91999E2060

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2060/99 υποβολή: Ioannis Marínos (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Υποψηφιότητα της Τουρκίας.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 203 E της 18/07/2000 σ. 0126 - 0126


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2060/99

υποβολή: Ioannis Marnos (PPE-DE) προς την Επιτροπή

(12 Νοεμβρίου 1999)

Θέμα: Υποψηφιότητα της Τουρκίας

Η Επιτροπή εισηγήθηκε προς το Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την αποδοχή της Τουρκίας ωςποψηφίου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας ότι ούτε η αμφιλεγόμενη γεωγραφική θέση της (κυρίως ασιατική χώρα), ούτε η απουσία των κριτηρίων της Κοπεγχάγης (ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατικοί θεσμοί, μεταχείριση μειονοτήτων, κ.ά.) εμποδίζουν την αποδοχή αυτή.

λλα τότε γιατί, όπως εδήλωσε ο πρόεδρος κ. Prodi, εάν η Κροατία, η Βοσνία, η Σερβία, η FYROM, που είναι αναμφίβολα ευρωπαϊκές χώρες,ποβάλουν αίτηση για να αναγνωριστούνποψήφιες χώρες, θα αποδεχθεί η Επιτροπή τηνποψηφιότητά τους μόνον εφόσον πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης; Γιατί αυτές οι διακρίσεις και σε ποιές αρχές και ποιά νομική βάση στηρίζεται αυτή η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών; Και από πότε και από ποιούς αποφασίσθηκε να παραμερίζονται οι αρχές στη βάση των οποίων θεμελιώθηκε και εξελίχθηκε η Ευρωπαϊκή νωση, όταν αυτό εξυπηρετεί οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα κάποιων εκ των χωρών μελών και μάλιστα σε βάρος αντίστοιχων συμφερόντων άλλων χωρών της Ε.Ε.;

Απάντηση του κ. Verheugen εξ ονόματος της Επιτροπής

(3 Δεκεμβρίου 1999)

Η Επιτροπή φρονεί πράγματι ότι η Τουρκία θα πρέπει να θεωρείται ως χώραποψήφια για προσχώρηση στην Ένωση. Υποβάλλοντας αίτηση για προσχώρηση στην Ένωση το 1987, η Τουρκία εξέφρασε ήδη την επιθυμία της να καταστεί μέλος της Ένωσης. Εξάλλου, η συμφωνία της Άγκυρας, και ιδίως το άρθρο 28, καθώς και διάφορες δηλώσεις της Ένωσης αναφέρονται σαφώς στο ενδεχόμενο προσχώρησης της Τουρκίας.

Η Επιτροπή εφαρμόζει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την προσχώρηση κατά τον ίδιο τρόπο για όλες τιςποψήφιες χώρες. Τα κριτήρια αυτά πρέπει να πληρούνται πριν από την εκ μέρους τηςποψήφιας χώρας απόκτηση της ιδιότητας του μέλους της Ένωσης. Αυτό ισχύει και για την Τουρκία. Εξάλλου, δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία προτού η συγκεκριμένη χώρα εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Όσον αφορά τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, η Επιτροπή συνέστησε στις 13 Οκτωβρίου 1999 στην Ένωση να «διακηρύξει ότι οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η Αλβανία θα μπορέσουν, εν καιρώ, να γίνουν και αυτές μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Συνέστησε, επίσης, στην Ένωση να καθορίσει και άλλα κριτήρια ένταξης συμπληρώνοντας αυτά της Κοπεγχάγης και εξαρτώντας την ένταξη στην ΕΕ όχι μόνον από την τήρηση των αρχών του άρθρου 6 της ΣΕΕ αλλά και από την αμοιβαία αναγνώριση των συνόρων τους, από τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν τη μεταχείριση των εθνικών μειονοτήτων, από την εγκαθίδρυση ενός περιφερειακού οργανισμού ελευθέρου εμπορίου και οικονομικής συνεργασίας που θα αποτελέσει τη βάση της πληρέστερης ενσωμάτωσής τους στην Ένωση.