13.3.2004   

EL

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

CE 65/16


(2004/C 65 E/017)

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ε-3551/02

υποβολή: Charles Tannock (PPE-DE) προς την Επιτροπή

(12 Δεκεμβρίου 2002)

Θέμα:   Νομοθεσία του άρθρου 23 στο Χογκ Κογκ και δικαιώματα των οπαδών του Falum Gong στην Κίνα

Ποιά είναι η γνώμη της Επιτροπής για την εισαγωγή του αμφιλεγόμενου άρθρου 23 στη νομοθεσία ή αντι-ανατρεπτικού νόμου και ανησυχεί η Επιτροπή για την απειλή που αυτό αποτελεί για τα άτομα που επιθυμούν να ασκούν ειρηνικά τις θρησκευτικές τους δραστηριότητες Falum Gong στο Χογκ Κογκ ή στην υπόλοιπη Κίνα χωρίς το φόβο αυθαίρετων συλλήψεων; 'Εχει η Επιτροπή αναφέρει το θέμα του Falum Gong στην κινεζική κυβέρνηση, και πιστεύει ότι η αύξηση των οπαδών του Falum Gong θα πρέπει να αποδοθεί κατ' αρχήν σε μια επιθυμία τους για επιστροφή στους παλιούς κινεζικούς πνευματικούς κώδικες συμπεριφοράς και όχι να ειδωθεί σαν απειλή στην πολιτική τάξη του κομμουνιστικού καθεστώτος;

'Εχει επίσης η Επιτροπή εκφράσει τις ανησυχίες της για τις απειλές κατά της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κίνα και τρέφει ελπίδες ότι η νέα κυβέρνηση του Hu Jintao θα αντιμετωπίσει το θέμα καλύτερα στο μέλλον;

Απάντηση του κ. Patten εξ ονόματος της Επιτροπής

(9 Ιανουαρίου 2003)

Η Επιτροπή γνωρίζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ για την έναρξη συμβουλευτικής διαδικασίας ενόψει της εφαρμογής του άρθρου 23 του βασικού νόμου. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει επίγνωση της σημασίας και της πολιτικής ευαισθησίας του θέματος στο γενικό κινεζικό πλαίσιο. Ωστόσο, δεδομένου ότι το έγγραφο διαβουλεύσεων έχει γενικόλογη διατύπωση, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί ακριβής αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων του στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, μεταξύ των οποίων η ελευθερία θρησκείας, όταν υποβληθεί το σχέδιο νόμου στο Νομοθετικό Συμβούλιο που πρόκειται να συνεδριάσει το Φεβρουάριο του 2003. Εν τω μεταξύ, η Ένωση παρακολουθεί την υπόθεση αυτή και θα καλέσει σθεναρά την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να λάβει υπόψη τη γνώμη του λαού του Χονγκ Κονγκ. Επιπλέον, εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε διάβημα προς την κυβέρνηση της Ειδικής Διοικητικής Περιφέρειας (ΕΔΠ) του Χονγκ Κονγκ.

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί κεντρικό θέμα των σχέσεων της Ένωσης με την Κίνα. Στο πλαίσιο του διμερούς διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος θεσμοθετήθηκε το 1996 μεταξύ της Ένωσης και της Κίνας, η Ένωση αντιμετωπίζει συστηματικά μεμονωμένα περιστατικά που προξενούν ανησυχίες, όπως τα περιστατικά με τους οπαδούς του κινήματος Falun Gong. H ελευθερία θρησκείας, που βρίσκεται στην πρώτη θέση του θεματολογίου με την Κίνα, αντιμετωπιζόταν συστηματικά — και θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζεται — στο πλαίσιο αυτό.

Επιπλέον, η Ένωση έχει προβεί επανειλημμένα σε επίσημα διαβήματα για να εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με τις πληροφορίες για βασανισμούς και κακομεταχείριση των συλληφθέντων οπαδών του κινήματος Falun Gong και έχει καλέσει την Κίνα να επανεξετάσει τις βαριές καταδίκες που τους έχουν επιβληθεί. Ειδικότερα, η Ένωση έχει καλέσει την Κίνα να διασφαλίσει το σεβασμό του δικαιώματος όλων των πολιτών για δίκαιη δίκη και κατάλληλη δικαστική εκπροσώπηση. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα το Μάρτιο του 2002, εξέφρασε, στα συμπεράσματά του, ανησυχία σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των οπαδών του κινήματος Falun Fong.

Όσον αφορά το θέμα του πιθανού αντίκτυπου του κινήματος Falun Gong στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα, η Επιτροπή καλεί το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου να ανατρέξει στην απάντηση που δόθηκε στη γραπτή ερώτηση Ε-1969/02 του κ. Davies (1).


(1)  ΕΕ C 137 Ε της 12.6.2003, σελ. 38.