30.5.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 152/5


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις των μελών της επιστημονικής επιτροπής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA)

Αναφ.: CEI-SCIE-2012

2012/C 152/05

1.   Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) είναι ένας συμβουλευτικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εδρεύει στη Βιέννη της Αυστρίας (1).

Σκοπός του FRA είναι να παρέχει στα συναφή θεσμικά όργανα, φορείς, υπηρεσίες, οργανισμούς και αρχές της Κοινότητας και των κρατών μελών της, όταν εφαρμόζουν το κοινοτικό δίκαιο, συνδρομή και συμβουλές εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα ώστε να τα βοηθήσει να σέβονται πλήρως τα δικαιώματα αυτά όταν λαμβάνουν μέτρα ή καθορίζουν δράσεις στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιότητάς τους (2).

Ο Οργανισμός εστιάζει στην κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ και στα 27 κράτη μέλη της. Υποψήφιες χώρες, καθώς και χώρες οι οποίες έχουν συνάψει συμφωνίες σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ, μπορούν επίσης να κληθούν να συμμετέχουν. Αυτό ισχύει επί του παρόντος για την Κροατία.

Ο FRA περιλαμβάνει τα ακόλουθα όργανα:

 

Διοικητικό Συμβούλιο

 

Εκτελεστικό Γραφείο

 

Επιστημονική Επιτροπή

 

Διευθυντής

2.   Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καλεί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία σε ένα ή περισσότερα επιστημονικά πεδία του τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις θέσεις των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 1του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 της 15ης Φεβρουαρίου 2007 (στο εξής «ο κανονισμός») για την ίδρυση Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής «ο Οργανισμός»), το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού διορίζει Επιστημονική Επιτροπή απαρτιζόμενη από έντεκα ανεξάρτητες προσωπικότητες με ιδιαίτερα προσόντα στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ο ρόλος της Επιστημονικής Επιτροπής:

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 5 του κανονισμού, η προαναφερθείσα Επιστημονική Επιτροπή εγγυάται την επιστημονική ποιότητα των εργασιών του οργανισμού.

Προς το σκοπό αυτό, ο Διευθυντής του Οργανισμού μεριμνά ώστε η Επιστημονική Επιτροπή να συμμετέχει στην προετοιμασία όλων των εγγράφων που καταρτίζονται στο πλαίσιο των καθηκόντων που ανατίθενται στον Οργανισμό σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως στ) και η) του κανονισμού, και συγκεκριμένα:

τη συλλογή, καταγραφή και διάδοση συναφών, αντικειμενικών, αξιόπιστων και συγκρίσιμων πληροφοριών και δεδομένων, καθώς και αποτελεσμάτων από έρευνες και παρακολουθήσεις που γνωστοποιούνται στον Οργανισμό από κράτη μέλη, θεσμικά όργανα και φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της Ένωσης, ερευνητικά κέντρα, εθνικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένων των αρμοδίων οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης·

την ανάπτυξη μεθόδων και προτύπων για τη βελτίωση της δυνατότητας σύγκρισης, της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας των δεδομένων που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ·

τη διενέργεια επιστημονικών ερευνών και μελετών, προπαρασκευαστικών μελετών καθώς και μελετών σκοπιμότητας επί ζητημάτων σχετικών με τα θεμελιώδη δικαιώματα·

τη διατύπωση και δημοσίευση γνωμών επί ειδικών θεμάτων, σχετικών με τα θεμελιώδη δικαιώματα·

τη δημοσίευση ετήσιας έκθεσης για ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων που καλύπτονται από τους τομείς δραστηριότητας του Οργανισμού, η οποία θα αναδεικνύει ταυτόχρονα παραδείγματα ορθής πρακτικής·

τη δημοσίευση θεματικών εκθέσεων που βασίζονται στις αναλύσεις, στην έρευνα και στις μελέτες του Οργανισμού·

την ανάπτυξη στρατηγικής επικοινωνίας και την προώθηση του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων και την ουσιαστική ενημέρωσή του σχετικά με το έργο του Οργανισμού.

Η λειτουργία της Επιστημονικής Επιτροπής:

Εν αντιθέσει προς το Διοικητικό Συμβούλιο, η Επιστημονική Επιτροπή αποτελεί συμβουλευτικό όργανο το οποίο δεν συμμετέχει στη διοίκηση και την καθοδήγηση του Οργανισμού. Ταυτόχρονα, η Επιστημονική Επιτροπή αποτελεί όργανο εργασίας το οποίο συμμετέχει στις ερευνητικές διαδικασίες του Οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της πρέπει να θεωρούνται απολύτως αφοσιωμένα στην ουσιαστική τους συμβολή, από πλευράς χρόνου και φόρτου εργασίας, στο έργο του Οργανισμού. Η συμβολή αυτή πρέπει να υλοποιείται υπό μορφή αιτιολογημένων επιχειρημάτων που θα αφορούν την ποιότητα του έργου του Οργανισμού, ενίοτε δε μέσω λεπτομερών γραπτών εισηγήσεων. Σύμφωνα με τις ισχύουσες μεθόδους εργασίας (3), κάθε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής επιβλέπει ένα ή περισσότερα ειδικά ερευνητικά έργα με την ιδιότητα του «εισηγητή» («rapporteur»), από τη διαμόρφωση της πρώτης κιόλας ιδέας του έργου έως τη δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων. Εξάλλου, οι αποφάσεις σχετικά με την «επιστημονική ποιότητα του έργου του Οργανισμού» λαμβάνονται συλλογικά από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Επικεφαλής της Επιτροπής είναι ο πρόεδρός της, ο οποίος εκλέγεται από την Επιτροπή για ετήσια θητεία (4). Ο πρόεδρος επικουρείται από Γραμματεία, η οποία υπάγεται στις λειτουργικές υπηρεσίες του FRA.

Η σύνθεση της Επιστημονικής Επιτροπής:

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού, η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από έντεκα ανεξάρτητες προσωπικότητες με ιδιαίτερα προσόντα στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζει τα μέλη της έπειτα από διαφανή διαδικασία πρόσκλησης για την υποβολή υποψηφιοτήτων και επιλογής, αφού ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (5).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού διασφαλίζει την ίση γεωγραφική εκπροσώπηση όσον αφορά τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που διορίζει. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο στοχεύει στην επίτευξη ισόρροπης συμμετοχής μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Επιστημονική Επιτροπή. Δίδει επίσης τη δέουσα προσοχή όσον αφορά τα επιστημονικά πεδία και τις ειδικότητες που απαιτούνται για την κάλυψη των διαφόρων τομέων που προβλέπονται από το πολυετές πλαίσιο του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού δεν μπορούν να συμμετέχουν στην Επιστημονική Επιτροπή.

Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής πρέπει να είναι εμπειρογνώμονες σε ένα ή περισσότερα από τα πεδία που σχετίζονται ή είναι συναφή προς τον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων:

κοινωνικές επιστήμες (περιλαμβανομένων υποψηφίων με εμπειρία στα πεδία των ερευνητικών μεθοδολογιών και της διακρατικής συγκριτικής έρευνας)·

δίκαιο (περιλαμβανομένου του συγκριτικού συνταγματικού δικαίου, του δικαίου της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου)·

πολιτικές επιστήμες·

στατιστική.

Θητεία:

Η θητεία των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής είναι πενταετής και δεν ανανεώνεται. Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ανεξάρτητα και οφείλουν να συμμορφώνονται προς τους κανόνες περί εμπιστευτικότητας.

Μπορούν να αντικαθίστανται μόνον κατ’ αίτησή τους ή σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης των καθηκόντων τους. Ωστόσο, όταν ένα μέλος δεν πληροί τα κριτήρια ανεξαρτησίας, ενημερώνει πάραυτα την Επιτροπή και τον Διευθυντή του Οργανισμού. Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να διαπιστώνει, βάσει προτάσεως του ενός τρίτου των μελών του ή της Επιτροπής, την έλλειψη ανεξαρτησίας συγκεκριμένου προσώπου και να ανακαλεί το διορισμό του. Το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζει νέο μέλος για το υπόλοιπο της θητείας σύμφωνα με τη διαδικασία διορισμού των τακτικών μελών. Εάν το υπόλοιπο της θητείας είναι μικρότερο των δύο ετών, η θητεία του νέου μέλους είναι δυνατόν να παρατείνεται για πλήρη θητεία πέντε ετών. Ο κατάλογος των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής δημοσιεύεται και ενημερώνεται από τον Οργανισμό στην ιστοσελίδα του.

Συνεδριάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής:

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 6 του κανονισμού, η ολομέλεια της Επιστημονικής Επιτροπής συνέρχεται τέσσερις φορές το χρόνο. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται στην έδρα του Οργανισμού (Βιέννη), εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων. Τα μέλη συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και συμβάλλουν ενεργά, από πλευράς χρόνου και φόρτου εργασίας, στην επιτυχή κατάληξή τους, μεταξύ δε άλλων μέσω της επανεξέτασης και της υποβολής σχολίων σχετικά με το υλικό που υποβάλλεται σε αυτούς — κατά προτίμηση σε γραπτή και αιτιολογημένη μορφή.

Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής δικαιούνται αποζημιώσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στις δραστηριότητες της Επιστημονικής Επιτροπής (6).

3.   ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

A.   Κριτήρια επιλεξιμότητας

Οι υποβάλλοντες υποψηφιότητα για μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα τέσσερα κριτήρια:

να διαθέτουν μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ή ισοδύναμο πανεπιστημιακό τίτλο σε συναφή επιστημονικό τομέα·

να διαθέτουν επταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και στο πλαίσιο επιστημονικών πεδίων όπως οι κοινωνικές επιστήμες, οι πολιτικές επιστήμες, το δίκαιο ή/και η στατιστική — μετά την απόκτηση του ανωτέρω πανεπιστημιακού τίτλου·

να είναι υπήκοοι κράτους μέλους της ΕΕ·

να κατέχουν άριστα μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και να διαθέτουν ικανοποιητική γνώση μίας ακόμη γλώσσας της ΕΕ (7).

B.   Κριτήρια επιλογής

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ:

Οι πέντε ουσιαστικές απαιτήσεις για την επιλογή των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής είναι:

—   Επιστημονική αριστεία: επιστημονική αριστεία σχετική με τα πεδία αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, περιλαμβανομένων δημοσιεύσεων στους συγκεκριμένους ή/και συναφείς τομείς.

—   Διασυνοριακή, συγκριτική εμπειρία: εκτενή εμπειρία προερχόμενη από εργασία ή/και διενέργεια έρευνας σε περισσότερες της μίας χώρες σε τομείς που σχετίζονται άμεσα με το έργο του Οργανισμού.

—   Βαθειά γνώση σχετικά με την εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην πράξη: εκτενή εμπειρία σχετικά με τις νομικές πτυχές, τις κοινωνικές επιστήμες, την πολιτική ή/και την πρακτική εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων — όπως εμπειρία από επιτόπιο έργο και ανάλυση δεδομένων, παροχή τεχνικών συμβουλών ή νομικών κρίσεων ή εργασία για λογαριασμό διεθνούς κυβερνητικής ή μη κυβερνητικής οργάνωσης.

—   Παροχή γνωμοδοτήσεων ή/και συστάσεων: Εμπειρία στη σύνταξη γνωμοδοτήσεων ή συστάσεων σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, σχετικών με τους τομείς ενδιαφέροντος του Οργανισμού, ενδεχομένως υπό μορφή συμπερασμάτων ή πορισμάτων βασικής έρευνας.

—   Άριστη και εξειδικευμένη γνώση της αγγλικής γλώσσας: άριστη γνώση της γραπτής και προφορικής αγγλικής γλώσσας. Η γλώσσα εργασίας του Οργανισμού είναι τα αγγλικά.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

Τα ακόλουθα τρία κριτήρια θα θεωρηθούν πρόσθετα πλεονεκτήματα:

ιδιότητα καθηγητή, εν ενεργεία ή ομότιμου, μόνιμου ή επί θητεία, σε ακαδημαϊκό ίδρυμα·

διδακτορικός τίτλος·

επαγγελματική εμπειρία σε διεπιστημονικό περιβάλλον, κατά προτίμηση σε διεθνές πλαίσιο.

Ειδικότερα, ο βαθμός στον οποίο πληρούνται τα προαναφερθέντα ουσιαστικά κριτήρια θα αξιολογηθεί σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα μονάδων αξιολόγησης και πραγματικών αποδεικτικών στοιχείων:

1)   Επιστημονική αριστεία (0-30 μονάδες)

Συναφείς επιστημονικές δημοσιεύσεις — τουλάχιστον 10 δημοσιεύσεις υψηλής ποιότητας.

Συναφείς γνωμοδοτήσεις, συστάσεις ή συμπεράσματα υποβληθέντα σε δημόσιες αρχές.

Συναφή ερευνητικά έργα σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ.

Συναφές διδακτικό έργο σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και εμπειρία προεδρεύοντος σε διεθνή συνέδρια και συμμετέχοντος σε διεθνείς ομάδες εργασίας και διεπιστημονικά έργα.

2)   Διασυνοριακή, συγκριτική εμπειρία (0-15 μονάδες)

Συναφής εμπειρία από επιτόπια εργασία, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο πολυεθνικών ερευνών.

Συναφής εμπειρία στην παροχή συμβουλών επί θεμάτων πολιτικής και νομικών πτυχών σε διεθνές ή διακρατικό περιβάλλον.

Συναφής εμπειρία στη συγκριτική μελέτη πολιτικών συστημάτων και στο συγκριτικό συνταγματικό δίκαιο (ΕΕ).

3)   Βαθειά γνώση σχετικά με την εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην πράξη και στο πλαίσιο σχετικών πολιτικών (0-15 μονάδες)

Συναφής εμπειρία από τη δημόσια διοίκηση ή την πολιτική, περιλαμβανομένης της τυχόν εν ενεργεία ή προηγούμενης θητείας σε υψηλό αξίωμα.

Συναφής εμπειρία στο δικαστικό σώμα, περιλαμβανομένης της τυχόν εν ενεργεία ή προηγούμενης θητείας σε υψηλό αξίωμα.

Συναφής εμπειρία σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της τυχόν εν ενεργεία ή προηγούμενης θητείας σε υψηλό αξίωμα.

Συναφής εμπειρία σε εθνικούς θεσμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή σε άλλους φορείς σχετικούς με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε εθνικό επίπεδο, περιλαμβανομένης της τυχόν εν ενεργεία ή προηγούμενης θητείας σε υψηλό αξίωμα.

Συναφής εμπειρία στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο, περιλαμβανομένης της τυχόν ενεργεία ή προηγούμενης θητείας σε υψηλό αξίωμα.

4)   Παροχή γνωμοδοτήσεων ή/και συστάσεων/συμπερασμάτων (0-15 μονάδες)

Εκτενής εμπειρία μεταφοράς πορισμάτων επιστημονικής έρευνας σε κείμενα συναφών συστάσεων για εφαρμογή στην πράξη.

Εκτενής εμπειρία στην παροχή περιεκτικών και συναφών προς τις σχετικές πολιτικές γνωμοδοτήσεων προς δημόσιες αρχές και ΜΚΟ.

Εκτενής εμπειρία ως συντάκτης επιστημονικών εντύπων.

Εμπειρία στην πληροφόρηση ενός ευρύτερου κοινού σχετικά με ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

5)   Άριστη και εξειδικευμένη γνώση της αγγλικής γλώσσας (0-10 μονάδες)

Άριστη και εξειδικευμένη γνώση της γραπτής αγγλικής γλώσσας·

Εκτενής εμπειρία στη συγγραφή και επιμέλεια επιστημονικών κειμένων στα αγγλικά.

Τα κριτήρια που αναφέρονται ως πλεονεκτήματα θα βαθμολογηθούν με 0-5 μονάδες.

Η ανάγκη διασφάλισης της δίκαιης εκπροσώπησης με βάση τη γεωγραφική κατανομή και το φύλο λαμβάνεται επίσης υπόψη κατά το στάδιο της επιλογής.

4.   ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου του Οργανισμού: http://www.fra.europa.eu

Μόνο οι αιτήσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά γίνονται δεκτές. Η αίτηση θεωρείται αποδεκτή εφόσον περιλαμβάνει:

επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία σελίδα)·

έντυπο εγγραφής που παρέχεται μέσω του δικτυακού τόπου του Οργανισμού στη σελίδα που αφορά την παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος·

κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων σε βιβλία και εξειδικευμένα περιοδικά, περιλαμβανομένων των περιλήψεων των πέντε περισσότερο συναφών άρθρων (τρεις εκ των οποίων πρέπει να είναι στα αγγλικά). Περισσότερα δικαιολογητικά ενδέχεται να ζητηθούν σε μετέπειτα στάδιο της διαδικασίας επιλογής.

Διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία της πρόσκλησης και της υποβολής των αιτήσεων παρέχονται μέσω της ακόλουθης διεύθυνσης:

selection-scientific-committee@fra.europa.eu

5.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΗΤΕΙΑ

Προεπιλογή:

Υπεύθυνος για την προετοιμασία και την οργάνωση του έργου της προεπιλογής των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο Διευθυντής του Οργανισμού. Ο Διευθυντής προεδρεύει μιας επιτροπής προεπιλογής, η οποία απαρτίζεται από τους προϊσταμένους των τμημάτων του Οργανισμού και από πρόσωπο διορισμένο για τον σκοπό αυτόν από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του FRA μπορούν να συμμετέχουν στην επιτροπή προεπιλογής ως παρατηρητές.

Η επιτροπή προεπιλογής ελέγχει την επιλεξιμότητα των υποψηφίων σύμφωνα με τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας. Η μη συμμόρφωση προς μία έστω από τις εν λόγω απαιτήσεις συνεπάγεται αποκλεισμό του υποψηφίου από τα επόμενα στάδια της διαδικασίας επιλογής.

Η επιτροπή προεπιλογής αξιολογεί στη συνέχεια κάθε επιλέξιμο υποψήφιο σύμφωνα με τις απαιτήσεις επιλογής. Καταρτίζει ένα «έντυπο ατομικής αξιολόγησης» για κάθε υποψήφιο, το οποίο περιλαμβάνει ένα σύντομο σχόλιο σχετικά με τις ικανότητες/αδυναμίες του συγκεκριμένου υποψηφίου.

Ο Διευθυντής παρουσιάζει τα αποτελέσματα της διαδικασίας προεπιλογής στο Εκτελεστικό Γραφείο του FRA, μαζί με πληροφορίες σχετικά με τους υποψηφίους που κρίθηκαν μη επιλέξιμοι.

Επιλογή:

Το Εκτελεστικό Γραφείο αξιολογεί το σύνολο των υποψηφίων βάσει των καθορισμένων απαιτήσεων επιλογής.

Για τη συγκεκριμένη αξιολόγηση το Εκτελεστικό Γραφείο λαμβάνει υπόψη:

το έργο της επιτροπής προεπιλογής·

την ανάγκη να ανταποκρίνονται οι ειδικές γνώσεις των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής στα πλέον συναφή προς τα θεμελιώδη δικαιώματα επιστημονικά πεδία, σύμφωνα με την αποστολή και τους στόχους του FRΑ·

την ανάγκη διασφάλισης της ίσης εκπροσώπησης από πλευράς γεωγραφικής κατανομής και φύλου.

Το Εκτελεστικό Γραφείο θα υποβάλει στο Διοικητικό Συμβούλιο κατάλογο των επικρατέστερων υποψηφίων. Ο εν λόγω κατάλογος θα περιλαμβάνει από δώδεκα έως είκοσι ένα ονόματα, καθώς και τη βαθμολογία αξιολόγησης και το συμπέρασμα για την καταλληλότητα καθενός εκ των υποψηφίων για τη θέση του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Γραφείου παρουσιάζει τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιλογής στο Διοικητικό Συμβούλιο, μαζί με κατάλογο των υποψηφίων που δεν έχουν περιληφθεί στους προαναφερθέντες καταλόγους, καθώς και όσων υποψηφίων κρίθηκαν μη επιλέξιμοι.

Οι λειτουργικές υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχουν την τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη που απαιτείται για τη διαδικασία επιλογής.

Διορισμός:

Βάσει του καταλόγου που υποβάλλεται από το Εκτελεστικό Γραφείο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού διορίζει τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, αφού έχει προηγουμένως συμβουλευτεί την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα ονόματα των υποψηφίων που δεν έχουν διοριστεί περιλαμβάνονται σε εφεδρικό πίνακα.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 2 του κανονισμού, η θητεία των μελών είναι πενταετής και δεν ανανεώνεται.

Ο εφεδρικός κατάλογος ισχύει για τη διάρκεια της θητείας της διορισθείσας Επιστημονικής Επιτροπής. Σε περίπτωση χηρεύουσας θέσης, το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζει νέο μέλος από τον εφεδρικό πίνακα. Η πλήρωση χηρεύουσας θέσης ισχύει για το υπόλοιπο της θητείας της Επιστημονικής Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο ακολουθεί διαδικασία διορισμού παρόμοια με εκείνη που ακολουθείται για τον διορισμό του αρχικού μέλους, περιλαμβανομένης της διαβούλευσης με την επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επιτροπή LIBE δύναται να αποφασίσει να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των υποψηφίων και τα βιογραφικά σημειώματά τους.

6.   ΔΗΛΩΣΗ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο διορισμός των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής έχει προσωποπαγή χαρακτήρα. Τα μέλη δεσμεύονται να ενεργούν ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή. Ως εκ τούτου, καλούνται να προβούν σε δήλωση αφοσίωσης και δήλωση ενδιαφέροντος (8).

Προβλέπεται επίσης δήλωση εμπιστευτικότητας προκειμένου να πληρούνται οι κανόνες εμπιστευτικότητας κατά τον χειρισμό πληροφοριών που διαβαθμίζονται από τον Οργανισμό ως «restreint» (περιορισμένης πρόσβασης) ή «confidentiel» (εμπιστευτικές) (9).

7.   ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Ο FRA καλεί οποιονδήποτε πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ενδιαφέρεται να γίνεται μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του FRA να υποβάλει υποψηφιότητα.

Ο FRA είναι οργανισμός που παρέχει ίσες ευκαιρίες και διασφαλίζει ότι οι διαδικασίες επιλογής δεν εισάγουν διακρίσεις βάσει φύλου, χρώματος, φυλετικής, εθνοτικής ή κοινωνικής καταγωγής, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή δόγματος, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, συμμετοχής σε εθνική μειονότητα, περιουσίας, καταγωγής, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.

8.   ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Επισημαίνεται ότι ο FRA δεν θα επιστρέψει τις αιτήσεις στους υποψηφίους. Η επεξεργασία των προσωπικών πληροφοριών που ζητά ο FRA από τους υποψηφίους θα γίνει σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών. Η δέσμευση αυτή ισχύει ιδίως σε ό,τι αφορά την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια των εν λόγω δεδομένων.

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τυγχάνουν επεξεργασίας μόνο για τον σκοπό της διαδικασίας επιλογής. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει τυχόν ερωτήματα σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τον αφορούν, μπορεί να τα υποβάλλει μέσω της ακόλουθης διεύθυνσης:

selection-scientific-committee@fra.europa.eu

9.   ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 4 Ιουλίου 2012 και ώρα 13:00 (τοπική, GMT +1).

Επισημαίνεται ότι λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που λαμβάνουμε, το σύστημα ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα με την επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων καθώς θα πλησιάζει η προθεσμία υποβολής. Ως εκ τούτου, συνιστούμε την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη υποβολή της υποψηφιότητάς σας.


(1)  Ο ιδρυτικός κανονισμός του FRA, ο οποίος εκδόθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοσιεύτηκε στην ΕΕ L 53 της 22.2.2007, σ. 1.

(2)  Άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2007, για την ίδρυση Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(3)  Όπως έχουν εγκριθεί από την υφιστάμενη Επιστημονική Επιτροπή και δυνάμενες να τροποποιηθούν.

(4)  Άρθρο 19 του εσωτερικού κανονισμού του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(5)  Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων («επιτροπή LIBE»).

(6)  Άρθρο 24 παράγραφος 1 και άρθρο 25 παράγραφοι 1 έως 3 του εσωτερικού κανονισμού του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και απόφαση αριθ. 11FIN 2010, της 20ής Απριλίου 2010, σχετικά με τους «Κανόνες για την επιστροφή δαπανών που πραγματοποιούνται από τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, εξωτερικά μέλη της επιτροπής (ή των επιτροπών) επιλογής και εμπειρογνώμονες που προσκαλούνται σε συνεδριάσεις».

(7)  

Σημειωση: Η γλώσσα εργασίας για το σύνολο των συνεδριάσεων και παραδοτέων — τόσο για τον FRA όσο και για τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής — είναι τα αγγλικά. Ο FRA μεταφράζει μόνο τις τελικές εκδόσεις των παραδοτέων του σε άλλες γλώσσες της ΕΕ και, ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας — κατανόηση προφορικού λόγου, ανάγνωση και γραφή — καθώς δεν είναι εφικτή η παροχή υπηρεσιών μετάφρασης και διερμηνείας σε ό,τι αφορά το έργο της Επιτροπής.

(8)  Άρθρο 27 παράγραφοι 1 έως 4 του εσωτερικού κανονισμού του FRA και προσαρτήματα 2 και 3 του παραρτήματος I.

(9)  Άρθρο 26 παράγραφοι 1 έως 3 του εσωτερικού κανονισμού του FRA και προσάρτημα 1 του παραρτήματος Ι.