92003E0413

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0413/03 υποβολή: Eija-Riitta Korhola (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Η καταλληλότητα των μέσων καταπολέμησης της πετρελαιοκηλίδας στις θαλάσσιες ζώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 268 E της 07/11/2003 σ. 0100 - 0100


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0413/03

υποβολή: Eija-Riitta Korhola (PPE-DE) προς την Επιτροπή

(17 Φεβρουαρίου 2003)

Θέμα: Η καταλληλότητα των μέσων καταπολέμησης της πετρελαιοκηλίδας στις θαλάσσιες ζώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με πραγματοποιηθείσες έρευνες ενώπιον των αρμοδίων αρχών όλων των ενεχομένων κρατών μελών της Βαλτικής Θάλασσας (τόσο τα σημερινά κράτη μέλη όσο και τα μελλοντικά κράτη μέλη και η Ρωσία), καθίσταται σαφές ότι όλα τα κράτη μέλη της Βαλτικής διαθέτουν διάφορους εξοπλισμούς για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκαλούν οι πετρελαιοκηλίδες, αλλά ότι είναι αδύνατον να εκτιμηθεί η πραγματική ικανότητα αντιμετώπισης μιας ανάλογης κατάστασης στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, έχονταςπόψη τις επικρατούσες εκεί συνθήκες ανέμου και πάγου. Έτσι, σε περιπτώσεις ρουτίνας, ο επικαλυμμένος με πετρέλαιο πάγος καθαρίζεται με εκσκαφείς, αλλά η ικανότητα καθαρισμού θα ήταν ανεπαρκής σε περίπτωση θραύσης ενός πετρελαιοφόρου. Από τις ως άνω έρευνες απορρέει ότι ακόμα καιπό ευνοϊκές συνθήκες, ο καθαρισμός του πετρελαίου δεν θα ήταν δυνατός παρά μόνο όταν το πετρέλαιο φθάσει στις ακτές, δεδομένου ότι ο εξοπλισμός θα ήταν ανεπαρκής για άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι η ίδια και σε άλλες θαλάσσιες ζώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορεί να αναφέρει η Επιτροπή εάν έχει σκεφθεί να καταχωρήσει, βάσει κοινής διαδικασίας αξιολόγησης, τις δυνατότητες αντιμετώπισης της παρουσίας πετρελαιοκηλίδων στις θαλάσσιες ζώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ενδεχομένως, να καθορίσει ή να συστήσει ελάχιστα επίπεδα ικανότητας για τις διάφορες ζώνες, λαμβάνονταςπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες και του όγκου των ενεχομένων μεταφορών·

Απάντηση της κ. Wallstrm εξ ονόματος της Επιτροπής

(3 Απριλίου 2003)

Εντός του κοινοτικού πλαισίου συνεργασίας στον τομέα της ακούσιας ή εκούσιας θαλάσσιας ρύπανσης (απόφαση αριθ. 2850/2000/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2000(1)), καθιερώθηκε κοινοτικό σύστημα πληροφόρησης (CIS) με σκοπό την ανταλλαγή δεδομένων για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της ακούσιας ή εκούσιας θαλάσσιας ρύπανσης. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη καθόρισε την μορφή της εθνικής σελίδαςποδοχής του CIS. Το CIS διατίθεται στις εθνικές αρμόδιες αρχές και στο κοινό από τον ακόλουθο ιστότοπο: http://europa.eu.int/marpol-cis

Σε περίπτωση ατυχημάτων, τα κράτη μέλη και οιποψήφιες για ένταξη χώρες μπορούν να ενεργοποιήσουν τον κοινοτικό μηχανισμό για τη διευκόλυνση της ενισχυμένης συνεργασίας στις επεμβάσεις βοήθειας της πολιτικής προστασίας. Τοιουτοτρόπως, κάθε πληγείσα χώρα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στον εξειδικευμένο εξοπλισμό ο οποίος διατίθεται στην Ευρώπη, μέσω του ευρωπαϊκού κέντρου άμεσης ανταπόκρισης.

Επιπλέον, όσον αφορά στην ετοιμότητα και αντιμετώπιση της θαλάσσιας μόλυνσης στις περιφερειακές θάλασσες που περιβάλλουν την ευρωπαϊκή ήπειρο, η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εργασίες των αρμόδιων ομάδων εργασίας. Συγκεκριμένα, για τη Βαλτική Θάλασσα, η Επιτροπή συμμετέχει στις εργασίες των ομάδων εργασίας της Επιτροπής του Ελσίνκι (Helcom), η οποία καθιερώθηκε από τη σύμβαση του Ελσίνκι.

(1) ΕΕ L 332 της 28.12.2000.