28.10.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 382/1


ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΉΣ ΠΡΟΤΆΣΕΩΝ — EACEA/31/2014

Πρόγραμμα Erasmus+, Κεντρική Δράση 3 — Ενίσχυση σε θέματα μεταρρύθμισης πολιτικής

Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

(2014/C 382/01)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η συνεργασία με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός διευρυμένου αισθήματος οικειοποίησης σε σχέση με τις στρατηγικές και πολιτικές διά βίου μάθησης και για τη συνεκτίμηση των ιδεών και των προβληματισμών των ενδιαφερομένων σε όλα τα επίπεδα. Είναι σημαντική για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» για την ανάπτυξη και την απασχόληση, το στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στην εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΚ2020), θεματολόγια τομεακών πολιτικών, όπως η διαδικασία της Μπολόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή η διαδικασία Μπριζ-Κοπεγχάγης στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ), καθώς και τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία. Είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ενεργής συμμετοχής των ενδιαφερομένων στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πολιτικών στις διάφορες χώρες, για την προώθηση της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Erasmus+ και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και για τη διάδοση των αποτελεσμάτων πολιτικών και προγραμμάτων και των ορθών πρακτικών μέσω των εκτεταμένων δικτύων μελών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα χορηγήσει χρηματοδότηση μέσω των δύο ακόλουθων σκελών:

1.

Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης (σκέλος 1)

2.

Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών στον τομέα της νεολαίας (σκέλος 2)

Σημειώνεται ότι μια οργάνωση μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, για το σκέλος 1 ή το σκέλος 2, αλλά όχι και για τα δύο.

ΚΟΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΣΚΕΛΗ

1.   Γενικοί στόχοι

Ο στόχος της παρούσας πρόσκλησης είναι η παροχή διαρθρωτικής στήριξης, της αποκαλούμενης επιχορήγησης λειτουργίας, σε ευρωπαϊκές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ευρωπαϊκές ΜΚΟ) και δίκτυα ευρωπαϊκής κλίμακας τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης ή στον τομέα της νεολαίας και επιδιώκουν έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους γενικούς σκοπούς:

να ευαισθητοποιήσει τους ενδιαφερόμενους σε σχέση με τα ευρωπαϊκά θεματολόγια πολιτικών στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, και ειδικά την «Ευρώπη 2020», την «Εκπαίδευση και κατάρτιση 2020», με θεματολόγια τομεακών πολιτικών όπως η διαδικασία της Μπολόνια ή η διαδικασία Μπριζ-Κοπεγχάγης, καθώς και με τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία,

να ενισχύσει την προσήλωση και τη συνεργασία των ενδιαφερομένων με τις δημόσιες αρχές για την εφαρμογή πολιτικών και μεταρρυθμίσεων στους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης και της νεολαίας, όπως οι ανά χώρα συστάσεις που εκδίδονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου,

να αυξήσει τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας,

να ενισχύσει τη δέσμευση των ενδιαφερομένων για διάδοση στα μέλη τους και πέραν αυτών των δράσεων και των αποτελεσμάτων των πολιτικών και προγραμμάτων, καθώς και των ορθών πρακτικών.

Οι στόχοι αυτοί πρέπει να είναι ενσωματωμένοι με σαφή τρόπο στα σχέδια εργασιών, τις δραστηριότητες και τα παραδοτέα των οργανώσεων που υποβάλλουν αίτηση.

2.   Επιλεξιμότητα

2.1.   Επιλέξιμοι υποψήφιοι

Η παρούσα πρόσκληση είναι ανοιχτή σε δύο κατηγορίες φορέων:

—   Κατηγορία 1: ευρωπαϊκές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ευρωπαϊκές ΜΚΟ) στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης ή στον τομέα της νεολαίας,

—   Κατηγορία 2: δίκτυα ευρωπαϊκής κλίμακας στους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης, ή στον τομέα της νεολαίας.

Μια οργάνωση έχει τη δυνατότητα να υποβάλει μόνο μία αίτηση, για την κατηγορία 1 ή για την κατηγορία 2.

Για να είναι επιλέξιμοι, οι υποψήφιοι φορείς πρέπει:

να είναι μη κυβερνητικοί·

να είναι μη κερδοσκοπικοί·

Σας παραπέμπουμε στους αναλυτικούς ορισμούς των δύο κατηγοριών επιλέξιμων υποψηφίων στις ενότητες που αφορούν το κάθε σκέλος.

Ούτε οι εθνικές υπηρεσίες για το πρόγραμμα Erasmus+ ούτε οι οργανισμοί τα μέλη των οποίων στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι εθνικές υπηρεσίες για το Erasmus+ (2/3 ή περισσότερο) είναι επιλέξιμοι στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης.

2.2.   Επιλέξιμες χώρες

Επιλέξιμες θεωρούνται αιτήσεις από νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε μία από τις εξής χώρες:

τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία,

τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) που αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ): Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία,

υποψήφιες χώρες που εντάσσονται σε προενταξιακή στρατηγική, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται στις συμφωνίες-πλαίσια για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στα προγράμματα της ΕΕ: πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) και Τουρκία.

3.   Συμφωνίες χρηματοδότησης

Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων παρέχει δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για

συμβάσεις-πλαίσια εταιρικής σχέσης (για τα σκέλη 1 και 2) και για

ετήσιες επιχορηγήσεις λειτουργίας (μόνο για το σκέλος 2 — Νεολαία). Σε αυτή την περίπτωση, μια οργάνωση μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, είτε για σύμβαση-πλαίσιο εταιρικής σχέσης είτε για ετήσια επιχορήγηση λειτουργίας.

3.1.   Σύμβαση-πλαίσιο εταιρικής σχέσης

Οι συμβάσεις-πλαίσια εταιρικής σχέσης καλύπτουν τη μακροπρόθεσμη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το συγκεκριμένο είδος συμφωνίας δίνει επίσημο χαρακτήρα σε μια εταιρική σχέση για διάρκεια τριών ετών.

Οι αιτήσεις για συμβάσεις-πλαίσια εταιρικής σχέσης πρέπει να περιλαμβάνουν:

αναλυτικό δωδεκάμηνο πρόγραμμα εργασιών (ετήσιο πρόγραμμα εργασιών) για το 2015 συνοδευόμενο από τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τον υπολογισμό της επιχορήγησης (πρβλ. Κατευθυντήριες γραμμές για τους αιτούντες, ενότητα 11.2),

τριετές πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2015-2017.

Το τριετές πρόγραμμα δράσης πρέπει να περιγράφει μια στρατηγική η οποία θα περιλαμβάνει τους στόχους, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και τα παραδοτέα για την περίοδο 2015-2017, τόσο συνολικά όσο και για κάθε ένα από τα τρία έτη, καθώς και τις δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξή τους.

Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών πρέπει να βασίζεται στο σχέδιο δράσης για την περίοδο 2015-2017 και θα αποτελέσει τη βάση για τη χορήγηση ειδικής ετήσιας επιχορήγησης λειτουργίας για κάθε ένα από τα τρία αντίστοιχα δημοσιονομικά έτη. Η συνέπεια και η συμπληρωματικότητα ανάμεσα στα πολυετή και στα ετήσια στοιχεία του προγράμματος πρέπει να αναδεικνύονται ξεκάθαρα.

3.2.   Ετήσια επιχορήγηση λειτουργίας (ισχύει μόνο για το σκέλος 2 — Νεολαία)

Οι ετήσιες επιχορηγήσεις λειτουργίας εστιάζουν στη βραχυπρόθεσμη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι αιτήσεις για ετήσιες επιχορηγήσεις λειτουργίας πρέπει να περιέχουν αναλυτικό δωδεκάμηνο πρόγραμμα εργασιών (ετήσιο πρόγραμμα εργασιών) για το 2015 συνοδευόμενο από τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τον υπολογισμό της επιχορήγησης.

4.   Κριτήρια ανάθεσης

Η ποιότητα των επιλέξιμων αιτήσεων θα αξιολογηθεί βάσει των ακόλουθων κριτηρίων (1):

συνάφεια (έως 30 βαθμοί),

ποιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης του σχεδίου εργασίας (έως 20 βαθμοί),

προφίλ, αριθμός συμμετεχόντων και χώρες που μετέχουν στις δραστηριότητες (έως 20 βαθμοί),

αντίκτυπος, διάδοση και βιωσιμότητα (έως 30 βαθμοί).

Για να εξεταστούν για χρηματοδότηση, οι προτάσεις πρέπει να εξασφαλίζουν

τουλάχιστον 60 βαθμούς συνολικά και

τουλάχιστον το ήμισυ της μέγιστης βαθμολογίας σε καθένα από τα παραπάνω κριτήρια ανάθεσης (δηλαδή τουλάχιστον 15 βαθμούς για τα κριτήρια «Συνάφεια» και «Αντίκτυπος, διάδοση και βιωσιμότητα», 10 βαθμούς για τα κριτήρια «Ποιότητα του σχεδιασμού και της υλοποίησης του σχεδίου εργασίας» και «Προφίλ, αριθμός συμμετεχόντων και χώρες που μετέχουν στις δραστηριότητες»).

5.   Προϋπολογισμός

Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει ως στόχο την επιλογή οργανώσεων για τη σύναψη των ετήσιων συμφωνιών επιχορηγήσεων λειτουργίας για το δημοσιονομικό έτος 2015.

Ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί το έτος 2015 για την παρούσα πρόσκληση (σκέλη 1 και 2) ανέρχεται σε 6 300 000 ευρώ.

Ο Οργανισμός διατηρεί το δικαίωμα να μην διαθέσει το σύνολο των διαθέσιμων οικονομικών πόρων.

6.   Υποβολή αιτήσεων

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται χρησιμοποιώντας το ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο (eForm) της αίτησης επιχορήγησης.

Το επίσημο ηλεκτρονικό έντυπο (eForm) της αίτησης επιχορήγησης στην αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα διατίθεται στο Διαδίκτυο, στην εξής διεύθυνση:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/eacea312014-civil-society-cooperation_en

και πρέπει να συντάσσεται δεόντως σε μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Το διαδικτυακό έντυπο της αίτησης πρέπει να αποσταλεί δεόντως συμπληρωμένο έως τις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών) στις 17 Δεκεμβρίου 2014, συμπεριλαμβανομένων των συναφών παραρτημάτων (2):

Υπεύθυνη δήλωση

Τα υποχρεωτικά πρόσθετα παραρτήματα (3) πρέπει να αποσταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως την ίδια καταληκτική ημερομηνία.

7.   Συμπληρωματικές πληροφορίες

Οι αιτήσεις πρέπει να συμμορφώνονται προς τις διατάξεις που περιέχονται στις Κατευθυντήριες Γραμμές — Πρόσκληση υποβολής προτάσεων EACEA/31/2014, έγγραφο που διατίθεται διαδικτυακά στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/eacea312014-civil-society-cooperation_en

ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΣΚΕΛΟΣ 1

Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών: εκπαίδευση και κατάρτιση

1.   Ειδικοί στόχοι

Οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να αναπτύσσουν και να υλοποιούν καινοτόμες, στοχευμένες και δημιουργικές στρατηγικές και δραστηριότητες για την υποστήριξη της αποτελεσματικής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και δράσεων στους ακόλουθους τομείς:

Προώθηση της αριστείας και της καινοτομίας, μέσω προσεγγίσεων τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης και μέσω της παροχής βασικών και εγκάρσιων ικανοτήτων, όπως οι γλώσσες, οι ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες, με έμφαση στον εκπαιδευόμενο· ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις όπως οι ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι (ΑΕΠ) και τα ανοικτά μαζικά διαδικτυακά μαθήματα (MOOC)· δημιουργία ανοικτών περιβαλλόντων μάθησης και εγκάρσιων εταιρικών σχέσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων·

Αντιμετώπιση της παγίδας της χαμηλής εξειδίκευσης με τη διευκόλυνση αποτελεσματικών και βιώσιμων επενδύσεων στους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης· προαγωγή αναλύσεων και συζητήσεων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για τη διερεύνηση ή την ανάπτυξη καινοτόμων χρηματοδοτικών προσεγγίσεων· βελτίωση του επιπέδου των επιδόσεων και ελαχιστοποίηση των ποσοστών πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο· βελτίωση της ελκυστικότητας των περιβαλλόντων μάθησης, διευκόλυνση των μεταβάσεων και των ευέλικτων ή εναλλακτικών μαθησιακών διαδρομών· ανάπτυξη ποιοτικών συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) που έχουν ως συνιστώσα τη μάθηση με βάση την εργασία, την πρακτική άσκηση και τη μαθητεία· προσαρμογή των πολιτικών στις στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης· προώθηση νέων κατευθύνσεων για απόκτηση προσόντων σε τομείς πιθανής ανάπτυξης ή σε τομείς με ελλείψεις δεξιοτήτων· μεγαλύτερη έμφαση στην παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση, μεταξύ άλλων για εκπαιδευόμενους από υποβαθμισμένα περιβάλλοντα· προαγωγή καινοτόμων προσεγγίσεων καθοδήγησης και συμβουλευτικής·

Υποστήριξη μιας νέας γενιάς εκπαιδευτών με την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών χαρακτηριστικών των διδασκόντων, των εκπαιδευτών, των εκπαιδευτών διδασκόντων και των διευθυντών σχολών, τη βελτίωση της επιλογής, της στελέχωσης και της διάρκειας παραμονής, της αποτελεσματικής επίσημης τυπικής εκπαίδευσης, της υποστήριξης στην αρχή της σταδιοδρομίας, της επαγγελματικής κατάρτισης και ανάπτυξης σε όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου, της ανατροφοδότησης και παροχής κινήτρων σε παιδαγωγικό επίπεδο· ενθάρρυνση των κοινοτήτων μάθησης και μάθησης από ομοτίμους· και ενίσχυση της συλλογής δεδομένων και των αναλύσεων σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση·

Αναγνώριση και αποτίμηση ικανοτήτων με την ανάπτυξη ευρωπαϊκών εργαλείων διαφάνειας και αναγνώρισης προηγούμενων γνώσεων —συμπεριλαμβανομένων των μη τυπικών και άτυπων μαθησιακών αποτελεσμάτων— και της εμπειρίας· εξοπλισμός ατόμων από όλες τις ηλικιακές ομάδες με πιο ποιοτικές και συναφείς δεξιότητες μέσω της διά βίου μάθησης, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης και βελτίωσης των ικανοτήτων των ενηλίκων χαμηλής εξειδίκευσης· σχεδιασμός, παράδοση και αξιολόγηση των μαθημάτων με βάση τις προβλέψεις σχετικά με τις δεξιότητες και την οικονομική ανάπτυξη και τα στοιχεία για την απασχόληση· ανάπτυξη διατομεακών μαθησιακών διαδρομών.

Το σχέδιο εργασίας πρέπει να παρουσιάζει με σαφήνεια τις δυνατότητες και την ικανότητα της οργάνωσης να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα σε τουλάχιστον δύο από αυτούς τους τομείς.

2.   Υποψήφιοι φορείς

Μόνον οι φορείς που ανταποκρίνονται στους κατωτέρω ορισμούς θα θεωρούνται επιλέξιμοι στο πλαίσιο του σκέλους 1:

Κατηγορία 1: Ευρωπαϊκή μη κυβερνητική οργάνωση (ευρωπαϊκή ΜΚΟ)

Στο πλαίσιο του σκέλους 1, οι ευρωπαϊκές ΜΚΟ πρέπει:

να δραστηριοποιούνται στην εφαρμογή του στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στην εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΚ2020), σε τουλάχιστον έναν από τους κατωτέρω τομείς: προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, σχολική εκπαίδευση, τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, εκπαίδευση ενηλίκων —ή σε τουλάχιστον έναν κεντρικό εγκάρσιο τομέα όπως οι ΤΠΕ, οι γλώσσες, η εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα κ.λπ.,

να εκπροσωπούν τουλάχιστον μία από τις βασικές ομάδες ενδιαφερομένων όπως οι εκπαιδευόμενοι, οι διδάσκοντες/εκπαιδευτές/διευθυντές σχολών, οι παροχείς υπηρεσιών μάθησης, οι γονείς κ.λπ.,

να λειτουργούν μέσω επίσημα αναγνωρισμένης δομής, η οποία αποτελείται από α) ευρωπαϊκό φορέα/γραμματεία (ο αιτών) νόμιμα εγκατεστημένο για τουλάχιστον δύο έτη σε μια από τις χώρες του προγράμματος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και β) εθνικές οργανώσεις/παραρτήματα (4) σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες του προγράμματος οι οποίες έχουν έννομη σχέση με τον ευρωπαϊκό φορέα/γραμματεία,

να είναι ανεξάρτητες από δημόσιες αρχές, από πολιτικά κόμματα και από εμπορικούς οργανισμούς,

να απασχολούν τουλάχιστον έναν έμμισθο υπάλληλο (με ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης).

Κατηγορία 2: δίκτυ ο ευρωπαϊκής κλίμακας (επίσημο δίκτυο)

Στο πλαίσιο του σκέλους 1, ως δίκτυο ευρωπαϊκής κλίμακας ορίζεται μια κεντρική οργάνωση ευρωπαϊκών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ευρωπαϊκές ΜΚΟ όπως ορίζονται στην κατηγορία 1). Η ιδιαιτερότητα ενός τέτοιου δικτύου ευρωπαϊκής κλίμακας είναι ότι τα μέλη του είναι και αυτά μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια ευρωπαϊκή κεντρική οργάνωση εκπροσωπεί επομένως έναν πολύ μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων ενδιαφερομένων και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής. Μια τέτοια οργάνωση πρέπει:

να αποτελείται από νομικά αυτόνομες ευρωπαϊκές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις όπως ορίζονται στην κατηγορία 1 και να δραστηριοποιείται στην εφαρμογή του στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στην εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΚ2020),

να πληροί τις τρεις κατωτέρω προϋποθέσεις:

α)

να εκπροσωπεί περισσότερες από μία αντιπροσωπευτικές ομάδες ενδιαφερομένων —όπως είναι οι εκπαιδευόμενοι (σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης), οι εκπαιδευτικοί (συμπεριλαμβανομένων των διδασκόντων, των εκπαιδευτών και των διευθυντών σχολών), οι γονείς κ.λπ.—

και

β)

να δραστηριοποιείται σε όλους τους κατωτέρω τομείς:

προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα

σχολική εκπαίδευση

τριτοβάθμια εκπαίδευση

επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

εκπαίδευση ενηλίκων

και

γ)

να δραστηριοποιείται σε περισσότερους από έναν μείζονες εγκάρσιους τομείς (όπως οι ΤΠΕ, οι γλώσσες, η εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα κ.λπ.) με τη συμμετοχή μιας ή περισσότερων αντιπροσωπευτικών ομάδων ενδιαφερομένων όπως περιγράφονται πιο πάνω,

να έχει συσταθεί επισήμως, δηλαδή να έχει νομική προσωπικότητα και να είναι νομίμως εγγεγραμμένο για τουλάχιστον δύο έτη σε χώρα του προγράμματος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης (οι αιτούντες πρέπει να καταθέσουν αντίγραφο του καταστατικού και του επίσημου πιστοποιητικού εγγραφής του οργανισμού του αιτούντος),

έχει ως μέλη τουλάχιστον 20 οργανώσεις (ευρωπαϊκές ΜΚΟ όπως ορίζονται στην κατηγορία 1),

να είναι ανεξάρτητη από δημόσιες αρχές, από πολιτικά κόμματα και από εμπορικούς οργανισμούς,

να απασχολεί τουλάχιστον έναν έμμισθο υπάλληλο (με ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης).

3.   Δραστηριότητες

Οι επιλέξιμες δραστηριότητες πρέπει να συνδέονται άμεσα με τους γενικούς και ειδικούς στόχους της παρούσας πρόσκλησης και να εξειδικεύονται σε ετήσιο πρόγραμμα εργασιών.

Ακολουθεί ενδεικτικός, μη εξαντλητικός κατάλογος:

δραστηριότητες που διευκολύνουν την πρόσβαση και συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης,

ανταλλαγές εμπειριών και ορθών πρακτικών· δικτύωση και εταιρικές σχέσεις με άλλους ενδιαφερόμενους,

ανάπτυξη ικανοτήτων για τις οργανώσεις-μέλη, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων μάθησης από ομοτίμους, κατάρτισης, συμβουλευτικής, καθοδήγησης και υποστήριξης, με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των δράσεων πολιτικής,

πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις για την ανάπτυξη των μελών της ευρωπαϊκής ΜΚΟ/δικτύου ευρωπαϊκής κλίμακας,

θεματικές και ανά χώρα μελέτες, αναλύσεις, έρευνες και εκθέσεις σε σχέση με τις προτεραιότητες της ΕΕ στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, συστάσεις για κάθε χώρα) και του στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στην εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΚ2020),

δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, πληροφόρησης, διάδοσης και προώθησης (σεμινάρια, εργαστήρια, εκστρατείες, συναντήσεις, δημόσιες συζητήσεις, διαβουλεύσεις κ.λπ.) σε σχέση με τις προτεραιότητες της ΕΕ στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και με τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ (ευρωπαϊκά προγράμματα —ειδικότερα το Erasmus+ και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία) για την υποστήριξη αυτών των προτεραιοτήτων. Ενθαρρύνονται δραστηριότητες που δημιουργούν συνέργειες μεταξύ του Erasmus+ και άλλων ενωσιακών ή εθνικών/περιφερειακών πηγών χρηματοδότησης,

σχέδια συνεργασίας για την ενίσχυση του αντίκτυπου των πολιτικών στις ομάδες και/ή τα συστήματα στόχους.

Οι δραστηριότητες μπορεί να ασκούνται σε ευρωπαϊκό, διασυνοριακό, εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

4.   Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ το έτος 2015 για τη συγχρηματοδότηση της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης ανέρχεται σε 2 500 000 ευρώ.

Ενδεικτικά:

οι φορείς της κατηγορίας 1 (ευρωπαϊκές ΜΚΟ) θα καλύπτουν περίπου το 90 % του διαθέσιμου προϋπολογισμού για την εκπαίδευση και κατάρτιση·

τα δίκτυα ευρωπαϊκών ΜΚΟ της κατηγορίας 2 θα καλύπτουν περίπου το 10 % του διαθέσιμου προϋπολογισμού για την εκπαίδευση και κατάρτιση.

Η μέγιστη ετήσια επιχορήγηση λειτουργίας για το 2015 στο πλαίσιο τριετούς σύμβασης-πλαισίου εταιρικής σχέσης θα ανέρχεται σε:

 

Κατηγορία 1: Ευρωπαϊκές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ευρωπαϊκές ΜΚΟ)

125 000 ευρώ

 

Κατηγορία 2: δίκτυα ευρωπαϊκής κλίμακας

200 000 ευρώ

ΣΚΕΛΟΣ 2

Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών: Νεολαία

1.   Ειδικοί στόχοι

Οι οργανώσεις με δραστηριότητα στον τομέα της νεολαίας οι οποίες θα λάβουν υποστήριξη στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης πρέπει να ασκούν δραστηριότητες που έχουν ως στόχο:

να προωθήσουν την απασχολησιμότητα των νέων, ιδιαίτερα μέσα από δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων μέσω της μη τυπικής εκπαίδευσης,

να ενθαρρύνουν την ενδυνάμωση των νέων στην κοινωνία, καθώς και τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων,

να συμβάλλουν στην προσωπική, κοινωνικο-εκπαιδευτική και επαγγελματική ανέλιξη των νέων στην Ευρώπη,

να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων για νέους σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,

να συμβάλλουν στη συζήτηση/ανάπτυξη θεμάτων πολιτικής που έχουν αντίκτυπο στους νέους και στις οργανώσεις νεολαίας σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,

να προωθήσουν τη διαπολιτισμική μάθηση, τον σεβασμό της πολυμορφίας, καθώς και τις αξίες της αλληλεγγύης, των ίσων ευκαιριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων μεταξύ των νέων της Ευρώπης,

να προωθήσουν την κοινωνική ένταξη των νέων που έχουν λιγότερες ευκαιρίες στην κοινωνία.

2.   Υποψήφιου φορείς

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών στον τομέα της νεολαίας, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

 

Κατηγορία 1: Μια ευρωπαϊκή μη κυβερνητική οργάνωση (ευρωπαϊκή ΜΚΟ) πρέπει:

να λειτουργεί μέσω επίσημα αναγνωρισμένης δομής, η οποία αποτελείται από α) ευρωπαϊκό φορέα/γραμματεία (ο αιτών) νόμιμα εγκατεστημένο για τουλάχιστον ένα έτος σε μια από τις χώρες του προγράμματος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και β) εθνικές οργανώσεις/παραρτήματα (4) σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες του προγράμματος οι οποίες έχουν έννομη σχέση με τον ευρωπαϊκό φορέα/γραμματεία,

να δραστηριοποιείται στον τομέα της νεολαίας και να ασκεί δραστηριότητες που υποστηρίζουν την εφαρμογή των πεδίων δράσης της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία,

να αξιοποιεί νέους στη διαχείριση και διακυβέρνηση της οργάνωσης.

 

Κατηγορία 2: Ένα δίκτυο ευρωπαϊκής κλίμακας (άτυπο δίκτυο) πρέπει:

να αποτελείται από νομικά αυτόνομες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας και να ασκεί δραστηριότητες που υποστηρίζουν την εφαρμογή των πεδίων δράσης της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία,

να λειτουργεί με βάση ένα άτυπο πλαίσιο διακυβέρνησης, αποτελούμενο από α) μια οργάνωση νόμιμα εγκατεστημένη για τουλάχιστον ένα έτος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης σε μια από τις χώρες του προγράμματος με λειτουργίες συντονισμού και υποστήριξης του δικτύου σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ο αιτών)· και β) άλλες οργανώσεις εγκατεστημένες σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες του προγράμματος,

να αξιοποιεί νέους στη διαχείριση και διακυβέρνηση του δικτύου.

3.   Δραστηριότητες

Οι υποψήφιοι φορείς πρέπει να υποβάλουν ένα συνεκτικό πρόγραμμα εργασίας που να περιλαμβάνει μη κερδοφόρες δραστηριότητες υπό τη διεύθυνση νέων ανθρώπων οι οποίες συνάδουν με τους στόχους της παρούσας πρόσκλησης.

Ειδικότερα:

προγράμματα μη τυπικής και άτυπης μάθησης και δραστηριοτήτων απευθυνόμενα σε νέους και σε οργανωτές δραστηριοτήτων για νέους,

δραστηριότητες για την ποιοτική αναβάθμιση των δραστηριοτήτων για νέους,

δραστηριότητες για την ανάπτυξη και προώθηση εργαλείων αναγνώρισης και διαφάνειας στον τομέα της νεολαίας,

σεμινάρια, συναντήσεις, εργαστήρια, διαβουλεύσεις και συζητήσεις νέων με αντικείμενο πολιτικές για τη νεολαία και/ή ευρωπαϊκά θέματα,

διαβουλεύσεις με νέους οι οποίες τροφοδοτούν τον Διαρθρωμένο Διάλογο στον τομέα της νεολαίας,

δραστηριότητες για την προώθηση της ενεργού συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο,

δραστηριότητες για την προώθηση της διαπολιτισμικής μάθησης και κατανόησης στην Ευρώπη,

δραστηριότητες και εργαλεία επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης σε σχέση με θέματα νεολαίας και ευρωπαϊκά θέματα.

4.   Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ για τη συγχρηματοδότηση της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών στον τομέα της νεολαίας ανέρχεται σε 3 800 000 ευρώ.

Ενδεικτικά:

οι φορείς της κατηγορίας 1 (ευρωπαϊκές ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα της νεολαίας θα καλύπτουν περίπου το 70 % του διαθέσιμου προϋπολογισμού για το σκέλος της νεολαίας,

οι φορείς της κατηγορίας 1 (ευρωπαϊκές ΜΚΟ) που έχουν ευρύτερο πεδίο δράσης, αλλά διαθέτουν τμήμα αφιερωμένο στη νεολαία, θα καλύπτουν περίπου το 10 % του διαθέσιμου προϋπολογισμού για το σκέλος της νεολαίας,

οι φορείς της κατηγορίας 2 (δίκτυα ευρωπαϊκής κλίμακας) που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα της νεολαίας θα καλύπτουν περίπου το 20 % του διαθέσιμου προϋπολογισμού για το σκέλος της νεολαίας.

Η μέγιστη ετήσια επιχορήγηση λειτουργίας θα ανέρχεται σε:

 

Κατηγορία 1: Ευρωπαϊκές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ευρωπαϊκές ΜΚΟ)

50 000 ευρώ για εφαρμογές σε σχέση με συμβάσεις-πλαίσια εταιρικής σχέσης

35 000 ευρώ για εφαρμογές σε σχέση με ετήσιες επιχορηγήσεις λειτουργίας

 

Κατηγορία 2: δίκτυα ευρωπαϊκής κλίμακας

50 000 ευρώ για εφαρμογές σε σχέση με συμβάσεις-πλαίσια εταιρικής σχέσης

35 000 ευρώ για εφαρμογές σε σχέση με ετήσιες επιχορηγήσεις λειτουργίας


(1)  Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα κριτήρια ανάθεσης, πρβλ. ενότητα 8 των Κατευθυντήριων Γραμμών για τους αιτούντες.

(2)  Κάθε άλλο απαιτούμενο διοικητικό έγγραφο βάσει των Κατευθυντήριων Γραμμών για τους αιτούντες πρέπει να αποσταλεί στον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού έως τις17 Δεκεμβρίου 2014 (μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών), στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: Σκέλος 1: EACEA-CIVIL-EDU@ec.europa.eu — Σκέλος 2: EACEA-YOUTH@ec.europa.eu

(3)  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα υποβαλλόμενα παραρτήματα πρβλ. ενότητα 14 των Κατευθυντήριων Γραμμών για τους αιτούντες.

(4)  Οι ευρωπαϊκές ΜΚΟ πρέπει να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία ότι όλες οι εθνικές οργανώσεις/παραρτήματα έχουν έννομη σχέση με τον ευρωπαϊκό φορέα/γραμματεία.