91998E1514

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 1514/98 του Helena TORRES MARQUES προς την Επ τροπή. Πρόγραμμα Leornardo και γυναίκες

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 386 της 11/12/1998 σ. 0139


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1514/98

υποβολή: Helena Torres Marques (PSE) προς την Επιτροπή

(13 Μαΐου 1998)

Θέμα: Πρόγραμμα Leornardo και γυναίκες

Στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το 1997 η ομάδα εργασίας των Επιτρόπων για την ισότητα των ευκαιριών, η Επίτροπος κ. Edith CRESSON εξεθείασε το ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στα πλαίσια των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, ειδικότερα στο πρόγραμμα Leonardo, και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα μιας αξιολόγησης του mainstreaming στα εν λόγω προγράμματα κατά τη διάρκεια του 1997.

Θα μπορούσε άραγε η Επιτροπή να μου διαβιβάσει τα αποτελέσματα της εν λόγω αξιολόγησης;

Απάντηση της κ.Cresson εξ ονόματος της Επιτροπής

(12 Ιουνίου 1998)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Leonardo da Vinci χρηματοδοτεί σχέδια που αφορούν τη θετική δράση για την ισότητα των ευκαιριών με δύο ειδικά μέτρα (Ι.1.1.δ και ΙΙ.1.1.δ). Ενθαρρύνει επίσης την ενσωμάτωση της διάστασης της ισότητας ευκαιριών προωθώντας τις πτυχές ισότητας ευκαιριών σε άλλα σχέδια. Το 1997, 24 σχέδια ισότητας ευκαιριών χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων αυτών με ένα ποσό συνολικού ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ΕCU. Άλλα 8 σχέδια, που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο άλλων μέτρων, εμπεριέχουν σημαντικά στοιχεία της ισότητας ευκαιριών.

Το περιεχόμενο των σχεδίων μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερις κύριους τομείς:

- Κατάρτιση για γυναίκες που αναζητούν εργασία. Αυτά τα σχέδια έχουν ως επίκεντρο την ανάπτυξη υλικού κατάρτισης που προορίζονται για να προσφέρουν είτε βασικά προσόντα ή καλύτερη επαγγελματική κατάρτιση;

- κατάρτιση για εργαζόμενες γυναίκες. Η πλειοψηφία αυτών των σχεδίων εξετάζει διεπαγγελματικά θέματα, όπως τον προγραμματισμό της σταδιοδρομίας και το σχεδιασμό των μεθοδολογιών κατάρτισης ανάλογα με τις ανάγκες των φύλων.

- κατάρτιση για νέες γυναίκες. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα απευθύνονται σε γυναίκες που φοιτούν στην αρχική επαγγελματική κατάρτιση και έχουν ως επίκεντρο τον προσανατολισμό της σταδιοδρομίας και την ενθάρρυνση της πρόσβασης σε νέους επαγγελματικούς τομείς.

- σχέδια που συνδέονται με τις δομές κατάρτισης και εργασίας. Αυτά τα σχέδια στοχεύουν στην ενσωμάτωση της πολιτικής ισότητας ευκαιριών, τόσο στις διαδικασίες επαγγελματικής κατάρτισης όσο και στις επιχειρήσεις. Απευθύνονται συνεπώς στους υπεύθυνους για τη διαχείριση αυτών των διαδικασιών.

Με άλλα λόγια, τίθεται έμφαση στην ανάπτυξη της ενημέρωσης και την ανάπτυξη των προσόντων για τους εκπαιδευόμενους, τους εκπαιδευτές και τα ηγετικά στελέχη.

Εκτός από τα δύο ειδικά μέτρα για την ισότητα ευκαιριών, η έννοια της ενσωμάτωσης της διάστασης της ισότητας των φύλων, που άρχισε να κερδίζει έδαφος σταδιακά σε όλους τους τομείς της κοινοτικής πολιτικής, αντικατοπτρίζεται σταθερά στο πρόγραμμα Leonardo da Vinci. Στην ετήσια πρόσκληση υποβολής προσφορών απαιτείται από τους αναδόχους να διευκρινίσουν στις αιτήσεις τους τον αναμενόμενο αντίκτυπο των σχεδίων στον τομέα της ισότητας ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στην πρόσφατη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η παράγραφος ΙΙ.Ε εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή στην ενσωμάτωση της διάστασης της ισότητας των φύλων: "...η Επιτροπή θα ευνοήσει ιδιαίτερα τις ποιοτικές προτάσεις στον τομέα της ισότητας ευκαιριών (πέρα από τα ειδικά μέτρα του προγράμματος)...."(1). Το θέμα τονίζεται τόσο προφορικά όσο και γραπτά σε όλες τις δραστηριότητες παρακολούθησης και ανάπτυξης, Ένα διακρατικό σεμινάριο με θέμα την ισότητα ευκαιριών στην επαγγελματική κατάρτιση πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία από τις 16-17 Ιανουαρίου 1998, όπου παρευρέθηκαν ανάδοχοι και εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρώπη που δρουν στον τομέα αυτό. Ένα από τα θέματα ενσωμάτωσης της διάστασης της ισότητας των φύλων που συζητήθηκε αφορούσε τους τρόπους με τους οποίους οι υπηρεσίες υποστήριξης των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν το αναμφισβήτητο δυναμικό των γυναικών ιδιοκτητριών επιχειρήσεων.

Προς το παρόν αξιολογούνται συστηματικά οι προτάσεις σχετικά με τον αντίκτυπό τους στα δύο φύλα αλλά παρ' όλες τις προσπάθειες είναι προφανές ότι η έννοια της ενσωμάτωσης της διάστασης ισότητας των φύλων δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή από τους αναδόχους. Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να παράσχουν σχετικές στατιστικές σχετικά με την αφομοίωση της έννοιας αυτής στο πρόγραμμα. Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα προκύπτει από την εξέταση των πρόσφατα υποβληθέντων εθνικών σχεδίων δράσης για την απασχόληση, όπου διαπιστώνονται λίγα ακόμα αποδεικτικά στοιχεία της έννοιας ενσωμάτωσης της διάστασης ισότητας των φύλων σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Οι προετοιμασίες για τη συνέχιση του προγράμματος Leonardo da Vinci λαμβάνουν βέβαια υπόψη την ανάγκη ανάπτυξης της καλύτερης κατανόησης του θέματος.

(1) EE C 372, 9.12.1997.