92003E0700

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0700/03 υποβολή: Bart Staes (Verts/ALE) προς την Επιτροπή. Χρήση ναρκωτικών ουσιών από ερασιτέχνες αθλητές.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 242 E της 09/10/2003 σ. 0164 - 0165


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0700/03

υποβολή: Bart Staes (Verts/ALE) προς την Επιτροπή

(10 Μαρτίου 2003)

Θέμα: Χρήση ναρκωτικών ουσιών από ερασιτέχνες αθλητές

Στις 15 Μαΐου πέρυσι, η Επίτροπος Reding παρουσίασε μία μελέτη σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από ερασιτέχνες που αθλούνται στα περίπου 23 000 κέντρα διατήρησης της φυσικής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία από τις συστάσεις των συγγραφέων της μελέτης ήταν να τοποθετηθούν ετικέτες ποιότητας σε αυτά τα προϊόντα καθώς και ναπάρχει συστηματικός έλεγχος των συστατικών τους. Την ερώτηση προκάλεσε κυρίως το γεγονός ότι αυτά τα (επιβλαβή) προϊόντα μπορούν να παραγγελθούν μέσω Διαδικτύου.

Μπορεί να μας ενημερώσει η Επιτροπή για το εάν έχει λάβει στο μεταξύ ειδικά μέτρα προστασίας σε σχέση με αυτά τα προϊόντα, με σκοπό την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών·

Μπορεί να μας ενημερώσει η Επιτροπή για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, αν όχι για να αποτρέψει, τουλάχιστον για να δυσχεράνει στο βέλτιστο δυνατόν, το παράνομο εμπόριο μέσω του Διαδικτύου·

Μπορεί να μας ενημερώσει η Επιτροπή για το αν προτίθεται να κρατήσει αυτά τα επιβλαβή προϊόντα έξω από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το ποια μέτρα θα ληφθούν σε αντίθετη περίπτωση·

Απάντηση της κας Reding Εξ ονόματος της Επιτροπής

(14 Απριλίου 2003)

Η Επιτροπή έδειξε ενδιαφέρον για τα συμπεράσματα της μελέτης που αναφέρει ο κ. βουλευτής. Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πιλοτικών σχεδίων που χρηματοδότησε η Επιτροπή το 2000 και το 2001 και αφορά την καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό.

Τα συμπεράσματα της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν στις σκέψεις της Επιτροπής για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Χρησιμοποιήθηκαν ιδίως για να αρχίσει η προετοιμασία πρότασης της Επιτροπής για ένα κοινοτικό πρόγραμμα καταπολέμησης του ντόπινγκ, με βάση την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την πρόληψη. Αυτή η πρωτοβουλία τελικά διακόπηκε για δημοσιονομικούς λόγους.

Μετά τη δημοσίευση αυτής της μελέτης, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος με την έγκριση, το 2002, της οδηγίας 2002/46/ΕΚ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Ιουνίου 2002 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών περί των συμπληρωμάτων διατροφής(1).

Κατά την 53η συνεδρίαση της επιτροπής φαρμάκων της Κοινότητας της 14ης Μαΐου 2002, η Επιτροπή αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ειδικής σήμανσης για τα προϊόντα φαρμακοδιέγερσης. Με αυτή την ευκαιρία, εξετάστηκαν οι εμπειρίες των κρατών μελών σχετικά καθώς και η σκοπιμότητα ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (early warning system) σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Ωστόσο, οι συζητήσεις της επιτροπής φαρμάκων κατέδειξαν τις δυσκολίες εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος και η Επιτροπή δεν σκοπεύει προς το παρόν να δώσει συνέχεια.

Τέλος, η Επιτροπήπενθυμίζει ότι πρέπει να ενεργήσει με πλήρη σεβασμό προς τις αρμοδιότητές της και ότι, όσον αφορά την καταπολέμηση του ντόπινγκ, ορισμένα μέτρα θα ληφθούν μόνο σε εθνικό επίπεδο.

(1) ΕΕ L 183 της 12.7.2002.