3.4.2004   

EL

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

CE 84/510


(2004/C 84 E/0588)

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ε-3884/03

υποβολή: Roberta Angelilli (UEN) προς την Επιτροπή

(16 Δεκεμβρίου 2003)

Θέμα:   Alcatel Ιταλίας: υπόνοιες για παραβίαση των κανόνων σχετικά με τις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις της ΕΕ

Μετά από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το Νοέμβριο του 2003 με τις συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες της Alcatel Ιταλίας. Α.Ε., προέκυψε ότι η εν λόγω εταιρεία επωφελήθηκε στο παρελθόν από διευκολύνσεις υπέρ της παραγωγικής δραστηριότητας στις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, όπως προβλέπει ο ιταλικός νόμος αριθ. 488/92, μέσω συγχρηματοδότησης της ΕΕ.

Οι ρυθμίσεις αυτές υποχρεώνουν τη δικαιούχο εταιρεία να σεβαστεί, μεταξύ των άλλων απαιτήσεων, συγκεκριμένες παραμέτρους όσον αφορά το ποσοστό αύξησης της απασχόλησης, ανάλογα με τη χρηματοδότηση που έχει λάβει, καθώς και το πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, προκύπτει ότι η Alcatel Ιταλίας εφάρμοσε σχέδιο εξωτερικής ανάθεσης, χωρίς να έχει ενημερώσει δεόντως τους εργαζομένους και κατά παράβαση της απαγόρευσης τροποποίησης των ήδη ισχυόντων ειδών συμβάσεων.

Βάσει των ανωτέρω, μπορεί να αναφέρει η Επιτροπή:

1.

Ποιες χρηματοδοτήσεις έλαβε η Alcatel Ιταλίας ειδικά από την ΕΕ;

2.

Ποιο είναι το επενδυτικό πρόγραμμα που υπέβαλε η Alcatel για να αυξήσει την παραγωγικότητα και την απασχόληση, όπως προβλέπει ο νόμος αριθ. 488/92;

3.

Εκτιμά ότι είναι εφικτή η εισαγωγή ηθικοκοινωνικής δέσμευσης στη χορήγηση χρηματοδοτήσεων στις επιχειρήσεις;

Συμπληρωματική απάντηση του κ. Liikanen εξ ονόματος της Επιτροπής

(22 Απριλίου 2004)

Η κοινοτική χρηματοδότηση που έλαβε η Α. Italia έχει σχέση με

άμεση χρηματοδότηση: (Πέμπτο πρόγραμμα-πλαίσιο):

σχέδιο Moicane 2 663 000 ευρώ

σχέδιο Smacks 204 000 ευρώ

έμμεση χρηματοδότηση (μέσω του L488, παραγωγικές δραστηριότητες σε υποβαθμισμένη περιοχή της Ιταλίας)

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), η συγχρηματοδότηση της Alcatel περιορίζεται σε ενισχύσεις για τον εκσυγχρονισμό της Battipaglia. Οι ενισχύσεις αυτές ανέρχονται σε 3 034 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο προγραμματισμού 1994-1999 και σε 1835 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2000-2006. Οι ενισχύσεις για τις εγκαταστάσεις των Maddaloni, Frosinone και Reti δεν συγχρηματοδοτήθηκαν από το ΕΤΠΑ.

Η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της Alcatel για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αύξηση της απασχόλησης σύμφωνα με το νόμο 488.

Με βάση πληροφορίες της Alcatel, η Α. Italia απέσυρε τις δύο τελευταίες αιτήσεις L488, που εγκρίθηκαν το 2001:

51437/11 (επέκταση Maddaloni)

19328/11 (επέκταση Battipaglia)

Οι επενδύσεις που αναφέρονταν στις αιτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί αλλά, εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών στην αγορά, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της προγραμματισθείσας αύξησης της απασχόλησης. Για το λόγο αυτό, αποσύρθηκαν οι δύο αιτήσεις και δεν χορηγήθηκε χρηματοδότηση στην Alcatel Italia.

Τα τέσσερα διαρθρωτικά ταμεία δίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα να παράσχει οικονομική αρωγή για την επίλυση διαρθρωτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Κατά γενικό κανόνα, τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΤΠΑ, ΕΚΤ) χρηματοδοτούν αναπτυξιακά προγράμματα για τα οποία έχει διατεθεί επιμέρους προϋπολογισμός. Τα εν λόγω προγράμματα αποτελούν προϊόν κοινών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών (καταρτίζουν έναν κατάλογο επιλέξιμων περιοχών), των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και άλλων σχετικών φορέων. Οι αρχές διαχείρισης που ορίζονται από τα κράτη μέλη επιλέγουν τα σχέδια προς χρηματοδότηση και επιβλέπουν την εφαρμογή τους.

Ο ιστοχώρος της Γενικής Διεύθυνσης «Περιφερειακή Πολιτική» (Regio) περιλαμβάνει συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με τα περισσότερα από τα προγράμματα που έχουν λάβει την επίσημη έγκριση της Επιτροπής (1).


(1)  http://europa.eu.int/comm/regional_policy/country/prordn/ index_en.cfm?gv_pay=IT&gv_reg=ALL&gv_obj=l&gv_the=ALL.