92003E0080

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0080/03 υποβολή: Encarnación Redondo Jiménez (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Αγρονομική έρευνα στον τομέα του καπνού.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 242 E της 09/10/2003 σ. 0091 - 0092


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0080/03

υποβολή: Encarnacin Redondo Jimnez (PPE-DE) προς την Επιτροπή

(23 Ιανουαρίου 2003)

Θέμα: Αγρονομική έρευνα στον τομέα του καπνού

Ο κανονισμός (ΕΚ) 546/2002(1) του Συμβουλίου που τροποποίησε την Κοινή Οργάνωση Αγοράς του Καπνού (Κανονισμός (ΕΚ) 2075/92(2)), αποκλείοντας την αγρονομική έρευνα των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το ταμείο του καπνού. Έτσι η έκθεση Cunha (A5-0065/2002), που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Μαρτίου 2002 ζητούσε την ενίσχυση της γεωπονικής έρευνας με στόχο τηνποστήριξη του προσανατολισμού της παραγωγής του καπνού προς ποικιλίες και μεθόδους καλλιέργειας και ξήρανσης λιγότερο επιβλαβείς για την ανθρώπινηγεία, πιό προσαρμοσμένες στις συνθήκες της αγοράς και μεγαλύτερο σεβασμό του περιβάλλοντος καθώς και την ανάπτυξη εναλλακτικών χρήσεων του ακατέργαστου καπνού.

Λαμβάνονταςπόψη τη σημασία των προγραμμάτων έρευνας που αποσκοπούν στον προσανατολισμό της κοινοτικής παραγωγής σε ποικιλίες και ποιότητες καπνού λιγότερο επιβλαβείς για την ανθρώπινηγεία και σκοπεύοντας στην συνέχιση της εργασίας που έχει γίνει μέχρι σήμερα και με στόχο να μην απολεσθούν οι συνεργίες που έχουν ήδη δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στους τομείς που θίγονται από την αλλαγή που συμβαίνει στο πλαίσιο του ταμείου καπνού να απευθυνθούν στην πολιτική έρευνας την οποία διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση ερευνών.

Η πρόσφατη παρουσίαση του VI προγράμματος πλαισίου έρευνας και ανάπτυξης στις 11, 12 και 13 Νοεμβρίου το 2002 δεν επέτρεψε να καθορισθούν οι γραμμές μέσω των οποίων θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν τα σχέδια έρευνας για την καλλιέργεια του καπνού.

Μπορεί η Επιτροπή να καθορίσει τις γραμμές χρηματοδότησης των προγραμμάτων γεωπονικής έρευνας για τον καπνό εντός του VI προγράμματος πλαισίου έρευνας και ανάπτυξης· Μπορεί να διασφαλίσει η Επιτροπή ότι στις διαδικασίες επιλογής των προγραμμάτων γεωπονικής έρευνας το ζήτημα του καπνού θα έχει ισότιμη μεταχείριση στις διαδικασίες επιλογής προγραμμάτων γεωπονικής έρευνας·

(1) ΕΕ L 84 της 28.3.2002, σελ. 4.

(2) ΕΕ L 215 της 30.7.1992, σελ. 70.

Απάντηση του κυρίου Busquin εξ ονόματος της Επιτροπής

(26 Φεβρουαρίου 2003)

Η χρηματοδότηση έργων κοινοτική έρευνας βασίζεται αποκλειστικά στα πολυετή προγράμματα πλαίσια που συναποφασίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Το έκτο πρόγραμμα πλαίσιο έρευνας 2002-2006, όπου προσδιορίζονται οι προτεραιότητες της έρευνας για την επόμενη τετραετία, περιέχει τις προτεραιότητες που καθόρισαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με βάση την πρόταση της Επιτροπής.

Κατά τη διαδικασία προσδιορισμού προτεραιοτήτων, ορίστηκαν επτά θεματικές προτεραιότητες. Καμία από τις προτεραιότητες αυτές δενπάγεται αποκλειστικά σε ένα και μόνο επιστημονικό πεδίο. Οι γεωργικές επιστήμες καλούνται να συμβάλουν σε όλες τις θεματικές προτεραιότητες όπου αυτό είναι δυνατόν, και πιο συγκεκριμένα στην προτεραιότητα πέντε (ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων), στην προτεραιότητα έξι (βιώσιμη ανάπτυξη, πλανητική αλλαγή και οικοσυστήματα) καθώς και στην επιστημονικήποστήριξη προς τις διάφορες πολιτικές. Για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, ουσιαστικής σημασίας θα είναι η διεπιστημονική έρευνα. Η γεωπονική έρευνα για να καπνά δεν έγινε δεκτή ως ειδική προτεραιότητα.

Σε μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η επιστημονική κοινότητα εκαλείτο να εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο το θεματικό εύρος των προτεραιοτήτων. Με τη λήξη της προθεσμίας τον Ιούλιο του 2002, είχανποβληθεί πάνω από 10 000 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίες και αξιολογήθηκαν με τη βοήθεια επιφανών επιστημόνων, ευρωπαίων και μη. Η διαδικασία αυτή συνέβαλε στην εκπόνηση των προγραμμάτων εργασίας και της πρόσκλησηςποβολής προτάσεων, η οποία δημοσιεύτηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2002.

Η Επιτροπή είναι σε θέση να διαβεβαιώσει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου ότι θα τύχουν ίσης μεταχείρισης όλες οι προτάσεις ερευνητικών έργων πουποβλήθηκαν και οι οποίες εμπίπτουν μέσα στις προτεραιότητες του έκτου προγράμματος πλαισίου, όπως οι τελευταίες αυτές αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.