92002E2554

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2554/02 υποβολή: Catherine Stihler (PSE) προς την Επιτροπή. Η προσχώρηση της Μάλτας στην ΕΕ και η Οδηγία για τα άγρια πτηνά.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 280 E της 21/11/2003 σ. 0005 - 0005


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2554/02

υποβολή: Catherine Stihler (PSE) προς την Επιτροπή

(12 Σεπτεμβρίου 2002)

Θέμα: Η προσχώρηση της Μάλτας στην ΕΕ και η Οδηγία για τα άγρια πτηνά

Στο πλαίσιο της πρόσφατης ειδησεογραφίας του τύπου της Μάλτας σχετικά με τις πιθανές εξαιρέσεις από την εφαρμογή της Οδηγίας για τα άγρια πτηνά όταν η Μάλτα ενταχθεί στην ΕΕ, και συγκεκριμένα σχετικά με την παγίδευση και το κυνήγι αγρίων πτηνών την άνοιξη, μπορεί η Επιτροπή να επιβεβαιώσει ότι αυτές οι πληροφορίες δεν είναι τίποτα άλλο παρά εικασίες και ότι για τη Μάλτα δεν θα προβλεφθούν ούτε μεταβατικές περίοδοι ούτε εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Οδηγίας·

Απάντηση του κ. Verheugen εξ ονόματος της Επιτροπής

(11 Νοεμβρίου 2002)

Η εφαρμογή της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ της 2ας Απριλίου 1979 για την προστασία των άγριων πτηνών(1) έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού κεφαλαίου των διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Μάλτα. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη πτυχή του ανοιξιάτικου κυνηγιού, η Μάλτα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει πλήρως, από την ένταξη της και στο εξής, τα σχετικά σημεία της οδηγίας. Στο άρθρο 9 της εν λόγω οδηγίας προβλέπονται εξαιρέσειςπό ορισμένους ιδιαίτερα περιοριστικούς όρους. Σε περίπτωση που η Μάλτα επιθυμεί να επιτρέψει το κυνήγι κατά την άνοιξη, π.χ. σε σχέση με τα τρυγόνια και τα ορτύκια, θα πρέπει να εξασφαλίσει το σεβασμό του συνόλου των απαιτήσεων του άρθρου 9 καθώς και τη διεξαγωγή του επιτρεπόμενου κυνηγιού κάτω από αυστηρά επιτηρούμενες συνθήκες, με μικρούς μόνο αριθμούς θηραμάτων. Επιπλέον, η χρήση του άρθρου 9 συνεπάγεται παρακολούθηση της Επιτροπής και η Μάλτα είναιποχρεωμένη όταν ανατρέχει στο άρθρο αυτό, να ετοιμάζει ετήσια έκθεση σχετικά με την ενδεχόμενη χρήση του.

Συνεπώς, το κυνήγι πτηνών στη Μάλτα, θα πραγματοποιείται, μετά την ένταξη, μόνο εντός των ορίων που προβλέπονται στην οδηγία, δεδομένου ότι δεν έχει χορηγηθεί μεταβατική περίοδος στη Μάλτα για το θέμα αυτό.

Όσον αφορά την παγίδευση, η Μάλτα διαπραγματεύτηκε πενταετή μεταβατική περίοδο, την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο (έως την 31η Δεκεμβρίου 2008) ώστε να καταστεί δυνατό το πιάσιμο επτά ειδών σπίζας, με τη χρήση παραδοσιακών διχτύων για απόχες, στις νήσους της Μάλτας, αποκλειστικά με στόχο την αιχμαλωσία τους και για να λειτουργήσει αναπαραγωγικό σύστημα. Κατά την περίοδο αυτή, η Μάλτα πρέπει να εφαρμόσει σειρά μέτρων, βάσει συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της οδηγίας έως την 31η Δεκεμβρίου 2008. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η σύσταση επιτροπής ορνιθολογίας στη Μάλτα, έως την 31η Δεκεμβρίου 2002, η απογραφή του συνόλου των τόπων παγίδευσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2003 και η θέσπιση προγράμματος αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία έως τις 30 Ιουνίου 2005. Η ΕΕ ευελπιστεί ότι με τα παραπάνω μέτρα, ο αριθμός των πτηνών που θα πιαστούν θα μειωθεί σημαντικά κατά τη μεταβατική περίοδο.

(1) ΕΕ L 103 της 25.4.1979.