15.6.2004   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 158/22


Προσκλήσεις υποβολής προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης «Ολοκλήρωση και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας»

(2004/C 158/08)

1.

Σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 1513/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2002, για το έκτο πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με σκοπό τη συμβολή στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και στην καινοτομία (2002-2006) (1), το Συμβούλιο θέσπισε, στις 30 Σεπτεμβρίου 2002, το ειδικό πρόγραμμα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης «Ολοκλήρωση και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας» (2002-2006) (2) (στο εξής «ειδικό πρόγραμμα»).

Κατ' εφαρμογή του άρθρου 5 παράγραφος 1 του ειδικού προγράμματος, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (στο εξής «Επιτροπή») εξέδωσε, στις 9 Δεκεμβρίου 2002, ένα πρόγραμμα εργασίας (3) (στο εξής «πρόγραμμα εργασίας») στο οποίο προσδιορίζονται λεπτομερέστερα οι στόχοι και οι επιστημονικές και τεχνολογικές προτεραιότητες του ειδικού προγράμματος καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 1 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002, σχετικά με τους κανόνες συμμετοχής επιχειρήσεων, κέντρων ερευνών και πανεπιστημίων και τους κανόνες διάδοσης των αποτελεσμάτων της έρευνας για την υλοποίηση του έκτου προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (2002-2006) (4) (στο εξής «κανόνες συμμετοχής»), οι προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ υποβάλλονται στα πλαίσια προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

2.

Οι παρούσες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ (στο εξής «προσκλήσεις») απαρτίζονται από το παρόν γενικό μέρος και από τους ειδικούς όρους που περιγράφονται στα παραρτήματα. Τα παραρτήματα αυτά παρέχουν κυρίως πληροφορίες σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ, την ενδεικτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων, τον ενδεικτικό προϋπολογισμό, τα εκάστοτε μέσα και πεδία, τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ, τον ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων και τους ενδεχόμενους περιορισμούς.

3.

Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τα οποία δεν συντρέχουν οι λόγοι αποκλεισμού που προβλέπονται στους κανόνες συμμετοχής, αφενός, και στο άρθρο 114 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (5), αφετέρου, καλούνται να υποβάλουν στην Επιτροπή, υπό την επιφύλαξη των όρων και προϋποθέσεων που καθορίζονται στους κανόνες συμμετοχής και στην εκάστοτε πρόσκληση, προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ (στο εξής «προτείνοντες»).

Η εκπλήρωση των όρων συμμετοχής εξακριβώνεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της εκάστοτε έμμεσης δράσης ΕΤΑ. Οι προτείνοντες θα πρέπει ωστόσο να έχουν προηγουμένως υπογράψει δήλωση με την οποία θα βεβαιώνουν ότι δεν εμπίπτουν σε καμία από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 93 παράγραφος 1 του δημοσιονομικού κανονισμού. Θα πρέπει επίσης να έχουν υποβάλει στην Επιτροπή τις πληροφορίες που προβλέπονται στο άρθρο 173 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 της Επιτροπής, της 23ης Δεκεμβρίου 2002, για τη θέσπιση των κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (EK, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (6).

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα εφαρμόζει πολιτική ίσων ευκαιριών και, στο πλαίσιο αυτό, ενθαρρύνει ιδιαίτερα την υποβολή, ή τη συμμετοχή στην υποβολή, προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ εκ μέρους γυναικών.

4.

Η Επιτροπή θέτει στη διάθεση των προτεινόντων σχετικούς με τις προσκλήσεις «οδηγούς για την υποβολή προτάσεων» οι οποίοι περιέχουν πληροφορίες που αφορούν την εκπόνηση και την υποβολή προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ, καθώς και τις «Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής προτάσεων» (7). Οι οδηγοί και οι κατευθυντήριες γραμμές, όπως και το πρόγραμμα εργασίας και άλλες πληροφορίες σχετικές με τις προσκλήσεις, διατίθενται από την Επιτροπή στις ακόλουθες διευθύνσεις:

European Commission

The FP6 Information Desk

Directorate General RTD

B-1049 Brussels

Διεύθυνση Internet: www.cordis.lu/fp6

5.

Οι προτείνοντες υποχρεούνται να υποβάλουν την εκάστοτε πρόταση έμμεσης δράσης ΕΤΑ μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, με χρήση του βασιζόμενου σε τεχνολογία παγκόσμιου ιστού ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής προτάσεων (EPSS) (8). Σε εξαιρετικές ωστόσο περιπτώσεις, ο εκάστοτε συντονιστής μπορεί να ζητήσει από την Επιτροπή να του επιτρέψει να υποβάλει την πρόταση σε έντυπη μορφή πριν από την καταληκτική ημερομηνία της υπόψη πρόσκλησης. Το σχετικό αίτημα πρέπει να υποβληθεί εγγράφως σε μία από τις ακόλουθες διευθύνσεις: Ezio Andreta, Director, European Commission, Directorate General RTD, Directorate G, B-1049 Brussels ή rtd-nmp@cec.eu.int. Στο αίτημα πρέπει να διευκρινίζονται οι λόγοι για τους οποίους ζητείται εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής των προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ σε ηλεκτρονική μορφή. Οι προτείνοντες που επιθυμούν να υποβάλουν πρόταση σε έντυπη μορφή οφείλουν να διασφαλίσουν ότι το αντίστοιχο αίτημα εξαίρεσης και οι συναφείς διαδικασίες διεκπεραιώνονται εγκαίρως ώστε να τηρηθεί η καταληκτική ημερομηνία της πρόσκλησης.

Όλες οι προτάσεις έμμεσης δράσεις ΕΤΑ πρέπει να περιέχουν δύο μέρη: τα έντυπα (Μέρος Α) και το περιεχόμενο (Μέρος Β).

Οι προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ είναι δυνατό να συνταχθούν είτε επιγραμμικά (on-line) είτε απογραμμικά (off-line) και να υποβληθούν επιγραμμικά. Το μέρος Β των προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ πρέπει να υποβληθεί αποκλειστικά σε μορφή PDF («portable document format», συμβατή με Adobe Version 3 ή μεταγενέστερη με ενσωματωμένες γραμματοσειρές). Συμπιεσμένα («zipped») αρχεία θα αποκλείονται.

Το λογισμικό εργαλείο EPSS (προς απογραμμική ή επιγραμμική χρήση) διατίθεται στην ιστοθέση Cordis, στη διεύθυνση www.cordis.lu.

Προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ που υποβάλλονται επιγραμμικά και οι οποίες είναι ατελείς, δυσανάγνωστες ή περιέχουν ηλεκτρονικούς ιούς θα αποκλείονται.

Προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ που υποβάλλονται σε ηλεκτρονικό μέσο αφαιρούμενης αποθήκευσης (π.χ. CD-ROM, δισκέτα), μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω φαξ θα αποκλείονται.

Κάθε πρόταση για έμμεση δράση ΕΤΑ της οποίας επετράπη η υποβολή της σε έντυπη μορφή και είναι ατελής θα αποκλείεται.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τους διάφορους τρόπους υποβολής προτάσεων παρέχονται στο παράρτημα Θ των «Κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής προτάσεων».

6.

Οι προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ πρέπει να παραληφθούν από την Επιτροπή το αργότερο κατά την καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής που καθορίζεται στην εκάστοτε πρόσκληση. Προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ οι οποίες παραλαμβάνονται μετά την καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής θα αποκλείονται.

Προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ως προς τον ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων που καθορίζονται στην εκάστοτε πρόσκληση θα αποκλείονται.

Θα αποκλείονται επίσης και οι προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ οι οποίες δεν πληρούν τα τυχόν πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται στο πρόγραμμα εργασίας.

7.

Σε περίπτωση υποβολής διαδοχικών εκδόσεων της ίδιας πρότασης έμμεσης δράσης ΕΤΑ, η Επιτροπή θα εξετάσει μόνο την έκδοση της πρότασης που έχει παραληφθεί τελευταία πριν από την καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής που υποδεικνύεται στην υπόψη πρόσκληση.

8.

Εφόσον αυτό προβλέπεται στην πρόσκληση, ορισμένες προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ είναι δυνατό θα ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο μεταγενέστερης αξιολόγησης.

9.

Οι προτείνοντες πρέπει να βεβαιώνονται ότι, σε κάθε αλληλογραφία σχετική με την υπόψη πρόσκληση (π.χ. αίτηση πληροφοριών ή υποβολή πρότασης έμμεσης δράσης ΕΤΑ), αναφέρεται ο αναγνωριστικός κωδικός της πρόσκλησης.


(1)  ΕΕ L 232 της 29.8.2002, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 294 της 29.10.2002, σ. 1.

(3)  Απόφαση Ε(2002) 4789 της Επιτροπής, όπως έχει τροποποιηθεί με τις αποφάσεις Ε(2003) 577, Ε(2003) 955, Ε(2003) 1952, Ε(2003) 3543, Ε(2003) 3555 και Ε(2003) 4609, Ε(2003) 5183 , Ε(2004) 433 και Ε(2004) 2002 — καμία από τις αποφάσεις αυτές δεν έχει δημοσιευθεί.

(4)  ΕΕ L 355 της 30.12.2002, σ. 23.

(5)  ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1.

(6)  ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 1.

(7)  Ε(2003) 883 της 27.3.2003, όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την Ε(2004) 1855 της 18.5.2004.

(8)  Το EPSS είναι ένα εργαλείο το οποίο διευκολύνει την ηλεκτρονική εκπόνηση και υποβολή προτάσεων.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

1.   Ειδικό πρόγραμμα: Ολοκλήρωση και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Χώρου της Έρευνας.

2.   Θεματικές προτεραιότητες/πεδία: Θεματική προτεραιότητα 2: «Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας» (IST) και θεματική προτεραιότητα 3: «Νανοτεχνολογίες και νανοεπιστήμες, πολυλειτουργικά υλικά με βάση τη γνώση, και νέες διεργασίες και διατάξεις παραγωγής» (NMP).

3.   Τίτλος της πρόσκλησης: Δεύτερη κοινή πρόσκληση για τις θεματικές προτεραιότητες 2 και 3.

4.   Αναγνωριστικός κωδικός της πρόσκλησης: FP6-2004-IST-NMP-2.

5.   Ημερομηνία δημοσίευσης  (1): 15 Ιουνίου 2004.

6.   Καταληκτική ημερομηνία  (2): 14.10.2004, τοπική ώρα Βρυξελλών 17.00.

7.   Συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός: 180 εκατομμύρια ευρώ με μια ενδεικτική ισόρροπη κατανομή των κονδυλίων μεταξύ των τριών διαφορετικών στόχων (κοινός προϋπολογισμός για τις προτεραιότητες 2 και 3).

8.   Πεδία και μέσα: Οι προτάσεις θα πρέπει να αποσκοπούν στους ακόλουθους στόχους:

9.   Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων  (3):

Στόχος

Ελάχιστος αριθμός

IP και STREP

Τρεις, ανεξάρτητες μεταξύ τους, νομικές οντότητες από τρία διαφορετικά ΚΜ ή ΣΚ, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο είναι ΚΜ ή ΣΥΧ

SSA

Μία νομική οντότητα

Η βιομηχανία αναμένεται να έχει προβάδισμα στα IP και, κατά περίπτωση, στα STREP.

10.   Περιορισμοί ως προς τη συμμετοχή: Κανένας

11.   Συμφωνία κοινοπραξίας: Οι συμμετέχοντες σε IP πρέπει να συνάψουν συμφωνία κοινοπραξίας.

12.   Διαδικασία αξιολόγησης: Η διαδικασία της αξιολόγησης θα εξελιχθεί σε ένα μόνο στάδιο. Οι υποψήφιοι απαιτείται να τηρήσουν τον μέγιστο αριθμό σελίδων (μέγεθος γραμματοσειράς: 12) όπως περιγράφεται στον οδηγό υποβολής προτάσεων. Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων δεν θα τηρηθεί η ανωνυμία.

13.   Κριτήρια αξιολόγησης: Βλέπε παράρτημα B του προγράμμματος εργασίας για τα κριτήρια που εφαρμόζονται ανάλογα με το μέσο.

14.   Ενδεικτικές προθεσμίες αξιολόγησης και επιλογής: Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα εντός διμήνου από της καταληκτικής ημερομηνίας.


(1)  Οι αρμόδιοι για την πρόσκληση γενικοί διευθυντές μπορούν να επισπεύσουν ή να μεταθέσουν τη δημοσίευση της πρόσκλησης έως και κατά ένα μήνα σε σχέση με την προβλεπόμενη ημερομηνία.

(2)  Όταν η προβλεπόμενη ημερομηνία δημοσίευσης επισπεύδεται ή μετατίθεται (βλέπε προηγούμενη υποσημείωση), η καταληκτική ημερομηνία τροποποιείται αναλόγως κατά τη δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

(3)  ΚΜ = κράτη μέλη της ΕΕ· ΣΚ (συμπεριλαμβάνονται οι ΣΥΧ) = συνδεδεμένα κράτη· ΣΥΧ = συνδεδεμένες υποψήφιες χώρες. Οιαδήποτε νομική οντότητα εγκατεστημένη σε κράτος μέλος ή συνδεδεμένο κράτος και η οποία απαρτίζεται από τον απαιτούμενο αριθμό συμμετεχόντων μπορεί να είναι μοναδικός συμμετέχων σε έμμεση δράση.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

1.   Ειδικό πρόγραμμα: Ολοκλήρωση και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Χώρου της Έρευνας.

2.   Δραστηριότητες: Θεματικό ερευνητικό πεδίο προτεραιότητας «Νανοτεχνολογίες και νανοεπιστήμες, πολυλειτουργικά υλικά με βάση τη γνώση, και νέες διεργασίες και διατάξεις παραγωγής» (NMP).

3.   Τίτλος της πρόσκλησης: συντονισμένη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) και του NSF (National Science Foundation των ΗΠΑ) με αντικείμενο την υπολογιστική έρευνα υλικών.

4.   Αναγνωριστικός κωδικός της πρόσκλησης: FP6-2004-NMP-NSF-1.

5.   Ημερομηνία δημοσίευσης (1): 15 Ιουνίου 2004.

6.   Καταληκτική ημερομηνία (2): 14 Οκτωβρίου 2004, τοπική ώρα Βρυξελλών 17.00.

7.   Συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός: 6 εκατομμύρια ευρώ (αναμένεται ανάλογου ύψους χρηματοδότηση εκ μέρους του NSF για υποστήριξη ερευνητικών ομάδων των ΗΠΑ στο πλαίσιο των έργων).

8.   Πεδία τα οποία αφορά η πρόσκληση και μέσα:

Πεδίο

Μέσο

NMP-NSF-1 συντονισμένες δραστηριότητες NSF και ΕΕ με αντικείμενο την υπολογιστική έρευνα υλικών

STREP

9.   Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων:

Μέσο

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων

STREP

Τρεις, ανεξάρτητες μεταξύ τους, νομικές οντότητες από τρία διαφορετικά ΚΜ ή ΣΚ, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο είναι ΚΜ ή ΣΥΧ (4)

10.   Περιορισμοί ως προς τη συμμετοχή: Ουδείς.

11.   Συμφωνίες κοινοπραξιών: Οι συμμετέχοντες σε STREP στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης παροτρύνονται, χωρίς να υποχρεώνονται, σε σύναψη συμφωνίας κοινοπραξίας.

12.   Διαδικασία αξιολόγησης:

Για προτάσεις STREP, η διαδικασία της αξιολόγησης θα εξελιχθεί σε ένα μόνο στάδιο, σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται για το έκτο πρόγραμμα πλαίσιο και το παράρτημα Β της έκδοσης Δεκεμβρίου 2003 του προγράμματος εργασίας του εθνικού προγράμματος παρακολούθησης (NMP). Οι διαδικασίες αξιολόγησης που προβλέπει το NSF θα εφαρμοστούν για προτάσεις που θα υποβληθούν στο ίδιο.

Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων δεν θα τηρηθεί η ανωνυμία.

13.   Κριτήρια αξιολόγησης:

Βλέπε παράρτημα B του προγράμμματος εργασίας 2003 του NMP για τα κριτήρια που εφαρμόζονται (συμπεριλαμβάνονται οι επιμέρους συντελεστές στάθμισης και η ελάχιστη βαθμολογία βάσει καθενός εκ των κριτηρίων, καθώς και η συνολική ελάχιστη βαθμολογία) ανάλογα με το μέσο.

Προσοχή θα δοθεί στη βαρύτητα των προτάσεων σε σχέση με τους γενικούς στόχους της προτεραιότητας 3 καθώς και με τους ειδικούς στόχους καθενός από τα θέματα που καλύπτει η πρόσκληση.

14.   Ενδεικτική προθεσμία αξιολόγησης: Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα εντός διμήνου από της καταληκτικής ημερομηνίας.


(1)  Ο αρμόδιος για την πρόσκληση γενικός διευθυντής μπορεί να επισπεύσει ή να μεταθέσει τη δημοσίευση της πρόσκλησης έως και κατά ένα μήνα σε σχέση με την προβλεπόμενη ημερομηνία.

(2)  Σε περίπτωση επίσπευσης ή μετάθεσης της δημοσίευσης (βλέπε προηγούμενη υποσημείωση), η καταληκτική ημερομηνία τροποποιείται αναλόγως.

(3)  Λαμβάνοντας υπόψη τον ενδεικτικό προϋπολογισμό που διατίθεται για την παρούσα πρόσκληση, αναμένεται ότι θα χρηματοδοτηθούν πέντε προτάσεις.

(4)  Επιθυμητή είναι μια ισόρροπη συμμετοχή εταίρων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.