκέντρωσης σκύλων, γατών και νυφιτσών»: εγκατάσταση στην οποία συγκεντρώνονται τέτοια ζώα, του ίδιου υγειονομικού καθεστώτος, από περισσότερες της μίας εγκαταστάσεις·

8) 

«καταφύγιο ζώων»: εγκατάσταση στην οποία εκτρέφονται πρώην αδέσποτα, ημιάγρια, χαμένα, εγκαταλελειμμένα ή κατασχεθέντα χερσαία ζώα, ενδεχομένως με άγνωστο υγειονομικό καθεστώς κατά την είσοδό τους στην εγκατάσταση·

9) 

«σημεία ελέγχου»: τα σημεία ελέγχου στα οποία αναφέρεται ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1255/97·

10) 

«περιβαλλοντικά απομονωμένη εγκατάσταση παραγωγής»: μια εγκατάσταση της οποίας τα κτίρια, σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα βιοπροφύλαξης, διασφαλίζουν την αποτελεσματική απομόνωση της παραγωγής ζώων από τις συνδεδεμένες δομές και από το περιβάλλον·

11) 

«αγριομέλισσα»: ζώο είδους που ανήκει στο γένος Bombus·

12) 

«πρωτεύοντα θηλαστικά»: ζώα των ειδών που ανήκουν στην τάξη των πρωτευόντων, εξαιρουμένου του ανθρώπου·

13) 

«μέλισσες»: ζώα του είδους Apis mellifera·

14) 

«κτηνίατρος εγκατάστασης»: κτηνίατρος υπεύθυνος για τις δραστηριότητες που διεξάγονται στην εγκατάσταση καραντίνας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα πλην των πρωτευόντων θηλαστικών ή σε εγκατάσταση υπό περιορισμό, όπως ορίζεται στον παρόντα κανονισμό·

15) 

«μοναδικός αριθμός καταχώρισης»: ο αριθμός που αποδίδεται από την αρμόδια αρχή σε μια καταχωρισμένη εγκατάσταση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 93 του κανονισμού (EE) 2016/429·

16) 

«μοναδικός αριθμός έγκρισης»: ο αριθμός που αποδίδεται από την αρμόδια αρχή σε μια εγκατάσταση που έχει εγκριθεί από αυτή σύμφωνα με τα άρθρα 97 και 99 του κανονισμού (EE) 2016/429·

17) 

«μοναδικός κωδικός»: ο μοναδικός κωδικός με τον οποίο οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν δεσποζόμενα ιπποειδή υποχρεούνται να εξασφαλίζουν ότι τα εν λόγω ζώα ταυτοποιούνται ατομικά, όπως προβλέπεται στο άρθρο 114 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429, και ο οποίος καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κράτους μέλους που προβλέπεται στο άρθρο 109 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού·

18) 

«κωδικός ταυτοποίησης του ζώου»: ο ατομικός κωδικός που αναγράφεται στο μέσο ταυτοποίησης που έχει τοποθετηθεί σε ένα ζώο και ο οποίος περιλαμβάνει:

α) 

τον κωδικό χώρας του κράτους μέλους στο οποίο έγινε η τοποθέτηση του μέσου ταυτοποίησης στο ζώο·

β) 

ακολουθούμενο από τον αριθμητικό ατομικό αριθμό ταυτοποίησης που έχει αποδοθεί στο ζώο και ο οποίος δεν υπερβαίνει τα 12 ψηφία·

19) 

«βοοειδές» ή «ζώο που ανήκει σε είδος βοοειδών»: ζώο που ανήκει στα είδη οπληφόρων των γενών Bison, Bos (συμπεριλαμβανομένων των υπογενών Bos, Bibos, Novibos, Poephagus) και Bubalus (συμπεριλαμβανομένου του υπογένους Anoa) και οι απόγονοι των διασταυρώσεων των εν λόγω ειδών·

20) 

«προβατοειδές» ή «ζώο που ανήκει σε είδος προβατοειδών»: ζώο που ανήκει στα είδη οπληφόρων του γένους Ovis και οι απόγονοι των διασταυρώσεων των εν λόγω ειδών·

21) 

«αιγοειδές» ή «ζώο που ανήκει σε είδος αιγοειδών»: ζώο που ανήκει στα είδη οπληφόρων του γένους Capra και οι απόγονοι των διασταυρώσεων των εν λόγω ειδών·

22) 

«χοιροειδές» ή «ζώο που ανήκει σε είδος χοιροειδών»: ζώο που ανήκει στα είδη οπληφόρων της οικογένειας Suidae που απαριθμούνται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429·

►C2  23) 

«ηλεκτρονικό μέσο ταυτοποίησης»: μέσο ταυτοποίησης με δυνατότητα αναγνώρισης μέσω ραδιοσυχνοτήτων («RFID») ◄ ·

24) 

«ζώο που ανήκει σε είδος ιπποειδών» ή «ιπποειδές»: ζώο που ανήκει στα είδη μονόπλων του γένους Equus (περιλαμβανομένων των αλόγων, των όνων και των ζεβρών) και οι απόγονοι των διασταυρώσεων των εν λόγω ειδών·

25) 

«ηλεκτρονική βάση δεδομένων»: μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τα δεσποζόμενα χερσαία ζώα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 109 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429·

26) 

«αλυσίδα εφοδιασμού»: μια ολοκληρωμένη αλυσίδα παραγωγής με κοινό υγειονομικό καθεστώς όσον αφορά τις καταγεγραμμένες νόσους, η οποία αποτελείται από ένα συνεργατικό δίκτυο εξειδικευμένων εγκαταστάσεων που έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή για τους σκοπούς του άρθρου 53, μεταξύ των οποίων μετακινούνται τα χοιροειδή για να ολοκληρωθεί ο κύκλος παραγωγής·

27) 

«ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης»: το μοναδικό ισόβιο έγγραφο με το οποίο οι ►C2  υπεύθυνοι επιχειρήσεων ◄ που διατηρούν δεσποζόμενα ιπποειδή οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι τα εν λόγω ζώα ταυτοποιούνται ατομικά, όπως προβλέπεται στο άρθρο 114 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429·

28) 

«κοινωνία εκτροφής»: κάθε ένωση εκτροφέων, οργάνωση εκτροφής ή δημόσιος φορέας εξαιρουμένων των αρμόδιων αρχών, που αναγνωρίζεται από την αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1012 για τον σκοπό της διεξαγωγής ενός προγράμματος αναπαραγωγής σε καθαρόαιμα ζώα αναπαραγωγής που είναι εγγεγραμμένα στο ή στα βιβλία αναπαραγωγής που τηρεί ή καταρτίζει·

29) 

«φορέας αναπαραγωγής»: κάθε ένωση εκτροφέων, οργάνωση εκτροφής, ιδιωτική επιχείρηση, κτηνοτροφική οργάνωση ή επίσημη υπηρεσία σε τρίτη χώρα η οποία, όσον αφορά τα καθαρόαιμα ζώα αναπαραγωγής που ανήκουν σε είδη βοοειδών, χοιροειδών, προβατοειδών, αιγοειδών ή ιπποειδών ή τους υβριδικούς χοίρους αναπαραγωγής, έχει γίνει αποδεκτή από την οικεία τρίτη χώρα για την είσοδο ζώων αναπαραγωγής στην Ένωση με σκοπό την αναπαραγωγή·

30) 

«καταχωρισμένο ιπποειδές»:

α) 

καθαρόαιμο ζώο αναπαραγωγής που ανήκει στο είδος Equus caballus ή Equus asinus και το οποίο έχει εγγραφεί ή είναι κατάλληλο για εγγραφή στο κύριο τμήμα ενός βιβλίου αναπαραγωγής που έχει καταρτιστεί από κοινωνία εκτροφής ή φορέα αναπαραγωγής αναγνωρισμένη/-ο σύμφωνα με το άρθρο 4 ή 34 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1012·

β) 

δεσποζόμενο ζώο του είδους Equus caballus το οποίο έχει καταχωριστεί, είτε απευθείας είτε μέσω της οικείας εθνικής ομοσπονδίας η παραρτημάτων αυτής, σε διεθνή ένωση ή οργανισμό η οποία/ο οποίος διαχειρίζεται ίππους για διαγωνισμούς ή ιπποδρομίες («καταχωρισμένος ίππος»)·

31) 

«καμηλοειδές»: ζώο που ανήκει στα είδη οπληφόρων της οικογένειας Camelidae τα οποία παρατίθενται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429·

32) 

«ελαφίδας»: ζώο που ανήκει στα είδη οπληφόρων της οικογένειας Cervidae τα οποία παρατίθενται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429·

33) 

«τάρανδος»: οπληφόρο ζώο του είδους Rangifer tarandus που παρατίθεται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429·

34) 

«περιοδεύον τσίρκο»: επίδειξη ή εμποροπανήγυρη που περιλαμβάνει ζώα ή θεάματα με ζώα και προορίζεται για να μετακινείται μεταξύ κρατών μελών·

35) 

«θέαμα με ζώα»: κάθε θέαμα στο οποίο συμμετέχουν ζώα που διατηρούνται για σκοπούς επιδείξεων ή εμποροπανήγυρης, ενδεχομένως ως μέρος ενός τσίρκου·

36) 

«πουλερικά αναπαραγωγής»: πουλερικά ηλικίας τουλάχιστον 72 ωρών που προορίζονται για παραγωγή αυγών για επώαση·

▼C1

37) 

«σμήνος»: το σύνολο των πουλερικών ή των πτηνών σε αιχμαλωσία με το ίδιο υγειονομικό καθεστώς, τα οποία εκτρέφονται στον ίδιο χώρο ή στον ίδιο περίβολο και αποτελούν μία επιδημιολογική μονάδα· για τα στεγασμένα πουλερικά, αυτό περιλαμβάνει όλα τα πτηνά που μοιράζονται τον ίδιο εναέριο χώρο.

▼B



ΜΕΡΟΣ II

ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ, ΕΓΚΡΙΣΗ, ΜΗΤΡΩΑ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ



ΤΙΤΛΟΣ I

ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Καταχώριση μεταφορέων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων πλην των οπληφόρων για μεταφορά μεταξύ κρατών μελών και για μεταφορά σε τρίτες χώρες

Άρθρο 3

Υποχρεώσεις καταχώρισης των μεταφορέων δεσποζόμενων σκύλων, γατών και νυφιτσών, καθώς και πουλερικών

1.  Προκειμένου να καταχωριστούν σύμφωνα με το άρθρο 93 του κανονισμού (EE) 2016/429, οι μεταφορείς που ασχολούνται με τη μεταφορά δεσποζόμενων σκύλων, γατών και νυφιτσών, καθώς και πουλερικών, μεταξύ κρατών μελών ή μεταξύ κράτους μέλους και τρίτης χώρας, προτού ξεκινήσουν τις δραστηριότητες αυτές παρέχουν στην αρμόδια αρχή πληροφορίες σχετικά με τα ακόλουθα:

α) 

την ονομασία και τη διεύθυνση του μεταφορέα·

β) 

τα είδη ζώων που πρόκειται να μεταφέρονται·

γ) 

τον τύπο της μεταφοράς·

δ) 

το μέσο μεταφοράς.

2.  Οι μεταφορείς δεσποζόμενων σκύλων, γατών και νυφιτσών, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, ενημερώνουν την αρμόδια αρχή σχετικά με τον αριθμό των ζώων που πρόκειται να μεταφερθούν.

3.  Οι μεταφορείς πουλερικών, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, ενημερώνουν την αρμόδια αρχή σχετικά με τις κατηγορίες πουλερικών που πρόκειται να μεταφερθούν.

4.  Οι μεταφορείς που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ενημερώνουν την αρμόδια αρχή για τα ακόλουθα:

α) 

τυχόν αλλαγές όσον αφορά τα θέματα που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2 και 3·

β) 

την παύση της δραστηριότητας μεταφοράς.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Έγκριση εγκαταστάσεων για εργασίες συγκέντρωσης οπληφόρων και πουλερικών, έγκριση εκκολαπτηρίων και έγκριση εγκαταστάσεων εκτροφής πουλερικών

Άρθρο 4

Παρεκκλίσεις από την απαίτηση να υποβάλλουν αίτηση για έγκριση στην αρμόδια αρχή οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκαταστάσεων για εργασίες συγκέντρωσης ορισμένων ιπποειδών και οι υπεύθυνοι εκκολαπτηρίων πτηνών σε αιχμαλωσία

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων των ακόλουθων εγκαταστάσεων δεν υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή αίτηση για έγκριση των εγκαταστάσεών τους σύμφωνα με το άρθρο 96 παράγραφος 1 του κανονισμού (EE) 2016/429:

α) 

εγκαταστάσεις για εργασίες συγκέντρωσης ιπποειδών στις οποίες τα εν λόγω ζώα συγκεντρώνονται για διαγωνισμούς, ιπποδρομίες, επιδείξεις, εκπαίδευση, συλλογικές δραστηριότητες αναψυχής ή εργασίας ή στο πλαίσιο δραστηριοτήτων αναπαραγωγής·

β) 

εκκολαπτήρια πτηνών σε αιχμαλωσία.

Άρθρο 5

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε εγκαταστάσεις για εργασίες συγκέντρωσης οπληφόρων

Κατά τη χορήγηση έγκρισης σε εγκαταστάσεις για εργασίες συγκέντρωσης οπληφόρων, από τις οποίες τέτοια ζώα μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος ή οι οποίες δέχονται τέτοια ζώα από άλλο κράτος μέλος, η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα I μέρος 1:

α) 

σημείο 1, σχετικά με την απομόνωση και άλλα μέτρα βιοπροφύλαξης·

β) 

σημείο 2, σχετικά με τις δομές και τον εξοπλισμό·

γ) 

σημείο 3, σχετικά με το προσωπικό·

δ) 

σημείο 4, σχετικά με την εποπτεία από την αρμόδια αρχή.

Άρθρο 6

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε εγκαταστάσεις για εργασίες συγκέντρωσης πουλερικών

Κατά τη χορήγηση έγκρισης σε εγκαταστάσεις για εργασίες συγκέντρωσης πουλερικών, από τις οποίες τέτοια ζώα μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος ή οι οποίες δέχονται τέτοια ζώα από άλλο κράτος μέλος, η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα I μέρος 2:

α) 

σημείο 1, σχετικά με την απομόνωση και άλλα μέτρα βιοπροφύλαξης·

β) 

σημείο 2, σχετικά με τις δομές και τον εξοπλισμό·

γ) 

σημείο 3, σχετικά με το προσωπικό·

δ) 

σημείο 4, σχετικά με την εποπτεία από την αρμόδια αρχή.

Άρθρο 7

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε εκκολαπτήρια

Κατά τη χορήγηση έγκρισης σε εκκολαπτήρια από τα οποία αυγά πουλερικών για επώαση ή νεοσσοί μίας ημέρας μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος, η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις που ορίζονται:

α) 

στο παράρτημα I μέρος 3 σημείο 1, σχετικά με τα μέτρα βιοπροφύλαξης·

β) 

στο παράρτημα I μέρος 3 σημείο 2 και στο παράρτημα II μέρη 1 και 2, σχετικά με την επιτήρηση·

γ) 

στο παράρτημα I μέρος 3 σημείο 3, σχετικά με τις δομές και τον εξοπλισμό·

δ) 

στο παράρτημα I μέρος 3 σημείο 4, σχετικά με το προσωπικό·

ε) 

στο παράρτημα I μέρος 3 σημείο 5, σχετικά με την εποπτεία από την αρμόδια αρχή.

Άρθρο 8

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε εγκαταστάσεις εκτροφής πουλερικών

Κατά τη χορήγηση έγκρισης σε εγκαταστάσεις εκτροφής πουλερικών από τις οποίες πουλερικά που προορίζονται για άλλες χρήσεις πλην της σφαγής ή αυγά για επώαση μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος, η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις που ορίζονται:

α) 

στο παράρτημα I μέρος 4 σημείο 1, σχετικά με τα μέτρα βιοπροφύλαξης·

β) 

στο παράρτημα I μέρος 4 σημείο 2 και στο παράρτημα II μέρος 2, σχετικά με την επιτήρηση·

γ) 

στο ►C2  παράρτημα I μέρος 4 σημείο 3 ◄ , σχετικά με τις δομές και τον εξοπλισμό.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Έγκριση εγκαταστάσεων εκτροφής χερσαίων ζώων

Άρθρο 9

Υποχρέωση των υπευθύνων συγκεκριμένων τύπων εγκαταστάσεων εκτροφής χερσαίων ζώων να υποβάλλουν αίτηση για έγκριση στην αρμόδια αρχή

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων των ακόλουθων τύπων εγκαταστάσεων υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή αίτηση για έγκριση σύμφωνα με το άρθρο 96 παράγραφος 1 του κανονισμού (EE) 2016/429 και δεν ξεκινούν τις δραστηριότητές τους προτού εγκριθεί η εγκατάστασή τους:

α) 

κέντρα συγκέντρωσης σκύλων, γατών και νυφιτσών, από τα οποία τα εν λόγω ζώα μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος·

β) 

καταφύγια ζώων για σκύλους, γάτες και νυφίτσες, από τα οποία τα εν λόγω ζώα μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος·

γ) 

σημεία ελέγχου·

δ) 

περιβαλλοντικά απομονωμένες εγκαταστάσεις παραγωγής για αγριομέλισσες, από τις οποίες τα εν λόγω ζώα μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος·

ε) 

εγκαταστάσεις καραντίνας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα πλην των πρωτευόντων θηλαστικών, από τις οποίες τα εν λόγω ζώα μετακινούνται στο ίδιο ή σε άλλο κράτος μέλος.

Άρθρο 10

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε κέντρα συγκέντρωσης σκύλων, γατών και νυφιτσών

Κατά τη χορήγηση έγκρισης σε κέντρα συγκέντρωσης σκύλων, γατών και νυφιτσών, από τα οποία τα εν λόγω ζώα μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος, η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα I μέρος 5:

α) 

σημείο 1, σχετικά με την απομόνωση και άλλα μέτρα βιοπροφύλαξης·

β) 

σημείο 3, σχετικά με τις δομές και τον εξοπλισμό.

Άρθρο 11

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε καταφύγια σκύλων, γατών και νυφιτσών

Κατά τη χορήγηση έγκρισης σε καταφύγια ζώων από τα οποία σκύλοι, γάτες και νυφίτσες μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος, η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα I μέρος 5:

α) 

σημείο 2, σχετικά με την απομόνωση και άλλα μέτρα βιοπροφύλαξης·

β) 

σημείο 3, σχετικά με τις δομές και τον εξοπλισμό.

Άρθρο 12

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε σημεία ελέγχου

Κατά τη χορήγηση έγκρισης σε σημεία ελέγχου, η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι τα εν λόγω σημεία ελέγχου συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα I μέρος 6:

α) 

σημείο 1, σχετικά με την απομόνωση και άλλα μέτρα βιοπροφύλαξης·

β) 

σημείο 2, σχετικά με τις δομές και τον εξοπλισμό.

Άρθρο 13

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε περιβαλλοντικά απομονωμένες εγκαταστάσεις παραγωγής αγριομελισσών

Κατά τη χορήγηση έγκρισης σε περιβαλλοντικά απομονωμένες εγκαταστάσεις παραγωγής αγριομελισσών από τις οποίες οι αγριομέλισσες μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος, η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα I μέρος 7:

α) 

σημείο 1, σχετικά με τα μέτρα βιοπροφύλαξης και επιτήρησης·

β) 

σημείο 2, σχετικά με τις δομές και τον εξοπλισμό.

Άρθρο 14

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε εγκαταστάσεις καραντίνας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα πλην των πρωτευόντων θηλαστικών

Κατά τη χορήγηση έγκρισης σε εγκαταστάσεις καραντίνας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα πλην των πρωτευόντων θηλαστικών από τις οποίες τα εν λόγω ζώα μετακινούνται εντός του ίδιου κράτους μέλους ή σε άλλο κράτος μέλος, η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα I μέρος 8:

α) 

σημείο 1, σχετικά με την καραντίνα, την απομόνωση και άλλα μέτρα βιοπροφύλαξης·

β) 

σημείο 2, σχετικά με τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου·

γ) 

σημείο 3, σχετικά με τις δομές και τον εξοπλισμό.

Άρθρο 15

Υποχρεώσεις των υπευθύνων επιχειρήσεων εγκαταστάσεων καραντίνας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα πλην των πρωτευόντων θηλαστικών

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκαταστάσεων καραντίνας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα πλην των πρωτευόντων θηλαστικών που αναφέρονται στο άρθρο 14:

▼C1

α) 

εφαρμόζουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την πραγματοποίηση μεταθανάτιων κτηνιατρικών εξετάσεων σε κατάλληλες δομές στην εγκατάσταση ή σε εργαστήριο·

▼B

β) 

εξασφαλίζουν με σύμβαση ή με άλλο νομικό μέσο τις υπηρεσίες ενός κτηνιάτρου εγκατάστασης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα ακόλουθα:

i) 

την εποπτεία των δραστηριοτήτων της εγκατάστασης και τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις έγκρισης που προβλέπονται στο άρθρο 14·

ii) 

την επανεξέταση του σχεδίου επιτήρησης νόσων που αναφέρεται στο παράρτημα I μέρος 8 σημείο 2 στοιχείο α) όποτε απαιτείται και κατ’ ελάχιστον άπαξ ετησίως.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Έγκριση εγκαταστάσεων υπό περιορισμό από τις οποίες χερσαία ζώα μετακινούνται εντός κράτους μέλους ή σε άλλο κράτος μέλος

Άρθρο 16

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης του καθεστώτος εγκατάστασης υπό περιορισμό για χερσαία ζώα

Κατά τη χορήγηση έγκρισης σε εγκαταστάσεις υπό περιορισμό για χερσαία ζώα που μετακινούνται εντός του ίδιου κράτους μέλους ή σε άλλο κράτος μέλος, η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα I μέρος 9:

α) 

σημείο 1, σχετικά με την καραντίνα, την απομόνωση και άλλα μέτρα βιοπροφύλαξης·

β) 

σημείο 2, σχετικά με τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου·

γ) 

σημείο 3, σχετικά με τις δομές και τον εξοπλισμό.

Άρθρο 17

Υποχρεώσεις υπευθύνων επιχειρήσεων εγκαταστάσεων υπό περιορισμό για χερσαία ζώα

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκαταστάσεων υπό περιορισμό για χερσαία ζώα, που αναφέρονται στο άρθρο 16:

▼C1

α) 

εφαρμόζουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την πραγματοποίηση μεταθανάτιων κτηνιατρικών εξετάσεων σε κατάλληλες δομές στην εγκατάσταση ή σε εργαστήριο·

▼B

β) 

εξασφαλίζουν με σύμβαση ή με άλλο νομικό μέσο τις υπηρεσίες ενός κτηνιάτρου εγκατάστασης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα ακόλουθα:

i) 

την εποπτεία των δραστηριοτήτων της εγκατάστασης και τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις έγκρισης που προβλέπονται στο άρθρο 16·

ii) 

την επανεξέταση του σχεδίου επιτήρησης νόσων που αναφέρεται στο παράρτημα I μέρος 9 σημείο 2 στοιχείο α) όποτε απαιτείται και κατ’ ελάχιστον άπαξ ετησίως.



ΤΙΤΛΟΣ II

ΜΗΤΡΩΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Μητρώα εγκαταστάσεων, μεταφορέων και υπευθύνων επιχειρήσεων που έχουν καταχωριστεί στην αρμόδια αρχή

Άρθρο 18

Υποχρέωση πληροφόρησης που υπέχει η αρμόδια αρχή σχετικά με μητρώα εγκαταστάσεων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και εκκολαπτηρίων

Η αρμόδια αρχή περιλαμβάνει στο οικείο μητρώο εγκαταστάσεων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και εκκολαπτηρίων που είναι καταχωρισμένα σε αυτήν τις ακόλουθες πληροφορίες για κάθε εγκατάσταση:

α) 

τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης που της έχει αποδοθεί·

β) 

την ημερομηνία καταχώρισης στην αρμόδια αρχή·

γ) 

το όνομα και η διεύθυνση του υπεύθυνου επιχείρησης της εγκατάστασης·

δ) 

τη διεύθυνση και τις γεωγραφικές συντεταγμένες (γεωγραφικό πλάτος και γεωγραφικό μήκος) της τοποθεσίας της εγκατάστασης·

ε) 

περιγραφή των δομών της·

στ) 

τον τύπο της εγκατάστασης·

ζ) 

τα είδη, τις κατηγορίες και τον αριθμό των χερσαίων ζώων ή των αυγών για επώαση τα οποία διατηρούνται στην εγκατάσταση·

η) 

την περίοδο κατά την οποία τα ζώα ή τα αυγά για επώαση διατηρούνται στην εγκατάσταση εάν η παραμονή δεν είναι συνεχής, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής παραμονής ή της παραμονής κατά τη διάρκεια ιδιαίτερων εκδηλώσεων·

θ) 

το υγειονομικό καθεστώς της εγκατάστασης, εφόσον έχει αποδοθεί τέτοιο καθεστώς από την αρμόδια αρχή·

ι) 

τους περιορισμούς στις μετακινήσεις ζώων, αυγών για επώαση ή προϊόντων προς και από την εγκατάσταση, εφόσον εφαρμόζονται τέτοιοι περιορισμοί από την αρμόδια αρχή·

ια) 

την ημερομηνία παύσης της δραστηριότητας όταν ο υπεύθυνος επιχείρησης έχει ενημερώσει σχετικά την αρμόδια αρχή.

Άρθρο 19

Υποχρέωση πληροφόρησης που υπέχει η αρμόδια αρχή σχετικά με μητρώα μεταφορέων δεσποζόμενων οπληφόρων, σκύλων, γατών και νυφιτσών, καθώς και πουλερικών

1.  Η αρμόδια αρχή περιλαμβάνει, στο οικείο μητρώο μεταφορέων που ασχολούνται με τη μεταφορά μεταξύ κρατών μελών ή μεταξύ κράτους μέλος και τρίτης χώρας δεσποζόμενων οπληφόρων, σκύλων, γατών και νυφιτσών, καθώς και πουλερικών, οι οποίοι έχουν καταχωριστεί σε αυτήν, τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με κάθε μεταφορέα:

α) 

τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης που του έχει αποδοθεί·

β) 

την ημερομηνία καταχώρισης στην αρμόδια αρχή·

γ) 

το όνομα και τη διεύθυνση του υπευθύνου επιχείρησης·

δ) 

τα είδη ζώων που πρόκειται να μεταφέρονται·

ε) 

τον τύπο της μεταφοράς·

στ) 

το μέσο μεταφοράς·

ζ) 

την ημερομηνία παύσης της δραστηριότητας όταν ο υπεύθυνος επιχείρησης έχει ενημερώσει σχετικά την αρμόδια αρχή.

2.  Για κάθε μεταφορέα δεσποζόμενων οπληφόρων, σκύλων, γατών και νυφιτσών, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, η αρμόδια αρχή περιλαμβάνει στο μητρώο μεταφορέων της πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ζώων που πρόκειται να μεταφέρονται.

3.  Για κάθε μεταφορέα πουλερικών, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, η αρμόδια αρχή περιλαμβάνει στο μητρώο μεταφορέων της πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες πουλερικών που πρόκειται να μεταφέρονται.

Άρθρο 20

Υποχρέωση πληροφόρησης που υπέχει η αρμόδια αρχή σχετικά με μητρώα υπευθύνων επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν εργασίες συγκέντρωσης για δεσποζόμενα οπληφόρα και πουλερικά, ανεξάρτητων από εγκαταστάσεις

Η αρμόδια αρχή περιλαμβάνει στο οικείο μητρώο υπευθύνων επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν εργασίες συγκέντρωσης για δεσποζόμενα οπληφόρα και πουλερικά, ανεξάρτητων από εγκαταστάσεις, οι οποίοι έχουν καταχωριστεί σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων όσων αγοράζουν και πωλούν τα εν λόγω ζώα, τις ακόλουθες πληροφορίες για κάθε υπεύθυνο επιχείρησης:

α) 

τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης που του έχει αποδοθεί·

β) 

την ημερομηνία καταχώρισης στην αρμόδια αρχή·

γ) 

το όνομα και τη διεύθυνση του υπευθύνου επιχείρησης·

δ) 

τα είδη και τις κατηγορίες των δεσποζόμενων οπληφόρων και πουλερικών που συγκεντρώνονται·

ε) 

την ημερομηνία παύσης της δραστηριότητας όταν ο υπεύθυνος επιχείρησης έχει ενημερώσει σχετικά την αρμόδια αρχή.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Μητρώα εγκαταστάσεων που έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή

Άρθρο 21

Υποχρέωση πληροφόρησης που υπέχει η αρμόδια αρχή σχετικά με μητρώα εγκεκριμένων εγκαταστάσεων

Η αρμόδια αρχή περιλαμβάνει στο οικείο μητρώο εγκεκριμένων εγκαταστάσεων που αναφέρονται στο μέρος II τίτλος I κεφάλαια 2, 3 και 4 τις ακόλουθες πληροφορίες για κάθε εγκατάσταση:

α) 

τον μοναδικό αριθμό έγκρισης που έχει αποδοθεί από την αρμόδια αρχή·

β) 

την ημερομηνία χορήγησης της έγκρισης από την αρμόδια αρχή ή την ημερομηνία τυχόν αναστολής ή ανάκλησης της εν λόγω έγκρισης·

γ) 

το όνομα και τη διεύθυνση του υπευθύνου επιχείρησης·

δ) 

τη διεύθυνση και τις γεωγραφικές συντεταγμένες (γεωγραφικό πλάτος και γεωγραφικό μήκος) της τοποθεσίας της εγκατάστασης·

ε) 

περιγραφή των δομών της·

στ) 

τον τύπο της εγκατάστασης·

ζ) 

τα είδη, τις κατηγορίες και τον αριθμό των χερσαίων ζώων, των αυγών για επώαση ή των νεοσσών μίας ημέρας τα οποία διατηρούνται στην εγκατάσταση·

η) 

την περίοδο κατά την οποία τα ζώα διατηρούνται στην εγκατάσταση εάν η παραμονή δεν είναι συνεχής, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής παραμονής ή της παραμονής κατά τη διάρκεια ιδιαίτερων εκδηλώσεων·

θ) 

το υγειονομικό καθεστώς της εγκατάστασης, εφόσον έχει αποδοθεί τέτοιο καθεστώς από την αρμόδια αρχή·

ι) 

τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η αρμόδια αρχή στις μετακινήσεις ζώων ή αναπαραγωγικού υλικού προς και από την εγκατάσταση, όπου έχουν επιβληθεί τέτοιοι περιορισμοί·

ια) 

την ημερομηνία παύσης της δραστηριότητας όταν ο υπεύθυνος επιχείρησης έχει ενημερώσει σχετικά την αρμόδια αρχή.



ΤΙΤΛΟΣ III

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) 2016/429



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκαταστάσεων που έχουν καταχωριστεί ή εγκριθεί από την αρμόδια αρχή

Άρθρο 22

Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων των υπευθύνων επιχειρήσεων όλων των εγκαταστάσεων που διατηρούν χερσαία ζώα

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων όλων των καταχωρισμένων ή εγκεκριμένων εγκαταστάσεων που διατηρούν χερσαία ζώα τηρούν αρχείο με τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) 

τον κωδικό ταυτοποίησης κάθε ταυτοποιούμενου ζώου που διατηρείται στην εγκατάσταση, όπως αναγράφεται στο μέσο ταυτοποίησης, όπου έχει τοποθετηθεί·

β) 

τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης ή έγκρισης της εγκατάστασης προέλευσης των ζώων, εφόσον προέρχονται από άλλη εγκατάσταση·

γ) 

τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης ή έγκρισης της εγκατάστασης προορισμού των ζώων, εφόσον προορίζονται για άλλη εγκατάσταση.

Άρθρο 23

Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων των υπευθύνων επιχειρήσεων των εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται βοοειδή, αιγοειδή, προβατοειδή και χοιροειδή

1.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων καταχωρισμένων εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται βοοειδή, αιγοειδή, προβατοειδή και χοιροειδή τηρούν αρχείο με τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τα εν λόγω ζώα:

α) 

την ημερομηνία γέννησης κάθε ζώου που διατηρείται στην εγκατάσταση·

β) 

την ημερομηνία φυσικού θανάτου, σφαγής ή απώλειας κάθε ζώου στην εγκατάσταση·

γ) 

τον τύπο του ►C2  ηλεκτρονικού μέσου ταυτοποίησης ◄ ή δερματοστιξίας και τη θέση του/της, εφόσον έχει τοποθετηθεί στο ζώο·

δ) 

τον αρχικό κωδικό ταυτοποίησης κάθε ταυτοποιούμενου ζώου, όταν ο εν λόγω κωδικός έχει αλλάξει, καθώς και την αιτία της αλλαγής αυτής.

2.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν αιγοειδή και προβατοειδή τηρούν αρχείο με τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) με τον μορφότυπο του έτους γέννησης κάθε τέτοιου ζώου που διατηρείται στην εγκατάσταση.

3.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται χοιροειδή απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης αρχείων με τις πληροφορίες της παραγράφου 1 στοιχείο α).

4.  Όταν τα αιγοειδή, τα προβατοειδή ή τα χοιροειδή που εκτρέφονται στη εγκατάσταση ταυτοποιούνται μόνο με τον μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης της εγκατάστασης στην οποία γεννήθηκαν, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκαταστάσεων τηρούν αρχείο με τις πληροφορίες της παραγράφου 1 για κάθε ομάδα ζώων με τον ίδιο μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης της εγκατάστασης γέννησης, καθώς και τον συνολικό αριθμό ζώων της συγκεκριμένης ομάδας.

5.  Όταν τα χοιροειδή που εκτρέφονται στην εγκατάσταση δεν ταυτοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 53, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων:

α) 

δεν υποχρεούνται να τηρούν αρχείο με τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1·

β) 

καταγράφουν για κάθε ομάδα ζώων που μετακινείται από την εγκατάστασή τους, τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 102 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 και τον συνολικό αριθμό ζώων της συγκεκριμένης ομάδας.

Άρθρο 24

Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων των υπευθύνων επιχειρήσεων των εγκαταστάσεων εκτροφής ιπποειδών

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων καταχωρισμένων εγκαταστάσεων εκτροφής ιπποειδών τηρούν αρχείο με τις ακόλουθες πληροφορίες για κάθε δεσποζόμενο ιπποειδές:

α) 

τον μοναδικό κωδικό·

β) 

την ημερομηνία γέννησης στην εγκατάσταση·

γ) 

την ημερομηνία φυσικού θανάτου, απώλειας ή σφαγής στην εγκατάσταση.

Άρθρο 25

Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων των υπευθύνων επιχειρήσεων των εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται πουλερικά και πτηνά σε αιχμαλωσία

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων καταχωρισμένων ή εγκεκριμένων εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται πουλερικά και οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται πτηνά σε αιχμαλωσία διατηρούν αρχεία με τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) 

τις παραγωγικές επιδόσεις για τα πουλερικά·

β) 

τη νοσηρότητα των πουλερικών και των πτηνών σε αιχμαλωσία στην εγκατάσταση, μαζί με πληροφορίες για τα αίτια.

Άρθρο 26

Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων των υπευθύνων επιχειρήσεων των εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται σκύλοι, γάτες και νυφίτσες

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων καταχωρισμένων εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται σκύλοι, γάτες και νυφίτσες τηρούν αρχείο με τις ακόλουθες πληροφορίες για κάθε τέτοιο ζώο:

α) 

την ημερομηνία γέννησης·

β) 

την ημερομηνία θανάτου ή απώλειας στην εγκατάσταση.

Άρθρο 27

Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων των υπευθύνων επιχειρήσεων εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται μέλισσες

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται μέλισσες τηρούν για κάθε μελισσοκομική εγκατάσταση αρχείο με τις λεπτομέρειες των προσωρινών εποχιακών μετακινήσεων των διατηρούμενων κυψελών, εφόσον γίνονται, στο οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες που καλύπτουν τουλάχιστον τον τόπο της κάθε εποχιακής μετακίνησης, την ημερομηνία έναρξης και λήξης της, καθώς και τον αριθμό των κυψελών που μετακινήθηκαν.

Άρθρο 28

Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων των υπευθύνων επιχειρήσεων περιοδευόντων τσίρκων και θεαμάτων με ζώα

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων καταχωρισμένων περιοδευόντων τσίρκων και θεαμάτων με ζώα τηρούν αρχείο με τις ακόλουθες πληροφορίες για κάθε ζώο:

α) 

την ημερομηνία θανάτου ή απώλειας του ζώου στην εγκατάσταση·

β) 

το όνομα και τη διεύθυνση του υπευθύνου επιχείρησης που είναι υπεύθυνος για τα ζώα ή του ιδιοκτήτη των ζώων συντροφιάς·

γ) 

λεπτομέρειες σχετικά με τις μετακινήσεις των περιοδευόντων τσίρκων και των θεαμάτων με ζώα.

Άρθρο 29

Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων των υπευθύνων επιχειρήσεων καταφυγίων ζώων για σκύλους, γάτες και νυφίτσες

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκεκριμένων καταφυγίων ζώων για σκύλους, γάτες και νυφίτσες τηρούν αρχείο με τις ακόλουθες πληροφορίες για κάθε τέτοιο ζώο:

α) 

την εκτιμώμενη ηλικία και το φύλο, τη φυλή και το χρώμα τριχώματος·

β) 

την ημερομηνία τοποθέτησης ή την ημερομηνία ανάγνωσης του ενέσιμου πομποδέκτη·

γ) 

τις παρατηρήσεις που έγιναν στα εισερχόμενα ζώα κατά τη διάρκεια της περιόδου απομόνωσης·

δ) 

την ημερομηνία θανάτου ή απώλειας στην εγκατάσταση.

Άρθρο 30

Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων για τους υπευθύνους επιχειρήσεων σημείων ελέγχου

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκεκριμένων σημείων ελέγχου τηρούν αρχείο με τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας ή τον αριθμό ταξινόμησης των μέσων μεταφοράς που εκφορτώνουν ζώα και τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης του μεταφορέα, εφόσον είναι διαθέσιμος.

Άρθρο 31

Υποχρέωση τήρησης αρχείων των υπευθύνων επιχειρήσεων εγκαταστάσεων καραντίνας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα πλην των πρωτευόντων θηλαστικών

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκεκριμένων εγκαταστάσεων καραντίνας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα πλην των πρωτευόντων θηλαστικών τηρούν αρχείο με τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) 

την εκτιμώμενη ηλικία και το φύλο των ζώων που διατηρούνται στην εγκατάσταση·

β) 

τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας ή τον αριθμό ταξινόμησης των μέσων μεταφοράς που εκφορτώνουν και φορτώνουν ζώα και τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης του μεταφορέα, εφόσον είναι διαθέσιμος·

γ) 

λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του σχεδίου επιτήρησης νόσων που προβλέπεται στο παράρτημα I μέρος 8 σημείο 2 στοιχείο α)·

δ) 

τα αποτελέσματα των κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων και των μεταθανάτιων εξετάσεων που προβλέπονται στο παράρτημα I μέρος 8 σημείο 2 στοιχείο β)·

ε) 

λεπτομέρειες σχετικά με τον εμβολιασμό και τη θεραπεία ευπαθών ζώων, που προβλέπονται στο παράρτημα I μέρος 8 σημείο 2 στοιχείο γ)·

στ) 

τυχόν οδηγίες της αρμόδιας αρχής σχετικά με τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια περιόδου απομόνωσης ή καραντίνας.

Άρθρο 32

Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων για τους υπευθύνους επιχειρήσεων εγκαταστάσεων υπό περιορισμό

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκεκριμένων εγκαταστάσεων υπό περιορισμό τηρούν αρχείο με τις ακόλουθες πρόσθετες πληροφορίες:

α) 

την εκτιμώμενη ηλικία και το φύλο των ζώων που διατηρούνται στην εγκατάσταση·

β) 

τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας ή τον αριθμό ταξινόμησης των μέσων μεταφοράς που εκφορτώνουν και φορτώνουν ζώα και τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης του μεταφορέα, εφόσον είναι διαθέσιμος·

γ) 

λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του σχεδίου επιτήρησης νόσων που προβλέπεται στο παράρτημα I μέρος 9 σημείο 2 στοιχείο α)·

δ) 

τα αποτελέσματα των κλινικών, εργαστηριακών και μεταθανάτιων εξετάσεων που προβλέπονται στο παράρτημα I μέρος 9 σημείο 2 στοιχείο β)·

ε) 

λεπτομέρειες σχετικά με τον εμβολιασμό και τη θεραπεία ευπαθών ζώων, που προβλέπονται στο παράρτημα I μέρος 9 σημείο 2 στοιχείο γ)·

στ) 

λεπτομέρειες σχετικά με την απομόνωση ή την καραντίνα εισερχόμενων ζώων, τυχόν οδηγίες της αρμόδιας αρχής σχετικά με την απομόνωση και την καραντίνα και παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια περιόδου απομόνωσης ή καραντίνας.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Εκκολαπτήρια

Άρθρο 33

Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων για τους υπευθύνους επιχειρήσεων εκκολαπτηρίων

Οι ►C2  υπεύθυνοι επιχειρήσεων καταχωρισμένων ή εγκεκριμένων εκκολαπτηρίων ◄ τηρούν αρχείο με τις ακόλουθες πληροφορίες για κάθε σμήνος:

α) 

το είδος και τον αριθμό των νεοσσών πουλερικών μίας ημέρας ή των νεοσσών άλλων ειδών πτηνών ή των αυγών για επώαση που διατηρούνται στο εκκολαπτήριο·

β) 

τις μετακινήσεις των νεοσσών πουλερικών μίας ημέρας, των νεοσσών άλλων ειδών πτηνών και των αυγών για επώαση προς και από τις εγκαταστάσεις τους, δηλώνοντας κατά περίπτωση:

i) 

τον τόπο προέλευσης ή τον προβλεπόμενο προορισμό, συμπεριλαμβανομένου του μοναδικού αριθμού καταχώρισης ή έγκρισης της εγκατάστασης, κατά περίπτωση·

ii) 

τις ημερομηνίες των εν λόγω μετακινήσεων·

γ) 

τον αριθμό των επωασθέντων αυγών που δεν έχουν εκκολαφθεί και τον προβλεπόμενο προορισμό τους, συμπεριλαμβανομένου του μοναδικού αριθμού καταχώρισης ή έγκρισης της εγκατάστασης, κατά περίπτωση·

δ) 

το ποσοστό εκκόλαψης·

ε) 

λεπτομέρειες για τυχόν προγράμματα εμβολιασμού.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Μεταφορείς που έχουν καταχωριστεί στην αρμόδια αρχή

Άρθρο 34

Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων για καταχωρισμένους μεταφορείς δεσποζόμενων χερσαίων ζώων

Οι καταχωρισμένοι μεταφορείς τηρούν αρχείο με τις ακόλουθες πρόσθετες πληροφορίες για κάθε μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεσποζόμενων χερσαίων ζώων:

α) 

τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας ή τον αριθμό ταξινόμησης του οχήματος·

β) 

τις ημερομηνίες και ώρες φόρτωσης των ζώων στην εγκατάσταση προέλευσης·

γ) 

την ονομασία, τη διεύθυνση και τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης ή έγκρισης κάθε εγκατάστασης που έχει επισκεφθεί το όχημα·

δ) 

τις ημερομηνίες και ώρες εκφόρτωσης των ζώων στην εγκατάσταση προορισμού·

ε) 

τις ημερομηνίες και τους τόπους καθαρισμού, απολύμανσης και απεντόμωσης/μυοκτονίας του μέσου μεταφοράς·

στ) 

τους αριθμούς αναφοράς των εγγράφων που συνοδεύουν τα ζώα.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Υπεύθυνοι επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν εργασίες συγκέντρωσης

Άρθρο 35

Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων για τους υπευθύνους επιχειρήσεων εγκαταστάσεων που αναλαμβάνουν εργασίες συγκέντρωσης δεσποζόμενων οπληφόρων και πουλερικών

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων καταχωρισμένων ή εγκεκριμένων εγκαταστάσεων για εργασίες συγκέντρωσης δεσποζόμενων οπληφόρων και πουλερικών τηρούν αρχείο με τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) 

την ημερομηνία θανάτου ή απώλειας ζώων στην εγκατάσταση·

β) 

τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας ή τον αριθμό ταξινόμησης των μέσων μεταφοράς που εκφορτώνουν και φορτώνουν ζώα, καθώς και τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης του μεταφορέα των εν λόγω ζώων, εφόσον είναι διαθέσιμος·

γ) 

τους αριθμούς αναφοράς των απαιτούμενων εγγράφων που συνοδεύουν τα ζώα.

Άρθρο 36

Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων για τους υπευθύνους επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν εργασίες συγκέντρωσης για δεσποζόμενα οπληφόρα και πουλερικά, ανεξάρτητους από εγκαταστάσεις

Οι καταχωρισμένοι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν εργασίες συγκέντρωσης για δεσποζόμενα οπληφόρα και πουλερικά, ανεξάρτητοι από εγκαταστάσεις, τηρούν αρχείο με τις ακόλουθες πληροφορίες για κάθε ζώο που αποτελεί αντικείμενο αγοράς:

α) 

τον μοναδικό αριθμό έγκρισης ή καταχώρισης της εγκατάστασης για εργασίες συγκέντρωσης από τις οποίες πέρασε το ζώο αφού αναχώρησε από την εγκατάσταση προέλευσης και πριν από την αγορά του, εφόσον διατίθεται·

β) 

την ημερομηνία αγοράς·

γ) 

το όνομα και τη διεύθυνση του αγοραστή του ζώου·

δ) 

τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας ή τον αριθμό ταξινόμησης κάθε μεταφορικού μέσου που φορτώνει ή εκφορτώνει ζώα, καθώς και τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης του μεταφορέα, εφόσον είναι διαθέσιμος·

ε) 

τους αριθμούς αναφοράς των απαιτούμενων εγγράφων που συνοδεύουν τα ζώα.

Άρθρο 37

Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων των υπευθύνων επιχειρήσεων κέντρων συγκέντρωσης σκύλων, γατών και νυφιτσών

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκεκριμένων κέντρων συγκέντρωσης σκύλων, γατών και νυφιτσών τηρούν αρχείο με τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας ή τον αριθμό ταξινόμησης των μέσων μεταφοράς που εκφορτώνουν και φορτώνουν ζώα και τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης του μεταφορέα, εφόσον είναι διαθέσιμος.



ΜΕΡΟΣ III

ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ ΓΙΑ ΕΠΩΑΣΗ



ΤΙΤΛΟΣ I

ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Μέσα και μέθοδοι ταυτοποίησης

Άρθρο 38

Υποχρεώσεις υπευθύνων επιχειρήσεων που εκτρέφουν βοοειδή όσον αφορά τα μέσα και τις μεθόδους ταυτοποίησης των δεσποζόμενων βοοειδών και την τοποθέτηση και τη χρήση των μέσων αυτών

1.  Οι υπεύθυνοι επιχείρησης που εκτρέφουν βοοειδή διασφαλίζουν ότι κάθε ζώο ταυτοποιείται ατομικά μέσω συμβατικού ενωτίου, όπως αναφέρεται στο παράρτημα III στοιχείο α), το οποίο πρέπει:

α) 

να είναι τοποθετημένο σε κάθε ωτικό πτερύγιο του ζώου, με ευδιάκριτη, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη αναγραφή του κωδικού ταυτοποίησης του ζώου επί του μέσου ταυτοποίησης·

β) 

να τοποθετείται στα βοοειδή στην εγκατάσταση γέννησης·

γ) 

να μην αφαιρείται, να μην τροποποιείται και να μην αντικαθίσταται χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής του κράτους μέλος στο οποίο διατηρούνται τα βοοειδή.

2.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν βοοειδή μπορούν να αντικαθιστούν:

α) 

ένα από τα συμβατικά ενώτια που αναφέρονται στην παράγραφο 1 με ►C2  ηλεκτρονικό μέσο ταυτοποίησης ◄ εγκεκριμένο από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους όπου διατηρούνται τα βοοειδή·

β) 

και τα δύο συμβατικά ενώτια που αναφέρονται στην παράγραφο 1 με ►C2  ηλεκτρονικό μέσο ταυτοποίησης ◄ εγκεκριμένο από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους όπου διατηρούνται τα βοοειδή σύμφωνα με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 39 παράγραφος 1.

Άρθρο 39

Εξαιρέσεις που χορηγεί η αρμόδια αρχή σε υπευθύνους επιχειρήσεων εγκαταστάσεων υπό περιορισμό και σε υπευθύνους επιχειρήσεων για την ταυτοποίηση βοοειδών που εκτρέφονται για πολιτιστικούς, ιστορικούς, ψυχαγωγικούς, επιστημονικούς ή αθλητικούς σκοπούς

1.  Η αρμόδια αρχή μπορεί να εξαιρεί τους υπευθύνους επιχειρήσεων εγκαταστάσεων υπό περιορισμό και τους υπευθύνους επιχειρήσεων που εκτρέφουν βοοειδή για πολιτιστικούς, ιστορικούς, ψυχαγωγικούς, επιστημονικούς ή αθλητικούς σκοπούς από τις απαιτήσεις ταυτοποίησης βοοειδών που προβλέπονται στο άρθρο 38 παράγραφος 1 στοιχείο α).

2.  Κατά τη χορήγηση των εξαιρέσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 1, η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει ότι έχει εγκριθεί τουλάχιστον ένα από τα μέσα ταυτοποίησης που απαριθμούνται στα στοιχεία δ) και ε) του παραρτήματος III για την τοποθέτηση των μέσων ταυτοποίησης των βοοειδών που διατηρούνται από φορείς εκμετάλλευσης οι οποίοι εξαιρούνται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

Η αρμόδια αρχή θεσπίζει διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόζουν οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που αιτούνται τέτοια εξαίρεση, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 40

Ειδικές διατάξεις για την ταυτοποίηση βοοειδών που ανήκουν σε φυλές οι οποίες εκτρέφονται ειδικά για παραδοσιακές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις

Η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέπει στους υπευθύνους επιχειρήσεων που διατηρούν βοοειδή που ανήκουν σε φυλές οι οποίες εκτρέφονται ειδικά για παραδοσιακές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις να ταυτοποιούν κάθε ζώο ατομικά με εναλλακτικό μέσο ταυτοποίησης που έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή μετά την αφαίρεση του συμβατικού ενωτίου που αναφέρεται στο άρθρο 38 παράγραφος 1 στοιχείο α), υπό την προϋπόθεση ότι διατηρείται αδιαμφισβήτητη σχέση μεταξύ του ταυτοποιούμενου ζώου και του κωδικού ταυτοποίησής του.

Άρθρο 41

Αντικατάσταση του συμβατικού ενωτίου για δεσποζόμενα βοοειδή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 38 παράγραφος 1

1.  Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέψουν την αντικατάσταση ενός από τα συμβατικά ενώτια που αναφέρονται στο άρθρο 38 παράγραφος 1 στοιχείο α) με κάποιο από τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο παράρτημα III στοιχεία γ), δ) και ε) για όλες ή για ειδικές κατηγορίες βοοειδών που διατηρούνται στην επικράτειά τους.

2.  Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στα στοιχεία α), γ), δ) και ε) του παραρτήματος III συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α) 

αναγράφουν τον κωδικό ταυτοποίησης του ζώου·

β) 

έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους όπου διατηρούνται τα βοοειδή.

3.  Τα κράτη μέλη θεσπίζουν διαδικασίες για τα ακόλουθα:

α) 

υποβολή αίτησης από τους κατασκευαστές για έγκριση των μέσων ταυτοποίησης των βοοειδών που διατηρούνται στο έδαφός τους·

β) 

υποβολή αίτησης από τους υπευθύνους επιχειρήσεων που διατηρούν βοοειδή για τα μέσα ταυτοποίησης που θα αποδοθούν στην εγκατάστασή τους.

4.  Το κράτος μέλος καταρτίζει και δημοσιοποιεί τον κατάλογο των φυλών των βοοειδών που εκτρέφονται ειδικά για παραδοσιακές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στην επικράτειά του.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Ηλεκτρονική βάση δεδομένων

Άρθρο 42

Κανόνες σχετικά με τις πληροφορίες που περιλαμβάνει η ηλεκτρονική βάση δεδομένων των δεσποζόμενων βοοειδών

Η αρμόδια αρχή αποθηκεύει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 109 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (EE) 2016/429 για κάθε δεσποζόμενο βοοειδές σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

α) 

καταγράφεται ο κωδικός ταυτοποίησης του ζώου·

β) 

ο τύπος του ►C2  ηλεκτρονικού μέσου ταυτοποίησης ◄ , εφόσον έχει τοποθετηθεί στο βοοειδές, πρέπει να καταγραφεί, όπως παρατίθεται στα στοιχεία γ), δ) και ε) του παραρτήματος III·

γ) 

οι ακόλουθες πληροφορίες πρέπει να καταγράφονται για κάθε εγκατάσταση που διατηρεί βοοειδή:

i) 

ο μοναδικός αριθμός καταχώρισης που της έχει αποδοθεί·

ii) 

το όνομα και η διεύθυνση του υπεύθυνου επιχείρησης της εγκατάστασης·

δ) 

πρέπει να καταγράφονται οι ακόλουθες πληροφορίες για κάθε μετακίνηση βοοειδούς προς και από την εγκατάσταση:

i) 

ο μοναδικός αριθμός καταχώρισης των εγκαταστάσεων προέλευσης και προορισμού·

ii) 

η ημερομηνία άφιξης·

iii) 

η ημερομηνία αναχώρησης·

ε) 

πρέπει να καταγράφεται η ημερομηνία φυσικού θανάτου, απώλειας ή σφαγής βοοειδούς στην εγκατάσταση.

Άρθρο 43

Κανόνες σχετικά με την ανταλλαγή ηλεκτρονικών δεδομένων μεταξύ ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων κρατών μελών σχετικά με βοοειδή

1.  Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων τους σχετικά με τα βοοειδή συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α) 

προστατεύονται σύμφωνα με το ισχύον εθνικό δίκαιο·

β) 

περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις επικαιροποιημένες πληροφορίες που προβλέπονται στο άρθρο 42.

2.  Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η διαχείριση των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων τους γίνεται από σύστημα πληροφορικής ικανό να εφαρμόζει και να διαχειρίζεται αναγνωρισμένες ηλεκτρονικές υπογραφές για μηνύματα ανταλλαγής δεδομένων προκειμένου να διασφαλίζεται η αδυναμία αμφισβήτησης των συναλλαγών ως προς τα ακόλουθα:

α) 

τη γνησιότητα των μηνυμάτων που ανταλλάσσονται, ώστε να παρέχονται εγγυήσεις για την προέλευση του μηνύματος·

β) 

την ακεραιότητα των μηνυμάτων που ανταλλάσσονται, ώστε να παρέχονται εγγυήσεις ότι το μήνυμα δεν έχει τροποποιηθεί ή αλλοιωθεί·

γ) 

τις χρονικές πληροφορίες για τα μηνύματα που ανταλλάσσονται, ώστε να παρέχονται εγγυήσεις ότι απεστάλησαν σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

3.  Το κράτος μέλος ενημερώνει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση αλλά σε κάθε περίπτωση εντός 24 ωρών αφού λάβει γνώση, το κράτος μέλος με το οποίο έχει πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων, σχετικά με οιαδήποτε παραβίαση ασφάλειας ή απώλεια ακεραιότητας η οποία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εγκυρότητα των δεδομένων ή στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που τηρεί.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Έγγραφο ταυτοποίησης

Άρθρο 44

Έγγραφο ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών

Το έγγραφο ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών που προβλέπεται στο άρθρο 112 στοιχείο β) του κανονισμού (EE) 2016/429 περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) 

τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχεία α) έως δ)·

β) 

την ημερομηνία γέννησης κάθε ζώου·

γ) 

το όνομα της αρμόδιας εκδίδουσας αρχής ή του εκδίδοντος φορέα στον οποίο ανατέθηκε το έργο·

δ) 

την ημερομηνία έκδοσης.



ΤΙΤΛΟΣ II

ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΑΙΓΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΟΕΙΔΩΝ



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Μέσα και μέθοδοι ταυτοποίησης

Άρθρο 45

Υποχρεώσεις υπευθύνων επιχειρήσεων δεσποζόμενων αιγοειδών και προβατοειδών όσον αφορά τα μέσα και τις μεθόδους ταυτοποίησης των ζώων αυτών και την τοποθέτηση και τη χρήση των μέσων αυτών

1.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που εκτρέφουν αιγοειδή και προβατοειδή που προορίζονται να μετακινηθούν απευθείας σε σφαγείο πριν από την ηλικία των 12 μηνών διασφαλίζουν ότι κάθε ζώο ταυτοποιείται τουλάχιστον με συμβατικό ενώτιο τοποθετημένο σε ωτικό πτερύγιο του ζώου ή με συμβατική ταινία στο μεσοκύνιο, όπως παρατίθεται στο στοιχείο α) ή β) του παραρτήματος III, όπου αναγράφεται με ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τρόπο είτε:

α) 

ο μοναδικός αριθμός καταχώρισης της εγκατάστασης γέννησης του ζώου·

είτε

β) 

ο κωδικός ταυτοποίησης του ζώου.

2.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων αιγοειδών και προβατοειδών ►C2  που δεν προορίζονται να μετακινηθούν απευθείας σε σφαγείο ◄ πριν από την ηλικία των 12 μηνών διασφαλίζουν ότι κάθε ζώο ταυτοποιείται ατομικά ως ακολούθως:

α) 

με συμβατικό ενώτιο όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο α), με ευδιάκριτη, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη αναγραφή του κωδικού ταυτοποίησης του ζώου·

και

β) 

με ένα από τα μέσα ταυτοποίησης που παρατίθενται στο παράρτημα III στοιχεία γ) έως στ), τα οποία έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλος στο οποίο διατηρούνται τα αιγοειδή και τα προβατοειδή, με ευανάγνωστη και ανεξίτηλη αναγραφή του κωδικού ταυτοποίησης του ζώου.

3.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν αιγοειδή και προβατοειδή διασφαλίζουν ότι:

α) 

τα μέσα ταυτοποίησης τοποθετούνται στα αιγοειδή και τα προβατοειδή στην εγκατάσταση γέννησής τους·

β) 

τα μέσα ταυτοποίησης δεν αφαιρούνται, δεν τροποποιούνται και δεν αντικαθίστανται χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής.

4.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν αιγοειδή και προβατοειδή μπορούν να αντικαθιστούν:

α) 

ένα από τα εγκεκριμένα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στην παράγραφο 2 σύμφωνα με τις παρεκκλίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 46 παράγραφοι 1, 2, 3 και 4·

β) 

και τα δύο μέσα ταυτοποίησης που παρατίθενται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου από ένα ηλεκτρονικό αναγνωριστικό ταυτότητας που έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους όπου διατηρούνται τα αιγοειδή και τα προβατοειδή σύμφωνα με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1.

Άρθρο 46

Παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 45 όσον αφορά τα μέσα και ►C2  τις μεθόδους ταυτοποίησης δεσποζόμενων αιγοειδών και προβατοειδών ◄ και την εφαρμογή και τη χρήση των μέσων αυτών

1.  Κατά παρέκκλιση από την απαίτηση που ορίζεται στο άρθρο 45 παράγραφος 2 στοιχείο α), οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν αιγοειδή και προβατοειδή τα οποία ανήκουν σε πληθυσμό ζώων που γεννιούνται με αυτιά υπερβολικά μικρά για την τοποθέτηση συμβατικού ενωτίου όπως αναφέρεται στο παράρτημα III στοιχείο α), διασφαλίζουν ότι τα ζώα αυτά ταυτοποιούνται ατομικά με συμβατική ταινία στο μεσοκύνιο, όπως παρατίθεται στο στοιχείο β) του ίδιου παραρτήματος, στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τρόπο ο κωδικός ταυτοποίησης του ζώου.

2.  Κατά παρέκκλιση από την απαίτηση που ορίζεται στο άρθρο 45 παράγραφος 2 στοιχείο α), οι υπεύθυνοι επιχείρησης που διατηρούν αιγοειδή και προβατοειδή τα οποία δεν προορίζονται για μετακίνηση σε άλλο κράτος μέλος μπορούν να αντικαταστήσουν ένα συμβατικό ενώτιο που αναφέρεται στο στοιχείο α) του παραρτήματος III με δερματοστιξία, όπως αναφέρεται στο στοιχείο ζ) του ίδιου παραρτήματος, όπου αναγράφεται με ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τρόπο ο κωδικός ταυτοποίησης του ζώου, υπό την προϋπόθεση ότι η αρμόδια αρχή έχει επιτρέψει τη χρήση στομαχικού βώλου, όπως αναφέρεται στο στοιχείο δ) του ίδιου παραρτήματος.

3.  Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 45 παράγραφος 2 στοιχείο β), οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν αιγοειδή και προβατοειδή τα οποία δεν προορίζονται να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος και οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν αιγοειδή ή προβατοειδή τα οποία εξαιρούνται από την τοποθέτηση ►C2  ηλεκτρονικού μέσου ταυτοποίησης ◄ σύμφωνα με το άρθρο 48 μπορούν να αντικαταστήσουν το ηλεκτρονικό αναγνωριστικό ταυτότητας με δερματοστιξία, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο ζ), στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τρόπο ο κωδικός ταυτοποίησης του ζώου.

4.  Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 45 παράγραφος 2, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν αιγοειδή και προβατοειδή τα οποία προορίζονται να μεταφερθούν σε σφαγείο είτε κατόπιν εργασίας συγκέντρωσης είτε αφού υποβληθούν σε διαδικασία πάχυνσης σε άλλη εγκατάσταση, μπορούν να ταυτοποιήσουν κάθε ζώο τουλάχιστον τοποθετώντας σε ωτικό πτερύγιο του ζώου ένα ηλεκτρονικό ενώτιο, όπως αναφέρεται στο παράρτημα III στοιχείο γ), στο οποίο αναγράφεται με ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τρόπο ο μοναδικός αριθμός καταχώρισης της εγκατάστασης γέννησης του ζώου και με ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τρόπο ο κωδικός ταυτοποίησης του συγκεκριμένου ζώου, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω ζώα:

α) 

δεν προορίζονται να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος·

και

β) 

σφαγιάζονται πριν από την ηλικία των 12 μηνών.

Άρθρο 47

Εξαιρέσεις από τις απαιτήσεις του άρθρου 45 παράγραφος 2 για τους υπευθύνους επιχειρήσεων εγκαταστάσεων υπό περιορισμό και για εκείνους που διατηρούν ζώα για πολιτιστικούς, ψυχαγωγικούς ή επιστημονικούς σκοπούς

1.  Η αρμόδια αρχή μπορεί να εξαιρέσει τους υπευθύνους επιχειρήσεων εγκαταστάσεων υπό περιορισμό και τους υπευθύνους επιχειρήσεων ►C2  που διατηρούν προβατοειδή και αιγοειδή ◄ για πολιτιστικούς, ψυχαγωγικούς ή επιστημονικούς σκοπούς από τις απαιτήσεις ταυτοποίησης του άρθρου 45 παράγραφος 2, με την επιφύλαξη των προϋποθέσεων που ορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.

2.  Η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι έχει εγκριθεί η χρήση είτε στομαχικού βώλου, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο δ), είτε ενέσιμου πομποδέκτη, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο ε), για την ταυτοποίηση των αιγοειδών και των προβατοειδών που αναφέρονται στην παράγραφο 1, και ότι το εν λόγω εγκεκριμένο μέσο ταυτοποίησης συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του άρθρου 48 παράγραφος 3.

Η αρμόδια αρχή θεσπίζει διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόζουν οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που αιτούνται τέτοια εξαίρεση, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 48

Παρέκκλιση των κρατών μελών από τις απαιτήσεις του άρθρου 45 παράγραφος 2 και υποχρεώσεις των κρατών μελών σχετικά με τα μέσα ταυτοποίησης

1.  Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 45 παράγραφος 2 στοιχείο β), τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν στους υπευθύνους επιχειρήσεων που διατηρούν αιγοειδή ή προβατοειδή να αντικαταστήσουν τα μέσα ταυτοποίησης που παρατίθενται στο παράρτημα III στοιχείο γ) έως στ) με συμβατικό ενώτιο ή συμβατική ταινία στο μεσοκύνιο, όπως παρατίθεται στα στοιχεία α) ή β) του εν λόγω παραρτήματος, με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) 

ο συνολικός αριθμός των αιγοειδών και προβατοειδών που διατηρούνται στην επικράτειά τους δεν υπερβαίνει τις 600 000 , όπως έχουν καταγραφεί σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων·

και

β) 

τα δεσποζόμενα αιγοειδή και προβατοειδή δεν προορίζονται να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος.

2.  Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 45 παράγραφος 2 στοιχείο β), τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν στους υπευθύνους επιχειρήσεων που διατηρούν αιγοειδή να αντικαταστήσουν τα μέσα ταυτοποίησης που παρατίθενται στο παράρτημα III στοιχεία γ) έως στ) με συμβατικό ενώτιο ή συμβατική ταινία στο μεσοκύνιο, όπως παρατίθεται στο στοιχείο α) ή β) του εν λόγω παραρτήματος, με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) 

ο συνολικός αριθμός των αιγοειδών που διατηρούνται στην επικράτειά τους δεν υπερβαίνει τις 160 000 , όπως έχουν καταγραφεί σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων·

και

β) 

τα δεσποζόμενα αιγοειδή δεν προορίζονται να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος.

3.  Το κράτος μέλος διασφαλίζει ότι τα μέσα ταυτοποίησης που παρατίθενται στα στοιχεία α) έως στ) του παραρτήματος III συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α) 

αναγράφουν τον κωδικό ταυτοποίησης του ζώου·

β) 

έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους όπου διατηρούνται τα αιγοειδή ή τα προβατοειδή.

4.  Τα κράτη μέλη θεσπίζουν διαδικασίες υποβολής αίτησης:

α) 

από τους κατασκευαστές για έγκριση των μέσων ταυτοποίησης των αιγοειδών και προβατοειδών που διατηρούνται στην επικράτειά τους·

β) 

από τους υπευθύνους επιχειρήσεων για τα μέσα ταυτοποίησης αιγοειδών και προβατοειδών που θα αποδοθούν στην εγκατάστασή τους.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Ηλεκτρονική βάση δεδομένων

Άρθρο 49

Κανόνες σχετικά με τις πληροφορίες που περιλαμβάνει η ηλεκτρονική βάση δεδομένων των δεσποζόμενων αιγοειδών και προβατοειδών

Η αρμόδια αρχή αποθηκεύει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 109 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (EE) 2016/429 σχετικά με τα δεσποζόμενα αιγοειδή και προβατοειδή σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

α) 

οι ακόλουθες πληροφορίες πρέπει να καταγράφονται για κάθε εγκατάσταση που διατηρεί τέτοια ζώα:

i) 

ο μοναδικός αριθμός καταχώρισης που της έχει αποδοθεί·

ii) 

το όνομα και η διεύθυνση του υπεύθυνου επιχείρησης της εγκατάστασης·

β) 

πρέπει να καταγράφονται οι ακόλουθες πληροφορίες για κάθε μετακίνηση των συγκεκριμένων ζώων προς και από την εγκατάσταση:

i) 

ο συνολικός αριθμός των ζώων·

ii) 

ο μοναδικός αριθμός καταχώρισης των εγκαταστάσεων προέλευσης και προορισμού τους·

iii) 

η ημερομηνία άφιξης·

iv) 

η ημερομηνία αναχώρησης.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Έγγραφο μετακίνησης

Άρθρο 50

Έγγραφο μετακίνησης δεσποζόμενων αιγοειδών και προβατοειδών εντός της επικράτειας κράτους μέλους

Το έγγραφο μετακίνησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 113 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (EE) 2016/429, για τα δεσποζόμενα αιγοειδή και προβατοειδή που μετακινούνται εντός της επικράτειας ενός μόνο κράτος μέλους περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) 

τον ατομικό κωδικό ταυτοποίησης του ζώου ή τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης της εγκατάστασης γέννησης του ζώου, όπως αναγράφεται στο μέσο ταυτοποίησης·

β) 

τον τύπο του ►C2  ηλεκτρονικού μέσου ταυτοποίησης ◄ , όπως παρατίθεται στα στοιχεία γ) έως στ) του παραρτήματος III, και τη θέση του, εφόσον έχει τοποθετηθεί στο ζώο·

γ) 

τις πληροφορίες που προβλέπονται στο άρθρο 49 στοιχείο α) σημείο i) και στο άρθρο 49 στοιχείο β) σημεία i), ii) και iv)·

δ) 

τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης του μεταφορέα·

ε) 

τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας ή τον αριθμό ταξινόμησης του μέσου μεταφοράς.

Άρθρο 51

Παρέκκλιση από ορισμένες απαιτήσεις του άρθρου 50 για το έγγραφο μετακίνησης δεσποζόμενων αιγοειδών και προβατοειδών που προορίζονται για συγκέντρωση εντός της επικράτειας κράτους μέλους

Η αρμόδια αρχή μπορεί να εγκρίνει παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις του άρθρου 50 στοιχείο α) για τους υπευθύνους εγκαταστάσεων από τις οποίες δεσποζόμενα αιγοειδή και προβατοειδή μετακινούνται προς εγκατάσταση όπου πρόκειται να συγκεντρωθούν, με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) 

οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων δεν πρέπει να μεταφέρουν τα δεσποζόμενα αιγοειδή και προβατοειδή με το ίδιο μέσο μεταφοράς με το οποίο μεταφέρονται ζώα προερχόμενα από άλλες εγκαταστάσεις, εκτός εάν οι παρτίδες των εν λόγω ζώων παραμένουν σε χωριστό χώρο στο μέσο μεταφοράς·

β) 

οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων των εγκαταστάσεων όπου συγκεντρώνονται τα ζώα καταγράφουν, κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια αρχή, τον ατομικό κωδικό ταυτοποίησης κάθε ζώου όπως αναφέρεται στο άρθρο 50 στοιχείο α) εξ ονόματος του υπευθύνου επιχείρησης της εγκατάστασης από την οποία παραλαμβάνονται τα αιγοειδή και προβατοειδή, και ο υπεύθυνος επιχείρησης τηρεί τα σχετικά αρχεία·

γ) 

η αρμόδια αρχή πρέπει να έχει χορηγήσει στους υπευθύνους επιχειρήσεων των εγκαταστάσεων όπου εκτελούνται εργασίες συγκέντρωσης αιγοειδών και προβατοειδών, πρόσβαση στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που αναφέρεται στο άρθρο 49·

δ) 

οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκαταστάσεων στις οποίες συγκεντρώνονται τα ζώα πρέπει να εφαρμόζουν διαδικασίες για να διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες που αναφέρονται στο στοιχείο β) καταγράφονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του άρθρου 49.



ΤΙΤΛΟΣ III

ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΧΟΙΡΟΕΙΔΩΝ



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Μέσα και μέθοδοι ταυτοποίησης

Άρθρο 52

Υποχρεώσεις υπευθύνων επιχειρήσεων που εκτρέφουν χοιροειδή όσον αφορά τα μέσα και τις μεθόδους ταυτοποίησης των δεσποζόμενων χοιροειδών και την τοποθέτηση και τη χρήση των μέσων αυτών

1.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκαταστάσεων στις οποίες εκτρέφονται χοιροειδή διασφαλίζουν ότι κάθε χοιροειδές ταυτοποιείται με τα ακόλουθα μέσα ταυτοποίησης:

α) 

συμβατικό ενώτιο, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο α), ή ηλεκτρονικό ενώτιο, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο γ), το οποίο τοποθετείται σε ωτικό πτερύγιο του ζώου και αναγράφει με ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τρόπο τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης

i) 

της εγκατάστασης γέννησης του ζώου·

ή

ii) 

της τελευταίας εγκατάστασης στην αλυσίδα εφοδιασμού που αναφέρεται στο άρθρο 53, όταν τα εν λόγω ζώα μετακινούνται προς εγκατάσταση εκτός αυτής της αλυσίδας εφοδιασμού·

ή

β) 

δερματοστιξία του ζώου, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο ζ), η οποία αναγράφει με ανεξίτηλο τρόπο τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης

i) 

της εγκατάστασης γέννησης του ζώου·

ή

ii) 

της τελευταίας εγκατάστασης στην αλυσίδα εφοδιασμού που αναφέρεται στο άρθρο 53, όταν τα εν λόγω ζώα μετακινούνται προς εγκατάσταση εκτός αυτής της αλυσίδας εφοδιασμού.

2.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν χοιροειδή διασφαλίζουν ότι:

α) 

τα μέσα ταυτοποίησης τοποθετούνται στα χοιροειδή:

i) 

στην εγκατάσταση γέννησης των ζώων·

ή

ii) 

στην τελευταία εγκατάσταση στην αλυσίδα εφοδιασμού που αναφέρεται στο άρθρο 53, όταν τα εν λόγω ζώα μετακινούνται προς εγκατάσταση εκτός αυτής της αλυσίδας εφοδιασμού·

β) 

τα μέσα ταυτοποίησης δεν αφαιρούνται, δεν τροποποιούνται και δεν αντικαθίστανται χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής.

3.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων των εγκαταστάσεων που διατηρούν χοιροειδή μπορούν να αντικαταστήσουν τα μέσα ταυτοποίησης που παρατίθενται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου με ένα ►C2  ηλεκτρονικό μέσο ταυτοποίησης ◄ που έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους όπου διατηρούνται τα χοιροειδή, σύμφωνα με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 54 παράγραφος 1.

Άρθρο 53

Παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 52 όσον αφορά τα μέσα και τις μεθόδους ταυτοποίησης των δεσποζόμενων χοιροειδών της αλυσίδας εφοδιασμού

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 52, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέψει στους υπευθύνους επιχειρήσεων εγκαταστάσεων της αλυσίδας εφοδιασμού να παρεκκλίνουν από την υποχρέωση ταυτοποίησης των χοιροειδών όταν τα ζώα αυτά προορίζονται να μετακινηθούν εντός της συγκεκριμένης αλυσίδας εφοδιασμού στην επικράτεια του οικείου κράτους μέλους, υπό την προϋπόθεση ότι η πρακτική εφαρμογή των μέτρων ιχνηλασιμότητας στο κράτος μέλος διασφαλίζει την πλήρη ιχνηλασιμότητα των ζώων αυτών.

Άρθρο 54

Εξαιρέσεις που χορηγεί η αρμόδια αρχή σε υπευθύνους επιχειρήσεων εγκαταστάσεων υπό περιορισμό και σε υπευθύνους επιχειρήσεων για την ταυτοποίηση χοιροειδών που εκτρέφονται για πολιτιστικούς, ψυχαγωγικούς ή επιστημονικούς σκοπούς

1.  Η αρμόδια αρχή μπορεί να εξαιρεί τους υπευθύνους επιχειρήσεων εγκαταστάσεων υπό περιορισμό και τους υπευθύνους επιχειρήσεων που εκτρέφουν χοιροειδή για πολιτιστικούς, ψυχαγωγικούς ή επιστημονικούς σκοπούς από τις απαιτήσεις ταυτοποίησης χοιροειδών που προβλέπονται στο άρθρο 52 παράγραφος 1.

2.  Κατά τη χορήγηση εξαιρέσεων όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι έχει εγκριθεί η χρήση ενέσιμου πομποδέκτη, όπως παρατίθεται στο στοιχείο ε) του παραρτήματος III, για την ταυτοποίηση των χοιροειδών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, και ότι το εν λόγω εγκεκριμένο μέσο ταυτοποίησης συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του άρθρου 55 παράγραφος 1.

3.  Η αρμόδια αρχή θεσπίζει διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόζουν οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που αιτούνται τέτοια εξαίρεση, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 55

Υποχρεώσεις των κρατών μελών όσον αφορά τα μέσα και τις μεθόδους ταυτοποίησης των δεσποζόμενων χοιροειδών, και την τοποθέτηση και τη χρήση των μέσων αυτών

1.  Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα μέσα ταυτοποίησης που παρατίθενται στα στοιχεία α), γ), ε) και ζ) του παραρτήματος III συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α) 

αναγράφουν είτε:

i) 

τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης της εγκατάστασης γέννησης του ζώου·

είτε

ii) 

τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης της τελευταίας εγκατάστασης της αλυσίδας εφοδιασμού, στην περίπτωση ζώων που μετακινούνται από την εγκατάσταση μιας αλυσίδας εφοδιασμού, όπως αναφέρεται στο άρθρο 53, σε άλλη εγκατάσταση εκτός της ίδιας αλυσίδας εφοδιασμού·

β) 

έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους όπου διατηρούνται τα χοιροειδή.

2.  Τα κράτη μέλη θεσπίζουν διαδικασίες υποβολής αίτησης:

α) 

από τους κατασκευαστές για έγκριση των μέσων ταυτοποίησης των χοιροειδών που διατηρούνται στην επικράτειά τους·

β) 

από τους υπευθύνους επιχειρήσεων για τα μέσα ταυτοποίησης χοιροειδών που θα αποδοθούν στην εγκατάστασή τους.

3.  Τα κράτη μέλη καταρτίζουν και δημοσιοποιούν τον κατάλογο των εγκαταστάσεων της αλυσίδας εφοδιασμού που αναφέρεται στο άρθρο 53, οι οποίες βρίσκονται στην επικράτειά τους.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Ηλεκτρονική βάση δεδομένων

Άρθρο 56

Κανόνες σχετικά με τις πληροφορίες που περιλαμβάνει η ηλεκτρονική βάση δεδομένων των δεσποζόμενων χοιροειδών

Η αρμόδια αρχή αποθηκεύει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 109 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (EE) 2016/429 σχετικά με τα δεσποζόμενα χοιροειδή σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

α) 

οι ακόλουθες πληροφορίες πρέπει να καταγράφονται για κάθε εγκατάσταση που διατηρεί τέτοια ζώα:

i) 

ο μοναδικός αριθμός καταχώρισης που της έχει αποδοθεί·

ii) 

το όνομα και η διεύθυνση του υπεύθυνου επιχείρησης της εγκατάστασης·

β) 

πρέπει να καταγράφονται οι ακόλουθες πληροφορίες για κάθε μετακίνηση των συγκεκριμένων ζώων προς και από την εγκατάσταση:

i) 

ο συνολικός αριθμός των ζώων·

ii) 

ο μοναδικός αριθμός καταχώρισης των εγκαταστάσεων προέλευσης και προορισμού τους·

iii) 

η ημερομηνία άφιξης·

iv) 

η ημερομηνία αναχώρησης.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Έγγραφο μετακίνησης

Άρθρο 57

Έγγραφα μετακίνησης των δεσποζόμενων χοιροειδών που μετακινούνται εντός της επικράτειας του κράτους μέλους

Τα έγγραφα μετακίνησης που προβλέπονται στο άρθρο 115 στοιχείο β) του κανονισμού (EE) 2016/429 για τα δεσποζόμενα χοιροειδή που μετακινούνται εντός της επικράτειας ενός μόνο κράτος μέλους περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) 

τις πληροφορίες που διατηρούνται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 56 στοιχείο α) σημείο i) και στο άρθρο 56 στοιχείο β) σημεία i), ii) και iv)·

β) 

τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης του μεταφορέα·

γ) 

τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας ή τον αριθμό ταξινόμησης του μέσου μεταφοράς.



ΤΙΤΛΟΣ IV

ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Μέσα και μέθοδοι ταυτοποίησης

Άρθρο 58

Υποχρεώσεις υπευθύνων επιχειρήσεων που εκτρέφουν ιπποειδή όσον αφορά τα μέσα και τις μεθόδους ταυτοποίησης των εν λόγω ζώων, και την τοποθέτηση και τη χρήση των μέσων αυτών

1.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων δεσποζόμενων ιπποειδών διασφαλίζουν ότι κάθε ζώο ταυτοποιείται ατομικά με τα ακόλουθα μέσα ταυτοποίησης:

α) 

έναν ενέσιμο πομποδέκτη, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο ε)·

β) 

ένα ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης.

2.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν δεσποζόμενα ιπποειδή διασφαλίζουν ότι:

α) 

τα ιπποειδή ταυτοποιούνται εντός των προθεσμιών που προβλέπονται στο άρθρο 12 παράγραφοι 1 και (2) του κανονισμού (ΕΕ) 2015/262·

β) 

τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν αφαιρούνται, δεν τροποποιούνται και δεν αντικαθίστανται χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής της εγκατάστασης στην οποία διατηρούνται συνήθως τα εν λόγω ζώα.

3.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων δεσποζόμενων ιπποειδών και, εάν αυτοί δεν είναι ιδιοκτήτες των ζώων, εξ ονόματος και σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη κάθε ζώου, υποβάλλουν αίτηση έκδοσης ενιαίου ισόβιου εγγράφου ταυτοποίησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 65 ή 66, στην αρμόδια αρχή της εγκατάστασης στην οποία διατηρούνται συνήθως τα ζώα, και παρέχουν στην αρμόδια αρχή τις αναγκαίες πληροφορίες για τη συμπλήρωση του εν λόγω εγγράφου ταυτοποίησης και των αρχείων στη βάση δεδομένων που αναφέρεται στο άρθρο 64.

Άρθρο 59

Υποχρεώσεις των κρατών μελών όσον αφορά τα μέσα και τις μεθόδους ταυτοποίησης των δεσποζόμενων ιπποειδών, και την τοποθέτηση και τη χρήση των μέσων αυτών

1.  Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν την αντικατάσταση του ενέσιμου πομποδέκτη που αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο α) με τα ακόλουθα:

α) 

ένα μοναδικό συμβατικό ενώτιο, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο α), το οποίο τοποθετείται σε ιπποειδή που εκτρέφονται για παραγωγή κρέατος, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω ζώα είτε γεννήθηκαν στο οικείο κράτος μέλος είτε εισήχθησαν σε αυτό χωρίς να φέρουν κάποιο μέσο ταυτοποίησης στο σώμα τους πριν από την είσοδό τους στην Ένωση·

β) 

μια εναλλακτική μέθοδο που έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή σύμφωνα με το άρθρο 62, η οποία εδραιώνει μια αδιαμφισβήτητη σχέση μεταξύ του ιπποειδούς και του ενιαίου ισόβιου εγγράφου ταυτοποίησης που αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο β).

2.  Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο α) και στην παράγραφο 1 στοιχείο α) του παρόντος άρθρου συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α) 

αναγράφουν τον κωδικό ταυτοποίησης του ζώου·

β) 

έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους όπου ταυτοποιούνται τα ιπποειδή, σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α).

3.  Τα κράτη μέλη:

α) 

θεσπίζουν διαδικασίες για την υποβολή αίτησης από τους κατασκευαστές για έγκριση των μέσων ταυτοποίησης των δεσποζόμενων ιπποειδών που ταυτοποιούνται στο έδαφός τους·

β) 

καθορίζουν προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων έκδοσης εγγράφου ταυτοποίησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο β).

Άρθρο 60

Παρεκκλίσεις για την ταυτοποίηση δεσποζόμενων ιπποειδών που ζουν σε ημιελεύθερες συνθήκες

1.  Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α), τα κράτη μέλη μπορούν να προσδιορίζουν τους πληθυσμούς δεσποζόμενων ιπποειδών που ζουν σε ημιελεύθερες συνθήκες σε συγκεκριμένες περιοχές της επικράτειάς τους, τα οποία πρέπει να ταυτοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 1 μόνον όταν:

α) 

απομακρύνονται από τους εν λόγω πληθυσμούς, εξαιρουμένης της μεταφοράς τους υπό επίσημη εποπτεία από έναν προσδιορισμένο πληθυσμό σε άλλο·

ή

β) 

φέρονται σε αιχμαλωσία για χρήση ως κατοικίδια.

2.  Πριν από τη χρήση της παρέκκλισης που προβλέπεται στην παράγραφο 1, τα κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή τους πληθυσμούς των ιπποειδών και τις περιοχές στις οποίες τα εν λόγω ζώα ζουν σε ημιελεύθερες συνθήκες.

3.  Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 58 παράγραφος 1, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν την τοποθέτηση ενέσιμου πομποδέκτη, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο ε), περισσότερους από 12 μήνες πριν από την έκδοση εγγράφου ταυτοποίησης σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, υπό την προϋπόθεση ότι ο κωδικός ταυτοποίησης του ζώου που προβάλλεται από τον ενέσιμο πομποδέκτη καταγράφεται από τον υπεύθυνο επιχείρησης τη στιγμή της εμφύτευσής του και διαβιβάζεται στην αρμόδια αρχή.

Άρθρο 61

Παρεκκλίσεις για την ταυτοποίηση των δεσποζόμενων ιπποειδών που μετακινούνται σε σφαγείο ή συνοδεύονται από προσωρινό έγγραφο ταυτοποίησης

▼C1

1.  Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 58 παράγραφος 1, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέπει τη χρήση απλουστευμένης μεθόδου ταυτοποίησης των ιπποειδών που προορίζονται για μετακίνηση σε σφαγείο, για τα οποία δεν έχει εκδοθεί ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 110 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429, υπό την προϋπόθεση ότι:

▼B

α) 

τα ιπποειδή είναι μικρότερα των 12 μηνών·

β) 

υπάρχει μια αδιάλειπτη γραμμή ιχνηλασιμότητας των ζώων από την εγκατάσταση γέννησης έως το σφαγείο που βρίσκεται στο ίδιο κράτος μέλος.

Τα ιπποειδή πρέπει να μεταφέρονται απευθείας στο σφαγείο και, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, κάθε ζώο πρέπει να ταυτοποιείται ατομικά με ενέσιμο πομποδέκτη, συμβατικό ή ηλεκτρονικό ενώτιο, ή συμβατική ή ηλεκτρονική ταινία στο μεσοκύνιο, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχεία α), β), γ), ε) ή στ) αντιστοίχως.

▼C1

2.  Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο β), η αρμόδια αρχή, κατόπιν αιτήματος του υπευθύνου επιχείρησης του ιπποειδούς, εκδίδει προσωρινό έγγραφο ταυτοποίησης για την περίοδο κατά την οποία το έγγραφο ταυτοποίησης που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 110 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 ή με το άρθρο 67 ή το άρθρο 68 του παρόντος κανονισμού έχει παραδοθεί στην εν λόγω αρμόδια αρχή προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία ταυτοποίησης που αναγράφονται σε αυτό.

▼B

Άρθρο 62

Έγκριση εναλλακτικών μεθόδων ταυτοποίησης δεσποζόμενων ιπποειδών

1.  Τα κράτη μέλη μπορούν να εγκρίνουν κατάλληλες εναλλακτικές μεθόδους ταυτοποίησης δεσποζόμενων ιπποειδών, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής διακριτικών χαρακτηριστικών, οι οποίες διασφαλίζουν την αδιαμφισβήτητη σύνδεση μεταξύ του ιπποειδούς και του ενιαίου ισόβιου εγγράφου ταυτοποίησης και δείχνουν ότι το ιπποειδές έχει υποβληθεί σε διαδικασία ταυτοποίησης.

2.  Τα κράτη μέλη που εγκρίνουν εναλλακτικές μεθόδους ταυτοποίησης όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 διασφαλίζουν ότι:

α) 

οι εναλλακτικές μέθοδοι ταυτοποίησης χρησιμοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για την ταυτοποίηση ιπποειδών που έχουν εγγραφεί σε ειδικά βιβλία αναπαραγωγής ή χρησιμοποιούνται για ειδικούς σκοπούς, ή στην περίπτωση ιπποειδών που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν με ενέσιμο πομποδέκτη για ιατρικούς λόγους ή για λόγους καλής μεταχείρισης των ζώων·

β) 

κάθε εγκεκριμένη εναλλακτική μέθοδος ταυτοποίησης ή οποιοσδήποτε συνδυασμός τέτοιων μεθόδων παρέχει τουλάχιστον τις ίδιες εγγυήσεις με εκείνες που παρέχει ο ενέσιμος πομποδέκτης·

γ) 

ο μορφότυπος των πληροφοριών στην εναλλακτική μέθοδο ταυτοποίησης που χρησιμοποιείται σε ιπποειδές είναι κατάλληλος για καταχώριση σε βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης.

Άρθρο 63

Υποχρέωση των υπευθύνων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους ταυτοποίησης

1.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν εγκεκριμένη εναλλακτική μέθοδο ταυτοποίησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 62 παράγραφος 1, παρέχουν στην αρμόδια αρχή και, όπου χρειάζεται, σε άλλους υπευθύνους επιχειρήσεων τα μέσα πρόσβασης στις συγκεκριμένες πληροφορίες ταυτοποίησης ή επωμίζονται το βάρος για την επαλήθευση της ταυτότητας του ιπποειδούς από τις εν λόγω αρχές ή τους υπευθύνους επιχειρήσεων.

2.  Όταν οι εναλλακτικές μέθοδοι ταυτοποίησης βασίζονται σε χαρακτηριστικά του ιπποειδούς τα οποία μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, ο υπεύθυνος επιχειρήσεων παρέχει στην αρμόδια αρχή τις πληροφορίες που απαιτούνται για την επικαιροποίηση του εγγράφου ταυτοποίησης που αναφέρεται στο άρθρο 62 και της βάσης δεδομένων που αναφέρεται στο άρθρο 64.

3.  Οι κοινωνίες εκτροφής και οι διεθνείς ενώσεις ή οργανισμοί που διαχειρίζονται ίππους για διαγωνισμούς ή ιπποδρομίες μπορούν να απαιτήσουν τα ιπποειδή που ταυτοποιήθηκαν με τη χρήση εναλλακτικής μεθόδου ταυτοποίησης όπως προβλέπεται στο άρθρο 62 να ταυτοποιηθούν με εμφύτευση ενέσιμου πομποδέκτη για τον σκοπό της εγγραφής ή της καταχώρισης των καθαρόαιμων ζώων αναπαραγωγής που ανήκουν στα ιπποειδή σε βιβλία αναπαραγωγής ή για τον σκοπό της καταχώρισης ίππων για διαγωνισμούς ή ιπποδρομίες.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Ηλεκτρονική βάση δεδομένων

Άρθρο 64

Κανόνες σχετικά με τις πληροφορίες που περιλαμβάνει η ηλεκτρονική βάση δεδομένων των δεσποζόμενων ιπποειδών

Η αρμόδια αρχή αποθηκεύει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 109 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του κανονισμού (EE) 2016/429 σχετικά με τα δεσποζόμενα ιπποειδή σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

α) 

για την εγκατάσταση στην οποία διατηρούνται συνήθως τα εν λόγω ιπποειδή, καταγράφονται τα εξής:

i) 

ο μοναδικός αριθμός καταχώρισης που της έχει αποδοθεί·

ii) 

το όνομα και τη διεύθυνση του υπεύθυνου επιχείρησης της εγκατάστασης·

β) 

για κάθε ιπποειδές που διατηρείται συνήθως στην εγκατάσταση, καταγράφονται τα εξής:

i) 

ο μοναδικός κωδικός·

ii) 

εφόσον είναι διαθέσιμος, ο κωδικός ταυτοποίησης του ζώου που αναγράφεται σε μέσο ταυτοποίησης που φέρει το ζώο στο σώμα του·

iii) 

εάν ο τοποθετημένος πομποδέκτης δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο έχει ταυτοποιηθεί το ιπποειδές σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 2, το σύστημα ανάγνωσης του τοποθετημένου πομποδέκτη·

iv) 

κάθε πληροφορία σχετικά με νέα έγγραφα ταυτοποίησης, αντίγραφα εγγράφων ταυτοποίησης ή έγγραφα ταυτοποίησης προς αντικατάσταση προηγούμενων, τα οποία έχουν εκδοθεί για το ζώο·

v) 

το είδος του ζώου·

vi) 

το φύλο του ζώου, με δυνατότητα καταχώρισης της ημερομηνίας στείρωσης·

vii) 

την ημερομηνία και τη χώρα γέννησης, όπως δηλώθηκε από τον υπεύθυνο επιχείρησης του δεσποζόμενου ιπποειδούς·

viii) 

την ημερομηνία φυσικού θανάτου στην εγκατάσταση ή απώλειας, όπως δηλώθηκε από τον υπεύθυνο επιχείρησης του δεσποζόμενου ιπποειδούς, ή την ημερομηνία σφαγής του ζώου·

ix) 

το όνομα και τη διεύθυνση της αρμόδιας αρχής, ή του φορέα έκδοσης στον οποίο ανατέθηκε το έργο, η οποία/ο οποίος εξέδωσε το έγγραφο ταυτοποίησης·

x) 

την ημερομηνία έκδοσης του εγγράφου ταυτοποίησης·

γ) 

για κάθε ιπποειδές που διατηρείται στην εγκατάσταση για περίοδο που υπερβαίνει τις 30 ημέρες, καταγράφεται ο μοναδικός κωδικός, με εξαίρεση τις ακόλουθες περιπτώσεις:

i) 

για ιπποειδή που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, ιπποδρομίες, επιδείξεις, προπονήσεις και έλξη φορτίων για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες·

ii) 

για αρσενικά ιπποειδή για αναπαραγωγή τα οποία διατηρούνται κατά την περίοδο αναπαραγωγής·

iii) 

για θηλυκά ιπποειδή για αναπαραγωγή τα οποία διατηρούνται για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Έγγραφο ταυτοποίησης

Άρθρο 65

Ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης δεσποζόμενων ιπποειδών

1.  Το ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης περιέχει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) 

τον κωδικό ταυτοποίησης του ζώου ο οποίος προβάλλεται από τον ενέσιμο πομποδέκτη ή αναγράφεται στο ενώτιο·

β) 

τον μοναδικό κωδικό που έχει αποδοθεί ισόβια στο ζώο, ο οποίος περιέχει σε κωδικοποιημένη μορφή

i) 

την ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία η αρμόδια αρχή ή ο φορέας έκδοσης έχει καταγράψει τις πληροφορίες που απαιτούνται για την έκδοση του πρώτου ενιαίου ισόβιου εγγράφου ταυτοποίησης που αναφέρεται στο ►C2  άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο β) ◄ και, όπου απαιτείται, ενός ενιαίου ισόβιου εγγράφου ταυτοποίησης προς αντικατάσταση προηγούμενου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 69 παράγραφος 2 στοιχείο β)·

ii) 

τον αριθμητικό κωδικό ταυτοποίησης του μεμονωμένου ιπποειδούς στην εν λόγω βάση δεδομένων·

γ) 

το είδος του ζώου·

δ) 

το φύλο του ζώου, με δυνατότητα καταχώρισης της ημερομηνίας στείρωσης·

ε) 

την ημερομηνία και τη χώρα γέννησης, όπως δηλώθηκε από τον υπεύθυνο επιχείρησης του δεσποζόμενου ιπποειδούς·

στ) 

το όνομα και τη διεύθυνση της αρμόδιας εκδίδουσας αρχής ή του εκδίδοντος φορέα στον οποίο ανατέθηκε το έργο·

ζ) 

την ημερομηνία έκδοσης του ενιαίου ισόβιου εγγράφου ταυτοποίησης·

η) 

κατά περίπτωση, πληροφορίες σχετικά με την αντικατάσταση του μέσου ταυτοποίησης στο σώμα του ζώου και τον κωδικό ταυτοποίησης του ζώου που αναγράφεται σε αυτό το αντικατασταθέν μέσο ταυτοποίησης·

θ) 

κατά περίπτωση:

i) 

το σήμα επικύρωσης το οποίο εκδίδεται και περιλαμβάνεται στο ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης από την αρμόδια αρχή, ή από τον φορέα στον οποίο έχει ανατεθεί η δραστηριότητα αυτή, για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα 4 έτη, το οποίο τεκμηριώνει ότι το ζώο διαμένει συνήθως σε εγκατάσταση που έχει αναγνωριστεί από την αρμόδια αρχή ως εγκατάσταση με χαμηλό κίνδυνο για την υγεία των ζώων χάρη στις συχνές επισκέψεις ζωοϋγειονομικού ελέγχου, στους πρόσθετους ελέγχους ταυτότητας και εξετάσεις υγείας και στο γεγονός ότι δεν πραγματοποιείται φυσική αναπαραγωγή στην εγκατάσταση, παρά μόνο σε ειδικούς χωριστούς χώρους, με δυνατότητα ανανέωσης της περιόδου ισχύος του εκδοθέντος σήματος επικύρωσης·

ή

ii) 

την άδεια που εκδίδεται και περιλαμβάνεται στο ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα 4 έτη, για συμμετοχή σε ιππικούς αγώνες από την εθνική ομοσπονδία που συμμετέχει στη Federation Equestre Internationale ή για συμμετοχή σε ιπποδρομίες από την αρμόδια αρχή ιπποδρομιών, και η οποία τεκμηριώνει τουλάχιστον δύο επισκέψεις ετησίως από κτηνίατρο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για τον τακτικό εμβολιασμό κατά της γρίπης των ιπποειδών και τις εξετάσεις που απαιτούνται για τη μετακίνηση σε άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες, με δυνατότητα ανανέωσης της περιόδου ισχύος της εκδοθείσας άδειας.

2.  Εκτός των πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, τα ενιαία ισόβια έγγραφα ταυτοποίησης για καταχωρισμένα ιπποειδή και για ιπποειδή που ταυτοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 62 περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πληροφορίες τουλάχιστον:

α) 

εικονογραφημένη και λεκτική περιγραφή του ζώου, με δυνατότητα επικαιροποίησης των εν λόγω πληροφοριών·

β) 

κατά περίπτωση, λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές μεθόδους ταυτοποίησης·

γ) 

κατά περίπτωση, πληροφορίες σχετικά με τη φυλή, σύμφωνα με το παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1940·

δ) 

κατά περίπτωση, πληροφορίες αναγκαίες για τη χρήση του ενιαίου ισόβιου εγγράφου ταυτοποίησης για αθλητικούς σκοπούς σύμφωνα με τις απαιτήσεις των αρμόδιων οργανισμών διαχείρισης ίππων για διαγωνισμούς ή ιπποδρομίες, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με εξετάσεις και εμβολιασμούς για την καταπολέμηση καταγεγραμμένων ή μη καταγεγραμμένων νόσων, όπως απαιτείται για την πρόσβαση σε διαγωνισμούς και ιπποδρομίες και για την απόκτηση της άδειας που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο θ) σημείο ii).

Άρθρο 66

Υποχρεώσεις των υπευθύνων επιχειρήσεων δεσποζόμενων ιπποειδών όσον αφορά τα ενιαία ισόβια έγγραφα ταυτοποίησης

1.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων δεσποζόμενων ιπποειδών διασφαλίζουν ότι τα εν λόγω ζώα συνοδεύονται πάντοτε από το ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησής τους.

2.  Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων δεν χρειάζεται να διασφαλίζουν ότι τα δεσποζόμενα ιπποειδή συνοδεύονται από το ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησής τους όταν τα ζώα αυτά:

α) 

σταβλίζονται ή βρίσκονται σε βοσκότοπο, και το ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησής τους μπορεί να προσκομιστεί χωρίς καθυστέρηση από τον υπεύθυνο επιχείρησης του δεσποζόμενου ιπποειδούς ή από τον υπεύθυνο επιχείρησης της εγκατάστασης στην οποία διατηρείται το ζώο·

β) 

ιππεύονται, οδηγούνται, μετακινούνται ή μεταφέρονται προσωρινά είτε:

i) 

πλησίον της εγκατάστασης στην οποία διατηρείται το ζώο εντός του κράτους μέλους·

είτε

ii) 

κατά την εποχιακή μετακίνηση των ζώων προς και από καταχωρισμένες θερινές εκτάσεις βόσκησης, υπό την προϋπόθεση ότι το ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησής τους μπορεί να προσκομιστεί στην εγκατάσταση αναχώρησης·

γ) 

είναι μη απογαλακτισμένα ιπποειδή που συνοδεύουν τη φυσική ή θετή μητέρα τους·

δ) 

συμμετέχουν σε εκπαίδευση ή δοκιμαστική διοργάνωση για ιπποδρομία, διαγωνισμό ή εκδήλωση, στο πλαίσιο των οποίων απαιτείται να εγκαταλείψουν προσωρινά την εγκατάσταση στην οποία πραγματοποιείται η εκπαίδευση, η ιπποδρομία, ο διαγωνισμός ή η διοργάνωση·

ε) 

μετακινούνται ή μεταφέρονται λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης η οποία αφορά τα ίδια τα ζώα ή την εγκατάσταση στην οποία διατηρούνται.

3.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων δεσποζόμενων ιπποειδών δεν μετακινούν στο σφαγείο ιπποειδές που συνοδεύεται από το προσωρινό έγγραφο που αναφέρεται στο άρθρο 61 παράγραφος 2.

4.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων δεσποζόμενων ιπποειδών επιστρέφουν το ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης στην εκδίδουσα αρμόδια αρχή ή στον εκδίδοντα φορέα στον οποίο ανατέθηκε το έργο, όπως αυτή/-ός προσδιορίζεται από τον μοναδικό κωδικό, μετά τον θάνατο ή την απώλεια του ιπποειδούς.

Άρθρο 67

Υποχρεώσεις της αρμόδιας αρχής σχετικά με την έκδοση αντίγραφων ενιαίων ισόβιων εγγράφων ταυτοποίησης και ενιαίων ισόβιων εγγράφων ταυτοποίησης προς αντικατάσταση προηγούμενων

1.  Κατόπιν αίτησης που υποβάλλει ο υπεύθυνος επιχείρησης, η αρμόδια αρχή ή ο φορέας έκδοσης στον οποίο ανατέθηκε το έργο εκδίδει αντίγραφο ενιαίου ισόβιου εγγράφου ταυτοποίησης από το οποίο μπορεί να προσδιοριστεί η ταυτότητα του δεσποζόμενου ιπποειδούς, όταν ο υπεύθυνος επιχείρησης είτε

α) 

δηλώνει την απώλεια του ενιαίου ισόβιου εγγράφου ταυτοποίησης που εκδόθηκε για το ζώο·

είτε

β) 

δεν ταυτοποίησε το ζώο εντός των προθεσμιών που προβλέπονται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α).

2.  Η αρμόδια αρχή εκδίδει, κατόπιν αίτησης που υποβάλλει ο υπεύθυνος επιχείρησης ή με δική της πρωτοβουλία, ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης προς αντικατάσταση προηγούμενου όταν δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ταυτότητα του ζώου και ο υπεύθυνος επιχείρησης είτε

α) 

δηλώνει την απώλεια του ενιαίου ισόβιου εγγράφου ταυτοποίησης που εκδόθηκε για το ζώο·

είτε

β) 

δεν συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις ταυτοποίησης του άρθρου 58 παράγραφος 2 στοιχείο β).

Άρθρο 68

Υποχρεώσεις της αρμόδιας αρχής όσον αφορά την έκδοση νέων ενιαίων ισόβιων εγγράφων για καταχωρισμένα ιπποειδή

Όταν ένα ταυτοποιημένο ιπποειδές καταχωρίζεται, και το ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης που έχει εκδοθεί για το εν λόγω ζώο δεν μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 65 παράγραφος 2, η αρμόδια αρχή ή ο φορέας έκδοσης στον οποίο έχει ανατεθεί το έργο, κατόπιν αίτησης του υπευθύνου επιχείρησης του ιπποειδούς, εκδίδει νέο ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης προς αντικατάσταση του προηγουμένου, το οποίο περιλαμβάνει τις πληροφορίες που απαιτούνται σύμφωνα με το άρθρο 65 παράγραφοι 1 και 2.

Άρθρο 69

Υποχρεώσεις της αρμόδιας αρχής σχετικά με την έκδοση αντίγραφων εγγράφων ταυτοποίησης, νέων εγγράφων ταυτοποίησης και εγγράφων ταυτοποίησης προς αντικατάσταση προηγούμενων

1.  Η αρμόδια αρχή, ή ο φορέας έκδοσης στον οποίο έχει ανατεθεί το έργο, εισάγει στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του άρθρου 64 πληροφορίες σχετικά με την έκδοση αντίγραφου εγγράφου ταυτοποίησης ή εγγράφου ταυτοποίησης προς αντικατάσταση προηγούμενου σύμφωνα με το άρθρο 67 ή σχετικά με την έκδοση νέου εγγράφου ταυτοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 68.

2.  Η αρμόδια αρχή, ή ο φορέας έκδοσης στον οποίο έχει ανατεθεί το έργο, συμπληρώνει

α) 

στο αντίγραφο του ενιαίου ισόβιου εγγράφου ταυτοποίησης και στο νέο ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης τον μοναδικό κωδικό που έχει αποδοθεί στο ζώο σύμφωνα με το άρθρο 65 παράγραφος 1 στοιχείο β) με την ευκαιρία της έκδοσης του πρώτου ενιαίου ισόβιου εγγράφου ταυτοποίησης·

ή

β) 

στο ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης προς αντικατάσταση προηγούμενου, τον μοναδικό κωδικό που έχει αποδοθεί στο ιπποειδές με την ευκαιρία της έκδοσης του εγγράφου.



ΤΙΤΛΟΣ V

ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ, ΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΥΦΙΤΣΩΝ, ΚΑΜΗΛΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΦΙΔΩΝ, ΠΤΗΝΩΝ ΣΕ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΝΤΑ ΤΣΙΡΚΑ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ ΜΕ ΖΩΑ



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Ιχνηλασιμότητα δεσποζόμενων σκύλων, γατών και νυφιτσών



Τμήμα 1

Μέσα ταυτοποίησης

Άρθρο 70

Υποχρεώσεις υπευθύνων επιχειρήσεων που διατηρούν σκύλους, γάτες και νυφίτσες όσον αφορά τα μέσα και τις μεθόδους ταυτοποίησης των εν λόγω ζώων, και την τοποθέτηση και τη χρήση των μέσων αυτών

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν σκύλους, γάτες και νυφίτσες διασφαλίζουν ότι:

α) 

τα εν λόγω ζώα ταυτοποιούνται ατομικά με ενέσιμο πομποδέκτη, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο ε), κατά τη μετακίνησή τους σε άλλο κράτος μέλος·

β) 

ο ενέσιμος πομποδέκτης που προορίζεται για εμφύτευση στο ζώο έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή·

γ) 

παρέχουν στην αρμόδια αρχή και, εφόσον απαιτείται, σε άλλους υπευθύνους επιχειρήσεων τη συσκευή ανάγνωσης που καθιστά δυνατή ανά πάσα στιγμή την επαλήθευση της ατομικής ταυτότητας του ζώου σε περίπτωση που ο εμφυτευμένος ενέσιμος πομποδέκτης δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή.



Τμήμα 2

Έγγραφο ταυτοποίησης

Άρθρο 71

Έγγραφο ταυτοποίησης δεσποζόμενων σκύλων, γατών και νυφιτσών

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν σκύλους, γάτες και νυφίτσες διασφαλίζουν ότι καθένα από τα εν λόγω ζώα, κατά τη μετακίνησή του σε άλλο κράτος μέλος, συνοδεύεται από το έγγραφο ταυτοποίησης που αναφέρεται στο άρθρο 6 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 576/2013, κατάλληλα συμπληρωμένο και εκδοθέν σύμφωνα με το άρθρο 22 του ίδιου κανονισμού.



Τμήμα 3

Ιχνηλασιμότητα ζώων συντροφιάς

Άρθρο 72

Απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας για μετακινήσεις ζώων συντροφιάς άλλες πλην των μη εμπορικών

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι τα ζώα συντροφιάς που μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος για άλλους σκοπούς πλην των μη εμπορικών μετακινήσεων συμμορφώνονται με τους κανόνες που καθορίζονται στα άρθρα 70 και 71.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Ιχνηλασιμότητα δεσποζόμενων καμηλοειδών και ελαφιδών

Άρθρο 73

Υποχρεώσεις υπευθύνων επιχειρήσεων που διατηρούν καμηλοειδή και ελαφίδες όσον αφορά τα μέσα και τις μεθόδους ταυτοποίησης των εν λόγω ζώων, και την τοποθέτηση και τη χρήση των μέσων αυτών

1.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν καμηλοειδή διασφαλίζουν ότι τα εν λόγω ζώα ταυτοποιούνται χωριστά είτε:

α) 

με συμβατικό ενώτιο όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο α), το οποίο τοποθετείται σε κάθε ωτικό πτερύγιο των ζώων, με ευδιάκριτη, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη αναγραφή του κωδικού ταυτοποίησης του ζώου·

είτε

β) 

με ενέσιμο πομποδέκτη, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο ε), με ευανάγνωστη και ανεξίτηλη προβολή του κωδικού ταυτοποίησης του ζώου.

2.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν ελαφίδες διασφαλίζουν ότι τα εν λόγω ζώα ταυτοποιούνται ατομικά με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

α) 

με συμβατικό ενώτιο όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο α), το οποίο τοποθετείται σε κάθε ωτικό πτερύγιο των ζώων, με ευδιάκριτη, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη αναγραφή του κωδικού ταυτοποίησης του ζώου·

ή

β) 

με ενέσιμο πομποδέκτη, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο ε), με ευανάγνωστη και ανεξίτηλη προβολή του κωδικού ταυτοποίησης του ζώου·

ή

γ) 

με δερματοστιξία του ζώου, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο ζ), η οποία αναγράφει με ανεξίτηλο τρόπο τον κωδικό ταυτοποίησης του ζώου.

3.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν καμηλοειδή και ελαφίδες διασφαλίζουν ότι:

α) 

τα μέσα ταυτοποίησης τοποθετούνται στα ζώα στην εγκατάσταση γέννησής τους·

β) 

τα μέσα ταυτοποίησης δεν αφαιρούνται, δεν τροποποιούνται και δεν αντικαθίστανται χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής·

γ) 

παρέχουν στην αρμόδια αρχή και, εφόσον απαιτείται, σε άλλους υπευθύνους επιχειρήσεων τη συσκευή ανάγνωσης που καθιστά δυνατή ανά πάσα στιγμή την επαλήθευση της ατομικής ταυτότητας του ζώου σε περίπτωση που ο εμφυτευμένος ενέσιμος πομποδέκτης δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή.

Άρθρο 74

Εξαίρεση για υπευθύνους επιχειρήσεων που διατηρούν ταράνδους

Κατά παρέκκλιση από τις απαιτήσεις του άρθρου 73 παράγραφος 2, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν ταράνδους διασφαλίζουν ότι καθένα από τα ζώα που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις τους ταυτοποιείται ατομικά με εναλλακτική μέθοδο η οποία έχει λάβει έγκριση από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλος.

Άρθρο 75

Υποχρεώσεις των κρατών μελών για τα μέσα ταυτοποίησης δεσποζόμενων καμηλοειδών και ελαφιδών

1.  Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα μέσα ταυτοποίησης που παρατίθενται στα στοιχεία α), ε) και ζ) του παραρτήματος III συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α) 

αναγράφουν τον κωδικό ταυτοποίησης του ζώου·

β) 

έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους όπου διατηρούνται τα καμηλοειδή και οι ελαφίδες.

2.  Τα κράτη μέλη θεσπίζουν διαδικασίες για τα ακόλουθα:

α) 

υποβολή αίτησης από τους κατασκευαστές για έγκριση των μέσων ταυτοποίησης των καμηλοειδών και των ελαφιδών που διατηρούνται στο έδαφός τους·

β) 

υποβολή αίτησης από τους υπευθύνους επιχειρήσεων που διατηρούν καμηλοειδή και ελαφίδες για τα μέσα ταυτοποίησης που θα αποδοθούν στην εγκατάστασή τους.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Ιχνηλασιμότητα πτηνών σε αιχμαλωσία

Άρθρο 76

Υποχρεώσεις υπευθύνων επιχειρήσεων που εκτρέφουν ψιττακοειδή όσον αφορά τα μέσα και τις μεθόδους ταυτοποίησης των εν λόγω ζώων, και την τοποθέτηση και τη χρήση των μέσων αυτών

1.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν ψιττακοειδή διασφαλίζουν ότι τα εν λόγω ζώα ταυτοποιούνται ατομικά κατά τη μετακίνησή τους σε άλλο κράτος μέλος, με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

α) 

με ποδοδακτύλιο, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο η), τοποθετημένο στο ένα τουλάχιστον πόδι του ζώου, με ευδιάκριτη, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη αναγραφή του κωδικού ταυτοποίησης του ζώου·

ή

β) 

με ενέσιμο πομποδέκτη, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο ε), με ευανάγνωστη και ανεξίτηλη προβολή του κωδικού ταυτοποίησης του ζώου·

ή

γ) 

με δερματοστιξία του ζώου, όπως παρατίθεται στο παράρτημα III στοιχείο ζ), η οποία αναγράφει με ανεξίτηλο τρόπο τον κωδικό ταυτοποίησης του ζώου.

2.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν ψιττακοειδή:

α) 

διασφαλίζουν ότι το μέσο ταυτοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή·

β) 

παρέχουν στην αρμόδια αρχή και, εφόσον απαιτείται, σε άλλους υπευθύνους επιχειρήσεων τη συσκευή ανάγνωσης που καθιστά δυνατή ανά πάσα στιγμή την επαλήθευση της ατομικής ταυτότητας του ζώου σε περίπτωση που το μέσο ταυτοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Ιχνηλασιμότητα δεσποζόμενων χερσαίων ζώων που διατηρούνται σε περιοδεύοντα τσίρκα και θεάματα με ζώα



Τμήμα 1

Έγγραφα μετακίνησης και ταυτοποίησης για τα δεσποζόμενα χερσαία ζώα σε περιοδεύοντα τσίρκα και θεάματα με ζώα

Άρθρο 77

Υποχρεώσεις της αρμόδιας αρχής όσον αφορά το έγγραφο μετακίνησης δεσποζόμενων χερσαίων ζώων σε περιοδεύοντα τσίρκα και θεάματα με ζώα

1.  Η αρμόδια αρχή εκδίδει έγγραφο μετακίνησης όπως προβλέπεται στο άρθρο 117 στοιχείο β) του κανονισμού (EE) 2016/429 για όλα τα δεσποζόμενα χερσαία ζώα σε περιοδεύοντα τσίρκα ή θεάματα με ζώα τα οποία πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος, με εξαίρεση τα λαγόμορφα, τα τρωκτικά, τις μέλισσες και τις αγριομέλισσες.

2.  Η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι το έγγραφο μετακίνησης που προβλέπεται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) 

την εμπορική ονομασία του περιοδεύοντος τσίρκου ή του θεάματος με ζώα·

β) 

τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης που έχει αποδώσει η αρμόδια αρχή στο περιοδεύον τσίρκο ή στο θέαμα με ζώα·

γ) 

το όνομα και τη διεύθυνση του υπευθύνου επιχείρησης του περιοδεύοντος τσίρκου ή του θεάματος με ζώα·

δ) 

τα είδη ζώων και το πλήθος των ζώων·

ε) 

για κάθε ζώο για το οποίο δεν φέρει ευθύνη ο υπεύθυνος επιχείρησης του περιοδεύοντος τσίρκου ή του θεάματος με ζώα, το όνομα και τη διεύθυνση του υπευθύνου επιχείρησης που είναι υπεύθυνος για το ζώο ή του ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς·

στ) 

τον κωδικό ταυτοποίησης του ζώου, ο οποίος αναγράφεται σε κάποιο από τα μέσα ταυτοποίησης που προβλέπονται στα άρθρα 38, 39, 45, 47, 52, 54, 58, 70, 73, 74 και 76·

ζ) 

τον τύπο του ►C2  ηλεκτρονικού μέσου ταυτοποίησης ◄ και τη θέση του, εφόσον έχει τοποθετηθεί στο ζώο όπως αναφέρεται στο στοιχείο στ)·

η) 

το διακριτικό χαρακτηριστικό ταυτοποίησης, το μέσο ταυτοποίησης και τη θέση του, εάν υπάρχει, για άλλα ζώα πλην εκείνων που αναφέρονται στο στοιχείο στ), που έχει τοποθετηθεί από τον υπεύθυνο επιχείρησης·

θ) 

την ημερομηνία μετακίνησης κάθε ζώου προς και από το περιοδεύον τσίρκο ή το θέαμα με ζώα·

ι) 

το όνομα, τη διεύθυνση και την υπογραφή του επίσημου κτηνιάτρου που εκδίδει το έγγραφο ταυτοποίησης·

ια) 

την ημερομηνία έκδοσης του εγγράφου μετακίνησης.

Άρθρο 78

Υποχρεώσεις της αρμόδιας αρχής όσον αφορά το έγγραφο ταυτοποίησης για τα δεσποζόμενα χερσαία ζώα σε περιοδεύοντα τσίρκα και θεάματα με ζώα

1.  Η αρμόδια αρχή εκδίδει έγγραφο ταυτοποίησης όπως προβλέπεται στο άρθρο 117 στοιχείο β) του κανονισμού (EE) 2016/429 για κάθε δεσποζόμενο χερσαίο ζώο σε περιοδεύοντα τσίρκα ή θεάματα με ζώα τα οποία πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος, με εξαίρεση τα ιπποειδή, τα πτηνά, τους σκύλους, τις γάτες, τις νυφίτσες, τα λαγόμορφα και τα τρωκτικά.

2.  Η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι το έγγραφο ταυτοποίησης που προβλέπεται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) 

το όνομα, τη διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας του υπευθύνου επιχείρησης που είναι υπεύθυνος για το ζώο·

β) 

το είδος, το φύλο, το χρώμα και κάθε αξιοσημείωτο ή ευδιάκριτο χαρακτηριστικό ή γνώρισμα του ζώου·

γ) 

τον κωδικό ταυτοποίησης του ζώου, ο οποίος αναγράφεται σε κάποιο από τα μέσα ταυτοποίησης που προβλέπονται στα άρθρα 38, 39, 45, 47, 52, 54, 58, 70, 73, 74 και 76·

δ) 

τον τύπο του ►C2  ηλεκτρονικού μέσου ταυτοποίησης ◄ και τη θέση του, εφόσον έχει τοποθετηθεί στο ζώο, όπως αναφέρεται στο στοιχείο γ)·

ε) 

το διακριτικό χαρακτηριστικό ταυτοποίησης, το μέσο ταυτοποίησης και τη θέση του, εάν υπάρχει, για άλλα ζώα πλην εκείνων που αναφέρονται στο στοιχείο γ), που έχει τοποθετηθεί από τον υπεύθυνο επιχείρησης·

στ) 

λεπτομερή στοιχεία για τον εμβολιασμό του ζώου, κατά περίπτωση·

ζ) 

λεπτομερή στοιχεία για τις θεραπείες του ζώου, κατά περίπτωση·

η) 

λεπτομερή στοιχεία για διαγνωστικές εξετάσεις·

θ) 

το όνομα και τη διεύθυνση της αρμόδιας αρχής που εκδίδει το έγγραφο ταυτοποίησης·

ι) 

την ημερομηνία έκδοσης του εγγράφου ταυτοποίησης.

Άρθρο 79

Υποχρεώσεις της αρμόδιας αρχής όσον αφορά το έγγραφο ταυτοποίησης για τα δεσποζόμενα πτηνά σε περιοδεύοντα τσίρκα και θεάματα με ζώα

1.  Η αρμόδια αρχή εκδίδει έγγραφο ταυτοποίησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 117 στοιχείο β) του κανονισμού (EE) 2016/429, για ομάδα δεσποζόμενων πτηνών σε περιοδεύοντα τσίρκα ή θεάματα με ζώα, τα οποία πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος.

2.  Η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι το έγγραφο ταυτοποίησης που προβλέπεται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) 

το όνομα, τη διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου επιχείρησης που είναι υπεύθυνος για τα πτηνά·

β) 

το είδος των πτηνών·

γ) 

τον κωδικό ταυτοποίησης, το μέσο ταυτοποίησης και τη θέση του, εάν έχει τοποθετηθεί στα πτηνά·

δ) 

λεπτομερή στοιχεία για τον εμβολιασμό των πτηνών, κατά περίπτωση·

ε) 

λεπτομερή στοιχεία για τις θεραπείες των πτηνών, κατά περίπτωση·

στ) 

λεπτομερή στοιχεία για διαγνωστικές εξετάσεις·

ζ) 

το όνομα και τη διεύθυνση της αρμόδιας αρχής που εκδίδει το έγγραφο ταυτοποίησης·

η) 

την ημερομηνία έκδοσης του εγγράφου ταυτοποίησης.



ΤΙΤΛΟΣ VI

ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ ΓΙΑ ΕΠΩΑΣΗ

Άρθρο 80

Υποχρέωση των υπευθύνων επιχείρησης όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των αυγών για επώαση

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων των εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται πουλερικά και οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εκκολαπτηρίων διασφαλίζουν ότι κάθε αυγό για επώαση φέρει τον μοναδικό αριθμό έγκρισης της εγκατάστασης προέλευσης των αυγών για επώαση.



ΤΙΤΛΟΣ VII

ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

Άρθρο 81

Υποχρεώσεις υπευθύνων επιχειρήσεων όσον αφορά τα μέσα και τις μεθόδους ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, αιγοειδών, προβατοειδών, χοιροειδών, ελαφιδών ή καμηλοειδών, μετά την είσοδό τους στην Ένωση

1.  Σε περίπτωση που τα μέσα ταυτοποίησης έχουν τοποθετηθεί σε δεσποζόμενα βοοειδή, αιγοειδή, προβατοειδή, χοιροειδή, ελαφίδες ή καμηλοειδή σε τρίτες χώρες ή εδάφη, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων των εγκαταστάσεων πρώτης άφιξης των εν λόγω ζώων διασφαλίζουν ότι τα ζώα, μετά την είσοδό τους στην Ένωση και εφόσον παραμένουν στην Ένωση, ταυτοποιούνται με τα μέσα ταυτοποίησης που προβλέπονται στα άρθρα 38, 39, 45, 47, 52, 54, 73 και 74, κατά περίπτωση.

2.  Στην περίπτωση δεσποζόμενων βοοειδών, αιγοειδών, προβατοειδών, χοιροειδών, ελαφιδών ή καμηλοειδών που κατάγονται από κράτη μέλη και ταυτοποιούνται σύμφωνα με τους ενωσιακούς κανόνες, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων των εγκαταστάσεων πρώτης άφιξης των εν λόγω ζώων διασφαλίζουν ότι τα ζώα, μετά την είσοδό τους στην Ένωση από τρίτες χώρες ή εδάφη και εφόσον παραμένουν στην Ένωση, ταυτοποιούνται με τα μέσα ταυτοποίησης που προβλέπονται στα άρθρα 38, 39, 45, 47, 52, 54, 73 και 74, κατά περίπτωση.

3.  Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων δεν εφαρμόζουν τους κανόνες που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 σε δεσποζόμενα βοοειδή, αιγοειδή, προβατοειδή, χοιροειδή, ελαφίδες και καμηλοειδή που προορίζονται να μετακινηθούν σε σφαγείο το οποίο βρίσκεται σε κράτος μέλος, υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα σφαγιάζονται εντός 5 ημερών από την είσοδό τους στην Ένωση.

Άρθρο 82

Υποχρεώσεις των κρατών μελών όσον αφορά τα μέσα και τις μεθόδους ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, αιγοειδών, προβατοειδών, χοιροειδών, ελαφιδών ή καμηλοειδών μετά την είσοδό τους στην Ένωση

Τα κράτη μέλη θεσπίζουν διαδικασίες τις οποίες πρέπει να ακολουθούν οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εγκαταστάσεων που διατηρούν ζώα που αναφέρονται στο άρθρο 81 παράγραφος 2, όταν υποβάλλουν αίτημα για απόδοση μέσων ταυτοποίησης στην εγκατάστασή τους.

Άρθρο 83

Υποχρεώσεις υπευθύνων επιχειρήσεων όσον αφορά τα μέσα και τις μεθόδους ταυτοποίησης δεσποζόμενων ιπποειδών μετά την είσοδό τους στην Ένωση

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων δεσποζόμενων ιπποειδών διασφαλίζουν ότι, μετά την είσοδο των ιπποειδών στην Ένωση και εφόσον παραμένουν στην Ένωση, αυτά ταυτοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 58 μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης του τελωνειακού καθεστώτος, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 16 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.



ΜΕΡΟΣ IV

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 84

Κατάργηση

Οι ακόλουθες πράξεις καταργούνται από την 21η Απριλίου 2021:

— 
κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 509/1999,
— 
κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2680/99,
— 
απόφαση 2000/678/ΕΚ,
— 
απόφαση 2001/672/ΕΚ,
— 
κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 911/2004,
— 
απόφαση 2004/764/ΕΚ,
— 
κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 644/2005,
— 
κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1739/2005,
— 
απόφαση 2006/28/ΕΚ,
— 
απόφαση 2006/968/ΕΚ,
— 
απόφαση 2009/712/ΕΚ,
— 
κανονισμός (ΕΕ) 2015/262.

Οι παραπομπές στις καταργούμενες πράξεις θεωρούνται παραπομπές στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 85

Μεταβατικά μέτρα όσον αφορά την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1739/2005

Παρά τα οριζόμενα στο άρθρο 84 του παρόντος κανονισμού, το άρθρο 5 και το άρθρο 7 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1739/2005 σχετικά με το μητρώο ζώων και τα διαβατήρια ζώων, καθώς και τα παραρτήματα I, III και IV του ίδιου κανονισμού παραμένουν σε ισχύ έως την ημερομηνία που θα καθοριστεί από την Επιτροπή με εκτελεστική πράξη που θα εκδοθεί σύμφωνα με το άρθρο 120 παράγραφος 2 του κανονισμού (EE) 2016/429.

Άρθρο 86

Μεταβατικά μέτρα όσον αφορά την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) 2015/262

Παρά τα οριζόμενα στο άρθρο 84 του παρόντος κανονισμού:

α) 

οι προθεσμίες για την ταυτοποίηση των ιπποειδών που γεννήθηκαν στην Ένωση, οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 12 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/262, εξακολουθούν να ισχύουν έως την ημερομηνία που θα καθοριστεί από την Επιτροπή με εκτελεστική πράξη που θα εκδοθεί σύμφωνα με το άρθρο 120 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429·

β) 

οι κανόνες σχετικά με τα ιπποειδή που προορίζονται για σφαγή για ανθρώπινη κατανάλωση και σχετικά με το μητρώο φαρμακευτικής αγωγής, που προβλέπονται στο άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/262, εξακολουθούν να ισχύουν έως την ημερομηνία που θα καθοριστεί από την Επιτροπή με κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που θα εκδοθεί σύμφωνα με το άρθρο 109 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/6·

γ) 

οι κανόνες σχετικά με τον μορφότυπο και το περιεχόμενο των εγγράφων ταυτοποίησης που εκδίδονται για τα ιπποειδή που γεννήθηκαν στην Ένωση, οι οποίοι προβλέπονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2015/262, παραμένουν σε ισχύ έως την ημερομηνία που θα καθοριστεί από την Επιτροπή με εκτελεστική πράξη που θα εκδοθεί σύμφωνα με το άρθρο 120 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.

Άρθρο 87

Μεταβατικά μέτρα σχετικά με την ταυτοποίηση των δεσποζόμενων χερσαίων ζώων

1.  Τα άρθρα 1 έως 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 21/2004 και η οδηγία 2008/71/ΕΚ, καθώς και οι πράξεις που εκδόθηκαν με βάση αυτά εξακολουθούν να ισχύουν έως την 21η Απριλίου 2021.

2.  Τα δεσποζόμενα βοοειδή, αιγοειδή, προβατοειδή και χοιροειδή που ταυτοποιούνται πριν από την 21η Απριλίου 2021 σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 21/2004 και την οδηγία 2008/71/ΕΚ, καθώς και σύμφωνα με τις πράξεις που εκδόθηκαν με βάση αυτά, θεωρείται ότι ταυτοποιούνται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

3.  Τα δεσποζόμενα ιπποειδή που ταυτοποιούνται πριν από την 21η Απριλίου 2021 σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/262 θεωρείται ότι ταυτοποιούνται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

4.  Τα δεσποζόμενα καμηλοειδή και ελαφίδες που ταυτοποιούνται πριν από την 21η Απριλίου 2021 σύμφωνα με το ισχύον εθνικό δίκαιο θεωρείται ότι ταυτοποιούνται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

5.  Τα δεσποζόμενα ψιττακοειδή που ταυτοποιούνται πριν από την 21η Απριλίου 2021 σύμφωνα με την οδηγία 92/65/ΕΟΚ θεωρείται ότι ταυτοποιούνται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 88

Μεταβατικά μέτρα σχετικά με τις πληροφορίες των μητρώων που τηρούν οι αρμόδιες αρχές

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες που αναφέρονται στα άρθρα 18 έως 21 του παρόντος κανονισμού όσον αφορά τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και τους υπευθύνους επιχειρήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 279 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 έχουν συμπεριληφθεί για κάθε εγκατάσταση και κάθε υπεύθυνο επιχείρησης στα σχετικά μητρώα που τηρούν οι αρμόδιες αρχές έως την 21η Απριλίου 2021.

Άρθρο 89

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 21η Απριλίου 2021.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ II ΤΙΤΛΟΣ I ΚΕΦΑΛΑΙΑ 2, 3 ΚΑΙ 4

ΜΕΡΟΣ 1

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε εγκαταστάσεις για εργασίες συγκέντρωσης οπληφόρων σύμφωνα με το άρθρο 5

1. Οι απαιτήσεις όσον αφορά την απομόνωση και τα μέτρα βιοπροφύλαξης των εγκαταστάσεων για εργασίες συγκέντρωσης οπληφόρων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5, είναι οι ακόλουθες:

α) 

πρέπει να διατίθενται κατάλληλες δομές απομόνωσης για οπληφόρα·

β) 

ανά πάσα στιγμή, η εγκατάσταση πρέπει να στεγάζει μόνο την ίδια κατηγορία οπληφόρων, του ίδιου είδους και με το ίδιο υγειονομικό καθεστώς·

γ) 

πρέπει να λειτουργεί κατάλληλο σύστημα για τη συλλογή των λυμάτων·

δ) 

οι χώροι στους οποίους διατηρούνται τα οπληφόρα και οι διάδρομοι, καθώς και τα υλικά και ο εξοπλισμός με τα οποία έρχονται σε επαφή πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται μετά την απομάκρυνση κάθε παρτίδας οπληφόρων και, εφόσον απαιτείται, πριν από την εισαγωγή νέας παρτίδας οπληφόρων, σύμφωνα με τις καθιερωμένες λειτουργικές διαδικασίες·

ε) 

μετά τις εργασίες καθαριότητας και απολύμανσης και πριν από την άφιξη νέας παρτίδας οπληφόρων στις δομές όπου διατηρούνται οπληφόρα, πρέπει να πραγματοποιείται η ενδεδειγμένη διακοπή λειτουργίας των δομών για υγειονομικούς λόγους.

2. Οι απαιτήσεις όσον αφορά τις δομές και τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων για εργασίες συγκέντρωσης οπληφόρων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5, είναι οι ακόλουθες:

α) 

πρέπει να διατίθενται κατάλληλος εξοπλισμός και δομές για τον σκοπό της φόρτωσης και εκφόρτωσης οπληφόρων·

β) 

πρέπει να διατίθεται κατάλληλος χώρος σταβλισμού των οπληφόρων, με διαρρύθμιση τέτοια ώστε να αποφεύγεται η επαφή με ζώα εκτός της εγκατάστασης και η άμεση επικοινωνία με τη μονάδα απομόνωσης, και να καθίσταται εύκολη η επιθεώρηση και η παροχή κάθε αναγκαίας θεραπείας·

γ) 

πρέπει να διατίθεται κατάλληλος χώρος για την αποθήκευση των καθαρών και ακάθαρτων υλικών στρωμνής, της χορτονομής και της κοπριάς·

δ) 

οι χώροι στους οποίους διατηρούνται τα εν λόγω ζώα και οι διάδρομοι, τα δάπεδα, οι τοίχοι, οι ράμπες πρόσβασης και κάθε άλλο υλικό ή εξοπλισμός που έρχεται σε επαφή με τα ζώα μπορούν να καθαριστούν και να απολυμανθούν εύκολα·

ε) 

πρέπει να διατίθεται κατάλληλος εξοπλισμός για τον καθαρισμό και την απολύμανση των δομών, του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς των οπληφόρων.

3. Οι απαιτήσεις όσον αφορά το προσωπικό των εγκαταστάσεων για εργασίες συγκέντρωσης οπληφόρων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5, είναι οι ακόλουθες:

α) 

πρέπει να διαθέτει κατάλληλη ικανότητα και γνώσεις, και να έχει λάβει ειδική εκπαίδευση ή να έχει αποκτήσει ισοδύναμη πρακτική εμπειρία στα ακόλουθα:

i) 

μεταχείριση και, εφόσον απαιτείται, παροχή κατάλληλης φροντίδας στα οπληφόρα που διατηρούνται στην εγκατάσταση·

ii) 

απαιτούμενες τεχνικές απολύμανσης και υγιεινής για την αποφυγή της εξάπλωσης μεταδιδόμενων νόσων.

4. Οι απαιτήσεις όσον αφορά την εποπτεία των εγκαταστάσεων για εργασίες συγκέντρωσης οπληφόρων από την αρμόδια αρχή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5, είναι οι ακόλουθες:

α) 

ο υπεύθυνος επιχείρησης πρέπει να παρέχει στον επίσημο κτηνίατρο τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ένα γραφείο για

i) 

επιτήρηση των εργασιών συγκέντρωσης οπληφόρων·

ii) 

επιθεώρηση της εγκατάστασης ως προς την τήρηση των απαιτήσεων που ορίζονται στα σημεία 1, 2 και 3·

iii) 

παροχή πιστοποιητικών υγείας ζώων για τα οπληφόρα·

β) 

ο υπεύθυνος επιχείρησης πρέπει να διασφαλίζει ότι παρέχεται βοήθεια, κατόπιν αιτήματος του επίσημου κτηνιάτρου, για την εκτέλεση των καθηκόντων εποπτείας που αναφέρονται στο άρθρο 4 στοιχείο α) σημείο i).

ΜΕΡΟΣ 2

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε εγκαταστάσεις για εργασίες συγκέντρωσης πουλερικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6

1. Οι απαιτήσεις όσον αφορά την απομόνωση και άλλα μέτρα βιοπροφύλαξης των εγκαταστάσεων για εργασίες συγκέντρωσης πουλερικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6, είναι οι ακόλουθες:

α) 

πρέπει να διατίθενται κατάλληλες δομές απομόνωσης για πουλερικά·

β) 

ανά πάσα στιγμή, η εγκατάσταση πρέπει να στεγάζει μόνο την ίδια κατηγορία πουλερικών, του ίδιου είδους και με το ίδιο υγειονομικό καθεστώς·

γ) 

πρέπει να λειτουργεί κατάλληλο σύστημα για τη συλλογή των λυμάτων·

δ) 

οι χώροι στους οποίους διατηρούνται τα πουλερικά και οι διάδρομοι, καθώς και τα υλικά και ο εξοπλισμός με τα οποία έρχονται σε επαφή πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται μετά την απομάκρυνση κάθε παρτίδας πουλερικών και, εφόσον απαιτείται, πριν από την εισαγωγή νέας παρτίδας πουλερικών, σύμφωνα με τις καθιερωμένες λειτουργικές διαδικασίες·

ε) 

μετά τις εργασίες καθαριότητας και απολύμανσης και πριν από την άφιξη νέας παρτίδας πουλερικών στις δομές όπου διατηρούνται πουλερικά, πρέπει να πραγματοποιείται η ενδεδειγμένη διακοπή λειτουργίας των δομών για υγειονομικούς λόγους·

στ) 

οι επισκέπτες πρέπει να φορούν προστατευτική ενδυμασία, και το προσωπικό πρέπει να φορά κατάλληλες φόρμες εργασίας και να ενεργεί σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες που έχει καταρτίσει ο υπεύθυνος επιχείρησης.

2. Οι απαιτήσεις όσον αφορά τις δομές και τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων για εργασίες συγκέντρωσης πουλερικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6, είναι οι ακόλουθες:

α) 

η εγκατάσταση πρέπει να στεγάζει μόνο πουλερικά·

β) 

πρέπει να διατίθεται κατάλληλος χώρος για την αποθήκευση των καθαρών και ακάθαρτων υλικών στρωμνής, των ζωοτροφών και της κοπριάς·

γ) 

τα πουλερικά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τρωκτικά και με πτηνά που προέρχονται από χώρους εκτός της εγκατάστασης·

δ) 

οι χώροι στους οποίους διατηρούνται τα εν λόγω ζώα και οι διάδρομοι, τα δάπεδα, οι τοίχοι, οι ράμπες πρόσβασης και κάθε άλλο υλικό ή εξοπλισμός που έρχονται σε επαφή με τα ζώα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται εύκολα·

ε) 

πρέπει να διατίθεται κατάλληλος εξοπλισμός για τον καθαρισμό και την απολύμανση των δομών, του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς των πουλερικών·

στ) 

η εγκατάσταση πρέπει να έχει καλές συνθήκες υγιεινής και να επιτρέπει τη διενέργεια υγειονομικού ελέγχου.

3. Οι απαιτήσεις όσον αφορά το προσωπικό των εγκαταστάσεων για εργασίες συγκέντρωσης πουλερικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6, είναι οι ακόλουθες:

α) 

πρέπει να διαθέτει κατάλληλη ικανότητα και γνώσεις, και να έχει λάβει ειδική εκπαίδευση ή να έχει αποκτήσει ισοδύναμη πρακτική εμπειρία στα ακόλουθα:

i) 

μεταχείριση και, εφόσον απαιτείται, παροχή κατάλληλης φροντίδας στα πουλερικά που διατηρούνται στην εγκατάσταση·

ii) 

απαιτούμενες τεχνικές απολύμανσης και υγιεινής για την αποφυγή της εξάπλωσης μεταδιδόμενων νόσων.

4. Οι απαιτήσεις όσον αφορά την εποπτεία των εγκαταστάσεων για εργασίες συγκέντρωσης πουλερικών από την αρμόδια αρχή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6, είναι οι ακόλουθες:

α) 

ο υπεύθυνος επιχείρησης πρέπει να παρέχει στον επίσημο κτηνίατρο τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ένα γραφείο για:

i) 

επιτήρηση των εργασιών συγκέντρωσης πουλερικών·

ii) 

επιθεώρηση της εγκατάστασης ως προς την τήρηση των απαιτήσεων που ορίζονται στα σημεία 1, 2 και 3·

iii) 

παροχή πιστοποιητικών υγείας ζώων για τα πουλερικά·

β) 

ο υπεύθυνος επιχείρησης πρέπει να διασφαλίζει ότι παρέχεται βοήθεια, κατόπιν αιτήματος του επίσημου κτηνιάτρου, για την εκτέλεση των καθηκόντων εποπτείας που αναφέρονται στο άρθρο 4 στοιχείο α) σημείο i).

ΜΕΡΟΣ 3

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε εκκολαπτήρια, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7

1. Οι απαιτήσεις όσον αφορά τα μέτρα βιοπροφύλαξης των εκκολαπτηρίων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7, είναι οι ακόλουθες:

α) 

τα αυγά πουλερικών για επώαση πρέπει να προέρχονται είτε από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις εκτροφής πουλερικών αναπαραγωγής είτε από άλλο εγκεκριμένο εκκολαπτήριο πουλερικών·

β) 

τα αυγά πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται μεταξύ του χρόνου άφιξής τους στο εκκολαπτήριο και της διαδικασίας επώασης ή κατά τον χρόνο αποστολής τους, εκτός εάν έχουν προηγουμένως απολυμανθεί στην εγκατάσταση προέλευσής τους·

γ) 

τα ακόλουθα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται:

i) 

οι επωαστήρες και ο εξοπλισμός μετά την επώαση·

ii) 

τα υλικά συσκευασίας κατόπιν κάθε χρήσης, εκτός εάν είναι μίας χρήσης και καταστρέφονται μετά την πρώτη χρήση·

δ) 

πρέπει να λειτουργεί κατάλληλο σύστημα για τη συλλογή των λυμάτων·

ε) 

παρέχεται προστατευτική ενδυμασία στους επισκέπτες που εργάζονται·

στ) 

πρέπει να παρέχονται στο προσωπικό κατάλληλες φόρμες εργασίας και ο κώδικας ορθής συμπεριφοράς με τους κανόνες υγιεινής.

2. Οι απαιτήσεις όσον αφορά την επιτήρηση των εκκολαπτηρίων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7, είναι οι ακόλουθες:

α) 

ο υπεύθυνος επιχείρησης πρέπει να εφαρμόζει πρόγραμμα ελέγχου μικροβιακής ποιότητας σύμφωνα με το παράρτημα II μέρος 1·

β) 

ο υπεύθυνος επιχείρησης του εκκολαπτηρίου πρέπει να διασφαλίζει ότι έχουν εφαρμοστεί ρυθμίσεις σε συμφωνία με τον υπεύθυνο επιχείρησης της εγκατάστασης στην οποία διατηρούνται τα πουλερικά, απ’ όπου προέρχονται τα αυγά επώασης, ώστε να πραγματοποιείται δειγματοληψία στο εκκολαπτήριο με σκοπό την πραγματοποίηση εξετάσεων για τους νοσογόνους παράγοντες που αναφέρονται στο πρόγραμμα επιτήρησης των νόσων στο παράρτημα II μέρος 2 προκειμένου να ολοκληρωθεί το εν λόγω πρόγραμμα.

3. Οι απαιτήσεις όσον αφορά τις δομές και τον εξοπλισμό των εκκολαπτηρίων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7, είναι οι ακόλουθες:

α) 

τα εκκολαπτήρια πρέπει να είναι, από υλική και λειτουργική άποψη, διαχωρισμένα από τις δομές διατήρησης πουλερικών ή άλλων πτηνών·

β) 

οι ακόλουθες λειτουργικές μονάδες και ο εξοπλισμός πρέπει να διατηρούνται χωριστά:

i) 

αποθήκευση και ταξινόμηση των αυγών·

ii) 

απολύμανση των αυγών·

iii) 

προεπωαστική φάση·

iv) 

επώαση για εκκόλαψη·

v) 

προσδιορισμός φύλου και εμβολιασμός των νεοσσών μίας ημέρας·

vi) 

συσκευασία των αυγών για επώαση και των νεοσσών μίας ημέρας για αποστολή·

γ) 

οι νεοσσοί μίας ημέρας ή τα αυγά για επώαση που διατηρούνται στο εκκολαπτήριο δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με τρωκτικά ή με πτηνά εκτός του εκκολαπτηρίου·

δ) 

οι εργασίες πρέπει να βασίζονται στην αρχή της κυκλοφορίας των αυγών για επώαση, του κινητού εξοπλισμού και του προσωπικού προς μία κατεύθυνση·

ε) 

πρέπει να διατίθεται κατάλληλος φυσικός ή τεχνητός φωτισμός και συστήματα ροής αέρα και θερμοκρασίας·

στ) 

πρέπει να είναι εφικτός ο εύκολος καθαρισμός και η απολύμανση των δαπέδων, των τοίχων και όλων των άλλων υλικών και του εξοπλισμού στο εκκολαπτήριο·

ζ) 

πρέπει να διατίθεται κατάλληλος εξοπλισμός για τον καθαρισμό και την απολύμανση των δομών, του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς των νεοσσών μίας ημέρας και των αυγών επώασης.

4. Οι απαιτήσεις όσον αφορά το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τα αυγά για επώαση και τους νεοσσούς μίας ημέρας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7, είναι οι ακόλουθες:

α) 

το προσωπικό πρέπει να διαθέτει κατάλληλη ικανότητα και γνώσεις και να έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για τον σκοπό αυτό, ή να έχει αποκτήσει ισοδύναμη πρακτική εμπειρία στις τεχνικές απολύμανσης και υγιεινής που απαιτούνται για την αποφυγή της εξάπλωσης μεταδιδόμενων νόσων.

5. Οι απαιτήσεις όσον αφορά την εποπτεία των εκκολαπτηρίων από την αρμόδια αρχή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7, είναι οι ακόλουθες:

α) 

ο υπεύθυνος επιχείρησης πρέπει να παρέχει στον επίσημο κτηνίατρο τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ένα γραφείο για

i) 

επιθεώρηση του εκκολαπτηρίου ως προς την τήρηση των απαιτήσεων που ορίζονται στα σημεία 1 έως 4·

ii) 

παροχή πιστοποιητικών υγείας των ζώων για τα αυγά προς επώαση και τους νεοσσούς μίας ημέρας·

β) 

ο υπεύθυνος επιχείρησης πρέπει να διασφαλίζει ότι παρέχεται βοήθεια, κατόπιν αιτήματος του επίσημου κτηνιάτρου, για την εκτέλεση των καθηκόντων εποπτείας που αναφέρονται στο άρθρο 5 στοιχείο α) σημείο i).

ΜΕΡΟΣ 4

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε εγκαταστάσεις εκτροφής πουλερικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8

1. Οι απαιτήσεις όσον αφορά τα μέτρα βιοπροφύλαξης των εγκαταστάσεων εκτροφής πουλερικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8, είναι οι ακόλουθες:

α) 

τα αυγά για επώαση πρέπει:

i) 

να συλλέγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον σε ημερήσια βάση και όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την ωοτοκία·

ii) 

να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται το συντομότερο δυνατόν, εκτός αν η απολύμανση πραγματοποιείται σε εκκολαπτήριο στο ίδιο κράτος μέλος·

iii) 

να τοποθετούνται είτε σε νέο είτε σε καθαρό και απολυμασμένο υλικό συσκευασίας·

β) 

εάν μια εγκατάσταση στεγάζει ταυτόχρονα είδη πουλερικών που ανήκουν στις τάξεις Galliformes και Anseriformes, πρέπει να γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ τους·

γ) 

μετά τις διαδικασίες καθαριότητας και απολύμανσης και πριν από την άφιξη νέου σμήνους πουλερικών στις δομές όπου διατηρούνται πουλερικά, πρέπει να πραγματοποιείται η ενδεδειγμένη διακοπή λειτουργίας των δομών για υγειονομικούς λόγους·

δ) 

οι επισκέπτες πρέπει να φορούν προστατευτική ενδυμασία, και το προσωπικό πρέπει να φορά κατάλληλες φόρμες εργασίας και να ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής που έχει καταρτίσει ο υπεύθυνος επιχείρησης·

ε) 

πρέπει να λειτουργεί κατάλληλο σύστημα για τη συλλογή των λυμάτων.

2. Οι απαιτήσεις όσον αφορά την επιτήρηση των εγκαταστάσεων εκτροφής πουλερικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8, είναι οι ακόλουθες:

α) 

ο υπεύθυνος επιχείρησης πρέπει να εφαρμόζει και να τηρεί το πρόγραμμα επιτήρησης των νόσων στο παράρτημα II μέρος 2·

β) 

ο υπεύθυνος επιχείρησης της εγκατάστασης πρέπει να διασφαλίζει ότι έχουν εφαρμοστεί ρυθμίσεις σε συμφωνία με τον υπεύθυνο επιχείρησης του εκκολαπτηρίου για το οποίο προορίζονται τα αυγά επώασης ώστε να πραγματοποιείται δειγματοληψία στο εκκολαπτήριο με σκοπό την πραγματοποίηση εξετάσεων για τους νοσογόνους παράγοντες που αναφέρονται στο πρόγραμμα επιτήρησης των νόσων στο παράρτημα II μέρος 2 προκειμένου να ολοκληρωθεί το εν λόγω πρόγραμμα.

3. Οι απαιτήσεις όσον αφορά τις δομές και τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων εκτροφής πουλερικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8, είναι οι ακόλουθες:

α) 

το περιβάλλον και η διαρρύθμιση πρέπει να είναι συμβατά με τον τύπο παραγωγής·

β) 

η εγκατάσταση πρέπει να στεγάζει μόνο πουλερικά:

i) 

από την ίδια την εγκατάσταση·

ή

ii) 

από άλλες εγκεκριμένες εγκαταστάσεις εκτροφής πουλερικών·

ή

iii) 

από εγκεκριμένα εκκολαπτήρια πουλερικών·

ή

iv) 

τα οποία εισήλθαν στην Ένωση ►C2  από εγκεκριμένες τρίτες χώρες και εδάφη ◄ ·

γ) 

πρέπει να αποτρέπεται η επαφή των πουλερικών με τρωκτικά και με πτηνά από εξωτερικούς χώρους·

δ) 

οι δομές πρέπει να εξασφαλίζουν καλές συνθήκες υγιεινής και να επιτρέπουν τη διενέργεια υγειονομικού ελέγχου·

ε) 

πρέπει να είναι εφικτός ο εύκολος καθαρισμός και η απολύμανση των δαπέδων, των τοίχων και όλων των άλλων υλικών και του εξοπλισμού στην εγκατάσταση·

στ) 

η εγκατάσταση πρέπει να διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό, συμβατό με τον τύπο της παραγωγής, για τον καθαρισμό και την απολύμανση των δομών, του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς στο πλέον κατάλληλο σημείο της εγκατάστασης.

ΜΕΡΟΣ 5

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε κέντρα συγκέντρωσης σκύλων, γατών και νυφιτσών και σε καταφύγια για τα εν λόγω ζώα, όπως αναφέρεται στα άρθρα 10 και 11 αντίστοιχα

1. Οι απαιτήσεις όσον αφορά την απομόνωση και άλλα μέτρα βιοπροφύλαξης των κέντρων συγκέντρωσης σκύλων, γατών και νυφιτσών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 10, είναι οι ακόλουθες:

α) 

πρέπει να δέχονται μόνο σκύλους, γάτες και νυφίτσες που προέρχονται από καταχωρισμένες εγκαταστάσεις όπου διατηρούνται τέτοια ζώα·

β) 

πρέπει να διατίθενται κατάλληλες δομές απομόνωσης για σκύλους, γάτες και νυφίτσες·

γ) 

μετά τις διαδικασίες καθαριότητας και απολύμανσης και πριν από την άφιξη νέας παρτίδας σκύλων, γατών και νυφιτσών στις δομές όπου διατηρούνται τέτοια ζώα, πρέπει να πραγματοποιείται η ενδεδειγμένη διακοπή λειτουργίας των δομών για υγειονομικούς λόγους·

δ) 

πρέπει να λειτουργεί κατάλληλο σύστημα για τη συλλογή των λυμάτων.

2. Οι απαιτήσεις όσον αφορά την απομόνωση και άλλα μέτρα βιοπροφύλαξης σε καταφύγια για σκύλους, γάτες και νυφίτσες, όπως αναφέρεται στο άρθρο 11, είναι οι ακόλουθες:

α) 

πρέπει να διατίθενται κατάλληλες δομές απομόνωσης για σκύλους, γάτες και νυφίτσες·

β) 

οι χώροι στους οποίους διατηρούνται οι γάτες, οι σκύλοι και οι νυφίτσες και οι διάδρομοι, καθώς και τα υλικά και ο εξοπλισμός με τα οποία έρχονται σε επαφή πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται μετά την απομάκρυνση κάθε παρτίδας των εν λόγω ζώων και, εφόσον απαιτείται, πριν από την εισαγωγή νέας παρτίδας των εν λόγω ζώων, σύμφωνα με τις καθιερωμένες λειτουργικές διαδικασίες·

γ) 

μετά τις διαδικασίες καθαριότητας και απολύμανσης και πριν από την άφιξη νέας παρτίδας σκύλων, γατών και νυφιτσών στις δομές όπου διατηρούνται τα εν λόγω ζώα, πρέπει να πραγματοποιείται η ενδεδειγμένη διακοπή λειτουργίας των δομών για υγειονομικούς λόγους·

δ) 

πρέπει να λειτουργεί κατάλληλο σύστημα για τη συλλογή των λυμάτων.

3. Οι απαιτήσεις όσον αφορά τις δομές και τον εξοπλισμό των κέντρων συγκέντρωσης σκύλων, γατών και νυφιτσών καθώς και των καταφυγίων για τα εν λόγω ζώα, όπως αναφέρονται στα άρθρα 10 και 11 αντίστοιχα, είναι οι ακόλουθες:

α) 

πρέπει να διατίθεται κατάλληλος χώρος σταβλισμού των εν λόγω ζώων και με τέτοια διαρρύθμιση ώστε να αποφεύγεται η επαφή με ζώα εκτός της εγκατάστασης και η άμεση επικοινωνία με τον σταθμό απομόνωσης, και να καθίσταται εύκολη η διενέργεια επιθεωρήσεων και η παροχή κάθε αναγκαίας θεραπείας·

β) 

οι χώροι στους οποίους διατηρούνται τα εν λόγω ζώα και τυχόν διάδρομοι, δάπεδα, τοίχοι, ράμπες πρόσβασης και κάθε άλλο υλικό ή εξοπλισμός που έρχονται σε επαφή με τα ζώα μπορούν να καθαριστούν και να απολυμανθούν εύκολα·

γ) 

πρέπει να διατίθενται κατάλληλοι χώροι για την αποθήκευση των καθαρών και ακάθαρτων υλικών στρωμνής, της κοπριάς και των ζωοτροφών·

δ) 

πρέπει να διατίθεται κατάλληλος εξοπλισμός για τον καθαρισμό και την απολύμανση των δομών, των εργαλείων και των μέσων μεταφοράς.

ΜΕΡΟΣ 6

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε σημεία ελέγχου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 12

1. Οι απαιτήσεις όσον αφορά την απομόνωση και άλλα μέτρα βιοπροφύλαξης των σημείων ελέγχου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 12, είναι οι ακόλουθες:

α) 

η θέση, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία των σημείων ελέγχου πρέπει να διασφαλίζουν επαρκή βιοπροφύλαξη ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση καταγεγραμμένων ή αναδυόμενων νόσων σε άλλες εγκαταστάσεις και μεταξύ διαδοχικών φορτίων ζώων που διέρχονται από τους χώρους αυτούς·

β) 

η κατασκευή, ο εξοπλισμός και η λειτουργία των σημείων ελέγχου πρέπει να διασφαλίζει την εύκολη πραγματοποίηση των διαδικασιών καθαρισμού και απολύμανσης· πρέπει να παρέχεται επιτόπια πλύση των μέσων μεταφοράς·

γ) 

τα σημεία ελέγχου πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες δομές για τη χωριστή απομόνωση των ζώων για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν μολυνθεί από κάποια νόσο των ζώων·

δ) 

πρέπει να πραγματοποιείται η ενδεδειγμένη διακοπή λειτουργίας των δομών για υγειονομικούς λόγους μεταξύ δύο διαδοχικών φορτίων ζώων και η διακοπή αυτή πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το αν τα ζώα προέρχονται από παρόμοια περιφέρεια, ζώνη ή διαμέρισμα με το ίδιο υγειονομικό καθεστώς· ειδικότερα, δεν πρέπει να υπάρχουν ζώα στα σημεία ελέγχου για περίοδο τουλάχιστον 24 ωρών κατόπιν χρήσης μέγιστης διάρκειας 6 ημερών και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης, και πριν από την άφιξη νέου φορτίου ζώων·

ε) 

πριν από την υποδοχή των ζώων, οι υπεύθυνοι των σημείων ελέγχου πρέπει:

i) 

να έχουν ξεκινήσει τις εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης εντός 24 ωρών μετά την αναχώρηση όλων των ζώων που διατηρούνταν προηγουμένως εκεί·

ii) 

να διασφαλίσουν ότι κανένα ζώο δεν εισέρχεται στα σημεία ελέγχου προτού ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης με τρόπο που να ικανοποιεί τον επίσημο κτηνίατρο.

2. Οι απαιτήσεις όσον αφορά τις δομές και τον εξοπλισμό των σημείων ελέγχου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 12, είναι οι ακόλουθες:

α) 

πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται πριν και μετά από κάθε χρήση, όπως απαιτείται από τον επίσημο κτηνίατρο·

β) 

ο εξοπλισμός με τον οποίο έρχονται σε επαφή τα ζώα που βρίσκονται στα σημεία ελέγχου πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά και μόνον για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, εκτός εάν έχει υποβληθεί σε διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης μετά την επαφή με τα ζώα ή με τα περιττώματα ή τα ούρα τους· ειδικότερα ο υπεύθυνος επιχείρησης του σημείου ελέγχου παρέχει καθαρό εξοπλισμό και προστατευτική ενδυμασία, τα οποία πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά προς χρήση των εισερχομένων στο σημείο ελέγχου, και διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό καθαρισμού και απολύμανσης των αντικειμένων αυτών·

γ) 

το ακάθαρτο υλικό στρωμνής πρέπει να αφαιρείται όταν ένα φορτίο ζώων μετακινείται από έναν περιφραγμένο χώρο, και να αντικαθίσταται από καθαρό υλικό στρωμνής μετά την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης·

δ) 

η χορτονομή, η ακάθαρτη στρωμνή, τα περιττώματα και τα ούρα των ζώων δεν πρέπει να αποκομίζονται από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις προτού υποβληθούν σε κατάλληλη επεξεργασία ώστε να αποτρέπεται η εξάπλωση νόσων των ζώων·

ε) 

πρέπει να διατίθενται κατάλληλες δομές για την παραμονή, την επιθεώρηση και την εξέταση των ζώων, εφόσον απαιτείται·

στ) 

πρέπει να διατίθεται κατάλληλος χώρος για την αποθήκευση των καθαρών και ακάθαρτων υλικών στρωμνής, της χορτονομής, των ζωοτροφών και της κοπριάς·

ζ) 

πρέπει να λειτουργεί κατάλληλο σύστημα για τη συλλογή των λυμάτων.

ΜΕΡΟΣ 7

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε περιβαλλοντικά απομονωμένες εγκαταστάσεις παραγωγής αγριομελισσών όπως αναφέρεται στο άρθρο 13

1. Οι απαιτήσεις όσον αφορά τα μέτρα βιοπροφύλαξης και επιτήρησης των περιβαλλοντικά απομονωμένων εγκαταστάσεων παραγωγής αγριομελισσών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 13, είναι οι ακόλουθες:

α) 

ο υπεύθυνος επιχείρησης πρέπει να διασφαλίζει, να επαληθεύει και να καταγράφει μέσω εσωτερικών ελέγχων ότι αποτρέπεται η είσοδος μικρού κάνθαρου των κυψελών στην εγκατάσταση και ότι είναι δυνατός ο εντοπισμός της παρουσίας του εντός της εγκατάστασης.

2. Οι απαιτήσεις όσον αφορά τις δομές και τον εξοπλισμό των περιβαλλοντικά απομονωμένων εγκαταστάσεων παραγωγής αγριομελισσών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 13, είναι οι ακόλουθες:

α) 

η παραγωγή αγριομελισσών πρέπει να απομονώνεται από όλες τις συνδεδεμένες δραστηριότητες της εγκατάστασης και να πραγματοποιείται σε δομές απρόσβλητες από ιπτάμενα έντομα·

β) 

οι αγριομέλισσες πρέπει να παραμένουν απομονωμένες εντός του κτιρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής·

γ) 

η αποθήκευση και ο χειρισμός της γύρης εντός των δομών πρέπει να γίνονται σε απομόνωση από τις αγριομέλισσες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής αγριομελισσών, έως ότου τους παρασχεθεί ως τροφή.

ΜΕΡΟΣ 8

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε εγκαταστάσεις καραντίνας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα πλην των πρωτευόντων θηλαστικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 14

1. Οι απαιτήσεις όσον αφορά την καραντίνα, την απομόνωση και άλλα μέτρα βιοπροφύλαξης των εγκαταστάσεων καραντίνας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα πλην των πρωτευόντων θηλαστικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 14, είναι οι ακόλουθες:

α) 

κάθε μονάδα εγκατάστασης καραντίνας πρέπει:

i) 

να βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από τις περιβάλλουσες εγκαταστάσεις ή άλλα μέρη όπου διατηρούνται ζώα ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση μεταδοτικών νόσων μεταξύ των ζώων που διατηρούνται στη μονάδα και των ζώων που βρίσκονται σε καραντίνα·

ii) 

να ξεκινά την απαιτούμενη περίοδο καραντίνας όταν το τελευταίο ζώο της παρτίδας εισαχθεί στην εγκατάσταση καραντίνας·

iii) 

να εκκενωθεί από ζώα, να καθαριστεί και να απολυμανθεί στο τέλος της περιόδου καραντίνας για την τελευταία παρτίδα, και στη συνέχεια να μη δεχτεί ζώα τουλάχιστον για περίοδο επτά ημερών προτού εισαχθεί στην εγκατάσταση καραντίνας παρτίδα ζώων που έχει εισέλθει στην Ένωση από τρίτες χώρες και εδάφη·

β) 

το ακάθαρτο υλικό στρωμνής πρέπει να αφαιρείται όταν ένα φορτίο ζώων μετακινείται από έναν περιφραγμένο χώρο και να αντικαθίσταται από καθαρό υλικό στρωμνής μετά την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης·

γ) 

η χορτονομή, η ακάθαρτη στρωμνή, τα περιττώματα και τα ούρα των ζώων δεν πρέπει να αποκομίζονται από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις προτού υποβληθούν σε κατάλληλη επεξεργασία ώστε να αποτρέπεται η εξάπλωση νόσων των ζώων·

δ) 

πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ των εισερχόμενων και των εξερχόμενων φορτίων ζώων·

ε) 

τα ζώα που αποδεσμεύονται από την εγκατάσταση καραντίνας πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της Ένωσης για τις μετακινήσεις των χερσαίων ζώων μεταξύ των κρατών μελών.

2. Οι απαιτήσεις όσον αφορά τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου των εγκαταστάσεων καραντίνας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα εκτός των πρωτευόντων θηλαστικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 14, είναι οι ακόλουθες:

α) 

το σχέδιο επιτήρησης νόσων πρέπει να περιλαμβάνει κατάλληλο έλεγχο των ζωοανθρωπονόσων στα ζώα και πρέπει να εφαρμόζεται και να επικαιροποιείται ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των ζώων που είναι παρόντα στην εγκατάσταση, καθώς και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί εντός και γύρω από την εγκατάσταση όσον αφορά τις καταγεγραμμένες και τις αναδυόμενες νόσους·

β) 

τα ζώα για τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι έχουν προσβληθεί ή μολυνθεί από καταγεγραμμένους ή αναδυόμενους νοσογόνους παράγοντες πρέπει να υποβάλλονται σε κλινικές, εργαστηριακές ή μεταθανάτιες δοκιμές·

γ) 

ο εμβολιασμός και η θεραπεία των ευπαθών ζώων κατά των μεταδοτικών νόσων των ζώων πρέπει να πραγματοποιούνται κατά περίπτωση·

δ) 

πρέπει να χρησιμοποιούνται ζώα-δείκτες για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανής νόσου, εφόσον διατάσσεται από την αρμόδια αρχή.

3. Οι απαιτήσεις όσον αφορά τις δομές και τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων καραντίνας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα πλην των πρωτευόντων θηλαστικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 14, είναι οι ακόλουθες:

α) 

οι εγκαταστάσεις πρέπει να οριοθετούνται σαφώς και να ελέγχεται η πρόσβαση των ζώων και των ανθρώπων στις δομές των ζώων·

β) 

πρέπει να υπάρχουν επαρκείς χώροι για το προσωπικό στο οποίο ανατίθεται η διεξαγωγή του κτηνιατρικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των αποδυτηρίων, των ντους και των αποχωρητηρίων·

γ) 

πρέπει να διατίθενται επαρκή μέσα για την παγίδευση, τον περιορισμό, την ακινητοποίηση, όπου απαιτείται, και την απομόνωση των ζώων·

δ) 

πρέπει να διατίθενται εξοπλισμός και δομές για καθαρισμό και απολύμανση·

ε) 

το μέρος της εγκατάστασης όπου διατηρούνται τα ζώα πρέπει:

i) 

να είναι απροσπέλαστο από έντομα, με φίλτρα HEPA στα ανοίγματα αερισμού και εξαερισμού, εσωτερικό έλεγχο για φορείς ασθενειών, διπλές θύρες πρόσβασης και λειτουργικές διαδικασίες, εφόσον διατάσσεται από την αρμόδια αρχή για την αντιμετώπιση ειδικών κινδύνων για την υγεία των ζώων·

ii) 

στην περίπτωση πτηνών σε αιχμαλωσία, να είναι απρόσβλητο από πτηνά, μύγες και επιβλαβείς οργανισμούς·

iii) 

να έχει δυνατότητα σφράγισης για υποκαπνισμό·

iv) 

να είναι κατάλληλου επιπέδου ποιότητας και κατασκευασμένο έτσι ώστε να αποτρέπεται η επαφή με ζώα του εξωτερικού χώρου και να καθίσταται εύκολη η διενέργεια επιθεωρήσεων και η παροχή κάθε αναγκαίας θεραπείας·

v) 

να είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε τα δάπεδα, οι τοίχοι και κάθε άλλο υλικό και εξοπλισμός να μπορούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται εύκολα.

ΜΕΡΟΣ 9

Απαιτήσεις για τη χορήγηση έγκρισης σε υπό περιορισμό εγκαταστάσεις δεσποζόμενων χερσαίων ζώων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 16

1. Οι απαιτήσεις όσον αφορά την καραντίνα, την απομόνωση και τα μέτρα βιοπροφύλαξης των εγκαταστάσεων υπό περιορισμό για δεσποζόμενα χερσαία ζώα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 16, είναι οι ακόλουθες:

α) 

πρέπει να δέχονται μόνο δεσποζόμενα χερσαία ζώα που έχουν υποβληθεί σε καραντίνα για περίοδο κατάλληλη για νόσους του συγκεκριμένου είδους, όταν τα ζώα προέρχονται από εγκατάσταση που δεν είναι εγκατάσταση υπό περιορισμό·

β) 

πρέπει να δέχονται μόνο πρωτεύοντα θηλαστικά που συμμορφώνονται με κανόνες εξίσου αυστηρούς με τους κανόνες που αναφέρονται στο άρθρο 6.12.4 του κώδικα υγείας χερσαίων ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE), έκδοση 2018·

γ) 

πρέπει να διατίθενται, κατά περίπτωση, επαρκείς δομές για την καραντίνα των δεσποζόμενων χερσαίων ζώων που εισάγονται από άλλες εγκαταστάσεις.

2. Οι απαιτήσεις όσον αφορά τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου των εγκαταστάσεων υπό περιορισμό για δεσποζόμενα χερσαία ζώα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 16, είναι οι ακόλουθες:

α) 

το σχέδιο επιτήρησης των νόσων πρέπει να περιλαμβάνει κατάλληλο έλεγχο ζωοανθρωπονόσων των δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και πρέπει να εφαρμόζεται και να επικαιροποιείται ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των δεσποζόμενων χερσαίων ζώων που είναι παρόντα στην εγκατάσταση, καθώς και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί εντός και γύρω από την εγκατάσταση όσον αφορά τις καταγεγραμμένες και τις αναδυόμενες νόσους·

β) 

τα δεσποζόμενα χερσαία ζώα για τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι έχουν προσβληθεί ή μολυνθεί από καταγεγραμμένους και αναδυόμενους νοσογόνους παράγοντες πρέπει να υποβάλλονται σε κλινικές, εργαστηριακές ή μεταθανάτιες δοκιμές·

γ) 

ο εμβολιασμός και η θεραπεία των ευπαθών δεσποζόμενων χερσαίων ζώων κατά των μεταδοτικών νόσων των ζώων πρέπει πραγματοποιούνται κατά περίπτωση.

3. Οι απαιτήσεις όσον αφορά τις δομές και τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων υπό περιορισμό για δεσποζόμενα χερσαία ζώα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 16, είναι οι ακόλουθες:

α) 

οι εγκαταστάσεις πρέπει να οριοθετούνται σαφώς και να ελέγχεται η πρόσβαση των ζώων και των ανθρώπων στις δομές των ζώων·

β) 

διατίθενται επαρκή μέσα για την παγίδευση, τον περιορισμό, την ακινητοποίηση, όπου απαιτείται, και την απομόνωση των ζώων·

γ) 

οι χώροι στέγασης των ζώων είναι κατάλληλης ποιότητας και κατασκευασμένοι έτσι ώστε

i) 

να αποτρέπεται η επαφή με ζώα του εξωτερικού χώρου και να καθίσταται εύκολη η διενέργεια επιθεωρήσεων και η παροχή κάθε αναγκαίας θεραπείας·

ii) 

τα δάπεδα, οι τοίχοι και κάθε άλλο υλικό και εξοπλισμός να μπορούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται εύκολα.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΕ ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΑ, ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΑ

ΜΕΡΟΣ 1

Πρόγραμμα μικροβιολογικού ελέγχου σε εκκολαπτήρια, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7

Το πρόγραμμα μικροβιολογικού ελέγχου για τους σκοπούς των υγειονομικών ελέγχων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α) 

πρέπει να συλλέγονται περιβαλλοντικά δείγματα και να υποβάλλονται σε βακτηριολογική εξέταση·

β) 

τα δείγματα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον κάθε έξι εβδομάδες, και κάθε δειγματοληψία πρέπει να περιλαμβάνει 60 δείγματα.

ΜΕΡΟΣ 2

Προγράμματα επιτήρησης νόσων σε εκκολαπτήρια, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7, και σε εγκαταστάσεις εκτροφής πουλερικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8

1. Στόχος των προγραμμάτων επιτήρησης νόσων

Να αποδειχθεί ότι τα σμήνη που διατηρούνται σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις εκτροφής πουλερικών είναι απαλλαγμένα από τους νοσογόνους παράγοντες που απαριθμούνται στα σημεία 2 και 3.

Τα προγράμματα επιτήρησης νόσων περιλαμβάνουν τουλάχιστον τους νοσογόνους παράγοντες και τα καταγεγραμμένα δεσποζόμενα είδη που αναφέρονται στο σημείο 2.

2. Επιτήρηση νόσων για ορότυπους Salmonella με ζωοϋγειονομική σημασία

2.1. 

Εντοπισμός μόλυνσης από τους εξής παράγοντες:

α) 

Salmonella Pullorum: καλύπτει τη Salmonella enterica υποείδος enterica serovar Gallinarum βιοχημική παραλλαγή (biovar) Pullorum·

β) 

Salmonella Gallinarum: καλύπτει τη Salmonella enterica υποείδος enterica serovar Gallinarum βιοχημική παραλλαγή (biovar) Gallinarum·

γ) 

Salmonella arizonae: καλύπτει τη Salmonella enterica υποείδος arizonae οροομάδα K (O18) arizonae.

2.2. 

Στοχευόμενα είδη πουλερικών:

α) 

για τις Salmonella Pullorum και Salmonella Gallinarum: Gallus gallus, Meleagris gallopavo, Numida meleagris, Coturnix coturnix, Phasianus colchicus, Perdix perdix, Anas spp·

β) 

για τη Salmonella arizonae: Meleagris gallopavo.

2.3. 

Εξετάσεις:

Κάθε σμήνος πρέπει να υποβάλλεται σε κλινική εξέταση κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου ωοτοκίας ή παραγωγής στον βέλτιστο χρόνο για τον εντοπισμό της υπό εξέταση νόσου.

2.4. 

Πίνακας δειγματοληψίας:

α) 

πρέπει να συλλέγονται δείγματα από κάθε σμήνος στην εγκατάσταση εκτροφής πουλερικών, όπως χρειάζεται:

i) 

για ορολογική εξέταση: αίμα·

ii) 

για βακτηριολογική εξέταση:

— 
ιστοί μετά τη σφαγή, ιδίως συκωτιού, σπλήνα, ωοθήκης, ωαγωγού και ειλεοτυφλικής συμβολής,
— 
δείγματα περιβάλλοντος,
— 
επιχρίσματα από την αμάρα ζώντων πτηνών, ιδίως εκείνων που φαίνονται άρρωστα ή έχουν βρεθεί ισχυρά οροθετικά·
β) 

δείγματα που λαμβάνονται στο εκκολαπτήριο για βακτηριολογική εξέταση:

i) 

νεοσσοί που δεν εκκολάπτονται (δηλαδή έμβρυα νεκρά εντός του κελύφους)·

ii) 

νεοσσοί δεύτερης διαλογής·

iii) 

μηκώνιο νεοσσών·

iv) 

πούπουλα ή σκόνη από τους επωαστήρες και από τους τοίχους του εκκολαπτηρίου.

2.5. 

Πλαίσιο και συχνότητα δειγματοληψίας:

α) 

στην εγκατάσταση εκτροφής πουλερικών:

i) 

δειγματοληψία για Salmonella Pullorum και Salmonella Gallinarum:



Είδος

Χρόνος της δειγματοληψίας

Αριθμός πτηνών προς δειγματοληψία/αριθμός δειγμάτων περιβάλλοντος

Πουλερικά αναπαραγωγής

Πουλερικά παραγωγής

Gallus gallus, Meleagris gallopavo, Numida meleagris, Coturnix coturnix, Phasianus colchicus, Perdix perdix και Anas spp

Κατά τη φάση ωοτοκίας

Κατά την περίοδο παραγωγής τουλάχιστον άπαξ ετησίως

60

ii) 

δειγματοληψία για Salmonella arizonae:



Είδος

Χρόνος της δειγματοληψίας

Αριθμός πτηνών προς δειγματοληψία/αριθμός δειγμάτων περιβάλλοντος

Πουλερικά αναπαραγωγής

Πουλερικά παραγωγής

Meleagris gallopavo

Κατά τη φάση ωοτοκίας

Κατά την περίοδο παραγωγής τουλάχιστον άπαξ ετησίως

60

iii) 

ο αριθμός των πτηνών από τα οποία λαμβάνεται δείγμα σύμφωνα με τα σημεία i) και ii) μπορεί να προσαρμοστεί από την αρμόδια αρχή ανάλογα με τον γνωστό επιπολασμό της μόλυνσης στο συγκεκριμένο κράτος μέλος και την προηγούμενη επίπτωση εμφάνισής της στην εγκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνεται πάντα στατιστικά αξιόπιστος αριθμός δειγμάτων για τη διενέργεια ορολογικών/βακτηριολογικών εξετάσεων με σκοπό την ανίχνευση μόλυνσης·

β) 

στο εκκολαπτήριο, συλλέγονται και εξετάζονται δείγματα τουλάχιστον μία φορά κάθε 6 εβδομάδες. Η εξέταση περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

i) 

ένα συγκεντρωτικό δείγμα πούπουλων και μηκωνίου από νεοσσούς σε κάθε επωαστήρα· και

και

ii) 

δείγμα:

— 
είτε από 10 νεοσσούς δεύτερης διαλογής και 10 νεκρά έμβρυα εντός του κελύφους από κάθε σμήνος προέλευσης που βρίσκεται σε επωαστήρα την ημέρα της δειγματοληψίας·

είτε

— 
από 20 νεοσσούς δεύτερης διαλογής από κάθε σμήνος προέλευσης που βρίσκεται σε επωαστήρα την ημέρα της δειγματοληψίας.
2.6. 

Επεξεργασία δειγμάτων και μέθοδοι εξέτασης:

α) 

τα δείγματα που συλλέγονται πρέπει να υποβάλλονται:

i) 

σε ορολογική εξέταση ( 1

ii) 

σε βακτηριολογική εξέταση είτε εναλλακτικά είτε επιπλέον της ορολογικής εξέτασης που αναφέρεται στο σημείο i)· ωστόσο, δείγματα για βακτηριολογική εξέταση δεν πρέπει να λαμβάνονται από πουλερικά ή αυγά στα οποία έχουν χορηγηθεί αντιμικροβιακά φάρμακα εντός διαστήματος δύο έως τριών εβδομάδων πριν από τη διεξαγωγή της εξέτασης·

β) 

τα δείγματα που συλλέγονται πρέπει να υποβάλλονται στην ακόλουθη επεξεργασία:

i) 

για τα δείγματα περιττωμάτων/μηκωνίου και εντέρων, άμεσος εμπλουτισμός σε ζωμό σεληνιώδους άλατος–κυστεΐνης ή άλλο κατάλληλο μέσο για δείγματα στα οποία αναμένεται ανταγωνιστική χλωρίδα·

ii) 

για δείγματα (όπως νεκρά έμβρυα εντός κελύφους) στα οποία η ανταγωνιστική χλωρίδα αναμένεται να είναι ελάχιστη, μπορεί να χρησιμοποιείται μη επιλεκτικός προεμπλουτισμός και στη συνέχεια επιλεκτικός εμπλουτισμός σε ζωμό Rappaport-Vassiliadis με βάση τη σόγια (RVS) ή σε ζωμό Müller-Kauffmann Tetrathionate-Novobiocin (MKTTn)·

iii) 

για τους ιστούς που έχουν συλλεγεί υπό άσηπτες συνθήκες, απευθείας επίστρωση σε ελάχιστα επιλεκτικό άγαρ, όπως το άγαρ MacConkey·

iv) 

οι Salmonella Pullorum και Salmonella Gallinarum δεν αναπτύσσονται εύκολα στο τροποποιημένο ημιστερεό μέσο Rappaport-Vassiliadis (MSRV), που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των ζωοανθρωπονοσογόνων ειδών Salmonella στην Ένωση, αλλά το MRSV είναι κατάλληλο για τη Salmonella arizonae·

v) 

οι τεχνικές ανίχνευσης πρέπει να είναι ικανές να διακρίνουν τις ορολογικές αντιδράσεις στη μόλυνση από Salmonella Pullorum ή Salmonella Gallinarum από την ορολογική αντίδραση στο εμβόλιο κατά της Salmonella Enteritidis, όταν χρησιμοποιείται τέτοιο εμβόλιο ( 2 ). Ως εκ τούτου, ο εμβολιασμός αυτός δεν πρέπει να πραγματοποιείται αν πρόκειται να εφαρμοστεί ορολογική παρακολούθηση. Αν έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός, πρέπει να διενεργούνται βακτηριολογικές δοκιμές αλλά η εφαρμοζόμενη μέθοδος επιβεβαίωσης πρέπει να είναι ικανή να διακρίνει τα ζώντα στελέχη του εμβολίου από τα άγρια στελέχη.

2.7. 

Αποτελέσματα:

Ένα σμήνος θεωρείται θετικό όταν, μετά τα θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα σημεία 2.3 έως 2.6, μια δεύτερη εξέταση κατάλληλου τύπου επιβεβαιώνει τη μόλυνση από τους νοσογόνους παράγοντες.

3. Επιτήρηση νόσων για Mycoplasma spp. που προσβάλλουν πουλερικά:

3.1. 

Εντοπισμός μόλυνσης από τους εξής παράγοντες:

α) 

Mycoplasma gallisepticum·

β) 

Mycoplasma meleagridis.

3.2. 

Στοχευόμενα είδη:

α) 

Mycoplasma gallisepticum: Gallus gallus, Meleagris gallopavo·

β) 

Mycoplasma meleagridis: Meleagris gallopavo.

3.3. 

Εξετάσεις:

Κάθε σμήνος πρέπει να υποβάλλεται σε κλινική εξέταση κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου ωοτοκίας ή παραγωγής στον βέλτιστο χρόνο για τον εντοπισμό της υπό εξέταση νόσου.

3.4. 

Πίνακας δειγματοληψίας:

Δείγματα συλλέγονται από κάθε σμήνος στην εγκατάσταση εκτροφής πουλερικών, κατά περίπτωση:

α) 

αίμα·

β) 

σπέρμα·

γ) 

επιχρίσματα τραχείας, ρινικών χοανών ή αμάρας·

δ) 

ιστοί μετά τη σφαγή, ιδίως αεροθάλαμοι νεοσσών μίας ημέρας με αλλοιώσεις·

ε) 

ιδίως για την ανίχνευση του Mycoplasma meleagridis, ωαγωγό και πέος από γαλοπούλες.

3.5. 

Πλαίσιο και συχνότητα δειγματοληψίας:

α) 

δειγματοληψία για Mycoplasma gallisepticum:



Είδος

Χρόνος της δειγματοληψίας

Αριθμός πτηνών προς δειγματοληψία

Πουλερικά αναπαραγωγής

Πουλερικά παραγωγής

Gallus gallus

ηλικίας 16 εβδομάδων
κατά τη φάση ωοτοκίας
και, στη συνέχεια, κάθε 90 ημέρες

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής κάθε 90 ημέρες

60
60
60

Meleagris gallopavo

ηλικίας 20 εβδομάδων
κατά τη φάση ωοτοκίας
και, στη συνέχεια, κάθε 90 ημέρες

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής κάθε 90 ημέρες

60
60
60
β) 

δειγματοληψία για Mycoplasma meleagridis:



Είδος

Χρόνος της δειγματοληψίας

Αριθμός πτηνών προς δειγματοληψία

Πουλερικά αναπαραγωγής

Πουλερικά παραγωγής

Meleagris gallopavo

ηλικίας 20 εβδομάδων
κατά τη φάση ωοτοκίας
και, στη συνέχεια, κάθε 90 ημέρες

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής κάθε 90 ημέρες

60
60
60
γ) 

ο αριθμός των πτηνών από τα οποία λαμβάνεται δείγμα σύμφωνα με τα στοιχεία α) και β) μπορεί να προσαρμοστεί από την αρμόδια αρχή ανάλογα με τον γνωστό επιπολασμό της μόλυνσης στο συγκεκριμένο κράτος μέλος και την προηγούμενη επίπτωση εμφάνισής της στην εγκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνονται πάντα στατιστικά αξιόπιστοι αριθμοί δειγμάτων για τη διενέργεια ορολογικών/βακτηριολογικών εξετάσεων.

3.6. 

Εξετάσεις, δειγματοληψία και μέθοδοι ελέγχου:

Ο έλεγχος για την παρουσία μόλυνσης μέσω ορολογικών, βακτηριολογικών και μοριακών εξετάσεων πρέπει να διεξάγεται με επικυρωμένες μεθόδους, αναγνωρισμένες από την αρμόδια αρχή.

3.7. 

Αποτελέσματα:

Ένα σμήνος θεωρείται θετικό όταν, μετά τα θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα σημεία 3.3 έως 3.6, μια δεύτερη εξέταση κατάλληλου τύπου επιβεβαιώνει τη μόλυνση από τους νοσογόνους παράγοντες.

ΜΕΡΟΣ 3

Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με διαγνωστικές τεχνικές

Τα εργαστήρια που έχουν οριστεί από την αρμόδια αρχή για να διενεργούν τις εξετάσεις που ορίζονται στα μέρη 1 και 2 του παρόντος παραρτήματος μπορούν να συμβουλεύονται το Εγχειρίδιο Διαγνωστικών Δοκιμών και Εμβολίων για Χερσαία Ζώα, του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE), έκδοση 2018, για λεπτομερέστερη περιγραφή των διαγνωστικών τεχνικών.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΜΕΣΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΖΩΩΝ

Τα μέσα ταυτοποίησης των δεσποζόμενων χερσαίων ζώων είναι τα ακόλουθα:

α) 

συμβατικό ενώτιο·

β) 

συμβατική ταινία στο μεσοκύνιο·

γ) 

ηλεκτρονικό ενώτιο·

δ) 

στομαχικός βώλος·

ε) 

ενέσιμος πομποδέκτης·

στ) 

ηλεκτρονική ταινία στο μεσοκύνιο·

ζ) 

δερματοστιξία·

η) 

ποδοδακτύλιος.



( 1 ) Περιστασιακά, οι ορολογικές εξετάσεις σε είδη πτηνών πλην των Galliformes δίνουν απαράδεκτο ποσοστό ψευδοθετικών αντιδράσεων.

( 2 ) Να σημειωθεί ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει δοκιμασία ικανή να διακρίνει την αντίδραση στη μόλυνση από Salmonella Pullorum ή Salmonella Gallinarum από την αντίδραση στον εμβολιασμό για τον συγκεκριμένο ορότυπο.