92000E1643

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1643/00 υποβολή: Sergio Berlato (UEN) προς την Επιτροπή. Enel Α.Ε.- ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 089 E της 20/03/2001 σ. 0065 - 0066


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1643/00

υποβολή: Sergio Berlato (UEN) προς την Επιτροπή

(29 Μαΐου 2000)

Θέμα: Enel Α.Ε.- ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Ιταλία έχει σημειώσει μεγάλη καθυστέρηση σε επίπεδο ανανεώσιμων μορφών ενέργειας" πράγματι, από δεκαετίας αναπτύσσονται σε άλλες χώρες, με πολύ μικρότερη ηλιοφάνεια από την Ιταλία, τα ιδιωτικά κυρίως συνδεδεμένα με το δίκτυο φωτοβολταϊκά τόξα, τα οποία τελείως ανεμπόδιστα και χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις παράγουν ηλιακή ενέργεια. Τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη στην Ιταλία όπου η ανάπτυξη του εν λόγω εναλλακτικού συστήματος παρεμποδίστηκε και από την παρασιώπησή του από διάφορες κυβερνήσεις οι οποίες άφησαν όλο το έδαφος στην εταιρία Enel η οποία προφανώς δεν έχει κανένα λόγω να επιτρέψει την ανάπτυξη άλλων επιχειρήσεων στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο αριθ. 186 του 1968, η νομοθέτηση σε θέματα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ανήκει στην Επιτροπή Cei της Ιταλίας η οποία συγκρότησε ειδική επιτροπή για τον καθορισμό των ισχυόντων στην Ιταλία τεχνικών χαρακτηριστικών προκειμένου να καταστεί επιχειρησιακά επαρκές το σύστημα των φωτοβολταϊκών τόξων" στην εν λόγω Επιτροπή συμμετείχαν και στελέχη της Enel και οι εργασίες της παρατάθηκαν επί έτη χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Στη συνέχεια η Enel προέβη σε πειραματικές δοκιμές στον τομέα αυτό από τις οποίες απεκλείοντο άλλοι παράγοντες από την Ιταλία, παρέχοντας τη σαφή εντύπωση ότι επεδίωκε να προλάβει τη δημιουργία ανταγωνιστών στην Ιταλία, και να διατηρήσει ντε φάκτο μία μονοπωλιακή κατάσταση.

Το 1995 εξεδόθη κοινοτική ρύθμιση Cenelec EN 61727 σχετικά με τα φωτοβολταϊκά συστήματα (FV) mldr, η οποία προφανώς έπρεπε να γίνει αποδεκτή από τα κράτη μέλη και να μεταφερθεί στις εθνικές νομοθεσίες. Μόνον 19 μήνες μετά η Ιταλία απεδέχθη την εν λόγω ρύθμιση εκδίδοντας τη νομοθετική ρύθμιση CEI 11/20, τρίτη έκδοση. Στην ουσία, η Enel συνέχισε να μην επιτρέπει τη σύνδεση ηλιακών γεννητριών στο δίκτυό της, ακόμη και αν αυτές ήσαν εφοδιασμένες με κατάλληλο σύστημα διασύνδεσης.

Ηποψία που δημιουργείται στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ότι η παρατεταμένη αναβολή της έκδοσης συγκεκριμένων ρυθμίσεων οι οποίες θα αποτελούσαν εγγύηση για τον ανταγωνισμό και την οικονομική και ενεργειακή οικονομία, συνδέεται με την πρόθεση της Enel να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο στον τομέα, πράγμα που ενισχύεται και από την πρόσφατη ίδρυση (Ιούλιος 1999, από την Enel, μιας εταιρίαςπό την επωνυμία Erga Α.Ε για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Μπορεί η Επιτροπή να λάβει θέση επί του θέματος;

Απάντηση του κ. Monti εξ ονόματος της Επιτροπής

(28 Ιουλίου 2000)

Η προώθηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί μία από τιςψηλές προτεραιότητες της Επιτροπής. Το Λευκό Βιβλίο του 1997 σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επισημαίνει το βασικό ρόλο των πηγών αυτών όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού και του περιβάλλοντος και προτείνει ως ενδεικτικό στόχο για το 2010 το διπλασιασμό του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας(1) στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κοινότητας. Η Επιτροπή ενέκρινε στις 10 Μαΐου 2000 μια πρόταση οδηγίας σχετικά με την προώθηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας(2). Ο στρατηγικός στόχος της πρότασης δεν είναι μόνο η σημαντική αύξηση μακροπρόθεσμα της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και η διευκόλυνση της πρόσβασής της στην εσωτερική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Το κεφάλαιοV της οδηγίας αφορά τα θέματα που έχουν σχέση με τους όρους σύνδεσης με τα δίκτυα μεταφοράς στα οποία αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου.

Τα ευρωπαϊκά πρότυπα στον ηλεκτροτεχνικό τομέα, όπως είναι το πρότυπο EN 61727 στο οποίο αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης (Cenelec), η οποία αποτελεί έναν ανεξάρτητο οργανισμό. Τα μέλη της Cenelec, όπως και η ιταλική επιτροπή για την ηλεκτρική ενέργεια (CEI), πρέπει να ενσωματώσουν στο εσωτερικό δίκαιο εντός μιας συγκεκριμένης προθεσμίας αυτά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να αποσύρουν τα αποκλίνοντα εθνικά πρότυπα. Επισημαίνεται εντούτοις ότι η εφαρμογή των προτύπων είναι εκούσια. Δεδομένου του εκούσιου χαρακτήρα της τυποποίησης η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη σχετικά με τις πιθανές καθυστερήσεις όσον αφορά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των ευρωπαϊκών προτύπων και την απόσυρση των αποκλινόντων εθνικών προτύπων.

Όσον αφορά τις ανησυχίες που εξέφρασε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου σε σχέση με τη σύνδεση των ηλιακών γεννητριών με το ιταλικό δίκτυο γίνεται παραπομπή στο νομικό πλαίσιο που έχει καθοριστεί με το διάταγμα Bersani (DL αριθ. 79 της 16ης Μαρτίου 1999) με το οποίο ενσωματώθηκε στο ιταλικό δίκαιο η οδηγία 96/92/ΕΚ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου 1996 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας(3).

Το άρθρο 3 του διατάγματος αυτού προβλέπει ότι ο διαχειριστής του δικτύου έχει τηνποχρέωση να συνδέσει με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς όλους όσους το ζητούν χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το αδιάκοπο τηςπηρεσίας και σύμφωνα με τους τεχνικούς κανόνες mldr, οι οποίοι θα πρέπει να είναι αντικειμενικοί και να μην κάνουν διακρίσεις. Τυχόν άρνηση σύνδεσης με το δίκτυο θα πρέπει να είναι δεόντως αιτιολογημένη. Το διάταγμα προβλέπει τέλος στο άρθρο 11 τα μέτρα προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις οποίες περιλαμβάνεται και η ηλιακή ενέργεια.

Η Επιτροπή δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία που θα της επέτρεπαν να διαπιστώσει κατά πόσον η ENEL κάνει κατάχρηση της θέσης της λόγω της έλλειψης κάποιου τεχνικού κανονισμού όσον αφορά τη σύνδεση.

(1) COM(97)599 τελικό.

(2) COM(2000)279 τελικό.

(3) ΕΕ L 27 της 30.1.1997.