92002E0799

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-0799/02 υποβολή: Niels Busk (ELDR) προς την Επιτροπή. Ψευδοπανώλης των πτηνών σε κορμοράνους.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 205 E της 29/08/2002 σ. 0219 - 0220


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-0799/02

υποβολή: Niels Busk (ELDR) προς την Επιτροπή

(14 Μαρτίου 2002)

Θέμα: Ψευδοπανώλης των πτηνών σε κορμοράνους

Το Σεπτέμβριο του 2001, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος στη Δανία, ανακαλύφθηκε η μεταδοτική ασθένεια των ορνίθων Newcastle Disease (ψευδοπανώλης των πτηνών) σε δείγμα που ελήφθη από κορμοράνους.

Η νομοθεσία που εφαρμόζεται στον τομέα αυτό είναι εκείνη που καθορίζεται στις διατάξεις της Οδηγίας του Συμβουλίου 92/66/ΕΟΚ(1) της 14ης Ιουνίου 1992 σχετικά με εγκαταστάσεις εκτροφής πουλερικών, ταχυδρομικά περιστέρια και άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία. Άγρια πτηνά που διαβιώνουν ελεύθερα, όπως π. χ. οι κορμοράνοι, δεν καλύπτονται από την οδηγία. Σε περίπτωση όμως που διαπιστωθεί μόλυνση, τα μεμονωμένα κράτη μέλη οφείλουν να ενημερώνουν την Επιτροπή για τα μέτρα που έλαβαν.

Η οδηγία αναφέρει επίσης ότι πρέπει επιπλέον να ληφθούν ελάχιστα κοινοτικά μέτρα για την καταπολέμηση της ψευδοπανώλους των πτηνών σε ορισμένα άλλα είδη εκτός από εκείνα που αναφέρονται στην οδηγία.

Λαμβάνονταςπόψη την ανακάλυψη της ψευδοπανώλους των πτηνών σε κορμοράνους στη Δανία, μπορεί η Επιτροπή να αναφέρει:

- πόσες περιπτώσεις της ψευδοπανώλους των πτηνών έχουν ανακαλυφθεί σε κορμοράνους στα κράτη μέλη και πώς καταπολεμείται η ασθένεια·

- εάν ισχύουν οι ίδιες κατευθυντήριες γραμμές σε περίπτωση εμφάνισης ασθένειας, όπως για τις εγκαταστάσεις εκτροφής πουλερικών όπου θανατώνονται όλα τα πτηνά· Με ποιον τρόπο προλαμβάνεται η μόλυνση·

- Ποια κοινοτικά μέτρα έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της ψευδοπανώλους των πτηνών σε κορμοράνους·

(1) ΕΕ L 260 της 5.9.1992, σελ. 1.

Απάντηση του κ. Byrne εξ ονόματος της Επιτροπής

(22 Απριλίου 2002)

Η ψευδοπανώλη των πτηνών (ή ασθένεια του Newcastle) είναι μία ιογενής νόσος εκτρεφόμενων και άγριων πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των αποδημητικών νηκτικών και άλλωνδρόβιων πτηνών. Η σοβαρότητα της ασθένειας αυτής ποικίλει σε μεγάλο βαθμό και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων βαθμών της λοιμογόνου δράσεως την οποία έχουν συγκεκριμένα στελέχη του ιού, καθώς και των ειδών των ξενιστών.

Στην οδηγία 92/66/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 14ης Ιουλίου 1992, για τη θέσπιση κοινοτικών μέτρων για την καταπολέμηση της ψευδοπανώλους των πτηνών, λαμβάνονταιπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εν λόγω ασθένειας και καθορίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα ελέγχου της ασθένειας, π.χ. σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας των πουλερικών.

Τα κράτη μέλη πρέπει να παράσχουν στην Επιτροπή στοιχεία σε περιπτώσεις που επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ασθένειας σε άγρια πτηνά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, η επιβεβαίωση της ψευδοπανώλους των πτηνών σε έναν κορμοράνο στη Δανία το 2001, αποτέλεσε την πρώτη έκθεση σχετικά με την εν λόγω ασθένεια σε κορμοράνους στην Ένωση. Εν τούτοις, τα επιστημονικά στοιχεία αναφέρουν την ανίχνευση της ψευδοπανώλους των πτηνών σε κορμοράνους στο Ηνωμένο Βασίλειο (τη Σκωτία) κατά τη δεκαετία του 1940.

Η οδηγία 92/66/ΕΟΚ του Συμβουλίου δεν περιλαμβάνει μέτρα ελέγχου όσον αφορά την ασθένεια του Newcastle στα άγρια πτηνά. Η έλλειψη επιστημονικής γνώσης όσον αφορά το ρόλο της άγριας πανίδας στην επιδημιολογία της ασθένειας του Newcastle έχει καταστήσει μέχρι σήμερα αδύνατη τη θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων σε κοινοτικό επίπεδο. Κατά συνέπεια, εναπόκειται στα κράτη μέλη να μελετήσουν την τοπική επιδημιολογική κατάσταση και να αποφασίσουν σχετικά με τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν με επιτυχία.