92002E1819

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1819/02 υποβολή: Glenys Kinnock (PSE) προς την Επιτροπή. Ινδονησία.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 192 E της 14/08/2003 σ. 0022 - 0023


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1819/02

υποβολή: Glenys Kinnock (PSE) προς την Επιτροπή

(27 Ιουνίου 2002)

Θέμα: Ινδονησία

Μπορεί η Επιτροπή να αναφέρει τι δράση έχει αναλάβει για να ενθαρρύνει τις αρχές της Ινδονησίας ώστε:

1. να εκδιώξει όλους τους μαχητές του Laskar Jihad — και άλλους μη τοπικούς μαχητές — από τις Μολούκες, το Sulawesi και τη Δυτική Παπούα·

2. να εξασφαλίσει ότι ο Jafar Umar Thalib, ηγέτης του Laskar Jihad, θα διωχθεί ποινικώς για τα εγκλήματα τα οποία κατηγορείται ότι διέπραξε, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης σφαγής στη Soya, Ambon·

3. να εξασφαλίσει ότι ο στρατός και η αστυνομία της Ινδονησίας ενεργούν αμερόληπτα καιπεύθυνα στις προσπάθειές τους να διατηρήσουν την ειρήνη στις Μολούκες, το Sulawesi και τη Δυτική Παπούα·

4. να εξασφαλίσει ότι οι 3000 Μολούκοι χριστιανοί στις νήσους Halmehera, Bacan, Buru και Seram, οι οποίοι εξαναγκάσθηκαν να ασπασθούν το Ισλάμ από μουσουλμάνους μαχητές θα οδηγηθούν επειγόντως σε ασφαλή τοποθεσία.

Απάντηση του κ. Patten εξ ονόματος της Επιτροπής

(19 Ιουλίου 2002)

Η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής στην Τζακάρτα, μαζί με τις διπλωματικές αποστολές των κρατών μελών, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά την ασφάλεια και τα σχετικά ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την Ινδονησία και συμμετέχει σε όλα τα διαβήματα της Ένωσης για να επιστήσει την προσοχή στις ανησυχίες όσον αφορά τα θέματα των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ινδονησία. Η Επιτροπή συμμερίζεται τη δεδηλωμένη θέση της Ένωσης, στηρίζοντας σταθερά την εδαφική ακεραιότητα της Ινδονησίας, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να καταβάλει επείγουσες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει και να επιλύσει ειρηνικά τις εσωτερικές συγκρούσεις της Ινδονησίας, είτε αυτονομιστικού είτε διασπαστικού χαρακτήρα. Όπως η πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας, έτσι και η Επιτροπή θεωρεί ότι για αυτές τις εσωτερικές συγκρούσεις ευθύνεται πρωτίστως η Ινδονησία, και ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά κύριο λόγο από την κυβέρνηση της Ινδονησίας, και από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τις θρησκευτικές κοινότητες και άλλα θεσμικά όργανα με ειρηνικό διάλογο, στα πλαίσια του κράτους δικαίου, και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς να ευνοείται οποιαδήποτε συγκεκριμένη ομάδα.

Η συνεχιζόμενη βία στις Μολούκες καθώς και στις επαρχίες Aceh, Sulawesi και Papua αποτελεί αντικείμενο συνεχούς ανησυχίας. Οι έρευνες και οι ποινικές διώξεις όσον αφορά της παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν γίνει στο Ανατολικό Τιμόρ έως και τον Σεπτέμβριο του 1999, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, παρόλο που οι αρχές της Ινδονησίας διόρισαν τον Ιανουάριο του 2002 ένα δικαστήριο ad hoc για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα ερευνήσει αυτές τις παραβιάσεις.

Ηλοποίηση των νόμων που εγκρίθηκαν, τον Νοέμβριο του 2001, από το ινδονησιακό Κοινοβούλιο για την περιφερειακή αυτονομία της Acez και Irian Jaya (που στο εξής θα ονομάζεται Papua) και για την αποκέντρωση των άλλων επαρχιών θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις δυσκολίες. Για να στηριχτεί αυτή η διαδικασία μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή προβλέπει-στο πλαίσιο του σχεδίου εθνικής στρατηγικής για τη συνδρομή στην Ινδονησία-να συγκεντρώσει τις προσπάθειές της στη σωστή διακυβέρνηση και στο κράτος δικαίου στο πλαίσιο των πολιτικών της κυβέρνησης όσον αφορά την αποκέντρωση και την περιφερειακή αυτονομία.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Ινδονησίας, καθοδηγούμενη από τον πρόεδρο Megawati, καταβάλλει πραγματική προσπάθεια για να εξισορροπήσει τις εσωτερικές εντάσεις και να ενθαρρύνει την ειρηνική διευθέτηση των διαφωνιών με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ρόλος που έπαιξε η κυβέρνηση στη διαμεσολάβηση των πρόσφατων συμφωνιών ειρήνης του Malino μεταξύ της χριστιανικής και μουσουλμανικής κοινότητας στις Μολούκες και στις αντίπαλες ομάδες του Sulawesi αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η Επιτροπή εκτιμά τις προσπάθειες που διεξήγαγε η ινδονησιακή κυβέρνηση για να συνεργαστεί με τη διεθνή συμφωνία κοινής ενέργειας κατά της τρομοκρατίας. Έχει λάβειπό σημείωση ότι ο αρχηγός της κίνησης Laskar Jihad, κ. Jafar Umar Thalib, έχει συλληφθεί στις Μολούκες και κρατείται στην Τζακάρτα. Η Επιτροπή ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Ινδονησίας να εφαρμόσει σωστά σάυτή και σε άλλες περιπτώσεις τις δέουσες δικαστικές διαδικασίες.

Η Επιτροπή παρέχει ανθρωπιστική συνδρομή στα θύματα των συγκρούσεων, καθώς και χρηματοδοτική συνδρομή για να βοηθήσει στην επίλυση των διαφωνιών και να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδονησία. Για τον σκοπό αυτό, οι δράσεις της Επιτροπής επικεντρώθηκαν κυρίως στις Μολούκες. Ήδη από το 1999 η Επιτροπή διέθεσε 4 600 000 ευρώ σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης για να συνδράμει τα θύματα-τόσο χριστιανούς όσο και μουσουλμάνους-της βίας στις Μολούκες, ιδιαίτερα τους εκτοπισθέντες στο εσωτερικό της χώρας. Στο μέλλον, η Ινδονησία θα αποτελέσει μια από τις χώρες όπου θα εστιαστεί η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 2002-2004. Ήδη, το 2000 και το 2001, τέσσερις δράσεις συνολικής αξίας 1 862 880 ευρώ χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας από μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και από το Γραφείο του ύπατου αρμοστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξάλλου έχει προγραμματιστεί ενδεικτικό ποσό 2 500 000 ευρώ για περαιτέρω δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν κατά τη διάρκεια του 2002 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (EIDHR).