91999E2266

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-2266/99 υποβολή: Alexandros Alavanos (GUE/NGL) προς την Επιτροπή. Αποπομπή του ελληνικού τμήματος από τον ΜΚΟ «Γιατροί χωρίς Σύνορα».

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 203 E της 18/07/2000 σ. 0160 - 0161


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-2266/99

υποβολή: Alexandros Alavanos (GUE/NGL) προς την Επιτροπή

(24 Νοεμβρίου 1999)

Θέμα: Αποπομπή του ελληνικού τμήματος από τον ΜΚΟ «Γιατροί χωρίς Σύνορα»

Η πρόσφατη διαγραφή του ελληνικού τμήματος από τον ΜΚΟ «Γιατροί χωρίς Σύνορα» «διότι, χωρίς άδεια, βοήθησαν και τους δύο εμπλεκόμενους στην κρίση του Κοσσόβου» προκαλεί έντονες ανησυχίες για την εφαρμογή της αρχής πουιοθετεί και η ίδια η Ευρωπαϊκή νωση, ότι η άμεση ανθρωπιστική βοήθεια διανέμεται χωρίς διακρίσεις, εθνικές ή θρησκευτικές, σε αναξιοπαθούντες πληθυσμούς.

Δεδομένου ότι η δράση και τα προγράμματα των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή νωση, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Η πράξη αποπομπής των ελλήνων γιατρών για τους προαναφερόμενους λόγους, δεν έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής νωσης περί ανθρωπιστικής βοήθειας; Πώς πρόκειται να αντιδράσει σε αυτό και τί μέτρα πρόκειται να πάρει;

2. Δεδομένου ότι το ελληνικό τμήμα των Γιατρών χωρίς Σύνορα έχει καταθέσει για έγκριση (ECHO) πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για το ψυχιατρείο της Τοπόνιτσας (κοντά στην πόλη Νις), μετά και το παραπάνω συμβάν, πώς πρόκειται να το αντιμετωπίσει η Επιτροπή προκειμένου να πιστοποιηθεί η αρχή ότι οι ανθρωπιστικοί μη κυβερνητικοί οργανισμοί παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις κρίσεων με καθαρά ανθρωπιστικά κριτήρια χωρίς πολιτικές ή άλλες ιδιοτέλειες;

Απάντηση του κ. Nielson εξ ονόματος της Επιτροπής

(7 Δεκεμβρίου 1999)

1. Κατά τις σχέσεις με τους εταίρους της, η Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECHO) σέβεται σχολαστικά την ανεξαρτησία τους, όπως άλλωστε προβλέπει η σύμβαση πλαίσιο εταιρικής σχέσης (ΣΠΕΣ) που διέπει τις μεταξύ τους σχέσεις.

Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εταίρους και η δράση τους σε διεθνές επίπεδο αναγνωρίστηκε με την πρόσφατη απονομή σε αυτήν του βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη. H MSF αποτελεί μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει 18 τμήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Από αυτά, τα 6 έχουν συσταθεί και αναγνωριστεί από την MSF International ως επιχειρησιακά τμήματα: πρόκειται για τα τμήματα MSF Γαλλίας. MSF Βελγίου, MSF Ολλανδίας, MSF Ισπανίας, MSF Ελβετίας και MSF Λουξεμβούργου. Τα επιχειρησιακά τμήματα των MSF έχουνπογράψει ΣΠΕΣ με την ECHO.

Το ελληνικό τμήμα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» θέτει σε εφαρμογή τα δικά του έργα, γεγονός που φαίνεται ότι προκαλεί τριβές στους κόλπους της οργάνωσης. Αυτό το ζήτημα αποτελεί εσωτερικήπόθεση της οργάνωσης και αφορά αποκλειστικά την ίδια.

2. Το ελληνικό τμήμα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»πέβαλε αίτησηπογραφής σύμβασης πλαισίου εταιρικής σχέσης τον Μάρτιο του 1997, ενώ η ΣΠΕΣ τελούσεπό αναθεώρηση. Παρά ταύτα, η ECHO παρέλαβε αυτή την αίτηση για να την εξετάσει λεπτομερώς, όταν θα ολοκληρωνόταν η αναθεώρηση της ΣΠΕΣ.

Μετά τον Ιανουάριο του 1999, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η νέα ΣΠΕΣ, η ECHO έδωσε προτεραιότητα στηνπογραφή της με τους παλαιότερους εταίρους της. Μέχρι αυτή τη στιγμή, η ECHO έχειπογράψει νέα ΣΠΕΣ με 159 μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ). Εν αναμονή της διεύρυνσης του δικτύου των εταίρων και μέχρις ότου μια από τις επιχειρησιακές μονάδες της ECHO γνωστοποιήσει ότι ενδιαφέρεται να δώσει συνέχεια σε κάποια δράση, την οποία έχει προτείνει ΜΚΟ που δεν έχειπογράψει ΣΠΕΣ, η ECHO ζητεί από το κράτος μέλος στο οποίο εδρεύει η οργάνωση να πιστοποιήσει κατά πόσον η συγκεκριμένη ΜΚΟ πληροί τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 7 (παράγραφοι 1 και 2 ) του κανονισμού αριθ. 1257/96 του Συμβουλίου. Ο σχετικός φάκελος καταρτίζεται ανάλογα με την απάντηση του κράτους μέλους.

Επί του παρόντος, η ECHO αξιολογεί πρόταση του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» που αφορά το τμήμα φυματίωσης του ψυχιατρείου της Τοπίνιτσα, στην πόλη Νις, το οποίο χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Μόλις η ECHO ολοκληρώσει αυτήν την αξιολόγηση και σε περίπτωση θετικού πορίσματος, η ECHO θα κινήσει την προαναφερθείσα διαδικασία, προκειμένου να αξιολογήσει κατά πόσον το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» μπορεί να γίνει αποδεκτό ως εταίρος.