92002E1813

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1813/02 υποβολή: Chris Davies (ELDR) προς την Επιτροπή. CITES.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 052 E της 06/03/2003 σ. 0103 - 0104


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1813/02

υποβολή: Chris Davies (ELDR) προς την Επιτροπή

(25 Ιουνίου 2002)

Θέμα: CITES

Προτίθεται η Επιτροπή να ασκήσει πίεση με την πρώτη ευκαιρία προκειμένου να δοθεί στον καρχαρία προσκυνητή καθεστώς προτεραιότητας ως απειλούμενο είδος στο πλαίσιο του CITES (Σύμβασης για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων με εξάλειψη αγρίων ειδών χλωρίδας και πανίδας)·

Αν ναι, τι πιθανότητες επιτυχίας διαβλέπει η Επιτροπή·

Υπάρχουν ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κοινοβούλια των κρατών μελών ή μεμονωμένοι βουλευτές, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας·

Απάντηση της κας Wallstrm εξ ονόματος της Επιτροπής

(25 Ιουλίου 2002)

Δεδομένου ότι η Κοινότητα δεν είναι ακόμα συμβαλλόμενο μέρος στην Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλουμένων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES), η Επιτροπή δεν δύναται ναποβάλει δικές της προτάσεις.

Αντ'αυτού,ποβάλλονται προτάσεις από κράτος μέλος αφού έχουν εγκριθεί από όλα τα λοιπά κράτη μέλη προτούποβληθούν στη Γραμματεία της CITES. Υποβάλλονται εν συνεχεία στη Γραμματεία από το κράτος μέλος εξ ονόματος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Όσον αφορά τον καρχαρία προσκυνητή, μετά από τη συμφωνία της διαχειριστικής επιτροπής CITES της Κοινότητας,πέβαλε αναθεωρημένη πρόταση για την επόμενη διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της CITES (που θα λάβει χώρα στον Σαντιάγκο της Χιλής, από τις 3 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2002) ώστε το είδος αυτό να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του προσαρτήματος ΙΙ της CITES. Η αναθεωρημένη πρότασηποβλήθηκε το Μάιο του 2002. Η Επιτροπήποστηρίζει πλήρως αυτή την πρόταση, από άποψη περιβαλλοντική και αλιευτικής πολιτικής.

Την τελευταία φορά που εξετάστηκε η ένταξη αυτού του είδους στον κατάλογο, η κύρια αντίρρηση που προβλήθηκε ήταν ότι πρόκειται κυρίως για θέμα αρμοδιότητας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Η πρόταση καταψηφίστηκε με μικρή πλειοψηφία.

Αφότου έλαβε χώρα η τελευταία διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών έχουν ωστόσο σημειωθεί δύο εξελίξεις:

- ο FAO έχει στο μεταξύ συμφωνήσει επί της ερμηνείας σχετικά με τα κριτήρια της CITES για τα εμπορεύσιμα είδη ψαριών και στην πρόταση που έγινε εξ ονόματος των κρατών μελών της Κοινότητας αποδεικνύεται ότι ο καρχαρίας προσκυνητής πληροί αυτά τα κριτήρια·

- ως συμβαλλόμενο μέρος στην CITES το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε επίσης τη γνώμη του FAO και των σχετικών περιφερειακών οργανισμών αλιείας και δενπήρξε καμία αρνητική απάντηση.

Θα ήταν σκόπιμο όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τη διατήρηση του καρχαρία προσκυνητή να ασκήσουν επιρροή στις χώρες εκείνες που διατύπωσαν αντιρρήσεις κατά την τελευταία διάσκεψη.