92000E3787

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-3787/00 υποβολή: Monica Frassoni (Verts/ALE) προς την Επιτροπή. Προστασία των κινούμενων θινών της παραλίας της Ραβέννα, Ραβέννα, Ιταλία.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 174 E της 19/06/2001 σ. 0142 - 0143


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-3787/00

υποβολή: Monica Frassoni (Verts/ALE) προς την Επιτροπή

(29 Νοεμβρίου 2000)

Θέμα: Προστασία των κινούμενων θινών της παραλίας της Ραβέννα, Ραβέννα, Ιταλία

Η δημοτική αρχή ενέκρινε την κατασκευή έργων για την εξυπηρέτηση των λουομένων σε συνολική έκταση άνω των 10 000 τετραγωνικών μέτρων επί της παραλίας που ευρίσκεται προ της πρώην κατασκήνωσης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού της παραλίας της Ραβέννα, σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων από τον λιμένα της Ραβέννα. Η παρέμβαση αυτή θα προκαλούσε την καταστροφή μιας από τις τελευταίες κινούμενες θίνες στην παραλία της Ρομάνια, και οι οποίες καταλαμβάνουν χώρο 400 περίπου μέτρων μήκους επί περισσότερα από 100 μέτρα πλάτος, και επικαλύπτουν τους παράκτιους οικισμούς της παραλίας της Ραβέννα και της Punta Marna. Οι εν λόγω θίνες έχουν περιληφθεί στον Χώρο Κοινοτικού Ενδιαφέροντος ΙΤ4070006 Pialassa dei Piomboni, Πευκώνας της Punta Marna δυνάμει τηςπουργικής αποφάσεως αριθ. 65, της 3ης Απριλίου 2000, βάσει της οδηγίας 92/43(1). Εξάλλου, η εν λόγω ζώνηπόκειται σε διάφορους εθνικούς και περιφερειακούς περιορισμούς(2). Στο σημείο αυτό περιλαμβάνονται περίπου 0,5 χιλιόμετρα κινούμενων παράκτιων θινών πλησίον της αμμώδους ακτής, με βλάστηση τυπική των φάσεων φύτευσης των αμμωδών περιοχών (Salsolo-Cakiletum maritimae επί της ακτής, Ammophiletalia arundinaceae επί κινούμενων θινών, και Sileno colorate-Vulpietum membranaceae στις άνυδρες περιοχές πέριξ των θινών). Εξάλλου επί των σταθερών θινών πίσω από τις κινούμενες θίνες απαντάται και το είδος Pinus pinaster. Μεταξύ των φυτικών ειδών επισημαίνουμε επίσης και την Salicornia veneta (παράρτημα ΙΙ Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) και Bassia hirsuta και Limoium bellidifolium (ιταλική Red List). Όσον αφορά την πανίδα,πάρχουν ορισμένα είδη ασπόνδυλων εθνικής σημασίας (Cicindela majalis και Scarabaeus semipunctatus) καθώς και πανίδα ερπετών η οποία προστατεύεται από το παράρτημα IV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (Bufo viridis, Podacris sicula, Lacerta viridis). Υπάρχει επίσης και το φωλεύον απειλούμενο είδος, Charadrius alexandrinus.

Η Εφορία Περιβαλλοντικών Αγαθών πρότεινε να κατασκευαστούν οι εν λόγω εγκαταστάσεις στην παράκτια ζώνη που ευρίσκεται προ των κινούμενων θινών: ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, δεδομένου ότι προστατεύει μεν τις ίδιες τις θίνες, διακόπτει όμως αμετάκλητα την οικολογική και γεωμορφολογική συνέχεια με τη θάλασσα και την ακτή προϋπόθεση απαραίτητη για τη διατήρηση της βιοκοινωνίας και την ανάπτυξη της παράκτιας δυναμικής και καταστρέφει ανεπανόρθωτα την αξία του τοπίου.

Μπορεί η Επιτροπή να παρέμβει προκειμένου να ανασταλεί η κατασκευή των ανωτέρω εγκαταστάσεων και να εκπονηθούν οι προβλεπόμενες μελέτες αξιολόγησης των επιπτώσεων, όπως η ίδια η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ προβλέπει;

Δεν πιστεύει επίσης η Επιτροπή ότι ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει ναποβληθεί προς έλεγχο ή προς αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων βάσει της Οδηγίας 97/11/ΕΚ(3);

(1) ΕΕ L 206 της 22.7.1992.

(2) Ειδικότερα: οι θίνες και ο πευκώνπόκεινται στονδρογεωλογικό περιορισμό (RDL της 30.12.1923) και αποτελούν εθνικό κρατικό πάρκο (Υ.Α. 13.07.1977), ενώ ολόκληρη η παράκτια περιοχήπόκειται σε περιορισμούς που σχετίζονται με το τοπίο (L. 1497 της 29.6.1939)" η αμμώδης αυτή περιοχή θεωρείται ζώνη περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Εδαφικού Περιφερειακού Σχεδίου για το Τοπίο (L.R. 47/78)" και, τέλος, το περιφερειακό πάρκο του δέλτα του Πάδου (L.R.N. 27/88) προστατεύει το κεντρικό τμήμα των εν λόγω θινών ως Ζώνη Γ και τις πέριξ ζώνες ως ζώνες πέριξ εθνικού πάρκου.

(3) ΕΕ L 73 της 14.3.1997.

Απάντηση της κας Wallstrm εξ ονόματος της Επιτροπής

(22 Δεκεμβρίου 2000)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 1985(1) για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον (EIA) και την οδηγία 97/11/ΕΚ του Συμβουλίου της 3ης Μαρτίου 1997(2) η οποία τροποποίησε την οδηγία 85/337/ΕΟΚ, τα κράτη μέληποχρεούνται να εξασφαλίζουν, προτού δοθεί συγκατάθεση, ότι τα έργα τα οποία ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω της φύσης τους, του μεγέθους ή της τοποθεσίας,ποβάλλονται σε απαίτηση για συγκατάθεση ανάπτυξης και σε εκτίμηση σχετικά με τις συνέπειές τους. Τάξεις έργων σχετικές με την οδηγία προσδιορίζονται στο άρθρο 4 και προσαρτίζονται στα δύο πρώτα παραρτήματα.

Βάσει των πληροφοριών που έδωσε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, δεν είναι εφικτό να αξιολογηθεί εάν το έργο που ανέφερε συμπεριλαμβάνεται σε μία από τις τάξεις που απαριθμούνται στα παραρτήματα της οδηγίας. Εντούτοις, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε το Αξιότιμο Μέλος, ελλείψει αιτιολογημένης προσφυγής για την μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεν μπορεί να προσδιοριστεί επί του παρόντος καμία παραβίαση αυτής.

Αντίθετα, οι τοποθεσίες που ανέφερε το Αξιότιμο Μέλος, για τις οποίεςποστηρίζεται ότι επηρεάζονται από το έργο, προτείνονται ως τοποθεσίες κοινοτικής σημασίας (pSCI), σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992(3) για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Με αναφορά στην pSCI, τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι δεν διακινδυνεύουν οι στόχοι της οδηγίας. Ακόμη και σε περίπτωση απουσίας κοινοτικού καταλόγου, συνιστάται στις αρχές των κρατών μελών να απέχουν τουλάχιστον από δραστηριότητες που ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση οιασδήποτε τοποθεσίας που εμφαίνεται στον εθνικό κατάλογο.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η έλλειψη ενημέρωσης για την κατάσταση που περιέγραψε το Αξιότιμο Μέλος, θα οδηγήσει την Επιτροπή στο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να συγκεντρώσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τοπόψη έργο και να διασφαλίσει την τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας.

(1) ΕΕ L 175 της 5.7.1985.

(2) ΕΕ L 73 της 14.3.1997.

(3) ΕΕ L 206 της 22.7.1992.