92001E0672

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-0672/01 υποβολή: Astrid Thors (ELDR) προς την Επιτροπή. Μέτρα για το πρόβλημα που προκαλούν τα σμήνη φαλακροκοράκων.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 235 E της 21/08/2001 σ. 0235 - 0236


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-0672/01

υποβολή: Astrid Thors (ELDR) προς την Επιτροπή

(26 Φεβρουαρίου 2001)

Θέμα: Μέτρα για το πρόβλημα που προκαλούν τα σμήνη φαλακροκοράκων

Παντού στη Βαλτική Θάλασσα τα σμήνη φαλακροκοράκων (Phalacrocorax carbo) έχουν καταστεί πραγματική μάστιγα, που παρεμποδίζει άλλα είδη να επιβιώνουν στον ίδιο τόπο. Πολλές φορές και η βλάστηση

εξαφανίζεται εκεί όπου έχουν περάσει οι φαλακροκόρακες. Παρ' όλα αυτά δεν έχει επιτραπεί η λήψη κανενός μέτρου, π. χ. στην Φινλανδία. Αντιθέτως, μάλιστα, ορισμένοι κύκλοι και αρχές ισχυρίζονται ότι το εν λόγω ζώο προστατεύεται από την οδηγία της Ε.Ε.

Ποια είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: ποια μέτρα επιτρέπονται και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, προκειμένου να περιορισθούν οι βλάβες που προκαλούνται από τους φαλακροκόρακες;

Απάντηση της κας Wallstrm εξ ονόματος της Επιτροπής

(3 Απριλίου 2001)

Ο κορμοράνος αποτελεί είδος πτηνού που απαντάται στη φύση και, ως εκ τούτου, καλύπτεται από την οδηγία 79/409 ΕΟΚ του Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979 περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών(1), δηλαδή την Οδηγία για τα Πτηνά. Το 1997, το είδος αυτός διεγράφη από τον κατάλογο των πτηνών πουπόκεινται στα ειδικά μέτρα διατήρησης που προβλέπει το παράρτημα Ι της εν λόγω οδηγίας, επειδή η κατάστασή του από πλευράς διατηρήσεως δεν εθεωρείτο πλέον δυσμενής.

Δεδομένου ότι ο κορμοράνος δεν είναι εγγεγραμμένος στους καταλόγους θηρεύσιμων ειδών πτηνών της Οδηγίας για τα Πτηνά (παραρτήματα II/1 και II/2), τα κράτη μέλη οφείλουν να τον προστατεύουν στον ίδιο βαθμό με τα περισσότερα είδη που απαντώνται στη φύση, απαγορεύοντας, λόγου χάριν, την σκόπιμη θανάτωση ή σύλληψη, την καταστροφή ή τη βλάβη των φωλεών και αυγών καθώς και τη σκόπιμη όχλησή τους, ιδίως κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη δύνανται να παρεκκλίνουν από τις εν λόγω αυστηρές διατάξεις προστασίας για λόγους αποτροπής τυχόν σοβαρής βλάβης στα αλιεύματα και στα ύδατα, καθώς και για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας, όταν δενπάρχουν άλλες εναλλακτικές ικανοποιητικές λύσεις.

Ωστόσο, προκειμένου να είναι δυνατές οι παρεκκλίσεις αυτές, είναι αναγκαίο ναπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για την ύπαρξη σοβαρών βλαβών. Επί του παρόντος, οι μελέτες από τη Σουηδία και οι πληροφορίες από τη Φινλανδία δενποδηλώνουν μια συνολική αρνητική επίδραση.

Η Επιτροπή κατέστη αποδέκτης πληροφοριών βάσει των οποίων οι βλάβες των φωλεών κορμοράνων λαμβάνουν χώρα σε ορισμένες τοποθεσίες. Ελλείψει ουσιαστικών αποδείξεων βλάβης στα αλιεύματα και στην άγρια πανίδα και χλωρίδα, που θα δικαιολογούσαν τέτοια παρέκκλιση, μέτρα όπως τα περί ων ο λόγος αντίκεινται στην Οδηγία για τα Πτηνά.

(1) ΕΕ C 103 της 25.4.1979.