92001E2123

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2123/01 υποβολή: Mihail Papayannakis (GUE/NGL) προς την Επιτροπή. Ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο δίκαιο των κρατών μελών.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 364 E της 20/12/2001 σ. 0247 - 0248


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2123/01

υποβολή: Mihail Papayannakis (GUE/NGL) προς την Επιτροπή

(13 Ιουλίου 2001)

Θέμα: Ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο δίκαιο των κρατών μελών

Σύμφωνα με τον εξαμηνιαίο Πίνακα Αποτελεσμάτων που δημοσίευσε η Επιτροπή παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στη μεταφορά της κοινοτικής νομοθεσίας στα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα, 11 % της θεσπισθείσας κοινοτικής νομοθεσίας δεν έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών στις προβλεπόμενες προθεσμίες, ενώ μόνον τρία κράτη μέλη (Σουηδία, Δανία και Φινλανδία)φαίνεται να τηρούν την αναληφθείσα στη Διάσκεψη Κορυφής της Λισσαβόνας δέσμευση να ενσωματώσουν στο δίκαιο τους το 98,5 % της κοινοτικής νομοθεσίας πριν από το 2002. Βάσει δε των δηλώσεων του Επιτρόπου κ. Βοlkenstein, κατά φθίνουσα σειρά, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία και η Γερμανία κινδυνεύουν να μην πετύχουν τον στόχο μεταφοράς της κοινοτικής νομοθεσίας μέχρι τον Μάρτιο του 2002.

Με δεδομένα τα ανωτέρω στοιχεία, ερωτάται η Επιτροπή εάν θεωρεί αποτελεσματική την ενέργεια της Πορτογαλίας να ορίσει κάποιον αποκλειστικάπεύθυνο για την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό της δίκαιο και αν σκοπεύει να προτείνει και στα άλλα κράτη μέλη ναιοθετήσουν μια παρόμοια αντιμετώπιση προκειμένου να επιτύχουν τηνλοποίηση του στόχου της Διάσκεψης Κορυφής της Λισσαβόνας;

Απάντηση του κ. Bolkestein εξ ονόματος της Επιτροπής

(17 Σεπτεμβρίου 2001)

Τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να αποφασίζουν πώς επιθυμούν να οργανωθούν για να μεταφέρουν την κοινοτική νομοθεσία στο εθνικό τους δίκαιο. Ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Πορτογαλία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο, έχουν ορίσει εθνικούς συντονιστές μεταφοράς οι οποίοι είναιπεύθυνοι για τη λήψη μέτρων με στόχο την έγκαιρη μεταφορά της κοινοτικής νομοθεσίας. Ο πίνακας αποτελεσμάτων της Εσωτερικής αγοράς για το 2001 αποκαλύπτει ότι τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν μειώσει επιτυχώς τα ελλείμματα μεταφοράς. Το

έλλειμμα της Σουηδίας, ίσο με 0,5 %, είναι το χαμηλότερο όλων των κρατών μελών. Το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία, με ελλείμματα 2 % και 2,7 % αντίστοιχα, ανέβηκαν τέσσερις θέσεις στη συνολική κατάταξη από τη στιγμή που όρισαν εθνικό συντονιστή μεταφοράς.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών σε θέματα μεταφοράς, όπως ο ορισμός συντονιστών μεταφοράς ή/και η τακτική αναφορά της προόδου της κατάστασης στα εθνικά κοινοβούλια, ιδίως μέσω της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Εσωτερική Αγορά. Περιμένει από τα κράτη μέλη να εξετάσουν τις εμπειρίες αυτές στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 1,5 % που όρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι την άνοιξη του 2002.