01992L0083 — EL — 01.01.2007 — 002.003


Το κείμενο αυτό αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του. Τα αυθεντικά κείμενα των σχετικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των προοιμίων τους, είναι εκείνα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι διαθέσιμα στο EUR-Lex. Αυτά τα επίσημα κείμενα είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω των συνδέσμων που περιέχονται στο παρόν έγγραφο

►B

ΟΔΗΓΊΑ 92/83/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 19ης Οκτωβρίου 1992

για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά

(ΕΕ L 316 της 31.10.1992, σ. 21)

Τροποποιείται από:

 

 

Επίσημη Εφημερίδα

  αριθ.

σελίδα

ημερομηνία


Τροποποιείται από:

 A1

ΠΡΆΞΗ περί των όρων προσχωρήσεως της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, της Δημοκρατίας της Μάλτας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και της Σλοβακικής Δημοκρατίας και των προσαρμογών των Συνθηκών επί των οποίων βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση

  L 236

33

23.9.2003

►A2

ΣΥΝΘΉΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΏΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΊΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΊΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΈΝΩΣΗ

  L 157

203

21.6.2005


Διορθώνεται από:

►C1

Διορθωτικό, ΕΕ L 295, 14.11.2017, σ.  115  (1992/83)




▼B

ΟΔΗΓΊΑ 92/83/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 19ης Οκτωβρίου 1992

για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά



ΜΕΡΟΣ Ι

ΜΠΙΡΑ



Πεδίο εφαρμογής

Άρθρο 1

1.  Τα κράτη μέλη επιβάλλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης στην μπίρα σύμφωνα με τις διατάξεις της προύσας οδηγίας.

2.  Τα κράτη μέλη καθορίζουν τους συντελεστές τους σύμφωνα με την οδηγία 92/84/ΕΟΚ.

Άρθρο 2

Για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, ο όρος «μπίρα» σημαίνει κάθε προϊόν που υπάγεται στον κωδικό ΣΟ 2203 ή κάθε προϊόν το οποίο περιέχει μείγμα μπύρας με μη αλκοολούχα ποτά που υπάγεται στον κωδικό ΣΟ 2206, και στις δύο περιπτώσεις με αποκτημένο αλκοολικό τίτλο κατ' όγκο μεγαλύτερο του 0,5 % vol.



Καθορισμός του ύψους του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Άρθρο 3

1.  Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται από τα κράτη μέλη στην μπίρα καθορίζεται με βάση:

 είτε τον αριθμό των εκατολίτρων και τους βαθμούς Plato,

 είτε τον αριθμό των εκατολίτρων και τον αποκτημένο ογκομετρικό βαθμό αλκοόλης

του τελικού προϊόντος.

2.  Τα κράτη μέλη, όταν καθορίζουν το ύψος του ειδικού φόρου κατανάλωσης επί της μπίρας σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 92/84/ΕΟΚ, μπορούν να μη λαμβάνουν υπόψη τα κλάσματα βαθμού Plato ή αποκτημένου ογκομετρικού βαθμού αλκοόλης.

Επίσης, τα κράτη μέλη που επιβάλλουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης με βάση τον αριθμό των εκατολίτρων και τους βαθμούς Plato, μπορούν να ταξινομήσουν τις μπίρες σε κατηγορίες εύρους τεσσάρων βαθμών Plato το πολύ ανά κατηγορία και να εφαρμόζουν τον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά εκατόλιτρο σε όλες τις μπίρες που υπάγονται σε καθεμία κατηγορία. Οι συντελεστές αυτοί πρέπει να είναι πάντοτε ίσοι ή μεγαλύτεροι από τον ελάχιστο συντελεστή που ορίζει το άρθρο 6 της οδηγίας 92/84/ΕΟΚ ονομαζόμενο, στο εξής, ελάχιστο συντελεστή.

Άρθρο 4

1.  Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης, οι οποίοι μπορούν να διαφοροποιούνται ανάλογα με την ετήσια παραγωγή μπίρας που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, με τους εξής περιορισμούς:

 ο μειωμένος συτελεστής δεν εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις η παραγωγή των οποίων υπερβαίνει τα 220 000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,

 ο μειωμένος συντελεστής, ο οποίος μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον ελάχιστο συντελεστή, δεν πρέπει να υπολείπεται περισσότερο από 50 % του κανονικού εθνικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης.

2.  Για την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ο όρος «ανεξάρτητο μικρό ζυθοποιείο» σημαίνει ζυθοποιείο το οποίο είναι νομικώς και οικονομικώς ανεξάρτητο από οποιοδήποτε άλλο ζυθοποιείο και χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του, δεν λειτουργεί δε βάσει αδείας εκμεταλλεύσεως. Ωστόσο, όταν δύο η περισσότερα μικρά ζυθοποιεία συνεργάζονται και η συνδυασμένη ετήσια παραγωγή τους δεν υπερβαίνει 200 000 εκατόλιτρα, τα ζυθοποιεία αυτά μπορούν να θεωρούνται ως ένα και μόνο ανεξάρτητο μικρό ζυθοποιείο.

3.  Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι μειωμένοι συντελεστές που ενδεχομένως θεσπίζουν εφαρμόζονται κατά τον ίδιο τρόπο στην μπίρα που παραδίδεται στην επικράτειά τους από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία εγκατεστημένα σε άλλα κράτη μέλη. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι σε καμία επί μέρους παραδιδόμενη από άλλο κράτος μέλος ποσότητα δεν επιβάλλεται υψηλότερος ειδικός φόρος κατανάλωσης από τον ακριβώς αντίστοιχο δικό τους φόρο.

Άρθρο 5

1.  Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές, οι οποίοι μπορούν να είναι χαμηλότεροι από τον ελάχιστο συντελεστή, για τη μπίρα με αποκτημένο αλκοολικό τίτλο κατ' όγκο μέχρι και 2,8 % vol.

2.  Τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίσουν την εφαρμογή του παρόντος άρθρου σε προϊόντα που περιέχουν μείγμα μπύρας με μη ακλοολούχα ποτά που υπάγεται στον κωδικό ΣΟ 2206.

Άρθρο 6

Με την επιφύλαξη των όρων που θεσπίζουν για να εξασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της απαλλαγής, τα κράτη μέλη επιτρέπεται να απαλλάσσουν από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης της μπίρας που παράγεται από ιδιώτη και καταναλώνεται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογενείας του ή τους προσκεκλημένους του, εφόσον δεν μεσολαβεί πώληση.



ΜΕΡΟΣ II

ΚΡΑΣΙ



Πεδίο εφαρμογής

Άρθρο 7

1.  Τα κράτη μέλη επιβάλλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί σύμφωνα με την παρούσα οδηγία.

2.  Τα κράτη μέλη καθορίζουν τους συντελεστές τους σύμφωνα με την οδηγία 92/84/ΕΟΚ.

Άρθρο 8

Για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας:

1. ο όρος «απλό κρασί» περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ 2204 και 2205, εκτός από τα αφρώδη κρασιά που ορίζει η παράγραφος 2 του παρόντος άρθρου, τα οποία:

 έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 1,2 % vol και μέχρι και 15 % vol, υπό την προϋπόθεση ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο τελικό προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από ζύμωση,

 έχουν αποκτημένο ογκομετρικό τίτλο άνω του 15 % vol, και μέχρι και 18 % vol, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παραχθεί χωρίς εμπλουτισμό και ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο τελικό προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από ζύμωση.

2. ο όρος «αφρώδη κρασιά» περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ 2204 10 , 2204 21 10 , 2204 29 10 και 2205 και τα οποία:

 περιέχονται σε φιάλες με πώματα σχήματος μανιταριού που συγκρατούνται με σύρματα ή συνδετήρες ή έχουν υπερπίεση τουλάχιστον 3 bar, οφειλόμενη στο διάλυμα διοξειδίου του άνθρακα,

 έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 1,2 % vol και μέχρι και 15 % vol, υπό την προϋπόθεση ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο τελικό προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από ζύμωση.



Καθορισμός του ύψους του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Άρθρο 9

1.  Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται από τα κράτη μέλη στα κρασιά καθορίζεται σε σχέση με τον αριθμό εκατολίτρων τελικού προϊόντος.

2.  Με εξαίρεση τα όσα προβλέπονται στις παραγράφους 3 και 4, τα κράτη μέλη επιβάλλουν τον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε όλα τα προϊόντα που υπάγονται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης επί των απλών κρασιών. Ομοίως, επιβάλλουν τον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα που υπάγονται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης επί των αφρωδών κρασιών. Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν τον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα απλά και στα αφρώδη κρασιά.

3.  Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης σε όλα τα είδη απλών και αφρωδών κρασιών με αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο μέχρι και 8,5 % vol.

4.  Τα κράτη μέλη τα οποία, την 1η Ιανουαρίου 1992, επέβαλλαν μεγαλύτερο συντελεστή στα απλά κρασιά, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 8 παράγραφος 1 δεύτερη περίπτωση, μπορούν να εξακολουθήσουν να τον επιβάλλουν. Ο εν λόγω συντελεστής δεν πρέπει να υπερβαίνει τον κανονικό εθνικό συντελεστή των ενδιάμεσων προϊόντων.

Άρθρο 10

Με την επιφύλαξη των όρων που θεσπίζουν για την εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής του παρόντος άρθρου, τα κράτη μέλη μπορούν να απαλλάσσουν από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα κρασιά που παράγουν ιδιώτες και τα οποία καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογενείας του ή τους προσκεκλημένους του, με την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση.



ΜΕΡΟΣ III

ΠΟΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΜΕΝΑ ΜΕ ΖΥΜΩΣΗ, ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΠΙΡΑΣ



Πεδίο εφαρμογής

Άρθρο 11

1.  Τα κράτη μέλη επιβάλλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης στα παρασκευαζόμενα με ζύμωση ποτά, εκτός του κρασιού και της μπίρας, (λοιπά ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση) σύμφωνα με την παρούσα οδηγία.

2.  Τα κράτη μέλη καθορίζουν τους συντελεστές τους σύμφωνα με την οδηγία 92/84/ΕΟΚ.

Άρθρο 12

Για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας και με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 17:

1. ο όρος «λοιπά απλά ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση» καλύπτει όλα τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ 2204 και 2205 αλλά δεν αναφέρονται στο άρθρο 8, και τα προϊόντα που υπάγονται στον κωδικό ΣΟ 2206, με εξαίρεση των λοιπών αφρωδών παρασκευαζομένων με ζύμωση ποτών που ορίζει το σημείο 2 του παρόντος άρθρου και όλων των προϊόντων που καλύπτονται από το άρθρο 2, τα οποία:

 έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 1,2 % vol, και μέχρι και 10 % vol,

 έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο του 10 % vol, και μέχρι και 15 % vol, υπό την προϋπόθεση ότι η ακλοόλη που περιέχεται στο προϊόν προέρχεται αποκλειστικά από ζύμωση.

2. Ο όρος «λοιπά αφρώδη ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση» καλύπτει όλα τα προϊόντα που υπάγονται στον κωδικό ΣΟ 2206 00 91 καθώς και τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ 2204 10 , 2204 21 10 , 2204 29 10 και 2205, τα οποία δεν αναφέρονται στο άρθρο 8 και τα οποία:

 περιέχονται σε φιάλες με πώματα σχήματος μανιταριού που συγκρατούνται με σύρμα ή συνδετήρα ή έχουν υπερπίεση τουλάχιστον 3 bar οφειλόμενη στο διάλυμα διοξειδίου του άνθρακα,

 έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 1,2 % vol και μέχρι και 13 % vol,

 έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 13 % vol και μέχρι και 15 % vol, με την προϋπόθεση ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο προϊόν προέρχεται αποκλειστικά από ζύμωση.



Καθορισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Άρθρο 13

1.  Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται από τα κράτη μέλη στα λοιπά ποτά τα παρασκευαζόμενα με ζύμωση καθορίζεται σε σχέση με τον αριθμό των εκατολίτρων του τελικού προϊόντος.

2.  Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, τα κράτη μέλη επιβάλλουν τον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε όλα τα προϊόντα που υπάγονται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα λοιπά απλά ποτά τα παρασκευαζόμενα με ζύμωση. Ομοίως, επιβάλλουν τον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε όλα τα προϊόντα που υπάγονται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα λοιπά αφρώδη ποτά τα παρασκευαζόμενα με ζύμωση. Μπορούν να εφαρμόζουν τον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα λοιπά απλά και αφρώδη ποτά τα παρασκευαζόμενα με ζύμωση.

3.  Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης σε όλα τα είδη των λοιπών απλών ποτών των παρασκευαζομένων με ζύμωση και των αφρωδών ποτών των παρασκευαζομένων με ζύμωση, τα οποία έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο όχι μεγαλύτερο του 8,5 % vol.

Άρθρο 14

Με την επιφύλαξη των όρων που θεσπίζουν για την εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της παρούσας διάταξης, τα κράτη μέλη μπορούν να απαλλάσσουν από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα λοιπά απλά και αφρώδη ποτά τα παρασκευαζόμενα με ζύμωση, που παράγουν ιδιώτες και που καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογενείας του ή τους προσκεκλημένους του, υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση.

Άρθρο 15

Για την εφαρμογή της οδηγίας 92/84/ΕΟΚ και της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ, οι αναφορές στο «κρασί» θεωρείται ότι αφορούν επίσης τα λοιπά ποτά τα παρασκευαζόμενα με ζύμωση όπως αυτά ορίζονται από το παρόν μέρος.



ΜΕΡΟΣ IV

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ



Πεδίο εφαρμογής

Άρθρο 16

1.  Τα κράτη μέλη επιβάλλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ενδιάμεσα προϊόντα σύμφωνα με την παρούσα οδηγία.

2.  Τα κράτη μέλη καθορίζουν τους συντελεστές τους σύμφωνα με τη οδηγία 92/84/ΕΟΚ. Οι συντελεστές αυτοί δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι χαμηλότεροι από εκείνους που επιβάλλουν τα κράτη μέλη στα προϊόντα των άρθρων 8 σημείο 1 και 12 σημείο 1 της παρούσας οδηγίας.

Άρθρο 17

1.  Για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας με τον όρο «ενδιάμεσα προϊόντα» νοούνται όλα τα προϊόντα με αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 1,2 % vol και μέχρι και 22 % vol, και μέχρι και 22 % vol, τα οποία υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ 2204, 2205 και 2206 και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των άρθρων 2, 8 και 12.

2.  Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 12, τα κράτη μέλη μπορούν να μεταχειρίζονται σαν ενδιάμεσο προϊόν κάθε απλό ποτό προερχόμενο από ζύμωση, που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 12 παράγραφος 1, έχει αποκτημένο αλκοολικό τίτλο άνω του 5,5 % και η περιεχόμενη αλκοόλη δεν προέρχεται εξ ολοκλήρου από ζύμωση, καθώς και κάθε αφρώδες ποτό προερχόμενο από ζύμωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 12 παράγραφος 2, έχει αποκτημένο αλκοολικό τίτλο άνω του 8,5 % και δεν προέρχεται εξ ολοκλήρου από ζύμωση.



Καθορισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Άρθρο 18

1.  Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται από τα κράτη μέλη στα ενδιάμεσα προϊόντα καθορίζεται με βάση τον αριθμό των εκατολίτρων του τελικού προϊόντος.

2.  Με την επιφύλαξη των παραγράφων 3, 4 και 5 τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε όλα τα προϊόντα που υπάγονται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης επί των ενδιάμεσων προϊόντων.

3.  Με την επιφύλαξη των ακόλουθων προϋποθέσεων, ένα κράτος μέλος μπορεί να εφαρμόσει ενιαίο μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ενδιάμεσα προϊόντα με αποκτημένο αλκοολικό τίτλο κατ' όγκο μέχρι και 15 % vol:

 ο μειωμένος συντελεστής δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από το 40 % του κανονικού εθνικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης,

 ο μειωμένος συντελεστής δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον κανονικό συντελεστή που εφαρμόζεται στα προϊόντα του άρθρου 8 σημείο 1 και του άρθρου 12 σημείο 1 της παρούσας οδηγίας.

4.  Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν ενιαίο συντελεστή στα ενδιάμεσα προϊόντα που ορίζονται στο άρθρο 13 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 4252/88.

Ο μειωμένος συντελεστής:

 μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον ελάχιστο συντελεστή, αλλά δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από το 50 % του κανονικού εθνικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης

 ή

 δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον ελάχιστο συντελεστή που εφαρμόζεται στα ενδιάμεσα προϊόντα.

5.  Για τα ενδιάμεσα προϊόντα που περιέχονται σε φιάλες με πώματα σχήματος μανιταριού που συγκρατούνται με σύρματα ή συνδετήρες ή έχουν υπερπίεση τουλάχιστον 3 bar, οφειλόμενη σε διάλυμα διοξειδείου του άνθρακα, τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν το συντελεστή που ισχύει και επί των προϊόντων του άρθρου 12 σημείο 2, εφόσον αυτός είναι υψηλότερος από τον εθνικό συντελεστή για ενδιάμεσα προϊόντα.



ΜΕΡΟΣ V

ΑΙΘΥΛΙΚΗ ΑΛΚΟΟΛΗ



Πεδίο εφαρμογής

Άρθρο 19

1.  Τα κράτη μέλη επιβάλλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης στην αιθυλική αλκοόλη σύμφωνα με την παρούσα οδηγία.

2.  Τα κράτη μέλη καθορίζουν τους συντελεστές τους σύμφωνα με την οδηγία 92/84/ΕΟΚ.

Άρθρο 20

Για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας ο όρος «αιθυλική αλκοόλη» περιλαμβάνει:

 όλα τα προϊόντα με αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 1,2 % vol, τα οποία υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ 2207 και 2208, ακόμη και όταν τα εν λόγω προϊόντα αποτελούν μέρος προϊόντος υπαγομένου σε άλλο κεφάλαιο της ΣΟ,

 τα προϊόντα των κωδικών ΣΟ 2204, 2205 και 2206 με αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 22 % vol,

 τα οινοπνευματώδη ποτά που περιέχουν προϊόντα σε διάλυμα ή όχι.



Καθορισμός του ύψους του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Άρθρο 21

Ο επιβαλλόμενος στην αιθυλική αλκοόλη ειδικός φόρος κατανάλωσης ορίζεται ανά εκατόλιτρο καθαρής αλκοόλης θερμοκρασίας 20° C, και υπολογίζεται με βάση τον αριθμό εκατολίτρων καθαρής αλκοόλης. Με την επιφύλαξη του άρθρου 22, τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε όλα τα προϊόντα στα οποία επιβάλλεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης επί της αιθυλικής αλκοόλης.

Άρθρο 22

1.  Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης για την αιθυλική αλκοόλη που παράγεται από μικρά αποστακτήρια εντός των εξής ορίων:

 οι μειωμένοι συντελεστές, που μπορεί να είναι χαμηλότεροι από τον ελάχιστο συντελεστή, δεν εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις που παράγουν πάνω από δέκα εκατόλιτρα καθαρής αλκοόλης το χρόνο. Ωστόσο, τα κράτη μέλη τα οποία την 1η Ιανουαρίου 1992, εφήρμοζαν μειωμένους συντελεστές σε επιχειρήσεις που παράγουν 10 και 20 εκατόλιτρα καθαρής αλκοόλης κατ' έτος, μπορούν να συνεχίσουν την πρακτική αυτή,

 οι μειωμένοι συντελεστές δεν ορίζονται μικρότεροι από το 50 % του κανονικού εθνικού συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

2.  Για την εφαρμογή των κανόνων περί μειωμένων συντελεστών, ο όρος «μικρό αποστακτήριο» σημαίνει μια επιχείρηση απόσταξης που λειτουργεί ως νομικώς και οικονομικώς ανεξάρτητη από κάθε άλλη επιχείρηση απόσταξης, και δεν λειτουργεί με άδεια εκμετάλλευσης.

3.  Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι μειωμένοι συντελεστές που ενδεχομένως θεσπίζουν, εφαρμόζονται εξίσου στην αιθυλική αλκοόλη που παραδίδουν εντός του εδάφους τους ανεξάρτητοι μικροί παραγωγοί από άλλα κράτη μέλη.

4.  Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν διατάξεις βάσει των οποίων η αλκοόλη που παράγεται από μικρούς παραγωγούς τίθεται σε ελεύθερη κυκλοφορία αμέσως μόλις παραχθεί (υπό την προϋπόθεση ότι οι παραγωγοί δεν πραγματοποίησαν οι ίδιοι ενδοκοινοτικές συναλλαγές) χωρίς να υπόκειται στο καθεστώς φορολογικής αποθήκης, και φορολογείται εφάπαξ και κατ' αποκοπήν.

5.  Τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν μειωμένους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα που υπάγονται στον κωδικό ΣΟ 2208 και που έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο μέχρι και 10 % vol.

▼A2

6.  Η Βουλγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης, όχι κατώτερο του 50 % του κανονικού εθνικού φορολογικού συντελεστή για την αιθυλική αλκοόλη, στην αιθυλική αλκοόλη που παράγεται από αποστακτήρια οπωροκαλλιεργητών οι οποίοι παράγουν άνω των 10 εκατολίτρων αιθυλικής αλκοόλης ετησίως από φρούτα που τους παρέχονται από νοικοκυριά οπωροκαλλιεργητών. Η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή περιορίζεται σε 30 λίτρα αποσταγμάτων φρούτων ανά οικογένεια οπωροκαλλιεργητή ετησίως, προοριζόμενα αποκλειστικά για προσωπική χρήση.

7.  Η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης, όχι κατώτερο του 50 % του κανονικού εθνικού φορολογικού συντελεστή για την αιθυλική αλκοόλη, στην αιθυλική αλκοόλη που παράγεται από αποστακτήρια οπωροκαλλιεργητών οι οποίοι παράγουν άνω των 10 εκατολίτρων αιθυλικής αλκοόλης ετησίως από φρούτα που τους παρέχονται από νοικοκυριά οπωροκαλλιεργητών. Η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή περιορίζεται σε 50 λίτρα αποσταγμάτων φρούτων ανά οικογένεια οπωροκαλλιεργητή ετησίως, προοριζόμενα αποκλειστικά για προσωπική χρήση Η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τη ρύθμιση αυτή το 2015 και θα υποβάλει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με ενδεχόμενες τροποποιήσεις.

▼B

Άρθρο 23

Τα ακόλουθα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές κατώτερους του ελαχίστου συντελεστού, αλλά δεν δύνανται να ορίσουν τους συντελεστές αυτούς σε επίπεδο χαμηλότερο κατά πλέον του 50 % του κανονικού εθνικού τους συντελεστή για την αιθυλική αλκοόλη, στα εξής προϊόντα:

1. Η Γαλλική Δημοκρατία, σε ό,τι αφορά το ρούμι όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1576/89 του Συμβουλίου, το οποίο παράγεται από ζαχαροκάλαμο που συγκομίζεται στον τόπο παρασκευής, όπως εκτίθεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 σημείο 1 του εν λόγω κανονισμού, και έχει περιεκτικότητα σε πτητικές ουσίες εκτός αιθυλικής και μεθυλικής αλκοόλης τουλάχιστον 225 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο καθαρής αλκοόλης, και αποκτημένο αλκοολικό τίτλο κατ' όγκο τουλάχιστον 40 %.

2. Η Ελληνική Δημοκρατία, σε ό,τι αφορά τα αρωματισμένα αλκοολούχα ποτά με άνισο που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1576/89, τα οποία είναι άχρωμα και έχουν περιεκτικότητα σε ζάχαρη το πολύ 50 γραμμάρια ανά λίτρο και στα οποία τουλάχιστον το 20 % του αποκτημένου αλκοολικού τίτλου του τελικού προϊόντος αποτελείται από αλκοόλη που αρωματίζεται με απόσταξη σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, ασυνεχούς λειτουργίας, χωρητικότητας μέχρι και 1 000 λίτρων.



ΜΕΡΟΣ VI

ΔΙΑΦΟΡΑ

Άρθρο 24

1.  Τα κράτη μέλη δεν χρειάζεται να απαιτούν τα προϊόντα που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία να παράγονται σε φορολογικές αποθήκες από αλκοολούχα συστατικά προϊόντα τα οποία τελούν υπό αναστολή των εφαρμοζομένων ειδικών φόρων κατανάλωσης, εφόσον ο ειδικός φόρος κατανάλωσης επί των συστατικών έχει καταβληθεί εκ των προτέρων και ο συνολικός καταβλητέος φόρος για τα αλκοολούχα συστατικά προϊόντα δεν είναι κατώτερος από τον καταβλητέο φόρο για το προϊόν που προκύπτει από την ανάμιξή τους.

2.  Το Βασίλειο της Ισπανίας μπορεί να μην θεωρεί ως παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων την παρασκευή των οίνων που παράγονται στις περιφέρειες Moriles-Montilla, Tarragona, Priorato και Terra Alta, στα οποία έχει προστεθεί αλκοόλη ούτως ώστε ο αλκοολικός τους τίτλος να μην αυξάνεται κατά περισσότερο από 1 % vol.

Άρθρο 25

Τα κράτη μέλη μπορούν να επιστρέψουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που έχει επιβληθεί σε αλκοολούχα ποτά τα οποία αποσύρονται από την αγορά επειδή η κατάσταση ή η παλαιότητά τους τα καθιστά ακατάλληλα προς ανθρώπινη κατανάλωση.

Άρθρο 26

Οι παραπομπές σε κλάσεις και κωδικούς της ΣΟ, στην παρούσα οδηγία, αναφέρονται στην έκδοση της ΣΟ που ισχύει κατά την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας οδηγίας.



ΜΕΡΟΣ VII

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Άρθρο 27

1.  Τα κράτη μέλη απαλλάσσουν τα προϊόντα που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία από τον εναρμονισμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης σύμφωνα με τους όρους τους οποίους καθορίζουν με σκοπό την ορθή και απλή εφαρμογή των απαλλαγών αυτών και την πρόληψη φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής ή κατάχρησης:

α) όταν διανέμονται με τη μορφή αλκοόλης η οποία έχει υποστεί πλήρη μετουσίωση σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάθε κράτους μέλους, εφόσον οι απαιτήσεις αυτές έχουν δεόντως κοινοποιηθεί και γίνει δεκτές σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4. Προϋπόθεση της απαλλαγής αυτής είναι η εφαρμογή των διατάξεων της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ στις ενδοκοινοτικές μεταφορές πλήρως μετουσιωμένης αλκοόλης για εμπορικό σκοπό·

▼C1

β) όταν έχουν υποστεί μετουσίωση σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές οποιουδήποτε κράτους μέλους και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή οποιουδήποτε προϊόντος μη προοριζόμενου για κατανάλωση από τον άνθρωπο·

▼B

γ) όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ξιδιού υπαγομένου στον κωδικό ΣΟ 2209·

δ) όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φαρμάκων όπως αυτά ορίζονται από την οδηγία 65/65/ΕΟΚ·

ε) όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αρωματικών ουσιών προς παρασκευή ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών με αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο μέχρι και 1,2 %·

στ) όταν χρησιμοποιούνται απευθείας ή ως συστατικά ημιμεταποιημένων προϊόντων για την παραγωγή ειδών διατροφής, γεμιστών ή όχι, εφόσον σε κάθε περίπτωση η περιεχόμενη αλκοόλη δεν υπερβαίνει τα 8,5 λίτρα καθαρής αλκοόλης ανά 100 χιλιόγραμμα προϊόντος για τις σοκολάτες και τα 5 λίτρα καθαρής αλκοόλης ανά 100 χιλιόγραμμα προϊόντος, για άλλα προϊόντα.

2.  Τα κράτη μέλη μπορούν να απαλλάσσουν τα προϊόντα που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία από τον εναρμονισμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης σύμφωνα με όρους τους οποίους καθορίζουν με σκοπό την ορθή και απλή εφαρμογή των απαλλαγών αυτών και την πρόληψη φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής ή κατάχρησης:

α) όταν χρησιμοποιούνται ως δείγματα για αναλύσεις, για τη διεξαγωγή των αναγκαίων δοκιμών παραγωγής ή για επιστημονικούς σκοπούς,

β) όταν χρησιμοποιούνται για σκοπούς επιστημονικής έρευνας,

γ) όταν χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία και φαρμακεία για ιατρικούς σκοπούς,

δ) όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων, εφόσον αυτά στην τελική μορφή τους δεν περιέχουν αλκοόλη,

ε) όταν χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ενός συστατικού προϊόντος, μη υποκειμένου σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, βάσει της παρούσας οδηγίας.

3.  Πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993 και τρεις μήνες πριν από τη θέσπιση οποιασδήποτε μεταγενέστερης τροποποίησης της εθνικής νομοθεσίας, κάθε κράτος μέλος οφείλει να ανακοινώσει στην Επιτροπή, ταυτόχρονα με όλες τις σχετικές πληροφορίες, τα μέσα μετουσίωσης που σκοπεύει να χρησιμοποιεί για τους σκοπούς του στοιχείου α) της παραγράφου 1. Η Επιτροπή διαβιβάζει τις ανακοινώσεις αυτές στα άλλα κράτη μέλη μέσα σε ένα μήνα από την παραλαβή τους.

4.  Αν εντός διμήνου από τη διαβίβαση της ανακοίνωσης στα άλλα κράτη μέλη, δεν ζητήσει η Επιτροπή ή κάποιο από τα άλλα κράτη μέλη να παραπεμφθεί το ζήτημα στο Συμβούλιο θεωρείται ότι το Συμβούλιο ενέκρινε τις ανακοινωθείσες μεθόδους μετουσίωσης. Εάν προβληθούν αντιρρήσεις εντός της χρονικής αυτής προθεσμίας, λαμβάνεται απόφαση σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 24 της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ.

5.  Όταν ένα κράτος μέλος θεωρεί ή διαπιστώνει ότι ένα προϊόν που έχει απαλλαγεί βάσει των ανωτέρω παραγράφων 1α ή 1β, μπορεί να προκαλέσει φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή ή κατάχρηση, μπορεί να αρνηθεί να χορηγήσει απαλλαγή ή να αποσύρει την ήδη χορηγηθείσα. Το οικείο κράτος μέλος ενημερώνει αμέσως την Επιτροπή σχετικά. Η Επιτροπή κοινοποιεί τη σχετική ανακοίνωση στα λοιπά κράτη μέλη εντός μηνός από την παραλαβή τους. Η τελική απόφαση λαμβάνεται κατόπιν αυτών σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 24 της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ. Τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται να δώσουν στην απόφαση αυτή αναδρομικά αποτελέσματα.

6.  Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να εγκρίνουν τις ανωτέρω απαλλαγές μέσω επιστροφής των καταβληθέντων ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Άρθρο 28

Το Ηνωμένο Βασίλειο δύναται να συνεχίσει την εφαρμογή των απαλλαγών που εφήρμοζε την 1η Ιανουαρίου 1992 στα ακόλουθα προϊόντα:

 ποτά από συμπυκνωμένη βύνη των οποίων ο μούστος, πριν από τη ζύμωση, είχε πυκνότητα 1 200 της Original Gravity (47 ° Plato) ή περισσότερο,

 αρωματικά πικρά ποτά (bitters) με αποκτημένο αλκοολικό τίτλο κατ' όγκο από 44,2 % vol έως 49,2 % vol, που περιέχουν από 1,5 % έως 6 % κατά βάρος γεντιανή, μπαχαρικά, αρτύματα και άλλα αρωματικά συστατικά και από 4 % έως 10 % κατά βάρος ζάχαρη και κυκλοφορούν σε δοχεία μέγιστης χωρητικότητας 0,2 λίτρων προϊόντος.



ΜΕΡΟΣ VIII

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 29

1.  Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 1992. Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά.

Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου, οι διατάξεις αυτές περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από παρόμοια αναφορά κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς καθορίζεται από τα κράτη μέλη.

2.  Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με τις ουσιώδεις διατάξεις εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 13

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.