91997E4024

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 4024/97 του Alexandros ALAVANOS προς την Επ τροπή. Μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 196 της 22/06/1998 σ. 0062


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-4024/97 υποβολή: Alexandros Alavanos (GUE/NGL) προς την Επιτροπή (14 Iανουαρίου 1998)

Θέμα: Μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, τα μισά και πλέον των δημοσίων κτιρίων στην Ελλάδα, το 91% των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 67% των Μουσείων και το 63% των θεάτρων, είναι απροσπέλαστα για τα άτομα μειωμένης κινητικότητας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως είναι τα λεωφορεία, τα τρόλεϋ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος εκδιώκουν λόγω συνθηκών τα άτομα αυτά. Επίσης οι τηλεπικοινωνίες είναι απροσπέλαστες για τα κωφά άτομα και δεν υπάρχει τηλετερματικός εξοπλισμός για τα άτομα οράσεως.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τη φάση της σχεδίασης του κτιρίου ή του προϊόντος (π.χ. λεωφορεία, ανελκυστήρες);

2. Ποιες ενέργειες δύναται να χρηματοδοτήσει για να μπορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν ελευθερία μετακίνησης εντός του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντός τους, αλλά και ισότιμη πρόσβαση στην πληροφόρηση και τις επικοινωνίες;

Απάντηση του κ. Flynn εξ ονόματος της Επιτροπής (9 Μαρτίου 1998)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίγνωση ότι πολλά συστήματα μεταφορικών μέσων και δημόσια κτίρια εξακολουθούν να έχουν δύσκολη πρόσβαση. Τα μεταφορικά μέσα διαδραματίζουν έναν καίριο ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Παρέχουν έναν ζωτικό μέσο επικοινωνίας που καθιστά δυνατή την ένταξη των ανθρώπων σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ειδικότερα η έλλειψη πραγματικής δυνατότητας πρόσβασης στα μεταφορικά μέσα σημαίνει έλλειψη ίσων ευκαιριών εργασίας. Δυσπρόσιτα μεταφορικά μέσα επηρεάζουν συνεπώς άμεσα - και μειώνουν αυθαίρετα - τόσο τη δυνατότητα απασχόλησης όσο και την ισότητα ευκαιριών για εργαζόμενους με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με το πνεύμα των κατευθυντήριων γραμμών που εγκρίθηκαν στο Συμβούλιο του Λουξεμβούργου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική ευθύνη για πολιτική και δράση στον τομέα αυτό ανήκει στα κράτη μέλη.

Όσον αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης στα μεταφορικά μέσα το 1993 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα πρόγραμμα δράσης που καθορίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί η βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης σε όλα τα μεταφορικά μέσα ((COM (93) 433 τελικό )). Επιπλέον η Επιτροπή προωθεί την έννοια του σχεδιασμού για όλους και την εφαρμόζει στο σχεδιασμό των δικών της χώρων.

Μια πρόταση οδηγίας σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές για τη βελτίωση της κινητικότητας και της ασφαλούς μεταφοράς των εργαζομένων με μειωμένη κινητικότητα από και προς την εργασία ((COM (91) 539 τελικό )) που υποβλήθηκε από την Επιτροπή το 1991 εξετάζεται ακόμα από το Συμβούλιο.

Η δράση 322 του προγράμματος COST σχετικά με τα λεωφορεία με χαμηλό δάπεδο ολοκληρώθηκε το 1995 παρέχοντας πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τα λεωφορεία με χαμηλό δάπεδο και λειτουργεί με επιτυχία σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία και Ελβετία). Η δράση 335 του προγράμματος COST με τίτλο «Η πρόσβαση των επιβατών σε βαριά σιδηροδρομικά οχήματα» βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Θα οδηγήσει σε κοινοτικά πρότυπα για τραίνα και σιδηροδρομικούς σταθμούς με καλύτερες δυνατότητες πρόσβασης, και σε κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή πληροφοριών προς τους ανάπηρους και ηλικιωμένους επιβάτες.

Η Επιτροπή περάτωσε μια πρόταση οδηγίας σχετικά με τα πρότυπα κατασκευής λεωφορείων ((ΕΕ C 17, 20.1.1998 )). Περιέχει διατάξεις για τη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης στα άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Αυτή η πρόταση εξετάζεται στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

Όσον αφορά τις τεχνολογίες πληροφόρησης και τηλεπικοινωνιών, οι ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες λήφθηκαν υπόψη σε διάφορες οδηγίες όπως η πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για συνδεδεμένο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και την αμοιβαία αναγνώριση της συμμόρφωσης του εξοπλισμού ((COM (97) 257 τελικό )) που υποβλήθηκε πρόσφατα προς συζήτηση.

Για την υποστήριξη αυτής της δραστηριότητας και ως προετοιμασία του πέμπτου προγράμματος πλαίσιο πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες κατά τη μεταβατική περίοδο. Πρώτον δημοσιεύτηκε η πρόσκληση υποβολής προσφορών για τη μελέτη «Αξιολόγηση της προσέγγισης σχεδιασμός για όλους με στόχο την ένταξη των αναπήρων και ηλικιωμένων ατόμων στην κοινωνία της πληροφόρησης». Επιπλέον πολλά ερευνητικά σχέδια και μελέτες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Tide, Telematics και COST για τη διάδοση των αποτελεσμάτων και για την αύξηση της ενημέρωσης.

Η Επιτροπή πρότεινε να συμπεριληφθεί ο σχεδιασμός για όλους στα καθήκοντα σχεδίων τυποποίησης που αφορούν τους οργανισμούς τυποποίησης, στον τομέα των τεχνολογιών πληροφόρησης και τηλεπικοινωνιών σχετικά με τις απαιτήσεις των καταναλωτών στην κοινωνία της πληροφόρησης. Εφαρμογές και υπηρεσίες για τα διεθνή πρότυπα (IS- international standards) πρέπει συνεπώς να σχεδιαστούν για όλους και να προσφέρουν ίση πρόσβαση σε όλους τους καταναλωτές με ή χωρίς ειδικές ανάγκες.