27.3.2004   

EL

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

CE 78/812


(2004/C 78 E/0861)

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ε-3411/03

υποβολή: Joan Valivé (ELDR) προς την Επιτροπή

(18 Νοεμβρίου 2003)

Θέμα:   Χορήγηση ενισχύσεων στο Εθνικό Υδρολογικό Σχέδιο της Ισπανίας και η εκτροπή του Ροδανού

Την 1η Νοεμβρίου 2003 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα το της Κυβερνήσεως της Ισπανίας το ψήφισμα στο οποίο περιέχεται η Δήλωση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με το σχέδιο των επιτρεπόμενων μεταφορών από τον ισπανικό νόμο 10/2001, του Εθνικού Υδρολογικού Σχεδίου.

Είναι γεγονός ότι η μεταφορά υδάτων από τον ποταμό Έβρο σε άλλες λεκάνες θα τροποποιήσει τις οικολογικές συνθήκες του ποταμού αλλά και του δέλτα του Έβρου και του πλησίον θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Ο αυτός νόμος προβλέπει επίσης τη δυνατότητα ενσωμάτωσης εναλλακτικών εκτροπών από αυτές που προβλέπονται στο σχέδιο. Η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας της Καταλωνίας εκπόνησε μία μελέτη σχετικά με την εναλλακτική λύση να μεταφερθούν ύδατα από τον ποταμό Ροδανό στις εσωτερικές λεκάνες της Καταλωνίας και την διεβίβασε στην ισπανική κυβέρνηση. Στις εσωτερικές λεκάνες της Καταλωνίας διαβιούν 4,5 εκατ. κάτοικοι και η υδροδότησή τους είναι επί του παρόντος προβληματική ενώ μικροπρόθεσμα κινδυνεύει να καταστεί ακόμη δυσχερέστερη.

Η εκτροπή υδάτων από τον Ροδανό θα εξασφάλιζε ροή μεταξύ 10 και 20 μ3/δευτερόλεπτο, πράγμα που θα είχε πολύ μικρό αποτέλεσμα, ενώ η μέση ροή θα έφθανε στις εκβολές τα 1 700 μ3/δευτερόλεπτο.

Ο υποφαινόμενος ερωτά την Επιτροπή εάν γνωρίζει ότι μέχρι τούδε δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την μελλοντική εκτροπή, όπως προβλεπόταν από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο του δέλτα του Έβρου. Ούτε όμως εξετάσθηκαν οι δυνατότητες μεταφοράς υδάτων του Ροδανού σύμφωνα με την προαναφερθείσα πρόταση.

Σκοπεύει η Επιτροπή να εξαρτήσει τη χορήγηση οιασδήποτε ενίσχυσης της ΕΕ για το πρόγραμμα του Εθνικού Υδρολογικού Σχεδίου από το αν εκπονηθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο δέλτα του Έβρου, αν καθορισθούν οι ελάχιστες οικολογικές ροές υδάτων που πρέπει να εξασφαλισθούν και αν αναλυθούν οι επιπτώσεις από την μεταφορά υδάτων του Ροδανού;

Κοινή απάντηση

του κ. Wallström εξ ονόματος της Επιτροπής

στις γραπτές ερωτήσας Ε-3410/03 και Ε-3411/03

(19 Ιανουαρίου 2004)

Η Επιτροπή γνωρίζει τη Δήλωση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ισπανικής κυβέρνησης σε σχέση με την προτεινόμενη εκτροπή του Έβρου.

Πρώτα απ'όλα, η λεπτομερής Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (30 τόμοι οι οποίοι δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο 2003) περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία για την πιθανή περιβαλλοντική επίπτωση στο Δέλτα του Έβρου. Ωστόσο, η Επιτροπή έχει επίγνωση ότι δεν έχει ακόμη εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία του Δέλτα. Αυτό το σχέδιο θα καθορίσει τις διευθετήσεις όσον αφορά θέματα διαχείρισης, στις οποίες περιλαμβάνονται το σύστημα ροής καθώς και η οικολογική και χημική προστασία του κατώτερου τμήματος και του δέλτα του ποταμού Έβρου.

Σε σχέση με τη δυνατότητα μεταφοράς υδάτων από τον ποταμό Ροδανό, αυτή η επιλογή εξετάστηκε στη Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση που εκπονήθηκε από τις ισπανικές αρχές και δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2002.

Τέλος, όσον αφορά τη χρήση των μηχανισμών κοινοτικής χρηματοδότησης (διαρθρωτικά ταμεία ή ταμείο συνοχής), όλα τα έργα που λαμβάνουν κοινοτική χρηματοδότηση οφείλουν, μεταξύ άλλων, να τηρούν την κοινοτική νομοθεσία και τις πολιτικές, συμπεριλαμβανόμενης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών πολιτικών.