91999E2425

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2425/99 υποβολή: Ioannis Souladakis (PSE) προς το Συμβούλιο. Προστασία ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο Κόσοβο.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 219 E της 01/08/2000 σ. 0160 - 0161


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2425/99

υποβολή: Ioannis Souladakis (PSE) προς το Συμβούλιο

(16 Δεκεμβρίου 1999)

Θέμα: Προστασία ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο Κόσοβο

Κατά την συζήτηση της προφορικής ερώτησής μου (H-0608/99)(1) στις 16.11.1999 προς την Επιτροπή, περί «Προστασίας Συμφερόντων Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο»ο Επίτροπος Πάτεν δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες περί πιέσεων και απειλών που δέχονται ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο. Για να καλυφθούν τα κενά ενημέρωσής του επί του θέματος παρέδωσα στον ίδιο προσωπικά τη γραπτή σχετική αλληλογραφία μεταξύ της εταιρίας «Μυτιληναίος»και των κ.κ. Kouchner και Dixon. Επιπλέον του ζήτησα να ενημερωθεί για την σημερινή κατάσταση και λειτουργία των τηλεπικοινωνιών στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα.

Η καλή επικοινωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου θα βοηθήσει την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ εκεί όπου τυχόν απειλούνται. Και αυτή τη στιγμή στο Κοσσυφοπέδιο διακυβεύονται κυριαρχικά δικαιώματα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας (ΟΤΕ) και η STET International της Ιταλίας, που συμμετέχουν κατά 20 % και 29 % αντίστοιχα στην Srbija Telekom, βλάπτονται από τη μη πληρωμή τελών προς την Srbija Telekom για χρήση των τηλεπικοινωνιών στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ο UCK με τηνποστήριξη παρασκήνιωνποστηρικτών, επιμένουν στην ανακατασκευή του κατεστραμμένου δικτύου από τις δύο εταιρείες και την εν συνεχεία εθνικοποίησή του από την Αλβανία, κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών. Η μεγαλύτερη παρανομία, όμως, έγινε μόλις πρόσφατα. Εντελώς παράνομα, «ειδική επιτροπή»στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΗΕ και Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου εκχώρησε το δικαίωμα της κινητής τηλεφωνίας της γαλλική εταιρεία Alcatel. Τα δικαιώματα αυτά ανήκουν αποκλειστικά στον ΟΤΕ και στη STET International, σύμφωνα με ήδη ισχύουσες διεθνείς συμφωνίες που καθορίζουν ότι το Κοσσυφοπέδιο περιλαμβάνεται στο ζωτικό χώρο άσκησης αρμοδιότητας και εξαγωγής κερδών γι' αυτές.

Ερωτάται το Συμβούλιο πώς θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο, τα οποία αυτή τη στιγμή, απειλούνται από παράνομα κυκλώματα, στα οποία αρχίζουν να ενέχονται και οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, οι οποίοι ενεργούν αντίθετα προς τις εντολές, που έχουν λάβει και τους καλούν να τηρούν τη νομιμότητα στην περιοχή.

(1) Συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (11/1999).

Απάντηση

(14 Φεβρουαρίου 2000)

Μέχρι στιγμής, καμία από τις εταιρείες που αναφέρει στην ερώτησή του ο αξιότιμος βουλευτής δεν έχει έρθει σε επαφή με το Συμβούλιο. Το Συμβούλιοποθέτει ότι αυτές οι εταιρείες εξέτασαν τα θέματα που θίγει ο αξιότιμος βουλευτής απευθείας με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας στην οποία έχουν την έδρα τους και/ή με τον Ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, τον κ. Bernard Kouchner.

Το Συμβούλιο εμμένει στη δημιουργία μιας βιώσιμης και λειτουργικής οικονομίας της αγοράς στο Κοσσυφοπέδιο και η ΕΕ έχει αναλάβει εν προκειμένω ειδική ευθύνη, εφόσον ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Kofi Annan, ανέθεσε τη διαχείριση του Πυλώνα ΙV της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (υπεύθυνου για τον τομέα της ανοικοδόμησης και της οικονομικής ανάπτυξης) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, απηύθυνε επανειλημμένες εκκλήσεις για εντατικοποίηση των προσπαθειών, εκ μέρους των Κοσοβάρων και της διεθνούς παρουσίας, με σκοπό την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στο Κοσσυφοπέδιο. Στη συνάρτηση αυτή, το Συμβούλιο, στη σύνοδό του στις 6 Δεκεμβρίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Επιτροπής να συμπεριλάβει την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στον προγραμματισμό της βοήθειας προς το Κοσσυφοπέδιο κατά το 2000 και κάλεσε τα κράτη μέλη να προσδιορίσουν την κατάλληλη βοήθεια σ' αυτόν τον τομέα.