92001E3382

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3382/01 υποβολή: Cristiana Muscardini (UEN) προς το Συμβούλιο. Δολοφονία τεσσάρων δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 205 E της 29/08/2002 σ. 0031 - 0032


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3382/01

υποβολή: Cristiana Muscardini (UEN) προς το Συμβούλιο

(7 Δεκεμβρίου 2001)

Θέμα: Δολοφονία τεσσάρων δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν

Στις 14 Νοεμβρίου δολοφονήθηκαν στο Αφγανιστάν, στο δρόμο που από την Τζαλαλαμπάντ οδηγεί στην Καμπούλ, 4 δημοσιογράφοι μεταξύ των οποίων και η απεσταλμένη της εφημερίδας Corriere della Sera Maria Grazia Cutuli. Αποτελούσαν τμήμα ενός καραβανιού αυτοκινήτων και επέβαιναν του πρώτου οχήματος, του μοναδικού που έπεσε θύμα της τραγικής εγκληματικής ενέδρας και είχε απομακρυνθεί από ταπόλοιπα. Το τελευταίο άρθρο της ιταλίδας δημοσιογράφου ήταν καρπός μιας έρευνας που διεξήγαγε με τον ισπανό ρεπόρτερ της El Mundo για την ανεύρεση φιαλών αερίου που είχαν στην κατοχή τους τα μέλη της Al Qaeda. Ο οδηγός και ένας διερμηνέας που συνταξίδευαν με τους 4 δημοσιογράφους αφέθηκαν ελεύθεροι και μπόρεσαν να ενημερώσουν για το συμβάν και να συντελέσουν ώστε ταπόλοιπα οχήματα να οπισθοχωρήσουν. Το τελευταίο αυτό συμβάν, όπως και το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε η παραμικρή κλοπή, αφήνει ναποτεθεί ότι δεν επρόκειτο για ληστεία ή για πράξη επίδειξης κατά των ξένων δημοσιογράφων (ένας εξ αυτών ήταν πράγματι αφγανός), αλλά για μία πραγματική εκτέλεση.

Έχει το Συμβούλιο στη διάθεσή του άλλα στοιχεία πέραν των όσων δημοσιεύθηκαν στον Τύπο·

Προτίθεται να διεξαγάγει έρευνα με τα μέσα που διαθέτουν οι κυβερνήσεις, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν η εγκληματική ενέργεια ήταν προμελετημένη και διατεταγμένη από όποιον είχε ίσως συμφέρον να καταπνιγούν οι φήμες σχετικά με την κατοχή χημικών όπλων από την Al Qaeda;

Δεν θεωρεί σκόπιμο να εμβαθυνθούν οι έρευνες για ενδεχόμενες συνδέσεις με άλλες τρομοκρατικές ομάδες ή με κυβερνήσεις άλλων χωρών για την παραγωγή και εμπορία των χημικών αυτών όπλων και τούτο προκειμένου να αποφευχθεί — εγκαίρως — η χρησιμοποίησή τους·

Δεν πιστεύει ότι πρέπει να διατίθενται ένοπλοι συνοδοί για τους δημοσιογράφους που σε ζώνες πολεμικών επιχειρήσεων ασκούν το σημαντικό και απαραίτητο λειτούργημα της ενημέρωσης·

Απάντηση

(13 Μαΐου 2002)

1. Το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τη δολοφονία των τεσσάρων δημοσιογράφων στις 19 Νοεμβρίου στο Αφγανιστάν και, στα συμπεράσματά του της 10ης Δεκεμβρίου 2001,πενθύμισε ότι επείγει να βελτιωθεί η ασφάλεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, το Συμβούλιο δεν γνωρίζει άλλα στοιχεία που σχετίζονται με το συμβάν αυτό πλην εκείνων που δημοσιεύονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

2. Δεδομένης της επικρατούσας ανασφάλειας και της ιδιαίτερης πολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, στην παρούσα φάση, το Συμβούλιο δεν διαβλέπει καμία δυνατότητα να μπορέσει η ΕΕ να προβεί σε διεξοδική επιτόπια έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν η ενέδρα στην οποία έχασαν τη ζωή τους οι δημοσιογράφοι ήταν προμελετημένη και διατεταγμένη. Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση θα προσπαθήσει να λάβει ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία αυτή σε συνεργασία με τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των κρατών μελών στην Καμπούλ.

3. Με βάση την εξέλιξη της κατάστασης στις επόμενες εβδομάδες, θα μπορέσει να διαπιστωθεί κατά πόσον η Προσωρινή Κυβέρνηση στην Καμπούλ θα είναι ή όχι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε όλη την επικράτεια του Αφγανιστάν, ακόμη και με στρατιωτική συνοδεία. Δεν είναι βέβαιο ότι η μόνιμη στρατιωτική προστασία θα προωθούσε την ελευθερία του τύπου.