25.9.2004   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 239/8


Πρoσφυγή της Επιτρoπής των Ευρωπαϊκών Κoινoτήτων κατά της Ελληνικής Δημoκρατίας πoυ ασκήθηκε στις 30 Ιουλίου 2004

(Υπόθεση C-334/04)

(2004/C 239/14)

Η Επιτρoπή των Ευρωπαϊκών Κoινoτήτων, εκπρoσωπoύμενη από τους Mαρία ΠΑΤΑΚΙΑ και Michel VAN BEEK, μέλη της Νομικής Υπηρεσίας της Επιτροπής, άσκησε στις 30 Ιουλίου 2004 ενώπιoν τoυ Δικαστηρίoυ των Ευρωπαϊκών Κoινoτήτων πρoσφυγή κατά της Ελληνικής Δημoκρατίας.

Η πρoσφεύγoυσα ζητεί από τo Δικαστήριo

να αναγνωρίσει ότι η Ελληνική Δημοκρατία,

 

Χαρακτηρίζοντας ως ΖΕΠ εδάφη των οποίων ο αριθμός και η συνολική επιφάνεια υπολείπονται σαφώς του αριθμού και της συνολικής επιφάνειας των εδαφών που πληρούν τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού τους ως ΖΕΠ κατά την έννοια του άρθρου 4 της οδηγίας,

 

καθορίζοντας ΖΕΠ επιφάνειας σαφώς υπολειπόμενης της επιφάνειας των αντιστοίχων εδαφών ΙΒΑ 2000 που πληρούν τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού τους ως ΖΕΠ,

 

μή καθορίζοντας ΖΕΠ για πολλά είδη πτηνών εγγεγραμμένων στο παράρτημα Ι της οδηγίας 79/409 ή έχοντας χαρακτηρίσει ως ΖΕΠ ζώνες όπου τα εν λόγω είδη αντιπροσωπεύονται ανεπαρκώς,

 

μή καθορίζοντας ΖΕΠ για πολλά αποδημητικά είδη ή έχοντας χαρακτηρίσει ως ΖΕΠ ζώνες όπου τα επίμαχα είδη αντιπροσωπεύονται ανεπαρκώς, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει του άρθρου 4, παράγραφοι 1 και 2, της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979 περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών.

Ισχυρισμοί και κύρια επιχειρήματα

Κατά πάγια νομολογία του ΔΕΚ, το άρθρο 4, παράγραφοι 1 και 2, της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, περί διατηρήσεως των αγρίων πτηνών, επιβάλλει στα κράτη μέλη να θεσπίσουν ειδικό καθεστώς για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), που να διασφαλίζει, κυρίως, την επιβίωση και την αναπαραγωγή των αναφερομένων στο παράρτημα Ι της οδηγίας ειδών.

Κατά την νομολογία, επίσης, αλλά και κατά την Επιτροπή, ο κατάλογος «Σημαντικές Περιοχές για τα πουλιά» (Important Birds Areas- IBA) θεωρείται έγκυρη επιστημονική βάση αναφοράς.

Σύμφωνα με τον κατάλογο αυτόν, 186 ζώνες στην Ελλάδα πρέπει να χαρακτηριστούν ΖΕΠ.

Μέχρι την ημερομηνία καταθέσεως της προσφυγής η Ελλάδα είχε καθορίσει μόνο 151 ΖΕΠ και μάλιστα με έκταση μικρότερη της προβλεπομένης από τον ΙΒΑ 2000.

Η Επιτροπή συνάγει ότι οι ΖΕΠ αυτές δεν καθορίστηκαν βάσει ορνιθολογικών κριτηρίων όπως προβλέπει το άρθρο 4 της οδηγίας.

Το ελληνικό εθνικό έδαφος έχει μεγάλη ορνιθολογική σημασία για πολλά είδη αγρίων πτηνών εκ των αναφερομένων στο παράρτημα Ι της οδηγίας, περιλαμβανομένων παγκοσμίως απειλουμένων ειδών — Τα είδη αυτά καλύπτονται ανεπαρκώς από τις υπάρχουσες ΖΕΠ στην Ελλάδα.