92001E0375

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0375/01 υποβολή: Luciano Caveri (ELDR) προς την Επιτροπή. Επιστροφή του Canis lupus στην αλπική ζώνη.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 261 E της 18/09/2001 σ. 0098 - 0099


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0375/01

υποβολή: Luciano Caveri (ELDR) προς την Επιτροπή

(15 Φεβρουαρίου 2001)

Θέμα: Επιστροφή του Canis lupus στην αλπική ζώνη

Η επιστροφή στις αλπικές ζώνες του λύκου (Canis lupus) που προέρχεται από τα ιταλικά Απέννινα Όρη, προκαλεί εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις εκ μέρους των αρχών και των εθνικών νομοθεσιών, ανάλογα με τη χώρα, χρειάζεται δε συχνά να εξευρίσκονται πραγματικά τεχνάσματα προκειμένου να παρακάμπτεται η αυστηρότητα των κοινοτικών κανόνων πουποδεικνύουν το λύκο ως είδος μη θηρεύσιμο.

Ποια είναι η αξιολόγηση της Επιτροπής για το φαινόμενο, θεωρεί δε σκόπιμο να συμφωνηθούν κοινά μέτρα και ενδεχόμενες προσαρμογές των ισχυόντων κανόνων;

Απάντηση της κας Wallstrm εξ ονόματος της Επιτροπής

(3 Απριλίου 2001)

Ο λύκος (Canis lupus), εκτός ορισμένων πληθυσμών στην Ισπανία και την Ελλάδα, περιλαμβάνεται στο παράρτημα IV της οδηγίας σχετικά με τα ενδιαιτήματα (φυσικούς οικοτόπους)(1), ως είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος για το οποίο απαιτείται αυστηρή προστασία. Σύμφωνα με το άρθρο 12 της εν λόγω οδηγίας, στην προστασία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ηποχρέωση των κρατών μελών να απαγορεύουν, στην περιοχή φυσικής κατανομής των ειδών, κάθε μορφή σύλληψης ή θανάτωσης, εκ προθέσεως, δειγμάτων αυτών των ειδών της φύσης καθώς και την παρενόχλησή τους, ιδίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής, την περίοδο κατά την οποία τα νεογνά εξαρτώνται από την μητέρα, τη χειμερία νάρκη και τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να παρεκκλίνουν από τις διατάξεις του άρθρου 12,πό τον όρο ότι δενπάρχει άλλη αποτελεσματική λύση και η παρέκκλιση δεν παραβλάπτει τη διατήρηση σε ικανοποιητική κατάσταση των λειτουργιών της περιοχής της φυσικής κατανομής τους. Στους λόγους που δικαιολογούν αυτή την παρέκκλιση συγκαταλέγονται η αποτροπή σοβαρών ζημιών, ιδίως στις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και άλλα είδη ιδιοκτησίας, οι λόγοι δημόσιαςγείας και ασφάλειας ή άλλοι επιτακτικοί λόγοι προέχοντος δημοσίου συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων τυχόν λόγων κοινωνικού ή οικονομικού χαρακτήρα.

Τέλος, με τα κονδύλια Life-Nature, η Επιτροπή έχει ήδη χρηματοδοτήσει, επί σειρά ετών, έργα που επικεντρώνονται στην αξιολόγηση της εξέλιξης της κατάστασης των πληθυσμών λύκου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις αρκτικές περιοχές, καθώς και σχετικά με τη διατήρησή του. Με τα έργα αυτά έχουν μελετηθεί και εφαρμοστεί διάφορες μέθοδοι παροχής αποζημίωσης στους γεωργούς για ζημίες που ενδεχομένως προξενούνται από λύκους, καθώς και για την άμβλυνση αυτών των ζημιών. Ένα από τα πορίσματα αυτών των έργων είναι ότι οι σημερινοί πληθυσμοί λύκων στις αρκτικές περιοχές δεν είναι τόσο μεγάλοι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα σε περιφερειακό επίπεδο και ότι οι ζημίες που προξενούν είναι τοπικώς περιορισμένες.

Η Επιτροπή δεν θεωρεί, κατά συνέπεια, ότι θα ήταν σκόπιμο να εκπονήσει κοινά μέτρα ή να προσαρμόσει την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία, και συγκεκριμένα τα προβλεπόμενα στην οδηγία για τα ενδιαιτήματα και τα παραρτήματά της.

(1) Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 για τη διατήρηση των φυσικών ενδιαιτημάτων (οικοτόπων) καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, ΕΕ L 206 της 22.7.1992.